22.01.18, 19:44
Wiem wsadzę kij w mrowisko ale potrzebuję rady. Do tej pory myślałam że rodzajów alb jest jeden/dwa a tu się okazuje że jest tego dziesiątki. Nie pamiętam kiedy ostatnio byłam na jakiejkolwiek komunii i nie mam pojęcia jak dziewczynki w tym wyglądają. Chciałbym żeby córka wyglądała ładnie i skromnie. Mam zamiar zamawiać w internecie ale boję się że wybiorę coś w czym będzie wyglądać jak w worku po ziemniakach. Doradźcie. Córka chudzinka. Na pierwszy rzut oka spodobała mi się ta, odpadają raczej te z pelerynkami. Sama nie wiem. Mam też możliwość uszyć na miarę może iść tym tropem. W jakich były wasze dziewczyny.
pierwszakomunia.pl/dziewczynki/alby-komunijne/alby-z-zak%C5%82adk%C4%85-od-ramienia-1/alby-z-zak%C5%82adk%C4%85-klasyczne-1/alba-7a-z-detail
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Alba 22.01.18, 19:51
      Moja miała szytą. Długą do ziemi, odcinaną w pasie, od pasa rozszerzaną(rozkloszowana?). Rekawki też były rozszerzane. Stójka. W pasie szarfa wiązana w kokardę. Ozdobiona złotą tasiemką(taki zygzak). Na piersi złota hostia. Lepiej wyglądała niż ta na zdjęciu.
      • bywalec.hoteli Najlepsza Alba :) 23.01.18, 00:20
        https://www.biography.com/.image/t_share/MTE4MDAzNDEwMzY0NDMzOTM0/jessica-alba-299896-1-402.jpg
    • mysz1978 Re: Alba 22.01.18, 19:52
      chyba nie wsadzilas kija w mrowisko smile

a nie ma u was wytycznych dotyczacych stroju? Dziwne troche, bo zwykle jest tak, ze cala grupa idzie w takich samych strojach, ktore z reguly sa szyte przez okresloną krawcową...
      • kkalipso Re: Alba 22.01.18, 19:56
        Owszem jest krawcowa ale nie ma przymusu korzystać z jej usług. Ma być alba i tyle nie muszą dziewczynki mieć identycznych.
        • mapt Re: Alba 22.01.18, 20:15
          wrzuć hasło w olx, zobaczysz w czym w poprzednim roku dzieci były wink
      • gryzelda71 Re: Alba 22.01.18, 19:58
        W naszej parafii nie było jednakowego kroju, ani głownej krawcowej.
    • slonko1335 Re: Alba 22.01.18, 20:09
      Moja córka miał ALBO-SUKIENKĘ: www.janex.szczecin.pl/alby.htm# D-5, bardzo ładna i skromna.
      • asia06 Re: Alba 23.01.18, 13:43
        Bardzo fajne smile
    • mapt Re: Alba 22.01.18, 20:10
      a nie macie odgórnego nakazu, że cała klasa takie same? u nas tak wymyślili, i były zwykłe proste workowate i dla chłopców i dla dziewczyn takie same, tylko różniły się kolorem sznura do przewiązania w pasie i wszytych dwóch pionowych wstążek- chłopcy czerwone, dziewczyny niebieskie.
    • bywalec.hoteli Re: Alba 22.01.18, 20:20
      A ja juz miałem nadzieje, ze wątek o Jessice smile
      • kkalipso Re: Alba 22.01.18, 20:28
        Głodnemu chleb na myślitongue_out
        • bywalec.hoteli Re: Alba 22.01.18, 20:56
          Dlatego Ty o albie a ja o Albie wink
    • mika_p Re: Alba 22.01.18, 22:13
      U mnie w parafii jest model unisex, więc córka miała tę samą albę, co jej starszy brat.
      Na tej stronie, którą linkujesz, to model z karczkiem i kontrafałdą, hafty żółto-złote, żółty sznur w pasie. Złota hostia na piersi, złote paski na brzegu karczku, przed końcem rękawów i kilka cm nad ziemią.

Z niebieskim haftem też bardzo ładne. I srebrne
      Czerwone mi sie nie podobają.

Jak będziesz szyć, to weź pod uwagę konieczność zostawienia miejsca na sweter, bywa zimno.
      A jeszcze czeka cię wybór wianka, butów...
      • kkalipso Re: Alba 22.01.18, 22:23
        Wiem wiem czuję że buciki najbardziej poczeszą po kieszeni a gdzie potem w nich iśćuncertain Fajny pomysł z tymi albami unisex o ile dzieciom odpowiadało. Muszę wybrać coś ładnego, dla młodszej też się przyda za kilka lat.
        • kkalipso Re: Alba 22.01.18, 22:24
          A wianek może sama zrobię lubię takie rękodzieła, dla młodszej na chrzest zrobiłam i wyszło ładnie.
    • zlababa35 Re: Alba 22.01.18, 22:17
      Nie zamawiałabym przez internet, tylko poszłabym do salonu ślubno-komunijnego. Alby też są, nie tylko sukienki - i przeważnie jest możliwość dopasowania.
      U nas niestety były alby jak worki i te nieszczęsne pelerynki też. Wszyscy mieli to samo. Fakt, że gość nie żałował materiału i dzięki temu na rocznicy córka, która urosła przez rok o ponad 10 cm, nie wyglądała groteskowo.
      • kkalipso Re: Alba 22.01.18, 22:20
        Czyli trzeba wzrost (rok później) wziąć pod uwagę. Dzięki.
        • zlababa35 Re: Alba 22.01.18, 23:00
          A nie pamiętasz, jak na rocznicę szło się w sukience do pół łydki, z rękawami gdzieś za łokieć? big_grin big_grin big_grin
          • kkalipso Re: Alba 22.01.18, 23:26
            Już pamiętam, a najbardziej jak wyryłam orła, całe kolano i sukienkę miałam we krwi wracając po tej rocznicy. Dobrze że mi przypomniałaś że się z tych sukienek wyrastauncertain
            • ichi51e Re: Alba 23.01.18, 12:42
              Mozna potem przerobic na krotka tylko po prostu niech teraz nie zaluja materialu na rekawy
        • raczek-nieboraczek Re: Alba 23.01.18, 08:52
          u nas nie trzeba, na rocznice przychodzi sie w zwyklych ubraniach, nie komunijnych
    • odnawialna Re: Alba 22.01.18, 22:55
      A mogę się podpiąć pod wątek? na albach się nie znam, ale szukam sukienki komunijnej. Czy zdarzyło się ematce kupować sukienkę przez internet? gdzie? a może sklep w Łodzi, lub Warszawie (okolice), możecie polecić? fakt, do tej pory byłam tylko w jednym, ale wyszłam załamana. Coś, co się nazywa satyną, wyglądało jak poliestrowy obrus sad
      • kkalipso Re: Alba 22.01.18, 23:27
        Oczywiście. Mam nadzieję że się znajdą jakieś pomocne.
    • aguar Re: Alba 23.01.18, 08:04
      Kurczę, taką mam refleksję, że trochę to wszystko bez sensu. Alby z założenia miały być po to, żeby nie było strojenia i wszystkie dzieci były ubrane równo i skromnie. A teraz te alby coraz bardziej sukienkowate...I skoro każdy sobie sam wybiera i kupuje/szyje to wracamy do sytuacji pierwotnejsmile
      Tak poza tym ta, którą zalinkowałaś wydaje mi się ok dla szczupłej dziewczynki.
    • edelstein Re: Alba 23.01.18, 08:51
      Coz,uwazam alby za brzydkie i ich jedynym przeznaczeniem jest nabijanie kasy znajomym ksiezytongue_out kup jej ladna biala sukienke, ktora przynajmniej bedzie mogla gdzies zalozyc.
      • kkalipso Re: Alba 23.01.18, 11:53
        Nie da rady alba musi być. Kupię jej ładną sukienkę w którą przebierze się zaraz po, akurat komunia wypada w jej urodziny.
    • bei Re: Alba 23.01.18, 08:59
      U nas krawcowa szyje wszystkim jednakowe stroje, w przypadku dziewczynek są to sukienki o skromnym kroju, na ramiona zakładają pelerynki- i podobne maja chłopcy przy krótkich albach, ten element ujednolica stroje obu płci. Sukienki maja taki krój, ze później krawcowa może je obciąć i sukienka po odczepieniu hostii może służyć na inne okazje (do cioci na imieniny czy 😊
      • kkalipso Re: Alba 23.01.18, 11:55
        Bo ja wiem....Jak już kupię to zostawię dla młodszej może się przyda a potem komuś oddam.
        • czarna_kita Re: Alba 23.01.18, 12:01
          U nas jedynymi wytycznymi było - chłopcy alby krotkie -dziewczynki długie. Ksiądz jedynie zasugerował aby dziewczynki mialy taki sam sznur wiazany w pasie aby to wszystko zgrabnie wyglądało.
          • mikk25 Re: Alba 23.01.18, 12:22
            No tak, ksiądz się najbardziej zna na tym.
    • ichi51e Re: Alba 23.01.18, 12:35
      Ta ze zdjecia nie. Czysty poliester. Lepiej uszyjcie
      • ichi51e Re: Alba 23.01.18, 12:36
        Swoja droga na zdjeciu nie jest alba a zwykla sukienka.
      • ichi51e Re: Alba 23.01.18, 12:37
        Swoja droga na zdjeciu nie jest alba a zwykla sukienka. Alba jest taka luzna klerus.pl/userdata/gfx/2afe2555908885bfbf45b852665cc45c.jpg
        • ichi51e Re: Alba 23.01.18, 12:40
          Taki fason mi sie podoba (haft koszmar zloty sznur do bani i tez chyba poliester) kolnierz bedzie sie ladnie ukladal uniwersalan
          www.hurt.krespol.pl/images/towary/towary_fdd86d79fbbbfd7985647fbb8b3a9817_b.jpeg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka