Dodaj do ulubionych

Chcą zakazać dorabiania do etatu

20.02.18, 21:23
Jak ktoś będzie chciał dorobić sobie dodatkowo (poza pracą etatową) to będzie musiał założyć własną działalność gospodarczą czyli jednoosobową firmę. Taka jest na razie propozycja Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Pracy (co za nazwa). Czy całkiem już ich pogięło?

wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Zakaz-dorabiania-do-etatu-Jest-nowa-propozycja-zmiany-prawa-pracy
Obserwuj wątek
    • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:26
      Bardzo mi się to nie podoba sad
      • nowi-jka Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 10:34
        w tym kraju niedługo wszyscy przejdziemy na zasiłki bo tylko to sie tutaj "opłaca". jak chcesz uczciwie zarobic to cie udupią
    • alicia033 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:30
      było już.
      A poza tym tak, pogięło ich całkiem.
      • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:38
        I tym samym zlikwidują - kursy, szkoły wieczorowe, sądy (biegli raczej za darmo robić nie będą), polską literaturę i niemal wszystkie czasopisma (poza naukowymi, bo te i tak nie płacą), Rady Nadzorcze, wykłady i pokazy w muzeach czy instytucjach, kolonie letnie i obozy (tu raczej ze 100% skutecznością), prywate przychodnie lekarskie (podejrzewam jednak, ze tu raczej państwowe szpitale padną ofiarą). Co jeszcze?
        • catroux Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:40
          Powaliło ich. Też pomyślałam o wykładowcach akademickich, którzy poza uczelnią mają sporo fuch. I jak to ma być niby rozliczane? Nie każdy może/chce przejść na pełną działalność.
          • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:41
            To nawet nie sa fuchy. To jest obowiązkowa, przymusowa działalność. Kto będzie pisał recenzje doktoratów, habilitacji i profesur za darmo?
            • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 07:01
              Ale dlaczego za darmo ?
              • romans_petitem Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 07:24
                Bo jak się składki doliczy, to darmo z tego zostanie?
                • memphis90 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 07:30
                  Jak masz etat to za DG tylko składkę chorobową płacisz, czyli jakieś 280zł.
                  • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 13:09
                    Jak masz etat to za DG tylko składkę chorobową płacisz, czyli jakieś 280zł.

Jeśli z umowy zlecenia mam miesięcznie (poza pracą na etacie) 100-700 zł, to średnio mi się opłaca płacić co miesiąc 280 zł. Nie mam mozliwości mieć więcej godzin i zarobic na umowie zleceniu np 3000 zł
                  • agonyaunt Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 13:21
                    320. Tak, wiem, większość się odliczy od podatku, ale najpierw trzeba z tej kasy wyskoczyć. Poza tym "masz etat" jest nieprecyzyjne, możesz mieć tylko kawałek etatu, byle była z tego minimalna krajowa.
                  • asia-loi Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 17:01
                    memphis90 napisała:

> Jak masz etat to za DG tylko składkę chorobową płacisz, czyli jakieś 280zł.
                    >

Ja czegoś tu nie rozumiem. Skoro mam etat, to mam też odprowadzoną składkę chorobową, i wszystkie inne. Dlaczego mając etat i DG trzeba drugi raz odprowadzać składkę zdrowotną? W razie choroby ZUS wypłaci dwa razy chorobowe?
                    • arwena_11 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 17:07
                      Tak jest od bardzo dawna. A dlaczego? Pewnie żeby łatać dziury w NFZ
                    • agonyaunt Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 17:18
                      Żeby dostać chorobowe musisz płacić chorobową, zdrowotna idzie na coś innego.
                      • asia-loi Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:07
                        agonyaunt napisała:

> Żeby dostać chorobowe musisz płacić chorobową, zdrowotna idzie na coś innego.

Ale wszystkie składki są opłacane z etatu. Po co jeszcze jakieś składki z DG? Gdyby to jeszcze była składka ubezpieczeniowa na wypadek np. braku dochodów/zarobku w miesiącu a ZUS trzeba zapłacić, ale tak przecież nie ma.
                        • agonyaunt Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:20
                          Ależ ja się absolutnie zgadzam, że to bez sensu.
                • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 07:33
                  To może trzeba będzie podnieśc opłate za te usługę ?Nie wiem jak wygląda struktura i przpisy dotyczące uczelni-wątpie jednak,że od teraz nikt sie nie będzie w związku z tym bronił doktoratów smile
                  • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 10:25
                    Moze tak być. Odkąd recenzje książek są praktycznie bezpłatne i nie wliczają się do dorobku ludzie przestali je pisać.
                    • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 10:57
                      Nie wierzę.smile
                      • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:14
                        To przejrzyj czasopisma naukowe. Dział recenzji zwykle krótki, trudno się doprosić, aby ktoś coś napisał. Sama też nie piszę, bo po prostu mnie na to nie stać.
                        • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:27
                          Cóz -nie jest to metoda na to ,aby ludzie przestali bronić np.doktoraty.
                          • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:48
                            ie, to nie jest metoda, ale może być skutek. Jesteś promotorem. Dostajesz 3 tysiące za obronienie doktoratu. Recenzentem - tysiąc. Nie da sie przewidzieć ilości recenzji, wykładów itd w ciągu roku, wobec tego nie opłaca sie zakładać DG. Skończy sie na tym, ze recenzować będzie nie każdy, kto się zna, a ci, którzy założyli DG.
        • asia-loi Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:46
          verdana napisała:

Co jeszcze?

Ludzie sobie dorabiają np. czytaniem korekty, redagowaniem tekstów, tłumaczeniami i są to prace od czasu do czasu. Czasami w miesiącu mają tej pracy więcej, czasami mniej, a czasami w ogóle.
          • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:49
            Wydawnictwa i tak wykreślone z powodu braku autorówsmile
        • asia_i_p Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:49
          Jeszcze sprawdzanie matur - to też są umowy o dzieło.
          Mogą oczywiście przywrócić sprawdzanie matur w szkołach. Co prawdopodobnie oznacza, że polska matura przestanie być uznawana w całej UE, jak jest obecnie.

Mają rozmach, .... (że się tak sama wykropkuję).
          • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:51
            A! Nadgodziny! To też jest dorabianie do etatu.
            • catroux Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:55
              I jak zwykle najmocniej walnie w tych frajerów, którzy muszą się rozliczać. Bo wszelkie złote rączki, co sobie świetnie w szarej strefie radzą i nigdy nie planowały z niej wychodzić, nie muszą się niczym martwić uncertain
              • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 22:02
                A tak - prywatne korepetycje, rzemieślnicy itd będą sie dobrze mieli.
            • panterarei Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 10:53
              Nadgodziny masz w ramach stosunku pracy. Uspokójcie się może. Na razie to są propozycję, które są zgłoszone, nie doszło jeszcze do etapu sejmowego, po prostu dyskusja nad projektem. Jakby przeszło, to kapica, ale mała szansa IMO
              • yennefer.00 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 12:20
                Jak mozna w ogole brac pod uwage tak durne propozycje, a wlasciwkie jak w ogole mozna cos takiego proponowac??? Serio ch.. mnie strzela, ze zamiast rozwiazywac realne problemy rzadzacy stwarzaja kolejne, zeby obywatel mialsie z czym uzerac. Nie trzeba byc zadnym ekspertem, zeby wiedziec, jak glupi jest ten pomysl, a tymczasem "eksperci" z cala powaga beda rozwazac totalne kretynizmy
            • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 11:24
              Nie myślcie o nadgodzinach, nie będą wypłacane do rąk własnych pracowników.
              "Wśród najnowszych propozycji zmian znajduje się pomysł tworzenia tzw. kont wynagrodzeń w zakładach pracy, na które trafiać będą pensje z nadgodzin wypracowanych przez pracowników."
          • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 22:26
            O tym nawet zapomniałam.
            Ja oprócz pracy w szkole na etacie mam lektorat na prywatnej uczelni, kilka godzin. Właśnie na umowę zlecenie.
            Gdyby płaca nauczyciela dyplomowanego z tytułem mgr, po 20 latach pracy była przyzwoita, to bym olała dorabianie. Mam nadzieję że tego nie wprowadzą.
          • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 07:26
            Jeszcze sprawdzanie matur - to też są umowy o dzieło.
            Mogą oczywiście przywrócić sprawdzanie matur w szkołach. Co prawdopodobnie oznacza, że polska matura przestanie być uznawana w całej UE, jak jest obecnie.

Mają rozmach, .... (że się tak sama wykropkuję)."--------------------------------

Możesz rozwinąć-bo nie bardzo rozumiem.Napisałaś ,że sprawdzanie w szkole będzie oznaczało ,że matura przestanie być uznawana w UE?Tak jak obecnie-a dzis sprawdza sie w domu (i też jest nie uznawana)?
            • lodomeria Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 07:35
              Jak wygląda sprawdzanie matur? Jak kształtują się kryteria ocen? Dlaczego to tak długo trwa? Te wszystkie wątpliwości na przykładzie matury z języka polskiego wyjaśniała Hanna Marek, Kierownik Wydziału Sprawdzianów, Egzaminów Gimnazjalnych i Matur w Łomży.

Moment podniesienia ręki, który dla maturzystów jest końcem stresu związanego z egzaminem maturalnym, jest zarazem hasłem do startu dla ogromnej machiny sprawdzającej. Zaczyna się w szkole maturzysty, przenosi się do stolicy, aby zakończyć swoją pracę w... Internecie. Dzieje się przy udziale for internetowych oraz firm kurierskich.
              Na początek do folii
              Dyrektor szkoły w dniu egzaminu z danego przedmiotu odbiera materiały egzaminacyjne. Przekazuje je, w obecności maturzystów, przewodniczącemu zespołu nadzorującego, czyli nauczycielowi, który odpowiada za przebieg egzaminu w danej sali. Egzamin pisemny z każdego przedmiotu składa się z 2 lub 3 części. Bezpośrednio po zakończeniu każdej z nich, wszystkie prace są pakowane w danej sali do bezpiecznych (foliowych) kopert, w obecności przedstawicieli zdających. Każde otworzenie i zaklejenie koperty z materiałami jest później widoczne. Zapakowane prace są zanoszone do dyrektora szkoły, który tego samego dnia przekazuje je, razem z dokumentacją szkolną, w punkcie redystrybucji. Przedstawiciele OKE, w określonych godzinach, przyjmują prace od dyrektorów. Jeszcze tego samego, albo następnego dnia prace są przewożone do OKE.
              Byle jak najdalej
              W Łomży sprawdzamy ich kompletność i przydzielamy do zespołów egzaminatorów, pilnując, aby prace nie trafiały ponownie do tej samej miejscowości. Najczęściej są przewożone do innego województwa po to, by egzaminator nie oceniał prac swoich uczniów. Ten etap zajmuje, w zależności od przedmiotu, jeden lub dwa dni. Później, firmą kurierską, prace są zawożone do wyznaczonej szkoły – ośrodka sprawdzania, gdzie odbiera je przewodniczący zespołu egzaminatorów razem z pracownikiem szkoły.zawożone do wyznaczonej szkoły – ośrodka sprawdzania, gdzie odbiera je przewodniczący zespołu egzaminatorów razem z pracownikiem szkoły.
              Zawożone do wyznaczonej szkoły – ośrodka sprawdzania, gdzie odbiera je przewodniczący zespołu egzaminatorów razem z pracownikiem szkoły.
              Na narady do Warszawy
              W czasie, kiedy prace są przepakowywane i dostarczane do ośrodków sprawdzania, w Centralnej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie odbywają się 2- lub 3-dniowe szkolenia. Przedstawiciele komisji egzaminacyjnych analizują i ustalają schematy oceny. Wykorzystują do tego kopie autentycznych prac maturalnych przywiezionych z różnych regionów Polski. Na tej podstawie schemat oceny jest dopracowywany. Dopiero po takim spotkaniu koordynatorzy szkolą w OKE w Łomży przewodniczących zespołów i weryfikatorów.
              Ćwiczenie i szkolenie
              Na przykład, jeśli egzamin z języka polskiego został przeprowadzony 4 maja, to spotkania szkoleniowe w OKE odbyły się 9 i 10 maja. W trakcie zajęć przewodniczący i weryfikatorzy najpierw zapoznają się z modelem odpowiedzi, który opracowano w Centralnej Komisji. Następnie sprawdzają prace, wybrane wcześniej przez koordynatorów oraz ćwiczą właściwe rozumienie kryteriów oceny. Taki sam materiał szkoleniowy jest również powielany dla każdego członka zespołu egzaminatorów, który przechodzi szkolenie prowadzone przez przewodniczącego w ośrodku sprawdzania.
              Kto pilnuje strażników?

Kliknij link, bo to około jedna trzecia całej procedury.
              • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 07:48
                Ale jak to sie ma do mojego pytania?
                W jaki sposób miejsce sprawdzania prac wpłynie na uznanie matury ,bądź nie w UE?(zgodnie z tym co zrozumiałam z wypowiedzi asi-i -p )
                • naggina Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 10:45
                  "W jaki sposób miejsce sprawdzania prac wpłynie na uznanie matury ,bądź nie w UE?(zgodnie z tym co zrozumiałam z wypowiedzi asi-i -p )"
                  nie tyle miejsce - to takie skrót myśłowy- tylko sprawdzanie przez NAUCZYCIELI UCZĄCYCH, bez zachowania obiektywności etc.
                  matura jest uznawana np na uczlenie europejskie (i nie tylko) ponieważ spełnia warunki dobrze skalibrowanego, obiektywnego (sprawdzanego zewnętrznie) egzaminu- udało sie to osiągnąć m.i. dzięki funduszom europejskim.

• 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 10:56
                    Ok-więc w jaki sposób założenie DG przez nauczycieli uczących i sprawdzanie prac maturalnych miałoby podważyć ich ważność
                    Mysle,że jednak nie o to chodziło asi-i-p-pisała tam o powrocie do sprawdzania matur w szkołach
                    • naggina Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 11:03
                      "Mysle,że jednak nie o to chodziło asi-i-p-pisała tam o powrocie do sprawdzania matur w szkołach"

a jednak ja myślę, że o to jej chodziło smile
                      system, NB był cudowny- sprawdzał nauczyciel uczący, konsultował bodajże tylko oceny niedostateczne.
                      • asia_i_p Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 12:31
                        A efekty konsultacji zawsze były te same. Pamiętam, jak koleżanka stwierdziła z lekką paniką "Cholera, 13 osób uwaliłam". Po drugiej konsultacji czary, mary, 100% zdawalność. Bo spomiędzy ocen wystawionych przez dwóch niezgadzających się ze sobą nauczycieli wybierał dyrektor.
                    • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 11:20
                      Ale komu będzie się opłacało zakładać działalność gospodarczą dla kilkudniowego sprawdzania matur w szkole?
                      • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 11:24
                        1 Czyli nie będzie matur?
                        2 Wszystko zależy od stawek
                        • asia_i_p Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 12:27
                          Będą matury sprawdzane w szkołach, za darmo, przez nauczycieli uczących, tak jak było przed 2005.
                          • oqoq74 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:49
                            NIe za darmo tylko w ramach obowiązków smile
                        • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:54
                          Ad 2 Stawki nie są jakieś niebotyczne, zdaje się. I idą one z publicznych pieniędzy.
                    • asia_i_p Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 12:25
                      Dokładnie o to mi chodziło. Matura wraca do szkół, więc przestaje być sprawdzana przez bezstronnych ekspertów, więc mogą być problemy z jej uznaniem poza Polską. Żeby egzamin był uznawalny w innych krajach, muszą być spełnione określone procedury.
                      • paskudek1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 12:42
                        Czyli PRL bis
                        • arwena_11 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 16:24
                          Jaki PRL bus. Asia pisze, że do 2005 roku tak było. To chyba PRL - nie było już z 15 lat?
                          • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:15
                            Tak było, to prawda, choć nie pamiętam dokładnie do którego roku.
                            Na pewno gdy rozpoczynałam pracę w liceum wiele lat temu, sprawdzałam matury moich uczniów. Ostatnio te matury sprawdza obcy egzaminator. Jestem takim egzaninatorem. Dostaję za to dodatkowe wynagrodzenie. Ostatnio akurat 2-3 lata nie miałam czasu na tą dodatkową pracę. Sprawdza się prace uczniów z innego województwa.
                          • paskudek1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:08
                            Ale jak widać chcą wrócić do czasów głębokiego PRL. W 2005 roku udało się zacząć wypracować i dopracować system. Jak durnowate pomysły z prawa pracy przejdą to ten system może się pójść bujać. I obawiam się że nie tylko to.
                            • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:10
                              Ten system sprawdzania matur jest naprawdę bardzo dobry.
                      • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 14:27
                        A kto to jest bezstronny ekspert (jakie musi spełnić warunki)?
                        • little_fish Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 17:45
                          Jego bezstronność polega przede wszystkim na tym, że sprawdza zakodowane prace uczniów z innych szkół. Nie mając pojęcia czyje prace sprawdza. Jak będą sprawdzane w szkole macierzystej może dochodzić do nadużyć
                          • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:09
                            To nie mozna sie "wymieszać między szkołami" ?Czyli zamiast sprawdzać prace w swojej idę -do najbliższej ?(oczywiście jest to skrót myslowysmile)
                            Pomijając fakt,że jak prace sa zakodowane -to skad wiadomo ,że ta jest Kowalskiego?Przecież w szkole np.polonistów jest kilku -i każdy sprawdza po kolei (nie musi trafić akurat na swojego ucznia)
                            • little_fish Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:29
                              Jak prace są sprawdzane w tej samej szkole to nie trudno wymyślić jakiś system dekodujacy 😉
                              • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:36
                                No to trzeba isc do "sąsiada"-czyli sprawdzać prace w szkole najblizszej.
                                • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:12
                                  1unia4 napisał(a):

> No to trzeba isc do "sąsiada"-czyli sprawdzać prace w szkole najblizszej.

Prace sprawdza się w jednym z kilku punktów. Nie zatrudnia żadna szkoła.
                                • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 20:04
                                  Nie, sprawdzanie prac u sąsiada też nie zapewni tego, co jest może największą zaletą obecnej matury - porównywalności wyników matury ze szkoły X z Leska z maturą ze szkoły Y ze Szczecina - co spowoduje, że prawdopodobnie zostanie odrzucona jako kryterium przyjęć na studia i uczelnie zaczną robić swoje egzaminy, zaś z wynikami polskich matur nie będzie można sobie studiować poza granicami kraju (w każdym razie nie będzie to bezproblemowe). Czyli znaczenie matury będzie takie jak dawniej - minimalne, bo trzeba zdać cokolwiek, jakkolwiek i tyle.
                                  A wszystko to jako nieoczekiwany skutek pracy kilku teoretyków.
                                  • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 21:24
                                    sprawdzanie prac u sąsiada też nie zapewni tego, co jest może największą zaletą obecnej matury - porównywalności wyników matury ze szkoły X z Leska z maturą ze szkoły Y ze Szczecina ---------------------------
                                    Jak to nie ma porównywalności(gdyby powrócic do systemu-nauczyciele sprawdzaja prace w innej szkole w ramach obowiązków)-tzn są inne pytania maturalne w zależności od miasta,nie ma tych samych standardów w sprawdzaniu prac maturalnych,nie ma kursów przygotowujacych jak to sie robi?
                                    • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 22:00
                                      A jak miałaby być? Testy jeszcze to wytrzymają, ale zadania otwarte, zwłaszcza humanistyczne, można oceniać bardzo różnie.
                                      • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 22:04
                                        Poza tym, niezależnie od wszystkiego, bez "skoszarowania" prac maturalnych i. przy wiedzy, że są sprawdzane "po sąsiedzku", istnieje pokusa korumpowania nauczycieli. i chociażby z tego względu żadnasensowna
                                        • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 22:07
                                          dokończenie: żadna sensowna uczelnia nie uzna takich wyników za bezstronne i obiektywne.
                                    • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 22:14
                                      Chcesz, aby każde miasto miało inne pytania maturalne?
                                      • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 22:15
                                        Do 1 unia to było
                                        • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 22.02.18, 08:28
                                          A skąd ten wniosek ,że chce ,aby każde miasto miało inne pytania maturalne???????
                                          Nie -nie chcę.
                                          Jesli ktos chce być skorumowany-nic mu w tym nie przeszkodzi.Absolutnie nie rozumiem w takim razie jak mozna sprawdzać prace maturalne bez jakiejkolwiek standaryzacji tego zadania???
                                          Podsumowujac-akurat w tym konkretnym przypadku
                                          nie ma potrzeby zakładania DG(jak było pisane wyżej płacenia kolejnych skłądek)Prace powinny byc sprawdzane -po przeprowadzeniu szkolenia ujednolicajacego przez nauczycieli w ramach obowiązku szkolnego
                                          • tanebo2.0 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 22.02.18, 08:35
                                            Widać że matura u ciebie miała obniżony standard. Czego nie rozumiesz? Jeśli bachory w Kielcach gorzej zdadzą maturę niż te w Warszawie to jak myślisz co zrobią kieleccy belfrzy? Obniżą wymagania i następna matura pójdzie lepiej...
                                            • 1unia4 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 22.02.18, 08:43
                                              Z chamstwem zasadniczo nie dyskutuję.Miłego dnia
                                          • iwles Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 22.02.18, 08:59
                                            Teoretycznie unia masz racje. Ale w praktyce roznie to moze wygladac. A poniewaz daje to duza mozliwosc machlojstwa, matura staje sie przez to mniej przejrzysta i mniej wiarygodna. Dlatego moze nie byc przyjmowana przez uczelnie zagraniczne.
                                            Poza tym standaryzacji podlegac moga pytania zamkniete, gorzej z otwartymi.
                                          • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 22.02.18, 11:26
                                            1unia4 napisał(a):

> A skąd ten wniosek ,że chce ,aby każde miasto miało inne pytania maturalne?????
                                            > ??
                                            > Nie -nie chcę.
                                            > Jesli ktos chce być skorumowany-nic mu w tym nie przeszkodzi.Absolutnie nie roz
                                            > umiem w takim razie jak mozna sprawdzać prace maturalne bez jakiejkolwiek stand
                                            > aryzacji tego zadania???
                                            > Podsumowujac-akurat w tym konkretnym przypadku
                                            > nie ma potrzeby zakładania DG(jak było pisane wyżej płacenia kolejnych skłądek)
                                            > Prace powinny byc sprawdzane -po przeprowadzeniu szkolenia ujednolicajacego prz
                                            > ez nauczycieli w ramach obowiązku szkolnego

Tak zrozumiałam.
                                            No dobrze, ale w takim razie napisz petycję do Minister Edukacji, aby nauczyciele sprawdzali prace swoich uczniów w domu lub w szkole.
                                            Jest szkolenie, wszyscy muszą sprawdzać tak samo. Minister nie chce, aby wszyscy byli egzaminatorami. Najpierw, zanim zrobisz 5 dniowy kurs, trzeba w szkole popracować kilka lat.
                                            Nie każdy zdaje egzamin na egzaminatora.
                                          • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 22.02.18, 11:33
                                            >Jesli ktos chce być skorumowany-nic mu w tym nie przeszkodzi

Akurat taki system, jaki jest teraz, wybitnie przeszkadza. Otóż maturzysta czy rodzice maturzysty (kimkolwiek by nie byli) nie są w stanie wyśledzić, gdzie jest praca i kto ją sprawdza, zatem wpływanie czy na sprawdzającego czy jego przełożonych są w praktyce niemożliwe.
                            • asia_i_p Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:34
                              Po trzech latach pracy z uczniami rozpoznaję pismo większości z moich uczniów. Koduje się obecnie nazwą klasy, numerem i PESEL-em - to by można zmienić od biedy.
                              Poza tym nie chodzi tylko o wybronienie uczniów zdających przed ewentualną złośliwością sprawdzających, ale także o obronienie uczniów przyszłych przed fałszywym zawyżaniem wyników przez szkołę. Wtedy nie musisz wiedzieć, komu konkretnie zawyżasz, ważne że swój.

Jako egzaminator zewnętrzny nie mam w ogóle żadnego interesu w zawyżeniu lub w zaniżeniu wyniku, a duży interes w tym, żeby sprawdzać dobrze i przy weryfikacji nie okazać się egzaminatorem do odstrzału.
                            • tanebo2.0 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:48
                              A w jaki sposób zatrudni go inna szkoła?
                              • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:07
                                Egzaminatora zatrudnia nie szkoła, ale okręgowa komisja egzaminacyjna.
                            • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:04
                              1unia4 napisał(a):

> To nie mozna sie "wymieszać między szkołami" ?Czyli zamiast sprawdzać prace w s
                              > wojej idę -do najbliższej ?(oczywiście jest to skrót myslowysmile)
                              > Pomijając fakt,że jak prace sa zakodowane -to skad wiadomo ,że ta jest Kowalski
                              > ego?Przecież w szkole np.polonistów jest kilku -i każdy sprawdza po kolei (nie
                              > musi trafić akurat na swojego ucznia)

Dawniej sprawdzało się prace swoich uczniów. Tak po prostu było, nie pamiętam już dlaczego nie sprawdzałam na przykład prac uczniów z innej klasy. Od ładnych paru lat są 2-3 punkty sprawdzania w każdym mieście czy nawet 1 na 2-3 małe miasta. Dlaczego tak? Ktoś na to wpadł i tak jest smile
                        • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:04
                          1unia4 napisał(a):

> A kto to jest bezstronny ekspert (jakie musi spełnić warunki)?

Na przykład to ja smile
                      • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 22:14
                        Przy podejściu: matura wraca do szkół będzie problem z uznawalnością ich na polskich uczelniach.
                • lodomeria Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 22.02.18, 02:48
                  Masz maturę zdaną? Prawo wyborcze? To potrząśnij makówką.
            • raczek47 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 22.02.18, 08:58
              nie sprawdza się w domu, tylko w określonym czasie , powiedzmy drugi i trzeci weekend maja egzaminatorzy, w grupach, które mają osobnego koordynatora i weryfikatorów są "skoszarowani" w jednym miejscu-szkoła,ODN i tam najpierw przechodzą szkolenie przypominające a potem sprawdzają-mają określony czas na sprawdzenie.
              Nie mam mowy o wynoszeniu prac do domu, po skończonym dniu pracy wszystkie prace, które dostał egzaminator są liczone, pakowane i odniesione w bezpieczne miejsce.Egzaminator podpisuje protokół z liczbą prac, które wziął do sprawdzenia i tyle musi po danym dniu oddać.
              Poza tym dostaje się prace z innego miasta i województwa, są kodowane, więc i tak nie ma się pojęcia, jaką szkołę i uczniów się sprawdza.
              Za dwa weekendy ciężkiej pracy egzaminator może-zależy od ilości prac-dostać 1200-1300 zł na czysto.Jest to dochód jednorazowy, raz w roku.
              • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 22.02.18, 11:30
                Dokładnie tak jak pisz raczek47. Zapomniałam już nawet o 4 godzinnym szkoleniu przypominającym. Jest tabela, co mogę uznać a co nie. Są weryfikatorzy. Sprawdza sie prace z innego województwa w sobotę i w niedzielę w maju, absolutnie nikt tego nigdzie nie wynosi
        • tiszantul Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 22:23
          > I tym samym zlikwidują - kursy, szkoły wieczorowe, sądy (biegli raczej za darmo
          > robić nie będą), polską literaturę i niemal wszystkie czasopisma (poza naukowy
          > mi, bo te i tak nie płacą), Rady Nadzorcze, wykłady i pokazy w muzeach czy inst
          > ytucjach, kolonie letnie i obozy (tu raczej ze 100% skutecznością), prywate pr
          > zychodnie lekarskie (podejrzewam jednak, ze tu raczej państwowe szpitale padną
          > ofiarą)

Nie będzie niczego smile
          • nickbezznaczenia Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 22:24
            Poszukaj sera.
          • agonyaunt Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 23:20
            Trolli na etat nikt nie weźmie, tak że tensmile
            • asia-loi Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 17:50
              agonyaunt napisała:

> Trolli na etat nikt nie weźmie, tak że tensmile

W Rosji są firmy, które zatrudniają trolli i całkiem nieźle im płacą.
              Rosyjskie trolle muszą napisać dziennie 80 komentarzy i 20 wpisów na blogach (1 troll). Niektórym trudni taką normę wyrobić, ale firmy "trollowe" płacą całkiem nieźle bo 1400 USD tygodniowo.
              W necie na różnych portalach jest dużo o płatnych trollach. Zarobki i wymagania firm trollowych też się różnią.

wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Rosyjskie-trolle-z-Internet-Research-Agency-Kulisy-pracy-w-fabryce-rosyjskich-trolli
    • gulcia77 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:35
      Nieprzemyślane i drogie dla budżetu 500+, rozwalająca system reforma emerytalna, "konie u wodopoju" - skądś trzeba na to brać pieniądze. Najlepiej od obywateli, którzy jeszcze w tym kraju pracują.
      • agonyaunt Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:40
        Obywatele mają niezłe doświadczenie w pracy w szarej strefie. Poza tym kombinowanie wysysamy z mlekiem matki - oni mogą sobie wymyślać, my zawsze znajdziemy sposób na to, żeby te ich wymysły obejść.

• lodomeria Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 00:23
          No tak, cały świat będzie inwestował w naukę, medycynę, climat-proofing, eduakację a my się będziemy w kotka i myszkę bawić w kwestii podatków i dawać rządzącym nasze dzieci na mięso armatnie wychowywać.
          • agonyaunt Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 00:51
            Ale za to jak świat pęknie, to my sobie damy radęsmile
            • lodomeria Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 01:51
              Tak jak sobie na Kubie poradzili?

Zazdroszczę optymizmu. Albo naiwności. Alo i tego, i tego.
    • asia_i_p Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:36
      Rzeczywiście pogięło, plus tym razem pogięło tak oryginalnie, że ni w cholerę nie wiem, co oni chcą uzyskać.

W dodatku w tym artykule używają najpierw "dorobić do etatu", ale potem mówią w ogóle o umowach o dzieło i zleceniach. Wynikałoby z tego, że studentom też pozostanie etat albo działalność gospodarcza? I emerytom tak samo? To jakiś absurd jest.
      • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:40
        Moim zdaniem chcą zagonić lekarzy do szpitali. A skończy sie odejściem lekarzy do prywatnych przychodni.
        • asia_i_p Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:46
          Może być, że o to chodzi.
          Co by tu jeszcze spieprzyć, panowie . . .
        • a23a23 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 15:49
          Lekarze raczej rzadko mają umowy zlecenia/umowy o dzieło.
          Przeważnie albo etat albo kontrakt (czyli DG). To raczej nie to - raczej znowu się wstawiamy za biednymi nisko wykwalifikowanymi wyzyskiwanymi przez prywaciarzy, którzy mają umowę na 1/18 etatu, a resztę na umowę-zlecenie (na czym traci w zasadzie tylko ZUS).
          • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 15:52
            Na czym tracił ZUS? Przecież jeśli masz umowę o pracę na 1/8 etatu to zlecenie też jest ozusowane.
            • a23a23 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 15:58
              Ale wtedy płaci się chyba tylko tą część "za pracownika" (bez kosztów pracodawcy)?
              • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 16:13
                Masz takie same zasady jak przy umowie o pracę. Z własnym pracodawcą zlecenie traktowane jest składkowo przez ZUS jak umowa o pracę. Z cudzym - płacisz wyłącznie zdrowotne, ale etat musi być w wysokości minimalnego wynagrodzenia bądź więcej.
                • a23a23 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 16:35
                  Ok, dzięki wielkie za wyjaśnienie. A jeśli pracodawca jest "cudzy", ale na etacie jest mniej niż minimalne wynagrodzenie, to wtedy od zlecenia płaci się tak jak od umowy o pracę (koszty pracodawcy i pracownika) czy to jest jeszcze jakoś inaczej rozwiązane?
                  • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 16:40
                    Proszę smile Jeśli jest mniej to składki są obowiązkowe, z wyjątkiem składki chorobowej (2,45% podstawy wymiaru - tylko tu możesz wybierać)
                • madami Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 20:25
                  Składki jak przy umowie o pracę ale bez kosztownych i upierdliwych procedur związanych z przyjmowaniem pracownika na etat: badania, bhp, szkolenia stanowiskowe, zgłaszanie do pipu, zusu, miliony deklaracji, procedur itp. Wyobraźcie sobie firmę z dużą ilością zleceń, przyjmującą ludzi do pracy pod te konkretne zlecenia. Powiedzmy zlecenie trwa dwa miesiące i potrzebny pracownik na dwa miesiące. Inna bajka przyjmowanie człowieka na umowe o pracę na 2 miesiące a inna danie mu umowy zlecenia. Choć składki teoretycznie takie same
                  Poza tym nadmierna ochrona pracownika przez zwolnieniem itp. zwykle obraca się przeciwko niemu
    • triss_merigold6 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:39
      Korupcjogenne jak złoto.
      • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 22:01
        To sobie wyobraźmy rzeczywistość.Rano dzieci ę wychodzi do szkoły. Szkoły nareszcie bez podręczników, albowiem nikt przy zdrowych zmysłach go nie napisze. W szkole będzie bardzo dużo różnych nauczycieli, czasem od półrocza lekcje będzie prowadził kto inny, bo nadgodzin nikt nie weźmie. Potem wróci do domu, gdzie będzie sobie grało do przyjścia rodziców na tablecie, bo o zajęciach dodatkowych oczywiście można zapomnieć. dziecko jest słabe z angielskiego, ale korepetycji też nie ma, chyba że prywatne i na czarno. Gazetki dziecko nie poczyta, bo nie wyjdą. Może obejrzy coś w telewizji, ale raczej wiadomości, niz cokolwiek z aktorami, bo aktorzy mają etat w teatrze i cóż, do telewizji nie przyszli. Wesja druga - mają etat w telewizji, więc teatry padają. W obu wypadkach padają też polskie seriale i produkcje filmowe, poza kameralnymi, bo nie będzie statystów, a i aktorzy mocno przerzedzeni. Na szczęście są filmy obcojęzyczne.
        Potem dziecko pójdzie spać nienajedzone, bo na sezonowe prace w polu będzie raczej trudno zatrudnić odpowiednią ilość osób bez etatu.
        • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 22:28
          W szkole publicznej nadgodziny nie są na umowę zlecenie.
          • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 22:33
            Ale w sąsiedniej, gdzie jest tylko 8 godzin dla biologa juz są. I tego biologa po prostu nie bedzie.
            • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 23:21
              Myślałam że chodzi o to samo miejsce pracy. Na przykład ktoś ma etat 18 godzin dydaktycznych i w tym samym miejscu jeszcze 5 stałych nadgodzin. Wtedy te nadgodziny nie są na umowę zlecenie.

Ja mam w dwóch szkołach etat, choć w jednej jest trochę ponad etat plus wychowawstwo a w drugiej pół etatu. Ale tylko w tym roku i jedna szkoła jest niepubliczna więc może to jest jakiś wyjątek. Ale wszystkie kursy maturalne, kursy językowe itp, to jest dodatkowa praca na umowę zlecenie.
              • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 23:23
                Etat w sensie umowa o pracę a nie umowa zlecenie.
                • tmk123 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 23:33
                  Jeśli dorabiasz mniej niż 1050 miesiecznie zł to bedzie działalność nierejestrowana.
                  • chocolate-cakes Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 13:13
                    tmk123 napisała:

> Jeśli dorabiasz mniej niż 1050 miesiecznie zł to bedzie działalność nierejestro
                    > wana.

No dorabiam mniej. Co to bedzie oznaczało?
                    • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 13:24
                      Na razie to wszystko są propozycje, trudno cokolwiek stwierdzić, ale jest też propozycja, żeby osoby osiągające przychód mniej niż 1.050,- zł,. w ogóle nie musiały zakładać działalności. Ma to dotyczyć wszystkich, nie tylko dorabiających. Ale naprawdę trudno teraz cokolwiek stwierdzić i doradzam spokój. Mnie co chwila dzwonią klienci, bo jedna pani drugiej pani, histeria, przerażanie, a za chwilę się okazuje że kolejny szum w mediach i tyle.
                      • araceli Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 14:11
                        nenia1 napisała:
                        > Na razie to wszystko są propozycje, trudno cokolwiek stwierdzić, ale jest też p
                        > ropozycja, żeby osoby osiągające przychód mniej niż 1.050,- zł,. w ogóle nie mu
                        > siały zakładać działalności.

To akurat już nie jest 'propozycja':
                        www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/firme-poprowadzisz-bez-panstwa-szesc,43,0,2398763.html
                        • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 14:49
                          No i bardzo dobrze, chyba nie będziemy z tego powodu płakać?
                          • araceli Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 16:19
                            nenia1 napisała:
                            > No i bardzo dobrze, chyba nie będziemy z tego powodu płakać?

Dobrze? Pośrednio wspiera to szarą strefę więc raczej nie.
                            • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:54
                              Jasne, bo teraz ci z przychodami do 1 tys. zł. masowo siedzieli na działalności.
                              • araceli Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 19:58
                                nenia1 napisała:
                                > Jasne, bo teraz ci z przychodami do 1 tys. zł. masowo siedzieli na działalności.

Teraz zrezygnują z działalności Ci powyżej. Do tysiaczka a potem 'bez rachunku'.
                                • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 20:04
                                  Własnej działalności nie masz, prawda? Bo gdybyś miała wiedziałbyś, że to trochę bardziej skomplikowane.
                                  • araceli Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 20:09
                                    nenia1 napisała:
                                    > Własnej działalności nie masz, prawda? Bo gdybyś miała wiedziałbyś, że to troch
                                    > ę bardziej skomplikowane.

Nie no pewnie - przecież szara strefa nie istnieje - a wróć - istniała tylko za peło! Teraz przyszedł pisik i wszyscy taaaaacy uczciwi się zrobili big_grin big_grin big_grin
                                    • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 20:30
                                      O widzę, że znowu zabawa w wykrywanie zwolenników PIS. To się robi trochę nudne, ale najwyraźniej jednak całkiem sporo ludzi musi mieć czarno biały świat.
        • arwena_11 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 16:28
          Verdano - w telewizji to wszyscy, którzy nie mają etatu są już na dg. Łatwiej rozliczyc fv, niż bawić sie w zusy, zwolnienia i urlopy.
          • asia-loi Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:01
            arwena_11 napisała:

> Verdano - w telewizji to wszyscy, którzy nie mają etatu są już na dg. Łatwiej rozliczyc fv, niż bawić sie w zusy, zwolnienia i urlopy.

Tylko, że oni chyba zarabiają całkiem nieźle, więc im się ten interes opłaca.
          • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:16
            Przypadkowi statyści w filmach nie są.
    • sacea Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 21:56
      Jest to realne pod warunkiem, że składka zdrowotna będzie podzielna, tak jak to kiedyś było, pamietam, że tata też miał firmę co do zasady zawieszoną a otwierał na te dni, kiedy miał wykłady
      • domowapani Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 07:20
        Ja tak miałam. Do tego na etacie, przy dodatkowym prowadzeniu dg, płaciłam tylko składkę zdrowotna zdaje się.
        Tak czy inaczej idiotyzm.
    • a.va Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 22:01
      E, dajcie spokój, nie zrobią sobie tego, każdy z posłów ma dziesiątki fuch, byliby idiotami, żeby to sobie psuć.
      • paskudek1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 22:55
        A jesteś tego pewna? Oni na każdym kroku udowadniają że niestety są kretynka mi. A przewidywanie to dla nich pojęcie slownikowe i to ze słownika wyrazów obcych
      • la_mujer75 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 23:01
        Przecież oni są idiotami. Zrobią, zanim przeanalizują skutki. A dla siebie cos wykombinują. A ciemny lud i tak to kupi, bo wmówią im, że to tylko aby ukrócić bogacenie się lekarzy i innych świń, które jeszcze coś czerpia z koryta. Czy tam coś równie głupiego podadzą w uzasadnieniu. Nieważne. I tak poparcie zaraz wzrośnie...
        • agonyaunt Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 23:16
          Tyle że oni już parę takich pomysłów wypuścili, tylko po to, żeby się potem z nich wycofać. Mam wrażenie, że oni tam po prostu nie mają specjalistów, albo na tych specjalistów skąpią, stąd od czasu do czasu rzucają w eter jakiś pomysł, a potem patrzą jak reaguje społeczeństwo i wtedy decydują co dalej. Przypomnijcie sobie chociażby jak to było ze zmniejszaniem składek ZUS dla przedsiębiorców.
          • ib_k Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 23:27
            w Komisji kodyfikacyjnej prawa pracy są wyłącznie specjaliści, to nie Pis tworzy to prawo ale profesorowie, doktorzy itd

• la_mujer75 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 23:58
              Tiaaaaa.... tacy profesorowie jak Krysia? Czy znany doktor prawa Andrzej D.? Na swoich ich nie wymienili? przeoczenie?
              • ib_k Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 00:01
                tacy
                www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wszystkie/prawo-pracy/art,8248,nowa-komisja-kodyfikacyjna-prawa-pracy.html
                • 89mumin Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 00:35
                  No pięknie, tym razem dwóch moich wykładowców z czasów studiów. Co ciekawe, z czasów studenckich zapamiętałam ich (a w szczególności jednego z nich) raczej jako lewicujących albo może - co będzie bardziej odpowiednie - zwolenników państwa socjalnego.
                • agonyaunt Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 00:46
                  Profesor prawa tworzący prawo pracy to nie jest specjalista, tylko zwykły teoretyk. Tam by się przydał socjolog, psycholog społeczny, jakiś praktyk zarządzania i jeszcze ktoś, kto policzy jakie będą skutki finansowe tych zmian.

BTW, "Kadencja Komisji ma trwać 18 miesięcy". Info jest z 15.09.2016. Czyli zostały im trzy tygodnie.
            • araceli Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 07:14
              ib_k napisała:
              > w Komisji kodyfikacyjnej prawa pracy są wyłącznie specjaliści, to nie Pis tworz
              > y to prawo ale profesorowie, doktorzy itd

Profesor prawa jest specjalistą od prawa a nie od jego społeczno-ekonomicznych skutków.
      • morekac Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 22:20
        Wystarczy, że posłowie uchwalą wyjątku "tylko dla posłów".
    • simply_z Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 20.02.18, 23:11
      Jeśli to przejdzie..to wyjeżdżam z tego kraju.
      Za dużo już tego..
    • muchy_w_nosie Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 00:11
      Mocno nie przemyślane, u nas zasiadamy w różnych komisjach czy to wyborczych czy planistycznych, czy gospodarczych, jest to raz na miesiąc/dwa- a przy wyborach to raz na 4-5 lat i za to jest kasa tak mała, np 50 zł a w dodatku musisz mieć pojęcie tym, no kto się do tego zgłosi?
      • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 10:27
        Komisji wyborczych też nie będziesmile Kto zarejestruje DG tylko po to, aby w niej zasiąść?
        • muchy_w_nosie Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 16:18
          Będą w niej siedzieć bezrobotni wink
    • damajah Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 11:37
      Drogie Panie, to jest tylko propozycja, głupia propozycja której wcielenie w życie moim zdaniem jest mało prawdopodobne.
      • yennefer.00 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 12:21
        To po co rozwaza sie propozycje, o ktorych kazdy wie, ze sa glupie? Cyrk
      • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 12:47
        damajah napisała:

> Drogie Panie, to jest tylko propozycja, głupia propozycja której wcielenie w ży
        > cie moim zdaniem jest mało prawdopodobne.

Też tak uważam, to są opinie niezależnych ekspertów prawa pracy, ktoś tam coś chlapnie, media nakręcają sprawę i robi się dym. W mojej branży co chwila słyszy się o cuda wianki i jakieś 89% z tego się w ogóle nie pojawia.
        • araceli Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 12:51
          nenia1 napisała:
          > Też tak uważam, to są opinie niezależnych ekspertów prawa pracy, ktoś tam coś c
          > hlapnie, media nakręcają sprawę i robi się dym. W mojej branży co chwila słyszy
          > się o cuda wianki i jakieś 89% z tego się w ogóle nie pojawia.

A w mojej się pojawiają durnowy wynikające z braku konsultacji branżowych.
          • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 13:20
            O to ciesz się, że dopiero teraz ci się pojawiają. U mnie od lat funkcjonują.
            • araceli Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 14:01
              nenia1 napisała:
              > O to ciesz się, że dopiero teraz ci się pojawiają. U mnie od lat funkcjonują.

Mylisz pojęcia. Błędy zawsze były i będą. Ustawy pisane na kolanie, sraczka legislacyjna i nocne głosowania nie do ogarnięcia to domena ostatnich 2 lat.
        • yennefer.00 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 13:13
          Ekspertow? Wow to chyba kazdy moze byc takim łekspertem
          • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 13:20
            No to zgłoś się.
            • yennefer.00 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 13:47
              Serio uważasz, że jakikolwiek poważny ekspert mógłby cos takiego zaproponowac? Nie trzeba byc ekspertem, zeby widziec jak niedorzeczny jest ten pomysl. Po co tracic czas i pieniadze na rozwazanie takich bubli i jeszcze do tego wkurzac ludzi. Co z tego, ze to tylko propozycja skoro od razu wiadomo, ze bezsensowna. Chcialabym, zebu Ci pozal sie Boże eksperci, jak nie potrafia nic sensowngeo zaproponowac, to przynajmniej nie utrudniali ludziom życia. Tylko tyle, niech sie odp...
              • nenia1 Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 14:42
                Kobieto, użyłam zwyczajowego zwrotu, bo tak się określa osoby pracujące w komisjach. Nie doszukuj się na siłę drugiego dna bo go tam nie ma. Zwykłe skrótowe określenie zamiast np. "członkowie komisji kodyfikującej prawo pracy".
                • verdana Re: Chcą zakazać dorabiania do etatu 21.02.18, 18:19
                  Gdybym była przekonana, ze obecny rząd nie przepchnie ustawy tylko z tego powodu, ze jest idiotyczna, to bym była spokojna. Wydawałoby się, że dwa roczniki idące jednocześnie do szkół średnich i na studia to taka głupota, ze nikt tego nie puści. Puścili i mają to gdzieś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka