Dodaj do ulubionych

Menu wielkanocne - obiady

14.03.18, 15:45
No nie mam weny. Przeglądam przepisy i jakoś nic mi do końca nie pasuje.
Wielkanoc bez szaleństw. Potrzebuję dwa przepisy na rodzinne obiady.
Na sobotę po święconce (to chyba jeszcze jarskie nie?) coś prostego, może być jednogarnkowe lub makaron lub zapiekanka ale jakieś takie fajniejsze, żeby było i niezbyt pracochłonne.
I na lany poniedziałek normalny obiad. Może do zrobienia wspólnie z dzieckiem.
Szukam więc inspiracji.

Macie już jakieś jedzeniowe plany?
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 15:48
      Zapiekanka pasterska. Bardzo prosta i szybko się robi.

Zupa gulaszowa.
      • butch_cassidy Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 15:56
        Niestety zupełnie nie moje klimaty. Czegoś w stronę śródziemnomorską bardziej, albo wege szukam.
    • mdro Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 15:55
      W Wielką Sobotę w Kk nie ma postu, a i w bardziej tradycyjnie podchodzących do zwyczajów rodzinach "po święconce" można jeść mięso.
      • butch_cassidy Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 15:57
        Mój mąż nie jada mięsa w Wielką Sobotę... Im bardziej o tym myślę, tym lepiej pamiętam smile
    • milka_milka Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 15:59
      W Wielką Sobotę nie ma już postu.
      • milka_milka Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:00
        Po przyniesieniu święconki do domu.
    • milka_milka Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:02
      No to leczo z cukinii albo ratatouille.
      • butch_cassidy Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:05
        O, ratatouille to fajny pomysł na sobotę smile
      • kennaa Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:10
        Ja robię rolady -część z kurczaka, część z wołowiny. Plus taki, że w święta podgrzewa się wcześniej zrobione.
        Na bezmięsny może być jakaś rybka- polecam doradę.Trochę kosztuje, ale pyszna.
        • butch_cassidy Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:18
          No właśnie wydaje mi się, że ratatouille też na drugi dzień może być lepsze, jak znam tego typu dania. To bym w piątek zrobiła wieczorem, a potem myk myk i obiad w sobotę na stole smile
        • margotka28 Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:19
          a ryba to nie mięso? Więc co to jest w takim razie?
    • zlababa35 Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:08
      Łosoś pieczony w folii. Pieczone ziemniaczki. Sałatka z nowalijek czy z czego tam lubisz.
      • aaa-aaa-pl Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 21:40
        Łosoś- uwielbiam smile
    • memphis90 Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:09
      Spaghetti ze szpinakiem i kurkami/łososiem.
    • margotka28 Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:21
      w sobotę robię makaron z pesto i serem pleśniowym, w niedzielę żur w chlebie, w poniedziałek kaczka, buraki i pyzy drożdżowe na parze (ale kupne, samej mi się nie chce robić).
    • joa66 Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 16:35
      Biorę pod uwagę menu świateczne i staram się nie powtarzać smaków, czyli np odpadaja piergi z serem, bo sernik/pascha, odpada wieprzowina/wołowina, bo kiełbasa wielkanocna/szynka itd.

W sobotę chyba wspmniane już ratatouille albo vege gołąbki z cateringu weganskiego (koleżanka próbowała podobno pyszne, więc mam już spradzoen miejsce). O ile będzie wielkanocna oferta.

W poniedziałek - decyzję podejme w ostatniej chwili - ilośc jedzenia/menu na święta jest już mentalnie ogarnięta. W zależnosci od liczby zjadaczy wystarczy to jeden lub dwa dni. Jeżeli na dwa - w poniedziałek będzie menu świateczne (plus ewentualnie dodatki). Jeżeli na jeden - to jestem przygotowana (np mieso w zamrażalniku) na co namniej kilka wersji. Decyzje pewnie podejme dopiero w sobotę, jak wszelkie układy towarzysko rodzinne się ustabilizują.
    • domowapani Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 17:15
      W sobotę post obowiązuje do 12 w południe, więc nie musi być jarskie. Nie mam pomysłu. W niedzielę przeważnie jemy cały dzień to, co na śniadanie i obiadu jako takiego nie ma. W poniedziałek zrazy, moda kapusta, sos brązowy i pyzy.
      Ale ponieważ w poniedziałek będziemy wracać, to pewnie zrazy podam w niedzielę. Idę czytać, co na sobotę smile
      • chloe30 Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 18:10
        domowapani napisał(a):

> W sobotę post obowiązuje do 12 w południe,

?????
        Wg jakich przepisów?
        • stephanie.plum Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 21:00
          podejrzewam, że chodziło o dwunastą w nocy, z soboty na niedzielę...
      • milka_milka Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 18:31
        Nie do 12.00 tylko do przyniesienia święconki.
        • domowapani Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 19:58
          A święcenia nie są czasem od 12? Nie wiem w sumie... smile)) kiedyś post był cała sobotę smile
          • milka_milka Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 20:04
            Nie, od rana.
            Nie wiem, kiedy był całą sobotę, u mnie była tradycja, że do święconki w domu.
            • kolpik124 Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 20:32
              całą sobotę był w rojeniach tej pani big_grin
              • domowapani Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 21:32
                Już sobie doczytałam, że generalnie nadal jest zalecany post przez całą sobotę, ale nie nakazany. Nie wiem skąd mi się ta 12 wzięła smile
            • wiosennaburza1 Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 21:12
              mięcho można było żreć już po przyniesieniu święconki do domu. poświęcone- można jeść. w niedzielne śniadanie było składanie życzeń i dzielenie się święconką.
    • default Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 21:13
      Sobota : losos w sosie koperkowym, ryz, salatka z zielonego ogorka (ogorek z vinegretem)
      Niedziela: zurek z jajkiem, biala kielbasa pieczona + sos chrzanowy
      Poniedzialek : jesli dostane: policzki wolowe duszone w sosie wlasnym z czerwonym winem, jesli nie dostane to zrazy wolowe tak samo zrobione. Kasza orkiszowa, buraczki zasmazane.
    • issa-a Re: Menu wielkanocne - obiady 14.03.18, 23:25
      po święconce juz nie ma postu! tako rzecze mój mąz, który kiedyś był ministrantem - bo ja akurat to tak obok koscioła byłam i jestem.
      W Wielkanoc najważniejsze jest sniadania wielkanocne, nie obiad. Czyli, ja do obiadu podchodze raczej luźno i tak, żeby sie nie narobic.
      Przez pare lat robilam poledwiczki (bo szybkie) ale w tym roku postanowiłam zrobić pieczeń z miesa mielonego. Głównie dlatego, że mozna przygotować wcześniej. I podaje sie z sosem chrzanowym, ktory jakoś kojarzy mi sie z wielkanoca.
      Świąteczna pieczeń z jajkiem

• butch_cassidy Re: Menu wielkanocne - obiady 15.03.18, 07:17
        No właśnie ja też luźno, bo gości nie mam. Ale narobić się czasem lubię w kuchni - najbardziej lubię się narobić przy potrawach z dodatkiem wina wink Muzyczkę włączam i mogę gotować choćby pół dania, byle coś ciekawego.
    • butch_cassidy Re: Menu wielkanocne - obiady 15.03.18, 07:15
      Dziękuję dziewczyny.
      Pomysł z ratatouille bardzo mi przypadł do gustu. A idąc tym tropem, czyli klasyków, w poniedziałek będzie musaka i sałatka grecka smile Też dawno nie robiłam.
    • jola-kotka Re: Menu wielkanocne - obiady 15.03.18, 08:19
      Krewetki z jajkiem hit pewnej mojej ukochanej pani to danie jest na cieplo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka