Dodaj do ulubionych

Osoba samotna, a jej majątek

02.02.18, 14:25
Po przeczytaniu wątku o ewentualnym spadku, takie naszły mnie do Was emamy pytania i refleksje. Gdybyście były osobami, które nie posiadają dzieci, a rodzinka wszelaka, lepiej z nią na zdjęciu tylko się pokazać, a miałybyście coś tam zgromadzone w nieruchomościach, na kontach. Tak sobie myślę, że gdybym była taką osobą, to używałabym życia, korzystała z niego całą mocą finansową. Z jednej strony kapitalnie, z drugiej źle, bo wiadomo samotność. Mam taką koleżankę z lat szkolnych, która chciała do 40 mieć pozycję zawodową, osiągnąć coś finansowo. Teraz widzę, że nadrabia to, na co szkoda jej było wcześniej środków, stwierdziła bowiem, że już rodziny nie założy, dzieci mieć już nie będzie. Kiedyś w luźnej rozmowie ja sama jej taki koncept podsunęłam, że korzystałabym z życia, bo była ciekawa mojego zdania. Słowem- jest sama, z rodziną utrzymuje jedynie poprawne stosunki, i jak mi mówiła, nie dopuści do tego, aby coś im się z jej dóbr dostało. W pełni ją rozumiem i tak też bym zrobiła, bo skoro są nie warci za życia, to nie powinni niczego otrzymać. W jej rodzinie już były problemy na etapie dogadania się pomiędzy jej rodzicami, a ich rodzeństwem. Ona sama fajna, ludzka, dobry człowiek, ale nie miała też szczęścia do związków. Moje pytanie do was, korzystać teraz z życia? Czy trzymać wszystko, bo nie wiadomo ile się pożyje i jakie czasy przyjdą?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Osoba samotna, a jej majątek 02.02.18, 14:30
      Właśnie zmarła znajoma moich rodziców. Skłócona z rodziną - mieszkanie weźmie bank ( hipoteka odwrócona ), kosztowności sprzedane na pobyt w drogim domu opieki itd. Rodzina za to będzie musiała pochować - lub zrobi to ktoś znajomy - jest grób, kilka dosyć drogich pierścionków - więc jest za co i gdzie.

Pani żyła całkiem nieźle. Zwiedzała, płaciła za sprzątanie, gotowanie itd.
    • lady-z-gaga Re: Osoba samotna, a jej majątek 02.02.18, 14:34
      Nie bardzo rozumiem. Korzystać z życia i swoich zasobów każdy chyba powinien? nawet, jesli chce zabezpieczyć dzieci, to pod warunkiem, że nie żyje samymi wyrzeczeniami. Natomiast wydawanie pieniędzy na siłę, tylko po to, aby krewnym pokazac figę, wydaj mi się dziwne. Można przecież znalaźć kogoś, kto wg nas zasługuje na wsparcie bardziej, niż daleka i nielubiana rodzina i zapisac coś w spadku jakiejś fundacji, organizacji itp.
      Nie bardzo tez sobie wyobrażam realizacje wspomnianej filozofii w praktyce. Osoba samotna powinna miec tym bardziej zabezpieczenie na starość, na wypadek choroby, potrzebnej opieki itp. Czyli jakieś zasoby trzeba sobie zostawić, a że nie znamy dnia ani godziny, to tak czy inaczej coś w spadku zostaje. Pozostaje więc pytanie - nie :czy zostawić spadek, ale: komu.
      • tt-tka Re: Osoba samotna, a jej majątek 02.02.18, 18:48
        Imo - korzystac, bo nie wiadomo, czy na starosc bedzie sie mialo sily i checi na podrozowanie i inne rozkosze zycia.
        Co nie znaczy oczywiscie, zeby przetracic wszystko na biezaco smile
        Jak sie nie chce uszczesliwic rodziny spadkiem, mozna zapisac/ dac ciepla reka komukolwiek. Malo to szlachetnych celow i organizacji/osob realizujacych te cele ?
    • 89mumin Re: Osoba samotna, a jej majątek 02.02.18, 20:30
      Moja matka korzystała z życia na bieżąco, chociaż dziecko jak widać miała i ja planuję robić tak samo, bo dużo bardziej cenię sobie to korzystanie z życia, jakie z nią dzieliłam (i czasem dzielę nadal) niż ewentualny wkład własny czy nawet własne mieszkanie otrzymane za darmochę.

Formalnie jestem osobą samotną, nie mam dzieci, nie mam męża, więc zostaje matka i ta "dalsza" rodzina. Gdybym z rodziną była skłócona na fest, to chyba w ogóle by mnie nie zajmowało to, co się stanie z moim "majątkiem" po śmierci - bo co to dla mnie za różnica? Jednak z rodziną skłócona nie jestem, więc gdybym zachowała status quo do śmierci, to pewnie zapisałabym majątek młodemu pokoleniu w dalszej rodzinie, bo to w sumie wydaje mi się bardzo miłe dostać coś w spadku od starej, szurniętej ciotki - oczywiście pod warunkiem, ze nie są to długi wink
      • nota_bene0 Re: Osoba samotna, a jej majątek 02.02.18, 20:44
        Fajnie to ujęłaś 89mumin🤗
    • mama.nygusa Re: Osoba samotna, a jej majątek 02.02.18, 20:37
      Słowem- jest sama, z rodziną utrzymuje jedynie poprawne stosunki,

Ciekawe dlaczego, ja znam taka jedna, a moze i njie jedna, stara panna, wredota jakich malo.i to raczej z nia utrzymuje sie tylko poprawne stosunki.
    • a1ma Re: Osoba samotna, a jej majątek 02.02.18, 20:41
      Nie widzę związku samotności ze sposobem wydawania pieniędzy. Wydaje na to, co mi potrzebne, nie tworze potrzeb na sile ani tez nie odmawiam sobie niczego, żeby zostawić dzieciom za 40 lat, bo o takiej perspektywie tu mowa. Jak mi zostanie, to odziedzicza dzieci, gdybym nie miała własnych dzieci, to na pewno są inni potrzebujący bardziej niż właściciel kasyna, w którym bym te kasę przepuściła.
    • triss_merigold6 Re: Osoba samotna, a jej majątek 26.02.18, 14:46
      Lepiej niech sobie zostawi jakieś zasoby na wypadek sytuacji, gdyby potrzebowała opieki i to stałej opieki. Nie wszyscy mają szczęście higienicznie umrzeć na pierwszy zawał.
    • alpepe Re: Osoba samotna, a jej majątek 27.02.18, 15:27
      a powiedz mi, czemu brzmisz jakbyś reklamował produkt?
      • kanna Re: Osoba samotna, a jej majątek 27.02.18, 16:16
        Bo to robi. Niestety, nieudolnie :p
        Ciągle czekam, aż jakaś firma wynajmie mnie do lokowania produktów w postach, świetnie by to mi szło big_grin
        wink
        • aaa-aaa-pl Re: Osoba samotna, a jej majątek 27.02.18, 20:25
          Ale się stara- doceń to.
    • leyre2 Re: Osoba samotna, a jej majątek 27.02.18, 15:40
      Podejsc rozsadnie, czesc majatku nalezy przeznaczyc na starosc kiedy sie bedzie potrzebowac pomocy i to bez wzgledu na to czy ma sie dzieci czy sie nie ma. A majatek, no coz, jesli dzieci pokaza ze nie sa warte to bym im nie zapisala.
    • aaa-aaa-pl Re: Osoba samotna, a jej majątek 27.02.18, 20:31
      Na stronce jest symulator tej renty-biznes życia.
    • bywalec.hoteli Re: Osoba samotna, a jej majątek 27.02.18, 22:56
      trochę korzystać z życia, trochę odkładać, a trochę przeznaczyć na naprawienie relacji z rodziną smile
    • koronka2012 Re: Osoba samotna, a jej majątek 27.02.18, 23:08
      "nie dopuści do tego, aby coś im się z jej dóbr dostało" jest komunikatem świadczącym o mocno wrogim stosunku do rodziny, a nie "poprawnych relacjach" - tak może mówić tylko ktoś mocno na tę rodzinę cięty, bo co mu za różnica co będzie po jego śmierci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka