Dodaj do ulubionych

10k na miesiac

03.06.18, 14:37
znajomi chca wrócić do Polski i maja propozycje pracy w warszawie, zarabialiby okolo 10 tys netto, trójka dzieci w wieku szkolnym, musieliby wynajać mieszkanie. chcieliby od czasu do czasu wykechać na weekend. uważam, że to jest finansowo ok, a Wy jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • miss_fahrenheit Re: 10k na miesiac 03.06.18, 14:39
      Razem zarabialiby 10 tys, czy każde z nich z osobna?
      • pamel-a1000 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 14:41
        razem
        • heca7 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 14:43
          Jak na Wawe z 3 dzieci ( trzeba wynająć większe mieszkanie) to ok ale doopy nie urywa.
        • kropkaa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 14:55
          Razem, czyli każde ok 7 kPLN brutto. Szału nie ma.
        • juuuu7 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:07
          Szalu ta kwota nie robi. Oczywiscie sa rodziny ktore zyja za mniej...
    • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 14:47
      To zależy do jakiego poziomu życia są przyzwyczajeni. 10k w Warszawie na pięcioosobową rodzinę to nie jest według mnie dużo, ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że na emigracji zarabiali podobnie, a koszty życia wyższe.
    • afro.ninja Re: 10k na miesiac 03.06.18, 14:48
      2,5 na wynajem, chyba takie minimum. Można żyć, nie sądzę by tam gdzie teraz żyją oplywali w luksusy. Oczywiście zaskoczą ich ceny ubrań, butów, cen w knajpach. Ale sa darmowe przejazdy dla dzieci, zajęcia dodatkowe. No plusy i minusy.
      • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:39
        Za 2,5 to 50 metrów w dzielnicy, która nie jest hitem, plus opłaty oczywiście (salon i jedna sypialnia, nowy blok, standard lepsza ikea, za te pieniądze idzie w kilka chwil).
        10.000- koszty najmu 70 metrów- 1000 na poczet wakacji letnich- 1000 na narty i jakiś weekend raz w roku, to jakieś 4000-5000 na życie, czyli jedzenie, zajęcia dodatkowe, leczenie, ubezpieczenia, da się przeżyć, ale bez szaleństw
        • znowu.to.samo Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:51
          Matko boska to teraz w wawie takie czynsze są?
          • arwena_11 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:49
            Najem to nie tylko czynsz. Właściciel bierze ok 3000 za wynajem i do tego media. Na rodzinę 5 osobową trzeba liczyć ok 800-900 zł średnio w roku. Ale to też zależy od tego jak się rozliczają. Jak wszystko licznikami - to zima ok 1100, lato ok 700. Jak zaliczki i potem wyrównanie - to ok 500 i dopłata raz w roku ok 2500. Piszę na podstawie doświadczeń z lokatorami.
            • znowu.to.samo Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:06
              Na targówku-fakt że mieszkanie 2 pokoje z kuchnią 1500 zł wynajęłam i sie zastanawia. czy nie za mało
              • arwena_11 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:10
                Ja mówię o Ursynowie i o 3 pokojach - ok 75-80 metrów
              • ichi51e Re: 10k na miesiac 04.06.18, 20:53
                Ja tez za 1500 plus oplaty wynajmuje. Alw znam i takich co w okolicy Krolikarni 6k placili. Kto bogatemu zabroni?
                • kropkaa Re: 10k na miesiac 09.06.18, 16:29
                  10 lat temu, 8 kPLN firma płaciła expatowi za mieszkanie w nowym bloku na Żoliborzu. Urządzone w styli skandynawskim, ale nie Ikeą. Ok. 80 m2, salon i 2 sypialnie.
                  Widziałam papiery, żaden fejk ta ósemka.
                  • riki_i Re: 10k na miesiac 10.06.18, 00:13
                    Zależy co to był za blok. Jak ten słynny na Bitwy pod Rokitną, to się nie dziwię. Jeśli zaś był to zwykły nowy blok, to ktoś z firmy mial lewy deal z pośrednikiem.
    • mamtrzykoty Re: 10k na miesiac 03.06.18, 14:50
      To zależy od tego jakie to mieszkanie by chcieli, bo jeśli 5 pokoi, to na sam wynajem im nie wystarczy, a gdzie życie?
      Jak upchną dzieci w jednym pokoju, a drugi zajmą oni to OK.
      Może nawet 3 pokoje uda się wynająć za 3000 zł? To wtedy za 7 tys da się żyć z trójką dzieci, ale bez szczególnych fanaberii.
    • riki_i Re: 10k na miesiac 03.06.18, 14:52
      Dadzą radę.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:55
        riki_i napisał:

> Dadzą radę.

Ale powstaje pytanie czy w życiu chodzi o to żeby "dać radę"!?

Xsioonc
    • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 14:56
      Dużo zależy od tego gdzie i jak duże mieszkanie chcą wynająć.
      • leni6 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:03
        Dokładnie, niech popatrza w internecie na ceny wynajmu mieszkania jakie ich interesuje. Jak chca mieć 4 pokoje w dobrej lokalizacji to moim zdaniem będzie ciężko.
    • martaesz Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:03
      A jeszcze pińcet plus dostają.
    • jeziorowa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:09
      Trójka dzieci w wieku szkolnym, czyli mieszkanie minimum 60-70m2. Im dalej od atrakcyjnej lokalizacji tym taniej, ale dojazdy coraz gorsze. Jeśli wynajmą w jakimś miasteczku-satelicie Warszawy to może za 2,5 - 3 tys.zł (w tym opłaty) uda im się. Minimum 500 zł to to telefony, net, bilety komunikacyjne dla rodziców (dzieci w Warszawie jeżdżą za darmo). Jeśli nie zamierzają odkładać ani inwestować i są przyzwyczajeni do skromnego życia to na ten weekend od czasu do czasu też wystarczy. Jeśli lubią wyjścia lub chcą mieszkać w dobrej lokalizacji to moim zdaniem bez szans na dopięcie budżetu.
      • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:12
        Jedną z głównych składowych atrakcyjności lokalizacji jest odległość do miejsca pracy (rozumiem, że sa już znane,więc zainteresowani mogą sprawdzić ceny w necie). Tania Białołeka może być bardzo atrakcyjna dla tych, którzy też tam pracują.
        • olena.s Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:14
          Pod warunkiem dostępu do infastruktury opiekuńczo-edukacyjnej.
          • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:18
            Oczywiście. Ale dzieci w wieku szkolnym mają miejsce w szkole zapewnione.
            • olena.s Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:29
              ? Co z to ma do rzeczy? Jeżeli w dzielnicy X szkoły działają na zmiany, a w dzielnicy Y nie, to jako matka trójki dzieci szukam lokum w dzielnicy Y, a także sprawdzam inne potencjalne lokalizacje.
              • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:55
                Może taka, która ma wybór posłać dziecko do szkoły zmianowej albo dojeżdżać do pracy 3 godziny dziennie przez całe miasto i widziec te dzieci godzinę dziennie przed zaśnięciem?

Nie mówimy o ludziach zarabiających milion miesięcznie tylko 10 000 z trojgiem dzieci za to bez własnego mieszkania chociażby na kredyt. I to oni -znając sytuację-muszą szukac kompromisów.
                • olena.s Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:19
                  Wytrzeszczam oczy. Odpowiadasz niby pode mną, ale jednak jakoś kompletnie obok. Białołeka MOŻE byc wygodna dla nielicznych pracujacych na Białołęce, O ILE znajdzie się tam odpowiednia oferta edukacyjna dla tej rodziny. Co doradzam sprawdzić PRZED ewentualnym najmem.
                  A jeżeli oferta ta jest słaba (tak było tam niegdyś, ale może są różne części Białołęki albo też się tam coś zmieniło), to sa inne miejsca, gdzie pewnie da radę wynająć niezbyt drogo: jakies dalekie Bielany, na przykład. Albo wręcz - kto wie - coś na linii kolei lub kolejki (o ile tu dojazdy nie pochłonęłyby oszczędności na najmie).
                  • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:26
                    Dżizas, przecież Białołęka to przykład. Może być Bemowo, Marymont czy Wawer -chodzi o to, że w ideę dobrej lokalizacji wchodzi też lokalizacja miejsca pracy. Co mi po pięknym mieszkaniu na Saskiej Kępie jeżeli pracuję na Chomiczówce.
      • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:17
        Przesadzacie z tą ceną najmu (piszę w liczbie mnogiej, bo ktoś wyżej sugerował, że pensja na sam najem nie starczy). Spojrzałam w pierwszą lepszą wyszukiwarkę - 4 pokoje do 3k to głównie Ursynów, znajdzie się też Praga Południe i Bemowo, czyli z dojazdami do centrum szału nie ma, ale są to dzielnice posiadające całkiem bogatą infrastrukturę. jak poniosłam granicę do 4k, to pojawiają się już mieszkania na Mokotowie, Saskiej Kępie i Starej Ochocie. Także luksusów nie będzie, ale poza Wawę też nie trzeba się wynosić, chyba że ktoś chce.
        • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:20
          Jeżeli mówimy o 5 pokojach to cena jest wyższa. Tylko nie wiemy czy ta rodzina chce , zeby każde dziecko szkolne miało swój pokój a oni sypialnię.

Plus musisz dodac tzw opłaty.
          • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:28
            Patrzyłam na czteropokojowe mieszkania, z 5 pokojami będzie ciężej, bo jest stosunkowo niewiele takich mieszkań na rynku. Znalazłam np. czteropokojowe mieszkanie w nowym budownictwie na Ursynowie za 3,2k z opłatami, więc da się. Pytanie w jakim standardzie ta rodzina żyje na emigracji, bo jeśli wynajmuje 5 pokoi, dzieci chodzą do prywatnych szkół i starcza im na wyjazdy parę razy w roku, to faktycznie w Polsce z taką pensją pogorszą sobie standard, nie ma co kryć.
            • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:31
              No więc za mało wiemy. Może ta trójka dzieci to siedmioletnie trojaczki jednej płci i można czasowo umieścić je w jednym dużym pokoju. A może nie.
            • fragile_f Re: 10k na miesiac 03.06.18, 19:34
              Daj link do tego mieszkania, bo ja na Ursynowie płaciłam za 3 pokoje w nowym bloku 3k BEZ mediów wink
              • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:01
                Nie no, nie będę tu wklejać linków do cudzych mieszkań wink Używałam wyszukiwarki otodom i ustawiłam parametry - czynsz max. 3k, 4 pokoje.
                • fragile_f Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:32
                  Aha, czyli opowieści z mchu i paproci. Bo widzisz, ustawiłam te same parametry i jedyne co znalazłam to trzy mieszkania:

- mieszkanie typu "horror" do wynajęcia za 3k za miesiąc przez okres WAKACYJNY dla paczki znajomych
                  - do kapitalnego remontu, za 3k plus woda, prad, gaz, czyli wychodzi lekko licząc 3600 (Ursynów ma drogie media, my za dwie osoby płacilismy po 200pln za wodę i kolejne 200 za prad, gaz koło 50).
                  - oraz JEDNO które prezentuje poziom, w którym da się mieszkać. Za to trzeba popitalać 15 minut z buta do metra i też jest bez opłat licznikowych. Za to wisi na otodom od b. dawna, co pozwala podejrzewać, że coś jest z nim nie tak.

Aha, dla tej ostatniej oferty otodom pokazuje mi że oferta jest niższa o 38% niż średnia: ŚR. CENA 4 566 zł, czyli jest jakis feler, sorry.
                  • zasiedziala Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:56
                    fragile_f napisała:

> Aha, czyli opowieści z mchu i paproci.
                    <...>
                    > - oraz JEDNO które prezentuje poziom, w którym da się mieszkać. Za to trzeba po
                    > pitalać 15 minut z buta do metra i też jest bez opłat licznikowych. Za to wisi
                    > na otodom od b. dawna, co pozwala podejrzewać, że coś jest z nim nie tak.

Czyli znalazłaś ogłoszenie, o którym pisałam, a jednocześnie sugerujesz, że ja go nie znalazłam <opowieści z mchu i paproci>, nie wiem jak mam z tym polemizować wink W tym ogłoszeniu są podane opłaty licznikowe w kwocie ca 400pln, które należy doliczyć do kwoty czynszu 2,8k pln. I jeszcze raz napiszę - to jest PRZYKŁAD na to, że dysponując 3k pln na wynajem mieszkania nie trzeba ograniczać się do mieszkań 60m w miasteczkach satelickich. Chociaż jak najbardziej można.
                    • arwena_11 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 08:08
                      A powiedzieli dla ilu osób sa te opłaty? Bo 5 w tym troje dzieci - to dużo prania i mycia. A woda na Ursynowie droga
                    • fragile_f Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:00
                      Nie, znalazłam 3 mieszkania (tylko!! na cały Ursynów!), z których tylko jedno nie nadawało się do kapitalnego remontu ASAP a to z opłatami licznikowymi w cenie było do wynajęcia tylko na lipiec i sierpień, a pozostałe opłat nie miały wliczonych. Jeśli my w dwie osoby płacilismy ok. 450 pln, to jakim cudem rodzina z 3 dzieci miałaby płacic 400? Arwena dobrze pisze - woda na Ursynowie jest obłędnie droga, właśnie przyszedł zaległy rachunek za pół roku uzytkowania + CO (przy czym męża w ogóle w tym okresie nie było a ja z tego okresu spędziłam w mieszkaniu może z 3 miesiące zliczając do kupy) - mamy do zapłacenia dokładnie 1500 pln, czyli 250 pln za miesiac. Mieszkanie jak stało puste, to miało skręcone kaloryfery, ja biorę prysznic na zasadzie zmoczyć się - zakrecic - umyc - spłukać, pralkę mamy mega oszczędną i nie piorę maniakalnie. Za te poł roku dostaliśmy też rachunek za prąd w wysokości 600 pln, przy czym TV chodził przez max 1.5h dziennie (jakiś serial itp) + czasami coś piekłam (ale też bez szału).
        • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:49
          Kupiłam niedawno mieszkanie docelowo na wynajem, 50 metrów w tym budynku (blok, dzielnica lepsza niż Białołęka, ale żaden hit przy metrze czy legendarne Miasteczko Wilanów) to 2500-3500 w zależności od standardu plus opłaty. Garaż jeszcze ze 200.
          • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:55
            To strasznie dużo. Ja ostatnie mieszkanie w Waw wynajmowałam w Śródmieściu za 2,1k wszystko. Standard bdb-, bo niektóre sprzęty już leciwe, ale żadna tam Ikea, dwa pokoje, osobna kuchnia, łazienka z oknem, ale bez bidetu wink
            • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:00
              Jak duże, gdzie i kiedy ?smile
              • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:03
                Ok. 45m, stare budownictwo z cegły, więc ustawne i wysokie, obok starówki, skończyłam najem 2 lata temu, teraz mieszkają tam moi znajomi za tę samą cenę. Zapomniałam o prądzie, ostatecznie wychodziło circa 2150-2200
                • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:08
                  To tanio jak na to miejsce.
                  • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:12
                    Zgadza się, chociaż swego czasu wśród współpracowników miałam najdrożej wynajęte mieszkanie <ale to kwestia dzielnicy, większość jednak obstawiała kawalerki na Ursynowie / Pradze>. Jak ktoś nie ma noża na gardle, to da się znaleźć fajną ofertę w rozsądnej cenie. Ja stroniłam właśnie od kawalerek - dwupokojowych mieszkań w nowym budownictwie, bo czynsz w 90% lokali tego typu był skalkulowany w oparciu o ratę kredytu + marża, a mi się nie uśmiechało tyle płacić wink
                • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:11
                  Na 45 metrach 5 osobowa rodzina nie poszaleje. Realny koszt w lokalizacji, gdzie nie trzeba płacić za prywatne szkoły to z opłatami, moim zdaniem, 4500-5500.
                  • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:15
                    Na 50 metrach też nie, nie do tego się odnosiłam. Tak jak wyżej pisałam, znalazłam 4pokoje / 85m na Ursynowie za 3,2k z opłatami i w takie oferty na miejscu tej rodziny bym celowała.
                    • arwena_11 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:55
                      Ale z jakimi opłatami? Bo może tylko stałe? Za media zawsze płaci się osobno. Jeden zużyje za 1000 zł miesięcznie inny za 300. Myślisz, że wynajmujący będzie dopłacał?
                      • fragile_f Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:36
                        To było mieszkanie na wynajem wakacyjny na 2 miesiące. I było koszmarne, w wieżowcu, do generalnego remontu...
                      • zasiedziala Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:51
                        Według ogłoszenia 2,8k czynsz do wynajmującego +400 opłat licznikowych. To nie moje mieszkanie, w związku z tym nie mam bladego pojęcia czy wynajmujący do niego dopłaca czy nie. Takie ogłoszenie wisi na jednej z popularniejszych stron z ogłoszeniami, jego znalezienie zajęło mi 3 minuty, to i się podzieliłam informacją, że za 3tys można wynająć co innego niż 60 metrów w miasteczku - satelickim. Ot tyle. Żeby znaleźć naprawdę fajną ofertę, to zazwyczaj trzeba poświęcić DUŻO więcej czasu, a przede wszystkim wiedzieć CZEGO SIĘ SZUKA.
                        • fragile_f Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:03
                          Rany, zrozum, że jeśli masz w podanym zakresie cenowym 3 mieszkania na całą, wielką dzielnicę a średnia wynajmu wynosi ok. 5500, to oznacza że te mieszkania mają albo jakieś rażące wady (typu walnięty właściciel czy grzyb na ścianach albo imprezujący studenci dookoła), albo są w strasznym stanie (i dwa z nich były). Zwłaszcza, że to za 2800 wisi na otodom od dłuższego czasu, ma kupę wyświetleń i nikt się nie zdecydował.
                          • zasiedziala Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:27
                            Zupełnie nie rozumiem dlaczego próbujesz polemizować z czymś, czego nie napisałam. To co napisałam, to że przy ograniczeniu do 3k czynszu najmu znalazłam mieszkania w takich dzielnicach jak Ursynów, Bemowo i Praga Pd. I tyle. Nigdzie nie pisałam, że takich mieszkań jest pełno, że to jest cena rynkowa za takie mieszkania czy że takie mieszkania są bez wad, bo tak nie uważam.
                            • fragile_f Re: 10k na miesiac 05.06.18, 17:46
                              Próbuję polemizować z tym, że w Warszawie można znaleźć 4 pokoje w sensownej lokalizacji, w normalnym standardzie w cenie 3000 pln. Przejrzałam oferty w całym mieście i niestety nie znalazłam nic co by spełniało te kryteria, wybacz. Są ładne i miarę dobrze usytuowane, ale małymi literkami jest napisane +800 pln czynszu (plus media). Inne nie nadaje się dla mniejszych dzieci, bo ma niebezpieczne schody (dwupoziomowe) i jest na zadupiu (btw średnia cena w tej okolicy to 8k wink ), inne (ładne) ma dopisek że do ceny należy doliczyć czynsz i media i garaż za 200 pln. Jeszcze inne ma realnie wyliczone opłaty:

Suma opłat:
                              3 840 zł/1 osoba; 3 930 zł/2 osoby; 4 010 zł/3 osoby; 4 100 zł/4 osoby; 4 170 zł/5 osób

A najlepsze jest to:

"Życzeniem mieszkającego w tym samym budynku, piętro wyżej właściciela jest skierowanie poniższej oferty wyłącznie do dyplomatów, a w szczególności do jednej lub dwóch osób. Do kosztów najmu (3000 zł) należy doliczyć opłaty za ogrzewanie, wodę, gaz i prąd w łącznej kwocie około 700 złotych miesięcznie."

wink

W Warszawie nie ma opcji wynajęcia SENSOWNEGO mieszkania 4 pokojowego za 3k. Kropka.
                              • ichi51e Re: 10k na miesiac 05.06.18, 19:18
                                Mozna znalezc tylko ze bardziej poczta pantoflowa niz przez ogloszenia. Do tego jak ktos ma 10k na rodzine to nie szuka swnsownej lokalizacji tylko wystarczajaco dobrej
                    • fragile_f Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:35
                      "Niestety nie znaleźliśmy ogłoszeń odpowiadających Twoim kryteriom w wybranej przez Ciebie lokalizacji"

wink
            • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:07
              Obserwuję ceny w tym budynku na portalach, oferty znikają błyskawicznie, nawet się nie spodziewałam, ze aż tak dobrze będzie.
            • heca7 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 18:48
              Ja mam mieszkanie w pobliżu Galerii Mokotów. Na osiedlu zamkniętym ę ą. 43m2 z komórką na przeciwko drzwi do mieszkania ( są po 3 takie na piętrze. Reszta w piwnicy) i zajebiscie położonym miejscem w garażu podziemnym. To wszystko wynajmuje mi się za 2,5 tysiąca. Zawsze singiel lub singielka.
              • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 18:54
                Tak, bo na takie mieszkania jest dużo większy popyt, zwłaszcza właśnie na osiedlach zamkniętych i urządzonych w modnym od paru lat stylu skandynawskim. Zupełnie tego nie rozumiem, ale w czasach kiedy wynajmowałam było mi to bardzo na rękę, bo zawsze mogłam znaleźć coś co mi pasuje sporo taniej i w lepszej <z perspektywy pracy w centrum> lokalizacji wink
      • ichi51e Re: 10k na miesiac 04.06.18, 20:54
        Dlaczego 500 za telefon? Ja mam na karte i raczej 100 miesiecznie mi nie wychodzi - do tego rodzic pewnie pracowe beda mieli...
        • esperantza Re: 10k na miesiac 05.06.18, 06:40
          Jakim cudem można wydać 100 na telefon w dzisiejszych czasach. Synom opłaca pakiety za 25 zł. Rozmowy i SMS bez limitu, 10 gb internetu.
          • pani-noc Re: 10k na miesiac 05.06.18, 08:54
            > Synom opłaca pakiety za 25 zł. Rozmowy i SMS bez limitu, 10 gb internetu.

Bardzo poproszę o namiary operatora, który sprzedaje pakiety za 50% ceny rynkowej. Z chęcią tam się przeniesiemy całą rodziną!
            • arwena_11 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 08:59
              Prawie każdy operator. Ja za 4 osoby w play płacę ok 150 zł - ale 30 to spłata telefonu. Nielimitowane rozmowy i internet
              • arwena_11 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:00
                sms i mms też,

A i zawsze oferty dla nowych klientow są lepsze. Przestałam być lojalna i co się kończy umowa - to zmieniam operatora.
                • esperantza Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:11
                  A ja wogole nie podpisuję umów. Po co?
            • esperantza Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:10
              Bez umowy w Play. Ale to nie jest żadna wyjątkowa oferta. Nie wiem czy w Nju nie byłoby taniej ale nie chce mi się przenosić.
              Za tyle samo można mieć nielimitowany net przy co najmniej dwóch osobach (spowalnia po 15 gb).
              • arwena_11 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:16
                Czyli masz na kartę?
                • esperantza Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:21
                  Jeśli pytanie do mnie to tak. Wszyscy w rodzinie mamy na kartę tyle że ja to tylko ważność numeru utrzymują bo korzystam ze nielimitowanego służbowego.
    • ginger.ale Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:22
      Za mało. Nic nie będą odkładać, na wakacje etc nie starczy.
      • ginger.ale Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:23
        Jestem rodziną 2+3, mieszam w Warszawie.
      • jeziorowa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 19:22
        To nie jest za mało, da się. W wątku startowym nie było mowy o oszczędnościach ani wakacjach lub utrzymaniu auta, bo to nierealne w Warszawie dla rodziny 2+3 bez własnego kąta. Mowa była o wyjazdach weekendowych raz na jakiś czas, a to się da (oczywiście skromnie i nie za często).
        • pani-noc Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:27
          Wszystko zależy od definicji "da się". Dla mnie brak możliwości finansowych by wyjechać z dziećmi na minimum tydzień urlopu + wysłać wszystkie dzieci minimum raz do roku na jakieś obozy czy kolonie to jest biedne życie. Podobnie jak brak możliwości by opłacić dzieciom zajęcia dodatkowe itd. Dla kogoś innego to o czy ja piszę to już wysoki standard, a normą jest wyjazd raz w miesiącu na weekend nad Zalew Zegrzyński.
          • jeziorowa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:57
            Jest to biedne życie, zgoda. Niemniej jednak wystarczy pieniędzy na skromne życie i dlatego napisałam, że „da się”. Rodzina z postu startowego nie oczekuje ani wygodnego życia ani życia przeciętnego warszawiaka. Oni chcą skromnie funkcjonować po wynajęciu mieszkania i jedyną fanaberią mają być wyjazdy weekendowe co jakiś czas (jak rozumiem bardziej myślą o Mazurach czy górach Świętokrzyskich niż Sopocie czy Paryżu).
            • ginger.ale Re: 10k na miesiac 04.06.18, 07:26
              To można i za 8 przeżyć, tylko po co wtedy wracać?
              Dzieci 10tyg. wakacji w domu, żadnych ekstrasów, auta, zajęć dodatkowych, co tam hobby..
              • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 07:33
                To można i za 8 przeżyć, tylko po co wtedy wracać?

Może dlatego, że tam gdzie są też ich na żadne esktrasy nie stać?
                • ginger.ale Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:21
                  Podobno wyjeżdza się, żeby mieć lepiej. Wyszłam z założenia, że jak pensje po powrocie ca. 5k, to jednak praca powyżej zmywaka.
                  • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:32
                    Na uczelni w Uk mody naukowiec zarabia mniej niz na zmywaku. Życie.
            • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:27
              Tja, i po to wracają z zagranicy 😂😂😂 Absolutnie nie chcą wygodnego życia, marzą o wegetacji w 5 osób na 45m2 i weekendzie nad Zalewem raz w roku (autobusem, posiadanie auta nie ujęte w wątku startowym i żadnej waty cukrowej ani lodów, tylko ręcznik i krem do opalania ).
              • ichi51e Re: 10k na miesiac 04.06.18, 20:51
                Tak bo za granica to wsztscy bez wyjatku zyja na bogato i nad odpowiednik Zalewu jezdza tylko entuzjasci hardkoru
        • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:24
          Nie no, oczywiste jest, że rodzina z 3 dzieci planuje nigdy nie wysyłać ich na żadne wakacje, żadne zajęcia dodatkowe, angielski, do lekarza nie prowadzac, do pracy rodzina będzie popylac pieszo i z założenia gardzi oszczednosciami. To logiczne i oczywiste. Jak ktoś mógłby założyć, że jest inaczej...?
    • per_gessle Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:43
      Bardzo dobra oferta.

My na taką samą rodzinę mamy niecałe 6 tys.
      Nie mieszkam w Wwie, u nas są tańsze czynsze, ale całe tzw "życie" (jedzenie, ubrania, obuwie, transport) droższe niż w Wawrszawie.
      Z 10 tys można jeszcze odłożyćsmile
      • bialeem Re: 10k na miesiac 03.06.18, 15:55
        Z ciekawości - gdzie jest drożej niż w Warszawie?
        • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:01
          nad Baltykiem w sezonie big_grin
          • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:08
            joa66 napisała:

> nad Baltykiem w sezonie big_grin

Tu się nie ma z czego śmiać, przeprowadzka z Wawy do Trójmiasta potrafi uderzyć po kieszeni wink
            • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:15
              Domyslam sięsmile
        • aamarzena Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:37
          Ceny w biedronce czy sieciowkach, czyli jedzenie, chemia, ubrania są takie same w całej Polsce. Koszt wczasow czy wyjazdow weekendowych tez jest porownywalny (wiadomo, ze z Krosna blizej w Bieszczady, a z Tczewa nad morze, ale chodzi o jakis usredniony koszt wyjazdow w rozne miejsca). Tak samo abonament tv sat czy telegoniczny. Jeśli ktoś mieszka w małej miejscowości ze słabą infrastruktura i oferta oswiatowo-kulturalna, a chce by dzieci korzystały z jakichś zajęć dodatkowych to musi dowozić i płacić za zajęcia od prywatnych firm. W dużych miastach są zazwyczaj domy kultury z zajęciami za grosze, ale tylko dla mieszkańców. Dojazd do pracy może być też kosztowny jeśli jest daleko.
          A jeśli nie ma w pobliżu żadnego marketu i codzienne zakupy trzeba robić w wiejskim sklepie to w ogóle może być bardzo drogo.
          Za to usługi jak fryzjer, kosmetyczka czy mechanik będą tańsze, podobnie restauracje. Tyle, że nie kazdy korzysta albo korzysta bardzo rzadko i dlatego nie ujmuje tych pozycji jako znaczące w budżecie (albo wydaje mu się, że są mało znaczące 😉). Podobnie z kosztem niani, prywatnej szkoły czy przedszkola (jeśli w danej miejscowości w ogóle jest możliwość korzystania z takich przybytkow).
          W Warszawie wynajem czy kupno mieszkania jest za to zdecydowanie droższe niż w innych miastach. I to jest akurat koszt, którego nie da się pominąć.
          Aha, jeszcze woda i ścieki oraz wywóz śmieci. To też ustalają gminy i ceny mogą się bardzo różnić. I niekoniecznie są skorelowane z zamożności mieszkańców.
          Absolutnie nie próbuje udowadniać, że poza Warszawą jest drożej niż w Warszawie. Bo ogolnie rzecz ujmujac nie jest. Chodzi mi tylko o pokazanie, że dla niektórych osób w ich konkretnej sytuacji stolica moze zdawać się być tańsza, nie licząc mieszkania oczywiście.
        • kurt.wallander Re: 10k na miesiac 03.06.18, 17:07
          bialeem napisał:

> Z ciekawości - gdzie jest drożej niż w Warszawie?
          >

W miejscowościach podwarszawskich. Pamiętacie niedawny wątek o pietruszce za 8,50 zł za kg? To u mnie jest po 11 zł za kg. I nie piszcie, że w sieciówkach sa takie same ceny, bo w tak małych miejscowościach nie ma sieciówek. Nie ma też Biedronki, Lidla i Rossmanna.
          • bialeem Re: 10k na miesiac 03.06.18, 17:35
            Z dwóch powodów nie patrzę na ceny w warzywniakach. Pierwszy - jeszcze mnie stać nawet na pietruszkę za 11zł kg. Drugi - nie mam w okolicy warzywniaków, a jak mam, to lepiej w nich nie patrzeć na ceny. Też nie mam w okolicy lidla, biedronki i rosmana, a mieszkam na moko. Pewnie za bardzo patrzę po sobie, bo jak znajoma się z ursynowa na moko przeniosła, to też nie wiedziała, że w obrębie jednego miasta może być taka różnica cen.
          • biala_ladecka Re: 10k na miesiac 03.06.18, 18:18
            Na kanwie watku o lidlu przeprowadzilam wczoraj badanie rynkowe w moim osiedlowym sklepie i przebijam: pietruszka 12,49
            • biala_ladecka Re: 10k na miesiac 03.06.18, 18:19
              I tez nie Warszawa ani jej sypialnie.
          • bergamotka77 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:02
            Bzdura. Mieszkam pod Warszawą i mam wszystkie wymienione sieciowki i nie tylko. W pobliżu odbywa się też cotygodniowy targ.
            • kurt.wallander Re: 10k na miesiac 03.06.18, 21:17
              bergamotka77 napisała:

> Bzdura. Mieszkam pod Warszawą i mam wszystkie wymienione sieciowki i nie tylko.
              > W pobliżu odbywa się też cotygodniowy targ.
              >
              Zapewne mieszkasz GDZIE INDZIEJ pod Warszawą niż ja. Okolice Warszawy to dość rozległy teren, nieprawdaż? wink
              U mnie nie ma tych sklepów (z większych sklepów jest Carrefour Express, drogi i kiepsko zaopatrzony), targu też nie ma (za mała miejscowości i nie są to tereny rolnicze w najbliższej okolicy).

• pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 07:05
                Podwarszawskie miejscowości są obsypane Biedronkami, Lidlami, Netto, Neonetami, Pepco itd. Nie mówiąc o targach czy jarmarkach. Gdzie tego nie ma? Na nowych osiedlach przyklejonych do małych wiosek. Ale tam z reguły nie ma też żadnej infrastruktury. Jeśli ktoś decyduje się mieszkać w takim miejscu, gdzie jeszcze niedawno było szczere pole lub las, musi brać na klatę konsekwencje wyboru takiej lokalizacji.
                • kurt.wallander Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:42
                  pani-noc napisał(a):

> Podwarszawskie miejscowości są obsypane Biedronkami, Lidlami, Netto, Neonetami,
                  > Pepco itd. Nie mówiąc o targach czy jarmarkach. Gdzie tego nie ma? Na nowych o
                  > siedlach przyklejonych do małych wiosek. Ale tam z reguły nie ma też żadnej inf
                  > rastruktury. Jeśli ktoś decyduje się mieszkać w takim miejscu, gdzie jeszcze ni
                  > edawno było szczere pole lub las, musi brać na klatę konsekwencje wyboru takiej
                  > lokalizacji.

Pudło, najwidoczniej akurat mojej miejscowości nie znasz.
                  • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 13:08
                    W czym pudło? Że sama wybrałaś by mieszkać w dziurze bez żadnej infrastruktury i teraz musisz się bujać z konsekwencjami takiego, a nie innego wyboru?
                    • kurt.wallander Re: 10k na miesiac 05.06.18, 00:05
                      pani-noc napisał(a):

> W czym pudło? Że sama wybrałaś by mieszkać w dziurze bez żadnej infrastruktury
                      > i teraz musisz się bujać z konsekwencjami takiego, a nie innego wyboru?

Pudło w tym, co piszesz. Że w każdej miejscowości są sieciowe sklepy i supermarkety.

Jesli infrastruktura to tylko sieciowe sklepy i supermarkety, to masz rację - nie ma tu żadnej infrastruktury.
      • juuuu7 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:42
        A musicie mieszkanie wynajmowac za 3-4tys? Pewnie nie...
        • aamarzena Re: 10k na miesiac 03.06.18, 21:00
          No przecież napisała, że czynsz mniejszy. Ale i dochody o 4 k mniejsze.
      • ginger.ale Re: 10k na miesiac 05.06.18, 10:18
        per_gessle napisała:

> Bardzo dobra oferta.
        >
        > My na taką samą rodzinę mamy niecałe 6 tys.

Ile % z tych niecałych 6 tys. wynosi rata Twojego kredytu + czynsz?
        Bo przy takich dochodach na 5 os. raczej za gotówkę mieszkania nie kupiliście. Chyba, że odziedziczyłaś lub mieszkacie przy rodzicach...
    • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:17
      Nie widzę problemu. Nie muszą wynajmować tuż przy metrze, są inne przyzwoicie skomunikowane lokalizacje w Warszawie. Szkoła publiczna, podręczniki za free, komunikacja miejska free, zniżki z Kartą Dużej Rodziny.
      • kruella83 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:23
        Dostaną jeszcze 1000+ więc git 🙂
        • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:31
          Owszem, mogą liczyć wynagrodzenia + 1000 zł co miesiąc. Jeżeli znajdą przyzwoitych pracodawców to dostaną grusze w wakacje, dofinansowanie obozów i kolonii dzieci, parę groszy ekstra na święta etc.
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:58
            triss_merigold6 napisała:

> Jeżeli znajdą przyzwoit
            > ych pracodawców to dostaną grusze w wakacje, dofinansowanie obozów i kolonii dz
            > ieci, parę groszy ekstra na święta etc.

Raczej nie zarabiają tyle w państwowej pierdzistołkowni, prawda?
            • marianna_gers Re: 10k na miesiac 03.06.18, 17:26
              najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):

> triss_merigold6 napisała:
              >
              > > Jeżeli znajdą przyzwoit
              > > ych pracodawców to dostaną grusze w wakacje, dofinansowanie obozów i kolo
              > nii dz
              > > ieci, parę groszy ekstra na święta etc.
              >
              > Raczej nie zarabiają tyle w państwowej pierdzistołkowni, prawda?

Zależy od pierdzistołkowni. Są takie, że jak najbardziej da się.
            • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 18:32
              5000 netto w administracji centralnej, w służbie cywilnej to nie jest wielki problem. Bo chyba nie rozmawiamy o pensjach w samorządach poza Warszawą czy w urzędach skarbowych, gdzie płacą 3200 brutto czy jeszcze mniej.
            • dotcomhaha Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:18
              Na Uniwersytecie w dużym mieście się da-moja mama pracuje w finansach ,wiem co mówię 😁
          • claudel6 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 23:45
            z choinki się urwałaś, triss smile takie rzeczy to tylko na panstwowym.
            • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 06:35
              Takie rzeczy tam, gdzie jest dużo pracowników i bogaty fundusz socjalny + jakieś zakladowe związki zawodowe.
              • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 07:11
                W prywatnych firmach takie warunki to wyjątek, nie reguła. Może w polskiej siedzibie korpo z zachodniej Europy. Zapomnij o takim socjalu w amerykańskim, koreańskim, a w szczególności w polskim korpo.

Takie cuda ma tylko budżetówka i nieliczne korpo.
                • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 07:44
                  Cóż, najwyraźniej budżetówka ma pewne zalety nie ujęte wprost jako składniki wynagrodzenia. Widziałam, że niektóre korpo reklamują się np. oferowaniem karnetów na siłownię i fitness w budynku (w miejscu pracy) czy inną przestrzenią do relaksu. Z mojej perspektywy atrakcyjność ww.jest żadna, wolę dopłatę do zajęć sportowych w gotówce, na podstawie faktury.
                  • zasiedziala Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:17
                    triss_merigold6 napisała:

> Cóż, najwyraźniej budżetówka ma pewne zalety nie ujęte wprost jako składniki wy
                    > nagrodzenia

Oczywiście, że tak. Z resztą prywatne firmy chyba nawet nie próbują konkurować w tym zakresie z budżetówką. Według mnie nawet google mają gorszy socjal niż jedyna instytucja publiczna, do jakiej startowałam.
                  • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:34
                    > Widziałam, że niektóre korpo reklamują się np. oferowaniem karnetów na siłownię i fitness w budynku (w miejscu pracy)

Agora big_grin

Pakiet medyczny, sportowy, kafeteryjny to są normalne dodatki pozapłacowe w Polsce. Wczasy pod gruszą, dodatki na żłobki czy kolonie dla dzieci - budżetówka.
                    • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:42
                      Pakiety sportowe i medyczne też mamy, dlaczego mielibyśmy nie mieć.wink Kafeteryjnego nie, ale są stołówki i bufety z cenami jak na stołówce sejmowej, nieraz biorę coś na wynos, bo dania są świeże i jadalne. W każdym razie, grzechem byłoby narzekać. Inna sprawa, że moja instytucja jest ogromna i osób płacących na ZFŚS (Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych) jest dużo.
      • pelissa81 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:44
        Dokladnie tak
        Targówek jest fantastycznie skomunikowany z centrum a 4 pokoje można wynająć za 2500
        (np. www.otodom.pl/oferta/4-min-pieszo-metro-targowek-oddanie-12-2018-ID3DLXG.html#95b552ad64 )
        meble własne jakaś ikea i już.
        • joa66 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 16:45
          Ci ludzie będą pracować w centrum?
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 17:01
          pelissa81 napisała:

"*Uwaga! Tylko z ob. polskim, bez zwierząt!"

Wolno w Polsce takie szykany uskuteczniać tak otwarcie?

Xsioonc
          • pelissa81 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:49
            a to moje ogłoszenie? Pytaj wystawiającego big_grin
            ja wkleiłam randomowego linka
        • fragile_f Re: 10k na miesiac 03.06.18, 19:29
          Przepraszam Cię, ale to mieszkanie ma bardzo starą kuchnię i łazienkę (na oko jakieś 25-30 lat), stare kaloryfery itp i nie jest umeblowane. Do tych 2500 należy doliczyć media, czyli lekko licząc jakieś 400-600 pln miesięcznie. Dojazd ma też niezbyt oszałamiający - te 30 minut autobusem do centrum, to należy liczyć w niedzielę w długi weekend, bo normalnie cała okolica stoi w korkach, zwłaszcza rano (7 minut do Dworca Wileńskiego to tak naprawdę z dojściem 15-20). Mój znajomy mieszkał kiedyś w tej okolicy i regularnie się spóźniał, bo autobus po prostu nie dojeżdżał z pętli na czas.

Gdybym miała przeprowadzić się z powrotem do Polski, to raczej nie szukałabym tak niskiego standardu uncertain Ja płaciłam 3000 plus media za 3 pokoje i jest to zupełnie normalna cena, znajomi za dwa pokoje średnio 2200-2500 (mówimy o ładnych, zadbanych mieszkaniach).
          • pelissa81 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:50
            tam jest buspas, jeden z najepszych w Warszawie. 30 min do pracy to dużo?? Serio? Uważam, że Targówek jest super skomunikowany jeśli chodzi o KM, bo tu nie ma żadnych korków do samego metra.
            • agnieszka_kak Re: 10k na miesiac 03.06.18, 21:46
              30 minut to jest autobusem do centrum, a nie "do pracy". Znam raptem 2 osoby, które mają peace w centrum...
              • zasiedziala Re: 10k na miesiac 03.06.18, 22:17
                Bez informacji o tym, gdzie będą pracować <w znaczeniu, w jakiej lokalizacji>, to trudno dyskutować o tym gdzie najlepiej zamieszkać. Może przecież być i tak, że mąż dostał pracę w Wawrze, a żona na Bemowie i wtedy ktoś i tak będzie miał kłopotliwy dojazd <chyba, nie są to szczególnie znane mi dzielnice wink>
            • ginger.ale Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:32
              Oferta szałowa nie jest, a przede wszystkim tylko do grudnia, wiec może stąd ta cena, skusi się ktoś, kto lubi się przeprwadzać co poł roku, byleby taniej było.
          • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:37
            Tam w ofercie są podane średnie ceny ofert - 3 pokoje średnio 5000zł, 5 pokoi 12 tysi. Średnio.
    • marianna1960 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 17:06
      Dużo jeszcze im 5000zł zostanie
      • frey.a86 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 17:39
        Zejdź na ziemię. Same koszty stałe (mieszkanie, telefony, transport) to będą ze 3 tysiące, jeśli nie więcej. Wg ciebie 500zł tygodniowo wystarczy na utrzymanie 5 osób? W Warszawie?
        • marianna_gers Re: 10k na miesiac 03.06.18, 18:46
          frey.a86 napisała:

> Zejdź na ziemię. Same koszty stałe (mieszkanie, telefony, transport) to będą ze
          > 3 tysiące, jeśli nie więcej. Wg ciebie 500zł tygodniowo wystarczy na utrzymani
          > e 5 osób? W Warszawie?

Więcej niż 3 tys. A wakacje/zajęcia dodatkowe dla dzieci itp. Moje córki były na szkolnych wycieczkach - za obie zapłaciłam 1200 zł + kieszonkowe.
          • fragile_f Re: 10k na miesiac 03.06.18, 19:33
            Trzeba też doliczyć albo prywatnych lekarzy albo pakiety medyczne, internet, kablowkę (o ile ktos korzysta), czasem jakiegos fryzjera czy wyjscie do kina (z 3 dzieciaków pęka 150 pln za same bilety), leki itp
            • marianna_gers Re: 10k na miesiac 03.06.18, 19:42
              fragile_f napisała:

> Trzeba też doliczyć albo prywatnych lekarzy albo pakiety medyczne, internet, ka
              > blowkę (o ile ktos korzysta), czasem jakiegos fryzjera czy wyjscie do kina (z 3
              > dzieciaków pęka 150 pln za same bilety), leki itp
              >
              Fakt, za aparat ortodontyczny zapłaciłam 4000. Niby jednorazowo ale wizyta kontrolna raz w miesiącu - 250 zł.
              • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:10
                Dla dziecka? Bardzo często te kontrole. Mój nastolatek ma aparat stały i kontrole co 6-7 tygodni.
                • olena.s Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:28
                  Zalezy w jakim tempie ukladaja się zęby. Statystycznie optymalna to 6 tygodni.
      • jeziorowa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 19:26
        marianna1960 napisała:

> Dużo jeszcze im 5000zł zostanie
        No pewnie😂😂😂😂 a jak zamieszkają „na dziko” na działkach to nawet 8000 zł, a jak zrezygnują z jedzenia to zaoszczędzą miesięcznie 10 000zł😝😝😝😝😝
        • ginger.ale Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:34
          A jak zaczną zbierać puszki i dostaną 500+ to jeszcze zarobią!!
    • ewa_mama_jasia Re: 10k na miesiac 03.06.18, 18:48
      Jest ok. Dla ematek 10 tys. to raptem na waciki, ale naprawde pensja 5 tys. netto razy dwa to przyzwoite pieniadze. Nawet z trojka dzieci.
      • jeziorowa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 19:33
        To nie jest na waciki, ale zapominasz, że ci ludzie nie mają gdzie mieszkać. Muszą wynająć. W Warszawie 3 pokoje ok 60m2 w słabej lokalizacji to minimum 3 tys, więc tak naprawdę nie piszemy o 10 tys, tylko o co najwyżej 7 tys na 5 osób, czyli max 1,4 tys na osobę (na wszystko). Nie jest to racja głodowa, ale trzeba bardzo liczyć się z pieniędzmi aby na wszystko starczyło i aby odłożyć na weekendowy wypad co jakiś czas.
    • agnieszka_kak Re: 10k na miesiac 03.06.18, 19:28
      Nie urywa, ale da rade. Mozna wynajac calkiem ladne mieszkanie np. na Sadybie, na Targowku czy na Ursusie. Wydatki wycieczkowo-szkole pokryje 500+, takie normalne zycie bez szalu i bez przygod.
    • bergamotka77 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:05
      Dadzą radę ale szału nie ma.
    • pelissa81 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 20:54
      muszą wynająć... bo ci wszyscy co mieszkają w Warszawie odziedziczyli po babciwink
      Jak nie wynajem za 3000 to kredyt na podobną kwotę. Dużą część ludzi ma w budżecie taki pokaźny, miesięczny wydatek
      • jeziorowa Re: 10k na miesiac 03.06.18, 21:03
        Dużo ludzi z dochodem 10 tys zł na 5 osób ma kredyt z ratą 3 tys. miesięcznie??? Chyba raczej ok 1 tys. miesięcznie, a 3 tys to ci z wyższymi dochodami liczonymi na osobę.
        • agnieszka_kak Re: 10k na miesiac 04.06.18, 07:47
          Dużo ludzi ma w budżecie 3 tys opłat za mieszkanie (i w tym jest rata kredytu, czynsz, rachunki), bez względu na liczbę dzieci. Wręcz prawdopodobne, że kredyt wzięli zanim dzieci się pojawiły. Kredyt z rata 1 tys PLN w Warszawie? Za to nic się nie kupi, chyba że przy 50% wkładzie własnym.
          • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:14
            3 tys. miesięcznie rata (mowa była o kredycie, czyli bez czynszu i rachunków - to płatne dodatkowo) jeżeli dzięki temu zostaje max 1,4 tys. na osobę na absolutnie wszystko (w tym rachunki) w dużym mieście? Znasz aż takich ryzykantów? I jest ich dużo? Ratę dostosowuje się do zarobków i jeżeli nie są one duże to rezygnuje się ze średniego mieszkania w Warszawie i kupuje mniejsze w miasteczku-satelicie aby nie „udusić się” kredytem.
            • agnieszka_kak Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:51
              Znam ludzi z kredytem frankowym, którym rata skoczyła do 2.4-2.5k miesięcznie, do tego czynsz i rachunki. I muszą sobie radzić. Nie mieli żadnych dzieci gdy brali ten kredyt, poza tym rata była wówczas niższa.
              • pelissa81 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 21:30
                Dokladnie tak jest. Bralo sie kredyt na 60m mieszkanie w 2008 a w 2018 rata wyzsza, dochodza dzieci a mieszkanie we franku i sie petla zaciska. Zyc trzeba
                • jeziorowa Re: 10k na miesiac 05.06.18, 21:48
                  Jeżel ktoś brał kredyt w innej walucie niż zarabia i nie zabezpieczył się to znaczy, że lubi podejmować ryzyko, którego cechą charakterystyczną jest to, że możesz zyskać a możesz stracić. Praktycznie wszyscy moi znajomi i sąsiedzi brali kredyt hipoteczny. Tylko jedni zdecydowali się na inną walutę niż ta, w której zarabiali. Tak, oni też stracili na zmianie kursu, ale wzrost zarobków spowodowany większym doświadczeniem zawodowym zapobiegł spadkowi poziomu życia.
                • leanne_paul_piper Re: 10k na miesiac 05.06.18, 22:09
                  A można było wziąć kredyt w PLNach. Rata spadła o połowę i na takim poziomie dzięki wiborowi utrzymuje się już z 5 lat, a z kapitału splacilo się już 80 tys.
                  I po co było się upierać przy CHF?
    • tol8 Re: 10k na miesiac 03.06.18, 22:24
      Z wynajmem to chyba będzie ciężko. My mamy prawie tyle na 2+2+0,5 (alimenty) i szału jakiegoś nie ma. Fakt, że oszczędzamy, ale nie uważam nas za bogaczy czy ludzi żyjących na średnim chociażby poziomie. A meszkamy u siebie, też w dużym mieście.
      • little_fish Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:45
        No to musicie dość mocno oszczędzać....
        "Za trzy tygodnie będę na Peljesac. Palmy i lazurowa woda już czekają. Całe 2,5 tygodnia spokoju smile
        Potem dwa krótkie wypady do dwóch największych europejskich stolic. W sierpniu dwa tygodnie nad jeziorem w lubuskiem. A we wrześniu rejs."
        • arwena_11 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 10:10
          Jak się mieszka w wyłudzonej komunalce i do tego jeszcze wyłudza się dopłaty do mieszkania ( przypominam, że próg wynosi 1200 zł od osoby ) - to się oszczędza na wakacje tongue_out
          • claudel6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:06
            nie ma możliwości, zeby oszczędzili na tyle wakacji za 4 tys. miesięcznie budżetu na całą rodzinę w Warszawie. chyba ze jedzą trawę.
            • arwena_11 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:07
              Noż mówię, że wyłudza i pewnie na czarno ma kasę
              • little_fish Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:14
                Raczej zmyśla... Na każdy temat
                😊
                • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:40
                  Nie no, plus pińceta jej przecież w transzach po 17 tysi wyplacają...😂
    • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 00:12
      wszystko zalezy do jakiego poziomu
      ale tak obiektywnie to bedzie ciężko...
    • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 04.06.18, 00:19
      Na start starczy, ale powinni się postarać o podwyżki lub zmianę pracy, żeby każdy miał tyle na rękę. W Warszawie chyba nie tak trudno o to. Pytanie ile maja samochodów i czy dorobili się czegoś na emigracji. Może maja kasę na zakup mieszkania ?
      • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:20
        Nie mieszkasz bywalec w Warszawie i nikt z twoich znajomych/rodziny też nie, prawda? Pierwszy raz czytam takie brednie, że nie trudno ludziom z aż takim wykształceniem i umiejętnościami, że musieli wyjechać „za chlebem” dostać pracę za 14,5 tys (brutto).😂😂😂. Podpowiem ci, owszem to nie jest trudne, to jest niemożliwe😝
        • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:28
          Jemu się brutto z netto pomerdało.
          • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:17
            pani-noc napisał(a):

> Jemu się brutto z netto pomerdało.
            Nic mi się niepomerdało. Nie wszyscy są nieogarnięci.
        • bialeem Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:32
          Jak dostali za circa 7 brutto (przy średniej warszawskiej 6) to chyba nie jest z nimi aż tak źlesmile
          • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:36
            Średnia warszawska jest mocno zawyżona przez kadrę kierowniczą. Mediana to pewnie 3-4 tyś na rękę. 5 tyś netto to na prawdę nie jest źle.
            • bialeem Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:43
              3-4 na rękę, to 5-6 bruttosmile Wiem, że jest zawyżona, ale nie aż tak mocno. Ludzie zapominają, że od pewnego poziomu robi się na kontraktach albo na własnej działalności.
            • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:43
              Dokładnie. Skądinąd bawi mnie zachłystywanie się przez media nagrodami dla URZĘDNIKÓW i podawanie wysokości nagród, jakie otrzymali sekretarze i podsekretarze stanu, którzy urzędnikami nie są.
          • zasiedziala Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:02
            bialeem napisał:

> Jak dostali za circa 7 brutto (przy średniej warszawskiej 6) to chyba nie jest
            > z nimi aż tak źlesmile

Może też być tak, że jedno z nich dostało całkiem fajną pracę za 10-11k brutto, a drugie jest np. nauczycielem, który dostanie na początek te 3k brutto (taka pensja mi się w głowie kołacze, mogę się mylić). Nie ma co oceniać na podstawie skumulowanej pensji netto kwalifikacji tych ludzi.
        • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:27
          jeziorowa napisała:

> Nie mieszkasz bywalec w Warszawie i nikt z twoich znajomych/rodziny też nie, pr
          > awda? Pierwszy raz czytam takie brednie, że nie trudno ludziom z aż takim wyksz
          > tałceniem i umiejętnościami, że musieli wyjechać „za chlebem” dostać pracę za
          > 14,5 tys (brutto).😂😂😂. Podpowiem ci, owszem to nie jest trudne, to jest niem
          > ożliwe😝
          Jeziorowa, Ty zaś pewnie z Warszawy pochodzisz i odziedziczyłaś nieruchomości w stolicy tak jak Riki? Ja sam nie mieszkam w Warszawie, ale mam tu wielu znajomych, rodzinę, często bywam.
          Wiem, że w latach 2004-2005 pełno ludzi wyjechało za granicę od razu po studiach. To nie będą więc byle kto tylko ludzie z dużym doświadczeniem zawodowym. Słyszałem, że ktoś wraca z Irlandii i w Krakowie dostał propozycję 15 000 brutto. Stolica jest gorsza?
          Według mnie byłoby ciężko utrzymać się za dwie piątki w Warszawie kiedy ma się 3 dzieci i nie ma się mieszkania - wiec trzeba płacić tak jak napisali 3000 za wynajem i zbierać kasę na wkład własny do mieszkania. Problemem jest warszawska drożyzna w nieruchomościach. W Warszawie też potrzebne by były raczej 2 samochody, robi się duże przebiegi, bo miasto jest duże. Nawet bilet do komunikacji miejskiej czy pączek czy piwo są w Warszawie 1,5 raza droższy niż w Poznaniu. W innych miastach jest taniej. Opiekunka dla dzieci pewnie ponad 2000. Trzeba wszystko sobie skalkulować.
          • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:42
            > W Warszawie też potrzebne by były raczej 2 samochody, robi się duże przebiegi, bo miasto jest duże. Nawet bilet do komunikacji miejskiej czy pączek czy piwo są w Warszawie 1,5 raza droższy niż w Poznaniu

Normalnie zarabiający ludzie w Warszawie nie mają 1-2 samochodów tylko 0-1. Mamy tu świetną i tanią komunikację miejską, a koszty utrzymania samochodu (miejsca parkingowe) są wysokie. Mylisz Warszawę z podwarszawiem.

> Opiekunka dla dzieci pewnie ponad 2000

Po co im opiekunka do dzieci w wieku szkolnym???

W Warszawie póki co kuleje jedynie opieka nad dziećmi w wieku żłobkowym. Dla dzieci w wieku szkolnym miasto ma świetną ofertę w ramach lata w miescie. W tym roku nawet nie wysyłam mojego dziecka na półkolonie tylko korzystamy z darmowej oferty miasta.
            • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:55
              Dzieci w szkole mają za darmo wakacje w szkole?
              • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 10:00
                Dzieci w szkole mogą korzystać z przeróżnych akcji typu "Lato w mieście" i półkolonii organizowanych we współpracy ze szkołami. Dzieci przedszkolne - dyżurują przedszkola zastępcze/oddziały przedszkolne w szkołach podstawowych.
                Nie próbuj udowadniać, że opieka nad dziećmi w wakacje w mieście kosztuje 10 tysięcy, bo już mam czkawkę ze śmiechu, drugie dziecko przeprowadzamy przez cały system organizacji opieki w wakacje i ferie.
              • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 10:21
                > Dzieci w szkole mają za darmo wakacje w szkole?

Tak. Tzn szkoła organizuje opiekę, a zajęcia w ramach lata w mieście są różne. Dzieci chodza na basen, na zajęcia do domow kultury, straż miejska organizuje miasteczko gdzie dzieci uczą się poruszac po miescie rowerem, zasad ruchu itd. Moje dziecko rok temu było zachwycone. I to wszystko za darmo tylko za obiad się płaci 7 zł dziennie.
                • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 04.06.18, 10:26
                  Dobre. Ciekawe czy coś takiego w Poznaniu jest?
                  • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 10:34
                    Sprawdź, w Warszawie funkcjonuje to świetnie. Dziecko zameldowane w danej dzielnicy zawsze jest przyjęte (nawet zapisane w ostatniej chwili). Wejścia na basen/do kina/do muzeów itd finansuje miasto. Jeśli dziecko nie ukończyło jeszcze przedszkola to nie przyjmą go na „lato w mieście”, ale wtedy są dyżurne przedszkola.
                  • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:47
                    Jak ostatnio sprawdzałam, to w Poznaniu nie było. W podpoznanskiej gminie jest tydzień darmowych zajęć w domu kultury, ale w godzinach 9-13, bez wyżywienia, pierwszeństwo mają beneficjenci z mops.
                  • conena Re: 10k na miesiac 07.06.18, 12:36
                    Nie ma.
          • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:54
            Bywalec, owszem pochodzę z Warszawy, ale jedyne co odziedziczyłam to nazwisko (takie nieotwierające ani jednych drzwi😝). Tak, jak wszyscy moi znajomi dorabiałam się „od zera”. Znam dwa typy ludzi, którzy z Warszawy wyjechali na emigrację zarobkową (co oczywiście nie oznacza, że inne nie istnieją). Najliczniejsza to ludzie, którzy nie byli w stanie utrzymać się tutaj, druga grupa to ludzie wykształceni, którzy otrzymali super kontrakty za granicą w firmach- matkach. Ci drudzy nie wrócą dla pensji 15 tys brutto (nie mówiąc już o połowie niższej). Pozostali dorabiali się na miejscu. Stąd nie wyjeżdżało się z powodu braku pracy, bo ona zawsze była i jest.
            • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:56
              Ale działeczke ROD odziedziczyłaś? smile Kamienicę na Ochocie albo mieszkanko tamże?
              • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 10:29
                Moi rodzice (tak jak moich rówieśników z mojego środowiska) mieli jedynie mieszkanie w bloku z wielkiej płyty. Mają je nadal. Kiedyś (oby jak najpóźniej) odziedziczą je ich wnuki (a wnuków jest sporo😀).
          • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 09:56
            Opiekunka do zdrowych dzieci w wieku szkolnym jest doskonale zbędna. Szkoły dysponują świetlicami, przedszkola są czynne do 17. W Warszawie przy bdb. komunikacji miejskiej 2 samochody na rodzinę również są doskonale zbędne, komunikacja miejska jest tańsza niż w np. Łodzi, a przejazdy dla dzieci są darmowe.
            • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 10:11
              Dziecko szkolne może mieć 6-7 lat, świetlice szkolne są, ale często to nie świetlice, a przechowalnie, gdzie dzieci siedzą sobie na głowie, bo przestrzeń została zaadoptowana na sale. Co do samochodów to zgadzam się, tylko wynajęcie mieszkania w dobrze skomunikowanym miejscu niestety jest drogie. Przedszkola są czynne do 17.00 i tak właśnie najczęsciej kończy się praca w biurach, miasto musi zapewnić miejsce tyle, że nie musi brać pod uwagę preferencji rodziców i bywa, że bez pomocy jest trudno.
              • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 10:23
                O przechowalni możesz mówic w przypadku 2 latka. 6-7 latek nie potrzebuje wiele wiecej do szczęścia poza rówieśnikami i placem zabaw.
                • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 10:37
                  Nie każde dziecko jest w stanie wytrzymać w świetlicowym jazgocie. Kiedy wybierałam szkołę dla córki dyrektorka mnie uprzedziła, żebym uznała, że u nich świetlicy nie ma, bo na tej przestrzeni jaką mają, to tylko mogą pilnować, żeby się dzieciaki nie pozabijały. Było tam tak głośno, że wprowadzono jakieś drakońskie (to wiem od koleżanki, dyrektorka sama przepraszała rodziców, ale inaczej się nie dało) metody i jej córka odmówiła chodzenia.
                  A szukając sal w wielu szkołach cięto przestrzeń dla świetlic, więc obawiam się, ze to może być teraz dość powszechny problem i trzeba brać to pod uwagę.
                  • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:09
                    > Kiedy wybierałam szkołę dla córki dyrektorka mnie uprzedziła, żebym uznała, że u nich świetlicy nie ma, bo na tej przestrzeni jaką mają, to tylko mogą pilnować, żeby się dzieciaki nie pozabijały.

To po co wybrałaś taką beznadziejną szkołę?

W przypadku wakacji dyżury są w różnych szkołach, więc nie musisz zapisywać dziecka do szkoly ze słabą świetlicą.
                    • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 20:57
                      To jedna z kilku szkół w okolicy, nie chodziło o świetlicę, a o realizację obowiązku szkolnego. Ta szkoła jeśli chodzi o wszystko inne ma świetną opinię, to nawet nie był mój rejon, więc wszystko zależało od uprzejmości dyrekcji. Dziecko zapisałam do szkoły prywatnej
                • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:50
                  No bez jaj - nam zrobili plac zabaw: jedna mała zjeżdżalnia, jedna huśtawka dla maluchów, jedno "gniazdo", jedna drabinka. Chodzą tam dwu - czterolatki, siedmiolatki nie mają tam nic do roboty.
          • claudel6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:09
            >W Warszawie też potrzebne by były raczej 2 samochody

zakrztusiłam się big_grin
            co tam dwa, najlepiej 4 dla każdego członka rodziny. żeby do Warszawy wjeżdżalo dziennie nie 2 mln, a 4 mln samochodów.
            • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:10
              To są wyobrażenia prowincji o życiu w Warszawie.
            • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:16
              Ludzie, którzy mieszkają w centrum lub blisko centrum (stara Ochota, stary Mokotów itd) Warszawy mają najwyżej 1 samochód w rodzinie i jeżdżą nim tylko na weekendy/wakacje lub po duże zakupy.
              • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:22
                jeziorowa napisała:

> Ludzie, którzy mieszkają w centrum lub blisko centrum (stara Ochota, stary Moko
                > tów itd) Warszawy mają najwyżej 1 samochód w rodzinie i jeżdżą nim tylko na wee
                > kendy/wakacje lub po duże zakupy.
                W Poznaniu ludzie mają 2 samochody bardzo często i jeżdżą nim codziennie smile
                • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:33
                  Jak muszą to jeżdżą smile
                • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:37
                  Nie zauważyłam😝. Miesiąc temu mieszkałam na poznańskiej starówce. Nigdy nie mieliśmy problemu z zaparkowaniem😀
              • claudel6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:32
                my nie mieszkamy tak blisko centrum (mamy 8 km do), a też mamy jeden.
          • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:44
            "Nawet bilet do komunikacji miejskiej czy pączek czy piwo są w Warszawie 1,5 raza droższy niż w Poznaniu"
            Jesteś pewna...? Akurat Poznań ma chyba najdroższą komunikację, w Warszawie jest tańsza...
            • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 05.06.18, 00:35
              nie, bo są u nas bilety automatycznie liczące przystanki i to wychodzi korzystnie. W Warszawie najtańszy bilet to ile złotych? 3-4?
              • zasiedziala Re: 10k na miesiac 05.06.18, 00:49
                Bywalec, ale nikt nie pika PEKĄ, jeśli korzysta ze zbiorkomu 2xdziennie, czyli jest mieszkańcem i stałym użytkownikiem tej formy komunikacji, a o takich przypadkach mówimy. Jak przeprowadzałam się z Poz do Waw, to cena biletu miesięcznego w tym pierwszym była 1-2 zł wyższa niż w tym drugim mieście. Poznań ma relatywnie drogą komunikację miejską, jeśli porównać do tego co jest w Wawie, a jeszcze jakiś czas temu bilety na poznański zbiorkom były jednymi z najdroższych w kraju, o czym było dość głośno w mieście. Nie ma co się upierać, bo akurat w tej kategorii Wawa na pewno nie jest o połowę droższa.
                • jeziorowa Re: 10k na miesiac 05.06.18, 08:09
                  Warszawa jest najdroższa pod trzema względami: nieruchomości, usługi (w tym prywatne opiekuńcze dla dzieci) i szeroko rozumiana rozrywka dla dorosłych (dla dzieci jest szeroki wachlarz darmowej).
                  • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 05.06.18, 11:31
                    jeziorowa napisała:

> Warszawa jest najdroższa pod trzema względami: nieruchomości, usługi (w tym pry
                    > watne opiekuńcze dla dzieci) i szeroko rozumiana rozrywka dla dorosłych (dla dz
                    > ieci jest szeroki wachlarz darmowej).
                    Hotele w Warszawie sa baaaaaaardzo drogie. Szacuję, że życie w Warszawie jest droższe od życia w Poznaniu co najmniej o 50%. Nawet jeśli benzyna jest w takiej samej cenie, to przebiegi robi się znacznie większe - a więc większe koszty paliwa i utrzymania auta - częstsze przeglądy co ileś km, wymiany oleju, części i innych materiałów eksploatacyjnych. Dodam, że w Warszawie zdarzyły mi się najdroższe piwo w życiu - drożej niż na wyspach - nie zgadniecie ile. Z drugiej strony pensje są najwyższe też. Według mnie za średnią krajową to w Warszawie można przeżyć tylko jak ma się nieruchomość, której nie trzeba spłacać.
                    • riki_i Re: 10k na miesiac 06.06.18, 00:53
                      bywalec.hoteli napisał:

> Hotele w Warszawie sa baaaaaaardzo drogie.

Dziwny z ciebie bywalec hoteli, skoro wypisujesz takie rzeczy. Dla uczestników programu genius na bookingu, ceny hoteli w weekendy (łącznie z nocą z nd na pn) pokazują np. 170 zł za nowiutki hotel czterogwiazdkowy znanej sieci, w tym m. in. łóżko King size i pokój o podwyższonym standardzie na ostatnim piętrze z niezłym widokiem. W tygodniu jest sporo drożej, ale poza centrum można się wygodnie przespać poniżej 250 zł.

> Szacuję, że życie w Warszawie jest d
                      > roższe od życia w Poznaniu co najmniej o 50%. Nawet jeśli benzyna jest w takiej
                      > samej cenie, to przebiegi robi się znacznie większe - a więc większe koszty

Nie jest droższe chyba, że kosztowne wynajmujesz. Duże przebiegi autem robią ludzie mieszkający na peryferiach, to nie dotyczy wszystkich. Poza tym Warszawa ma stosunkowo niezłą komunikację miejską, nie ma potrzeby wszędzie jeździć samochodem (sam czasem korzystam z metra).
                      • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 06.06.18, 09:36
                        Warszawa jest droższa na bank, mówię Ci Riki, na każdym kroku. Ty masz tę uprzywilejowaną sytuację, że odziedziczyłeś nieruchomości. Samemu naskładać na cenę warszawską byłoby bardzo ciężko zwykłemu człowiekowi. Żeby nie było - choć jestem z Poznania, to nie narzekam na Warszawę, lubię ją, ma swój urok, wiele ciekawych miejsc, mieszkają tu moi przyjaciele i rodzina.
                        Obawiam się, że mimo dobrej komunikacji miejskiej długo się dojeżdża. W Poznaniu w każde miejsce zajadę autem w pół godziny maksymalnie.
                        A co do hoteli, to w Warszawie wiele razy byłem służbowo i ostatnio przeraziła mnie cena hotelu koło dworca, który znam i lubię, choć już trochę trąci myszką, było to koło 600 zł za dobę. Za granicą hotele zwykle to 70-100 EUR gdzie jeżdżę.
                        • riki_i Re: 10k na miesiac 06.06.18, 13:55
                          To co odziedziczyłem, już dawno sprzedałem. Owszem, był to jakiś kapitał początkowy, ale w stosunku do tego co teraz posiadam niezbyt duży. Musiałem płacić gotówką i kredytami.

Orientacja w nieruchomościach czy w hotelach, kogoś kto jest stąd, a kogoś kto przyjeżdża, jest nieporównywalna. Ja w Poznaniu bym wiele nie zadziałał.
                        • jeziorowa Re: 10k na miesiac 06.06.18, 14:34
                          Nie bywalec, nie dojeżdża się daleko (a napewno nie każdy). Dużo osób szuka pracy niedaleko domu. Ja dojeżdżam niecałe 4 km do pracy, to daleko?
                          Zwykli ludzie (ci z mojego pokolenia, czyli 40+) w ogromnej większości nie odziedziczyli ani jednej nieruchomości, tylko tradycyjnie zabrali się do pracy, wsparli kredytem i kupili.
                          Warszawa nie jest droższa na każdym kroku. Ceny w sklepach są identyczne jak w Poznaniu. Drożej jest w knajpach. Droższa jest rozrywka dla dorosłych (i oferta bogatsza), za to mnóstwo jest taniej lub darmowej dla dzieci. Tania komunikacja, rozwinięta darmowa opieka wakacyjno-feryjna dla dzieci szkolnych i przedszkolnych.
                        • zasiedziala Re: 10k na miesiac 06.06.18, 20:28
                          bywalec.hoteli napisał:

> Warszawa jest droższa na bank, mówię Ci Riki, na każdym kroku.

Oczywiście, że jest droższa, ale żeby w Wawie wydawać 150% tego co w Poznaniu, to trzeba by chyba pół życia w knajpach spędzać wink U mnie w czasach, kiedy wynajmowałam mieszkanie, czyli porównywalnych do poznańskich, koszt życia wzrósł o jakieś 20-30% i był spowodowany właściwie dwoma czynnikami, tj.: wzrostem czynszu najmu (tu faktycznie płaciłam 150% tego co w Poznaniu) i zmianą trybu życia polegającą na przeniesieniu stołowania się od śniadania często po kolację na miasto, w sumie to dawało jakieś 50-60% wydatków w moim budżecie, reszta pozostała bez zmian.
                          • bialeem Re: 10k na miesiac 06.06.18, 21:45
                            W Poznaniu? W jakich knajpach?
                            Ja i Poznań mamy skomplikowaną relację, ale to jest bardzo tanie miasto. Do życia, do mieszkania, do knajp (jakich knajp?). Gdybym miała zarabiać w Warszawie i wydawać w Poznaniu, to bym pływała w basenach pieniędzytongue_out Zresztą tam nie ma na co wydawać. To jest problem Poznania.
                            • zasiedziala Re: 10k na miesiac 06.06.18, 21:50
                              Chodziło mi o wzrost wydatków po przeprowadzce Poznań -> Warszawa, który według mnie zależy od struktury wydatków. Gdybym prowadziła życie bardzo imprezowe, to faktycznie w Warszawie mogłabym wydać o połowę więcej niż w Poznaniu.
                              A co do tego zarabiania w Warszawie i wydawania w Poznaniu, to niestety w mojej "działce" nie ma tak horrendalnych różnic w zarobkach, zasadniczo różnica w zarobkach z początku nie pokryła nawet różnicy w wydatkach.
                              • bialeem Re: 10k na miesiac 06.06.18, 22:06
                                Tak. Waw jest zdecydowanie droższa w ogóle, ale chyba główna różnica jest w cenach mieszkań. Nie wiem w sumie gdzie się w tej chwili w Poznaniu najwygodniej mieszka i gdzie jest tanio a gdzie drogo (zakładam, że Wilda, to wciąż taka Praga, okolice szmulek), ale różnice w kosztach są astronomiczne.
                                • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 07.06.18, 09:13
                                  bialeem napisał:

> Tak. Waw jest zdecydowanie droższa w ogóle, ale chyba główna różnica jest w cen
                                  > ach mieszkań. Nie wiem w sumie gdzie się w tej chwili w Poznaniu najwygodniej m
                                  > ieszka i gdzie jest tanio a gdzie drogo (zakładam, że Wilda, to wciąż taka Prag
                                  > a, okolice szmulek), ale różnice w kosztach są astronomiczne.
                                  >
                                  Północ - Winogrady, Piątkowo drożej, południe - Wilda, Dębiec, okolice autostrady - taniej, Rataje - średnio, ale mieszkania w płycie trzymają sporą cenę.
                            • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 07.06.18, 09:29
                              bialeem napisała:
                              > W Poznaniu? W jakich knajpach?
                              > Ja i Poznań mamy skomplikowaną relację, ale to jest bardzo tanie miasto. Do życ
                              > ia, do mieszkania, do knajp (jakich knajp?). Gdybym miała zarabiać w Warszawie
                              > i wydawać w Poznaniu, to bym pływała w basenach pieniędzytongue_out Zresztą tam nie ma
                              > na co wydawać. To jest problem Poznania.
                              Mogłabyś rozwinąć wypowiedź? W okolicach Starego Rynku i Ronda Kaponiera są setki jeśli nie tysiące lokali gastronomicznych, gdzie możesz wydać swoje bejmy smile. A że piwo nie kosztuje 30 zł - jak raz w Wawie koło syrenki zapłaciłem, to już inna sprawa.
                              Może chodzi Ci o modne restauracje typu Amaro, gdzie "5 momentów" kosztuje tysiaka i pokazują się tam jakieś "gwiazdy" typu Karolak czy Doda, to nie orientuję się smile
                              Może masz trochę racji - poznaniak jak się trochę dorobi, to inwestuje raczej w działkę, dom, nieruchomości a nie w konsumpcję i modne samochody typu ferrari
                              • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 08.06.18, 09:39
                                Co masz na myśli Bialeem?
                            • conena Re: 10k na miesiac 07.06.18, 12:13
                              Hehe, pamietam jak wyjechałam służbowo na dłużej do Szczecina i zachwycona byłam tanimi taksówkami, tanimi i dobrymi knajpami, hotelami, małym ruchem na ulicach 🤣 po powrocie do PZN wszystko mi było za drogo.
                            • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 08.06.18, 09:54
                              bialeem napisał:
                              > W Poznaniu? W jakich knajpach?
                              > Zresztą tam nie ma na co wydawać. To jest problem Poznania.

Możesz rozwinąć, o co Ci chodzi Bialeem ? smile
                • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 05.06.18, 11:27
                  Nie wiedziałem Mumin, że przeniosłaś się z Poznania do Warszawy. Ciekawe! smile Co do Zbiorkomu - to kiedyś była poznańska najtańsza, teraz być może bilety miesięczne wychodzą drogo. Wiem, że jak okazyjnie podjeżdżam gdzieś bimbą, to jest tanio za kilka przystanków. Są też chyba bilety miesięczne imienne - tańsze.
              • kurt.wallander Re: 10k na miesiac 05.06.18, 10:48
                bywalec.hoteli napisał:

> nie, bo są u nas bilety automatycznie liczące przystanki i to wychodzi korzystn
                > ie. W Warszawie najtańszy bilet to ile złotych? 3-4?

Najtańszy bilet kosztuje 3,40 normalny (20-minutowy na dwie strefy). 75-minutowy na 1. strefę (cała Warszawa) 4,40 zł.

Oczywiście bilety okresowe wypadają korzystniej.
      • riki_i Re: 10k na miesiac 05.06.18, 08:44
        bywalec.hoteli napisał:

> Na start starczy, ale powinni się postarać o podwyżki lub zmianę pracy, żeby ka
        > żdy miał tyle na rękę. W Warszawie chyba nie tak trudno o to.

Żart to niewyszukany, czy peron Ci odjechał?

Niestety, nie doszliśmy jeszcze w Warszawie do stanu, w którym zwykłym ludziom ani się 10k na rękę
        • jeziorowa Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:17
          Riki, nie wprowadzaj kolegi w błąd😜. Każdy, kto ma internet może sobie sprawdzić, że w Warszawie każdy zarabia minimum 10 tys zł netto, a luksusowe kawalerki w centrum można wynająć za 500zł/msc😂😂😂😜.
        • bywalec.hoteli Re: 10k na miesiac 05.06.18, 11:36
          riki_i napisał:
          > Niestety, nie doszliśmy jeszcze w Warszawie do stanu, w którym zwykłym ludzio
          Ale to chyba są specjaliści z wieloletnim doświadczeniem, znający bardzo dobrze angielski?
          • riki_i Re: 10k na miesiac 05.06.18, 16:30
            bywalec.hoteli napisał:

> Ale to chyba są specjaliści z wieloletnim doświadczeniem, znający bardzo dobrze
            > angielski?

Nie sądzę.
    • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 08:59
      Rozsądnie byłoby policzyć ile kosztowałby ich podobny standard jaki mają teraz. Podobne mieszkanie, opłaty, komunikacja, samochód, zajęcia dodatkowe dla dzieci, leki jeśli przyjmują (mogą być w Polsce nierefundowane), żywność, ewentualne korepetycje i wszystko inne.
    • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:01
      wynajęcie mieszkania + media to minimum 3.500
      jedzenie i chemia do domu-minimum 500/tydz
      obiady dzieci i jakies skladki, zajecia do datkowe przy dobrych wiatrach to 1000 zl (np dom kultury i sksy)
      opieka zdrowotna,leki,dentysta-wszystko zalezy,ale minimum 100/osobe na miesiac
      odlozyc minimum 1000zl/miesiecznie na wakacje
      a gdzie ciuchy, buty, wycieczki i obozy dzieci, sprzet sportowy
      a auto?
      a komorki, ich utrzymanie, internet, jakis sprzet audio itp raz na jakis czas?
      a budzet na imprezy/nawet rodzinne komunie itp prezenty czy raz na jakis czas bilet na jakies wydarzenie koncert kino teatr
      a ubezpieczenia?
      • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:13
        Werdipurke, skoro do tej pory znajomi wątkodajki nie „zginęli nędznie” tylko jakoś sobie radzą to zapewne mają świadomość, że nie myślą o takim życiu jakie prezentujesz tylko o przeżyciu w tańszym lokum z jakimiś ekonomicznymi wypadami weekendowymi a nie wakacjami. Jakie obozy dzieci, sprzęt sportowy, auto, imprezy, ubezpieczenia??? To nie za max 1,4 tys zł na osobę (w tym wszystko łącznie z opłatami) w Warszawie po zapewnieniu dachu nad głową.
        • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:58
          A dlaczego zakładasz, że Ty jedna wiesz jakie życie planują i jakie prowadzili ci znajomi? Jeśli nie mieszkali od lat w Polsce, albo nigdy nie mieszkali w stolicy, to mogą nie być świadomi kosztów, stąd research na co wystarczy 10 tysi. Dlaczego zakładasz, że znajomi chcą wyjechać tylko na jeden weekend w roku i to po taniosci, a nie- co bardziej oczywiste- że ludzie chcieliby, żeby wystarczyło im na różne weekendowe wyjazdy OPROCZ normalnych wakacji?
          • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:44
            Nic nie zakładam, nie znam tych ludzi. Wątkodajka napisała, że chcieliby wyjechać na weekend raz na jakiś czas, wynająć mieszkanie i nic więcej nie ma w ramach oczekiwań. „Jakieś wypady” to nie jeden w roku. Kolejny raz napiszę więc: na to wystarczą zarobki w podanej wysokości. Na skromne życie też. Na imprezy, utrzymanie auta/aut, wakacje oprócz (a nie zamiast) tych weekendów już nie.
      • marianna1960 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:24
        I co jeszcze wymienisz tobie to 100tys nie starczyło
        • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:36
          a co ja tam niby wymienilam ponad stan?
          • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:38
            Wszystko oprócz mąki, chleba, mleka, ziemniaków, mydła i papieru toaletowego😜
      • an.16 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 14:28
        Czy wy jesteście wszyscy obłożnie chorzy? Dlaczego mieliby wydawać 500 zł (miesięcznie!!!) na opiekę zdrowotną?
        • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 14:48
          nastolatki-ortodonta,dentysta, pakiet medyczny dla rodziny w warszawie w luxmed czy czyms podobnym to 399/rodzine to zostaje 100 zl miesiecznie na reszte w tym apap i gripex na przeziebienie
          • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 14:54
            Pytanie po co taki pakiet skoro jego jakość nie przewyższa NFZ (poza ładniejszymi wnętrzami) . Te firmy przedobrzyły i kolejki u nich (zwłaszcza na pakiet podstawowy) takie same lub dłuższe niż NFZ.
            • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 14:57
              wszystko zalezy
              na nfz nie znajdziesz wizyty na 19:30....
              • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 15:04
                znajdziesz smile (tzn zalezy od godzin przyjmowania konkretnego lekarza)

Do jednego z "moich" lekarz latwiej się dostac na NFZ niż prywatnie. Jakość obsługi dla prywatnych pakietów w kombinatach typu Luxmed czy Medicover gwałtownie się obniżyła w ostatnich latach. Zdecydowanie bardziej opłaca się NFz plus wizyty prywatne jeżeli to potrzebne (nota bene te kombinaty lepiej traktują prywtanych niż już upolowanych pakietowiczów, zwłaszcza z pakietem podstawowym)/ IMHO przy przeciętnej zachorowalności rodziny - pieniądze w błoto.
            • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 15:00
              > Pytanie po co taki pakiet skoro jego jakość nie przewyższa NFZ

Bzdura.
              • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 15:09
                Czyżby? W ostatnich dwóch latach przyplatały mi się cztery powazniejsze kryzysy medyczne (każdy inny) . Załatwiłam je sprawniej w wersji NFZ/prywatne wizyty. I taniej niż pakiety. Miałam też wątpliwą przyjemność (kolejną!) skorzystania z Medicoveru - nigdy więcej (chyba, że znowu zapomnę i pobiegnę). Z "weselszych" panie od RTG przy mnie kłociły się o to jak się obsługuje roentgen.
                • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:01
                  wszystko jedno, pakiet czy tylko wizyty prywatne jako wsparcie nfz
                  to i tak jest 5 osob!
                  w tym nastolatki o ktire trzeba dbac ortodontycznie i okulistycznie,ortopedycznie, dermatologicznie (!!!) i czasem jakas infekcja czasem jakas szczepionka. to jest 5 osob!
                  • kokosowy15 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:16
                    Od 50 lat nie placilem za wizyte u lekarza, takze u stomatologa. Bogaci ludzie, ktorych stac na placenie za wszystko, takze choruja i mimo posiadanych pieniedzy umieraja, czasami nawet mlodo. Wiem, ze w naszych warunkach wiele chorob jest bardzo kosztowna bo nie refundowana, ale przecietny czlowiek moze doskonale obejsc sie bez prywatnego lekarza.
                    • mildred.pierce Re: 10k na miesiac 18.07.18, 02:00
                      Śmiechu warte. Na wizytę u endokrynologa publicznie musiałabym czekać ponad rok. Na wizyty u innego specjalisty czekałabym ponad pół roku, podczas gdy musiałam chodzić do niego między pobytami w szpitalu. Kontrola po operacji - a miałam ich kilka - ileś tam tygodni po. Fajnie, ale termin na NFZ wynosił 5-6 miesięcy po każdym z zabiegów. Złamana kończyna (nie z mojej winy) - rehabilitacja ROK po zdjęciu gipsu. Nie miałam kasy na prywatne wizyty. Nie wróciła mi ta część ciała do formy sprzed wypadku, ćwiczenie na wuefie było koszmarem. Może wzorem niektórych ematek powinnam się wystarać o jakiś hajs?
                      Na NFZ nie doczekałam się także przez tydzień na lekarza rodzinnego czy jak on się tam nazywa i z małego kaszlu zrobiło mi się zapalenie płuc. Jeśli mam pieniądze, pójdę prywatnie. Jeśli nie mam, wolę nie iść wcale, bo standard opieki zdrowotnej na NFZ jest w tym kraju taki jak w byłym ZSRR. Nie wspomnę już o tym, że ,,mój" szpital co jakiś czas pojawia się w mediach jako przykład partactwa lekarzy, więc każda hospitalizacja czy wizyta w przychodni w tym szpitalu to jak rosyjska ruletka. Gdzie indziej też nie jest zresztą lepiej.
                  • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:18
                    Jesteś pewna, że pakiet 399 miesięcznei za rodzinę zawiera stomatologa, ortodontę ( w tym ewentualny aparat) dla np 3 dzieci?
                    • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:26
                      Mój kolega w Medicoverze w ramach ubezpieczenia przeszedł zawał, bezkosztowo.
                      • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:36
                        Przejść zawał można też na ulicy wink

Napisz co otrzymał za jaki pakiet.
                        • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:36
                          p.s. znam dwie osoby, które przeszły zawał na NFZ smile
                          • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 20:00
                            A ile jest osób, które przeszły zawał nie mając żadnego ubezpieczenia!
                    • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:34
                      IMHO - problem z prywatnymi pakietami (przynajmniej w Warszawie) polega na tym, że w pakietach jest mydło i powidło, czas oczekiwania się wydłuża, a lekarze coraz mniej chetnie dają skierowania na badania pakietowiczom. Ja uważam, że jeżeli płacę prywatnie to szukam najlepszego dostępnego specjalisty (no, powiedzmy z grona najlepszych) a ci są rozsiani po różnych placówkach, często specjalistycznych. Wrócę do przykładu z Medicoveru - przerób jak na stadionie, co było na RTG pisałam, wyniki się zagubiły ( w koncu odnalazły) a ortopeda przepisał mi silne leki przeciwbólowe stosowane w bólach poopercyjnych (kiedy np nie można spać z bólu) mimo, że sto razy powtarzałam, ze noga mnie boli tylko przy chodzeniu. Lek bardzo silny o duzych skutkach ubocznych. Uciekłam do centrum medycyny sportowej, gdzie za taka samą lub niższą kwotę postwili mnie na nogi (dosłowenie) sprawnie i profesjonalnie. Dlatego uważam, że jezeli z jakichs powodów chcemy płacic za prywatną opiekę medyczna to nie za głupie pakiety (milo jak pracodawca płaci, ale samofinansujacym radziłabym jednak inną politykę ) tylko za super specjalistów. "Pakietownie" wzięły za dużo klientów I ewidentnie sobie nie radzą.
                      • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:40
                        p.s. rtg mojego syna też kiedyś zawieruszyli, a stopę wyleczył mu skutecznie lekarz na NFz.

Ja mam niestety odruch, że jak ostry dyżur 24/7 to Medicover, ale niestety skutki nie są najlepsze.
                        • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:17
                          > jak ostry dyżur 24/7 to Medicover

Tu się zgodzę: na ostrym dyżurze ortopedyczno - internistycznym w Medicover pracuje gorszy sort lekarzy. Tam się jeździ po L4, a nie w celach - że tak powiem - leczniczych. Natomiast na dyżurujacych pediatrów złego słowa napisac nie mogę.
                      • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:06
                        Cała moja rodzina od +- 10 lat leczy się w Medicover. Ani razu nie zgubiono naszych wyników badań: wszystkie są elegancko w systemie i nawet po latach mogę sobie do nich zajrzeć i je wydrukować. 2 lata temu doznałam kontuzji nogi i zostałam wyleczona przez specjalistów z Medicover. Nikt mi nie przepisał żadnych tabletek tylko rehabilitację, na którą czekałam kilka tygodni. Na NFZ na spotkania 1 - 1 z rehabilitantem pewnie musiałabym czekać kilka miesięcy albo i dłużej.

Nie wątpię, że z katarkiem łatwiej się dostać do internisty na NFZ. Spróbowałabyś kiedyś np. leczyć dziecko z przewlekłą chorobą. W Luxmed i Medicover całą dokumentację medyczną mam w systemie. Na NFZ każda przychodnia ma swój własny system komputerowy, w żaden sposób nie połączony z innymi placówkami. A tak się składa, że przychodnia pediatryczna i specjalistyczna są w dwóch różnych miejscach w dzielnicy. Niestety, ale wybierając się od jednego lekarza do drugiego muszę wozić całą papierową dokumentację ze sobą, bo lekarz nie wyklika sobie w systemie co wpisał specjalista w innej placówce. Witamy w polskiej służbie zdrowia w XXI wieku - makulatura rządzi!
                        Chcę zapisać dziecko na szczepienie na NFZ? Nie ma problemu. Proszę tylko dzwonić we wtorki i czwartki między 15:00 a 15:30, bo wtedy jest dostępna pielęgniarka, która opiekuje się zeszytem zapisów. I nie, nie ma możliwości, żeby inna pielęgniarka jej coś tam dopisała. W przychodni NFZ każdy zna swoje obowiązki i wie komu wolno prowadzić zeszyt.

Wizyty domowe na NFZ? Istnieje jeszcze coś takiego? Prywatnie mam to w pakiecie. Tak samo jak czat z lekarzem, poradę telefoniczną o dowolnej porze, zamawianie recept online, konsultacje z lekarzem przez internet, smsy przypominające o wizycie, maile dodające wizyty do kalendarza Google itd. Gdzie na NFZ umówię wizytę przez internet? Gdzie sprawdzę wyniki badań w internecie? Ja na prawdę nie potrzebuję płacenia za super specjalistów od medycyny sportowej, jeśli przede wszystkim potrzebuję szybkiej i kompleksowej opieki zdrowotnej dla swoich dzieci i siebie.
                        • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:17
                          Isnieją wizyty domowe - wiem - bo kiedy chciałam się zapisac do mojego lekarza piewrszego kontaktu na "dzisiaj" to był właśnie na wizytach smile

Poza tym ja nie piszę, że tylko NFZ - prywatnie też, ale tylko tam gdzie lecza lepiej. Rehabilitację po urazie w centrum medycyny sportowej miałam od razu a nie po kilku tygodniach (NFZ proponował mi wtedy 11 tygodni) . Od razu, następnego dnia. A więc mając w tym przypadku wybór:

rehabiltacja NFZ -11 tygodni za 'darmo"
                          rehabiltacja Medicover - kilka tygodni - płatne
                          rehabiltacja prywatna w wybranej klinice - od reki, płatne

To raczej wybieram między opcją 1 a 3, w zależnosci od sytuacji. Ja jestem niecierpliwa, wybrałam płatna, od reki.

p.s. Moje dziecko było szczepione tylko w przychodni NFZ, bez problemów a pewnie bym zauwazyła, bo ja lubię mieć wszystko potwierdzone szybko.
                          • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:21
                            p.s. koleżanka, która ma pakiet od pracodwacy w innej "pakietowni" mówila mi pare miesięcy temu, że piszą zbiorowo do kadr, że chcą zmiany albo dostawcy usług, bo teraz terminy dłuższe niż NFZ albo system wsparcia medycznego dla pracowników.
                          • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:27
                            a widzisz ale jednak nie wszystko jest bezplatne
                            jesli maja 3 dzieci w wieku szkolnym to hpv dla dziewczynek tez wchodzi w gre
                            • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:29
                              Tylko czy w tym celu trzeba kupować pakiet? Taniej wykupić szczepienie.

Werdipurke, który pakiet6 z Luxmedu polecasz dla rodziny 2+3?
                              • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 18:08
                                zadnego nie polecam. nie o to chodzi. chodzi o to że na 5 osob zawsze jakies wydatki są, a to pakiet a to prywatne usg a to leki ja biegunke.

osobiscie polecam pakiety u multioperatorow np interrisk aby korzystac ze wszystkich placowek lux med medycyna rodzinna damian medicover i wiele innych ale to zalezy. jak ktos ma dziecko z choroba przewlekla to mu sie przyda a innemu lepiej wykupic np 10 zabiegow rehabilitacji gdy bedzie potrzebna
                        • aamarzena Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:20
                          "Chcę zapisać dziecko na szczepienie na NFZ? Nie ma problemu. Proszę tylko dzwonić we wtorki i czwartki między 15:00 a 15:30, bo wtedy jest dostępna pielęgniarka, która opiekuje się zeszytem zapisów. "
                          Z takiej przychodni ucieklam kurcgalopkiem i poszłam do innej. Tez na NFZ. I można zapisać się na szczepienie bez problemu i rano i późnym popołudniem. Jak najbardziej możliwe są zapisy przez internet i przychodzą maile i smsy przypominające o wizycie. Na prawdę, nikt nie trzyma nikogo na siłę w przychodni, która zatrzymała się w latach 50 ubiegłego wieku.
                          Ale zresztą co mi tam. Chodźcie sobie do luxmedow i medicoverow - mniej ludzi w przychodniach na NFZ 😉
                          • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:24
                            Dokładnie. Mówimy o Warszawie, gdzie wybór przychodni NFZ jest ogromny. (część z nich prywtana, ale mają podpisane umowy z NFZ).

Co kto lubi. Ale pisanie, że pakiet 399 miesięcznie dla całej rodziny jest (1) niezbedny (2) oferuje nie wiadomo co, jest moim zdaniem przesadą.
                            • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:25
                              btw, ktos pisal o luxmedzie - który pakiet proponujecie

www.luxmed.pl/dla-pacjentow/oferta/plany-opieki-medycznej.html
                              • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:27
                                nawet pakiet VIP oferuje co najwyżej 30% zniżki na usługi stomatologiczne
                            • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 18:06
                              nigdzie nie pisalam ze pakiet jest niezbedny ani ze oferuje nie wiadomo co
                              napisalam ze przy 5 ludzi zawsze sa jakies wydatki na opieke zdrowotną i w zaleznosci od czlowieka jeden bedzie mial pakiet (z jakiegos powodu) a inny okulary ale reszta na nfz a jeszcze inny kilka razy w roku zawola lekarza do domu
                            • arwena_11 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 18:51
                              Ja mam 50% zniżki ( zanim wyleczyli mi dwa ubytki ) lub jak wyjdzie coś w trakcie roku, a miałam sanacje - to nie płacę w ogóle - ale fakt pakiet pracowy.
                  • triss_merigold6 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:37
                    Okulistycznie znacznie lepiej jest na NFZ, raz zapisujesz dziecko i zostaje pod opieką poradni.
                    Ortopedycznie - jak wyżej.
                    Ortodontycznie - do 12. roku życia NFZ, potem prywatnie jeśli jest taka potrzeba.
                    • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:00
                      Okulistycznie znacznie lepiej jest na NFZ, raz zapisujesz dziecko i zostaje pod opieką poradni.

Dodałabym też np laryngologicznie - bo sama to przeszłam ( w tym mnóstow szczegółowych badań, w tym np rezonans) - NFZ. Skierowanie na badania od laryngolog NFZ.

Naprawdę warto zanalizować sytuację I koszty pod kątem danej rodziny a nie z automatu sugerować, że bez pakietu "niedasię"
                    • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:25
                      sluchajcie, naprawde to nie ma znaczenia
                      statystycznie rzecz biorąc będzie albo albo
                      albo ktos ma dziecko z choroba przewlekłą i koniecznosc wizyt raz w miesiacu wiec wezmie pakiet
                      albo bedzie czekal i zalatwial na nfz ale za to trzeba bedzie okulary sprawic
                      albo spiralke
                      albo wyleczyc nadzerke
                      albo nastolatke z pryszczami pomoc
                      albo komus uczulenie sie trafi
                      albo co jeszcze
                      albo infekcje
                      albo aparat ortodontyczny pow 12 rż
                      tak czy inaczej to jest 5 osob wiec jesli sie chce dbac a nie zaniedbywac to jakas kasa pojdzie
                      w jednym miesiacu nic a w innym wkladki ortopedyczne lub tejpy bo sie ktos na jodze naciagnie itp itd
          • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 14:55
            aaa czekaj jeszcze jakies kontuzje sportowe,
            aaaa i jeszcze okulista
            a no i najwazniejsze-ginekolog i antykoncepcja. nawrt jesli to tylko przeglad raz w roku

nie wspomne o szreroko pojetej profilaktyce czyli usg tarczycy, usg piersi, prostaty i tym podobne...
            • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 14:56
              ale oczywiscie mozna o siebie nie dbac
              zdrowie dzieci tez mozna olać
              tylko majac troje dzieci plus dwoje doroslych wiadomo ze cos sie jednak raz na jakis czas dzieje
              • aamarzena Re: 10k na miesiac 04.06.18, 16:52
                Na Usg piersi kieruje lekarz pierwszego kontaktu. Podobnie podstawowy pakiet badań, a nawet jeśli nie chce dać skierowania to nie jest to koszt 100 zl/os/m-c. W podstawowych pakietach lux med i tak nie masz leczenia stomatologicznego. A koszt owego zależy od stanu uzębienia. Mnie tam starcza kilka wizyt raz na 5 lat w celu wymiany starych plomb.
                Dzieci mają tylko przeglądy (to gratis w większości gabinetow) bo wszystko ok, mąż trochę więcej korzysta ale też bez przesady. Do dobrego dziecięcego laryngologa na NFZ dostałam się z dzieckiem od reki, wystarczyło grzecznie poprosić lekarza. Potem na wizyty umawia juz lekarz poza kolejka. Ze skrecona noga polecialam do szpitala miejskiego, potem wizyty u tego samego lekarza w przychodni na NFZ (tez wystarczyło wejść do gabinetu i się przypomnieć, dostałam karteczke do rejestracji i wpisali mnie na ten dzień choć teoretycznie terminy za 2 mce). Z rehabilitacja gorzej - wykupiłam prywatnie, ale skręcenia zdarzaja mi się raz na 20 lat a nie co miesiąc.
                Teraz chodzę ze starszą na rehabilitację do ośrodka wojewódzkiego. Fakt czekalysmy na nia kilka m-cy, ale to nie był palący problem. Za to jestem przekonana, że żaden lux med nie ma tak wypasionego ośrodka rehabilitacji jak ten, do którego chodzimy.
                Miałam pakiet medyczny kiedyś (większość ceny opłacał pracodawca) i jakoś wcale nie zachwyciła jakość i szybkość usług. Zrezygnowałam choć to było kilkanaście zł, bo i tak nie było sensu korzystać.
                • trut_u Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:11
                  Na NFZ w zasadzie nie da się leczyć, przynajmniej w aglomeracji warszawskiej... Do specjalisty czeka się od pół roku w górę, raczej koło roku. Na rehabilitację w tej chwili około półtora roku (skierowanie od rodzinnego, potem kolejka do lekarza, który przepisuje zabiegi i kolejka do samych zabiegów). Prowadzenie ciąży - powiedziano mi, że owszem, będą mnie przyjmowali regularnie, ale do lekarza, który będzie miał akurat miejsce (czyli nie ma czegoś takiego jak jeden lekarz prowadzący całą ciążę), do tego wszyscy przyjmują maksymalnie do 14.00 (za to bardzo chętnie wypisują zwolnienia, więc ich zdaniem to żaden problem)... Jak kiedyś potrzebowaliśmy wizyty domowej do naprawdę poważnej sprawy, to zaproponowano nam termin za dwa tygodnie... Celowo piszę, że w aglomeracji warszawskiej, bo mam rodzinę w innych częściach kraju i wygląda to kompletnie inaczej - brak problemu z wizytami domowymi, kolejka do specjalisty maks. 3 miesiące.
                  • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:29
                    To chyba w innej stolicy mieszkamy smile

U mnie lekarz piewrszego kontaktu - wtedy kiedy chciałam czyli chyba 2-3 dni (nie pamiętam), czekanie na laryngologa ok 6 -8 tygodni (nie pamiętam, musiałabym sprawdzić), od laryngologa szpital na cito (kilka dni ) , w szpitalu kompleksowe badania (ponieważ objawy wymagały, żeby wykluczyć x chorób, zostałam przebadana na wylot - nawet nie wiedziałam, że jestem taka zdrowa big_grin)
                    • trut_u Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:39
                      No chyba w innej smile Lekarz pierwszego kontaktu - tu się zgodzę, bez problemu. A reszta to nie wiem, może zależy, kiedy to było? Bo ja mam wrażenie, że sytuacja bardzo szybko się pogarsza. I raczej szukamy lekarzy efektywnie, dzwonimy, pytamy, sprawdzamy kolejki na stronie NFZ. Może dużo też zależy od szczegółowych okoliczności - np. na ile się jest dyspozycyjnym, na ile mobilnym i o jakiego specjalistę akurat chodzi... Bo np. na konsultację mogę dojechać daleko, ale rehabilitacja codziennie przez dwa tygodnie - no nie może to być godzina w jedną stronę. I jak się u kogoś leczę, to chcę to kontynuować, a np. u okulisty w zeszłym tygodniu usłyszałam, że w tym roku nie ma już miejsc. Pewnie jakiś inny być się znalazł, ale to lekarz, który mnie prowadzi od kilku lat, zna sprawę, dobiera leki - średnio chodzić na każdą wizytę gdzie indziej.
                      • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 22:09
                        Laryngologia w 2016 r. Wybrany laryngolog (kolejki do niego prywatnie są dłuższe niz na NFZ). Leczenie/kontrole kontynuuję o tego samego.

Rehabilitację robiłam prywatnie , bo nie chciałam czekać 11 tygodni - żyć się dało, ale co to za zycie jeżeli po 500metrach nie mogłas już dalej iść.

p.s.i ekstremalnie rzadko chodzę do lekarza w godzinach pracy - w zasadzie w 2016 r pierwszy raz i to dwa razy w roku.
                        • joa66 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 22:15
                          p.s. a przed moim sezonem chorobowym 2016/2017 moje wydatki na leczenie prywatne (ginekolog, kardiolog)to były kwoty rzędu ok 800 pln rocznie plus raz urazówka syna (pewnie ze 200 pln). Reszta NFZ (badania okresowe głownie)

Wszystko więc zależy od tego o kim mówimy- a nie wiemy o kim mówimy.
                • fragile_f Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:13
                  Super, brawo Ty. A moja mama ostatnio próbowała iść do okulisty na NFZ i zajęło jej to bite 3 miesiące (przy czym zaliczyła X wizyt, bo coś źle wypisał rodzinny najpierw, potem lekarz odwołał jej termin itp).

Ja z kolei ze swojego pakietu medycznego w ciągu 2 tygodni wykonałam: RTG kręgosłupa i bioder, USG tarczycy, piersi, jamy brzusznej i transwaginalne, oprócz tego komplet badań krwi, dermatolog i coś jeszcze, czego nie pamiętam. Nie ma absolutnie ŻADNEJ, najmniejszej możliwości, żebym zrobiła to na NFZ w tym terminie i bez zwalniania się z pracy (byłam wolna po 17:00 i nie mam auta, więc chodziłam tylko do placówek obok pracy albo domu). W zasadzie wszystkie wizyty załatwiłam przez net+telefon i zajęło mi to łącznie może z 30 minut za całość.

Aha, chodzenie do dentysty raz na 5 lat uważam za mocno kuriozalne wink nie usuwasz regularnie kamienia? Nie chodzisz na kontrole? Wow.
                  • aamarzena Re: 10k na miesiac 05.06.18, 09:41
                    Kontrola jest darmowa, kamień to grosze raz na jakiś czas. Więcej robić nie ma potrzeby.
                    • werdipurke Re: 10k na miesiac 05.06.18, 14:39
                      przelicz te grosze na warszawskie ceny a potem pomnóż razy 5 osob w rodzinie a potem jeszcze wez pod uwagę statystykę i prawdopodobienstwo ze komus cos sie jednak zadzieje (leczenie kanalowe,wybity ząb na treningu lub jakies zapalenie okostnej lub aparat ortodontyczny i kontrole nawet jesli tylko na jedno dziecko
                      • riki_i Re: 10k na miesiac 05.06.18, 16:28
                        kamień z fluorem w lepszej prywatnej klinice kosztuje niestety 400 zł, to nie są grosze
                        • mozambique Re: 10k na miesiac 07.06.18, 12:21
                          we wrocku max 120zł
                    • fragile_f Re: 10k na miesiac 05.06.18, 17:35
                      Kamień usuwa się raz na pół roku-rok, każdorazowo jest to koszt ok. 250 - 300 pln x5. Za wybielanie raz na parę lat należy liczyć tysiaka. Jedna kanałówka i tysiak też może pęknąć, jeśli masz pecha. Parę znajomych osób ułamało sobie kawałek jedynki - co 2-3 lata zazwyczaj trzeba te nadbudówki naprawiać, bo po prostu się odklejają, co daje kolejny koszt. O ortodoncie nawet nie wspominam, bo to studnia bez dna wink Myślę, że liczenie średniego kosztu opieki dentystycznej na osobę w okolicach min. 500 pln rocznie nie jest jakąś szczególną ekstrawagancją, a za 5 osób daje to juz 2500, czyli ~200 pln/miesiac.
                      • kokosowy15 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 19:54
                        NFZ - usuwanie kamienia bezplatne co jakis czas. Plombowanie amalgamatowe bezplatne. Usuniecie zeba bezplatne. Leczenia kanalowego nie mialem, wiec nie wiem. Nikt z rodziny zeba sobie nie zlamal.
                        • fragile_f Re: 10k na miesiac 05.06.18, 20:21
                          Usuwanie kamienia na NFZ to jak branie obrońcy z urzędu wink))) albo zakładanie plomb amalgamatowych w 2018 roku.

btw:

"do wykonania procedur, oferowanych pacjentom przez NFZ, stosuje się materiały oparte o przestarzałe technologie, a obecnie obowiązujące przepisy zabraniają lekarzom oferować lepszych jakościowo wypełnień zębów za dopłatą ze strony pacjenta. "
                          • kokosowy15 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 20:32
                            W czym plomba amalgamatowa jest gorsza od innej? Sadzisz, ze dentysci pracujacy dla NFZ koncza gorsza szkole? Plomby amalgamatowe mam od 40 lat. Wiem, ze sa ludzie ktorzy czuja sie lepsi gdy placa za uslugi ktore moga miec bezplatnie.
                            • fragile_f Re: 10k na miesiac 05.06.18, 20:44
                              W tym, że pod wpływem temperatury (gorące napoje i potrawy, lody itp) kurczy się i rośnie, co powoduje rozszczelnienie a w konsekwencji próchnicę rosnącą pod spodem.

Nie, nie sądze że dentyści pracujący na NFZ kończą gorsze szkoły, twierdzę tylko że mają dostęp do gorszego sprzętu i materiałów oraz nie mają prawa proponować lepszych usług. Nie ma to nic wspólnego z poczuciem wyższości, tylko jest praktyczną kalkulacją. Aha, jestem z pokolenia które pamięta jeszcze państwową opiekę dentystyczną - dzięki dobrej pamięci zrobiłam sobie 10 letnią przerwę stomatologiczną, bo miałam mokre ręce jak tylko poczułam zapach gabinetu wink

Kiedyś, jak byłam jeszcze młoda i głupia, poszłam też do ginekologa na NFZ. Wizyta trwała moooże 10 minut, łazienka była na korytarzu, nie było nawet bamboszków nie wspominając już o jednorazowych spódniczkach, a pani doktor użyła metalowego wziernika wielokrotnego użytku. Dziękuję, postoję.

Pomijając już to, że czułabym się jak ostatni kut... poseł pięta, gdybym przy swoich zarobkach odbierała ludziom, których naprawdę nie stać na dentystę, terminy.
                            • werdipurke Re: 10k na miesiac 05.06.18, 21:13
                              tak czuję się lepsza mając wszystkie zęby białe (nawet te leczone) a nie tak jak inni mają obrzydliwe czarne plamy na zębach widoczne przy uśmiechaniu i mowieniu bo majà ten cudowny amalgamat... bleeehh
                            • riki_i Re: 10k na miesiac 06.06.18, 00:39
                              Plomby amalgamatowe zatruwaja organizm. Mam ich jeszcze parę z czasów PRL-u, ale chwalić się nie ma czym. Leczenie zębów na NFZ to hard core dla straceńców. W 2018 roku proponują rozwiązania sprzed półwiecza np. wyjmowaną "kastanietę" (sztuczną szczękę) zamiast implantów.
                              • kokosowy15 Re: 10k na miesiac 06.06.18, 16:37
                                Popatrz, a ja jeszcze żyje, i mam wrażenie że Ty także!
                                • kokosowy15 Re: 10k na miesiac 06.06.18, 16:41
                                  Samochody trują znacznie bardziej, i nie tylko spaliny, ale także pyły z hamulców, opon, scieranego podłoża. I jakoś mało ludzi z nich rezygnuje.
                        • juuuu7 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 20:47
                          Amalgamatowe plomby? To bylo dobre 30lat temu...
                • amelia1987 Re: 10k na miesiac 17.07.18, 21:25
                  Teraz w Lux Med możesz mając u nich pakiet medyczny dokupić sobie pakiet stomatologiczny za 49 zł miesięcznie. Oferta jest dla osób z Warszawy i Krakowa. Po drugie teraz pakiet medyczny to naprawdę wygoda. Dostęp do specjalistów bez skierowania, nie trzeba stać w kolejkach do rejestracji tylko można samemu przez stronę www.
    • slonko1335 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:15
      W warszawie z trójką dzieci i wynajmem?, no szału nie ma...
    • marianna1960 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:31
      Mam wrażenie że znów tu festiwal chwalenia się i skomlenia po prostu słoma z butów wychodzi tworzenie sztucznych potrzeb że 10 tys nie starczy ludzie za 3000zł na rodzinę żyją i są bardziej szczęśliwi być to nie znaczy mieć.
      • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:36
        Starczy na życie, które chcą, nie starczy na ekstrasy. Nie 10 tys, bo oni nie mają lokum, więc zostanie im max 7 tys na 5 osób. Oczywiście, najszczęśliwsi są ludzie żyjący bez dachu nad głową za 3 tys (bo jak wynajmą to nic im nie zostanie)😝
        • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 12:18
          Skąd te 3.000 za mieszkanie? Za tyle można wynająć mniejsze niż ich potrzeby albo w słabym miejscu albo do remontu
          • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 14:48
            A za ile wynajmiesz minimum 3 pokoje (bo osób 5) w słabej warszawskiej lokalizacji? Cena ma obejmować odstępne i czynsz (bez mediów)?
            • agnieszka_kak Re: 10k na miesiac 04.06.18, 19:58
              Moim zdaniem 2300-2500, np tutaj 1950 +500 czynsz. Szukałam 1 minute
              m.olx.pl/oferta/wynajme-mieszkanie-3pokoje-z-garazem-68m2-wysoki-standard-os-regaty-CID3-IDug9xf.html/?position=2&page=1
              • mamma_2012 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 20:41
                Ale sprawdzilas gdzie to jest?
              • pani-noc Re: 10k na miesiac 04.06.18, 20:59
                Ciekawe czemu to mieszkanie jest takie tanie? Sprawdziłaś może w jakiej jest dzielnicy?
                • agnieszka_kak Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:27
                  Tak, jest to odpowiedź na pytanie o mieszkanie w SLABEJ LOJALIZACJI. Nigdy w życiu nie chciałabym tam sama mieszkać. Ale niektórzy chcą.
              • fragile_f Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:16
                To mieszkanie jest w połowie drogi do Zalewu Zegrzyńskiego... Gógle mi mówią, że do centrum jedyne 20 km i urocze 1:15h do centrum w okolicach 8-9 rano.
                • arwena_11 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:22
                  Ale helikopterem te 20min?
                • agnieszka_kak Re: 10k na miesiac 04.06.18, 21:28
                  Jak wyżej, zadaniem było znalezienia taniego mieszkania w słabej lokalizacji
                  • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 22:07
                    Po pierwsze słaba lokalizacja to lokalizacja z kiepskim dojazdem a nie w zasadzie bez dojazdu inaczej niż autem (to nazywa się beznadziejna lokalizacja). W takiej lokalizacji rodzina musi mieć 2 auta (i je utrzymać), a szkolne dzieci i tak nie są mobilne. Ponadto przeoczyłaś chyba fakt, że pomyłkowo wstawiono to mieszkanie w kategorię trzypokojowe, bo składa się ono z salonu z aneksem kuchennym i JEDNEJ sypialni, czyli fajnie dla pary, ok dla pary z małym dzieckiem, ale troje dzieci szkolnych w jednym pokoiku, a rodzice w salono kuchni to już horror.
                    • jeziorowa Re: 10k na miesiac 04.06.18, 22:12
                      OK, przepraszam dwóch sypialni, horror jest mniejszy😜. To może być rozwiązanie na wypad weekendowy (my czasem tak wynajmujemy dla rodziny 2+3), ale na stałe???
                    • marianna1960 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 05:46
                      Następna paniusia..
                      • jeziorowa Re: 10k na miesiac 05.06.18, 08:15
                        Zamierzałaś mnie obrazić? Słabe to marianna, słabiutkie.... Wychowałam się w mieszkaniu 60m2 w rodzinie 2+2. To była ciasnota. Dla rodziny 2+3 ciasnota byłaby jeszcze dotkliwsza i twoje zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.
                      • arwena_11 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 08:22
                        Oczywiście, że można i na 40 metrach w 10 osób mieszkać. Ale chyba mówimy o normalnych warunkach a nie wegetacji.
                        • kokosowy15 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 20:43
                          W taki razie ponad polowa ludzi w Polsce zaledwie wegetuje. Widzialas kiedys kamienice na bocznych ulicach np w Lodzi, budowane w poczatkach XX wieku, gdzie zwykle jest pokoj z kuchnia lub jedno pomieszczenie? Oczywiscie, w tych mieszkaniach kiedys mieszkalo 8 do 12 osob a teraz zaledwie 3-4, ale w mojej dzielnicy takich kamienic, mieszkan i ludzi tam mieszkajacych jest naprawde duzo.
                          • fragile_f Re: 10k na miesiac 05.06.18, 20:48
                            Znam Łódź i wypisujesz bzdury, wybacz. Większość ludzi mieszka w prlowskich blokowiskach a w kamienicach mieszkania są zazwyczaj większe.

I tak, mieszkanie w 3-4 osoby w kawalerce to JEST wegetacja.
                            • kokosowy15 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 21:06
                              Grabowa, Slowianska, Lubelska, suwalska, Sosnowa, Krucza, sadzisz, ze sa bezludne? Bylas w ktoryms mieszkaniu z podobnego miejsca? Ja tam mieszkam od 60 lat. A to jest tylko przyklad. Takich miejsc jest znacznie wiecej, m in Wojska Polskiego, Limanowskiego, Legionow.
                              • fragile_f Re: 10k na miesiac 05.06.18, 22:22
                                Na Lubelskiej to są bloki (z lat 50tych i 70tych) wink ale to drobiazg.

Akurat w okolicach, które wymieniłeś, mieszka bardzo dużo patologii + bezrobotnych, czy też takich którym "nie opłaca się iść do pracy" i żyją z opieki społecznej + seniorzy. Część z tych lokali to socjale. I tak, gnieżdżą się po 5-6 osób w jednym mieszkanku, ale to głównie dlatego że pierwsze dzieci pojawiają się w ogólniaku a potem już leci. Normalnych ludzi jest stosunkowo niewiele, miałam tam paru znajomych ale jakimś cudem żadne z nich nie mieszkało w kawalerce, najmniej to były dwa pokoje (czasem jeden przechodni).
                                • kokosowy15 Re: 10k na miesiac 05.06.18, 22:44
                                  Bloki sa takze, ale starych kamienic jeszcze nie zburzono, prawda? Jeden jest nawet z 2017 , komunalny. Seniorzy, bezrobotni to nie ludzie, więc nie warto sobie nimi zaprzątać głowy. Patologia też ma jakies przyczyny. Niestety, dopuki są, psują statystykę, ale może powymieraja i będzie spokój.
                                  • fragile_f Re: 10k na miesiac 05.06.18, 22:48
                                    A teraz cofnij się parę wypowiedzi wyżej i zobacz o co chodzi w tej dyskusji. Nie, nie o to że seniorzy są gorsi, tylko o to że mieszkanie w takich warunkach (4 osoby w kawalerce) to wegetacja.
                            • butch_cassidy Re: 10k na miesiac 05.06.18, 21:15
                              Wcale nie bzdury. Przecież całe Śródmieście i Bałuty to są właśnie takie kamienice... Nie żadne poddane renowacji z mieszkaniami po 100m2. Owszem te też są, ale to nikły procent łódzkich kamienic... Mieszkania w kamienicach były za prl dzielone.
                              Tak, to jest absurd, ale tak to obecnie wygląda.
                            • mildred.pierce Re: 10k na miesiac 18.07.18, 02:08
                              Hahaha, mieszkałam większość życia w kamienicy i to Ty piszesz bzdury. Moje mieszkanie było niskie, małe, zagrzybione, w piecu na węgiel, i to nie co. Mnóstwo ludzi w XXI wieku nadal nie ma bieżącej wody, ale dla Ciebie mieszkaniec kamienicy w lokalu innym niż 100-metrowy to menel i bezrobotny pasożyt. To chyba naprawdę mało widziałaś. Ja widziałam i kamienice w centralnej Polsce i tam, gdzie mieszkam ja i te 100-metrowe wysokie na 3 metry mieszkanka to jakiś niewielki ułamek całości, bo nikomu się nie opłaca trzymać takich wielkich metraży, tylko się je podzieliło w PRLu albo nawet i teraz.
                              • mildred.pierce Re: 10k na miesiac 18.07.18, 02:09
                                paliło się w piecu na węgiel, i to nie centralnego ogrzewania*
      • ginger.ale Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:44
        Tak, tak, żyją w Warszawie za 3 tys. na rodzinę, bez własnego lokum, ale za to z 3 dzieci.
      • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:49
        ludzie za 3 tys z 3 dzieci zyją? chyba u tesciow na wsi....
        • marianna1960 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 11:55
          Dalej paniusia nie rozumie...
          • werdipurke Re: 10k na miesiac 04.06.18, 12:07
            no to przedstaw jak to widzisz, 5 osob,na swoim,z utrzymaniem mieszkania. proszę.
          • ginger.ale Re: 10k na miesiac 04.06.18, 12:57
            Paniusia za to uważa, że 600zł na osobę/ m-c starcza na wszystko rodzinie 2+3, łącznie z opłaceniem mieszkani i do tego wszyscy bardzo szczęśliwi. Śmmiać się czy płakać....
      • aamarzena Re: 10k na miesiac 04.06.18, 17:10
        Tak, tak, żyją bo muszą. Ale czy są szczęśliwi to wątpię. Szczególnie kiedy przyjdzie im wybierac czy wykupić dziecku antybiotyk czy buty na zimę. Taka kwota to, ja mówią niektórzy, za dużo by umierać, za mało żeby żyć.
        • ichi51e Re: 10k na miesiac 06.06.18, 18:10
          Jak czesto dziecko antybiotyki bierze? No i jakie bo srednio 30 zeta paczka kosztuje.
      • memphis90 Re: 10k na miesiac 04.06.18, 20:03
        5 osobowa rodzina z 3000 przychodu ma pełen pakiet socjalu, więc o czym Ty w ogóle opowiadasz...?
    • zazou1980 Re: 10k na miesiac 06.06.18, 16:59
      Wątek wyglada na podpuchę, spłodzony tylko po to by wywołać wojenkę przechwałek u paniuś warszawianek, albo pożywkę na jakiś artykuł dla stażystki z GW.

Za tyle kasy, to spokojnie da się wynająć i utrzymać na poziomie zadowalającym dla przeciętnej polskiej rodziny. Warszawa to miasto wygodne, łatwe i dostępne, z wieloma ułatwieniami i atrakcyjną ofertą dla rodzin z dziećmi i samych dzieci. Mieszkam tu 15 lat i plusów widzę dużo więcej niż minusów. Jedyny problem to ceny mieszkań, ale z taką kasą nie będzie problemów...
      • riki_i Re: 10k na miesiac 06.06.18, 18:29
        Cieszę się, że po 15 latach spędzonych w Warszawie nadal uważasz się za ciało obce i osobę przyjezdną , zasadniczo różniącą się od Warszawianek.
        • zazou1980 Re: 10k na miesiac 07.06.18, 11:18
          Zasadniczo różnię się od paniuś, które twierdzą, że rodzina nie będzie w stanie normalnie żyć za 10000 pln w Warszawie. Mieszkam po tej barbarzyńskiej stronie Wisły, w podobno kiepskiej dzielnicy w powojennej kamienicy na ok 300 rodzin, tyram w nowiuśkim biurowcu w Śródmieściu. Optykę mam dosyć szeroką. Polacy, to w sporej mierze społeczeństwo, które w każdych warunkach będzie niezadowolone, narzekające, zniechęcające innych. Ja do tej części nie należę, mi i mojej rodzinie 'o dziwo', żyje się dobrze, łatwo, bez większych stresów. Miasto i jego infrastruktura się do tego w znacznym stopniu przyczyniają.
          W pracy mam Portugalczyka, który siedzi tu bo ma lepiej niż u siebie (dosłownie chodzi o wysokość zarobkow) i Amerykanów, którzy robią karierę i są zadowoleni, mieszkają z rodzinami dobrze się czuja.
          Pod bloxem córka bawi się z ukraińskimi dzieciakami, są też rodziny czeczeńskie i jakoś nie narzekają, ale zakredytowane duposciski z Bemowa, Kabat czy innych Ursusów wiecznie niezadowolone...
          • alicia033 Re: 10k na miesiac 07.06.18, 12:00
            how nice, żeś taka inna od reszty.
            A teraz zacznij, zazou, od znalezienia pięcioosobowej rodzinie mieszkania do wynajęcia w Warszawie.
            Albo policz koszty kredytu na takie mieszkanie.
            I pokaż nam, że to my nie umiemy szukać albo liczyć.
            • zazou1980 Re: 10k na miesiac 07.06.18, 12:22
              Ja bym szukała na otodom 3-5 pokoi na Pradze Pn. lub Targówku. Spokojnie w 3k da się zmieścić. Dodatkowo rodzinie przysługuje 1000 pln z 500+, więc na życie zostaje 8k (lub 7 jak chata za 4). Wy twierdzicie, ze to bieda i ze za tyle w Polsce nie da się spokojnie funkcjonować?
              Chyba komuś się coś poprzestawiało...
              • riki_i Re: 10k na miesiac 10.06.18, 00:19
                Słabe dzielnice podajesz. Nie każdy lubi mieszkać w deprymujacym otoczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka