Dodaj do ulubionych

Kreta bez samochodu

06.01.18, 13:57
Czy ktoś jeździł po Krecie Ktelem? Jak funkcjonuje, da się bez problemu dojechać i wróć np. z Chanii do Fajstos. Bardzo proszę o porady. Moje dotychczasowe doświadczenia z poruszaniem się autobusami po Grecji są..rozmaite, dlatego proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • konto0018 Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 14:02
      jeśli jest jakikolwiek wybór to koniecznie autem, można się zgubić w wąskich drogach na polach oliwek, zapuścić we wioski gdzie jest prawdziwy klimat Krety smile
      a strona Ktel na Krecie wyrzuca błąd 404..
    • arwena_11 Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 14:04
      Na Krecie nie byłam - ale na Korfu korzystałam z komunikacji publicznej. Całkiem niezła sieć, ale bilety kupowane u kierowcy ciut drożej niż w automacie ( ale te ciężko znaleźć poza miastem ).

I podstawowa sprawa - Grecy ( zakładam, że wszędzie tacy sami tongue_out ), mają duuużo czasu. Dla nich bez różnicy, czy przyjadą zgodnie z rozkładem czy nie. Dlatego nam radzili być zawsze wcześniej na przystanku niż później. Autobus miał jeździć co 20 minut, i zdarzało się, że tak jeździł. Ale bywało, że przyjeżdżały co 5 minut trzy autobusy, a potem jakąś godzinę żaden. Albo co 40 minut itd. Oni się nie spieszą, mają czas i wydaje im się, że tak wszyscy.
      Na pętli, stały 2-3 autobusy, bo kierowcy sobie pogawędki urządzili albo czekali na kuzyna, który miał przyjechać kolejnym, żeby mu coś przekazać.
      Wiec cierpliwość wskazana tongue_out
      • aqua48 Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 14:13
        Arwena, to już przerabiałam..W Epidauros utknęliśmy, czekając 3 godziny (a tam żywcem nic nie ma poza terenem zabytków i dwiema kanjpkami) na autobus powrotny, który spokojnie odjechał o innej porze niż powinien...Dlatego chciałam się dowiedzieć jak sprawa wygląda na Krecie, czy w ogóle da się zwiedzić tam parę miejsc podróżując wyłącznie autobusem.
        • ginger.ale Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 14:40
          Na Korfu czesc zwiedzalismy korzystajac z autobusow, ale do kilku fajnych miejsc (np. na konkretna plaze po 2 str. wyspy) nie daloby sie dojechac bez auta.
          Na Krecie wynajmowalismy auto 2x po 2 dni. To jednak duza wyspa, a autobusy troche strata czasu, jesli chcesz zwiedzic pare miejsc, a tak jedziesz w jakas lokalizacje z noclegiem i rano dalej w droge..
    • kotomama Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 15:11
      Tylko samochód. Ogromny wybór, ceny przystępne. A Faistos warte zobaczenia choć podobnie jak Gortyna warte zobaczenia.
      Knossos pomimo wszystko też. Wejście nie jest tanie.
      • kotomama Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 15:12
        Przepraszam za składnię. Robiłam dwie rzeczy naraz i się pomieszałosmile
        • tymianek21 Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 16:12
          Cześć! W 2007 roku byłam na Krecie z mężem i 20 miesięcznym synkiem. Mieszkaliśmy w hotelu w Chanii i jeździliśmy wszędzie autobusami. Polecam gorąco! Autobusy są b.czyste i klimatyzowane, docierają wszędzie gdzie chcesz, bilety kupujesz u kierowcy a mapki z połączeniami oraz porady można dostać w każdym hotelu lub na stronie Ktela. Jazda autobusami to same zalety: nie ma żadnego problemu z parkowaniem a co więcej kierowca może podziwiać widok, napić się wina do posiłku. Mój mąż prowadzi od lat ale właśnie z myślą o nim wszędzie gdzie jesteśmy jeździmy autobusami, żebyśmy razem mogli cieszyć się tym co widzimy. Tak zwiedziliśmy Rodos, Teneryfę i w te wakacje Majorkę. Najważniejsze, że właśnie w autobusach dowiadywaliśmy się, gdzie warto dojechać lub wysiąść. A jeśli chodzi o spóźnienia -nie zgadzam się, że jeżdżą jak chcą -opóźnienia są nieznaczne, gdyż kierowcy sprzedają bilety, ale tak samo jest w wakacje w Świnoujściu. Autobusy spóźniają się nawet o 5 minut bo można kupić bilety u kierowcy. Kiedy szukam hotelu zawsze patrzę na odległość od przystanku a kiedy opisuję wrażenia z pobytu w hotelu na forach turystycznych lub oceniam hotel na bookingu lub tripadv. to zawsze piszę o autobusach. Pzdr
          • tymianek21 Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 22:44
            tu jest strona KTEL otwiera się bez problemu, ale tak jak pisałam w każdym hotelu bez względu na miejsce w którym byliśmy zawsze mają rozkłady jazdy itp.
            www.e-ktel.com/en/
        • nuta15 Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 16:13
          Na Krecie korzystaliśmy z autobusów, poza jednym przypadkiem, kiedy kierowca omówił jazdy w daleką trasę, bo było za gorącosmile nie było wpadek. Zdarzały się kilkuminutowe spóźnienia, ale generalnie komunikacja działa ok. Z Chanii do Fajstos jest bardzo daleko, nie wiem czy jeżdżą autobusy na takiej trasie. Przypuszczam, że z Heraklionu nie będzie problemu, to ta sama prefektura. Komunikacja na Krecie jest podzielona na trzy rejony wschodni, centralny i zachodni obsługiwane przez główne miasta Chania, Rethymnon, Heraklion i Agios Nicolaos. Co chcecie zwiedzić?
          • joka.2 Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 16:49
            Komunikacja autobusowa w ostatnich latach poprawiła się niewyobrażalnie.
            Naprawdę trudno narzekać na częstotliwość i punktualność. Północ wyspy co kilkanaście minut trochę rzadziej na południu ale warto.
            Najrzadziej z uwagi na góry Białe po drodze jeżdżą z Chanii na południe a chyba ten kierunek Cię interesuje, trochę trzeba logistyczne pokombinować ale warto, dla mnie Paleochora, Sfakia to najpiękniejsza część wyspy ciągle dzika i nie zadeptana.
            Tutaj masz wszystkie rozkłady rethymnon.com/TheBus-Bus-Service-Crete/timetable.php?lg=2
            fantastycznej podróży życzę
            • nuta15 Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 17:33
              O tak, jeżeli chcecie zobaczyć kawałek prawdziwej Krety wybierzcie się na południe. Jechaliśmy autobusem z Chanii do Paleochory, trasa jest bardzo malownicza poprzez góry, wąwozy, małe wioski, widoki niezapomnianesmile
    • marminia Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 17:12
      Północ Krety jest bardzo dobrze skomunikowana między turystycznymi większymi miejscowościami. My jeździliśmy z Heraklionu do Rethymonu i w drugą stronę do Agios Nicolaos i wszystko było ok. Rozkłady jazdy są "mniej więcej" dokładne, za to jak się okazało, że na autobus jest za dużo ludzi w stosunku do miejsc to za klika minut podstawiali następny.
    • norra.a Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 17:38
      Żeby dojechać z punktu A do B na pewno się da autobusem. Ale warto brać auto, żeby się po prostu powłóczyć i jeździć dróżkami gdzie zbiorkom nie dociera.
      • annakate Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 18:43
        Między większymi miejscowościami autobusy jeżdżą dość często, są porządne i spokojnie można je polecić. Odpada problem z parkowaniem (w Chanii to może być istotny kłopot).
        • aqua48 Re: Kreta bez samochodu 06.01.18, 23:34
          Dziewczyny bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Ktele znam, jeździłam. Nie wiedziałam jak jest na Krecie. Mam zamiar zwiedzić parę muzeów i Knossos, choć to szalona rekonstrukcja i zastanawiałam się nad Fajstos, pobyt planuję tygodniowy i generalnie pod kątem plaż, ale przy okazji nie zwiedzić też czegoś to byłaby tragedia...Od biedy Fajstos mogę zostawić na następny raz i podzielić zwiedzanie na północ i południe. Autem nie będziemy jeździć bo kierowcy niet. Z resztą jak widziałam jak nonszalancko po wąskich i krętych dróżkach wyspiarskich jeżdżą niektórzy Grecy to bałabym się. Serdeczne dzięki za rady jeszcze raz.
          • nuta15 Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 09:40
            Aqua, jeżeli jedziecie na tydzień w okolice Chanii, to odpuściła bym Knossos - minimum trzy godziny autobusem w jedną stronę i faktycznie nastawiłabym się na zwiedzanie Chanii i wycieczki na piękne plaże Balos, Falasarna, Elafonisi. Jeżeli zależy Wam na Knossos to wybierzcie hotel bliżej Heraklionu , gdzie możecie zwiedzić także Heraklion z Muzeum Archeologicznym , kościołem św. Katarzyny ze wspaniałą kolekcja ikon i Minojski Pałac w Malii.
            • konto0018 Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 10:45
              Knossos w ogóle lepiej sobie odpuścić, odrestaurowane ruiny pomalowane na czerwono, w sezonie kolejki.. Na Krecie jest kilka autentycznych wykopalisk, my trafiliśmy przypadkiem. wejście za jakieś grosze i bez tłumu turystów i sklepików z pamiątkami
              • kotomama Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 11:04
                Mimo wszystko Knossos polecam. Miałam mieszane uczucia i nie było zwiedzania Knossos w planach.
                Na szczęście plany zmieniłam. Knossos robi wrażenie i daje do myślenia, że kilka tysięcy lat temu istniała już cywilizacja zdolna zbudować takie miejsce.
                Można przecież zwiedzić Knossos oraz Gortynę i Faistos.
                Ehhhh jak widzę ten syf za oknem to żeby się oderwać zaczęłam przeglądać fotki z Matali, Balos, Elafonissi, Falasarny.
                • chocolate-cakes Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 11:29
                  Też byłam i polecam smile
                  • kotomama Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 11:37
                    Jeszcze jedna rada. Przyjedz tam popołudniu. Byliśmy pomiędzy 15 a 16 i był luz.
              • aqua48 Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 14:20
                konto0018 napisała:

> Na Krecie jest kilka autentycznych wykopalisk, my traf
                > iliśmy przypadkiem. wejście za jakieś grosze i bez tłumu turystów i sklepików z
                > pamiątkami

A pamiętasz gdzie byliście i co Wam się podobało na północy wyspy, szukam właśnie takich podpowiedzi.
                • konto0018 Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 15:04
                  To było gdzieś w okolicach Kalami, nie mogę znaleźć na google maps, trzeba by zajrzeć w jakiś przewodnik. Pamiętam że na mapach turystycznych były oznaczone wykopaliska i było tego mnóstwo
                  • aqua48 Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 15:28
                    Ok, dzięki.
                    • konto0018 Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 15:40
                      www.crete.pl/wykopaliska/
                      • aqua48 Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 16:51
                        Dzięki wielkie już mi się coś więcej klaruje w tych moich planach smile
    • gris_gris Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 01:53
      Dlaczego tak niemiło piszesz? Moze ma male dzieci, moze tysiąc innych powodów. Moze odległość od przystanku wcale dla tymianka nie znaczy, ze ma byc tuż pod hotelem, ale nie godzine pieszo. Zreszta wszystko jedno, a Twoje pytanie jest niegrzeczne i bez sensu.
    • babcia.stefa Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 11:17
      Bo spacer między hotelem a przystankiem, w upale, czasem z dzieckiem, to jest zayebista przyjemność i należy ją sobie celowo wydłużać. Jak kupujesz mieszkanie albo dom to też patrzysz, żeby do zbiorkomu było jak najdalej, bo dzięki temu będziesz więcej spacerować?
    • chocolate-cakes Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 11:27
      Byłam na Krecie kilka lat temu. Raz gdzieś jechaliśmy komunikacją miejską. Potem już wypożyczonym samochodem, bo było znacznie wygodniej.
      • aqua48 Re: Kreta bez samochodu 07.01.18, 14:18
        Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi., Dziwi mnie tylko, że na moje stwierdzenie, że nie będziemy mieli MOŻLIWOŚCI podróżowania samochodem tak wiele osób upiera się, że jednak autem łatwiej czy wygodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka