Dodaj do ulubionych

Trzaskowski vs Jaki

06.06.18, 18:20
Dlaczego on się podkłada? Śledzę rywalizację i z każdym dniem jestem coraz bardziej rozczarowana Trzaskowskim. Sorry na piękne oczy i za bycie przeciw Pis nikt nie wygrywa...
uncertain
Jakiego jest wszędzie pełno. On jest zaangażowany. I to jest klucz do skucesu pis. Są nagorliwi i zaangażowani i stoją naprzeciwko biernej opozycji...

Czemu ta opozycja nie jest równie zaangażowana. Przecież jak to tak bd wygladac to wszedzie bedzie pis.
Obserwuj wątek
    • kurtkapuchowa Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 07:59
      Ku pokrzepieniu serc - Wojciech Mlynarski:

Raz państewko mi się przyśniło
      otoczone górami wkoło,
      co od innych tym się różniło,
      że w nim strasznie było wesoło.

Żarty brzmiały na każdym kroku,
      żartowali duzi i mali,
      ludzie całkiem nie mieli boków,
      bo ze śmiechu je pozrywali.

Aż szef państwa rzekł do ministrów,
      co tych żartów słuchali bladzi:
      "Szkodliwemu temu zjawisku
      jakoś, wiecie, trzeba zaradzić".

Do państewka tego stolicy,
      co leżała nad krętą rzeczką,
      sprowadzono więc zza granicy
      Objazdowe Smutne Miasteczko.

Karuzela się nie kręciła,
      a mechanik na pryszcze chory
      ludziom w uszy wciskał na siłę
      swój jedynie słuszny życiorys.

Dostrzec można było tam bubka
      w oprychówie i ocieplaczu,
      co zachwalał widzom przeróbkę
      beczki śmiechu na beczkę płaczu.

Śmiech istotnie przygasł w narodzie,
      a radosna ministrów rada
      zakrzyknęła: "Oto nam chodzi!
      Ta koncepcja nam odpowiada!"

A widz pewien pod płaczu beczką
      do sąsiada szepnął: "Sąsiedzie,
      to jest tylko smutne miasteczko,
      ono sobie kiedyś pojedzie..."

Lecz znał widać życie za mało
      albo patrzył na świat za prosto,
      bo miasteczko nie pojechało,
      lecz zostało i się rozrosło!

Rozpaczliwi nieudacznicy
      i cynicy o wrednych pyskach
      na miasteczka głównej ulicy
      otwierali swoje stoiska.

Starcy wstrętni i niewyżyci
      i przygłupy z mózgu chlupotem
      w tym miasteczku, w pełnym zachwycie,
      zabierali się do roboty.

I od stoczni do ciemnych sztolni
      śpiew chóralny dzień rozpoczynał:
      "Dalej głupki! Naprzód niezdolni!
      Przyszła nasza piękna godzina!"

I Miasteczko rosło, i rosło,
      i Miasteczko większe wciąż było,
      przyjechało zimą, a wiosną
      kraj calutki sobą pokryło.

Aż śmiech całkiem zamarł w narodzie,
      a radosna ministrów rada
      powtarzała: "O to nam chodzi!
      Ta koncepcja nam odpowiada!"

A kto zdrowy rozsądek cenił,
      ten ponury przeżywał dramat,
      tylko jeden widz się nie zmienił
      i nie zwątpił, i się nie złamał.

I do dzisiaj pod płaczu beczką
      wciąż powtarza: "Nie, nie, sąsiedzie,
      to jest tylko smutne miasteczko,
      ono sobie kiedyś pojedzie..."

I nie mylił się facet miły -
      pierwsze wozy jakby ruszyły?...

• taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 22:23
        Starcy wstrętni i niewyżyci
        i przygłupy z mózgu chlupotem

Aha. To ma pokrzepiać serce.
        • tiszantul Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:56
          > Starcy wstrętni i niewyżyci
          > i przygłupy z mózgu chlupotem
          >
          > Aha. To ma pokrzepiać serce.

To tylko niekontrolowane odreagowanie złych emocji. Po odzyskaniu do równowagi człowiek z łatwością zauważy, że przegrana z przygłupami kompromituje bynajmniej nie rzekomych przygłupów. Społeczeństwo wybrało "wstrętnych starców" - co nam to mówi o wdziękach Platformy?
          • kurtkapuchowa Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 15:40
            Uderz w stol, a nozyce sie odezwa smile Kto tu mowi, ze to o pisie?To jest literatura, ktora kazdy ma prawo interpretowac jak chce; Ty tez, tiszantul wink Sztuka jest tym lepsza, im bardziej uniwersalna. Ale zeby to wiedziec, potrzeba pewnego intelektualnego wyrobienia, ktorego sie raczej nie zdobedzie w szkolce pewnego ojca dyrektorka. A tak a´propos, to jak to lecialo? Mordy zdradzieckie?
        • kurtkapuchowa Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 15:44
          taki-sobie-nick napisała:

> Starcy wstrętni i niewyżyci
          > i przygłupy z mózgu chlupotem
          >
          > Aha. To ma pokrzepiać serce.

Mi pokrzepia, zwlaszcza dwa ostatnie wersy. Jak caly Mlynarski zreszta w tych czasach. Ale co dziala na mnie, nie musi koniecznie tez dzialac na innych. I uwaga - utwor powstal przed dojsciem pisu do wladzy, tak wiez podobienstwo do osob z dzisiejszej sceny politycznej jest czysto przypadkowe wink
      • tiszantul Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 00:02
        > Ku pokrzepieniu serc - Wojciech Mlynarski

Kiedyś śpiewaliście pieśni Konrada Materny, dlaczego już nie śpiewacie? Sztuka miała Was prowadzić do zwycięstwa, a wystarczył jeden nieprawomocny wyrok, żeby paszczakówna przestała polecać jego twórczość.

pl.wikipedia.org/wiki/Konrad_Materna
    • mdro Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 08:33
      A kampania się już zaczęła czy coś przegapiłam?
      • nolus Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 17:32
        Oj, takie ważne kwestie tutaj dla warszawiaków i jakoś dziwnie brak postów. Ja nie z Wawy, więc trudno żebym się wypowiadała o kandydatach na prezydenta miasta stołecznego Warszawy, ale byłam pewna, że się z tego rozwinie jakaś ciekawa dyskusja...Oj,szkoda.
        • tiszantul Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:40
          Z początku panowało przekonanie, że Trzaskowski może robić co chce i mówić co chce, a wybory wygra, bo jest z Platformy, a warszawiacy bardzo cenią tę partię. Mimo że w wyborach parlamentarnych był remis - PO w Warszawie wygrała kilkuset głosami (a formalnie przegrała, po doliczeniu głosów zagranicy). Sam mogę w to uwierzyć - skoro wybrali HGW, skoro wygrał w Warszawie Komorowski, to naprawdę nie ma powodu, żeby nie wybrali Trzaskowskiego. Wciąż jest to dominująca koncepcja, ale przekonanie słabnie.

Przypomnijmy, że Trzaskowski był przedstawiany jako nadzieja PO. Jeśli tak prezentuje się nadzieja, to co powiedzieć o reszcie? I jeszcze ciekawa rzecz - jeśli Jaki przegra w Warszawie, nie będzie to wielka niespodzianka. Jeśli natomiast przegra Trzaskowski... Więc stres musi być spory. Kandydat PO po prostu musi wygrać, a to nie jest najlepsza pozycja wyjściowa.
          • mdro Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:44
            Ty się lepiej zajmij szansami posła Pięty na reelekcję...
    • mamma_2012 Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 22:37
      A ja się cieszę, że Jaki mówi i działa. Co powie i zrobi to większa kompromitacja😂
      • azja001 Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:10
        A może Trzaskowski przestrzega obowiązujących zasad, skoro kampanii jeszcze nie wolno zaczynać to się nie zaczyna. Dla pisu zasady to tylko drobne przeszkody które należy zignorować. I po trupach....byleby cel osiągnąć
        • tajemnicza.a.m Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:25
          Serio?
        • merces Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:28
          Przestrzega zasad ... A to jego chodzenie po Warszawie z ławeczka to takie hobby zwyczajowe, żadna kampania, skąd. Nawet Biedroń dziś zapowietrzyl Olejnik stwierdzeniem, że Jaki mówi od serca i jak tak dalej pójdzie to wygra. Ale na tym forum to Jaki się kompromituje.
          • taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:37
            merces napisała:

> Przestrzega zasad ... A to jego chodzenie po Warszawie z ławeczka to takie hobb
            > y zwyczajowe, żadna kampania, skąd. Nawet Biedroń dziś zapowietrzyl Olejnik stw
            > ierdzeniem, że Jaki mówi od serca

Okropnie zatem mówi. I jakiś głupawy mi się wydaje. Obaj są zresztą mało przekonujący.
    • mail-na-gazecie Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:13
      Nie wyobrażam sobie by Jaki został prezydentem w Warszawie choć walczy zawzięcie.
      • tiszantul Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:45
        > Nie wyobrażam sobie by Jaki został prezydentem w Warszawie choć walczy zawzięci
        > e.

Ma szansę na dobry wynik. Nawet jak nie wygra, dobry wynik pomoże mu w karierze politycznej.
      • monia.i Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:47
        No, ja sobie wyobrażam, niestety. Ale z drugiej strony - nie bardzo rozumiem, jakie są oczekiwania wobec opozycji...Trzaskowski miałby stać się takim Jakim, tylko jeszcze bardziej Jakowatym, żeby wygrać? Jest sobą. Jeśli wygra Jaki, widać takiego właśnie prezydenta warszawiacy pragną. Przykre, ale prawdziwe. Ma udawać, żeby wygrać, a później pokazać całkiem inne oblicze? Sama jestem ciekawa, czego teraz pragnie dla siebie Warszawa.
        • taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:55
          Sama jestem ciekawa,
          > czego teraz pragnie dla siebie Warszawa.

A co owi panowie mają nam do zaoferowania, poza zagraniami typu "ten znak drogowy dzieli Polaków" [znak drogowy informujący, że w dniu takim a takim (jednym dniu konkretnego roku!) zakaz wjazdu samochodów poza samochodami PO] i bieganie z ławeczką?
        • taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 07.06.18, 23:57
          Ale z drugiej strony - nie bardzo rozumiem, j
          > akie są oczekiwania wobec opozycji...

Żeby zniknęła, a jeśli już musi być, to żeby od rana do nocy przyklaskiwała PiS-owi. Wszelkie inne działania zostaną sklasyfikowane jako "knucie", "zdradzanie Polski" etc.
          • monia.i Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 00:05
            Z pewnością takie są oczekiwania rządzących, opozycja przeszkadza, bo knuje, jątrzy i jest antypolska i zdradziecka oraz ma mordy. Ciekawa jestem oczekiwań wyborców. No, wiadomo "Co nam owi panowie mają do zaoferowania" czyli upraszczając "Kto da więcej". Niewykluczone, że w takim licytowaniu się Jaki ma większe szanse.
            • taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 00:17
              monia.i napisała:

> Z pewnością takie są oczekiwania rządzących, opozycja przeszkadza, bo knuje, ją
              > trzy i jest antypolska i zdradziecka oraz ma mordy.

Mordy na końcu zdania - piękne!

Ciekawa jestem oczekiwań wy
              > borców. No, wiadomo "Co nam owi panowie mają do zaoferowania" czyli upraszczają
              > c "Kto da więcej"

Aha, czyli sama wiesz, czego pragną warszawiacy.

A ja myślałam, że serio pytasz.

Nie. "Co owi panowie mają nam do zaoferowania" znaczy dokładnie to, co napisałam.

Jaki już obiecał, że poprawi sytuację kibiców klubu piłkarskiego na L (oczekiwałabym czegoś wręcz przeciwnego) i samego klubu (klub ma pieniądze, miasto wybudowało mu już stadion, dalej niech sam dba o siebie) oraz nabuduje mostów (nie mam zdania).

Trzaskowski coś obiecywał poza tym, że pójdzie w paradzie (jestem przeciw)?
              • taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 00:21

> Ciekawa jestem oczekiwań wy
                > > borców.

No chyba że masz na myśli wyborców stricte pisowskich. Tu, jeśli tacy są, to się nie przyznają, a trolle polityczne na pytania nie odpowiadają. Zatem musisz się udać gdzie indziej.
                • monia.i Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 00:42
                  Nie, mam na myśli wyborcę stricte obojętnego. Pisowscy całkiem głośno się określają, najczęściej zawołaniem "Nie jestem za pisem ale.." wink Całkiem sporo jest takich obojętnych politycznie. I tych zdania jestem ciekawa. Jeśli, oczywiście, ruszą gnuśne tyłki, i zagłosują.
                  • taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 00:45
                    Całkiem sporo jest
                    > takich obojętnych politycznie.

Masz na myśli takich, co ani za PiS, ani za PO? Oni niekoniecznie są tacy obojętni, tylko nie widzą żadnej partii, która by im odpowiadała.

I tych zdania jestem ciekawa. Jeśli, oczywiście,
                    > ruszą gnuśne tyłki, i zagłosują.

Wcale nie muszą mieć gnuśnych tyłków - mogą nie mieć na kogo zagłosować.
                    • monia.i Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 01:12
                      No, masz rację, i nie lubię tego pojęcia "mniejsze zło" - ale czasem człowiek staje przed takim wyborem, nawet gdy nie chce" . Dobrze jest sobie móc z czystym sumieniem odpowiedzieć - wybrałam tak, jak myślałam, że będzie dobrze.
                      • taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 01:18
                        monia.i napisała:

> No, masz rację, i nie lubię tego pojęcia "mniejsze zło" - ale czasem człowiek
                        > staje przed takim wyborem, nawet gdy nie chce" .

Kiedy ja wcale nie uważałam, że Platforma cudnie zarządza. Postrzegałam raczej obie partie jako wzajemną konkurencję do stołków i przewałów finansowych.
                  • tiszantul Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 01:05
                    > Całkiem sporo jest
                    > takich obojętnych politycznie. I tych zdania jestem ciekawa. Jeśli, oczywiście,
                    > ruszą gnuśne tyłki, i zagłosują.

Pamiętacie, jak w kwietniu Wyborcza się ekscytowała, że Węgrzy tłumnie ruszyli do urn? Miało to zaszkodzić partii rządzącej. Młodzi, ach, młodzi Węgrzy stali w ogromnych kolejkach w stolicy i jedli pączki! To było cudowne, taka mobilizacja młodych, taki luz, pączki sobie jedli. Zapowiadało się święto demokracji, na gazecie entuzjazm, a skończyło się jak zwykle, Fidesz 49, skrajna prawica 19. Wyborcza odbębniła sukces, że 68% to mało. Co innego postępowi europejscy socjaliści: 11% to znakomity wynik. U nas tak samo opozycja uważa, że niegłosujący to ich zwolennicy, tylko z jakichś powodów nie głosują.
              • monia.i Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 00:37
                Nie wiem, czego pragną warszawiacy. Ty wiesz? Super. Jaki obiecuje różne rzeczy, i wszystko to bardzo piękne, tyle, że Jaki, jako taki, nie jest dla mnie wiarygodny. Może obiecać złote góry i tęcze na Zbawiciela - ale dla mnie jest Jakim, człowiekiem który nie powstał cudownie z powietrza i ma przeszłość. No i sorry, Jaki poprawiający sytuację kibiców L
                • taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 00:51
                  monia.i napisała:

> Nie wiem, czego pragną warszawiacy. Ty wiesz? Super.

No cóż, przynajmniej jestem JEDNĄ warszawianką, więc napisałam ci grzecznie, czego ja oczekuję, to przekręciłaś moją wypowiedź.

A tak w ogóle to bym oczekiwała liczenia się z obywatelami, wykonywania inwestycji terminowo i zgodnie z kosztorysem i traktowania miasta jak miejsca, w którym mieszkają ludzie, a nie jak pokazówki dla turystów.

A podczas najbliższych rozgrywek - dużo, dużo STREF BEZ KIBICA.

Kibiców zespołu na L to należałoby raczej pogonić, a nie dopieszczać.

Piłeczka mnie nie interesuje, tak jak fakt, kto komu kibicuje. Interesuje mnie spokój w mieście - to do uwagi, że Jaki nie pasuje ci do klubu na L.
                  • monia.i Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 01:07
                    Jeśli coś przekręciłam, przepraszam. Nie miałam takiego zamiaru. Jestem byłą warszawianką, mieszkanką podwarszawskiej sypialni. Więc teoretycznie i praktycznie bez prawa głosu. Ale w Wawie się urodziłam, wychowałam się na warszawskich podwórkach, chodziłam do warszawskiej podstawówki i kocham to miasto miłością wszczepioną oraz z wyboru. Nie mam prawa decydować, ale sentymentu się nie pozbyłam, więc się mądrzę smile
                    • taki-sobie-nick Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 01:13
                      Jestem byłą warszawianką, mieszkanką podwarszawskiej sypialni.

Zatem mądrzyj się ile wlezie. tongue_out Na pewno się nie zaliczacie formalnie do Warszawy?
                      • monia.i Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 01:23
                        Nie, nie zaliczamy. Nad czym boleję. Indywidualnie.
                  • arwena_11 Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 08:33
                    To ja się dopiszę -
                    w 100% zgadzam się z "A tak w ogóle to bym oczekiwała liczenia się z obywatelami, wykonywania inwestycji terminowo i zgodnie z kosztorysem i traktowania miasta jak miejsca, w którym mieszkają ludzie, a nie jak pokazówki dla turystów. "

Sama kibicuję - ale nie w strefach - więc w sumie mi wszystko jedno. Synowi mojemu może niekoniecznie- ale on chodzi z kolegami do PUB-ów.

Za to chciałabym, żeby nie było żadnych marszobiegów po ulicach. Cholernie to utrudnia życie.

Co do głosowania- nie mam pojęcia na kogo. Wiem doskonale na kogo nie. Może na pierwszą turę nie pójdę,a w drugiej pewnie zagłosuję "przeciwko" - bo przydupasa HGW jako prezydenta mojego miasta - nie widzę.
                • tiszantul Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 01:10
                  > Nie wiem, czego pragną warszawiacy. Ty wiesz? Super. Jaki obiecuje różne rzeczy
                  > , i wszystko to bardzo piękne, tyle, że Jaki, jako taki, nie jest dla mnie wiar
                  > ygodny

Nikt nie broni Platformie pozycjonować się jako partia spełniająca obietnice wyborcze oraz tłumaczyć społeczeństwu, że pis nie dotrzymuje obietnic.
                  • monia.i Re: Trzaskowski vs Jaki 08.06.18, 01:18
                    Ale po co? Lepiej poczekać na efekty smile Ja poczekam, bo mogę. Ale nie wszyscy mogą smile I to mnie cieszy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka