Dodaj do ulubionych

protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom

21.12.17, 20:02
cóż począć, policja rekomenduje by kobiety "pozostały w domach, a przynajmniej nie wychodziły na ulice same". Ja proponuję jeszcze nikab i hidżab: w krajach muzułmańskich to się też sprawdza.
A co myślą o sytuacji nasze polskie Szwedki? Bo trudno mi w to uwierzyć, że jest tak źle:

kobieta.onet.pl/protest-po-serii-brutalnych-gwaltow-w-malmo-w-szwecji/ntnqnwz
Obserwuj wątek
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 20:10
      woman_in_love napisała:

> A co myślą o sytuacji nasze polskie Szwedki? Bo trudno mi w to uwierzyć, że jes
      > t tak źle:

Nie wiem co na to polskie Szwedki, ale ja jadę nad Bałtyk wyglądać tych pontonów. Jak jest tak źle to musi prawdziwi, biali Szwedzi już płyną...

Xsioonc
    • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 20:54
      W Szwecji 3 gwałty skutkują protestem.
      W Polsce 3 gwałty skutkują wypytywaniem 3 kobiet w co były ubrane i co tam robiły z tymi panami o takiej porze, zamiast siedzieć w domu i lepić pierogi na wigilię.
      Taka drobna różnica...
      • beaucouptrop Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 21:30
        Jedno jest pewne. W Szwecji maja doskonalych specjalistow od prania mozgu. Przy nich pisowscy spece od komunikacji to zoltodzioby wink
      • ewa_mama_jasia Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:05
        Mieszkasz tam, więc pewnie wiesz. Te protesty mają jakiś oddźwięk? Są śledztwa? Są ukarani? Bez względu za narodowość / religię / tradycję? I jaki wymiar kary jest zasądzany?
        • triss_merigold6 Jasne, że wie 22.12.17, 11:10
          Jasne, że wie tylko woli nie pisać.
          Szwecja ma 4 razy mniej ludności od Polski więc trudno o czymś nie wiedzieć.

kobieta.onet.pl/protest-po-serii-brutalnych-gwaltow-w-malmo-w-szwecji/ntnqnwz
          fakty.interia.pl/swiat/news-szwecja-demonstracje-po-serii-brutalnych-gwaltow,nId,2480277
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Jasne, że wie 22.12.17, 12:47
            triss_merigold6 napisała:

> Jasne, że wie tylko woli nie pisać.
            > Szwecja ma 4 razy mniej ludności od Polski więc trudno o czymś nie wiedzieć.

Słowacja ma 8 razy mnie ludności niż Polska, a Węgry 6 razy. Jakie z tego wnioski?

Xsioonc
            • triss_merigold6 Re: Jasne, że wie 22.12.17, 12:51
              Takie, że jak ktoś tam mieszka to trudno mu przeoczyć nagłośnione demonstracje, protesty społeczne, dyskusje.
              Chyba, że ktoś bardzo chce przeoczyć i udaje, że własnie został wykopany z lodu.
              • chicarica Re: Jasne, że wie 22.12.17, 16:51
                Bardzo jest dla mnie interesujące, że w Polsce "spacerem paru osób" nazywa się kilkusettysięczną demonstrację w stolicy, a Polki bardziej zajmują się kilkudziesięcioosobowymi demonstracjami w Malmö niż tym, że we własnym kraju odbiera im się prawo do człowieczeństwa.
                Powtarzam: nie ma w Szwecji masowych gwałtów ani nie ma masowych protestów przeciwko uchodźcom czy gwałtom. Do tych przeciwko gwałtom sama bym się przyłączyła, tak swoją drogą. Inna sprawa, że każdy gwałt i molestowanie kobiet traktowany tam jest z dużą powagą.
        • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:35
          Przede wszystkim Szwedzi jako tacy są w szoku i protestują dużo mocniej, niż w podobnych okolicznościach Polacy. Tam nikt nie dyskutuje czyja wina i czy przypadkiem kobieta nie powinna siedzieć w domu zamiast łazić po nocy. Wszyscy uważają, że jak kobieta o 3 w nocy nawalona jak worek pójdzie do domu mężczyzny, to on nadal nie ma prawa jej zgwałcić. I prawidłowo.
          Policja oczywiście wyjaśnia i szuka sprawców. Są kary, są deportacje. Przeciętnej długości orzekanej kary nie znam. Parę wyjątków, gdzie z powodu złej pracy prokuratury nie udało się skazać winnego, trafiło do mediów i było szeroko dyskutowanych. Generalnie kobieta może się tam czuć zdecydowanie bezpieczniej niż na przeciętnym osiedlu w Polsce. Kobiety biegają same wieczorem po lesie, chodzą na spacery, nic specjalnie złego się nie dzieje. Powszechnie widzi się kobiety chodzące czy jeżdżące same w miejsca, gdzie Polka sama raczej by się nie zapuściła z obawy o bezpieczeństwo, zwłaszcza wieczorem.
      • janja11 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:23
        Rozumiem, że chcesz nas przekonać, że szwedzka policja nie zadaje sobie trudu wyjaśnienia okoliczności zdarzenia.
        No dla mnie jakoś mało wiarygodna informacja to jest.
        • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:48
          Chyba raczej słabo u ciebie z rozumieniem tekstu, ale to normalne u prawackich trolli.
          • jagienka75 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:56
            no tak, bo kazdy myslacy inaczej, to prawacki troll big_grin
            wystarczy poczytać rodowitych Szwedów, czy Polaków, ktorzy są współmałżonkami Szwedów i od razu widać, jaka tam jest beznadziena sytuacja.
            w Malmo to juz w ogóle sie dzieją cyrki na kółkach, ale przecież ty wiesz swoje big_grin
            • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 16:47
              Akurat co do Polaków, to są tacy jacy są - czyli w sporej większości są rasistami.
              Gdzie ty czytasz tych rodowitych Szwedów, jak szwedzkiego nie znasz? big_grin
      • hopsi-daisy Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:19
        chicarica napisała:

> W Szwecji 3 gwałty skutkują protestem.
        > W Polsce 3 gwałty skutkują wypytywaniem 3 kobiet w co były ubrane i co tam robi
        > ły z tymi panami o takiej porze, zamiast siedzieć w domu i lepić pierogi na wig
        > ilię.
        > Taka drobna różnica...
        >
        Dokładnie tak jest. Ja co prawda nie ze Szwecji tylko po sąsiedzku, ale klimat ten sam. Rozmawiałam ostatnio z przyjaciółmi o tych gwałtach i atakach na kobiety. Sama mam dwie córki, oni jedną i powiedziałam coś w stylu "ale żesz się tutaj u nas gwałcą na potęgę, nie ma dnia, żebymi nie widziała jakiegoś artykułu czy notki o gwałcie, próbie gwałtu, procesie o gwałt" i że nie wiem czy w PL nie lepiej. Na to kolega słusznie zauważył, że w PL tych gwałtów i prób tyle samo, tylko ile dziewczyn w PL ma odwage o tym komuś powiedzieć? A jak już powie, to ile osób poradzi jej iść na policję? A jak pójdzie - jak zostanie potraktowana? Jak media po niej przejadą? Jaki będzie wyrok? I jaka z tego naucza dla kolejnych zaatakowanych? Także jednak lepiej czytać o tych gwałtach codziennie wiedząc, że to że czytam wynika z tego, że dziewczyny mają odwagę i są traktowane poważnie - i może wreszcie kiedyś osiągnie to jakiś skutek.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:50
          hopsi-daisy napisał(a):

> tylko ile dziewczyn w PL ma odwage o tym komuś powiedzieć? A jak już powie, to
          > ile osób poradzi jej iść na policję? A jak pójdzie - jak zostanie potraktowana
          > ? Jak media po niej przejadą? Jaki będzie wyrok? I jaka z tego naucza dla kolej
          > nych zaatakowanych?

W Polsce karzę się ofiarę gwałtu! Tak jest wolska sprawiedliwość.

Do tego czasu odbyło się sześć rozpraw, na których pani Aleksandra się nie pojawiła, bo - jak twierdzi - nie miała siły stanąć twarzą w twarz ze swoimi oprawcami. Ten akt bezsilności został „przykładnie” ukarany przez elbląski sąd mandatem w wysokości 500 zł!

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/szokujacy-wyrok-ws-zgwalconej-tlumaczki-z-elblaga/285zfd3
    • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 21:03
      A, i jeszcze dopytam, bo nie widzę w wątku: czy nasz forumowy gwałtoznawca dyńka zdecydował już, czy panie okazały wystarczające dowody na gwałt?
    • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 21:13
      Aha, jeszcze jedno: policja raczej nie rekomenduje by kobiety pozostały w domach, jest dokładnie odwrotnie:

www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/malmopolisen-kvinnor-ska-inte-vara-radda
      • malwa51 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 21:52
        Rekomendowala, ale przeprosili za te wypowiedz.
        • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 21:56
          Jakiś link? Musiałam przeoczyć.
          • malwa51 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 22:02
            www.dn. se/webb-tv/klipp/nyheter/malmopolisen-backar-fran-varning-till-kvinnor/

tylko usun spacje przed .se
            Wypowiedz rzecznika byla tez (chyba przedwczoraj) w wiadomosciach na jedynce.
            • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:38
              No dobra, ja to rozumiem jako ostrzeżenie żeby w tej okolicy na razie się ograniczyć bo chodzi o to, że 3 gwałty zdarzyły się w tej samej okolicy i w związku z tym dopóki policja nie znajdzie sprawców, to trzeba uważać. Nie chodzi raczej o to, że ogólnie baby mają w domu siedzieć i pierogi lepić a nie się po nocach włóczyć.
              Ale fakt, policja nie powinna tak mówić.
              • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:39
                A chwilowo jestem w Polsce i nie oglądam wiadomości na jedynce.
                • jagienka75 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:57
                  nie musisz oglądać wiadomości w jedynce.
                  jest przecież tyle innych kanałów, że każdy może coś wybrać dla siebie.
                  • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:08
                    Nie zajarzyłaś, tępa trollico.
                    Nie rozmawiałyśmy o polskiej jedynce.
                    • beaucouptrop Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 13:23
                      A skad w Tobie tyle agresji. Zycie w tym spokojnym kraju z wsploobywatelami lagodnymi jak baranki powinno Cie wyciszyc. Chyba ze to skutek przyjazdu do Polski. A to rozumiem, ale w tym przypadku powinnas ograniczyc pobyty w tym barbarzynskim kraju.
                      》Powszechnie widzi się kobiety chodzące czy jeżdżące same w miejsca, gdzie Polka sama raczej by się nie zapuściła z obawy o bezpieczeństwo, zwłaszcza wieczorem《
                      A takie opowiesci z mchu i paproci to mozesz opowiadac osobom, ktore nigdy nie widzialy arabskich dzielnic w krajach zachodniej Europy. I nie chodzi tylko o niebezpieczenstwo zwiazane z napasciami i gwaltami. Przechadzanie sie tam zwlaszcza wieczorowa pora jest po prostu bardzo nieprzyjemne ze wzgledu na zaczepki i inne niefajne zachowania mieszkancow. Jestes tam intruzem na ich terytorium, a dodatkowo kobieta czyli istota nizsza.
                      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 13:36
                        beaucouptrop napisał(a):

> A skad w Tobie tyle agresji.

Ale jagienka po prostu jest tępom trollicą. I co zrobisz? Nic nie zrobisz!
                        Jak to mówił wieszcz trzeba zawsze starać się odpowiednie dać rzeczy słowo.

Xsioonc
                        • beaucouptrop Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 15:53
                          Cos Ci sie pomerdalo. To nie Jagienka jest agresywna.
                          》Nie zajarzyłaś, tępa trollico.《
                          To slowa szwedzkiej neofitki wink
                      • janja11 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 13:42
                        A wiesz, że mnie też to zastanawia, że większość tych forumowych ekspertek zamieszkujących zagranicą jest strasznie agresywnych i zwyczajnie nie potrafi dyskutować. Jak się włącza w dyskusję ekspertka z zagranicy, to jest prawie pewne, że skończy się pyskówką i obrażaniem każdego kto ma inne zdanie niż zagraniczna gwiazda.

• beaucouptrop Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 16:04
                          Wydaje mi sie, ze jest w tym jakies drugie dno. Albo proba racjonalizacji swoich wyborow. Czyli cos uwiera, ale teraz glupio sie do tego przyznac.
                          Albo nawracanie na jedynie sluszna droge. Taki entuzjazm neofity. I chec pokazania, ze wie sie lepiej przy rownoczesnym zupelnym braku tolerancji dla tych, ktorzy maja inne zdanie.
                          Jest to bardzo irytujace. I przy tym ciaglym udawadnianiu wlasnej "swiatowosci" dla mnie traci zasciankowoscia i kompleksami.
                          • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 16:56
                            Raczej zmęczenie tym polskim "noijaktytamwtejszwecjiprzecieżtamniebezpiecznieojojkujojku...". Czeka mnie w te święta konfrontacja z suwerenem, który poczuje się na pewno zobowiązany do wytłumaczenia jak to tam jest w tej Szwecji, no bo ja, prawda, mieszkając tam na pewno nie wiem. Już się nie mogę doczekać.
                        • mamma_2012 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 20:10
                          Prawda? Jak się czyta taką asmę, dokładnie tak to wygląda.
                      • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 16:53
                        Agresja się we mnie zgromadziła po tygodniu pobytu w Polsce. Już żałuję że nie jestem w Tajlandii, jak inni normalni ludzie. Przyjechałam, bo miałam coś do załatwienia z rodzicami, ale to raczej ostatni tak długi pobyt tutaj - po 3 dniach miałam dosyć, a jeszcze 2 tygodnie.
                        • larrisa Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 17:46
                          Oj to jedź kobieto do Tajlandii i nie marudź. To dopiero męczące. Przy okazji może też forum zmień na szwedzkie zamiast stale siedzieć z Polakami.
                          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 18:15
                            larrisa napisała:

> Przy okazji może też forum zmień na szwedzkie zamiast stale siedzieć z Polakami.

Towarzysze paszporty też będą odbierać?

Xsioonc
                          • beaucouptrop Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 18:20
                            E tam. Tu przynajmniej moze frustracje wyladowac. Na szwedzkim tolerancyjnym i poprawnym forum piszac tak o Polsce i Polakach bylaby uznana za rasistke wink
                        • beaucouptrop Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 18:16
                          No to sie dowiedzialam, ze jestem nienormalna😀 Zreszta wiekszosc moich znajomych, ktorzy wracaja w swoje rodzinne strony na swieta tez.
                    • janja11 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 14:32
                      jagienka75 napisała:

> nie musisz oglądać wiadomości w jedynce.
                      > jest przecież tyle innych kanałów, że każdy może coś wybrać dla siebie.

zauważam, że jagienka też wcale nie pisze o polskiej jedynce...
                      Używanie inwektyw świadczy o braku argumentów i kultury.
    • mamma_2012 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 21:21
      Dziś w państwowym radio próbowali zrobić z tego newsa. Niestety zaproszony ekspert nie został sprawdzony i powiedział, że w Szwecji wszystko to co w Polsce i innych krajach jest niewinnym molestowaniem w Szwecji jest gwałtem, a to co w Polsce policja olewa w innych krajach to poważna sprawa
      • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 21.12.17, 21:26
        Trochę tak jest, choć akurat w tym przypadku chodzi o gwałty z penetracją.
      • woman_in_love Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 10:15
        Gdyby info było na prawackich stronach, to faktycznie byłoby to rozdmuchiwanie nieistniejącego problemu.
        Natomiast gdy pojawia się takie coś JUŻ nawet na Onet - to zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem ty nie bagatelizujesz specjalnie problemu, żeby nie czuć dysonansu ze swoimi poglądami na temat świata.
      • ewa_mama_jasia Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 10:33
        Z jednej strony tak. Każdy niechciany gest powinien być napiętnowany. Tego faktycznie w Polsce brakuje. Z drugiej strony - mam wrażenie (nie osobiście, na podstawie różnych relacji) że jest większe przyzwolenie na niechciany dotyk osób o ciemniejszym kolorze skóry i innej kulturze. Czytałam niedawno wspomnienia Polki, która w latach 80tych wyjechała do Szwecji w ramach korespondencyjnego małżeństwa ze Szwedem i w Szwecji pracowała jako nauczycielka polskiego. Opisywała scenę na szkolnym korytarzu, jak wyrostek muzułmański bił i popychał młodszą dziewczynkę i nauczyciele szwedzcy nie reagowali, podciągając to pod różnice kulturowe "bo to jest jej brat i jest jej opiekunem, on ją karci za złe zachowanie i w ich kulturze takie zachowania są dozwolone".
        • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:41
          To już jest raczej pieśń przeszłości.
          Właśnie toczy się wielka ogólnokrajowa debata na temat tego, na ile można pozwolić na pielęgnowanie zachowań, które w różnych kulturach są dozwolone, a w szwedzkiej nie.
          • ewa_mama_jasia Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:52
            Da się to zmienić? Pytam z ciekawości, naprawdę niezłośliwie. Duży odsetek muzułmanów, sporo ich w lokalnych władzach: samorządzie, szkołach. Skoro tak było przez dziesiątki lat, to czy jest możliwość zmiany?
            • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:05
              Dlaczego nie? Przede wszystkim muzułmanin nie równa się gwałciciel. Bardzo dużo jest też ludzi, którzy co prawda pochodzą z rodzin imigranckich, ale są całkowicie zasymilowani: wyznają wartości szwedzkie, nie są religijni, celebrują szwedzkie tradycje. Oraz przede wszystkim nie było żadnej tolerancji dla gwałtów przez dziesiątki lat.
              • joa66 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:23
                really ? nie ma czegos takiego jak muzulmanska mentalnosc? wink
                • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:30
                  Nie.
                  Jest mentalność plemienna - Polacy wykazują taką samą, jak nie gorszą niż muzułmanie.
                  Jest też coś takiego jak honor (w niepozytywnym tego słowa znaczeniu), ale ma to większy związek z krajem/kulturą niż z samą religią.
                  Są, owszem, fanatycy. Rzadcy dość. Mentalnie zbliżeni do katolickich fanatyków i z podobnym podejściem do praw kobiet.
                  • joa66 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 13:23
                    aha, czyli jest polska mentalnośc, ale nie ma muzułmańskiej. Bo muzułmanie są różni, w przeciwienstwie do Polaków. To już jasne.
                    • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 16:59
                      Zdupy porównanie. Muzułmanie pochodzą z bardzo różnych krajów, leżących na różnych kontynentach wręcz. Różniących się od siebie tak jak Polska różni się np. od Szwecji czy Chin. Jak mnie zapytasz o muzułman np. z Somalii czy z Afganistanu, to wtedy możemy porozmawiać, będzie to oczywiście nadal uogólnienie, ale pewne cechy wspólne na podstawie kraju pochodzenia da się wyodrębnić. Zabrzmiałoby lepiej, gdybyś zamiast Polaków dała chrześcijan, no ale nie dałaś.
    • mrs_jedi Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:00
      Mamy konkretną informację: seria BRUTALNYCH gwałtów na nastolatkach w Szwecji.
      O skali brutalności świadczy komentarz szefa lokalnej komendy policji
      "pytany o szczegóły przestępstwa - powiedział:
      "Są granice, nawet dla mnie, starego i doświadczonego oficera".

Nie wiem skąd biorą się ci forumowi "eksperci" , którzy próbują przekonać, że w zasadzie to nic się nie stało i wręcz samo zdarzenie i późniejsze protesty w obronie ofiar, traktują jako okazję do głupich żartów.

Mnie nie obchodzi , czy to prawicowy, czy lewicowy dziennikarz pisze , bo potępiam sam czyn brutalnego gwałtu.
      Brutalny to chyba słowo zrozumiałe i jasne, że nie chodzi tu o "niewinne molestowanie" jak ktoś tu zasugerował.
      W sumie chętnie się dowiem co to takiego to "niewinne molestowanie", bo nie za bardzo wiem jak molestowanie może być niewinne.
      • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:42
        Nikt nigdzie nie pisze że nic się nie stało. Stało się: 3 dziewczynki zostały w straszny sposób zgwałcone i mam nadzieję, że policja zrobi co do niej należy, czyli znajdzie sprawców a następnie sprawcy zostaną ukarani.
      • woman_in_love Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:38
        Jak to skąd? Gdy rzeczywistość jest niezgodna z przekonaniami to niektórzy zamiast zmienić przekonania stosują wyparcie big_grin.
      • mamma_2012 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:53
        Jeszcze powinnaś zrozumieć, że to co potępiasz w Szwecji akceptujesz w Polsce.
        Twierdzenie: „w Szwecji doszło do znaczącego wzrostu ilości gwałtów.”

Fakty: Ilość zgłoszonych w Szwecji przypadków gwałtu wzrosła. Definicja gwałtu została jednak również w ostatnich latach poszerzona, co utrudnia dokonanie prostych porównań statystyk. Mylące jest także porównywanie statystyk szwedzkich ze statystykami z innych krajów, ponieważ wiele czynów, które w Szwecji zgodnie z obowiązującym prawem podlegają definicji gwałtu, nie jest uważanych za gwałt w wielu innych krajach.

Kiedy przykładowo kobieta w Szwecji zgłosi, że mąż gwałcił ją każdej nocy przez rok, zarejestrowanych zostanie 365 osobnych gwałtów. W większości krajów takie zgłoszenie potraktowane zostanie jako jedno przestępstwo lub w ogóle nie zostanie zarejestrowane.

Znaczące różnice między krajami występują również jeśli chodzi o skłonność do zgłaszania tego typu przestępstw. Kraje, w których o przestępstwach na tle seksualnym mówi się otwarcie i nie wini za nie ofiar, będą również mieć więcej zgłoszonych przypadków. W Szwecji świadomie poczyniono szereg starań, by zachęcić kobiety do zgłaszania każdego zdarzenia.
        Swedenabroad.com
        • mamma_2012 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:56
          Przypomnę tylko, że polski mąż wypowiadający się w innym wątku był pewien, ze ślub to dożywaotnia zgoda żony na seks z nim. Jeden taki polski emigrant, który ma takie urojenia podbiłby statystyki w kosmos.
    • super_hetero_dyna Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:08
      Jakich gwałtów? W Szwecji nie ma żadnych gwałtów. To mity rozpowszechniane przez wrogie ośrodki. Spytajcie Chicarica. Ona to wie najlepiej.
      • sumire Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:46
        Dynia, sądząc po twoim innym wątku, dla ciebie w ogóle nie ma czegoś takiego jak gwałt, więc może daruj sobie.
    • janja11 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:20
      No czytając naszą szwedzką korespondentkę i to, jak komentując sprawę serii brutalnych gwałtów, próbuje nas przekonać, że w Szwecji wszystko dobrze, to myślę, że jest to albo kompletny ignorant , albo ofiara manipulacji medialnych, albo manipulant.
      • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:47
        Ja czytając was, siedzących w Polsce komentatorów szwedzkiej rzeczywistości, zastanawiam się czy na pewno o tej samej Szwecji mowa.
        Mówienie o tym, że w Szwecji sprawcy gwałtów nie są karani to po prostu bzdura rozsiewana przez ruskie trolle. Gwałciciel w Szwecji ma o wiele większe szanse trafić za kratki niż w Polsce.
        • ewa_mama_jasia Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 11:55
          Ma czy trafia? Bo wiesz, kodeks karny w Polsce też przewiduje surowe kary za gwałt.
          • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:08
            Trafia.
            W ogóle warto się zapoznać z tym, jak liczone są szwedzkie statystyki gwałtów i jakie czyny uważa się za gwałt. W Polsce na przykład jakieś nacechowane seksualnie uwagi kolegi z pracy raczej nie doprowadzą do ukarania go przez sąd. W Szwecji? Hold my beer.
          • mamma_2012 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:46
            Gdyby w Polsce przyjąć szwedzką definicję gwałtu, zabrakłoby więzień. Poza tym statystyki ilośvi gwałtów w Szwecji są całkiem inne, bo Szwedki nie boją się zgłaszać tych spraw na policję.
        • isa_bella1 Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:15
          Swoją drogą wczoraj spotkalam kolezankę ktora po paru latach wróciła z emigracji z tego pięknego kraju. Widac wybrała bezpieczenstwo...zresztą to nie pierwsza rodzina ktora wraca z emigracji.
          • chicarica Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:18
            Hahahahaha big_grin
            Powodzenia koleżance.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 12:55
            isa_bella1 napisała:

> Swoją drogą wczoraj spotkalam kolezankę ktora po paru latach wróciła z emigracj
            > i z tego pięknego kraju. Widac wybrała bezpieczenstwo...

Bezpieczeństwo?!!? że niby w Polsce?! bu hahha ha hahahah

Xsioonc
        • iuscogens Re: protesty w Szwecji przeciw brutalnym gwałtom 22.12.17, 14:17
          Wątek bez ruskiego trola się nie liczy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka