Dodaj do ulubionych

Zajęcia dla niemowląt

09.02.18, 10:24
W wątku o niepracujących matkach pojawiło się, że mogą z niemowlętami na różne zajęcia chodzić. Oferta jest rzeczywiście duża, co i rusz jakaś znajoma namawia mnie, żebym z córką zajrzała. A to gordonki, a to sensoplastyka (płacenie za to, żeby dzieci babrały się w piasku i wodzie), angielskie śpiewanki, cuda jakieś, masażyki... Któraś z Was brała w tym udział i uważa, że jest sens? Bo ja w tym widzę gigantyczny przemysł wyciągania kasy za to, co normalnie można z dzieckiem za darmo robić i bez jeżdżenia na drugi koniec miasta. Czy niemowlę w ogóle potrzebuje zajęć zorganizowanych?
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:28
      Nie, ale gdybym miala drugie dziecko to bym z nim chodzila plywac
      • same-old_mona Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:31
        Ja też większy sens widzę tylko w basenie.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:33
        Na basen akurat chodzimy. Mała się chlapie w wodzie, a my nauczyliśmy się, jak ją asekurować i to chyba największa korzyść.
    • bardoszka Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:32
      Ja ze swoim niemowlakiem uprawiałam kilkanaście lat temu sensospacery - nawet po siedem godzin dziennie. Teraz mam w domu nastolatka o końskim zdrowiu. A na zorganizowane zajęcia chodziliśmy tylko tam, gdzie było za darmo. Na angielskie śpiewanki dziecko nie chodziło, za to teraz chodzi do dwujęzycznej klasy z angielskim, więc chyba nie złamałam mu życia tym brakiem angielskiego w niemowlęctwie. wink
      • jem.gluten.i.cukier Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:38
        Spacerujemy bardzo dużo, na razie końskie zdrowie to od tego mam ja smile
      • stephanie.plum Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:42
        co to te sensospacery?

mam wrażenie, że robiłam coś takiego, nie wiedząc, że mówię prozą.
        • bardoszka Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:46
          To samo, co spacery, ale przyznasz, że brzmi dużo lepiej! Może mogłabym zorganizować takie zajęcia i brać za to kasę? smile
          • antyideal Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:51
            Zastrzez sobie predziutko nazwę i koś pieniądze - wrzucilam w gugla, zaintrygowana, te sensospacery i pokazał tylko Twoją wypowiedź wink)
            • stephanie.plum Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:58
              wow. przyłączam się do tej rady. nazwa jest idealna!!!
              (zajęcia dla dzieci, warsztaty dla rodziców i opiekunów, seria poradników, blog... - dajesz!)
            • majenkir Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:22
              antyideal napisała:
              > wrzucilam w gugla, zaintrygowana, te sensospacery i pokazał tylko Twoją wypowiedź wink)

big_grinbig_grinbig_grin Wszystko jakos sie musialo zaczac wink
          • stephanie.plum Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:55
            a, no właśnie.
            my mamy takie sensospacery, że robi się już ciemno, jesteśmy od ponad dwóch godzin w lesie, a na wzmiankę o powrocie młody wrzeszczy, że nieee! on nie chce wracać do domuuuu! on sie chce bawić tuuutaj! (w śniegu, w krzakach, ba, nawet w takim lodowatym błocku...).

na dzikusa wyrośnie, ot, co.
      • zona_mi Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:00
        > Na angielskie śpiewanki dziecko nie chodziło, za to teraz chodzi do dwujęzycznej klasy z angielskim,

Nadrabiasz zaniedbania z jego dzieciństwa? wink
        • bardoszka Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:05
          Gorzej. Samo sobie dziecko wybrało! Może to tak z żalu za tym utraconym angielskiem w niemowlęctwie, który tkwi w podświadomości? Kozetka psychoanalityka w przyszłości nieunikniona.
          • zona_mi Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:53
            Jaka z Ciebie matka...
          • little_fish Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:16
            Na pewno z żalu....
    • zona_mi Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:33
      Niektórym brakuje pomysłów na samodzielne spędzanie czasu z niemowlęciem, więc dla nich takie zajęcia są OK.
      Plus ich poczucie, że zadbali o rozwój dziecka, a więc są dobrymi rodzicami - nie do przecenienia.
      • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:40
        Zona, ale jesli dziecko siedzi tylko z mamą i tylko mama wymyśla mu gry i zabawy, a potem po 3 latach dziecko trafia do placówki, gdzie są dzieci i panie przedszkolanki, ale nie ma mamy. I nagle ktoś obcy, a nie mama organizuje mu te gry i zabawy, to myślę, że takie dziecko zniesie adaptacje znacznie gorzej, niż dziecko, które już to w jakimś stopniu zna i wie, że czasem to nie mama, a Pani mówi mu, co teraz robimy.
        • zona_mi Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:59
          Niekoniecznie. To kwestie osobnicze.
          Znam dzieci, które chodziły do żłobka i też miały problem z adaptacją w przedszkolu, więc nie uogólniałabym.

Poza tym dwu-trzylatek na zajęciach zorganizowanych to trochę inna sprawa, niż niemowlak - czyli dziecko do roku, któremu jest wszystko jedno, czy ma towarzystwo innych dzieci, czy nie.
          No i z mamą może chodzić choćby na place zabaw, gdzie uczy się, że istnieją inne dzieci, na wspominany wyżej basen - gdzie moim zdaniem ważniejszy jest kontakt w wodą, niż towarzystwo dzieci czy to, iż polecenia wydaje trener, a nie mama.

Zasadniczo mnie nie przeszkadza, że ktoś chodzi do "akademii niemowlaka" czy innych wynalazków, uważam tylko, że to nie jest niezbędne i nie musi się przekładać na lepszy rozwój dziecka, jeśli matka/ojciec jest w stanie sam(a) zapewnić mu odpowiednie atrakcje, zajęcia, doznania, także sensoryczne.
          • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:14
            Niezbędne nie jest, ale ironia i wyzlosliwianie się nad tym, że są dzieci, które uczestniczą w takich zajęciach, raczej nie świadczą najlepiej o tych osobach.
            • zona_mi Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:52
              > Niezbędne nie jest, ale ironia i wyzlosliwianie się nad tym, że są dzieci, które

A kto się wyzłośliwia?
              • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:15
                A kilka tutaj śmiechu chichy sobie z takich zajęc robią. Nie twierdzę i nie traktuje ich jak wstępu do kariery dziecka, ale też nie uważam za nic nie warte bzdury.
                • jem.gluten.i.cukier Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:20
                  Mnie to bawi podobnie jak fitness dla psów, który ostatnio widziałam.
                • zona_mi Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:25
                  Nie uważam, że nie są to nic niewarte bzdury, bo jakiś tam pozytywny aspekt jest - choćby psychiczna higiena matki i pewna regularność zachowań, która zazwyczaj służy nie tylko dzieciom, ale też niektórym dorosłym.
                  Jednak nie przeceniam tych zajęć, za to uważam, że jeśli ktoś robi z nich wielkie halo, to już można się trochę pochichać, bo to jest śmieszne wówczas.
      • kouda Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:13
        zona_mi napisała:

> Niektórym brakuje pomysłów na samodzielne spędzanie czasu z niemowlęciem, więc
        > dla nich takie zajęcia są OK.
        > Plus ich poczucie, że zadbali o rozwój dziecka, a więc są dobrymi rodzicami - n
        > ie do przecenienia.
        nie powiem jak lustrowaly nawzajem siebie i inne dzieci, ktore szybciej postepy robi i bardziej slucha pani big_grinbig_grin
        na szczescie zreflektowalam sie i ucieklam
      • janja11 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:29
        zona_mi napisała:

> Plus ich poczucie, że zadbali o rozwój dziecka, a więc są dobrymi rodzicami - n
        > ie do przecenienia.

O tak, niestety często chodzi właśnie o to by rodzice się dowartościowali jacy są fajni, bo takie fajne zajęcia dzieciakom kupili.

• domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 19:02
          Jest b dużo takich zajęć za darmo albo za grosze typu 50 zł za 4 mce
    • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:34
      Ja widzę. Zwłaszcza zima i zwłaszcza, jeśli dziecię to jedynak.
      Moj od naprawdę malenkosci lubi kontakt z innymi dziećmi. O ile latem te dzieci spotyka na placu zabaw, czy na spacerach, o tyle od jesieni jest trudniej. Sporo dzieci na osiedlu, to dzieci chowane przez nianie i na spacery wychodzą w wózkach na zasadzie "dom - sklep - dom", popołudniu kiedy mamy wracaja z pracy, jest już ciemno.
      Mój ma o tyle fajnie, że czasem uda się mu wkręcić w zabawy ze starszym rodzeństwem i ich kolegami.
      Ale widzę jak się cieszy na zajęcia zorganizowane, gdzie raz w tygodniu poznaje piosenki, robi pracę plastyczne, tańczy itp.
      Do tego mamy maja tez kontakt z innymi mamami, a więc z dorosłym człowiekiem wink

To też takie oswajanie dziecka z późniejszym przedszkolem wg mnie.

Szkoda, żeby dziecko siedziało całe dnie tylko z rodzicami i rodzeństwem.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:40
        Zaraz, zaraz, dla mnie niemowlę to jest do roku. Raczej w tym wieku nie ma mowy o zabawie z innymi dziećmi
        • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:44
          Oczywiście, że jest. Jako roczniak, młody dopytywal każdego dnia rano, czy zobaczy... I tu padało imię jego koleżanki. Autentyk.
          Na basen _ nauka pływania - zaczęlam z nim chodzić jak miał 2-3 mce.
          Ja myślę, że w wątku chodzi jednak o dzieci w okresie do pójścia do przedszkola..
          • ichi51e Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:59
            Tez sie zgadzam ze jest aczkolwiek to zalezy od dziecka. Mi sie zawsze wydawalo ze nawet noworodki lubia obecnosc innego dziecka. Nie o to przeciez chodzi zeby sie razem w sklep bawily tylko taka radosc z obecnosci.
          • kolpik124 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:10
            oczywiście że autentyk, takie rzeczy tylko na ematce big_grin

koleżanka nazywała się Gugugu? big_grin
            • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:16
              Tak. Autentyk. Nie, nie gugugu. Na pocieszenie powiem Ci, że dwójka starszych nawet gugugu nie potrafiła powiedzieć rok później.
              • kolpik124 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:41
                ajak miał 6 miesięcy stepował i gwizdał big_grin
            • zlababa35 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:20
              Roczniak mówi tylko gugugu? Ignorancjo...
              • jem.gluten.i.cukier Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:26
                Zależy od roczniaka przecież. Nie ma niczego niepokojącego w tym, że roczne dziecko mówi tylko kilka słów, z czego połowa to są jego własne określenia na różne rzeczy.
                • jolie Re: Zajęcia dla niemowląt 10.02.18, 12:59
                  Ale chwila - "czy zobaczę Alę" w wieku 12 miesięcy to już stadium zdania. I to jeszcze u chłopca. Ale daj mu Boże zdrowie.
                  • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 10.02.18, 15:53
                    On poprostu pytal: Ala? Dziś? Bawić?
        • stephanie.plum Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:06
          zaraz się dowiesz, że normalnie dzieci w tym wieku bawią się w dom, współpracują przy budowie skomplikowanych maszyn, uprawiają taniec towarzyski.

mój lubił, owszem, bawić się OBOK innych dzieci.
          do wspólnej zabawy dorósł w wieku lat dwóch i pół, mniej więcej, wcześniej próby wmanewrowania go w coś takiego tylko stresowały, więc.
          • jem.gluten.i.cukier Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:12
            Aaaaa, to moja gra w piłkę z bratem smile
            • stephanie.plum Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:20
              widzisz, jaka jest hop do przodu!
          • ichi51e Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 14:04
            no ale obok tez sie liczy. przy czym sa tez dzieci ktore obok nie lubia i cenia sobie czas sam na sam z zaufanym gronem. albo takie ktore lubia obok ale w krotkiej dawce bo sie przegrzewaja i potem juz chca spokoju. wprowadzili nam sie nowi sasiedzi dziewczynka dwoch lat nie miala jak wisiala na kracie balkonu i piszczala zeby moj synek do niej wyskoczyl bo cos mu chciala pokazac/zobaczyc go/nakarmic.
            • stephanie.plum Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 21:08
              pewnie, że się liczy.
              ale czy do tego potrzeba "zajęć dla niemowląt"? chyba niekoniecznie, natomiast jeśli dla kogoś jest to jedyna możliwość zapewnienia dziecku bycia obok innych dzieci, to owszem, ma to sens.
    • mamma_2012 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:36
      Nie, ale duża część matek dzięki nim nie wariujewink
    • stephanie.plum Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:38
      no oczywiście, że potrzebuje! też pytanie!

najważniejsze, to zacząć wczesną naukę czytania (słyszałam, że w pewnym ą ę klubiku są zajęcia z rozpoznawania liter dla dzieci od trzeciego miesiąca życia)
      nie ma też jak nauka wspólnej zabawy z rówieśnikami dla niemowląt, które jeszcze nawet nie raczkują,
      piasek i piłeczki za pieniądze lepsze są od domowych i piaskownicowych,
      muzyka, którą trzeba dać na full, żeby "przekrzyczała" grupę bobasów - to coś fantastycznego, co zapewni dziecku harmonijny rozwój.

zapisuj się szybko, niemowlę musi mieć grupowe zajęcia zorganizowane, żeby było... no... lepszym niemowlęciem.
      :~)
      • bardoszka Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:44
        Zapomniałaś o nauce języków obcych. Naukę języków obcych należy zacząć w niemowlęctwie, bo jak nie, to przepadło. I to najlepiej od razu trzech języków obcych, z naciskiem na chiński. smile Byłam ostatnio w przychodni, gdzie uroczy bobas trzaskał drzwiami a mama uspokajała go powtarzając "Be quiet!". Chyba bobas nie rozumiał, bo trzaskał nadal. Mama Polka dla ścisłości z polskim dzieckiem.
        • landora Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:55
          A może dziecko jak moje - dwujęzyczne (naturalnie, a nie, bo taka jest moda - ojciec jest Szkotem). W domu mówimy wyłącznie po angielsku i poza domem tez staram się używać tylko angielskiego, bo większość otoczenia jednak mówi po polsku i ten angielski jest językiem mniejszości.
          • bardoszka Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:02
            Raczej nie dwujęzyczne. Mamusia wspominała w rozmowie z dzieckiem (siedziałam na krześle obok, więc słyszałam) o zajęciach z angielskiego.
            • ichi51e Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:05
              No ale co ci to szkodzi?
        • same-old_mona Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:57
          Co do języków, to zastanawiam się jak to będzie z moją młodą. W domu mówimy po angielsku i włosku, do tego dochodzi mój polski (dla chłopa za trudny żeby się nauczyć komunikatywnie 😂) i jak pójdzie tu do szkoły to holenderski. . To który będzie obcy? :p
          • mamma_2012 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:08
            Zazdroszczę dziecku, plus 100 punktów do cv jeszcze na etapie brudzenie pampersow i bezboleśnie. Mam w otoczeniu sporo dwujęzycznych dzieci, żeby nauczyć mojego pięciolatka francuskiego muszę wyskoczyć z jakiś 40.000 rocznieuncertain
            • same-old_mona Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:28
              Sama zazdroszczę, ja się wszystkiego uczyłam w pocie i znoju 😁 a przede mną nauka holenderskiego. ..
              • stephanie.plum Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 21:14
                holenderski jest super, miły, zabawny, i ma takie urocze zdrobnienia.
        • stephanie.plum Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:02
          myślisz, że gdyby powiedziała po polsku, zrozumiałby i się zastosował?
        • zlababa35 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:22
          Większość bobasów słabo reaguje na napomnienia także w języku ojczystym smile.
          • bardoszka Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:27
            Bobas to było ironiczne. Dziecko miało na oko dwa lata. Na dzień dobry wlazło do szafy ściennej w ubłoconych bucikach i zamknęło się w niej. Potem było już tylko gorzej. wink
    • lady_mary Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:39
      Chodzę na Gordonki już z drugim dzieckiem, wg mnie to wartościowe zajęcia, ze starszym dzieckiem chodziłam tez na takie przedprzedszkolne zajęcia, z młodszym jak dorosnie też pewnie będę chodzić. Chodziłam na Sensoplastyke - owszem, można to wszystko zrobić w domu, ale po zajeciach nie trzeba sprzątać wink sensoplastyki nie lubiłam, bo nie lubie sie babrac w tych wszystkich substancjach, dziecko też nie lubilo (ale właśnie dlatego chodziłam z nią na te zajęcia, bo był problem z dotykaniem np piasku). Dla mnie to tez zawsze okazja do wyjścia z domu i spotkać się z innymi doroslymi, szczegolnie w zimie.
    • jkl13 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:39
      Nie, niemowlę nie potrzebuje zorganizowanych zajęć. Niemowlę potrzebuje opieki rodziców, ich dotyku, zainteresowania, a nie angielskiego, tańca czy nurkowania. Nie znaczy to, że nie można zabrać niemowlaka na basen czy "poćwiczyć" z nim w domu, ale nie trzeba na to wydawać ciężkich pieniędzy i nie musi to mieć zorganizowanej formy. Wystarczy kreatywny i ciekawy świata rodzic, a dziecku niczego na tym polu nie zabraknie.
      Co więcej uważam, że przedszkolak, który w trakcie pobytu w placówce ma multum zajęć grupowych, również nie potrzebuje zorganizowanych popołudniowych zajęć, a jedynie odpoczynku z rodzicami i wyciszenia po całym dniu w hałasie.

Powyższe zasady stosowałam z powodzeniem u moich synów, strat na psychice nie zauważyłam. Obaj od wczesnej podstawówki chodzili na dodatkowe zajęcia, nie odstawali od poziomu w grupie, co więcej - młodszy - jako naturalnie utalentowany sportowo - szybko wybił się ponad dzieci, które od urodzenia "trenowały" daną dyscyplinę. A jako że młody trenuje 3 sporty (piłka, judo i pływanie ze wskazaniem na nurkowanie), to miałam dość sporą grupę porównawczą.
    • agnieszka_kak Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:41
      Hmm, myslalam, ze niemowlak to dziecko do roku. Moje ma 5 miesiecy i ani mysli spiewac, babrac sie w piasku czy na masaz (zimno jej). Nie widze dla niej zadnych zajec poza basenem (do ktorego tez trzeba ja przekonywac bo jej za zimno)
      • ichi51e Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:00
        Bo to musisz miec cieplo w domu plus kocyki. Masazu w zimnie nikt nie lubi
    • lauren6 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:41
      To jest raczej rozrywka dla matek zamkniętych w domu, bo maja szansę wyjśc do ludzi i pogadac z onnymi matkami. Niemowlakowi za jedno czy się tapla w senso-costam czy w wanience w czasie kapieli.
      • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:47
        Lauren, ty jesteś matka niezamknieta w domu, jak mniemam. A twoje dzieci to dzieci... Oh wait... Zamknięte w żłobku?...
        • lauren6 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:55
          Nie rozumiem o co ci chodzi. Miał być jakiś przytyk do mojej sytuacji rodzinno zawodowej, ale cos ci nie wyszło.
          • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:59
            Nie, to ty złośliwie ujęłas swoje zdanie o motywacji rodziców do takich zajęć....
            • lauren6 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:13
              To nie złośliwość tylko stwierdzenie faktu.
              • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:18
                Uhmmm...
              • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:24
                A powiedz mi ty faktoidzie, co lepsze wg ciebie? Jak idę z dzieckiem na zajęcia, czy jak zostawiam je niani, albo w żłobku i idę na swoje zajęcia / spotkania?
                Bo zdaje się, że to skomentowałabys też odpowiednio... Żal ci du ściska, że nie można wobec matek, które są z dziećmi w domu, a dzieci nie są w przedszkolu, wysunac argumentu, że dzieci lepiej rozwijają się jeśli nie są tylko z rodzicami.
                Ty serio myślisz że to jedyna rozrywka w życiu tych wszystkich mam??? Cotygodniowe spotkanie w klubie malucha???
                Jesteś w takim razie mocno ograniczona.
            • disco-ball Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:24
              Bardzo wiele mam tak ma - potrzebuje kontaktu z dorosłymi, zwłaszcza jeśli w najbliższym otoczeniu nie ma ich zbyt wielu lub nie maja czasu.
              • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:25
                Oczywiście, że tak, ale argument o rozrywce mam "zamkniętych w domach" mnie osłabił.
            • jem.gluten.i.cukier Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:54
              A co złośliwego jest w przypuszczeniu, że takie zajęcia bardziej służą higienie psychicznej rodzica niż samemu niemowlęciu? Możliwe, że tak jest.
              • domowapani Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:17
                Sformułowanie "zamknięte w domu".
                • jem.gluten.i.cukier Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:08
                  To nie jest obraźliwe. Jeszcze zanim miałam dziecko to czytałam różne wypowiedzi matek, że w początkach macierzyństwa, szczególnie jak niemowlę jakoś problematyczne, najtrudniejsze było dla nich uczucie zamknięcia, przywiązania do domu, odcięcia od świata i osamotnienia. Na przykład ksiązka Jak pokochać centra handlowe o tym jest. Więc nie ma co zaprzeczać, że niektore matki tak się czują.
        • kolpik124 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:11
          to ohwait to też że słownik niemowlęcego?
    • quesuerte Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:44
      Jak ktos sie tematem interesuje, to rzeczywiscie mozna wiekszosc takich zajec zrobic w domu.
      Ale wyjasnienie jest proste, jak w wiekszosci tego typu przedsiewziec; jak robi to ktos inny, ty jestes uczestnikiem, bawisz sie razem z dzieckiem, nie musisz organozowac i kontrolowac calego przebiegu. Potem jako dorosli tez zapisujemy sie na joge (jest na youtube), na kursy jezykowe (sa online, samouczki....), chodzimy do kina (Netflix, dvd i internet) i tak dalej. Jest otoczka, jest motywacja, wreszcie takze natchnienie.
      Z perspektywy czasu; od 6 miesiaca moje dzieci chodzily na basen (grupa zorganozowana). Niby ciekawe i przy uzyciu pomocy (mnie niedostepnych), ale pani prowadzaca troche nam zrobila krecia robote, gdyz napierala na zanurzenia, ktorych moje dzieci nie znosily. Wymiksowalismy sie, chodzilismy indywidualnie, dzieci maja 5 lat i plywaja same. Chetnie, co najwazniejsze.
      Od ok 8 m-ca chodzilismy na zajecia muzyczne. To bylo bardzo dobrze zorganizowane i dzieciom sie podobalo. Prowadzaca znala sie na rzeczy.
      Cala reszta to byla moja aktywnosc, w domu mam biblioteke pedagogiczna w kilku jezykach wink To opcja dla mamy zaangazowanej, ktora czerpie tez z tego przyjemnosc, a rozumiem, ze nie kazda taka jest / musi byc.
      Czy to jest potrzebne? To jest przede wszystkim tak zwyczajnie fajne. W kazdym wieku lepiej i przyjemniej jest robic cos fajnego, prawda?
    • janja11 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:47
      Moje dziecko uczestniczyło w takich grupowych zajęciach popołudniowych w przedszkolu jak miało prawie 2 latka. Chodziło nam o przygotowanie do pójścia do przedszkola.
      Przychodziły też na zajęcia dzieci 1+ (takie już chodzące), ale te często były jeszcze niezbyt kontaktowe, kiepsko porozumiewały się z animatorką i tak trochę swoimi drogami chodziły.
      Takie maluchy jednak najbardziej potrzebują kontaktu z rodzicami.
    • ichi51e Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:56
      Czy niemowle potrzebuje nie wiem na pewno jest to fajna opcja dla matki ktora moze spbie odpoczac i pogadac - jesli sie jest otwartym i towarzyskim to super.
      Bardzo fajne zajecia ma MN jesli ktos lubi sztuke. Masaz Shantala fajny chociaz nic odkrywczego tam nie ma. Sensoplasyka ma taki plus ze sprztac nie musisz a korytka sensoryczne jednak mimo super to jednak klopotliwe. Sa tez dzieci ktore lubia byc obok innych dzieci i sa takie co tego nienawidza - no i zawsze to cos innego niz plac zabaw i dom. W sumie jak kino teatr czy jedzenie na moescie dla doroslego jak pojdziesz jestes zadowolona ale czy ci to jakas wymierna korzysc przynioslo?
    • sfornarina Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:56
      Nic nie potrzebuje poza:
      częstym wychodzeniem na dwór i eksploracja otoczenia (patyki, mech, piach, woda, kamienie, itp)
      kontaktem z innymi dziećmi (rozwija się błyskawicznie przez naśladowanie)
      miłościa i ciepłem, kiedy tego potrzebuje (i tak, objęcia sympatycznej przedszkolanki też się licza 😉)
    • mikams75 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 10:59
      chodzilam na basen tylko
    • katriel Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:05
      Niemowlę absolutnie nie. Póltora- czy dwulatek z perspektywą przedszkola za rok - może nie potrzebuje, ale mogłoby mu się przydać. Ja chodziłam już ze starszym niemowlęciem (9 msc) na gordonki, bo akurat były za darmo. Poza tym te zajęcia to chyba są tyleż dla niemowląt, co dla urozmaicenia życia matkom.
    • disco-ball Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:14
      Babranie możesz spokojnie zorganizować w domu, ale jest wielki plus zajęć "zewnętrznych": nie sprzątasz smile
      Ja z niemowlakiem chodziłam na zajęcia "dla siebie", na warsztaty, do kina. Dziecko się socjalizowalo przy okazji.
      • ichi51e Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:27
        No wlasnie w MN sa takie zajecia dla doroslych z dziecmi w wozkach. Super fajne.
        • ichi51e Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:28
          www.mnw.art.pl/edukacja/dzieci-rodziny/mamy-w-muzeum/
    • amsterdama Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:15
      Zupełnie nie mam poważania dla takich zajęć. Ze starszą córką chodziliśmy w tym okresie na basen i teraz uważam, że to też było głupie: taplanie się w ciepłej wodzie, w której wymoczyło się kilkadziesiąt pampersów. Ja- pół biedy, wchodziłam do pasa, córka zanurzała się cała.
      • kouda Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:20
        no ja tez tak mysle, ze akurat basen dla niemowlakow to nie jest dobra sprawa ze wzgledow zdrowotnych
        a socjalizacji jesli o niej mowa nie ma na nich zadnej
        moj najstarszy syn wybral taka forme sportu wlasnie dlatego ze nienawidzi wprost wszelkich sportow kontaktowych
        tak jest tylko on woda i okulary przez ktore i tak nic nie widac
        i z nikim gadac nie trzeba big_grin
      • vinca Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:09
        Jeśli to było taplanie się tylko i wyłącznie to fakt-bez sensu. My chodziliśmy od 3 miesiąca na zajęcia zorganizowane i wspominam je bardzo dobrze. I tak-mysle, że bardzo dużo dały dziecku.
    • wilowka Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 11:19
      Jestem z branży - niemowlaka nie prowadzałam, zacznę koło 1,5 roku okazjonalnie, żeby się do dzieci przyzwyczajał bo w rodzinie czy na podwórku ich brak. Zbiorowe podrygiwanie (choć zbiorowym w wykonaniu niemowlaków trudno to nazwać) nie jest mu potrzebne wcale a wcale. Może dla rodziców, którym brak pomysłów na animowanie dziecka to ma sens? Albo dla "mamuś co chętnie poznają inne mamusie, żeby poploteczkować na spacerkach" (autentyczne ogłoszonko z grupy lokalnej FB). Ja nie mam takich potrzeb. Na spacerze gadam do dziecka albo do siebie, a poploteczkować to z mężem mogę. Do półtora roku to dziecko z takich zajęć najwyżej bostonkę czy zapalenie oskrzeli wyniesie.
    • redheadfreaq Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:13
      Zdarza mi się iść z córką na gordonki. Czy ona coś z tego ma - nie wiem. Ale jest to jeden z niewielu momentów w ciągu tygodnia, kiedy dziecko na mnie nie wisi, a rozrywki dostarcza jej otoczenie. Na drugi koniec miasta nie jeżdżę, na szczęście mam tylko parę przystanków autobusowych do przejechania.
      • kouda Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:41
        Co to gordonki?
        • ichi51e Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 14:06
          zajecia muzyczne metoda Gordona
        • redheadfreaq Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 14:14
          Trauma dla introwertyka wink Śpiewanie rytmicznych piosenek w kółeczku, potrząsanie grzechotkami, rzucanie kolorowych chusteczek, te klimaty.
          • bardoszka Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:23
            Wyobraziłam to sobie i po czymś takich bankowo pochlastałabym się suchą bułką. wink
    • janja11 Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:33
      Z ciekawości wybrałabym się na takie zajęcia próbne, bo w końcu to ja najlepiej wiem czego potrzebuje moje dziecko.
      Jeśli dziecko fajnie by się bawiło i prowadzący mieli fajny pomysł to być może to fajna opcja.
    • spirit_of_africa Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 12:53
      Ja chodzę z córka od ukończenia 3msc życia na basen dla niemowląt, a odkad skończyła 6msc chodzimy na zajęcia muzyczne. Nie uważam zeby było to konieczne natomiast widzę plusy dla mnie: Raz ze mam odskocznie od ciągłego animowania córki miedzy spacerami, karmieniami i ogarniamiem domu, dwa ze mam kontakt z koleżankami- matkami, bo z uwagi na to ze wcześniej mieszkałam 60km dalej i tam tez mam prace to większość moich znajomych widuje tylko w weekendy i 12h dziennie gdy maz jest poza domen jestem sama z dzieckiem., trzy mam motywacje do wyjścia z domu zwłaszcza teraz gdy zimno i smog ograniczają moje chęci i możliwości. Z plusów dla dziecka: po porodzie córkę wypisali a ja jeszcze 2tyg spędziłam w szpitalu, potem mało z nią wychodziłam bo byłam nadal słaba po cc i infekcji w efekcie czego mała była zestresowana, reagowała płaczem na głośniejsze dźwięki, otoczenie inne niż mama, chciała tylko być u mnie na rekach itp. pierwszy basen przepłakała w 3/4 ale od kolejnego bawi sie świetnie. I przestała reagować strachem na zwiekszona ilość bodźców. Ma asymetrię i mimo rehabilitacji zawsze odwracała sie na mocniejsza stronę mimo motywacji np zabawkami- na zajęciach muzycznych inne dzieci itp działają ma nią jak motywator. Maz nabrał większej pewności siebie przy obsłudze małej bo w basenie to tylko on z nią jest.
      • mamablue Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 21:16
        Matko przenajświętsza! Co to jest "animowanie córki"?!
        • spirit_of_africa Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 23:41
          Zabawianie. Ma 6,5msc, potrafi położona na macie sama sie bawić zabawkami ale raczej krótko. Jest typem który woli zeby ktoś jej coś pokazywał, nosił ja i bawił się z nią.
    • solejrolia Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:29
      Niemowlę? Nie brałam w niczym takim udziału, sensu nie widzę. Poza basenem. No chyba, ze to dla mamy- żeby chociaż chwilkę odetchnęła, i żeby ktoś inny w tym czasie zajął się maluchem- to zgoda.

Ale już taki 18 miesięczniak, czy dwulatek, tutaj widzę jak potencjał, i takie zajęcia mogą być i fajne, i rozwojowe.
    • fuzja-jadrowa Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 15:49
      Brałam udział w zajęciach odkąd dziecko skończyło ok. 2 miesiące. Zaczęłam od kursu masażu. Część zajęć była płatna, część darmowa. Często towarzyszyły mi koleżanki z grupy rodzenia. Nie wyobrażam sobie przejść przez pierwszy rok życia dziecka bez spotkań z innymi ludźmi, robiłam to dla zdrowia psychicznego, nie mam w pobliżu rodziny, znajomi pracowali. Zajęcia stanowiły część codziennej rutyny, dziecko przyzwyczajało się do obcowania z innymi maluchami i dorosłymi. Jest i zostanie jedynakiem, dzieckiem introwertycznych rodziców. Robiłam, co mogłam, żeby było bardziej otwarte od swojej matki.
      • bardoszka Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 16:04
        Napiszę coś, co cię nie pocieszy. Jeśli twoje dziecko ma być introwertykiem, to nim będzie i nic na to nie poradzisz. Ja jako introwertyczka i żona introwertyka wykonałam gigantyczną pracę, żeby moje dziecko uspołecznić. Latałam z nim na masę zajęć. Były zajęcia sportowe, teatralne, ceramiczne i inne cuda na kiju. I kicha! Gdy dziecko podrosło i już nie wypadało mi go ciągać na jakieś zajęcia, odetchnęło z ulgą i pogrążyło się w swoim introwertycznym świecie. Natury nie oszukasz, z introwertyka duszy towarzystwa nie zrobisz.
        • zona_mi Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 16:15
          Duszy towarzystwa nie, ale zawsze takie spotkania mogą trochę pomóc zrozumieć dziecku ten dziwny świat innych ludzi, skonstatować, że istnieje.
          Nie w odniesieniu do niemowląt, ale tak w ogóle jestem zwolenniczką pokazywania dzieciom innych opcji. Bez zmuszania i oczekiwania ekstra zmian od nich samych.
          Nie na siłę, jako pokazanie inności po prostu.
        • fuzja-jadrowa Re: Zajęcia dla niemowląt 09.02.18, 21:40
          Nie mam nic przeciwko introwersji. Chcialam, zeby bylo bardziej otwarte na innych niz ja. I jest bardziej otwarte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka