Dodaj do ulubionych

Do 1 klasy czy zerówka?

• butch_cassidy Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 16:01
      Jeśli ja bym sądziła, że dziecko da sobie radę w szkole, to nie słuchałabym innych, tylko posyłała.
      Te opowieści o dodatkowym roku zabawy i wcześniejszym końcu dzieciństwa to wg mnie bzdury. W zerówce też jest nauka, tyle że są dzieci, dla których ten poziom jest zbyt niski.
    • lucyjkama Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 16:07
      Zależy od dziecka. Moja zaczęła 1 klasę kiedy miała 5 lat i 10 m-cy. Teraz jest w 4 klasie, nawet zmieniła szkolę na taką powstałą po gimnazjum. Nie dość że jest najlepsza w klasie, mimo że niektóre dzieci są faktycznie niemal 2 lata od niej starsze, to jeszcze równolegle uczy się w popołudniowej szkole muzycznej. Ma czas na wszystko, nie jest szkolą zmęczona.
      • butch_cassidy Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 16:18
        Moja miała 6,3 i też najlepsza, typowana do konkursów itp. Nie słuchałam, jak mi tłumaczono, że powinnam zostawić w zerówce.
    • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 17:08
      Czytam wątek i jestem w szoku. Większość głosów za zostawieniem w zerówce. Przypomniały mi się dyskusje sprzed 2,5 roku, gdy nikomu nie śniło się, że przyjdzie PiS i zlikwiduje reformę 6- latków. Wówczas leciały teksty typu " jak jest upośledzony, to go odrocz", " odracza się dzieci z dysfunkcjami". A chodziło o dzieci z rocznika 2009, które miały iść całym rocznikiem. Dzieci, które niczym nie różnią się od dzieci z 2010 czy 2011 roku. Chichot losu - Elbanowscy mieli rację...
      • aamarzena Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 18:19
        Dzieci się nie różnią, ale różnią się warunki w które te dzieci trafią. Teraz nie juz klas złożonych z sześciolatków, czy z przewagą sześciolatków, program dawnej I klasy to obecnie zerówka (bez pisania). W szkole rejonowej u mnie na 3 klasy I po 24-25 uczniow każda jest 1 (slownie: jeden) sześciolatka. W całym mieście (ok 180 tys mieszkancow) do pierwszej klasy jako sześciolatki w obecnym roku szkolnym poszło dosłownie kilkoro dzieci (teraz już nie pamietam dokładnie ile, bo kilka miesięcy temu o tym czytałam, ale nie więcej niż 10). Nauczyciele nie będą podchodzić inaczej do jedynego 6latkami w klasie, co innego kiedy cała klasę czy większość mają złożona z 6-latków.
        • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:24
          No różnią się warunki, bo dzieciaki które obowiązkowo trafiały do szkół w wieku lat 6 szły w 1,5 rocznika, do przepełnionych szkół chodząc od pierwszej klasy na zmiany. Mój syn jako 6 latek lekcje dwa razy w tygodniu kończył o godzinie 16.20. Także takie mieli wspaniałe warunki.
          • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:27
            Moja córka jako 6 latka codziennie kończyła lekcje ok. 16.00. i jeszcze za to płaciłamwink
            • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:39
              I dobra twoja, że za to chciałaś płacić.
              Jednak większość dzieci 6 letnich przed lekcjami zaczynającymi się o godzinie 12 siedziało od godziny 7 czy 8 w świetlicy. W świetlicy, która przez kumulacje roczników była przepełniona, a szkoła z gumy nie jest i sale też się nie rozciągają. I już takie zmęczone dziecko szkoło na lekcję i jakoś tak się skupić nie mogło. Sama nauczycielka mówiła, że lekcje które zaczynają sie od 8 są dużo bardziej efektywne, bo dzieci nie są zmęczone i skupiają się na nich, lekcje zaczynające się o 12 były i dla nauczycielki i dla dzieci męczące.
          • aamarzena Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:12
            Ja nie piszę o warunkach lokalowych, ktore wpływaja na to czy swietlica jest przepełniona i czy nauka odbywa się na zmiany (co zreszta nie dotyczyło tylko kulminacyjnego rocznika, większość szkół w duzych miastach pracuje na zmiany od dawna - 30 lat temu tez chodzilam na zmiany). Zresztą te dzieciaki, które trafiły jako 1,5 rocznika nadal w szkole są, są też siódmoklasiści, a będą jeszcze 8-klasiści, więc przepełnienie będzie jeszcze większe. Ale ja nie o tym, co chyba wynika z rozwinięcia mojego postu.
            Piszę o tym, że program jest inny, odpowiedni dla 7-latków, nie 6-latków jak wcześniej. Program zerówki zaś dopasowano dla 6-latków i nauka czytania jest obowiązkowa, czego nie było kilka lat temu i panie w przedszkolnej czy szkolnej zerówce nauczały literek lub nie. Itd
            • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:26
              Nie do końca.
              Po tych dzieciakach które trafiły do szkół w 1,5 rocznika( w rzeczywistości dużo więcej niż 1,5 rocznika)szedł rocznik pusty. W świetlicy już było całkiem znośnie, a dzieciaki mimo, że nadal na zmiany chodziły to nie kończyły zajęć o godzinie 16:20, tylko o 13 czy 14, więc zmiana była gołym okiem odczuwalna, ale kto tego nie doświadczył to nie wie.
              Teraz nieraz tu na forum czytałam jak 7 kl. jest pokrzywdzona, bo trafią do liceum w podwójnym roczniku (ale już do zupełnie innych poziomem klas) a nasze dzieci przez cały etap edukacji będą w skumulowanym roczniku, będą konkurowały i do liceum i na studia z większą ilością dzieci, wszak szkoły z gumy nie są.
              • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:39
                Dokładnie tak jest i to mnie przeraża - te kolejne etapy, gdzie będzie ogromna konkurencja. Kto nie ma tego problemu, nie zrozumie, co widoczne w tej dyskusji. Dzieci z 2009 skrzywdzono.
              • aamarzena Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:50
                Wiele szkół nadal ma zmiany kończące się o 16 z hakiem. I owszem, 7 klasa nie ma wpływu na ilość dzieci na świetlicy, bo z niej nie korzysta, wiec po przejściu kulminacyjnych roczników zrobiło się luźniej. Ale sal w szkole jest X, a zmieścić muszą na dziś jeden dodatkowy rocznik (czyli tak, jak podczas kumulacji), a za rok dwa (czyli w szkole dzieci będzie więcej niż w czasie gdy dzo szkoły poszło 2*1,5 rocznika). Dlatego nie rozumiem, jak to możliwe, że kiedy w szkole było 7 roczników uczniów w roku 2015/2016 lekcje kończyły się o 16, a gdy jest 7 roczników w 2017/18 lekcje kończa się o 14. Tym bardziej, że VII klasa ma wiecej lekcji w tygodniu niż pierwszaki czy drugoklasiści, więc i dłużej zajmuje sale lekcyjne.
                • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:02
                  Zauważ, ze zawsze tak była czy to za moich czasów czy obecnie, że dzieci z klas 1-3 kończyły zajęcia wcześniej, niż starsze roczniki i niejako dla każdej szkoły to był priorytet, klasy 1-3 uczą się też w większości szkół w oddzielnych klasach (często oddzielnych filiach), do których roczniki wyżej nie mają dojścia, więc przyjmując kumulację roczników 2008-2009 szkoły dysponowały tylko tymi salami.
                  Inna inszość, ze wiele gimnazjum funkcjonowało przy podstawówka, więc w tym przypadku obecna podstawówka bez gimnazjum ma o jeden rocznik mniej.
                  I nawet jeśli gimnazjum funkcjonowało oddzielnie to w wygaszanych gimnazjach w wielu miastach powstają podstawówki dla wyższych klas SP.
                  I te dwa elementy wpływają na to, że w szkołach zrobiło się więcej miejsca, ale już sal dla klas 1-3 jest tyle samo.
                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:10
                    Znam jedną na kilkadziesiąt szkół, gdzie klasy 1-3 uczą się w oddzielnej filii.
                    • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:19
                      I chcesz powiedzieć, że w większości szkół dzieci z 1 klasy uczą się koło 6klasistów? nie , tak nie jest, przynajmniej nie w większości szkół. Obojętnie czy to jest piętro, czy oddzielna filia, dzieci z klas 1-3 są oddzielone od dzieci ze starszych klas, a sale dla klas 1-3 są inaczej wyposażone.
                      U nas np. jest oddzielne piętro i dzieciaki z klas starszych w tym gimnazjum wprawdzie po korytarzu wspólnym z 6 latkami chodziły, jednak sal w na tym piętrze nie miały, nie mają i mieć nie będą.
                      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:22
                        Piętro tak, ale filii u nas się nie praktykuje
                  • kochamruskieileniwe Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:33
                    "Inna inszość, ze wiele gimnazjum funkcjonowało przy podstawówka, więc w tym przypadku obecna podstawówka bez gimnazjum ma o jeden rocznik mniej."

Gwoli ścisłości - jeszcze nie. Za dwa lata tak będzie , owszem. Bo teraz gimnazja są wygaszane - jest II i III klasa gimnazjum. Piszę o zespołach szkół.
            • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:27
              Program 4 klasy jest wspólny i niezmienny, jest on dostosowany do 10 latka, nie do 9 latka.
              • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:32
                Mam dziecko z końca roku. Gdyby urodziła się kilka tygodni później byłaby identycznie gotowa na wyzwania czwartej klasy.
                • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:46
                  a gdyby urodziła się rok później, też na końcu roku byłaby identycznie gotowa?
                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:55
                    Sugerujesz odraczanie wszystkich dzieci z końca roku, bo zawsze będą do tyłu w stosunku do tych ze stycznia?
                    • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:04
                      Sugeruje, że 10 latka z grudnia, a 9 latka z grudnia będą miałby zupełnie inna gotowość do klasy 4.
                      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:07
                        To, że są w jednej klasie to błąd rodziców i polityków, popełniony pod naciskiem rodziców.
                        • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:09
                          Obojętnie czy są w jednej klasie czy w dwóch, program 4 klasy jest dostosowany dla 10latka, a nie dla 9 latka.
                          • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:16
                            Moja córka z końca roku, jeśli dobrze liczę, zaczynała 4 klasę jako 9 latka i to przed reformą. Program był dostodowany do jej możliwości. Na tym etapie już większość 9 i 10 latków ma podobne możliwosci
                            • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:23
                              A niektóre dzieci zaczną 4 klasę jako 8 latki i są do tyłu o rok od twojej córki, tak trudno to pojąć? że zawsze dziecko które poszło jako 7 latek rocznikowo, będzie starsze od tego które poszło jako 6 latek rocznikowo(choć w niektórych przypadkach będzie miało lat 5 i kilka miesięcy)?
                              I skąd informacje, że 9 i 10 latki mają podobne możliwości, nauczyciele twierdzą co innego, ale może podasz źródło swoich informacji.
                              • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:28
                                Nie jest ważne w jakim roku rozpoczynają edukcję, ważne żeby w momencie jej rozpoczynania były na zbliżonym poziomie. Najprostszym tego wyznacznikiem (choć oczywiście niedoskonałym) jest wiek metrykalny.
                                • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:36
                                  Bredzisz.......... po prostu bredzisz. Nie bez kozery dostosowano program z 1 klasy do 6 latków, ale już zapomniano, że te 6 latki kiedyś pójdą do 4 klasy, która jest poziomem dopasowana do 10 latków, a nie 9 latków (rocznikowo, żebyś mi tu zaraz nie napisała, że twoja córka to w sumie też 9 lat miała smile)
                                  I prosiłam Cię o źródło informacji z których zaczerpnęłaś wiedzę, że 9 i 10 latki mają podobne możliwości intelektualne i fizyczne.
                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:46
                                    „Stadium operacji konkretnych przypada na okres od siódmego do jedenastego roku życia. Dziecko potrafi już dokonywać operacji umysłowych – jednak nie rozumuje jeszcze abstrakcyjnie. Myślenie dziecka w tym wieku ma charakter obrazowy i cechuje je nieodwracalność. Dziecko potrafi dokonać kategoryzacji czyli klasyfikować wiele konkretnych przedmiotów np. meble, naczynia, zabawki i określać je jednym słowem. Dziecko odchodzi od wcześniejszego egocentrycznego patrzenia na świat – zaczyna spostrzegać świat z perspektywy drugiej osoby”
                                    Między 9 i 10 latkami nie ma większych różnic jeśli chodzi o możliwości intelektualne, a 10 latek ze stycznia i 9 latek z grudnia w jednej klasie to jednak rzadkość.
                                    • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:48
                                      Z twojego cytatu (nawet nie wiem skąd? ) absolutnie nie wynika to co próbujesz udowodnić, postaraj się bardziej.
        • dziennik-niecodziennik Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:31
          U nas NIKT. Ani jedno dziecko szescioletnie nie poszlo do pierwszej klasy.
          Mialam byc wyrywna i pchac dzieciaka do pierwszek klasy ze starszym rocznikiem? Po co?...
      • ichi51e Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 18:35
        Ale co cie dziei? Przeciez przesuneli pierwsza klasa jest pod 7 latki
      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 21:43
        Czym innym jest odraczanie, a czym innym „przyspieszanie”. Wtedy ludzie próbowali uchronić sześciolatki przed pójściem do pierwszej klasy dla sześciolatków. Autorka ma wątpliwości czy posłać sześciolatka do klasy dla siedmiolatków.
        • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 21:50
          Ci, którzy odroczyli, mieli rację. Ten się śmieje najlepiej, kto się śmieje ostatni. A mój syn (6-latek, musiał iść), podobnie jak i inne dzieci znajomych jest w klasie mieszanej, z dziećmi 2 lata starszymi.
          • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 21:58
            Klasy mieszane to błąd, w jednym roczniku dzieci mogą rozwojowo różnic się o dwa lata, przy mieszanych robią się przynajmniej 4.
            • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 22:06
              Tak wyglądało w praktyce wprowadzanie reformy 6- latków w niektórych szkołach. Dzieci ze stycznia 2008 i listopada 2009 w jednej klasie. Całkowita wolna amerykanka, byle upchać w klasie, ile się da (podwójne roczniki).
              • aguar Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 08:07
                To u mojego w szkole się postarali - są 3 trzecie klasy i w jednej są dzieci z 2008, w drugiej z pierwszej połowy 2009, w trzeciej - z drugiej połowy 2009 (poza kilkoma wyjątkami, bo ktoś chciał być z kimś). Minus to kumulacja u rodzin - u syna aż 11 dzieci jest z czerwca albo lipca 2009!
                • aguar Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 08:08
                  urodzin
        • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:26
          a 4 klasa jest już dla 9 czy 10 latków? jakoś nigdy nikt nie pomyślał, że czy dziecko poszło obowiązkowo do szkoły jako 6 latek to do 4 klasy trafia, a tam już program jest wspólny dla wszytskich.
      • ginger.ale Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 14:57
        Nie zrozumiałaś.
        Czym innym jest pójście do szkoły, w której całą klasę czy klasy w roczniku zapełnią sześciolatki, a czym innym dokooptowanie sześciolatka z końca roku do klasy dzieci siedmioletnich, różnica może sięgać prawie dwóch lat.
        W przedszkolu też mamy chlopca z grudnia I kilkoro dzieci ze stycznia, różnica jest b.duża.

Mój z ostatniego kwartału i mimo, że wzrostem i motoryką nie odstaje od kolegów, to idzie do normalnie zerówki, nie.widzę plusów przyśpieszania pierwszej klasy.
        • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 19:42
          Zrozumiałam bardzo dobrze. Mam dziecko z końca roku 2009 i owszem, miałam obawy, czy posłać do 1.klasy (ten rocznik w całości objęto obowiązkiem), a jedna dziewczyna założyła nawet wątek o odroczeniu (dziecko też z końcówki roku i to miał być właściwie jedeny powód odroczenia). Zdecydowana większość głosów to były kpiny i żarty z nadopiekuńczej mamusi, bo reforma 6-latków to było coś wspaniałego i nowoczesnego. A ten wątek wygląda właściwie tak, jakby pisali go ci źli Elbanowscy. Poza tym - mieszanie roczników jak najbardziej miało wcześniej, czego przykładem jest klasa mojego syna.
          • ichi51e Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 22:14
            Za czasow poprzedniej reformy byla inna sytuacja szkola z zalozenia miala byc pod 6latkie wiec odraczanie bylo faktycznie zbedne. Obecnie szkola ma byc pod 7 latki wiec po co wyskakiwac przed szereg?
            • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 12:53
              Za czasów poprzedniej reformy pod 6-latki zrobiono klasy I-III, a właściwie to najbardziej I klasę. Klasę IV już nie i to mówili rodzice. Szkoda, że ich nie słuchałam i nie byłam nadopiekuńcza (Ale mniejsza już z tym).
              • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 12:58
                Moje dziecko szło do szkoły przed reformą i na IV klasę narzekano dokładnie tak jak po reformiewink
                • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 13:04
                  Cóż, mojego zdania to nie zmieni. Moje dziecko przez głupotę polityków i mój legalizm stało się królikiem doświadczalnym. Dobrze to zapamiętałam i z 3. dzieckiem tego błędu już nie popełnię.
                • aamarzena Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:17
                  Hehehe, IV klasa to był przeskok i 30 lat temu też narzekano.
                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:19
                    Jest przeskok dla dzieci 10 letnich, a już ogromny jest przeskok dla dzieci 9 letnich.
          • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 09:00
            Mieszanie roczników nie jest najszczęśliwszym pomysłem, bo pomiędzy odroczonym przez kaprys rodziców bystrym siedmiolatkiem, a słabym szesciolatkiem spokojnie może być 4 lata różnicy w możliwościach. Odraczanie bez poważnych wskazań też jest nierozsądne.
            • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:31
              Nie najszczęśliwszym pomysłem to było wysyłanie 6 latków do szkół obowiązkowo w skumulowanym roczniku.
      • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:15
        Dokładnie też mnie to w oczy ukuło. Moj jest z rocznika 2009, on musiał iść do szkoły, w ppp nie chcieli go odroczyć, bo się nadaje.
        Jakież tu na forum były wrzawy, że ten który odroczony, albo z 2008 r. rodzice nie posłali do szkoły w wieku lat 6 to już do szkoły specjalnej się nadaje, idiota, dziecko specjalnej troski, wszak wszystkie 6 latki sobie wspaniale w szkole radzą, szkoła jest przygotowana i w ogóle to gó...burza, bo na zachodzie wszystkie 6 latki, a nawet 5 latki do szkoły się nadają, to te polskie dzieci jakoś wyjątkowo tępe.
        • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:28
          Oczywiście, że tak było. Dzięki za ten głos. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, to takie fajne wymądrzać się, gdy problem nie dotyczy naszego dziecka. Dodam jeszcze, że w pracy wszystkie matki dzieci z 2010 były wniebowzięte, gdy okazało się, że PiS cofnął reformę i ich dzieci nie będą musiały iść do 1.klasy w wieku 6 lat.
          • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:34
            A ja jestem wkurzona, że moje dziecko nie może iść jako 6 latek do pierwszej klasy dla sześciolatków.
            • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:40
              Dlaczego nie może, ależ może, masz wybór, więc śmiało posyłaj.
              • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:46
                Jaki wybor? Nie ma już klas, gdzie są tylko szesciolatki. Mogę posłać sześciolatka, który wygląda na drobnego pięciolatka do klasy dla siedmiolatków.
                • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:50
                  I tak też było z rocznikiem 2009, dzieciaki też trafiały do klas mieszanych (kumulacja dwóch roczników), zalecenie jakieś było, żeby dzieci trafiały do klas w swoim roczniku, ale to tylko zalecenie było, rzeczywistość wyglądała zgoła inaczej.
                  Tylko rodzice dzieci z 2009r. żadnego wyboru nie mieli w odróżnieniu od Ciebie.
                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:52
                    Klasy mieszane to nic fajnego, dlatego olbrzymim błędem PO było ugięcie się pod naciskami rodziców niegotowych na szkołę.
                • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:54
                  Ale to w niczym się nie różni od tego, co zgotowała reforma 6-latków mojemu synowi. Jest w klasie z dziećmi starszymi o 2 lata. Wtedy czytałam, że to nadopiekuńczość wobec dziubdziusia i histeria Elbanowskich, dzisiaj okazuje się, że to uzasadnione obawy.
                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:59
                    Jest z dziećmi dwa lata starszymi, bo rodzice załatwili im odroczenia. Do nich miej pretensje.
                    • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:07
                      Pretensje mam do polityków, ci, którzy odroczyli dziecko z 2009 mieli rację i dostali jeszcze prezent od PiSu w postaci pustego rocznika. Należało odroczyć za wszelką cenę, choć to nie było łatwe, bo zerówki w szkołach likwidowano (zalecenie ministerstwa), żeby wepchnąć dzieci do 1.klas.
                      • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:16
                        Dokładnie, pretensji do rodziców dzieci z 2008 r. nie mogę mieć, bo oni odraczając zrobili bardzo dobrze i jak jeszcze stosunkowo łatwiej było odroczyć dziecko z 2008 to już bardzo trudno było odroczyć dziecko z 2009r.
                        Ja swojego próbowałam odraczać, w poradni usłyszałam, że jest gotowy, pomimo jakiś trudności. Nie formajnie pani później mi powiedziała, że tak naprawdę nieliczne dzieciaki z 2009r dostają odroczenia, a syn ma pecha, bo jest z 2009, jakby był z 2008 to zapewne w ubiegłym roku takie odroczenie uzyskałby.
                        tak naprawdę miasta nie miały co robić z dziećmi odraczanymi z 2009r, w szkołach likwidowano zerówki, bo szedł podwójny rocznik.
                        • aamarzena Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:24
                          Ty i jolie narzekacie na poslanie 6-latków to szkoły, co zatem powstrzymało Was przed zostawieniem dzieci w I czy II klasie na kolejny rok? Przeciez była taka możliwość.
                          • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:27
                            Zresztą nadal jestwink
                            • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:33
                              Tak, to takie śmieszne.
                            • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:43
                              Zdradź jaka to możliwość?
                              • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:06
                                Jeśli miałabym do matury i czy dłużej obwiniać za wszystko wiek rozpoczęcia nauki, to wyjechałabym na rok i po powrocie puściła dziecko z młodszym rocznikiem.
                                • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:12
                                  Daruj sobie rady od czapy, jesteś złośliwa i niestety mało wiarygodna - nie chcesz posłać syna do klasy z 7-latkami, ale gdy inni mają o to żal, to ironizujesz. Ciesz się, że nie musisz.
                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:21
                                    Nigdy nie było obowiązku posyłania dwóch roczników razem, to efekt działań rodziców. Przez jakiś czas było mieszanie 1,5 rocznika, ale wtedy gdzie się dało rozdzielano te dzieci.
                                    Ty masz żal, że musiałaś posłać, ja mam żal, że nie mogę posłać do pierwszej klasy złożonej z sześciolatków, Twoje dziecko straciło i moje straci na obowiązujących w danym momencie przepisach.
                                    • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:26
                                      Z tą różnicą, że ty 6 latka możesz posłać do 1 klasy, albo zostawić w 0, myśmy tej możliwości nie miały, więc twoja sytuacja jest nieporównywalna do rodziców rocznika 2009.
                                      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:32
                                        Mogę? Gdzie znajdę 1 klasę dla sześciolatków? Gdyby syn fizycznie przypominał sześciolatka nie miałabym problemu, ale chłopca o wyglądzie pięciolatka niekoniecznie widzę między siedmiolatkami, a to typ, który lubi sport i sportową rywalizację, gdzie z dużo większymi dziećmi nie ma szans.
                                        • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:43
                                          Pewno, że możesz, nikt nie zagwarantuje Ci, że pójdzie z samymi 6 latkami (tak jak np mi) ale do 1 klasy posłać go możesz.
                                          W twoich postach widzę dużo sprzeczności z jednej strony nie chcesz wysłać 6 latka do szkoły, a z drugiej uważasz, że to co politycy zrobili z dziećmi z roczników 2008-2009 jest już w porządku.
                                          Czekaj..... jak to się nazywa????....................zakłamanie? hipokryzja?
                                          • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:48
                                            No już wyjaśniła, że to źli rodzice, nie politycy. I Elbanowscy.
                                            • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:12
                                              To rodzice przedłużali dzieciństwo bystrym sześciolatkom.
                                • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:13
                                  Wyjechałabyś na rok z Polski? hmmm... nie bądź śmieszna smile
                                  popatrz na więcej niż czubek swojego nosa, to że ty masz taką możliwość nie znaczy, że każdy ot tak sobie może wszystko rzucić i wyjechać, np z tego powodu, że czasem dzieci mają rodzeństwo w wyższych rocznikach.
                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:25
                                    Jeśli widziałabym to jako problem mający zaważyć na całej edukacji dziecka szukałabym rozwiązań.
                                    • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:31
                                      Zauważ, że większość ludzi ot tak nie może wszystkiego rzucić i wyjechać, ale widzę, że poza własny nos nie dostrzegasz nic więcej.
                                      Pisałaś, że jest nadal możliwość, ale nie dodałaś, że dla ciebie byłaby, a już np. dla mnie nie i dla wielu innych rodziców, a taka możliwość to nie możliwość, tylko palnietę przez Ciebie głupstwo.
                                      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:40
                                        Po pierwsze dla mnie tłumaczenie problemów wiekiem rozpoczęcia nauki, kiedy dziecko już dawno skończyło pierwszą klasę jest w większości przypadków nieusprawiedliwione. Jeśli jednak rzeczywiście wierzyłabym, że to źródło wszystkich problemów ratowalabym dziecko, choćby organizując na rok ED, doprowadzając do braku klasyfikacji czy stosując inne niestandardowe rozwiązania.
                                        • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:46
                                          Pierwsze słyszę, żeby ED powodowała przesunięcie do klasy niżej.....
                                          Napisz jakie to niestandardowe rozwiązania proponujesz, ale nie wyskakuj już z wyjazdem, bo to nie jest rozwiązanie, albo rozwiązanie tylko dla Ciebie, a proponując je jako oczywistą możliwość (co zasugerowałaś w swoim poście ) ośmieszasz się.
                                          • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:53
                                            ED zakończona niezdanym egzaminem, jako rozwiązanie jednak łatwiejsze dla dziecka do przełknięcia niż zwykle powtarzanie klasy.
                                            Dla mnie śmieszne, a raczej nieuzasadnione jest tłumaczenie wszelkich problemów szkolnych, czy nawet podkreślanie wieku rozpoczęcia nauki przy wszystkich możliwych okazjach, kiedy już dawno skończyła się pierwsza klasa.
                                            Prowadzi to tylko do rezygnacji z szukania prawdziwych przyn problemów.

• tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:59
                                              To dlaczego ty nie chcesz posłać dziecka do 1 klasy jako 6 latka? wszak nie tylko pierwsza klasa ważna, a później już wg ciebie różnicy nie ma między 9, a 10 latkiem, gdyż zacierają się. Równie dobrze można uznać idąc twoim tokiem rozumowania, że pomiędzy 6, a 7 latkiem różnicy nie ma, więc napisz mi skąd, no skąd twoja niechęć do posłania 6 latka do szkoły?
                                              • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:09
                                                Bo jeśli wziąć od uwagę rozwój fizyczny to nie jest w normie, a poniżej (tak w uproszczeniu). Dziecka, które jest w dolnej granicy normy intelektualnej nie posłałabym do pierwszej klasy ze starszymi dziećmi i zgodnie z tą zasadą mam opory przed posłaniem dziecka, które jest mniejsze od rówieśników ze starszymi dziećmi, gdzie z pewnością będzie najmniejsze.
                                                • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:17
                                                  widzisz ty nie chce, ale jak inni rodzice mają uzasadnione pretensje , że ich dzieci zostały zmuszone w wieku lat 6 do szkoły to już się dziwisz, winisz rodziców odraczających, elbanowskich, ale już nie polityków.....znamienne.
                                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:39
                                                    Jakbyś nie zauważyła jestem zwolenniczką zmuszania wszystkich 6 latków do szkoły, wszystkich 5 latków do zerówki i najchętniej „zmusiłabym” wszystkie czterolatki do przedszkola.
                                                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:44
                                                    TO w takim razie powinnaś zmusić swojego i nie patrzeć na to, że będzie odstawał.,....wszak jesteś zwolenniczką.
                                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 19:09
                                                    Przyspieszanie, które sugerujesz, najlepiej sprawdza się u dzieci, które rozwijają się szybciej od rówieśników we wszystkich obszarach. Moje dziecko niestety do tej grupy nie należy, więc mam wątpliwości.
                                                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 20:22
                                                    Przecież sama twierdzisz, że możliwości dziecka 9 i 10 letniego są takie same, więc czemu nie założysz, że możliwości twojego 6 letniego syna są takie same jak 7 letniego?
                                                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 20:26
                                                    Przecież między dzieckiem 9 i 10 letnim jest rok różnicy, tak samo w przypadku dzieci 6 i 7 letnich. Skoro twierdzisz, ze program w czwartej klasie, który notabene jest dostosowany do dzieci 10 letnich jest w sam raz dla 9 latków, bo możliwości z 10 latkami mają takie same, to czemu tak się upierasz, że twoje 6 letnie dziecko nie może uczyć się w 1 klasie z programem dla 7 latków?
                                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:06
                                                    Uczyć się może i pod względem nauki byłoby mu tam świetnie, nie może jednak konkurować siłą i szybkością, a to w przypadku małych chłopców jest ważniejsze niż biegłość w np. w mnożeniu czy czytaniu.
                                                    Edukacja wczesnoszkolna jest nastawiona na osiągnięcie poziomu, który pozwala na naukę na innym poziomie abstrakcyjności, który to poziom nie przychodzi w dniu 10 urodzin

• mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 20:56
                                                    Intelektualnie prawdopodobnie są nawet większe niż wielu siedmiolatków, ale szkoła to nie tylko ten obszar. Dziecko, które rozmiarami odbiega od rówieśników, raczej nie dogoni dziecka starszego, większego od siebie, a sport w życiu małych chłopców jest ważny, a potem nie chcę, żeby kończąc podstawówkę kochał się w dziewczynach, którym ledwo dorasta do wysokości ich biustu.
                                                  • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:12
                                                    Czyli klasyka - moje dzieciątko to i tamto, mnóstwo usprawiedliwień, a inne bachory - co mnie to obchodzi, to nie mój problem, ale ich rodzice wymyślają. A reforma była cacy, tylko Elbanowscy be.
                                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:24
                                                    Tak, pomysł posłania sześciolatków do szkoły był dobry, szkoda, że moje dziecko nie szło do szkoły tak jak rocznik, kiedy szły wszystkie sześciolatki. Rozumiem, że Tobie to nie pasowało, ale dla mnie byłoby to idealne rozwiązanie.
                                                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:26
                                                    Kolejny raz piszę Ci nic straconego, twój 6 letni syn może iść do klasy 1. Jednak ty nie chcesz, bo będzie odstawał, więc wiedz, że dzieci z rocznika 2009 też odstają od dzieci z 2008.
                                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:33
                                                    Dzieci z rocznika 2009 nie powinny być w klasie z młodszymi.
                                                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:35
                                                    ależ one nie są w klasie z młodszymi, coś chyba pomyliłaś roczniki tongue_out
                                                  • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:37
                                                    Szkoda czasu na tłumaczenie, klapki na oczach. Ale to, że dzieci z 2009 roku są mniejsze i słabsze fizycznie i od stają to na pewną jakiś inny tajemniczy problem oraz przewrażliwienie nadopiekuńczych mamusiek, dla których ratunek to wyjazd z Polski na rok.
                                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:42
                                                    Dzieci z 2009 roku, nie byłyby w klasie ze starszymi, gdyby reforma została wprowadzona równie konsekwentnie jak likwidacja gimnazjów.
                                                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:24
                                                    Dokładnie. Dla swojego dziecka jest 1000usprawiedliwień, ale że jakieś tak dzieci zmuszono, to przecież dobrze, wszak reforma PO była cacy, tylko ci rodzice jacyś dziwni i ten twór elbanowskich.

"Edukacja wczesnoszkolna jest nastawiona na osiągnięcie poziomu, który pozwala na naukę na innym poziomie abstrakcyjności, który to poziom nie przychodzi w dniu 10 urodzin"
                                                    tego zdanie to już zupełnie nie rozumiem, bo chyba rzeczywiście jesteś na innym etapie abstrakcyjności.
                                                    Intelektualnie różnice między dziećmi 9 i 10 letnimi mogą być takie same jak między 6 i 7 letnimi. A sport?hmmm ..... nie samym sportem żyje człowiek tongue_out
                                                    U mnie w wyniku cudownej reformy dziecko było zmuszone konkurować na egzaminach do klasy piłkarskiej z chłopcami z rocznika 2008 i gołym okiem widać które dziecko jest młodsze, a które starsze, więc tez takie cudowne kwiatki ta wspaniała reforma zgotowała dzieciakom, a niektórym odebrała marzenia.
                                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:34
                                                    Mieszania roczników nie zamierzam bronić.
                                                  • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:40
                                                    Mieszanie roczników zakładała cudowną reforma rozporządzeniem ministra o zmianie obowiązku szkolnego - połowa 2008 + cały 2009.
                                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 21:44
                                                    To jest 1,5 rocznika, które i tak powinno być rozbite na kwartały.
                                                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 22:01
                                                    Tylko w teorii 1,5 rocznika, a w rzeczywistości dzieci z 1 połowy roku 2008 były jeszcze w dużej części odraczane. I czyniły to poradnie, które już rok później miały przykaz, aby odraczać tylko dzieciaki z poważnymi zaburzeniami. I to jeszcze za czasów tej samej władzy, więc teoria teorią, a rzeczywistość rzeczywistością.
                                            • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:00
                                              A jaką jest przyczyna problemu, jeśli 8-latek nie biega tak szybko jak 10-latek? Bo ja widzę tylko jedną - wiek i wynikający z tego rozwój fizyczny.
                                              • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:11
                                                8 latek nie powinien być w klasie z 10 latkiem. Cały czas to powtarzam.
                                                • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:17
                                                  Ale takie są realia dla dzieci z 2009 roku, z racji postury nie mają taryfy ulgowej, nikt się tym nie przejmuje i nie będzie przejmował w kolejnych latach. Bądź zatem wdzięczna losowi, że możesz wybierać i daruj sobie ironię i wymądrzanie się o jednakowych możliwościach.
                                                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:23
                                                    Dokładnie, czystą hipokryzją jest niechęć do posyłania swojego 6 latka, ale już popieranie reformy, która doprowadziła do przemieszania roczników, kumulacji, ale grunt, że to nie dotyczyło dziecka mamma-2012, to powymądrzać się może.
                                                  • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:29
                                                    Jeszcze raz powtarzam, mieszanie roczników jest złe. Reforma tego nie zakładała. Gdyby nie populizm od dawna sześciolatki chodziłyby do pierwszej klasy tylko z rówieśnikami.
                                                  • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:31
                                                    Oczywiście, że reforma to zakładała, wszak w wyniku tej reformy zostały przemieszane i skumulowane roczniki.
                                                  • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 18:32
                                                    No niestety - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Reforma 6-latków, gdyby była rozłożona na lata i wprowadzana z głową może nie budziłaby takiej niechęci.
                                                  • dziennik-niecodziennik Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 19:03
                                                    Moj bratanek poszedl tak do szkoly. Okazalo sie ze w klasie byly dzieci z trzech rocznikow. Zgadnijcie ktora grupa miala najbardziej przes...ane i kto konkretnie, jako najmniejszy z tejże grupki?...
                                                    Skonczylo sie zmiana szkoly i starannym dopilnowaniem zeby trafil do klasy z jednym rocznikiem.
                                                  • lauren6 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 05.02.18, 09:31
                                                    To jak syn mojej koleżanki z pracy. W podstawówce był w klasie 6 latków. Potem zdał do wybranego gimnazjum i był tam jedynym chłopcem w klasie, który poszedł do szkoły jako 6-latek. Można się domyślić kto w takiej sytuacji stał się kozlem ofiarnym w klasie. Skończyło się na tym, że koleżanka zabrala syna do prywatnego gimnazjum i bardzo żałuje, że nie posłała dziecka rok później do szkoły.
                                  • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 17:29
                                    Dokładnie tak, mam 3 dzieci, o kosztach finansowych nawet nie piszę. I tak, moje dziecko będzie miało gorzej na każdym etapie, chociażby przez liczebność rocznika. Nie wypieram tego problemu i przyznaję, że popełniłam błąd.
                          • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:30
                            Nie zostawiłam, bo w klasie syna (mieszanej) I klasę powtarzały dzieci,które kompletnie sobie nie radziły, jeden chłopiec poszedł nawet do specjalnej. Syn dobrze o tym wiedział, nie potrafiłabym mu tego wytłumaczyć, źle by to zniósł. W niektórych szkołach I klasę powtarzały wszystkie dzieci z klasy, a to inna sytuacja.
                          • tsaria Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:41
                            Wiesz, bo to już jest całkowicie inna sprawa, nie posłać dzieciaka do szkoły, a posłać do szkolnej zerówki, a zostawić dobrze uczące się dziecko na drugi rok w tej samej klasie i na wstępie zafundować mu w jego ocenie przegraną. Wszak się starał, robił wszystko dobrze, a i tak nie pójdzie do klasy wyżej.
                            Jak wtedy kiedy szedł do 1 klasy było mu zupełnie obojętne czy pójdzie do 1 czy do 0 w szkole, tak po 1 klasie byłby bardzo rozczarowany, z poczuciem przegrania gdyby nie uzyskał promocji do klasy 2 i to na wstępie edukacji, a jego samoocena ległaby w gruzach. mało którzy rodzice decydowali się na ten krok, choć większość była przeciwna posyłania 6 latków do szkoły i otwarcie mówiła, że jakby miała wybór swoje dziecko posłałaby jako 7 latka,zresztą co widać na przykładzie dzieci z rocznika 2010 (mało kto posłał 6 latka do szkoły).
                            • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:50
                              Święte słowa, ale kto nie przeżył, nie zrozumie.
                        • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:25
                          Nic dodać, nic ująć. Ja mieszkam w Krakowie, a tu dzieci jest mnóstwo i nie tylko w szkole moich chłopców likwidowano zerówkę. Zatem poza batalią o odroczenie, czekałaby mnie batalia o miejsce w zerówce, pewnie w innej części miasta. Należało jednak to zrobić, to był mój wielki błąd zaniechania.
                      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:18
                        Pomysł był taki, żeby w klasie były dzieci z jednego rocznika, tylko rodzice w typie Elbanowskich go wypaczyli.
            • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:42
              Wg mnie jesteś w zdecydowanej mniejszości.
    • aguar Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 17:13
      Chciałam się odnieść do tych wypowiedzi, że się nie będzie nudził. Mój się nudził! W pierwszej i drugiej klasie, narzekał, że wszystko jest za łatwe, zwłaszcza z matematyki. Teraz jest w trzeciej i jest trochę lepiej. Nie posłałam go wcześniej do szkoły, bo jest z rocznika 2009, który obowiązkowo szedł do szkoły w wieku lat 6-ciu razem z połową rocznika 2008 i gdybym go dała wcześniej to mógłby trafić na dzieci nawet o 2,5 roku starsze, a to by była fizycznie i emocjonalnie przepaść! Ale się nudziłsad
    • wiosennaburza1 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 17:15
      zerówka. moje dziecko też we wrześniu nie miało skończonych 6-ciu lat jak szło do zerówki. powiem więcej: przygotowanie przedszkolne miała odpracowane koncertowo i śmiało mogła iśc do pierwszej klasy. poszła do zerówki i uważam, że to była najlepsza decyzja. trochę się nudziła , owszem. powtarzanie materiału w jej przypadku potrzebne nie było i szczerze ją nużyło.
      natomiast... w klasie była najmłodsza. miała kolegów i koleżanki starszych o rok, półtora roku - i to już było widać jeśli chodzi o emocjonalność. ten rok to przepaść - w tym wieku widać ogromne różnice i ja to widziałam. co by było gdyby poszła do pierwszej klasu? gdyby miała jeszcze starszych kolegów w klasie? nie wiem. ale jestem przekonana, że byłoby to z krzywdą dla dziecka
    • muchy_w_nosie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 17:15
      Do zerówki, w naszej przerabiają właśnie 3 część "kolorowego startu" z mac. Ogladnij sobie ten zestaw jest odpowiednio trudnt dla zerowkowicza nawet takiego co czyta.
      Daj szansę swojemu dziecku na wygrywanie konkursów przedniotowych i sportowych.
      • muchy_w_nosie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 17:24
        Dodam, że zerowka zerowce nie rowna, pisałam tutaj w zeszłym roku gdzie mój 5 latek zerowkowy nie dawał rady wysiedzieć 3 godzin na zajęciach bo u nas tak jest, jesteśmy najlepszą zerowką w gminie, teraz już jest oki bo juz nie placze, ze nie ma się kiedy bawić. Ale koleżanka ma rownolatka w innej pobliskiej zerowce i oni mają uzupełnione po 1/3 kart pracy, nasze dzieci jak nie ma ich w szkole to dostają te zeszyty do domu z koniecznoscią uzupelnienia. W pierwszej klasie to oni mają juz w październiku sprawdziany gdzie mają napisać ze sluchu literki dyktowane przez panią i to nie drukowane ale pisane i wielką i małą literę. Możesz łatwo sprawdzić czy twoje dziecko umie, dawaj zeszyt w linie do j. polskiego i dyktuj: T, t, P, p - za pisanie,w dobrych linijkach są obowiązkowe pkt.
        • jolie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 17:31
          Absolutnie nie emocjonowałabym się umiejętnością pisania i kaligrafowania, mój syn (listopad 2009) pisze najładniej w klasie, ładniej od dzieci 2 lata starszych. Do tego jest leworęczny i na początku 1. klasy miał problemy. Już w drugiej klasie pisał bardzo ładnie.
        • aaa-aaa-pl Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 19:35
          Hurtowe uzupełnianie kart pracy nie stanowi dobrze o nauczycielu i jego metodach.
          • muchy_w_nosie Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 02:28
            Oczywiscie, ze nie, tylko, ze nasza klasa ma 14 dzieci i jest mocno zaopiekowana a pani ma czas dla każdego.
      • lucyjkama Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 17:34
        >Daj szansę swojemu dziecku na wygrywanie konkursów przedniotowych i sportowych.

Hmmm... moja , jak pisałam wyżej jest najmłodsza, młodsza od niektórych dzieci z klasy o prawie 2 lata. Nie dość, że jest najlepsza to jeszcze bierze udział w konkursach i odnosi w nich sukcesy. Ale ja wiedziałam, że jest zdolna, dlatego decyzja była łatwa. Nie musi się właściwie uczyć, posłucha na lekcji, przeczyta w książce i wie. Mam wrażenie, że wdycha wiedzę wraz z powietrzem i tak miała od małego.
        Dziecko mniej zdolne może faktycznie nie będzie tych konkursów wygrywać. Ale to nie zależy od tego czy pójdzie do szkoły jako 6 latek czy 7 latek. Dzieci z klasy córki, choć wszystkie starsze, nie wygrywają masowo konkursów tongue_out
        • szeptucha.z.malucha Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 20:26
          Może jak dzieciak genialny nie ma znaczenia ale dla ponadprzeciętniaka jak najbardziej. Moja pociecha z rocznika 2009, poszła do I klasy w wieku 5,8. Choć czekała na sckołę z utęsknieniem, to znielubiła ją w miesiąc. Sypały się jedynki, dwójki od października.
          Choć wścieku dostałam od dobrej zmiany, to skorzystałam i młodzież restartowała w wieku 6;8, czyli dalej nie będąc 7- latkiem. I, o, Maryśko i Józku, okazało się, że tym razem jest super. Dzieciak odżył, zaczął wymiatać konkursy, reprezentuje szkołę i ją l.u.b.i.
          Może dla kogoś, kto jest na prawym skraju krzywej Gaussa rok w te, czy we wte nie ma znaczenia (choć u geniuszy rozdźwięk między rozwojem intelektualnym a społecznym bywa ogromny), ale dla zwykłych dzieci tylko zdolnych może być kluczowy.
          • lucyjkama Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 22:00
            Wiesz, mojej do geniuszu daleko. Ma już 9 lat więc jakby była genialna w jakiejś dziedzinie to już by to było widać. Jest zdolna, uczy się błyskawicznie i ma świetną pamięć. I tylko tyle i aż tyle.
            • szeptucha.z.malucha Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 22:48
              Ok. Mam znajome dzieci z IQ 150 i to zwykle one szły wcześniej.
              Skoro Twoja pokonuje w przedbiegach dzieci starsze, to pewnie też zdolności ma nieliche (albo dzieci w klasie słabe - jednooki bywa królem wśród ślepców, jak ja - „geniusz” z matmy wśród humanistów😉)
              Mój dzieciak też się uczy bardzo szybko a mimo to jestem bardzo zadowolona z powtórki I klasy (zwłaszcza w obliczu reformy, bo bez niej szedłby dalej trybem 6- latkowym).
    • heca7 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 17:29
      Zerówka. Dzieciak nie będzie miał nawet 6 lat we wrześniu.
    • manala Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 21:45
      Daj mu spokój. Mam syna w dokładnie tym samym wieku i w życiu bym go do szkoły nie posłała. Też jest bystry choc manualnie bez szału. W każdym razie mam córkę w IV klasie (też poszła jako 6-latka) i szkoda mi jej czasem bo nauki ma całkiem sporo i wbrew pozorom nie są to wcale banały. Zresztą sama wiesz. Daj mu ten dodatkowy rok beztroski.
    • livia.kalina Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 21:58
      Mój syn do szkoły poszedł z rówieśnikami ale do popołudniowej szkoły muzycznej poszedł jako sześciolatek, na dokładkę do pierwszej klasy przyjmowano dzieci w wieku 6-9 lat. Był najmłodszy. W pierwszej i drugiej klasie było ok ale od trzeciej porobiły się problemy bo pozostałe dzieci w klasie były na zupełnie innym etapie rozwoju. Syn nie potrafił z nimi rozmawiać i czuł sie wyobcowany. Mając takie doświadczenie, na twoim miejscu, posłałabym z rówieśnikami.
      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 22:06
        Szkoła muzyczna to inna bajka. Sama piszesz, że w klasie z definicji były dzieci 6-9 lat
        • livia.kalina Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 22:49
          W klasie nie było innego sześciolatka, były dzieci 7-9 lat. I syn nie mógł sobie kumpla znaleźć. Zreszta mniejsza o kumpla- nie miał z kim słowa zamienić (tak mniej więcej od trzeciej klasy bo wcześniej problemów nei było, na nowo problemy zniknęły gdzieś od piątej).
    • sanrio Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 22:04
      do zerówki rulsanko, nudzić się nie będzie a jeśli nawet to cóż w tym aż tak złego?
      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 22:11
        Niestety nuda często przybiera formę rozrabiania, gadania lub zadawania pytań do których potrzebna jest wiki i ytwink
        • ichi51e Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 07:52
          Pytanie dlaczego dziecko sie nudzi? Wyzej ktos napisal dziecko poszlo rok wczesniej i tak sie nudzilo doczekac sie nie moze kiedy glupia bude skonczy. Moze to o cos innego chodzi?
          • aguar Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 08:10
            Nudzi się, bo materiał jest za łatwy, nie jest wyzwaniem, wszystko już umie, wszystko wie, musi ćwiczyć szlaczki, gdy jest już gotowy pisać zdania, dodawać w zakresie do 10, gdy zna tabliczkę mnożenia itd.
          • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 09:06
            Przyczyn dlaczego dzieci „nudzą się” w szkole jest przecież wiele i nie zawsze nuda jest nudą.
            Moje dziecko będzie „nudziło się” przy szlaczkach i kolorowankach. To jego najsłabsza strona, a jest najsłabsza, bo nie lubi tego robić, więc nie jest wyćwiczony. Będzie też „nudziło się” przy matematyce kiedy mu każą dodawać patyczki, gdy już teraz osiągnął biegłość w liczeniu pamięciowym czy pozwaniu literek, kiedy już czyta.
            I będzie „nudzić się” w czasie, kiedy nauczyciel będzie opowiadał (o ile nie trafi się jakaś wyjątkowa nauczycielka), bo jest rozpieszczony atrakcyjnymi formami zajęć, a kiedy się pojawiają pytania zaraz ktoś mu podsuwa filmik czy cierpliwie coś tłumaczy, a przecież w szkole nie będzie pępkiem świata.
            Pierwsza nuda „to nie lubię/ nie wychodzi mi”, druga „za łatwe”, trzecia „proza życia”, ale nie sądzę, żeby jego głowę zaprzątały myśli typu „byle szybciej odbębnić podstawówkę”. Z każdym z rodzajów tej nudy można sobie poradzić.
    • anonim1178 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 02.02.18, 22:55
      moja corka padla ofiara reformy 6 latków w szkołach (poszla do szkoły jako 7 latek z programem jak dla 6-latków) i cała klasa, ci mniej i bardziej bystrzy oraz ta część 6 latków strasznie się nudziła w szkole i większość marzyła o tym żeby tę klasę ominąć smile. (szlaczki, literki, liczenie na patyczkach) W ogóle angielski to była porażka poziomem, tak jak i jest przez całą edukację, ale to nie ważne. Ale do sedna, te 6-latki w cale sobie gorzej nie poradziły, większą rolę odegrała właśnie śmiałość, czy nieśmiałość dzieci, ale jeśli trafią od razu do jednej klasy to po prostu się zgrają i nikt nie zauważy różnicy. Nawet będą bardziej lubiani smile. Córka się strasznie nudziła w tym wieku w zerówce. Nie wiem jakie masz przedszkole, ale ..
    • bombalska Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 00:12
      Moj syn musial pojsc do 1-szej klasy jako szesciolatek, a ze jest z listopada, to nawet 6 nie mial. Do dzis ubolewam nad tym, ze tak to sie potoczylo. Nauka nauka, ale jest mnostwo innych aspektow, ktore mowia, ze to za wczesnie. Przyklad. Sprawdzian semestralny przekrojowka z polskiego, przyrody i matmy. Matma na koncu sprawdzianu, na 5 zadan zaczete jedno. Pytam dlaczego nie zrobil. A on mi na to, ze juz mu sie nie chcialo. Cwiczenia ma tak pogryzmolone, jakby cierpial na grafomanie. Myli zeszyty. W jakis dzien matme pisze w polskim. Nie zachowuje kolejnosci kartek. Jak dalam mu grubszy zeszyt to powyrywal polowe kartek, rzekomo na brudnopis. Nie mozna sie doszukac co jest zadane, bo albo nie zapisuje, albo gdzies tak zapisze ja ktorejs ze srodkowych kartek, ze wez to czlowieku znajdz. A wsparcia od nauczyciela nie ma. Nauczyciel od poczatku traktuje ich jak dzieci z podstawowki, a w razie problemow rodzic ma sam zaradzic. Na nieodrobione lekcje, nieprzeczytane lektury, o ktorych nikt nie wiedzial, czy na zachowanie w szkole.
      Tak wiec nie chodzi tylko o nauke. A nia dziecko sie nie zainteresuje, jesli 100% czasu chce spedzac na zabawie.
      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 07:05
        Jeśli test semestralny, to dziecko pewnie już przynajmniej w 4 klasie. Już z pewnością gotowość szkolną osiągnęło i nie musi 100% czasu poświęcać zabawie. Szukaj prawdziwej przyczyny problemów i starajcie się je rozwiązywać.
    • thank_you Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 14:09
      Ja chciałam posłać swojego młodego do pierwszej klasy, bo jest na to gotowy, ale niestety różne wydarzenia rodzinne sprawiły, że damy sobie jeszcze rok możliwości bezproblemowego urywania się z placówki. Jeśli okaże się, że jest tak zdolny, jak panie z PPP mówią, to przeskoczy sobie klasę w SP. Jeśli nie - będzie szedł normalnym trybem. Mnie to wsio rawno.
    • kwietniowka2011 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 14:24
      Jako matka czwartoklasisty (poszedł jak 7-latek) i drugoklasistki która poszła przymusowo do I klasy w wieku 5 lat i 9 m-cy zdecydowanie odradzam wysyłanie 6 latków do I klasy.
      Nie rozumiem tego parcia u niektórych i gadania o straconym roku, jakoś nie słyszałam, żeby komuś się krzywda stała z powodu tego że poszedł jako 7-latek... natomiast o 6-latkach, które teraz mają problemy jak najbardziej.
      Oczywiście są 6 latki które radzą sobie dobrze, przynajmniej na początku, problemy mogą być później, widać to np. w klasie mojego syna, który miał klasę mieszaną. Córka też miała klasę mieszaną, niektóre dzieci były prawie 2 lata starsze, ja skorzystałam z opcji zostawienia w pierwszej klasie i naprawdę wyszło jej to na dobre.
      Poza tym jeśli chcesz wysłać do I klasy dziecko które jeszcze nie skończyło 6 lat to chyba musisz mieć teraz zaświadczenie z poradni. To że dziecko czyta to w gruncie rzeczy nie ma większego znaczenia. I weź pod uwagę, że program się zmienia, obecnie, po cofnięciu reformy, I klasy mają program dla 7-latków, nie jest to ten sam program co miały dzieci 6 letnie gdy przymusowo szły do I klasy.
      Obecnie też znacznie mniej 6 latków idzie do szkoły, a klasy mieszane to nic dobrego.
      Wg mnie do I klasy w wieku 6 lat powinny iść dzieci bardzo zdolne i dojrzalsze emocjonalnie od rówieśników. A wzrost też ma znaczenie.
      Najmłodsza córka pójdzie w tym roku jako 7 latka
      • mamma_2012 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 03.02.18, 14:56
        Czyli Twoje dzieci poszły do szkoły odpowiednio do wieku. Autorka pyta się czy posłać sześciolatka do klasy dla siedmiolatków. To jest inny problem. Jeśli ktoś radzi sobie dobrze na początku, to ewentualne późniejsze problemy nie są wynikiem rozpoczęcia nauki w określonym wieku. W tym, że klasy mieszane to nic dobrego masz rację (jeden sześcio i jeden ośmiolatek w pierwszej to nie problem, po trzech czy pięciu już tak)
    • 7katipo Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 15:14
      Skoro i tak musisz zabrać z przedszkola i stracić wszystkie jego logistyczne zalety - zdecydowanie do I klasy. Szkolna zerówka to absurdalna strata czasu.
    • sabina211 Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 16:27
      ZERÓWKA. Z perspektywy matki trójki dzieci, co do których musieliśmy już podjąć decyzję (w 2 przypadkach wcale niejednoznaczną) i czwartego (z rocznika 2014), co do którego nie mamy już wątpliwości, co zrobić za trzy lata.

Obecnie jestem też wychowawczynią (i n-cielką wspomagającą jednocześnie) 5 klasy, gdzie są dzieci z roczników 2005-2007 (różnica między najmłodszym a najstarszym to 2 lata i 10 miesięcy) i o ile 8-latki w 1 klasie (lub tę klasę powtarzający) to rzeczywiście dzieci z problemami rozwojowymi, to wśród chłopców ci, którzy poszli jako 6-latki bardzo tracą. Często edukacyjnie, ale zawsze emocjonalnie i pod względem sprawności fizycznej. Z dziewczynkami to nie jest aż tak oczywiste, ale też często się potwierdza.
      Takie są moje doświadczenia matczyne i zawodowe. Nie posłałabym nawet najzdolniejszego syna do 1 klasy jako 6-latka.
      • mrs_jedi Re: Do 1 klasy czy zerówka? 04.02.18, 20:34
        ano właśnie. Przeciętny 6 latek odbiega motorycznie od przeciętnego 7 latka.
        A prawda jest taka, że w każdej rywalizacji będzie preferowana osoba sprawniejsza i silniejsza, a tu jednak większe szanse ma dzieciak starszy.
        Nie chciałabym być takim Brajankiem, którego nikt nie chce mieć u siebie w drużynie.
        • zielonakrasnoludka Re: Do 1 klasy czy zerówka? 05.02.18, 23:57
          doświadczenie podpowiada, że większe znaczenie ma koordynacja ruchowa niż wzrost. I owszem, Brajanków, którzy piłki nie potrafią złapać, może do drużyny nie wybiera się jako pierwszych - ale surprise, życie szkolne to nie tylko granie w sporty.
    • zielonakrasnoludka Re: Do 1 klasy czy zerówka? 05.02.18, 23:53
      Nie patrz tylko (dodawanie do 10 szczególnym osiągnięciem nie jest) na czytanie, choć to umie niewiele dzieci rok starszych od Twojego, tylko rozwój społeczny i psychiczny. Czy da radę wysiedzieć w ławce? Czy będzie potrafił ogarnąć szkolną rzeczywistość pt. toaleta na końcu korytarza, a teraz kolorujemy przez godzinę, a w czwartej klasie sam do domu wróci? takie tam...

Nie zniechęcam, sama posłałam dziecko jako sześciolatka, jest najmłodsza w klasie i super sobie radzi, ale to jest bardzo indywidualna sprawa, każde dziecko jest inne i niekoniecznie forumowe rady sprawdzają się w rzeczywistości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka