Dodaj do ulubionych

Bol glowy.

22.05.18, 05:57
Nieprzemijajacy.
Od 2 dni non stop.
Nie pomaga Tramal, No-spa (rozkurczowo) nic.
Kapiel, chlodny kompres, cieply kompres, masaz, specjalne oddychanie i juz nie wiem czego jeszcze probowalam.
Bol jak silny ucisk dookola glowy plus nudnosci.
Nie moge spac.
Mam sie martwic?
Czy probowac jeszcze czegos (czego)??
Obserwuj wątek
    • bei Re: Bol glowy. 22.05.18, 06:13
      Musisz iść domedyka. Może to być migrena, może być mnóstwo innych przyczyn. Mierzyłaś ciśnienie?
      Ja tez cierpię od kilku dni, mój nastoletni syn ma b niskie ciśnienie, ja wprost przeciwnie ( mimo zażywania leków)
      • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 06:31
        o tryptanach slyszalas?
        ja cierpie na migreny od dziecinstwa. mnie pomaga tylko zestaw ciezki painkiller + tryptan (Maxalt)
        w PL na pewno nic mocniejszego poza codiparem nie dostaniesz (a i to dobrze jak dostaniesz) ale maxalt, zomig lub imitrex na pewno.
        poza tym zajrzyj na forum MIgrena, i je przekop wzdluz i wszerz a zwłaszcza poczytaj linki pod nagłówkiem forum - duzo sie dowiesz.

btw nie bierz tramalu z tryptanem, ani ergotaminy lub cos podobnego z tryptanami.

Minnie
        • werdipurke Re: Bol glowy. 22.05.18, 08:22
          zeby brac tryptany bezpiecznie trzeba sie najpierw przebadac bo mozna sie przekręcic na tamten swiat jesli sie czlowiek nalyka tego majac inna przyczyne bolu
          • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 09:28
            werdipurke napisał(a):
            > zeby brac tryptany bezpiecznie trzeba sie najpierw przebadac bo mozna sie przekręcic na tamten swiat jesli sie czlowiek nalyka tego majac inna przyczyne bolu

co prawda to prawda. kiedys byly wylacznie na recepte. tak, najpierw do lekarza aby sprawdzil czy mozna je brac.
            niemniej, jesli to migrena to nie ma nic skuteczniejszego.
            ale ma byc nowy rodzaj leku zapobiegawczego - Aimovig

kiedy bedzie w PL i ile kosztowac - nie wiem. powtorze tylko ze to nie jest lek dorazny a profilaktyczny. dobry dla tych co maja 15+ migren w miesiacu.

Minnie
            • asia-loi Re: Bol glowy. 22.05.18, 10:29
              minniemouse napisała:

> co prawda to prawda. kiedys byly wylacznie na recepte.
              >
              > Minnie, ale tryptany w Polsce są chyba cały czas na receptę?
              Może w Kanadzie już nie są?
              >
              • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 10:34
                asia-loi napisała:
                > > Minnie, ale tryptany w Polsce są chyba cały czas na receptę?
                > Może w Kanadzie już nie są?

u nas sa na recepte dalej, mnie sie wydawalo ze to u was mozna kupic sumamigren bez recepty - ale moze mi sie tak snilo smile
                wybacz glowie zrypanej migrena : )

Minnie
                • asia-loi Re: Bol glowy. 22.05.18, 11:00
                  minniemouse napisała:

>
                  > u nas sa na recepte dalej, mnie sie wydawalo ze to u was mozna kupic sumamigre
                  > n bez recepty - ale moze mi sie tak snilo smile
                  > wybacz glowie zrypanej migrena : )

Minnie, mnie się migreny skończyły na stare lata. Odkąd zaczęłam brać lek na nadciśnie były rzadsze i łagodniejsze, no i fakt, że mam 55 lat (hormony). Teraz migrena zdarza mi się raz na kilka miesięcy i jest dużo łagodniejsza. Daję nawet radę bez tryptanu. Ale ponad 30 lat migren dało mi nieźle popalić.
                  Minnie, znamy się z forum migrena, tylko tam pisałam pod innym nickiem, a dawno już tam nie zaglądałam. 🙂
                  • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 11:19
                    asia-loi napisała:

a witaj Asia smile
                    Minnie, mnie się migreny skończyły na stare lata. Odkąd zaczęłam brać lek na nadciśnie były rzadsze i łagodniejsze, no i fakt, że mam 55 lat (hormony). Teraz migrena zdarza mi się raz na kilka miesięcy i jest dużo łagodniejsza. Daję nawet radę bez tryptanu. Ale ponad 30 lat migren dało mi nieźle popalić.

ale masz dobrze : )
                    ja tak dobrze nie mam, ale i tak lepiej bo mi menopauza pomogla w duzym stopniu a najbardziej jak sie wyjasnilo ze ostatnio mam w duzym stopniu od zatok i alergii. duze dawki antybiotykow w razie infekcji (odpukac w niemalowane) poprawiaja sytuacje, no i stale biore cetirizine. poza tym zauwazylam tez ze musze spac z wysoko uniesiona glowa - nie wiem czemu to bardzo pomaga. moze dlatego ze lepiej oddycham, nie zatyka mi sie nos?a moze nie ma ucisku na kregi szyjne? a moze jedno i drugie lol..
                    Ciesze sie ze masz sie lepiej, i oby bylo zawsze coraz lepiej!

Minnie
    • bominka Re: Bol glowy. 22.05.18, 06:33
      Idź do lekarza po mocniejszy przeciwbolowy na receptę. W pierwszej kolejności obstawiałabym migrenę,ból może się tak "rozchustac",że bez leków będzie ciężko.
      • jola-kotka Re: Bol glowy. 22.05.18, 07:36
        Tramal jest na recepte , to bardzo silny lek i jesli on nie pomaga to znaczy ze to moze nie byc zwykly bol bez przyczyny. Ucisk , nudnosci nie brzmi dobrze ja bym poszla natychmiast do lekarza.
        • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 07:42
          jola-kotka napisała:

> Tramal jest na recepte , to bardzo silny lek i jesli on nie pomaga to znaczy ze
          > to moze nie byc zwykly bol bez przyczyny. Ucisk , nudnosci nie brzmi dobrze ja
          > bym poszla natychmiast do lekarza.

nie jest az taki silny, mnie w migrenie nie pomaga w ogole.
          ale jesli przedtem bole glowy nie wystepowaly w ogole, to owszem powinno sie isc do lekarza.

Minnie
          • jola-kotka Re: Bol glowy. 22.05.18, 07:47
            Ja po nim jestem jak nacpana jest silny ale migrena z zalozenia jest takim dziadostwem na ktora malo co pomaga prawie nic smile.
          • asia-loi Re: Bol glowy. 22.05.18, 10:34
            minniemouse napisała:

>
            > nie jest az taki silny, mnie w migrenie nie pomaga w ogole

Mnie też tramal na migrenę nie pomagał. Pomógł dopiero tryptan Relpax. Relpax był piątym tryptanem, który brałam. Inne nie bardzo mi pomagały. Trzeba jeszcze trafić w swój tryptan.
      • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 07:46
        bominka napisała:
        > Idź do lekarza po mocniejszy przeciwbolowy na receptę. W pierwszej kolejności obstawiałabym migrenę,ból może się tak "rozchustac",że bez leków będzie ciężko.

owszem, to moze byc migrena. ale w migrenie leki przeciwbolowe moga w ogole nie pomoc, nawet morfina.
        najskuteczniejsze sa leki z grupy tryptan (leki majace w nazwie tryptan sumatryptan, zolmitryptan etc) - a te przeciwbolowymi nie sa.
        za to skuteczne w 70 -80% przypadkach.
        a w polaczeniu z lekiem p/bolowym skutecznosc jest jeszcze lepsza.

Minnie
    • tojamarusia Re: Bol glowy. 22.05.18, 06:51
      Od kilku dni mam to samo, choć nie w aż takim nasileniu.
      Do tego mdlości, zawroty głowy, uczucie rozbicia- jakby mnie grypa rozkładała. Jutro idę do lekarza ale to prawdopodobnie alergia bo mam też problem z oczami, katar, drapie w gardle itp.
      Idź do lekarza koniecznie.
      • niu13 Re: Bol glowy. 23.05.18, 20:52
        Mam tak samo i jest to pewnikiem alergia. Koszmar jakiś. Masz rację- jak grypa, tyle że bez gorączki
    • kropkacom Re: Bol glowy. 22.05.18, 06:56
      Ja po ostatnim tygodniowym bólu głowy dostałam katar, kaszel i gorączkę. Idź do lekarza.
      • e-ness Re: Bol glowy. 22.05.18, 08:53
        Moje dzieci takmaja - tydzien boli je głowa a pozniej wszystko „wyłazi” goraczka , katar był gardła.
        Przy pierwszej takiej infekcji wylądowaliśmy w szpitalu bo już od zmysłów odchodziłam

Ból głowy powoduje tez obrzęk śluzówki a co z nim idzie niedotlenienie ( z zatokami nie musi nc się dziec niepokojącego )

Moj ostatni atak migreny pozbawił mnie przyjemności z warsztatów kulinarnych, zbyt pozno wzięłam leki i już było pozamiatanesad
    • la_mujer75 Re: Bol glowy. 22.05.18, 07:07
      Stawiam na migrenę. Idź do lekarza, aby to skonsultować i dostać mocniejsze środki.
      Dwa razy w życiu miałam takie bóle, na które zwykłe, ogólnodostępne środki nie pomagały. Raz - był to ból związany z grypą, a drugi raz ból na tle nerwowym.

P.S. jak zwykłe środki przeciwbólowe nie pomagają, coś jest na rzeczy, a Ty przyjmujesz tramal. To niestandardowy lek w apteczce.
    • milva24 Re: Bol glowy. 22.05.18, 07:11
      Do lekarza! Jeśli tramal nie pomaga to już jest problem. Nie chcę Cię straszyć ale znam historię kobiety u której takie objawy dawał zator w mózgu.
      • asia-loi Re: Bol glowy. 22.05.18, 10:44
        milva24 napisała:

> Do lekarza! Jeśli tramal nie pomaga to już jest problem.

Tramal nie pomaga na migrenę, ponieważ migrenę wywołują rozszerzone naczynia krwionośne w mózgu, dlatego leki przeciwbólowe nie działają. Tryptany zwężają naczynia krwionośne, dlatego przerywają atak. Tryptany to nie są leki przeciwbólowe i bierze się je tylko w ataku.
        Koszmarny ból głowy, nudności, wymioty, problemy z widzenieniem (aura) to objawy migreny.
        Autorka wątku powinna iść do neurologa (specjalista od migren). Migrena w ataku daje takie objawy jak guz mózgu, dlatego trzeba wykluczyć patologie w głowie.
        • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 11:00
          asia-loi napisała:
          > Tramal nie pomaga na migrenę, ponieważ migrenę wywołują rozszerzone naczynia krwionośne w mózgu, dlatego leki przeciwbólowe nie działają

na niektorych dzialaja, na wiekszosc zazwyczaj nie.

. Tryptany zwężają naczynia krwionośne, dlatego przerywają atak. Tryptany to nie są leki przeciwbólowe i bierze się je tylko w ataku.

slusznie! smile

> Koszmarny ból głowy, nudności, wymioty, problemy z widzenieniem (aura) to objawy migreny.

ladnie opisalas podstawowe objawy migreny z aura (mozna miec tez zaburzenia mowy, dretwienia konczyn, jezyka, a nawet przejsciowe paralize polowy ciala itd) ale ma ja tylko 20-30 % migrenikow. reszta wlaczajac mnie ma migrene bez aury.

> Autorka wątku powinna iść do neurologa (specjalista od migren). Migrena w ataku daje takie objawy jak guz mózgu, dlatego trzeba wykluczyć patologie w głowie.

oczywiscie! tak sie zreszta migrene prawidlowo diagnozuje - poprzez wywiad z chorym i wykluczanie innych czynnikow.

Minnie
          • asia-loi Re: Bol glowy. 22.05.18, 11:16
            minniemouse napisała:

... mozna miec tez zaburzenia mowy, dretwienia konczyn, jezyka, a nawet przejsciowe paralize polowy ciala itd) ale ma ja tylko 20-30 % migrenikow. reszta wlaczajac mnie ma migrene bez aury.
            >

> Minnie, powiedz jak my migrenowcy mamy odróżnić atak migreny od udaru?
            Ja aurę miałam tylko 3-4 razy, a tak to migrena z wymiotami.
    • werdipurke Re: Bol glowy. 22.05.18, 08:25
      marsz na SOR/do lekarza!
      2 dni niemijajàcy bol to moze byc wszystko i nic-zator,tetniak,guz,migrena
      • karme-lowa Re: Bol glowy. 22.05.18, 09:23
        Jak oczy? Nie masz jaskry?
        • konsta-is-me Re: Bol glowy. 22.05.18, 19:21
          Nie mam jaskry, cisnienie zawsze raczej niskie.
          Z lekow biore euthyrox tylko (tarczyca).
          Macie racje, ide do lekarza, mam nadzieje ze mnie nie zbedzie.
    • berdebul Re: Bol glowy. 22.05.18, 09:27
      Bierzesz jakieś leki na alergię? Część z nich ma taki skutek uboczny. Zanim do tego doszłam, już snułam wizję trumny.
    • mama-ola Re: Bol glowy. 22.05.18, 09:37
      Może Ci pomóc ketonal oraz leżenie z zimnym okładem.

Jeśli chodzi o leczenie - neurolog, rezonans.

Większość bólów głowy pozostaje niezdiagnozowana. Pozostaje łagodzić objawy.

Też cierpię na bóle głowy, niektóre budzą mnie w nocy. Pulsuje mi mózg i robi w czaszkę łup, łup, łup. Mam wrażenie, że głowa mi pęknie. Zrozumiałam dzięki temu, że wyrażenie "głowa mi pęka" nie wzięło się znikąd. Zdarzyło mi się raz pojechać w nocy do szpitala, ponieważ oprócz bólu czułam też lęk. Lekarz dał mi ketonal dożylnie i przepisał receptę na tabletki. Od tego czasu zażywam go, gdy muszę, zawsze pomaga. Staram się nie nadużywać.
      • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 10:10
        mama-ola napisała:
        > Też cierpię na bóle głowy, niektóre budzą mnie w nocy. Pulsuje mi mózg i robi w
        > czaszkę łup, łup, łup. Mam wrażenie, że głowa mi pęknie. Zrozumiałam dzięki te
        > mu, że wyrażenie "głowa mi pęka" nie wzięło się znikąd. Zdarzyło mi się raz poj
        > echać w nocy do szpitala, ponieważ oprócz bólu czułam też lęk. Lekarz dał mi ke
        > tonal dożylnie i przepisał receptę na tabletki. Od tego czasu zażywam go, gdy m
        > uszę, zawsze pomaga. Staram się nie nadużywać.

masz klasyczne objawy migreny - to łupanie jest mi bardzo dobrze znane. walenie serca tez. nie rozumiem wiec czemu lekarz cie maltretuje szkodliwym ketonalem - bardzo rozpieprza zoladek.zamiast dac ci ten tryptan. masz problemy z sercem?

Minnie

• mama-ola Re: Bol glowy. 22.05.18, 12:13
          Dziękuję, Minnie. Z sercem - nie.
          Tak myślałam, że to migrena, ale zwątpiłam po rozmowie z koleżanką, która jest migrenowcem od wielu lat. Jej nie pomaga ani apap, ani ketonal, a mnie - tak.
          • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 22:12
            mama-ola napisała:
            > Tak myślałam, że to migrena, ale zwątpiłam po rozmowie z koleżanką, która jest
            > migrenowcem od wielu lat. Jej nie pomaga ani apap, ani ketonal, a mnie - tak.

Mama -olu,
            to czy komus pomaga jaki lek nie jest narzedziem diagnostycznym.
            sa migrenicy ktorym szczesliwie pomaga tylko sen, lub cos zjesc, sa tacy ktorym pomoze zwykla aspiryna, a sa tacy ktorym nie pomoze morfina w pompie.
            Sa i tacy ktorym NIC nie pomoze, nawet tryptan. nic tylko sie pochlastac sad
            Poza tym migrena objawia sie bardzo roznie - typowe objawy to bol po jednej stronie glowy, najczęściej w skroni, pulsujaco -lupiacy ale moze tez obejmowac cala glowe, podobnie jak napieciowy. moze tez bolec z tylu czaszki u podstawy a moze bolec na czubku glowy, a może jedno i drugie. może wcale glowa nie bolec. mozna miec mdlosci i trzęsawkę, i/lub zaburzenia wzrokowe, mozna miec bole abdominalne, mozna po prostu wymiotowac (te ostatnie to rzadsze przypadki migreny).
            Dlatego nie kierowalabym sie opinia kolezanki, nawet migreniczki, a raczej doswiadczonego w migrenach lekarza neurologa. bo nawet nie byle neurologa, bo tacy czesto maja za malo pacjentow by sie naprawde dobrze orientowac w rzadkich wariantach migren smile

Minnie
            • mama-ola Re: Bol glowy. 23.05.18, 20:32
              Minnie, dziś przydarzyło mi się coś strasznego. Nastraszona tym, że ketonal taki szkodliwy, i lepiej brać owe tryptany, poprosiłam koleżankę o pół tabletki sumamigren (albo jakoś tak). To co się działo ze mną potem, to byl 2,5-godzinny rollercoaster. Wszystkie skutki uboczne z ulotki, poza zawałem serca.
              Nigdy więcej.
              Wiem, byłam straszliwie głupia, że wzięłam to bez recepty, nie z polecenia lekarza.
              Zwiodlo mnie to, że nazwalas moje objawy klasyczną migreną, a ten lek jest właśnie na migrenę. Nie winię Cię oczywiście, nie o to mi chodzi, tylko staram się chociaż trochę usprawiedliwić własną głupotę. Jestem Ci wdzięczna, że się mną przejelas i mi doradzasz.
              U neurologa byłam. W grudniu. Zalecił ketonal. Pewnie powinnam iść jeszcze raz.
    • morekac Re: Bol glowy. 22.05.18, 10:01
      Idż do neurologa, natychmiast. Na SOR jedź.
      Jeśli to migrena, to masz czas. Gorzej, jeśli to jakiś tętniak.
    • noalle Re: Bol glowy. 22.05.18, 10:34
      Brzmi jak migrena. Po 48 godzinach powinna przejść. Przed ciążą brałam sumatryptan + migea, teraz z racji kamienia piersią mogę tylko 2 tabletki migei jak ból się zaczyna. Może spróbuj, jest bez recepty.
      • asia-loi Re: Bol glowy. 22.05.18, 11:50
        noalle napisał(a):

> Po 48 godzinach powinna przejść.

Migrena może trwać 72 godziny. Ja takie miałam. sad
        • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 12:01
          oooooo, moje trwaly i po dwa tygodnie, z roznym natezniem ale bez chwili przerwy smile

Minnie
          • noalle Re: Bol glowy. 22.05.18, 12:16
            Może to były napięciowe bóle głowy?
            • minniemouse Re: Bol glowy. 22.05.18, 12:44
              nie, na pewno migreny.
        • noalle Re: Bol glowy. 22.05.18, 12:15
          Współczuję, mnie wykańcza 36 godzin.
    • sasha_m Re: Bol glowy. 22.05.18, 18:22
      Mnie pomaga Solpadeina w kapsułkach. Biorę dwie na raz. Do kupienia bez recepty. Forma leku w moim przypadku ma znaczenie, tabletki mi nie pomagają. Kiedyś w akcie desperacji wzięłam nawet tramal, nie pomógł, podobnie jak nurofeny, ibupromy i inne, które na zwykły ból zawsze działają.
      Łączę się w bólu. Miałam zmarnowany weekend, bo nie zaopatrzyłam się w lek wcześniej.
    • evee1 Re: Bol glowy. 23.05.18, 09:02
      I jak, lepiej dzisiaj?
      • konsta-is-me Re: Bol glowy. 23.05.18, 17:19
        Lepiej, przeszlo wczoraj wieczorem.
        Rzeczywiscie mogla to byc migrena, taka 48-godzinna.
        Ale bol troche nietypowy, bardziej sciskajaco-opasujacy i nie mialam swiatlo/dzwieko wstretu a wydawalo mi sie, ze przy migrenie to zawsze jest.
        Lekarka mnie zbyla, gdyby sie powtorzylo mam przyjsc.
        • asia-loi Re: Bol glowy. 23.05.18, 19:29
          konsta-is-me napisała:

> Lekarka mnie zbyla, gdyby sie powtorzylo mam przyjsc.

Idź prywatnie do neurologa. Na forum migrena (na gazecie. pl) jest przyszpilony wątek w jakim mieście jest neurolog znający się na migrenach.
        • melancho_lia Re: Bol glowy. 23.05.18, 19:41
          Nie zawsze jest światło i dzwiekowstret. Ja rok temu zaliczyłam masakryczny stan migrenowy. Najpierw aura, złudzenia fortyfikacji, potem ból głowy ponad tydzień. Przeszlo samo, byłam u kilku lekarzy, żaden nic mi nie przepisał bo karmiłam wtedy i "nie wolno" (bullshit oczywiście). Na szczęście od tamtej pory się nie powtórzyło.
          • konsta-is-me Re: Bol glowy. 23.05.18, 19:45
            Co to sa "zludzenia fortyfikacji"?
            • melancho_lia Re: Bol glowy. 23.05.18, 20:47
              Znasz takie obrazki gdzie z góry pokazane są twierdzę? Takie zygzakowate mury? To właśnie dokładnie takie zygzakowate linie migaly mi przed oczami. Ponoć jedną z typowych postaci aury migrenowej.
              • minniemouse Re: Bol glowy. 23.05.18, 22:02
                melancho_li a napisała:
                > Znasz takie obrazki gdzie z góry pokazane są twierdzę? Takie zygzakowate mury?
                > To właśnie dokładnie takie zygzakowate linie migaly mi przed oczami. Ponoć jedną z typowych postaci aury migrenowej.

dokladnie smile

mam na ten temat dlugi watek. a nawet kilka. wrzuccie w wyszukiwarke aura migrenowa, fortification, scotoma, zygzaki, utrata wzroku itp a watek powinien wyjsc - z linkami YT jak to wyglada.
                forum MIGRENA
                koniecznie tez zajrzyjcie do watku Aimovig - nawet jesli ke jest potwornie drogi i nie jest idealny to jest to jedyny nowy lek majacy jakies efekty w zapobieganiu migren. skutecznosc ocenia sie na 50% wiec ja sobie kalkuluje - jesli mam wiecej niz 15 migren w miesiacu a to mi zredukuje do 7, lub mniej, a reszte zalatwie tryptanami i painkillerami to juz dobrze. tylko ta straszna cena... no ale z drugiej strony, ile wydajemy, jakby podliczyc, na leki i inne prepraty lacznie z kostkami lodu (woreczki, woda, prad wink ) miesięcznie? dzien stracony w pracy? dla niektorych moze okazac sie ze niewiele taniej, lub tak samo. a mzoe jakies pokrycie bedzie, chocby czesciowe.

Forum od czasu wzrostu popularnosci FB nie jest juz takie aktywne, ale nie ma w necie lepszej kopalni wiadomosci, wiec zachecam do wziecia w rece wirtualne kilofki i przekopania go wzdluz i wszerz smile
                polecam tez Ten watek smile

Minnie
        • niu13 Re: Bol glowy. 23.05.18, 20:55
          Tego typu koszmarny ból powodują zwyrodnienia kręgoslupa szyjnego. Nie ma bardziej lekoopornego i ch... bólu głowy. Przebadaj się tam. I piszę to jako odwieczny migrenik, z bonusem w postaci zwyrodnień szyi.
    • mirkad Re: Bol glowy. 23.05.18, 20:38
      Nie zawsze jest światłowstręt. U mnie aura, szalony ból głowy, nudności, zawroty głowy, zaburzenia czucia po jednej ze stron ciała. Przebadana, wynik - zdrowa jak koń. Mam z tym po prostu żyć. Na chwilę obecną neurolog przepisał mi sumamigren. Gdy tego nie miałam, to jedyna rzecz która mi była w stanie pomóc, to pyralgina - koniecznie sprint, 2 saszetki na raz.
    • danaide Re: Bol glowy. 23.05.18, 21:56
      Ostatnie dwa dni też miałam niefajne. Osobiście unikam środków przeciwbólowych, preferuję sen, elektrolity (orsalit) i meliskę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka