Dodaj do ulubionych

Kryminał dla 15-latka

06.12.17, 11:01
15-latek chciałby pod choinkę kryminał. Podowiedzcie trochę. Przeczytał wszystko o Sherlocku Holmsie, sporo Agathy Christie, zna też parę Kinga, trzy tomy Galbraitha.
Chcialabym, żeby książka nie była bardzo brutalna (w sensie szczegółowych opisów makabrycznych zbrodni), czyli np. nie Jo Nesbo i nie Stieg Larsen.
Nie Dziewczyna z pociągu, nie Chmielewska.
Najlepiej coś nowego, wydanego po 2015 r.
Podrzucicie coś?
Obserwuj wątek
    • chocolate-cakes Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 11:03
      Może nie nowe ale Coben napisał serię 3 książek dla nastolatków. Nie pamiętam teraz tytułów.
      • triss_merigold6 Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 11:07
        W takim razie na pewno nie Krajewski.

Niektóre Marininy są mniej krwawe.
    • vi_san Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 11:15
      Nie nowość to co prawda, ale dobrze się czyta, nie "ocieka krwią" - pomimo, że jest zbrodnia. To cały cykl o Perrym Masonie, autor Erle Stanley Gardner. Główny bohater to prawnik, adwokat, ale znajomość prawa nie jest niezbędna, aby zrozumieć akcję.
      • mdro Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 14:21
        Nie wiem, czy Gardner nie będzie zbyt dużą ramotą dla współczesnego nastolatka - to jednak realia przedwojennych (i tużpowojennych) Stanów Zjednoczonych.
        • vi_san Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 18:32
          Skoro Holmesa i Christie czytuje, to powinien dać radę. A czyta się dobrze.
    • olikol Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 13:03
      Kurczę... po przeczytaniu tematu myślałam, że zamknęli w kryminale 15 latka za jakąś wyjątkową zbrodnię..
      • morgen_stern Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 14:52
        To samo pomyślałam...
    • andaba Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 14:02
      Nie nowe - ja swojemu, młodszemu, bo 13-letniemu dałam "Opary szaleństwa " Gerritssen - do dziś uważa, że to jedna z najlepszych książek smile

Poza tym - może Hakan Nesser -on nie pisze brutalnie, a ciekawie.
    • qwirkle Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 14:06
      manitou grahama mastertona.
      • aerra Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 16:08
        Masterton dla 15-latka? Poza tym to miał być kryminał....
        • agua_de_coco Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 16:56
          No Manitou to wybitnie nie kryminał, kryminały też pisał, ale miały być nie brutalne.
    • ichi51e Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 14:27
      Sedzia Di?
    • sanrio Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 14:40
      Bonda?
      • sanrio Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 14:40
        albo lepiej Miłoszewski!
        • feliz_madre Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 17:45
          Miłoszewski dla mojego 15-latka się nie nadaje, za dużo w niej odniesień historycznych.
          Ale wzięłam rodzicom Jak zawsze - zapowiada się bardzo fajnie! wink

• viridiana73 Re: Kryminał dla 15-latka 07.12.17, 09:28
            Jeśli chodzi o Miłoszewskiego, to miałabym opory przed poleceniem go piętnastolatkowi ze względu na drastyczność niektórych opisów. Przyznam, że po przeczytaniu opisu rozpuszczania żywego faceta w granulkach "Kreta", długo dochodziłam do równowagi.
            • sanrio Re: Kryminał dla 15-latka 07.12.17, 14:07
              >Przyznam, że po przeczytaniu opisu rozpuszczania żywego faceta w granulkach "Kreta", długo dochodziłam do równowagi.

serio? jesteś wyjątkowo nadwrażliwa, toż to fikcja literacka, taka tam pisanina.
              Po przeczytaniu w książce Lost, co Niemcy i Ukraińcy robili polskim matkom i dzieciom pewnie musiałabyś iść na terapię, ponieważ to się działo naprawdę...
              Przejmować się beletrystyką, też coś
      • aerra Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 16:16
        Zrazić się ma?
    • dzikka Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 14:42
      A ja polecam naszych pisarzy: Zygmunt Miłoszewski czy Remigiusz Mróz czy Mariusz Czubaj.

A najlepiej poszukaj tutaj:
      lubimyczytac.pl/ksiazki/polka/98457/lista-105-najlepszych-kryminalow
      są tu takie klasyki jak "Imię róży" ale także nowości.

jeśli lubi sensacyjno/kryminalno/przygodowe to zdecydowanie polecam trzech autorów:
      - James Rollins (nie tylko super się czyta ale książki naładowane dużą dawka wiedzy z zakresu historii czy sztuki),
      - Wilbur Smith ( dla chłopaka najbardziej polecam lubimyczytac.pl/cykl/1937/saga-rodu-courteneyow) ale musisz wiedzieć, że jest w nich trochę erotyzmu, ze tak powiem, facet pisze bardzo plastycznie i realistyczniesmile
      - Clive Cussler - jego zawsze się dobrze czyta, jak dla mnie super lektura dla 15-latka
    • jatojagodnik Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 14:51
      Niedawno wróciłam do Chmielewskiej. Czytałam Lesia i Dzikie Białko. Niestety tak wyłam ze śmiechu, że aż się posikałam w majtki na oczach zdegustowanej rodziny. Teraz nie wiem, czy moge polecać młodzieży - abo prychnie zdegustowana i wyjdę na starą ramotę, która śmieje się niewiadomozczego, albo też sie posikaja, co może być dla nich podwójnie krepujące smile
      • feliz_madre Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 15:56
        Ja też lubię Chmielewską, ale moim zdaniem to są takie babskie kryminały wink
        Mamy sporo jej książek na półce, syn czytał ze dwie o Janeczce i Pawełku i nie podeszło mu - wg niego ramotki...
        • aerra Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 16:10
          Bo o Janeczce i Pawełku to są dla młodszych dzieci (plus dorosłych wink ). Podrzuć mu na przykład Całe zdanie nieboszczyka. Albo Krokodyl z kraju Karoliny.
          • aerra Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 16:13
            Albo właśnie Lesia i Dzikie białko. Albo Lądowanie w Garwolinie. W zasadzie wszystko z tych starszych, bo te z ostatniego 10-lecia pisarstwa to faktycznie takie babskie, mnie już nieco irytowały (chociaż i tak Chmielewskiej z polskich pisarek kryminałów to jeszcze długo nikt nie dorówna), bo w każdej na siłę lądował wątek romansowy, a bez niego byłoby zdecydowanie ciekawsze.
            • dzikka Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 18:14
              Mam podobnie, po prostu kocham "wczesną" Chmielewską. "Wszystko czerwone " jest genialne"Boczne drogi" "Wszyscy jesteśmy podejrzani " . No po prostu kocham te książki, czytałam wielokrotnie i za każdym razem bawią mnie tak samo. Niestety obawiam się, że współczesny nastolatek zbyt wiele nie zrozumie. ..
          • feliz_madre Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 17:31
            Chodzi o prezent pod choinkę - to wszystko o czym piszesz mamy na półce, będzie chciał to sobie weźmie - ale nie chce.
    • ruscello Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 16:45
      W tym wieku lubiłam książki Johna Grishama. Moim zdaniem dobrze się czyta smile
    • martaesz Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 16:53
      Philipiuk , dziennik norweski.
    • arwena_11 Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 16:57
      A książki Cusslera? Seria z Dirkiem Pittem - kryminał i przygoda
    • agua_de_coco Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 17:24
      A może Donna Leon? Tam nie ma drastycznych opisów za bardzo.
    • misoune Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 18:00
      Jak miałam 15 lat to czytałam już normalnie dorosłe ksi.
    • feliz_madre Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 18:02
      Bardzo dziękuję za sugestie! Przejrzałam wszystko i mam! smile
      Sugerowałam się głównie tym, że bohater jest młody wiekiem. Odrzuciłam te wydane przed 2010 i te, których akcja nie dzieje się współcześnie. Ostatni filtr to oceny na lubimyczytać.

Na razie mam taką trójkę:
      Schronienie - H. Coben
      Nosiciel - T. Gerritsen
      Norweski dziennik. Ucieczka - A. Pilipiuk

Ale wątek niech nie umiera, będę się inspirować - i pewnie nie tylko ja smile
      • aerra Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 19:42
        No norweski dziennik to te sceny gwałtu zwłaszcza dla 15-latka odpowiednie.
        • aerra Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 19:43
          A nie, sorry, pomerdało mi się z Okiem Jelenia...
    • nickbezznaczenia Re: Kryminał dla 15-latka 06.12.17, 18:48
      Każdy dobry kryminał jest dobry dla piętnastolatka..
    • solejrolia Re: Kryminał dla 15-latka 07.12.17, 09:38
      A Grisham? Klasyk to Klient czy Raport pelikana. Czyta się dobrze i wciąga, i nie jest krwawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka