Dodaj do ulubionych

Ex wydal corke za mąż

24.06.18, 17:55
dokładnie tak to bylo - slub i wesele u niego, w lesie, w plenerze, w cudownym pawilonie, ktory wlasnoręcznie zbudował na skraju lasu nad stawem. Nie rozumialam, czemu nie woli wypożyczyć namiotu - teraz wiem: mielismy wokol drzewa i wodę zamiast białej ceraty. Panna mloda w kolorowym wianku i z bukietem z ostow i makowek, pan mlody tradycyjnie, przejęty, ale spokojny i dbajacy o calkoształt z uwaga i taktem, ptak, ktory zacząl śpiewać, kiedy mlodzi skladali przysięgę (ja go nie slyszałam, w takim stresie bylam, ale kolejne osoby mi o tym z zachwytem opowiadały). deszcz zaczął padać, kiedy ostatni goście weszli pod dach.
wesele było na ponad 100 osób, 4 rodziny, 2 macochy córki i troje przyrodniego rodzeństwa, gromadka dzieci, w tym jedno, dla ktorego w pewnej chwili wniesiono wozek, i spalo w tym wozku przy stole, dziecku nie przeszkadzala muzyka, gościom wozek z dzieckiem. część gosci nie jadała mięsa, a co najmniej dwoje wieprzowiny, bo to haram, catering nie miał z tym najmniejszego problemu. Muzyka zaczeła się od dyskotekowej klasyki, a skończyla na disco-polo, i wtedy nawet koneserzy jazzu i powaznej uznali, że "do zabawy świetna". Były też przyśpiewki ludowe z werwą odśpiewane przez kuzynów i kolegów.
Część gości weszla do domu i obejrzała mecz o 20, w tym ja, ostatnie 15 minut.
ex zawsze był kochającym ojcem, ale nie zawsze znajdowało to odbicie w czynach. tym razem przeszedł wszystko, co widziałam czy o czym slyszałam. Z wielką pomocą aktualnej macochy. Nasze rodziny okazywaly sobie życzliwość i szacunek, macocha nr 1 byla i czuła się dobrze, zaopiekowana głównie przez moją rodzinę. Na sam koniec, jak juz nad ranem wszyscy sie rozjechali, tańczyla jeszcze panna mloda z trojką przyrodniego rodzeństwa (14-10-5).
a ja zostalam teściową
Obserwuj wątek
    • mildenhurst Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 17:59
      Szykuj się na poprawiny.
    • milva24 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:00
      Gratulacje smile
    • anika772 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:02
      Piękniesmile Dużo szczęścia dla nowożeńców!
    • anilka Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:03
      Gratulacje, rzeczywiście postarał się
    • nenia1 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:08
      Rozumiem, że waszą córkę, skoro zostałaś teściową, gratulacje zatem, bo pewnie duże przeżycie. Kolejny ślub jak czytam, bez typowych opisywanych przez ematkę atrakcji w postaci pijanych wujków, wąsów maczanych w sałatkach z majonezem i żenujących zabaw typu ściągnie zębami majtek. Da się? Da się, i takie wesela są fantastyczną imprezą, a cudowne wspomnienia pozostaną na zawsze, jakby ktoś się jeszcze zastanawiał po co wydawać pieniądze na wesele.
      • nangaparbat3 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:16
        Tak. część MOJEJ rodziny była przeciwna, po co wydawać pieniądze, lepiej gdzieś pojechać, i dlaczego tyle ludzi (aż powiedziałam, że mogę ICH nie zaprosić), a teraz wszyscy są zadowoleni i pod wrażeniem. To bylo naprawdę dobre.
        Ja mialam prawdziwą załamkę jak juz było wiadomo, że 14 stopni, deszcz i wiatr, al w dniu slubu obudzilam się z myślą: przecież tam bedzie 100 osób pragnących, żeby sie udalo - i tak bylo.
    • solejrolia Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:11
      Fajnie! Lubię takie uroczystości.
      smile
    • aj.riszka Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:11
      Gratulacje.

"a ja zostalam tesciowa" - o nie!! Ty nie zostalas tesciowa - Ty zyskalas ziecia.

• lucyjkama Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:15
      Ile żon ma Twój mąż, bo się zgubiłam big_grin
      • nangaparbat3 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:16
        W sumie 3.
        • szalona-matematyczka Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:21
          Jednoczesnie MA 3 zony?????
        • triss_merigold6 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:22
          Wciąż czujesz się żoną eksa? Trochę creepy.
          • beneficia Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 20:43
            Bo ja wiem? Mialam kiedyś męża i myślę o nim (były)mąż. Gdybym teraz miała innego, to o tamtym myślałabym "pierwszy mąż" a o aktualnym "drugi mąż". W sensie - mąż to mąż, liczą się fakty.
    • alfa36 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:20
      Jak w bajce😊
    • maniaczytania Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:27
      Gratulacje!
      Piękna historia smile
      • raczek47 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:42
        Piękne i pozytywne.
        Gratulacje dla Was wszystkich.
    • lilia.z.doliny Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 18:40
      No witamy pięknie kolejna teściowa na forumsmile. Niech wam wszystkim się darzy )
    • chocolatemonster Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 20:47
      Gratulacje i szczescia dla Dzieci oraz pomyslnosci dla Was wszystkich!
    • rosapulchra-0 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 20:51
      Super! Gratulacje i wszystkiego najlepszego dla nowożeńców!
      Pamiętam moje emocje smile A potem, już po ślubie, po weselu, wszyscy biesiadnicy stwierdzili, że to było najlepsze wesele, na jakim się bawili, a bawili się do białego rana smile
      I też zostałam teściową i, póki co, babcią nie będę, bo córka podjęła kolejne studia i w ogóle myśli o rozpoczęciu kariery zawodowej na uniwersytecie.
      Jeszcze raz wszystkiego najlepszego!

A jak sukienka? Sprawdziła się?
      • verdana Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 20:57
        Gratulacje!
      • nangaparbat3 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 23:27
        O nie. Miała byc bawelniana, a jest z jakiegoś czegoś sztucznego. Nie odeslalam jej, bo nic nie wazy i przyda się na co dzień.
        Mialam zwiewna wiskozę w popielato rozowe kwiaty, mowiono, że ładna. Ale w sumie niewiele mnie to obchodziło, taka bylam szczęśliwa.
    • lady-z-gaga Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 21:13
      Gratulacje, to fajnie, że wszysto sie udało i jestes zadowolona smile
      a sam opis uroczystości jak przepisany od pani Musierowicz big_grin i dlatego czuję więcej rezerwy, niż zachwytu big_grin
      • nangaparbat3 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 23:28
        Nie czytałam Musierowicz sad
      • mmoni Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 23:36
        W Musierowiczwersum takie zjawisko jak kilku szczęśliwych i zdrowych eksów bawiących się w zgodzie na weselu dziecka jednej z nich nie występuje.
        • mildred.pierce Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 01:11
          Eks wpadłby z niepotrzebnym robotem kuchennym, który by złożył u stóp córki, a upierdliwa dziewuszka z rodziny panny młodej cały czas poprawiałaby jego błędy językowe. No i na koniec - ślub odbyłby się w kościele, nigdzie indziej.
          • mildred.pierce Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 01:11
            którego* by złożył
            • mama_kotula Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 13:47
              I podczas tego ślubu byłaby jakaś, cha cha cha cha, wpadka komiczna, koniecznie uwieczniona na zdjęciu, a potem powieszona na honorowym miejscu w kuchni aby wszyscy pamiętali tongue_out
              • truscaveczka Re: Ex wydal corke za mąż 27.06.18, 09:12
                Taka jak złamanie ręki przez seniora rodu, powiedzmy tongue_out
      • zlababa35 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 13:35
        Lady, też mi się podobnie skojarzyło smile.
      • angazetka Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 14:00
        Czegoś tak niemusierowiczowego w duchu jak opis tego ślubu i wesela w patworkowkej rodzinie dawno nie czytałam big_grin
        • lady-z-gaga Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 14:40
          Ok, więc wstawiam cytaty, ktore skojarzyły mi się z Musierowicz (głownie ze slubem Laury, bo ostatnio przy robieniu porządkow zajrzałam - a jakże big_grin - do książek, ktore skazałam na banicję, akurat ta część mi wpadła w ręce)
          -Panna mloda w kolorowym wianku i z bukietem z ostow i makowek,
          - pan mlody tradycyjnie, przejęty, ale spokojny i dbajacy o calkoształt z uwaga i taktem
          - ptak, ktory zacząl śpiewać, kiedy mlodzi skladali przysięgę
          - gromadka dzieci, w tym jedno, dla ktorego w pewnej chwili wniesiono wozek, i spalo w tym wozku przy stole, dziecku nie przeszkadzala muzyka, gościom wozek z dzieckiem
          - część gosci nie jadała mięsa, a co najmniej dwoje wieprzowiny, bo to haram, catering nie miał z tym najmniejszego problemu. (tego oczywiście u M. nie było, ale atmosfera wzajemnej tolerancji i poszanowania np dla jaroszy - była)
          - Muzyka zaczeła się od dyskotekowej klasyki, a skończyla na disco-polo, i wtedy nawet koneserzy jazzu i powaznej uznali, że "do zabawy świetna". Były też przyśpiewki ludowe z werwą odśpiewane przez kuzynów i kolegów.
          -

I nie chodziło mi o jakies detale, w kościele czy nie w kościele, ale o to, że wszystko było idealne i proste, ale ze smakiem i wbrew powszechnym gustom i trendomsmile a jeśli nawet coś skręciło w stronę innego gustu, to było dowodem na otwartość i dystans bohaterow smile
          Oczywiście Musierowicz musiała zawsze ważne wydarzenia skomplikować i powymyślać bohaterom cudaczne przygody, aby dodać dramatyzmu, ale przeciez i tak wszystko kończyło się sielanką.
          I jeszcze raz to napiszę, żeby była jasność - mnie się opis Nangi podobał i takiego fajnego slubu życzyłabym wszystkim bliskim i lubianym przeze mnie ludziom smile to było tylko skojarzenie, głownie przez ten wianek, ale też i przez cały klimat uroczystości, trochę też przez język, w jakim została opisana smile
          • nenia1 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 15:17
            Ale takie wesele są coraz częstsze, nawet u tych co nigdy nie czytali Musierowicz, wianki to teraz właśnie weselny trend, może nie na ematce, gdzie panuje obrzydzenie do wesel i wizja wujków z wąsami w majonezie, ale w realnym życiu tak właśnie coraz częściej bywa. Ten styl ma nawet swoją nazwę - to jest boho i wygląda mniej więcej tak:

www.google.pl/search?q=Styl+wesela+boho&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiYn8vU8O7bAhWjJJoKHb8aA6sQ_AUICigB&biw=1897&bih=920#imgrc=DjhVm2WoVNhr0M:
            wkleiłabym moją piękną córkę w pięknym wianku z piwonii, bo też sobie wybrała wesele w takim stylu, ptak nam co prawda nie śpiewał, pan młody luzak, jak ja, ale klimat ogólnie sielski i właśnie taki romantyczny.
            • lady-z-gaga Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 15:50
              Boho nie jest nowym stylem smile i wiem, że Musierowicz go nie wymyśliła, po prostu opis tak mi się skojarzył, a za skojarzenia nie ponoszę odpowiedzialności smile
              dI doskonale rozumiem, że coraz częściej młodzi decydują sie na coś odmiennego od tradycyjnych slubów i wesel, sama też bym tak zrobiła, gdybym miała drugą szansę wink

• nenia1 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 16:03
                Ok, Musierowicz nie czytałam, to się nie wypowiem, też szczerze mówiąc bym się na taki styl zdecydowała, bo w praktyce pięknie wygląda smile
                • nangaparbat3 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 22:00
                  rzecz w tym, że ex zawsze był boho, kiedy sie o czymś takim nikomu nie sniło. Jego dom, też wlasnoręcznie zbudowany, też jest boho, i to do szescianu (ale w dobrym guście, bo ex jest architektem i nie znosi nadmiaru, tandety i bałaganu (estetycznego, ten zwykły jest mu obojętny). W przeddzień uroczystości mowiłyśmy mu z corką, że dom i sceneria są 'boho" - ale on nie mial pojcia, co to znaczy, po prostu nie znał tego określenia. oboje, i ex, i corka, z natury są artystami, ale nie sa w ogóle artystowscy. Mój szwagier powiedzial, że jest pod wrażeniem, bo widzi polączenie tradycyjnego wesela z czymś zupelnie innym, i ze to jest wspaniałe. Było wspaniale, bo było prawdziwe, osobiste, bez zadęcia i bez dążenia do perfekcji. I jeszcze jedno, na co dzisiaj zwrocili mi uwagę przyjaciele: disc jockey od czasu do czasu przerywał grnie i dawał szansę na chwile rozmowy w ciszy. ne do przecenienia smile
    • andaba Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 21:17
      Gratulacje.
      Choć z twoich postów sądziłam, że raczej wnuczkę powinnaś wydawać, widać jesteś młodsza, niż sprawiasz wrażenie smile
      • nangaparbat3 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 23:29
        poźno rodziłam tongue_out
    • claudel6 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 21:33
      brzmi pięknie smile gratulacje smile
      tylko o co chodzi z dwiema macochami? była ex-żona exa na ślubie córki pierwszej żony? iście patchworkowa rodzina smile
      • miruka Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 21:36
        Gratulacje, miło to czytać
      • nangaparbat3 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 23:31
        No tak. też chodze na jej uroczystości, ostatnio bylam na pierwszej komunii syna - jest mamą dwojga rodzeństwa mojej córki.
        • bergamotka77 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 23:41
          Gratulacje! Tez myślałam, ze ty nanga jestes ok.60.To już zbyt daleko idacy patchwork jak dla mnie. Jurny ten twój eks. Chociaż dobrze ja wydał za mąż? wink Opis slubu i wesela jak dla mnie też zbyt literacki. Zwłaszcza te tańce z rodzeństwem przyrodnim. Gdy będą dzielic spadekto tańce i wielka miłość się zapewne skończą, niestety 😜
          • nangaparbat3 Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 23:45
            Napisałam, jak bylo. O spadku na razie nie myślimy, niech najpierw ich Ex odchowa towarzystwo.
            A ja mam 62. I poł big_grin
            • bergamotka77 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 00:13
              A ok smile Bo moja mama ma 65 i już prawie dorosłego wnuka - ode mnie wink Niech żyje panna młoda smile Ja tam lubię piękne śluby, jestem romantyczka w głębi duszy. Gdy doczekam slubu swoich dzieci to chyba zaleje się łzami. Jestem wzruszajaca sie placzka w takich sytuacjach i kocham dziubdziusiow swoich nad życie.
    • pani-noc Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 21:39
      Rodzic płacący za wesele, wesele na 100 osób, muzyka disco polo, dzieci na weselu - zupełnie nie jematkowo.

Gratuluję!
    • wkurzo-namama Re: Ex wydal corke za mąż 24.06.18, 21:45
      Super!
    • jola-kotka Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 00:29
      Gratuluje z opisu bajka , czasem i ex potrafi smile.
    • volta2 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 11:45
      sądząc z opisu tradycji rodzinnych to napisz, jak planujecie uczcić rozwód córki? bo zapewne zaczniecie wkrótce robić kółeczko pierwszy ex zięć, next zięć, i co tam jeszcze występuje w przyrodzie.

to tak, żeby za słodko nie było na forum.
      • nenia1 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 12:02
        Różnie w życiu bywa, czasem dzieci powielają drogę rodziców, czasem przeciwnie, w końcu to odrębni ludzie, więc jest spora szansa, że córka nangi się nie rozwiedzie, a twoje dzieci będą miłe.
        • volta2 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 12:09
          nie chcesz chyba pozbawić nangi kolejnej przyjemności w opisywaniu romantycznych ślubów prostacka perspektywą braku next zięcia?
          • nenia1 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 12:23
            Mimo wszystko nie sądzę, że z tego powodu liczy na rozwód córki.
            • volta2 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 13:28
              pewnie nie liczy, ale zabrakło mi rozważań nt. jakież to byłoby romantyczne, jakby się okazało, że next zięć bawił już wśród gości na obecnym weselu? tak razem, tak wspólnie, tak z wyczuciem i klasą?
              • lady-z-gaga Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 13:38
                a coś się tak przyczepiła, uważasz że Nanga specjalnie te wszystkie rozwody przed laty załatwiała, żeby teraz szpanowac na forum? big_grin
                • volta2 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 13:46
                  nie, ale uważam za zabawne dawanie romantycznych wrzutek z okazji ślubu córki w towarzystwie 5 machoch, 7 eksów, i 10 jakichś dzieci z różnych łóżek. i przy tym zero refleksji, no ale może to właśnie cechuje koneserów jazzu?
                  • nenia1 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 14:24
                    Koneserów jazzu, tych których znam, faktycznie cechuje mało stereotypowe podejście do muzyki, bo jazz to jednak głównie improwizacja, stereotypowo byłoby zapewne tak, że nanga nie przyjdzie, jak będzie ex, albo next wścieka się na myśl o spotkaniu z eksią i bojkotuje wesele, a ex nie wie co zrobić, bo wszystkich nie zadowoli. W końcu większość stereotypowo myślących ludzi walczy z innymi, żeby pokazać kto tu jest ważny i kto jest lepszy. Ci mniej stereotypowi godzą się z tym, że każdy jest ważny i potrafią się wspólnie bawić, być może sądząc, że lepiej dla dziecka, nawet dorosłego, gdy rodzice zachowują się jak dorośli ludzie, nawet gdy nie są już razem, niż jak sfochowane dzieciaki poobrażane na siebie w piaskownicy. I tu możesz mieć rację z jazzem, bo to ulotna improwizacja płynąca z duszy, w której każdy instrument nawet jak gra solówkę, stara się współbrzmieć z innymi.
                    • volta2 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 15:55
                      ja się nie znam, odkąd akwarium zlikwidowali koneserów nie spotykam, poza tym, że jednego stamtąd wyjęłam, ale on jakiś onomen omen, nieulotny jest, został i macochy moim dzieciom nie sprawiłsmile i niech tak zostanie może
        • zlababa35 Re: Ex wydal corke za mąż 26.06.18, 16:44
          Nenia - buziaki big_grin.
    • iwles Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 12:20

gratulacje dla córki smile
    • milamala Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 13:43
      Skomplikowane sa jednak relacje rodzinne. Dobrze, ze wszystko bylo piekne i dobrze sie skonczylo.
    • aerra Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 13:49
      Pięknie! Gratulacje i dla eksa (za tę budowę zwłaszcza) i dla córki wink
    • joa66 Re: Ex wydal corke za mąż 25.06.18, 15:20
      Gratulacje dla pana młodego smile
      A dla panny młodej dużo szczęścia.

p.s. nie wiem czy ja bym przezyła disco polo, nawet " do zabawy"- jak kiedyś mi się trafi mam nadzieję, że będzie jakiśmecz, na który będzie można się ewakuować smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka