Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy - pytanie

01.02.18, 13:50
witam, właśnie dobiega końca mój urlop macierzyński, za chwilę zacznę wybierać urlop wypoczynkowy ( jestem zatrudniona w budżetówce) potem planuję wychowawczy . Prowadzę też własną firmę dorywczo. Pytanie mam takie czy
- na wychowawczym można oddać dziecko do żłobka np. na parę godzin dziennie albo np. na dwa dni w tyg. ( żłobek prywatny)
- czy mąż może podczas wychowawczego ( mojego) brać l4 na drugie dziecko?
dziękuję z góry za odp.
Obserwuj wątek
    • fomica Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 13:57
      1. Tak. Tak samo jak możesz je wypożyczać pod opiekę babci czy cioci.
      2. Nie. Jeśli przebywasz w domu, jesteś zdrowa to teoretycznie jest w domu osoba mogąca sprawować nad nim opiekę. Wyjątkiem jest sytuacja gdyby np. młodsze dziecko było w szpitalu, ty z nim, i wtedy dla starszaka potrzebna jest dodatkowa opieka.
      • kropka_kom Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 13:59
        co do 2 odp. to to że prowadzę firmę się nie liczy w tej sytuacji, rozumiem?
        • kropka_kom Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 14:09
          i co jakbym była chora, ma brać na siebie l4?
          • ela.dzi Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 14:12
            Albo na Ciebie albo na dziecko.
            • kropka_kom Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 14:29
              źle napisałam,, czy ja mam mieć swoje l4 a on wtedy na dziecko ?
              • ela.dzi Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 15:17
                Można mieć L4 na zdrowe dziecko, jeśli nie można mu zapewnić opieki lub na chorego małżonka.
        • fomica Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 14:10
          Nie liczy się, ponieważ warunek prowadzenia dg na wychowawczym jest właśnie taki, że to nie może kolidować ze sprawowaniem opieki nad dzieckiem. Dla ZUS-u mama na wychowawczym jest główną osoba sprawującą tę opiekę. Jeśli zadeklarujesz, że nie możesz się opiekować bo prowadzisz dg, to pracodawca może kwestionować twoje prawo do urlopu wychowawczego.
          To oczywiście w teorii, bo w praktyce to zależy od układów, od nieformalnego dogadania.
          • kropka_kom Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 14:30
            rozumiem...no to jak to się ma do oddania dziecka do żłóbka, nie zakwestionują że się nim nie zajmuję?
            • fomica Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 14:49
              Wiesz, zależy od szczegółów, proporcji, zdrowego rozsądku. Jeśli standardowy tydzień pracy to 5 x 8 h, a dziecko jest w żłobku 3 x 4 h, to nadal większość opieki jest po stronie matki i do pracy na pełny etat nie może wrócić. Tak samo z ta działalnością, co innego dziergać bransoletki z koralików wieczorem gdy dziecko śpi, a co innego rozkręcać własną firmę od remontu lokalu po zdobywanie kontraktów po 10 h dziennie.
              Jeszcze raz podkreslam, że stroną która mogłaby kwestionowac jest pracodawca (nie ZUS), w którego interesie leży żeby ściągnąć pracownice z urlopu jak najszybciej. Jeśli z pracodawcą jestes umówiona, masz dobre relacje to absolutnie nic ci nie grozi, bo nikomu innemu nic do tego.
              • samawsnach Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 15:15
                Z tego, co wiem, to mąż - niezależnie od twojej obecności w domu - może wziąć l-4 na dziecko do 2 roku życia dziecka.
                • samawsnach Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 15:21
                  A co do twojego pyt.odnośnie twojej choroby, to tak, wtedy lekarz powinien wypisać opiekę na dziecko z uwagi na chorobę osoby stale opiekującej się dzieckiem.
                  • samawsnach Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 15:22
                    Oczywiście mężowi powinien wypisać zwolnienie, nie tobie.
            • kiddy Re: urlop wychowawczy - pytanie 01.02.18, 15:30
              No i tu ja bym jednak dopytała specjalisty z zakresu prawa pracy, bo to nie jest takie jednoznaczne. Niedawno czytałam o odwołaniu z urlopu wychowawczego osoby, która na tymże urlopie posłała dziecko do przedszkola. To był portal prawniczy, ekspert rację przyznał pracodawcy. A tu, proszę, jest nawet orzecznictwo: www.pckp.pl/trwale-zaprzestanie-sprawowania-osobistej-opieki-nad-dzieckiem-w-trakcie-urlopu-wychowawczego-,4,5139

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka