Dodaj do ulubionych

Bronchoskopia u dziecka

04.03.18, 20:08
Czy ktoś przerabiał ten temat? Moja 13,5 letnia córka ma być wkrótce przyjęta do szpitala pulmonologicznego, w celu diagnostyki. Lekarze chcą sprawdzić, dlaczego w ostatnim czasie miała kilka dość ciężkich infekcji, przebiegających z silnym kaszlem. Wiem, że biorą pod uwagę wykonanie bronchoskopii. I tu zaczynają się schody. Pytałam, czy robią takie badania w znieczuleniu. Powiedziano mi, że stosują tylko znieczulenie miejscowe. Nie wyobrażam sobie przeprowadzenia tak inwazyjnego badania na żywo. Mam pytanie w związku z tym: Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenia w tym temacie? Przymierzam się, żeby nie podpisać zgody na to badanie, jeśli będzie bez znieczulenia ogólnego. Wiecie, ci mogę zrobić? Czy istnieje możliwość zapłacenia za wykonanie tego badania w narkozie? Córka już wiele przeżyła ostatnio, od października w zasadzie nie była do końca zdrowa. Nie chciałabym dokładać jej tak traumatycznych przeżyć.
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Bronchoskopia u dziecka 04.03.18, 20:43
      To już nie takie "dziecko", daj też jej podjąć decyzję. Może trafi na lekarza, któremu zaufa na tyle, że bez wielkiego problemu sama podejmie decyzję o badaniu.

Brak znieczulenia ogólnego nie oznacza też, że nie zostanie podany wystarczająco silny lek uspokajający i nasenny. A z doświadczenia wiem, że starsze dzieci i nastolatki do tego typu zabiegów dostają dormicum właściwie z automatu. To wszystko jest do ustalenia na oddziale. Nie nastawiaj się od razu na nie, zgodę podpiszesz i tak dopiero na miejscu niedługo przed badaniem, poczekaj aż ustalicie wszystko dokładnie z lekarzami.

• agnesgie Re: Bronchoskopia u dziecka 04.03.18, 21:14
        Tylko to niestety jest bardzo inwazyjne badanie. Córka już wiele przeżyła w swoim życiu. W szpitalach była w swoim życiu z 15 razy. Boi się tego badania. Znieczulenie robią tylko miejscowe. Miała 3 czy 4 razy gastroskopię, ale w płytkiej narkozie. Dorosłe osoby wykupują znieczulenie do gastroskopii, a to badanie jest jeszcze gorsze. Ona ma nadzieję, że lekarze zdecydują się całkiem odstąpić od wykonania badania.
      • sanrio Re: Bronchoskopia u dziecka 04.03.18, 22:27
        miałaś robioną bronchoskopię? chyba nie do końca orientujesz się z czym to się wiąże. Dziewczynka się boi nie bez powodu, sama bym się chyba nie zdecydowała..
        Do autorki - może znajdź inną placówkę, w której wykonują to badanie w znieczuleniu ogólnym? Ja tak szukałam placówki do kolono, w końcu się udało, za odpłatą.
        • karol_987 Re: Bronchoskopia u dziecka 04.03.18, 22:50
          Miałem robioną bronchoskopię i gastroskopię i zdecydowanie dużo gorsza jest gastroskopia.
          • agnesgie Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 01:08
            Dzięki za odpowiedzi. Zamieściłam ten watek, żeby się dowiedzieć, jakie mam możliwości. Czy możecie mi powiedzieć (ci bardziej doświadczeni), jak długo np.u nich trwało takie badanie i co można zrobić, żeby znieść je możliwie, jak najlżej? Ja miałam gastroskopię 3razy w życiu i 1 i 2 raz był dla mnie fatalny. Za 3 razem podeszłam do niej z pozycji doświadczonej już trochę osoby i zniosłam ją wyjątkowo dobrze. Nie wiem, czy lekarz inny, czy ja nauczyłam się nie panikować, w każdym razie, było to dla mnie nieco trudniejsze niż badanie krwi. Może i przy bronchoskopii można wyćwiczyć jakieś zachowanie?
            • sanrio Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 11:52
              moim zdaniem nie ma takiej możliwości, ponieważ o ile jesteś w stanie fizjologicznie mieć twardą i sztywną rzecz (hehe, jak to zabrzmiało big_grin ) w przełyku, odruch wymiotny też nie jest nikomu obcy, tak wkładanie ciała stałego do dróg oddechowych w żadnym wypadku nie jest fizjologiczne, a człowiek ma uczucie, że się dusi.
            • karol_987 Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 17:48
              u mnie badanie trwało 15 minut
              • agnesgie Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 18:51
                Możesz z grubsza opisać jak wyglądało? Jeśli nie na publicznym forum, to może w prywatnej wiadomości. 15 minut to strasznie długo. Jak z oddychaniem w tym czasie? Co, jeśli dziecko zacznie panikować, że nie może oddychać? Może się to przecież kiepsko skończyć.
          • sanrio Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 11:50
            bo?
    • taki-sobie-nick Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 01:12
      A nie dałabyś rady sfinansować tego badania przed szpitalem, prywatnie? Prywatnie nie powinni jojczeć, tylko za ogólne kasować więcej.
      • agnesgie Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 01:25
        Muszę się zorientować, ale z tego co wiem, tego typu badania (jak i gastroskopię), robią w narkozie tylko w szpitalu. Z tego, co się orientuję, jest u nas tylko ten szpital pulmonologiczny, córka została tam ,,zapisana" przez lekarzy z innego szpitala, w którym była w lutym. Chodzi mi właśnie o to, by jak najwięcej dowiedzieć się wcześniej. Lekarze często nie informują o innych możliwościach, dlatego pytam tutaj.
      • agnesgie Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 16:26
        Ogólnie chodzi o to, że córka ma skierowanie do szpitala i ma tam przejść wiele różnych badań, w tym, być może, bronchoskopię. Osoby, które przeszły takie badanie, opisują je jako bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Nie wiem, czy istnieje gdzieś prywatna przychodnia pulmonologiczna i czy można w niej wykonać takie badanie w narkozie. Moje dziecko już dużo doświadczyło w życiu, chciałabym choć trochę oszczędzić jej stresu i cierpień. Spróbuję się zorientować, czy istnieją takie możliwości odpłatnie. Sęk w tym, że za coraz więcej wizyt i badań płacę, bo podczas wizyt na NFZ jestem totalnie lekceważona. Niestety, nie zarabiam strasznie dużo i powoli zaczyna mi to doskwierać.
        • taki-sobie-nick Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 18:50
          agnesgie napisała:

> Ogólnie chodzi o to, że córka ma skierowanie do szpitala i ma tam przejść wiele
          > różnych badań, w tym, być może, bronchoskopię. Osoby, które przeszły takie ba
          > danie, opisują je jako bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Nie wiem, czy istniej
          > e gdzieś prywatna przychodnia pulmonologiczna

To poszukaj! Dlaczego nie? Forsa jest forsa, może ktoś chce zarabiać.
          • agnesgie Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 18:54
            Patrzyłam dziś. Nie znalazłam prywatnego pulmonologa dla dzieci, nie mówiąc już o całej poradni. Dziś byłyśmy u laryngologa, wizyta kosztowała 200 zł. Niedługo tylko na lekarzy będę pracować.
            • taki-sobie-nick Re: Bronchoskopia u dziecka 05.03.18, 20:49
              agnesgie napisała:

> Patrzyłam dziś. Nie znalazłam prywatnego pulmonologa dla dzieci

Sprawdzałam u siebie (duże miasto) i wyszła mi informacja, że bronchoskopię robi się m. in. w przychodniach przyszpitalnych (także szpitali prywatnych).

Na Twoim miejscu próbowałabym w tę stronę. Lekarz niewiele ci da, bo nie ma sprzętu do badań.

I nie skupiaj się na "przychodni dla dzieci", bo może być i tak trudno znaleźć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka