Dodaj do ulubionych

Złote Globy 2018

08.01.18, 10:40
Z niedzieli na poniedziałek po raz 75. wręczono nagrody Złotych Globów. Tym razem gala była ciut inna niż w zeszłym roku w związku z ubiegłorocznym skandalem,dotyczącym Harvey'a Weinsteina i tym, co z tego wynikło - szeroko omawianych kwestii molestowania seksualnego w przemyśle filmowym, a także poza nim oraz wyrosłych na jego kanwie akcji społecznymi typu #Metoo. I właśnie dlatego wczorajsza gala była zapowiadana jako szczególna - aktorki w ramach akcji #TimesUp (czas minął) postanowiły ubrać się na czarno, co miało być wyrazem oraz gestem solidarności w stosunku do wszystkich kobiet,które kiedykolwiek padły ofiarami molestowania seksualnego. I faktycznie większość pań była spowita w czarne kreacje, niektóre zapięte po samą szyję.Tylko pojedyncze przypadki wybrały kreacje w innym kolorze niż czerń tongue_out

Tutaj kreacje:
www.pudelek.pl/artykul/123016/zlote_globy_2018_jolie_stone_biel_kidman_witherspoon_cruz___duzo_zdjec_s/foto_1
www.justjared.com/tags/2018-golden-globes/
Co do nagród, to na pewno niektórzy się ucieszą - wygranym okazał się oczywiście znany tutaj serial Wielkie kłamstewka (Big little lies), który otrzymał 4 statuetki (na 6 nominacji) - jestem wielce zadowolona, bo nagrody powędrowały do Nicole Kidman, Laury Dern i Alexandra Skasgarda. Serial został nagrodzony także w kategorii najlepszego miniserialu/filmu telewizyjnego.

https://im.rediff.com/movies/2018/jan/08globe-award15.jpg
Obserwuj wątek
    • nolus Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 10:44
      Wielkim wygranym okazał się również film,który jeszcze czeka u nas na swoja premierę - Trzy billboardy za Ebbing, Missouri, który również otrzymał 4 statuetki (dla najlepszego filmu dramatycznego,aktorki, aktora drugoplanowego oraz za scenariusz).
      Tutaj trailer filmu: www.youtube.com/watch?v=Jit3YhGx5pU

Z wielką chęcią go obejrzę.

2 statuetki otrzymał również znany tutaj serial Opowieść podręcznej jako najlepszy serial dramatyczny oraz dla najlepszej aktorki Elisabeth Moss - chyba sporo z Was miało okazję oglądać ten serial.

Poza w/w statuetki otrzymali:

Gary Oldman jako najelpszy aktor w serialu Czas mroku
      Saoirse Ronan (znana z filmu "Brooklyn) jako najlepsza aktorka w komedii za Lady Bird
      James Franco jako najlepszy aktor w komedii/musicalu za Disaster artist
      Ewan McGregor jako najlepszy aktor w miniserialu/filmie telewizyjnym w Fargo (suuuuuuper)

Statuetki nie otrzymała lubiana Margot Robbie za rolę w filmie I,Tonya. Otrzymała ją za to jej koleżanka -Allison Janney, za rolę drugoplanową.

Statuetki nie otrzymał także polski Twój Vincent - polsko - brytyjska animacja przegrała z Coco Disneya.

Tutaj pełna lista laureatów, wraz ze szczegółowymi opisami/recenzjami filmów:
      www.tvn24.pl/kultura-styl,8/zlote-globy-2018-nagrody-wreczone-nagrodzone-filmy-i-seriale,804410.html
      www.pudelek.pl/artykul/123017/to_byl_ich_dzien_laureaci_zlotych_globow_2018_zdjecia_s/foto_1#s1
      • nolus Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 10:47
        Nagrodę Cecila B. DeMille'a (przyznawaną za "wybitny wkład w rozwój kultury i rozrywki") odebrała Oprah Winfrey. Jest pierwsza czarnoskóra kobieta, którą uhonorowano tym wyróżnieniem.Jej przemowa zrobiła podobno spore wrażenie na gali - Winfrey podkreślała w swoim przemówieniu, że mówienie prawdy jest najpotężniejszą bronią jaką mamy.

https://www.trbimg.com/img-5a52ecd5/turbine/la-lb-media-3032330_et_golden_globes_ajs_16_130-20180107-200015/400

Podoba Wam się pomysł z akcją #Time'sUp? Jest to wg Was wiarygodne?
        Czy wygrali Wasi faworyci?
        • kropkacom Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 11:32
          Cieszę się nagrodą dla Aziza Ansari.
      • manon.lescaut4 Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 17:49
        Mój faworyt Kyle Mac Lachlan niestety nie wygrałsad
        A akcja mi się podobała, przemowa Oprah tez, pojawiła się już nieśmiała kampania Oprah2020... Ja jestem za, działoby sięsmile
        • nolus Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 17:56
          manon.lescaut4 napisał(a):

> Mój faworyt Kyle Mac Lachlan niestety nie wygrałsad
          \
          Ech,wielka szkoda. Sama zapomniałam o nominacji dla niego, ale "Twin Peaks" to ewidentnie JEGO rola. I tylko dla niego smile
          • manon.lescaut4 Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 18:06
            Dokładnie! To ze jako serial wygra Big Little Lies było oczywistością i z tym się nie dyskutuje. Z wielu powodów No i jest to świetny serial.
            Ale Kyle w Twin Peaks osiągnął mistrzostwo i Mc Gregor może się schować. Zagrał podwójna role bliźniaków, pff wielkie mecyje. Kyle zagrał kilka postaci w tym „śpiący” człowiek- dziecko i inni z raczej metafizycznego wymiarusmile
    • edelstein Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 11:22
      Niezla stypa.Jednak czern nie jest uniwersalna, wiekszosc wygladala jak nieboszczki po ekshumacji.
      • dziennik-niecodziennik Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 11:35
        generalnie wybrano do tej galerii mocno kiepskie zdjecia uncertain
        czemu Maggie Gyllenhaal wybrali akurat to zbliżenie na ktorym wygląda jak babuleńka? ze starszych to sie obroniła wyłącznie Naomi Campbell, reszcie wybrano zdjęcia mocno niekorzystne. na innych portalach są zestawienia o wiele ładniejszych fotek.
        • lauren6 Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 13:24
          Tym większy szacun, że dla tych aktorek udział w czarnym protescie był ważniejszy niż dobre zdjęcia na ściance.
          • dziennik-niecodziennik Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 20:02
            Ale one maja tez ladne zdjęcia, kazda jedna smile ja sie bulwesuje durnym pudlem, ktory sie bardzo stara zeby pokazywać te brzydkie uncertain
    • czarniejszaalineczka Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 14:38
      oglądałam na żywo big_grin
      Alex cudowny jak zwykle smile
      • nolus Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 17:22
        czarniejszaalineczka napisała:

> oglądałam na żywo big_grin

Gdzie? W necie,jak się domyślam, ale na oficjalnej stronie czy gdzie?

> Alex cudowny jak zwykle smile

Oooooj, tak smile
        • czarniejszaalineczka Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 21:26
          na youtubie smile
    • handzia.kaziukowa Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 16:18
      "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" - CO ZA FILM!! Zasługuje na absolutnie wszystkie nagrody. A scena z księdzem to mistrzostwo świata. No zachwycona jestem.
      • nolus Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 17:00
        handzia.kaziukowa napisał(a):

> "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" - CO ZA FILM!! Zasługuje na absolutnie ws
        > zystkie nagrody. A scena z księdzem to mistrzostwo świata. No zachwycona jestem
        > .
        Heh, a ja dzięki Złotym Globom dopiero dowiedziałam się o czym jest ten film i jacy w nim graja aktorzy.Wcześniej tytuł obił mi się o uszy, ale jakoś nie chciało mi się sprawdzać. Teraz, jak tylko pojawi sie w kinach, od razu idę. Bardzo interesujący temat, osadzenie akcji, no i aktorzy oczywiście. Cieszę się, że gra tam Woody Harelson smile
        • handzia.kaziukowa Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 17:07
          też na bank obejrzę drugi raz w kinie!
          w ogóle nie rozumiem, czemu te oscarowe filmy zawsze mają u nas tak późno premierę uncertain
          Woody Harelson jest genialny w tym filmie, zresztą tak jak reszta obsady.
          Świetny scenariusz, fajnie, że nadal pojawiają się rzeczy, które potrafią być świeże, zabawne i mądre jednocześnie. Muszę przyznać, że dawno się tak głośno nie śmiałam na filmie, no coś pięknego.
          • nolus Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 17:43
            handzia.kaziukowa napisał(a):

> też na bank obejrzę drugi raz w kinie!
            > w ogóle nie rozumiem, czemu te oscarowe filmy zawsze mają u nas tak późno premi
            > erę uncertain
            No to jest wyjątkowo niefartowne, nie da się ukryć.

> Woody Harelson jest genialny w tym filmie, zresztą tak jak reszta obsady.
            > Świetny scenariusz, fajnie, że nadal pojawiają się rzeczy, które potrafią być ś
            > wieże, zabawne i mądre jednocześnie. Muszę przyznać, że dawno się tak głośno ni
            > e śmiałam na filmie, no coś pięknego.

To jest film do śmiania się? Myślałam, że to smutna historia.
            • lellapolella Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 18:59
              Tam wbrew pozorom jest całkiem sporo humoru, takiego spod znaku braci Coenwink Bardzo dobry film, jakkolwiek mógłby być lepszy, moim zdaniem oczywiście. Szczególnie na końcówce, która znienacka robi się taka "pokotowa", niby symboliczna, a w gruncie rzeczy ucieka w metaforę, jakieś przesłanie - śmierdzi mi to takim amerykańskim "jakbyście nie zauważyli, to poruszamy tu cholernie ważne, ogólnoludzkie problemy, więc nie czepiajcie się szczegółów, bo historia była tylko pretekstem"... Aktorzy fantastyczni, choć, jakbym miała być złośliwa, każdy gra rolę przypisaną do nazwiska, czyli podobną do tej, która przyniosła mu sławę. Niemniej, film jak najbardziej warty obejrzenia.
              Scena z księdzem w porzo, chociaż mnie rozwaliła rozmowa dwóch kapciwink
              • handzia.kaziukowa Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 22:13
                Tak, dużo czarnego, coenowskiego humoru, zresztą już sama obecność w filmie Frances McDormand przywołuje skojarzenia (świetna jest, swoją drogą). Ale są też smutne momenty - na szczęście wszystko jest odpowiednio wyważone.
                Mnie się końcówka podobała, ostatecznie to film o uniwersalnych emocjach (o przeżyciu żałoby, gniewie, szukaniu sprawiedliwości), cieszę się, że pozostawiono dla widza pole do przemyśleń.
    • cosmetic.wipes Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 16:37
      Cieszy mnie nagroda dla Oldmana.
      Streep wyglądała obłędnie, Hayek jak chodząca katastrofa - założyć obcisły golf do wydatnego biustu i mikrego wzrostu to samobójstwo wizerunkowe.
      • nolus Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 17:41
        cosmetic.wipes napisała:

> Cieszy mnie nagroda dla Oldmana.

Oj, tak. W ogóle połowa - jak nie więcej nagród - została przyznana sprawiedliwie .Wszyscy ci, których lubię dostali nagrody, serio. I naprawdę nagrodzono dobre filmy/seriale.

> Streep wyglądała obłędnie, Hayek jak chodząca katastrofa - założyć obcisły golf
        > do wydatnego biustu i mikrego wzrostu to samobójstwo wizerunkowe.

Hmm, no cóż...Salma w 98% przypadków prezentuje swojej opływowe kształty w sukienkach z "wylewającym się" dekoltem. Tym razem postanowiła zrobić wyjątek i w związku z akcją "Time'sUp" zakryła się aż po samą szyję. I tak źle, i tak niedobrze. Nie wiem, co gorsze.
    • beataj1 Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 18:01
      Szalenie podobała mi się mowa Oprah.
      Uważam, że to przemówienie to majstersztyk. I widać, że Oprah jest mistrzynią w te klocki.
      Rytm, sposób powiedzenia, budowanie napięcia prowadzące do ostatnich prawie wykrzyczanych zdań.
      Ktoś jej to świetnie napisał (albo ona sama) a ona to doskonale powiedziała. I nie chodzi tylko o to co powiedziała (choć, to też jest ważne), ale o to jak to powiedziała.

Zresztą, to już któraś z kolei tego typu przemów przy okazji odbierania ważnych nagród (Madonna, Reese Witherspoon). Zaczyna się z tego robić tradycja.
      • nolus Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 18:27
        beataj1 napisała:

> Szalenie podobała mi się mowa Oprah.
        > Uważam, że to przemówienie to majstersztyk. I widać, że Oprah jest mistrzynią w
        > te klocki.
        > Rytm, sposób powiedzenia, budowanie napięcia prowadzące do ostatnich prawie wyk
        > rzyczanych zdań.
        > Ktoś jej to świetnie napisał (albo ona sama) a ona to doskonale powiedziała. I
        > nie chodzi tylko o to co powiedziała (choć, to też jest ważne), ale o to jak to
        > powiedziała

Hmm, i własnie to chyba często decyduje o sukcesie,a nie same słowa.Przekaz jest ważny,istotny, ale dobór środków do tego przekazu zadecyduje o jego odbiorze. Niby proste i oczywiste, ale jak się okazuje w praktyce nie takie łatwe. PRowcy oraz inni spece od wizerunku zawsze będą zacierać ręce, bo roboty przy tym jest od groma, a przynajmniej połowa (jak nie więcej) ludzi nie rodzi się urodzonym mówcą smile
        • al_sahra Re: Złote Globy 2018 09.01.18, 03:05
          Oprah naśladuje trochę takie „delivery” (sposób przekazu) czarnych pastorów. Obama też to robił czasami, z dobrym efektem.
          • nolus Re: Złote Globy 2018 09.01.18, 13:06
            al_sahra napisał(a):

> Oprah naśladuje trochę takie „delivery” (sposób przekazu) czarnych pastorów. Ob
            > ama też to robił czasami, z dobrym efektem.

Hahaha, masz rację,coś w tym jest smile
    • spanish_fly Re: Złote Globy 2018 08.01.18, 20:00
      Oblukałam trochę fotek z Globów wczoraj w nocy i przyśnił mi się Armie Hammer. Piękny sen! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka