biankao 21.02.18, 05:34 Czy sprawdzacie składy produktów, które kupujecie? Chodzi mi zarówno o jedzenie jak i kosmetyki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: Sklady 21.02.18, 07:17 Tak, jedzenia. Kosmetyków nie daję rady, staram się zaufać markom (np Lavera) i efektom. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Sklady 21.02.18, 07:40 Nie, mam słaby wzrok i małą wiedzę w temacie. Wczoraj próbowałam znaleźć na dezodorancie info o składzie i poległam po paru minutach, nie wiem gdzie ono jest. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Sklady 21.02.18, 07:48 trzeba odgiąć zakładkę, do niego jest przylepiona cała książeczka... Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Sklady 21.02.18, 08:31 Faktycznie. Nie wiem czy o to dokładnie chodziło, bo książeczki nie znalazłam, ale odkleiłam jedną etykietę, a pod spodem była druga ze składam. Jednak w sklepie bym się krępowała tak odklejać etykiety, nie wiem czemu to tak 'urządzili'. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Sklady 21.02.18, 09:57 Wg mnie to próba obejścia przepisów - niby skład jest, a jakby go nie było. Śledzie takie widziałam. Nie kupuje takich produktów wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Sklady 21.02.18, 12:41 > Wg mnie to próba obejścia przepisów Nie, to rodzaj opakowania zaprojektowanego tak, żeby wszystkie wymagane przepisami informacje zmieściły się na stosunkowo małej powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Sklady 21.02.18, 10:17 Aplikacja na telefon, skanujesz kod kreskowy i aplikacja wyświetla skład, podświetla zagrożenia lub wybrane przez Ciebie składniki. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Sklady 21.02.18, 19:54 Serio? Jest cos takiego? Bardzo mi się przyda, bo jestem z tych "czytających" a coraz gorzej widzę, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
89mumin Re: Sklady 21.02.18, 20:34 Aż sprawdzę czy są takie dla mniej wtajemniczonych w temat składu, co by podpowiadały, co jest złe, a co dobre i jeszcze najlepiej skalę zła określały Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Sklady 21.02.18, 07:45 Tak, sprawdzam skład wszystkiego i staram sie wierzyć w to, iz to co napisane jest prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Sklady 21.02.18, 08:32 Etykiety produktów spożywczych zawsze. I czasem mam ochotę walnąć koszykiem o podłogę i wyjść ze sklepu,bo okazuje się ,że nie można nic kupić bez chemii i konserwantów. Syrop g-f jest nawet w musztardzie. Na kosmetykach niestety się nie znam.Wydaje mi się że im.mniej mają w składzie,tym lepsze-i tym się kieruję. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Sklady 21.02.18, 08:39 Ja podobnie jak raczek. Kiedyś miałam.nawet apkę w telefonie, dzięki której sprawdzałam skład. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Sklady 21.02.18, 20:17 W musztardzie ktora kupowalam doczytalam sie, ze zawiera aspartam Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Sklady 21.02.18, 09:36 Tak. Zaskakuje mnie jak wiele ludzi tego nie robi i jak są święcie przekonani, że np. ten serek to przecież tylko serek. Szkoda, że często starsi ludzie, nie wiedzą i nie chcą nawet się dowiedzieć co siedzi w niektórych produktach. Byłam w szoku jak jedna osoba mi powiedziała, że nigdy nie robiła barszczu białego z prawdziwego zakwasu tylko zawsze z papierka i twierdziła, że przecież to jest ten sam zakwas tylko odwodniony. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sklady 21.02.18, 09:53 Zalezy co jest w skladzie. Zakwas jak najbardziej moze byc odwodniony I sama takowy robie bo pieke a nie kupuje chleb ( na zakwasie). Robisz zakwas na chleb bardzo gesty I rozlewasz na desce do krojenia I do suszarki do zywnosci. Potem lamiesz I do sloika. Jak wyjade czy zapomne dokarmiac zakwas z tego czy innego powodu albo popsuje mi sie z powodu pogody to zawsze mam ten suszony z ktorego bardzo latwo odtworzyc zakwas na chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Sklady 21.02.18, 10:40 I myślisz, że taki suszony zakwas jest w tym proszku w torebce Winiary? Jak tak, to super. Choć wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sklady 21.02.18, 10:49 nie napisalas o kolchozie marki Winiary. Zas czyste zakwasy suszone bez dodatkow chemicznych ( nie potrzebne sa) w papierku sa do zakupu w wielu miejscach: sklepach, w necie itd. Znajdziesz go nie wsrod sosow ale kolo maki na stoisku. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sklady 21.02.18, 12:18 Ale z tego suszonego zakwasu nie zrobisz od razu żurku, tylko musisz najpierw go rozrobić z wodą, mąką i zostawić 2-3 dni do ukiszenia mąki. Ukisi się wprawdzie szybciej, bo bakterie w suszu są silne, ale jednak postać trochę musi. Wtedy dopiero masz prawdziwy zakwas i możesz używać do zupy, czy tradycyjnego pieczenia chleba. A magdzie chodziło o gotową, czyli błyskawiczną zupę z torebki wymagającą tylko wymieszania i zagotowania. I nie wiem, czy w Polsce w ogóle można dostać taki zakwasowy susz. Koło mąki na stoisku, to on jest może u ciebie, w Nimeczech zresztą też, ale niekoniecznie przecież w każdym kraju. Za to u mnie nie ma płynnego zakwasu w butelkach, a w Polsce jest. Przy warzywach. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Sklady 21.02.18, 12:29 Ja nie znam tego suszonego zakwasu, nigdy nie widziałam, ale też nie szukałam, więc nie wiem czy jest w Polsce w sklepach. W moim rodzinnym domu, zeby ugotować żurek/ barszcz chodziło sie ze słoikiem do piekarni Teraz nie wiem, gdzie bym miała iść ze słoikiem po prawdziwy zakwas,,wiec kupuję w butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Sklady 21.02.18, 12:33 No i oczywiście można też samemu taki zakwas zrobić. W każdym razie chodziło mi o to, że ludzie nie czytając etykiet,przyjmują pewne fakty za prawdziwe. Napisane na torebce barszcz biały to znaczy ze to ususzony barszcz tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sklady 21.02.18, 16:04 Marki Winiary napewno zawiera i glutaminian itd yum yum < zielona> Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sklady 21.02.18, 16:03 >Ale z tego suszonego zakwasu nie zrobisz od razu żurku, tylko musisz najpierw go rozrobić z wodą, mąką i zostawić 2-3 dni do ukiszenia mąki. no a z chlebem robie inaczej niby czy co? Tez musisz dac minimum 2 dni by bakterie "odzyly" >A magdzie chodziło o gotową, czyli błyskawiczną zupę z torebki wymagającą tylko wymieszania i zagotowania. no jak wspomniala WIniary to sie domyslilam juz o co chodzi. Koszmarne dziadostwo >Za to u mnie nie ma płynnego zakwasu w butelkach Tu w polskich sklepach jest i plynny w Lodowce stoi, a nie kolo warzyw. Ale ja robie swoj przez caly rok i od paru lat nie kupuje chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sklady 21.02.18, 09:47 kosmetyki do pielegnacji i jedzenie- tak bardzo. Kolorowka makijazowa pod wzgledem tego by nie bylo paru skladnikow: pegi, parabeny, olow w opalizujacych i blyszczacych cieniach i blyszczykach i minimalna ilosc talku jesli juz musi byc co dosc ogranicza moj wybor w pudrach niestety. W ogole jestem dosc wybredny czlowiek Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Sklady 21.02.18, 09:58 sprawdzam ale nie zawsze mój wybór pada na rzecz z lepszym składem. Odpowiedz Link Zgłoś
kouda Re: Sklady 21.02.18, 10:18 tak zawsze - jedzenie obowiazkowo co do kosmetykow ufam rekomendacjom siostry, ktora wie, ktora tajemniczna nazwa oznacza cos dobrego a ktora nie ona mowi ić i kup i ja ide i kupuje Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sklady 21.02.18, 12:03 Sprawdzam. Bardzo dokładnie. W kosmetykach sprawdzam dodatkowo nie tylko nieszkodliwość składników dla mojej skóry, ale zwracam uwagę na ekologię. Nie kupię na przykład niczego z olejem mineralnym, albo płynnym, czy jakimś innym plastikiem, a te składniki zawiera większość konwencjonalnych kosmetyków. Ale to dziś nie jest trudne, dziś istnieje masa firm, które same z siebie postawiły sobie ekologiczne wymogi jako najważniesjzą zasadę i dlatego nie muszę sprawdzać u nich każdego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Sklady 21.02.18, 12:32 Sprawdzam, zwłaszcza jedzenie (pozostałe kategorie raczej w celach informacyjnych niż eliminacyjnych). Aż niewiarygodne, ile produktów w ogóle nie jest tym, czym się nazywa. Co najdziwniejsze, te dziwne dodatki (np. mączka chleba świętojańskiego czy inna guma guar w śmietanie) wcale niekoniecznie są w celu obniżenia ceny za jednostkę (bo np. wspomniana śmietana składająca się ze śmietany jest tańsza niż ta z dosypanym dziadostwem). Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Sklady 21.02.18, 12:40 Teraz już rzadko, bo mam pewien stały koszyk sprawdzonych produktów które zwykle kupuję. W nowych niewypróbowanych staram się z grubsza przejrzeć skład, ale bez przesady, nie spędzam długich godzin w sklepie czytając wszystkie etykietki. Sprawdzam też, jeśli szukam czegoś konkretnego, np. jakiejś wybranej substancji w kosmetyku. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sklady 21.02.18, 13:03 Jestem pod wrażeniem wiedzy ematek. Spożywka luzik, ale te wszystkie zw wchodzące w skład kosmetyków obcykane no no. Sprawdzam jak biorę coś nowego. Nie wnikam w składy wedlin prosząc o 6 plasterków. Kosmetyki z polecenia, ale bardziej działa nie działa, a nie na którym miejscu w spisie isohexadecane. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Sklady 21.02.18, 13:33 Sprawdzam. Jako alergik muszę, zwłaszcza kosmetyki bo żywność kupuję głównie nieprzetworzoną. Wędliny praktycznie z dwóch-trzech źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sklady 21.02.18, 16:23 6 plasterkow co pare dni to sporo nitrogen sodium przez caly rok... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Sklady 21.02.18, 17:40 princesswhitewolf napisała: > 6 plasterkow co pare dni to sporo nitrogen sodium przez caly rok... Nie jadam tak dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sklady 21.02.18, 17:58 6 plasterków na tydzień hmmmm faktycznie czas umierac. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Sklady 21.02.18, 19:52 na tej zasadzie myslac to i parabeny okazjonalnie stosowane tez ci nie zaszkodza ha ha... na zdrowie jedz. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Sklady 21.02.18, 17:37 O tak, ubrania też zawsze musowo. I strasznie mnie wkurzają np. metki w tescowych ubraniach, które są złączone i trzeba rozrywać po kolei kolejne warstwy, żeby się dostać do tej ze składem. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Sklady 21.02.18, 20:25 Niektorzy producenci oszukuja podajac na metkach falszywy sklad Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Sklady 21.02.18, 21:11 Dlatego czytam nawet przed pójściem na zakupy I to nie tylko o składzie, ale o ogólnej etyczności firmy. Korzystam też z aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Sklady 21.02.18, 17:35 Jedzenie zawsze. Kosmetyki staram się patrzeć, ale tam jest tyle tych chemicznych nazw dziwnych, których nie ogarniam, że i tak niedużo mi to mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Sklady 21.02.18, 18:57 Spożywkę zawsze sprawdzam (no, stałe ulubione produkty od czasu do czasu, ufam, że aż tak często nie zmieniają - ale zazwyczaj też chociaż rzucę okiem, czy jest bez zmian), kosmetyki też kupuję zaufanych firm, ale i tak co jakiś czas sprawdzam apką w telefonie Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Sklady 21.02.18, 20:22 Ja gdzies czytalam, ze firmy nie musza podawac na etykietach wszystkich skladnikow jakie zawiera produkt Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Sklady 21.02.18, 22:38 Jedzenie obowiązkowo. Kosmetyki staram się ale chyba średnio mi idzie. Na pewno kupuję szampony bez sls bo od tego miałam łupież. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick W zasadzie tak, ale co mi z tego 21.02.18, 23:34 jeśli w składzie kosmetyku rozpoznaję wyłącznie "Water" i "Paraffin"? Odpowiedz Link Zgłoś