gonia0405
08.01.18, 15:18
Wiem, że temat haschimoto wraca i jest wałkowany często, patrzyłam tez na forum o chorobach tarczycy, ale znalazłam tam głównie wątki z wynikami badań.
Czy któras z Was ma może dziecko z tą chorobą? Moja córka już od dłuższego czasu była ogólnie ospała, z uczennic piątkowo-czwórkowej ( świadectwa z nagrodami) spadła na 1-2-3 ( niby to gimnazjum, więc i materiału więcej). Córka ma 13 lat i odebrałyśmy w listopadzie wyniki, że ma niedoczynnośc tarczycy (TSH 15) oraz bardzo podwyższone przeciwciała (ponad 1300). Dostała euthyrox ( 50 mg), na USG stwierdzono guzki tarczycy, aczkolwiek USG mamy powtórzyć za ok 3 mies bo być może to nie tytle guzki, co taka budowa tarczycy.
Córka jest oczywiście pod kontrolą endokrynologa, leki bierze codziennie od prawie dwóch miesięcy, TSH spadło do 3,5 ( wynik z piatku) ale jej samopoczucie się nie poprawiło. MOje pytanie do rodziców dzieci z tą chorobą: jak funkcjonują Wasze dzieci? Moja przez ostatni rok była bardzo wybuchowa, miała zmienne nastroje, do tego baaardzo opuściła się w nauce - w zasadzie nic jej się nie chce, do szkoły często nie dochodzi bo mówi, ze zle się czuje. Zostaje wtedy w domu i potrafi spać do 13-14. Rozmawiałam z wychowawczynią ale nie wiem, co mam o tym sądzić, czy zapalenie tarczycy zwane haschimoto może dawać aż takie objawy? Czy raczej to cechy osobnicze albo bunt nastolaki? Lekarka twierdzi, że choroba mogła rozwijać się i ze 3 lata, dlatego tez nie wiem, które zachowania córki mogą być pochodną choroby, a które sa po prostu jej i należy złożyć to na karb zwykłego lenistwa i tumiwisizmu. Lekarka poleciła zbadac jeszcze witaminę D, wynik ok.