no_easy_way_out 15.04.18, 13:29 Jesli masz wade wzroku -masz ja "od zawsze" czy bylo wszystko dobrze dobrze dobrze, i nagle bach - potrzebne okulary? W jakim wieku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
no_easy_way_out Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 15:51 Podbijam, bo ucieka, a malo glosow Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 16:01 Ja już od wielu lat czuje (widzę ) ze mam coraz gorszy wzrok, badam regularnie i ciągle wszystko ok.. Wynika z tego, ze za młodości miałam sokoli wzrok (taki super sokoli) teraz widzę znacznie gorzej ale nic z tego nie wynika, okularów nie potrzebuję....Za to nie zauważyłam, ze dziecko w jednym oku ma -6.5... (teraz w okularkach grzecznie pomiata) natychmiast drugie wysłałam na badania ale ok... czyli tylko chłopy u mnie w rodzinie ślepe.... Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 16:11 Od liceum soczewki- minus 5 mam. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 16:17 Okulary, od chyba ósmego roku życia. Wada maleńka, +0,75 ale ten cholerny astygmatyzm sprawia, że bez okularów książki nie poczytam. Lubię okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 21:15 A czemu? Ja mam 6 astygmatyzmu i czytam bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 09:15 Rozmazuje mi sie. Musze patrzec "bykiem" (pochylic glowe i patrzec spode brwi) zeby bylo ostro. Nie znam sie na tym, moze mamy inaczej soczewke powyginana. Mialam kolege, ktory mial silny astygmatyzm i bez okularow nie rozpoznawal twarzy na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 10:23 Ja nie rozpoznaje i przy astygmatyzmie i krotkowzrocznosci 😁ale u mnie to kwestia dioptrii. Ale zdajw sie sa rozne rodzaje astygmatyzmu, ja mam ten podobny do krotkowzrocznosci (i takie soczewki nosze). Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 16:17 Mam sporą wadę (krótkowzroczność, ok. -5 w obu oczach). Zaczęłam potrzebować okularów we wczesnej podstawówce (chyba 2 klasa) - mama zauważyła, że mrużę oczy. Od paru lat wada się nie pogłębia, ale pojawił się astygmatyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 16:26 >Mam sporą wadę (krótkowzroczność, ok. -5 w obu oczach). To nie jest mala wada, ale -pociesze Cie- miliony ludzi maja silniejsza. W mojej pracy mam wglad w dane dotyczace produkcji soczewek - moce do -10 a niektore rodzaje nawet do -12 - robi sie masowo. Znaczy tysiacami. Dopiero moce wieksze niz minus 12 robi sie w mniejszych ilosciach, tzn. na zamowienie. - bo nie sprzedawaly by sie w wystarczajaco duzych ilosciach. A te mocniejsze niz -12 to tez dziesiatki tysiecy par oczu co miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobieludz Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 16:51 A ile jest produkowanych szkiel pryzmatycznych? A jeszcze lepiej- folii z pryzmatem, np 20? Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 17:02 To bedzie robil pewnie dzial MTO (made to order), o ktorym wiem mniej. Wiesz moze jak to jest po angielsku? Jak powiesz moge sie zorientowac w pracy. Ale ogolnie soczewki MTO choc wazne, bo specjalistyczne, to stosunkowo niewielki procent calej produkcji. Mniej niz 1%, w sensie ilosci soczewek, nie ludzi z wada. Bo takie porownania zaburzaja soczewki jednodniowe. To, ze sie sprzeda 360 soczewek jednodniowych w ciagu roku nie oznacza, ze to poszlo do unikalnych 180 par oczu. Natomiasy soczewki specjalistyczne nie sa jednodniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobieludz Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 12:29 Niestety nie mam zielonego pojecia... tyle, ze tu chodzi o szkla okularowe i folie na te szkla. Pytam z ciekawosci, bo jakies 20 lat temu potrzebowalam takich szkiel to optycy mowili, ze takie cos nie istnieje i szkla sprowadzalam z Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 12:45 Slownictwo specjalistyczne wiec musialbym wiedziec o co dokladnie pytam, pytajac. Ale moge Ci powiedziec to co nie jest ' tajemnica zakladu' a daje jakies pewne pojecie o skali. Na 680 milionow roznych soczewek (rocznie) okolo 1,200,000 to tzw. MTO (specjalistyczne, robione na zamowienie). To w tej ostatniej kategorii znajdzie sie to o czym piszesz. Jakie w tej chwili nosisz? Jak sie nazywa wada jaka masz? Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 12:47 Czyli z jednej strony to mniej niz 0,5% sprzedawanych soczewek - ale z drugiej strony ponad milion rocznie mowi o tym, ile osob zmaga sie z naprawde mocnymi i nietypowymi wadami. To dane jednej (duzej, ale nie najwiekszej) firmy zajmujacej sie produkcja soczewek. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobieludz Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 13:11 Nie nosze ale powinnam nosic, -5,75 i na to folia z pryzmatem 20. Zez ukryty z podwojnym widzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobieludz Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 13:14 Pamietam, ze kiedys jeden zaklad produkujacy soczewki okularowe jak jeszcze pryzmat byl mniejszy i robilo sie go w szkle a nie na folii robil testy na to na ile da sie pocienic taka soczewke, bo nie wiedzieli )) wiec podejrzewam, ze moje szkla nawet w tym 0,5 % sa i tak rzadkoscia Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 13:45 Jesli czysto z ciekawosci pytaz, tak jak mowie - musialbym znac po angielsku dokladnie okreslenie tego rodzaju soczewki (a nie znam). Natomiast jesli rozwazasz zaopatrzenie sie, jesli ktos robi dokladnie to, czego potrzebujesz, to jedyne co moge zasugerowac to mozesz sprawdzic i skontaktowac sie Mimo, ze na swiecie firma jest trzecim najwiekszym producentem swiatowym, w Polsce obecna dopiero od wzglednie niedawna i ma maly udzial. Wiec nie zdziwie sie, jesli nigdy nie slyszalas. Kontakt do Centrum Obsługi Klienta (Telefon: 22 306 0075) albo widze ze dali opcje na necie i jest jakis formularz coopervision.pl/specjalista/kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 18:28 Miliony maja silniejsza, ale do furii doprowadza mnie, jak ktos "niiiiic zupelnie nie widzi..." majac np. 1-2,czy 2.5 dioptrii... Mam 5 i 6 astygmatyzm i krotkowzrocznosc i jak mialam 2-3 w ogole nie nosilam okularow. Twraz juz nue da rady, ale okulary sa za ciezkie. Wole soczewki. I powszechnie/latwo dostepne sa do 5-6. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 16:28 Mam -5,75 i -7,5 (ale czuję, że potrzebuję znowu silniejszych) i dostepne są póki co bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 16:38 Od drugiej klasy podstawówki mam krótkowzroczność, potem stwierdzono dodatkowo astygmatyzm w jednym oku. Raz okulary, raz soczewki. Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 17:19 Od liceum pogarszał mi się stopniowo wzrok i teraz mam -1.75. To niewielka wada ale bez okularów nie da rady, od kilku mcy noszę soczewki Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 17:27 Mam wadę wzroku, nawet poważną, ale okulary mam tylko do komputera, czasem do telewizji. Wada jest tak dziwna, ze na co dzień okularów a. nie potrzebuję, b. nawet gdybym potrzebowała, to nie mogłabym nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 17:49 Noszę okulary od około 8roku życia, wadę mam po ojcu. Astygmatyzm duży od zawsze, a sferę najpierw plusowa okolo +2.5, później w jednym plus w drugim minus. Teraz minusy w obu oczach -1 i -4. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 18:16 Okulary nosze od 13roklu zycia, mam z minus 2,25.Corka nosi szkla od 10 roku zycia, wada mozno sie poglebia, niestety. Ja nosze tylko okulary-lubie.Corka nosi na zmiane soczewki i okulary, bardziej woli oklulary. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 18:35 39 lat i wzrok oki, ale widzę, że jestem wyjątkiem. Siedząc na kanapie czytam opisy seriali na netfriksie, telewizor 32 cale, odległosć 3,5 m. Swoją drogą da się te opisy gdzieś powiększyć bo muszę na glos rodzinie czytać bo jedno nie,widzi a drugie czytać nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 19:03 Mam okulary od zerówki.Mam okulary - 7,5 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 21:23 brakuje jeszcze jednej opcji - mam okulary, ktore nosze sporadycznie bo na co dzien nie musze, czyli do pkt 2 nie pasuje. Wada wyszla jakos w wieku ok. 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Wzrok - masz dobry? 15.04.18, 21:28 W czwartek ide na korekcje laserowa. Okulary nosze od 12 rz. Trzymajcie kciuki, zeby mnie nie oslepili. Soczewek nie toleruje. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 10:06 okulary mam od studiów, ale ich nie noszę. lata całe dawałam radę bez, teraz zakładam w pracy - do kompa, no i lubię. musiałabym też zakładać do czytania, szycia, ale na czytniku powiększam czcionkę, i nie szyję a tak serio, to powoli zaczynam odczuwać dyskomfort, kiedy nie noszę okularów, więc sądzę, że wada mi się pogłębiła, czas do okulisty... Odpowiedz Link Zgłoś
werdipurke Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 13:49 mam nieduzą wadę ale okulary bardzo podnoszą komfort np w kinie, na spotkaniach w samochodzie gdy prowadzę na koncercie w teatrze itp w domu i przy codziennych czynnosciach raczej nie noszę i raczej nie czuję potrzeby Okulary zaczęły mi byc potrzebne po 30tce mam wrazenie ze wadę wyzwoliła praca przy komputerze, intensywna l, wielogodzinna Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 13:54 Mam bardzo dobry wzrok. Kiedyś miałam robione komputerowe badanie wzroku - nie pamiętam już dlaczego i dostałam taki wydruczek z jakimiś liczbami. Wynik był ponoć doskonały. Pani, która przeprowadzała to badanie poprosiła mnie o to czy może sobie ten wynik skserować bo nigdy jeszcze nie widziała wyników tych badań zupełnie bez odchyleń. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 14:01 Czyli jesli ktos wydusi z siebie, ze masz fantastyczne oczy - mozesz smialo powiedziec: wiem wiem, mam na to kwity. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 14:19 Jestem typowym prezbiopem. Od dwóch lat okulary do czytania. Jest to irytujące, bo kompletnie na to wpływu nie mam, a miałam doskonały wzrok. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 14:26 >Jest to irytujące, bo kompletnie na to wpływu nie mam, a miałam doskonały wzrok. Ale malo kto ma wplyw na wzrok. Ciebie to irytuje, bo mialas to szczescie, ze nie mialas wady wiekszosc zycia co traktowalas jako oczywistosc. Jesli to jakos pociesza, jakas wada wzroku jest bardziej powszechna niz brak jakiejkolwiek wady. Co ta prosta i nie do konca reprezentatywna sonda potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 16:33 Mam bardzo dobry wzrok, aż okulistka się dziwi, że po 40 mam tylko lekkie +1. Nigdy nie nosiłam okularów. To dziwne, bo w rodzinie same ślepce po -5, do -7. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 16:37 Ja to wiem, ale to wyciąganie ręki żeby skład szamponu przeczytać hehe no drażniące. Bo w czytniku powiększysz literki i git. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wzrok - masz dobry? 16.04.18, 21:03 Wada "od zawsze", dość wysoka krótkowzroczność. Aktualnie zaczyna mi się zmniejszać, tak podobno bywa na starość Soczewki nosiłam kiedyś przez ok dwa lata ale były dla mnie upierdliwsze niż okulary i droższe, więc porzuciłam. Odpowiedz Link Zgłoś