Dodaj do ulubionych

Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna

22.04.18, 19:30
Emamy liczę na Was bardzo.Mam kolejny pomysł na wakacje teraz rozkminiam wyjazd do Wloch. Problem w tym ze moj najmłodszy ma paskudna chorobę lokomocyjna,szukam miejsca z jak najkrótszym transferem z lotniska. Możecie coś doradzić?W sensie jakieś konkretne miejscowości gdzie ta droga będzie najkrótsza
Obserwuj wątek
    • 89mumin Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 19:34
      Ale co chcesz w te wakacje robić - plażować, zwiedzać, chodzić po górach, jeść pizzę? Po tak w ogólności, to do każdego większego miasta w IT można polecieć i spędzić fajnie czas.
      • beverlyja90210 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 20:14
        Wakacje z dziecmi najlepiej jakieś atrakcje dla nich i plażowanie.Zwiedzac nie chcemy
        • 89mumin Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 20:27
          Nie znam się na atrakcjach dla dzieci, więc co najwyżej pod kątem plażowania mogę się wypowiedzieć. Obstawiam Palermo-Cefalu (Sycylia), chyba z 40 min. drogi pociągiem. Jeśli chcecie brać auto to jeszcze Bindisi - plaże Salento albo Neapol - Wybrzeże Amalfi (obydwa to pewnie z godzinka jazdy autem, jeśli chodzi o zbiorkom, to nie wiem czy jest bezpośrednia opcja). Na północnych Włoszech się nie znam.
      • beverlyja90210 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 20:17
        Chodzi mi o najmniejsza odległość z lotniska
        • a1ma Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 23:24
          W Bari jechaliśmy pociągiem z lotniska mniej niż pół godziny. Tam jest jakieś 15 km?
          • 89mumin Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 23:35
            Z lotniska do samego Bari, to chyba nawet naście minut, ale chodziło o dojazd z lotniska do miejsca docelowego z plażą i atrakcjami dla dzieci, a jak się potem jeszcze okazało - o wyjazd zorganizowany.
    • nickbezznaczenia Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 20:15
      W przypadku wielu lotnisk można dojechać do miasta pociągiem. Mediolan tak ma, Rzym, Bari i jeszcze inne.

W przypadku Bergamo z lotniska do miasta jedzie się bardzo krótko.
      • bywalec.hoteli Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 20:29
        Autobusem miejskim
        • nickbezznaczenia Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 20:37
          I dlatego zaznaczyłam,że krótko, ponieważ to ważne w przypadku choroby lokomocyjnej.
          • kandyzowana3x Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:34
            Lotnisko w neapolu jest bardzo blisko miasta, ok 10 min. Z neapolu pociagiem bez peoblemu
    • ewawzywa07 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:10
      Choroba lokomocyjna ma to do siebie, ze w przypadku autokaru potrafi ujawnic sie po 10-15 minutach jazdy. Żadne lotnisko nie jest tak blisko od kurortu/miasta. Tak więc problemy są bardzo prawdopodobne.
      Proponowałabym nie wybierac się do Włoch tylko wybrac miejsce, do którego mozna dojechać pociągiem. Włochy są cudne, ale niewarte stresów, nerwów, upokorzenia przede wszystkim dziecka.
      • 89mumin Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:16
        ewawzywa07 napisał(a):

> Proponowałabym nie wybierac się do Włoch tylko wybrac miejsce, do którego mozna
        > dojechać pociągiem. Włochy są cudne, ale niewarte stresów, nerwów, upokorzenia
        > przede wszystkim dziecka.

Ja po Włoszech jeżdżę głównie pociągami, jeśli więc problem ujawnia się tylko w autokarze / samochodzie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do Włoch pojechać i z lotniska przemieszczać się do miejsc docelowych pociągami.
        • ewawzywa07 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:20
          Tak, ale podejrzewam, że tu chodzi o wycieczkę zorganizowaną, bo jest użyte słowo "transfer". Włochy mają niezła sieć pociagów, ale rzadko mozna nimi dojechać pod hotel w miejscowości turystycznej. No, ale może sie myle, oddajmy Autorce głos.
          • wkurzo-namama Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 06:53
            W Rimini jest dworzec bardzo blisko hoteli i wybrzeża. Nie wiem tylko gdzie najbliższe lotnisko.
            • zabka141 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 08:01
              Bologna
              • kasiamat00 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 12:59
                Jest tez w Rimini, ale malo co tam lata. Zarowno z Bolonii, jak i Mediolanu, dojezdza sie do Rimini bardzo wygodnie pociagiem.
    • ongoing Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:21
      Rzym Fiumicino - lotnisko nad morzem, nie musisz nawet jechać do Rzymusmile
      • ewawzywa07 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:25
        Znam to lotnisko, ale raczej nie jest miejsce na urlop.
        • ongoing Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 22:34
          na wypadek gdybyś myślała, że proponuję wakacje na lotnisku - wiesz, że Fiumicino to miejscowość nad morzem, w której przy okazji jest lotnisko?
          • ewawzywa07 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 08:59
            Co jak co, ale lotniska to znam doskonale. Tak sie złozyło. I o chorobie lokomocyjnej tez wiem co nieco . Jezeli dziecko autorki watku ma dość paskudna postać choroby lokomocyjnej ( najczęściej wystepuje w autokarze na statku lub w samochodzie, rzadziej w samolocie i sporadycznie w pociagu) to jest całkiem spora szansa, ze bez problemów nie uda im sie dostać z lotniska w Fiumicino do miejscowości o tej nazwie a ściślej hotelu.
            Dziś choroba lokomocyjna w samolotach wystepuje naprawdę bardzo, bardzo rzadko ( mam na mysli normany lot bez turbulencji) - kiedys była częściej. Natomiast jeśli chodzi o autokar, a te dowożą turystów do hoteli, to u dzieci sie to zdarza znacznie częściej i to w pierwszych 10-20 minutach jazdy.
            Jeżeli ktos chce ryzykować - jego sprawa. Bedą dodatkowe "atrakcje" dla rodziców, dziecka i innych uczestników wycieczki. Pytanie po co. Czy warto narazać siebie i dziecko na dyskomfort? Jaka to przyjemność?
            • ongoing Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 20:14
              ojp... smile moze w ogóle lepiej tylko na pielgrzymki piesze z dzieciakiem z chorobą lokomocyjną, co?smile sorry, ale jeśli chodzi o Włochy, to naprawdę jest najlepsza opcja i nie musisz pisac kolejnych wywodów udowadniając mi, że znasz lotniska, bo nie o tym jest ten wąteksmile BTW, tak dla ścisłości - lotnisko jest w miejscowości Fiumicino, nie trzeba się z niego dostawać do miejscowości Fiumicino, bo jak się jest na lotnisku, to się jest w tej miejscowości - capisci?
              • ewawzywa07 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 20:31
                Wiesz, może rzeczywiście lepsze są pielgrzymki piesze dla dzieci z choroba lokomocyjna niż męczenie i samych chorujących i rodziców i otoczenia.
                Ale.... jeżeli ktos lubi to są ku temu odpowiednie torebki, o ile zdąży sie ich uzyć.
                A tak serio - co usiłujesz udowodnić? Że Twoje na wierzchu? Tak, dojechać mozna wszystkim i wszędzie.
    • leni6 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:28
      Aleto ma.być wycieczka z biurem czy samodzielnie zorganizowana ?
      • beverlyja90210 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:58
        Z biurem chcemy pojechać,pociagi odpadają.Transfer krótki słowo klucz dla mnie
        • 89mumin Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 22:09
          Nigdy nie byłam z bp we Włoszech, ale ćwiczyłam inne wyjazdy zorganizowane. Czas transferu powinnaś mieć na stronie bp, trudno będzie nam tutaj przewidzieć który najkrótszy. Czas transferu nie zależy tylko od odległości hotelu od lotniska ale też od tego ile hoteli jest w rozkładzie przed waszym, może się zdarzyć tak, że hotel będzie oddalony od lotniska o 15 minut jazdy, a będziecie się telepać godzinę, bo hotel ostatni na liście i bus będzie objeżdżał miasteczko dookoła wysadzając kolejnych urlopowiczów.
        • mae224 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 22:10
          Ale jeśli z biurem, to skąd mamy wiedzieć, gdzie będziesz miała hotel?? A nie możesz zapytać w biurze?? Zaznaczasz w zapytaniu krótki transfer i już. Sycylia może? Sardynia? Ale to przecież zależy od was, który hotel wybierzecie.
        • mamma_2012 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 07:35
          Chyba każde Bp proponuje prywatny transfer. Jedziecie bezpośrednio do hotelu, bez kręcenia się po hotelach i to busikiem (lub nawet samochodem osobowym) zamiast autokarem.
          • ewawzywa07 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 09:11
            Efekt ten sam. Czy w busiku czy samochodzie.
        • ewawzywa07 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 09:00
          Każdy transfer w przypadku silnej choroby lokomocyjnej jest za długi. Nie spędzisz wakacji na lotnisku.
    • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:43
      O dziewczyny jak jezdzicie pociagami to podpowiedzcie! Latem lecimy do Toskanii i mimo iz Toskanie najlepiej samochodem, to tym razem chcielibysmy nie wynajmowac auta. Raz ze tez choroba lokomocyjna u dzieci, dwa ze najmlodszy ma faze na pociagi, a trzy - chcielibysmy na urlopie od auta odpoczac. Na codzien sie niestety nie da...
      Lecimy do Pizy i musimy sie dostac do Follonicy. Znacie strony z rozkladami, w innym jezyku niz it? Aha i w jakich cenach ksztaltuja sie bilety?
      Sorry beverlyja ze w Twoim watku, smile
      A co do Twojego pytania to napisz cos wiecej, ma vyc wyjazd z biurem tak?
      Ja bym.polecila Sardynie.
      • nickbezznaczenia Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:47
        Proszę:www.trainline.eu/train-times/pisa-centrale-to-follonica
      • 89mumin Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:51
        Ja zawsze korzystam z trenitalia www.trenitalia.com/tcom-en
        Za bilety płaciłam od 4 do ok. 15 EUR, ale to na południu IT.
      • kandyzowana3x Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:52
        Rozklad I bilety www.trenitalia.com/tcom-en. Maja tez aplikacje na Tel. W pociagu bez problemu akceptuja bilety na pdf na mailu lib aplikacji.
        To oficjalna strona
        • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 21:57
          Dziekuje. Niedrogie te bilety wink
          • kandyzowana3x Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 22:02
            Niedrogie a informacje w pociagach w wirkszosci klarowne I dostepne po angielsku. Jesli kupujecie bilety na deorcu pamietajcie o skasowaniu ich przed wejsciem do pociagu, ale konduktorzy na ogol pomocni I nawet jesli zapomnicie nie bedzie problemu smile. Dzieci chyba do 4 roku zycia jezdza za darmo, ale na kolanach ( w pociagach z rezerwacja smile. Ogolnie podrozuje sie fajnie I bezproblemowo ( o ile nie przeszkadzaja ci spoznienia smile
            • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 22:10
              Spoznienia nie, nie na urlopie. Na dworcu jest przeciez ciekawie 😉
              Musze tylko posprawdzac jak daleko bedzie z dworca do hotelu, zeby nie bylo tak ze wysiadany a tu jedzcze trzeba 4 km na piechote dygac. Co z 2 dzieci; bagazem i w upale bedzie srednim pomyslem. I jeszcze popatrze na polaczenia do Livorno, bo taki jest plan: z Pizy do Follonicy, tam 5 dni, potem.na kolejne 5 dni do Livorno a stantad juz do Pisy na lotnisko i do domu. Kusza te pociagi, kusza...posprawdzam sobie wszystko i zdecydujemy czy warto.
              Dzieki.
              • kandyzowana3x Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 07:51
                4 km to bez problemu taksowka dojedziecie smile
      • asmarabis Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 08:34
        O, wszyscy do Wloch w tym roku wybywaja.
        A jaki budzet masz na ta Toskanie?
        • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 12:16
          A co cie to obchodzi?
          • asmarabis Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 12:33
            Chyba wszyscy sa ciekawi jaka sume jestes w stanie wydac na wlochy?
            • sumire Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 12:39
              Nie, raczej nikt poza tobą nie jest zainteresowany tym, ile ludzie wydają na wakacje i dlaczego tak dużo.
              • asmarabis Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 13:49
                Ty jedzisz na wakacje z mama wiec to w ogole nie moja dzialka
            • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 12:43
              To ciekawi tylko mnie i mojego meza.
              A wydajemy tyle na ile.nad stac.
              • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 12:44
                Zreszta obojetnie jakies sumy nie podam i tak bedzie, ze znajdziesz taniej. 😂
                Dobra niech bedzie. Znajdz mi tansze loty z Berlina do Toskanii ( lotnisko obojetne) taniej niz 50 euro za osobe w 2 strony.
                • asmarabis Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 13:47
                  50 euro za samolot w szczycie sezonu dla osoby ktora wydaje 13 000 na tydzien to duzo?
                  Sama tyle placilam smile
                  Daloby sie troche taniej ale my mielismy sztywny termin poznany dosc pozno....
                  • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 15:50
                    A kto wydaje 13000 za tydzien?
                    • asmarabis Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 16:07
                      No w tamtym wątku to nie ty pisałaś ze masz jakaś ofertę w Grecji za tyle ?
                      • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 16:17
                        Ja? Nie.
                        Jedna z forumek napisala, a ty wysmialas ze mozna za 1/4 ceny taka oferte znalezc. Tylko ze nie udowodnilas ze mozna.
                        Bo ja nadal czekam na przykladowa oferte za te 750 euro z niemieckiego biura.
                        • asmarabis Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 16:36
                          Skoro jak sama słusznie zauważyłaś lot po Europie kosztuje w granicach 50 euro czyli czartery dla biur podróży kosztują grosze to naprawdę nue rozumiem twojego zdziwienia ze mozna za tyle wyjechać rodzinnie na tydzień ......
                          • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 18:17
                            Bo nie mozna za 750 euro. Chodzilo przeciez o dobry hotel w Grecji z oferta allincl. Otoz za tyle nie znajdziesz chocby nie wiem co!
                            Nawet wiem dlaczego upierasz sie nie pokazac...bo nie ma takich ofert big_grin
                            Dlaczego nie chcesz udowodnic jesli jest inaczej? Mhhh
                            Wiesz, tak z ciekawosci i nudow, bo spedzilam dzis 3h na sorze, poszukalam sobie, na chyba wszystkich dostepnych niemieckich stronach. I jak pisalam- jak cena ponizej 1000 euro to albo bez wyzywienia, albo lot z 2 przesiadkami, albo hotel tragiczny, albo plaza oddalona o pare km.
                            Life.
                            • asmarabis Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 20:27
                              przecuez jedziesz do Włoch po co szukasz Grecji?
                              Obsesje masz?
                              Nie szukaj tez z wylotem z jednego lotniska bo czasem z sąsiedniego moze byc duza różnica w cenie
                              Ja akurat te ofertę rezerwowały duzo wcześniej wiec moze juz przebrane masz miejsca
                              Eh początkujący podróżnicy
                              • astomi25 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 20:40
                                Ja nie szukam Grecji! Tylko chce zebys mi udowodnila ze sie tak tanio da.
                                Poczatkujacy podroznicy? Ech. Tak to sie gada z trolem.
              • asmarabis Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 13:48
                No i dobrze to sobie wydajcie ale nie krzyczcie ze nie mozna taniej wink
    • kurt.wallander Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 22.04.18, 23:21
      A tak w ogóle, to aviomarin nie działa?
      • beverlyja90210 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 08:37
        Moj za mały jeszcze
        • ewawzywa07 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 09:10
          czyli dziecko ma poniżej 3 lat. Zastanów się czy naprawdę gra jest warta świeczki? Nie mój koń nie mój wóz, ale szkoda mi dzieciaka.
          Moje dzieci, żadne z nich nie miało choroby lokomocyjnej, zaczęły zwiedzać świat znacznie, znacznie później. I naprawdę nie ucierpiały.
          W pracy widywałam ludzi wlokących umęczone, zestresowane, płaczące dzieci na drugi koniec Europy/świata. Rozumiem, konieczność, no to trzeba, ale zeby sie pochwalić, że było sie za granicą- to jakiś karkołomny pomysł.
          Choroba lokomocyjna z wieliem ewoluuje - u jednych znika u innych sie zmniejsza a jeszcze u innych mozna z nia skutecznie walczyć. Dziecko jeszcze pozna świat.
          Choroba lokomocyjna jest stresem i dla rodziców i dla dzieci. Zamiast cieszyć sie z wakacji mysli sie o tym co się wydarzy w drodze powrotnej. I o ile dorosły może to jakoś racjonalizować to u dzieci może ( nie musi, ale może) powstać wdrukowanie i lek przed przemieszczaniem się. A wtedy kółko się zamyka. Lek przed ewentualna choroba lokomocyjną powoduje, ze mysli sie tylko o tym i... sprawdza się .
          A już chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że to nic miłego.
          Dlatego odpuściłabym sobie wyjazdy do miejsc tego typu. Potem aviomarin i samochód. A jak dziecko sie oswoi to świat stoi przed nim otworem.
          Milych wakacji bez "atrakcji".
    • marianna_gers Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 11:18
      Kilka lat temu byliśmy na wakacjach w Rimini. Samolotem do Bolonii a stamtąd pociągiem do Rimini. Wspominam bardzo dobrze, w tym roku jedziemy w okolice Ravenny.
    • stara-a-naiwna Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 11:30
      a skąd jesteś i dokąd masz samolot ze swojej miejscowości?
      i ile dzieci mają lat? (bo też różne atrakcje poleca się dla 4 a inne dla 12 latka)
    • malowanka06 Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 23.04.18, 20:29
      Bolonia ma krótki transfer a potem pociągami gdzie chcesz
      Bergamo tak samo
    • bywalec.hoteli Re: Wakacje Włochy samolotem pomoc potrzebna 14.05.18, 10:35
      I jaką podjęłaś decyzję?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka