Dodaj do ulubionych

Likwidacja stanowiska pracy - pytanie mam

07.02.18, 15:42
Podpowiedzcie - może się orientujecie.
Jest duża firma. Zatrudnia ok. 15 specjalistów, na przykład informatyków. Pewnego dnia zwalnia 5 podając w uzasadnieniu likwidację stanowiska. Wszystko jest zgodnie z prawem, daje tym ludziom odprawę, niektórych zwalnia całkiem z przechodzenia do pracy w czasie wypowiedzenia ze strachu, że wyniosą jakieś dane lub zaszkodzą firmie.
I teraz pytanie - rozumiem, że w najbliższym czasie nie może zatrudnić żadnego informatyka? Bo wtedy klamstwem byloby ze likwidowała te stanowiska. A przez jaki czas ta firma nie może go zatrudnić? Jeśli po 3 miesiącach okaże się że pozostali nie dają sobie rady z iloscią roboty to może zatrudnić? A jesli nie może a zatrudni to co się stanie?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Likwidacja stanowiska pracy - pytanie mam 07.02.18, 16:48
      Brutalni, acz realistyycznie rzecz ujmując, jesli firma zwalnia 5 specjalistów d/s informatyki, a potrzebuje tak czy siak 15, to tworzy 5 nowych stanowisk, np:
      - specjalista d/s wsparcia w zakresie oprogramowania,
      - specjalista d/s wsparcia w zakresie hardware'u,
      - specjalista d/s zakupów i wdrożeń oprogramowania,
      - specjalista d/s wsparcia analitycznego,
      - koordynator d/s informatyki.
      Różniące się zkresem obowiązków.
      I wtedy formalnie wszystko jest w porządku i do wybronienia w sądzie pracy.
    • babcia.stefa Re: Likwidacja stanowiska pracy - pytanie mam 07.02.18, 17:14
      Może, byle by się trochę inaczej nazywały i miały odrobinę inny zakres obowiązków.

W jednej mojej eks-korpo każdy miał inną nazwę stanowiska pracy, możliwie wymyślną, żeby w każdej chwili dało się go zwolnić i zatrudnić nową osobę, zmieniając jedno słowo w nazwie. Dość śmieszne, 20 osób robiących zasadniczo to samo w stuosobowej firmie miało nazwy stanowisk barokowe do bólu, normalnie jak w General Electric, General Beton i General Dynamics.
      • feliz_madre Re: Likwidacja stanowiska pracy - pytanie mam 07.02.18, 17:42
        Ale jesli zakres obowiazkow i nazwa są nie do przeskoczenia, czy raczej do udowodnienia, że to była likwidacja pozorna to ile czasu musi minąć, żeby pracodawca bez obaw pozatrudnial sobie nowych ludzi?
        Właśnie doczytałam, że jeśli w ciągu roku chce przywrócić stanowisko, to pierwszeństwo w zatrudnieniu mają ci zwolnieni. Aha - już to widzę.
        • ankar_a Re: Likwidacja stanowiska pracy - pytanie mam 07.02.18, 18:41
          Ustawa o rozwiązywaniu stosunków pracy z przyczyn leżących po stronie pracodawcy dotyczy tylko pracodawców zatrudniających więcej niż 20 pracowników. Jeśli firma zatrudnia 15 osób, to zasady wynikające z ustawy jej nie dotyczą.
          • feliz_madre Re: Likwidacja stanowiska pracy - pytanie mam 07.02.18, 20:28
            Firma zatrudnia 400 pracowników. W tym 20 informatyków.
          • feliz_madre Re: Likwidacja stanowiska pracy - pytanie mam 07.02.18, 20:28
            Firma zatrudnia 400 pracowników. W tym 20 informatyków.
    • lauren6 Re: Likwidacja stanowiska pracy - pytanie mam 07.02.18, 20:32
      Jak będą potrzebowali informatyka to sobie go zatrudnią na śmieciówce lub będą outsourceować. Spokojna głowa, ich prawnicy tak to wymyślą, że w sądzie pracy nic im nie udowodnisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka