Dodaj do ulubionych

Haschimoto u dzieci

08.01.18, 15:18
Wiem, że temat haschimoto wraca i jest wałkowany często, patrzyłam tez na forum o chorobach tarczycy, ale znalazłam tam głównie wątki z wynikami badań.
Czy któras z Was ma może dziecko z tą chorobą? Moja córka już od dłuższego czasu była ogólnie ospała, z uczennic piątkowo-czwórkowej ( świadectwa z nagrodami) spadła na 1-2-3 ( niby to gimnazjum, więc i materiału więcej). Córka ma 13 lat i odebrałyśmy w listopadzie wyniki, że ma niedoczynnośc tarczycy (TSH 15) oraz bardzo podwyższone przeciwciała (ponad 1300). Dostała euthyrox ( 50 mg), na USG stwierdzono guzki tarczycy, aczkolwiek USG mamy powtórzyć za ok 3 mies bo być może to nie tytle guzki, co taka budowa tarczycy.

Córka jest oczywiście pod kontrolą endokrynologa, leki bierze codziennie od prawie dwóch miesięcy, TSH spadło do 3,5 ( wynik z piatku) ale jej samopoczucie się nie poprawiło. MOje pytanie do rodziców dzieci z tą chorobą: jak funkcjonują Wasze dzieci? Moja przez ostatni rok była bardzo wybuchowa, miała zmienne nastroje, do tego baaardzo opuściła się w nauce - w zasadzie nic jej się nie chce, do szkoły często nie dochodzi bo mówi, ze zle się czuje. Zostaje wtedy w domu i potrafi spać do 13-14. Rozmawiałam z wychowawczynią ale nie wiem, co mam o tym sądzić, czy zapalenie tarczycy zwane haschimoto może dawać aż takie objawy? Czy raczej to cechy osobnicze albo bunt nastolaki? Lekarka twierdzi, że choroba mogła rozwijać się i ze 3 lata, dlatego tez nie wiem, które zachowania córki mogą być pochodną choroby, a które sa po prostu jej i należy złożyć to na karb zwykłego lenistwa i tumiwisizmu. Lekarka poleciła zbadac jeszcze witaminę D, wynik ok.
Obserwuj wątek
    • gonia0405 Re: Haschimoto u dzieci 08.01.18, 15:29
      Matko, jakas pomrocznośc jasna mnie chyba dopadła - przepraszam za błąd w nazwie choroby - HASHIMOTO oczywiście miało być
    • ruscello Re: Haschimoto u dzieci 08.01.18, 15:36
      Tak, te objawy mogą być wynikiem choroby. Nie tylko u dzieci, ale też u dorosłych. Poczytaj o mgle mózgowej. Poza wit.d sprawdź selen, cynk, magnez, wit.b12. Pamiętaj, że często dobry wynik to taki blisko górnej granicy normy. Przy Hashi trzeba sprawdzić, czy nie ma nietolerancji lub alergii na gluten, pszenicę, laktozę, białka mleka. Jeśli coś wyjdzie, to bez eliminacji w diecie samopoczucie może się nie poprawić. Na fb są niezłe grupy, poszukaj japońskiego motyla.
      • magda.tyl Re: Haschimoto u dzieci 08.01.18, 15:47
        Ja mimo prawidłowego poziomu d3 mogłam spać na stojąco. Po suplementacji 2000jednostek dziennie już po kilku dniach "obudziłam się", mam dużo energii i zapału do pracy, nie mam zupełnie ochoty na sen i polegiwanie w ciągu dnia.
    • leyre1 Re: Haschimoto u dzieci 08.01.18, 15:59
      Piszesz o TSH, a FT3 i FT4 nie byly oznaczne?
      Moj syn ma niedoczynnosc, zdiagnozowany gdy mial 6 lat, obecnie ma 10. Nie mial zadnych z objawow jakie ma twoja corka.
      Bierze levithyroxine 50 obecnie , zaczynal od 25. Czuje sie normalnie, funkcjonuje normalnie itd.
    • leni6 Re: Haschimoto u dzieci 08.01.18, 16:04
      Czy wprowadziłas coś poza euthyroxem? To co najwyżej podniesie jeden z hormanow tarczycy i zmniejszy niedoczynnosc. Na hashimoto ma to niewielki wpływ, tu potrzebna jest jeszcze dieta, suplementacja i dalszą diagnostyka niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka