Dodaj do ulubionych

Odwołany lot-odszkodowanie

30.06.18, 08:17
Czy ktorejs z Was zdarzyło się, że odwołano lot samolotu, którym miała lecieć?
I czy ktoś starał się o odszkodowanie z tego powodu?
Mój samolot "wypadł",dowiedzieliśmy się o tym wchodząc do terminala, na lotnisku zero informacji, na stronie przewoźnika- panstwowego też cisza i co mnie najbardziej chyba wkurzyło żadnej informacji na maila- a dzień wcześniej przyszła karta pokładowa.
Obserwuj wątek
    • vodyanoi Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 09:51
      wyborcza.pl/7,155287,23613177,loty-lot-u-masowo-odwolywane-i-opoznione-samoloty-sie-posypaly.html
      • alicia033 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 19:25
        vodyanoi napisał:

> wyborcza.pl/7,155287,23613177,loty-lot-u-masowo-odwolywane-i-opoznione-samoloty-sie-posypaly.html

hehehehehehehehehehe
        gdzie riki i jego wizje świetlanej przyszłości (nie)Lotu?
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.07.18, 12:00
          alicia033 napisała:

> hehehehehehehehehehe
          > gdzie riki i jego wizje świetlanej przyszłości (nie)Lotu?

"w ciągu zaledwie ostatniego miesiąca LOT odwołał 333 loty, a 2890 było opóźnionych. Jeśli wszyscy pasażerowie wystąpią o odszkodowania, do czego mają pełne prawo, ich suma sięgnie dokładnie 30 mln zł. To pokazuje nieudolność zarządu"

Zawsze twierdziłem, że pierwsza lepsza recesja i LOT się wywróci. Zycie pokazuje, że wywróci się i bez recesji....

Xsioonc
    • cauliflowerpl Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 10:00
      Mnie się nie zdarzyło, zdarzyło się przyjaciółce. Nawet nie za odwołany, za sporo opóźniony, tak, że straciła kolejne połączenie.
      Zwróciła się do jakiejś firmy, która za prowizję od odszkodowania zajmuje się reklamowaniem. Odzyskała 450 Euro.
      Jest teraz na wakacjach więc nie będę jej zawracać głowy, ale opcje są, zresztą łatwo znaleźć, jeśli nie chce Ci się bawić w to samej.
      Nie to, że reklamuję, ale tu jest wszystko ładnie wyjaśnione:
      www.claimflights.pl/prawa-pasazera
      • bo76 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 10:19
        A po co do firmy? Miałam 5-godzinne opóźnienie Ryanairem, lot w Unii. Po powrocie złożyliśmy odpowiednim formularzem wniosek o odszkodowanie tytułem rozporządzenia ubijnego bodaj E261, po 2 tygodniach przyszła odpowiedź pozytywna, po kolejnym miesiącu przyszło odszkodowanie. Po co nabijać kabzę firmie pośredniczącej. Jak potrzebujesz instruktarzu, wejdź na forum Fly4free i znajdź odpowiedni wątek. Jest napisane co, jak i gdzie.
        • cauliflowerpl Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 11:45
          "jeśli nie chce Ci się bawić w to samej."
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 13:06
          bo76 napisała:

> Po co nabijać kabzę firmie pośredniczącej.

Ponieważ przypadki, że przewoźnicy płaca tak sami z siebie to są tak częste jak jednorožce na plazu zamkowym.

Xsioonc
          • beaucouptrop Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 13:16
            Placa czesciej niz myslisz. Wystarczy zlozyc wniosek. Znam pare osob, ktorym zaplacili, mnie wlaczajac. Zalatwilam to bez posrednikow.
            • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.07.18, 11:00
              beaucouptrop napisał(a):

> Placa czesciej niz myslisz. Wystarczy zlozyc wniosek.

Kilka postów poniżej piszesz jak Cię lufthansa wystawiła, i jak ktoś inny Ci nawet za bilet nie oddał, więc weź się zdecyduj. Chyba jednak nie "wystarczy złożyć wniosek"

Xsioonc
              • beaucouptrop Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.07.18, 11:12
                No ale zlozyles i ci nie wyplacili odszkodowania czy tak piszesz, zeby pisac. Mnie sie zdarzylo, ze mi zapacili, zdarzylo sie tez ze inne linie nie, bo milaly dobre wytlumaczenie w postaci warunkow meterologicznych. Zalezy od sytuacji.
                Mowie z wlasnego doswiadczenia, a nie dlatego ze gdzies slyszalam ze panu Zenkowi i pani Zosi nie wyplacili odszkodowania.
          • bergamotka77 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 17:55
            najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):

> bo76 napisała:
            >
            > > Po co nabijać kabzę firmie pośredniczącej.
            >
            > Ponieważ przypadki, że przewoźnicy płaca tak sami z siebie to są tak częste jak
            > jednorožce na plazu zamkowym.
            >
            > Xsioonc

Nieprawda -mój zapłacił bez posrednictwa firmy i to najwyższa możliwa stawkę.

Do autorki -zadzwon na infolinię Urzędu Lotnictwa Cywilnego.
          • bo76 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 02.07.18, 19:22
            No, ja na jeden opóźniony miałam od razu w terminie wypłatę, kilka osób wśród znajomych też - więc z moich obserwacji wynika, że warto przynajmniej próbować samemu.
          • disco-ball Re: Odwołany lot-odszkodowanie 18.08.18, 08:59
            Ja tez kiedyś dostałam zwrot pieniędzy. I tak samo pieniądze za zagubiona walizkę, która się znalazła, jak wróciliśmy do domu smile po miesiącu.
            Wystarczyło wypełnić formularz.
    • maurra Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 10:19
      mnie się zdarzyło, lot odwołany ok. 5 dni przed datą wylotu,
      napisałam pismo o odszkodowanie (bez pomocy firm pośredniczących - moim zdaniem nie ma sensu, to dość prosta sprawa nie i nie trzeba do niej prawników). Po ok. 3- 4 miesiącach dostałam kasę.
      • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 11:08
        Ja się chyba zapłaczę, teraz okazało się że jest overbooking i nie wiem czy wejdę do samolotu. To samolot, który zaproponowano za ten , który anulowano. Wczoraj jeszcze się potrafiłam śmiać, ale dzis, jeżeli nie odlecę, to już będę wściekła
      • agnes_7819 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 10.08.18, 17:04
        A co napisalas w pismie do nich? Tez mam ten problem I nie wiem jak mam to napisac...pomozesz?
        • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 10.08.18, 18:45
          agnes_7819 napisał(a):

> A co napisalas w pismie do nich? Tez mam ten problem I nie wiem jak mam to napi
          > sac...pomozesz?

Każda linia ma własny formularz - napisałam, że na lotnisku dowiedziałam się że lot w dniu ..... nr... został odwołany. Podałam nr rezerwacji i że zgodnie z przepisami czekam na odszkodowanie.

• beaucouptrop Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 12:10
      Czesto loty odwolywane sa w ostatniej chwili, bo samolot ktory mial przyleciec z takiego a takiego rejsu i obsluzyc inny jest opozniony lub jest jakis inny problem. Dlatego karty pokladowe byly wyslane, bo linie same jeszcze nie wiedzialy, ze lot bedzie odwolany.
      Sama mozesz wypelnic i wyslac wniosek o odszkodowanie. Na stronie internetowej kazdego przewoznika to gdzies powinno byc. Fakt, ze czesto ukryte w jakiejs malej zakladce. Informacje mozesz tez znalezc na stronie Komisji Europejskiej, bo to unijna dyrektywa, wystukaj "ec passengers' rights". Nie jest to skomplikowane. Spokojnie mozna zrobic to samemu. Wysokosc odszkodowania zalezy od dlugosci lotu w km. Mozesz tez zazadac od linii zwrotu kosztow poniesionych w zwiazku z oczekiwaniem na lot. Jedzenie i napoje na lotnisku na przyklad, ale na to trzeba miec rachunki lub paragony.
      Czesto linie lotnicze probuja sie wykrecic z placenia odszkodowania, ale nie nalezy sie tym zniechecac. Ja dostalam odszkodowanie za odwolany lot.w zeszlym roku. Troche to trwalo, ale w koncu wyplacili mi 250 € od osoby.
    • muchy_w_nosie Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 17:32
      Moja siostra z koleżankami leciała na weekend do przyjaciółki, bilety kupione za 50 zł w obie strony kilka miesięcy wcześniej, odprawa ładnie poszła, dziewczyny poszalaly na strefie bezcłowej z alko i papierosami, bo znajomi prosili i tadam... samolot odwołali. Ogolnie dziewczyny zostały z 3 litrami wódki i 6 ramami papierosów wink. Żeby było wesoło to one ani wódki nie piją ani nie palą fajek. Odszkodowanie tego nie uwzględnia wink
      • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 17:49
        Już poczytałam, wszystko wiem.
        Na pokład tego drugiego samolotu nie weszliśmy, od razu nam zaproponowali po 350 € na voucher na następny lot, lub po 250 € w gotówce. Ale to polski przewoźnik nas wystawił, więc roszczenia do niego.
        Po zalinkowanym artykule nie dziwię się , że Lot tak przędzie.. Dziś znowu anulowali loty...
        I my chcemy budować nowe wielkie lotnisko.... Ciekawe kto i czym będzie go obsługiwał.
        Może za 2 h uda się wrócić do Polski. Jest szansa, bo samolot z Warszawy wystartował....
        Ale ja już nie będę upierała się, by latać Lotem- nie po tym. Jak wcześniej napisalam- najbardziej boli mnie brak jakiejkolwiek informacji. Tak jakby ci wszyscy ludzie nie istnieli.
        Gdy nie weszliśmy na pokład tego drugiego samolotu, od razu otrzymaliśmy na maila ( którego im nie dawalismy- mieli z Lotu) info co dalej mamy zrobić i że przepraszają, że nie dali rady nas zabrać. Tylko tyle, ale aż boli , że nas na to nie stać
        Dzięki za wszystkie wpisy.
        • beaucouptrop Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 18:29
          Niestety to nie tylko domena Lotu. Wszystkim liniom sie zdarza. Ja na przyklad z Lotem nie mialam takich przygod. Smieje sie, ze z nimi o tyle dobrze, ze wszystkie samoloty sa opznione, wiec jesli masz przesiadke i pierwszy samolot jest opozniony to z duzym prawdopodobienstwem zdazysz na nastepny, bo tez bedzie opozniony 😉
          Zdarzylo mi sie tez ze Lufthansa sie wykpila warunkami meterologicznymi i nie zaplacila odszkodowania.
          Jednak najbardziej podpadly mi Brussels Airlines. Odwolali lot przez co zepsuli nam super weekend, bo zamiast piatku wieczorem zaproponowali wylot w sobote popoludniu, wiec nawet sie nie oplacalo wylatywac. Chyba tylko zeby sie przespac na miejscu. Oprocz tego fatalnie nas potraktowali na lotnisku. Zadnej informacji o prawie do odszkodowania, ktore i tak w koncu musieli zaplacic. Im mniej pasazerow wie tym mniej sie bedzie upominac... Sprawa z listopada ubieglego roku, a do tej pory nie oddali mi pieniedzy za niewykorzystany bilet pomimo, ze w okolicach stycznia napisali,, ze pieniadze zwroca.
          Niestety wszystkie linie to praktykuja. I overbooking tez jest powszechnie praktykowany. Widocznie bardziej im sie oplaca czasem zaplacic odszkodowanie niz latac niewypelnionymi samolotami.
    • valtho Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 18:21
      W pierwszej kolejności warto samemu wystąpić do linii lotniczych o odszkodowanie, jeśli nie uwzględnią wtedy warto przez pośredników. Ja bujam się z aerlingusem od 4 lat, sama doszłam do etapu prawomocnej decyzji polskiego sądu (klauzula wykonalności decyzji urzędu lotnictwa cywilnego) i dopiero teraz jak wzięłam pośrednika, wydaje się ze jest szansa na wypłatę. Wcześniej aerlingus ignorował wszelkie decyzje. Nie zawsze jest łatwo, szczególnie jak linie nie mają biura w Polsce. Jakby mieli komornik by raz dwa zajął żądaną kwotę.
    • joanna05 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 18:37
      Kurczę, a to nie wiedziałam, że mogę mieć szansę na odszkodowanie! Ja miałam jeszcze inaczej, wystartowaliśmy, pokrążyliśmy nad Gdańskiem i zawróciliśmy (zła pogoda, nie dało się lądować). Przepadły mi drogie bilety na imprezę w Trójmieście.
      Po wymianie maili z pośrednikiem, u którego kupowałam bilet, udało mi się odzyskać część kwoty za bilet lotniczy (tak z 50%) - reszta przepadła, bo ponoć była na opłaty lotniskowe. W sumie straciłam więc kilkaset zł. Nie wiecie, czy w takiej sytuacji też miałabym szanse na jakieś odszkodowanie?
      • beaucouptrop Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 18:50
        Mozesz sprobowac, ale wydaje mi sie, ze raczej nie. Warunki pogodowe wchodza w klauzule "sil wyzszych" na ktore przewoznik nie ma wplywu. Tutaj tez moglby argumentowac bezpieczenstwem pasazerow.
        • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.06.18, 23:54
          Udało się i po 34 godzinach wylądowałam w Polsce, uff
        • zabka141 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 10.08.18, 18:48
          Jest roznica pomiedzy odszkodowaniem a zwrotem za bilet. W tej sytuacji nalezy ci sie co najmniej zwrot za bilet.
          • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 10.08.18, 20:02
            zabka141 napisał(a):

> Jest roznica pomiedzy odszkodowaniem a zwrotem za bilet. W tej sytuacji nalezy
            > ci sie co najmniej zwrot za bilet.

Ja doleciałem do miejsca bez problemu. Wrócić do domu nie mogłam.
      • gryfna-frelka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.04.19, 09:16
        Wazna informacja : jezeli nie wyladowaliscie w Gdansku (i w przypadku gdy lot w ogole sie nie odbyl) pasazer ma jak najbardziej prawo do zwrotu oplat lotniskowych ktore zawarte sa w bilecie i to niezaleznie od odszkodowania. Te oplaty to kilkanascie € dla samego lotniska plus oplaty za paliwo, obsluge naziemna itd. Malo kto o tym wie, dlatego linie lotnicze przywlazczaja sobie te pieniadze bo jezeli nie laduja czy nie startuja to ich nie uiszczaja. Mialam raz taki przypadek gdzie odzyskalam oplaty z biletu ktory musialam sama anulowac(!) ale naprawde, trzeba sie o to stanowczo upomniec.
        • bywalec.hoteli Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.04.19, 15:27
          gryfna-frelka napisała:

> Wazna informacja : jezeli nie wyladowaliscie w Gdansku (i w przypadku gdy lot w
          > ogole sie nie odbyl) pasazer ma jak najbardziej prawo do zwrotu oplat lotnisko
          > wych ktore zawarte sa w bilecie i to niezaleznie od odszkodowania. Te oplaty to
          > kilkanascie € dla samego lotniska plus oplaty za paliwo, obsluge naziemna itd.
          > Malo kto o tym wie, dlatego linie lotnicze przywlazczaja sobie te pieniadze bo
          > jezeli nie laduja czy nie startuja to ich nie uiszczaja. Mialam raz taki przyp
          > adek gdzie odzyskalam oplaty z biletu ktory musialam sama anulowac(!) ale napra
          > wde, trzeba sie o to stanowczo upomniec.

Warto wiedzieć Frelko. akurat się ostatnio przesiadałem i zamiast drugiego samolotu był autobus. to powinni zwrócić te opłaty lotniskowe?
          • gryfna-frelka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 02.04.19, 13:09
            Wytlumacz mi najpierw ta sytuacje : leciales powiedzmy na przyklad z Warszawy do Paryza z przesiadka we Frankfurcie. Przyleciales samolotem do Frankfurtu, a w porcie przesiadkowym zamiast drugiego samolotu podstawiono autobus majacy dowiezc pasazerow do lotniska CDG? Czy tez wyladowaliscie powiedzmy w Beauvais i stamtad reszta podrozy do CDG odbyla sie autobusem?
            • gryfna-frelka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 02.04.19, 13:13
              Ah i jeszcze sa bilety lotnicze uwzgledniajace pociag jako czesc podrozy, na przyklad Air France sprzedaje bilety z Brukseli gdziestam, gdzie jedzie sie najpierw Thalysem do Paryza na CDG (i przejzad pociagiem ma numer lotu, choc podana jest informacja ze jest to pociag) a z CDG leci sie dalej. Czy w Twoim przypadku podroz miala odbywac sie wylacznie samolotami?
            • bywalec.hoteli Re: Odwołany lot-odszkodowanie 02.04.19, 22:02
              Leciałem z Paryża do Wrocławia z przesiadką w Warszawie. Samolot z Paryża wyleciał opóźniony 2h , wylądował opóźniony 2h w Warszawie. Nie zdążyłem się przesiąść na samolot do Wrocławia. Linia podstawiła autobus ale jechał on wolniej od samolotu i do Wrocławia dotarłem z 6 godzinnym opóźnieniem, nie samolotem tylko autobusem.
              • gryfna-frelka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 03.04.19, 00:29
                OK, rozumiem. To ze dotales do celu z 6 godzinnym opoznieniem moze dac Ci prawa do odszkodowania, na bazie np. praw pasazera lotniczego. Ewentualne odzyskanie oplat to inna kwestia i tu sie nia zajme.
                Ten konkretnie bilet skladal sie z dwoch oplat za przelot (cena ustalana przez operatora, tutaj widze byl to LOT albo Star Alliance operowana przez LOT) oraz dwoch zestawow oplat ustalanych przez lotniska z ktorych wylatywaly samoloty (tutaj CDG i WAW) i przez firmy zajmujace sie obsluga naziemna na tych lotniskach, plus ewentualne podatki nakladane przez panstwa w ktorych te lotniska sa itd. Jakies szczegoly na ten temat (choc nie wyczerpujace) mozna znalezc przy kupowaniu biletu i pewnie po samym zakupie tez wiec moze warto zajrzec. Zawarte sa one w cenie koncowej biletow zeby ulatwic zycie pasazerom, choc zdarza sie czasem ze pasazerowie uiszczaja dana oplate osobiscie bedac juz na lotnisku, co bywa upierdliwe. Linie lotnicze zbieraja ta kase i przekazuja ja dalej, chyba ze usluga nie bedzie miala miejsca, wtedy powinny oddac te oplaty i podatki pasazerom - ale o tym malo kto wie.
                Teraz tak : w tym przypadku byl wylot z Paryza, wiec oplaty i francuskie podatki zostaly uiszczone. Wylotu z Warszawy nie bylo (dla ulatwienia, WAW nie stosuje osobnych oplat dla pasazerow tranzytowych www.lotnisko-chopina.pl/uploads/user_files/OH/HSL/epwataryfaoplatlotniskowych20184.pdf), wiec zasadniczo ta czesc oplat powinna zostac zwrocona pasazerom, choc linia moze sie upierac ze byl np. transfer bagazu do autobusu itd. IMHO warto sprobowac chocby rekreacyjnie zeby przekonac sie jak to dziala.
                • bywalec.hoteli Re: Odwołany lot-odszkodowanie 03.04.19, 09:00
                  To była jedna linia lotnicza. Oba przeloty na jednym bilecie.
                  • bywalec.hoteli Re: Odwołany lot-odszkodowanie 03.04.19, 09:43
                    Aha, opóźnienie wylotu było spowodowane tym, że samolot przyleciał do Paryża spóźniony. Spóźnienie przylotu do Paryża było spowodowane mgłą.
                    • gryfna-frelka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 03.04.19, 11:53
                      No tak, jezeli przesiadka (a nie self-connection) to jest jeden bilet ale z dwiema lub wieloma "nogami" (flight legs). To co opisujesz o spoznieniu i jego powodach byloby wazne do rozpatrzenia pod katem odszkodowania, a to zupelnie osobna sprawa. Ja pisalam o zwrocie sum ktore nie zostaly wydane bo uslugi nie zostaly wykonane.
                      Tak naprawde w bilecie placisz pewna czesc za to, ze uzywasz lotniska, firmy ktora obsluguje pasazerow, bagaz oraz sam samolot, firmy (najczesciej panstwowej) ktora swiadczy uslugi kontroli lotow itd. itd. Jezeli Twoj lot sie nie odbyl, to ta czesc oplat nie zostala ponieisona, dlatego linia lotnicza ktora zebrala pieniadze na nie przy okazji sprzedawania biletu za wlasne uslugi powinna je oddac pasazerowi. Jak pisalam wyzej, jest to mozliwe takze wtedy kiedy samemu anuluje sie lot - to czy odzyskamy kase za przelot zalezy od terms & conditions naszego biletu, ale to czy odzyskamy kase za inne oplaty jest raczej jasne - tak.
                      • swiezynka77 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 03.04.19, 13:13
                        przy okazji się zapytam, jak się liczy na potrzeby odszkodowania odległość przy przesiadkowym bilecie? jako suma odcinków czy od miejsca pierwszego wylotu do celu w linii prostej?
                        • gryfna-frelka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 03.04.19, 17:31
                          Tego nie wiem, najlepiej wczytac sie w zrodlach i/lub w warunkach umow linii lotniczych przy zakupie biletu.
    • swiezynka77 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.07.18, 10:29
      mój mąż miał odwołany lot do Stanów, wystarczyło pismo z formularza na stronie linii lotniczych, wypłacili 600 euro odszkodowania
      • swiezynka77 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.07.18, 10:32
        jeszcze dodam że był to lot z przesiadką w jednej z europejskich stolic, linia również zapłaciła za hotel i wyżywienie kiedy przez dobę czekał tam na następny samolot
        • naturella Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.07.18, 11:07
          Ja od razu skorzystałam z pośrednika, dostaliśmy już 750€ za opozniony lot, czekam na jeszcze 250€ za córkę - Ryanair nie zauważył chyba, że podróżowaliśmy w czwórkę i sprawa jest w nadzorze lotniczym póki co. Firmie pośredniczącej zapłaciliśmy jakieś 700 zł z tych 750 €, co dla mnie jest dobrą sytuacją - sama prawdopodobnie nigdy bym się za pisanie pism nie zabrała.
          • bo76 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 02.07.18, 19:24
            Wypisanie tego formularza Ryanair zajęło nam 10 minut, wliczając dołączenie kart pokładowych jako pdf, więc na prawdę nie jest to skomplikowane.
            • zabka141 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 10.08.18, 18:49
              Dokladnie, przeciez posrednikowi tez trzeba to wszystko powysylac i opisac
    • rosapulchra-0 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.07.18, 11:12
      Moja znajoma otrzymała od Ryana 500 funtów odszkodowania na mocno opóźniony lot. My dostaliśmy odszkodowanie za zniszczony bagaż i zmianę godziny lotu bez uprzedzenia.
      • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 02.07.18, 20:14
        Też złożyłam sama reklamację, mają 4 tyg na ustosunkowanie się. Chociaż nie wyobrażam sobie, że mogą jej nie uznać.
        Teraz już się z tego śmieję, ale w sobotę, gdy już udało mi się wejść do samolotu, to tak mi się ręce trzęsły że nie mogłam wyłączyć telefonu. A uwierzyłam, że polecimy, gdy zamknęły się drzwi. I pierwszy raz byłam szczęśliwa, że startujemy. Tak więc, dla bojących się- polecam takie perturbacje przed lotem.
        • valtho Re: Odwołany lot-odszkodowanie 08.07.18, 19:03
          A ja wciąż czekam na zwrot, ostatnio Contesta mi wysłała optymistyczne powiadomienie, że reklamacja została uznana i proszą o numer konta. Tylko okazało się, że naiwnie sadzą, że Aerlingus wypłaci, bo ULC im nakazał, a ja już wiem, że mają to gdzieś. Ciekawa jestem dalszych kroków Contesta.
          • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 08.07.18, 19:25
            Dlatego gdy Air France 10 min po tym gdy nie wpuścili nas na pokład powiedział, że piętro nizej wpłacą nam rekompensatę na kartę byłam w szoku, że może to tak szybko być załatwione ( kasy nie dostaliśmy, bo okazało się , że to Lot przejmuje roszczenia, bo przez nich mamy problem )
            Czekamy, nadal nic z Lotu nie przyszło, nadal nie wiemy co się stało, że samolot po nas nie przyleciał, zero slowa- przepraszam. Na stronie przewoźnika, nasz feralny lot jako odwołany i nic wiecej Jakby nas w ogóle nie było. To mnie wkurza najbardziej.
    • izalik Re: Odwołany lot-odszkodowanie 31.07.18, 09:43
      miałam taką sytuację, dużo nerwów mnie to kosztowało ale udało mi się zalatwić odszkodowanie i to w miarę szybko się udało, ale zlecałam to przez firmę specjalizującą się w takich sprawach
      • mahjonghiii Re: Odwołany lot-odszkodowanie 31.07.18, 19:55
        izalik, a powiedz mi, do jakiej firmy zgłaszałaś, z Polski??? ja 8 mscy temu zgłosiłam swój lot do jakiejś zagranicznej i za cholerę nie mogę się z nimi dogadać...
    • valtho Re: Odwołany lot-odszkodowanie 31.07.18, 22:56
      Ja tez korzystam z ich usług i na razie nic. Sprawą zajmują się od prawie roku, ale przeciwnik Aerlingus jest oporny. Ciężko dotrzeć do osoby kompetentnej, na ogół rozmawia się z nie najlepiej przeszkolonymi osobami z infolinia. Fakt, moja sytuacja jest nietypowa, bo trafiłam do nich już z klauzulą wykonalności nadana przez sąd. Pierwsza osoba, która przyjmowała sprawę była ok, ale kolejne dzwoniły z bardzo dziwnymi pytaniami, jakby nie rozumiały na jakim etapie jest sprawa. 2 miesiące temu radośnie wysłali mi maila z informacją, że reklamacja jest pozytywnie załatwiona i proszą o nr konta. Tyle, że potem okazało się, że są dokładnie na tym etapie na jakim byłam zgłaszając się do nich - maja decyzje ULC, z której Aerlingus nic sobie nie robi. Mam nadzieje, że maja jednak jakiś pomysł jak zmusić Aerlingus do zapłacenia.
      • bulkakajzerka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.08.18, 09:50
        valtho, o rany, kiepska sytuacja.. ale skoro urząd lotnictwa zgodził się z firmą a aerlingus ma to głęboko w poważaniu to raczej nie wina givtu.. no ale pewnie coś wymyślą, bo jak wygrali sprawę to nie odpuszczą przecież smile
        • valtho Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.08.18, 22:11
          Sytuacja przedziwna, bo świadczy o tym, ze przewoźnik jeśli nie jest obecny w Polsce, może mieć wszystko gdzieś. Sama ciekawa jestem czy się uda.
          Moim zdaniem zawsze warto spróbować samemu, ULC ma proste formularze i generalnie jest pomocny.
          • bulkakajzerka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 07.08.18, 12:25
            też właśnie słyszałam, że ULC jak na polski urząd to działa całkiem sprawnie wink
    • princesswhitewolf Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.08.18, 09:51
      zalezy od przyczyn. jesli techniczne to odzyskasz i sa to okreslone kwoty
      • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 08.08.18, 14:09
        Ja nadal czekam na jakąkolwiek odpowiedź i na razie cisza. Pani z Lotu poinformowała mnie, że wysłała ponaglenie, ale nic poza tym nie potrafiła powiedzieć. Lot ma średnio 4 tyg na określenie się, u mnie mijają 6. Nie chcę zlecac sprawy firmie, bo , jak dla mnie, sprawa jest oczywista i nie mają podstaw , by reklamację odrzucić. No ale jeżeli odrzucą, to wtedy będę myślała co dalej.
        Zostało tylko czekanie, bo dodzwonienie się do Lotu powoduje u mnie taki wnerw, że przewyższa chyba moje zdenerwowanie wtedy na lotnisku.
        • dzidzia_ch Re: Odwołany lot-odszkodowanie 08.08.18, 15:27
          Mój mąż distal 600 euro odszkodowania za odwołany lot.
          Leciał za służbowe pieniądze a zwrot pracodawca przelał mu na konto jako rekompensatę za jedna nic dłużej w podróży .
    • anorektycznazdzira Re: Odwołany lot-odszkodowanie 08.08.18, 16:18
      Miałam tak, że opóźnił mi się międzykontynentalny, na lotnisku uważam, że całkowicie pokpili sprawę szybkiego transferu między maszynami i utknęłam na noc. Co istotne, operator obu lotów i samego lotniska był ten sam (Lufthansa). Dostałam nocleg, transfery i obiad, ale odmówiono mi odszkodowania o które wystąpiłam. Odmówiono pod jakimś goovnianym pretekstem. Jestem bardzo zajętą (i często latającą) osobą, więc ograniczyłam zakupy biletów w Lufthansie zamiast się szarpać z prawnikami.
      • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 14.08.18, 15:51
        Dziś dostałam decyzję- mamy po 250 € za osobę.
        • bo76 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 14.08.18, 17:07
          No widzisz, niepotrzebne były firmy, samodzielnie ogarnęłaś. Fakt, co przeżyliście, to Wasze, ale takie odszkodowanie na koncie nieźle rekompensuje owe "straty moralne" .
          • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 14.08.18, 17:19
            Oj tak, bardzo mnie cieszy, że mam już część kasy na następne wakacje...😀
      • gryfna-frelka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.04.19, 09:21
        Czy byla to przesiadka w Monachium?
        • kaka73 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.04.19, 09:28
          Ja z easyjeta za opóźnienie 4 h dostałam 250 euro po kilku dniach od wysłania zgłoszenia do nich.
    • malowanka06 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 14.08.18, 17:20
      Jest kilka wątków na forum fly4free, ludzie tam pięknie opisują procedury odszkodowania. Nie ma sensu płacić firmom. Nawet jak lot odwołali 3 msce temu, czy spóźnił się ponad 3h- zawsze można dostać odszkodowanie.
      • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 17.08.18, 20:46
        Dwa dni tu złożyłam reklamację za overbooking do Air France- dziś dostałam odpowiedź, że również za to przyznali nam odszkodowanie...
        • malowanka06 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 17.08.18, 23:47
          czytałam na fly4free smile
          • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 18.08.18, 00:56
            malowanka06 napisała:

> czytałam na fly4free

Świat jest mały 😀
    • mamusia1999 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 18.08.18, 08:55
      Odszkodowanie jest zależne od czasu oczekiwania na alternatywne połączenie. Za 7h Turkish Airlines (nie odwołany tylko overbooking, ale dla pasażera to to samo) wypłacało bon na bezpłatny lot tą trasą i 400€, oczekiwanie w dzień.
    • oepolisaplus Re: Odwołany lot-odszkodowanie 30.11.18, 10:06
      Rekompensata w przypadku opóźnionych, odwołanych lub przepełnionych lotów, może wynieść od 250 do 600 euro w zależności od zdarzenia. Zachęcam do skorzystania z szybkiej i bezpłatnej ekspertyzy przeprowadzonej przez naszych ekspertów, chętnie pomożemy odzyskać należne pieniądze.
      Gdyby pojawiły się pytania, jestem do dyspozycji.
      Pozdrawiam,
      Kasia z Polisa Plus
    • mysiulek08 Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.12.18, 03:38
      Tak, AirFrance. Na dzien nastepny dostalam bardzo przepraszajacego maila i wskazanie procedury jak otrzymac odszkodowanie.
    • mrs.solis Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.12.18, 04:38
      Odwolali mi lot z powodu pogody. Pieniadze za bilety zwrocili. Lecialam na swieta. Zostalismy w domu z pusta lodowka dzien przed Wigilia (byl wieczor). To byly chyba najgorsze swieta w moim zyciu.
    • maurra Re: Odwołany lot-odszkodowanie 06.12.18, 11:04
      tak dwukrotnie
      trzy lata temu odszkodowanie za odwołany lot SmallPlanet
      w tym roku za opóźnienie od Ryanair
      wszystko przez formularze na stronie przewoźnika i rozmowy na chacie, nie korzystałam z usług pośredników
    • najpiekniejsza.ematka Re: Odwołany lot-odszkodowanie 07.01.19, 10:06
      och przestań spamować, uzyskanie odszkodowania samodzielnie naprawdę nie jest trudne
    • verydry Re: Odwołany lot-odszkodowanie 13.03.19, 21:31
      Tak
    • bei Re: Odwołany lot-odszkodowanie 13.03.19, 21:35
      ja miałam sytuację, ze okazało się, ze sprzedali za dużo biletów, przed lotem była propozycja zrezygnowania z lotu, przeczekanie nocy w hotelu i od razu wypłacone 600 eu oprócz opłacenia noclegu i posiłków.
    • argentea Re: Odwołany lot-odszkodowanie 14.03.19, 12:30
      Dostałam bez problemu 250 EUR za opóźniony lot z Lufthansy. Moim zdaniem złożenie wniosku jest proste i nie ma sensu korzystać z pośredników i nabijać im kasy.
    • bywalec.hoteli Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.04.19, 00:00
      I jak się zakończyło ?
      • thaures Re: Odwołany lot-odszkodowanie 01.04.19, 06:16
        bywalec.hoteli napisał:

> I jak się zakończyło ?
        >
        Pytasz mnie?
        Opisałam wszystko. Na drugi dzień dodatkowo nie weszłam na pokład drugiego samolotu z powodu overbookingu. I wtedy już wszystko przestało być przygodą... Ale odszkodowanie za anulowany lot dostałam- czekałam ok 5-6 tygodni, a za overbooking- w ciągu kilku dni. Nie korzystałam z żadnego pośrednika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka