Dodaj do ulubionych

L4 i ZUS- pytanie mam

07.07.18, 13:20
Mąż jest na zwolnieniu od m-ca i jeszcze pewnie z miesiąc.
Uszkodzony ma bark więc chodzić może.
Kadrowa w pracy postraszyła go, że coś tam w tych zwolnieniach się pozmieniało i nawet jeśli jest wskazanie, że można chodzić to ZUS bardzo rygorystycznie z tego rozlicza do tego stopnia, że jeśli chory wyjdzie na zakupy a w tym czasie przyjdzie kontrola zusowska to chory musi udowodnić, że nie miał mu kto tych zakupów zrobić i dlatego musisł osobiście.
Prawda to?
Obserwuj wątek
    • trut_u Re: L4 i ZUS- pytanie mam 07.07.18, 14:01
      Nie wiem, ale brzmi dość kuriozalnie. Niby jak miałby coś takiego udowodnić? Jak powie, że nikt z rodziny nie miał czasu, to będzie wystarczające "usprawiedliwienie"? Czy trzeba wykazać meldunki krewnych i udowodnić, że są niezmotoryzowani? Tylko wtedy przecież można było zamówić zakupy on-line tongue_out
      Ja się w ogóle zastanawiam, jak przebiegają te kontrole. Z nogą w gipsie do pachwiny nie podnosiłam się wcale do drzwi - zwykle dzwonią akwizytorzy, kurierzy do sąsiadów itp., itd., a w tym stanie człowiek ma takie tempo, że zanim dobrnie do domofonu, to delikwent pod drzwiami traci cierpliwość i znika. Może ktoś napisze, jak w praktyce jest z tymi kontrolami w domu, bo jestem ciekawa smile
      • tojamarusia Re: L4 i ZUS- pytanie mam 07.07.18, 14:04
        No kuriozalnie tylko ile w yym prawdy?
    • dziennik-niecodziennik Re: L4 i ZUS- pytanie mam 07.07.18, 14:15
      Nie no, to wszystko zalezy. Inaczej jest traktowane zlamanie reki, nogi, depresja czy angina. O ile od chorego z angina oczekuje sie lezenia w lozku, o tyle ciężko wymagac zeby z depresja czy zlamana reka grzac bety. Normalnie mozesz wychodzic, byle nie przesadnie w stylu "pojechalam na wakacje".
    • ewa_mama_jasia Re: L4 i ZUS- pytanie mam 07.07.18, 15:52
      Kontrola przychodzi? Nie wzywają do siebie? Mój mąż 4 lata temu z nogą w gipsie, niesprawny musiał się u nich meldowac raz w miesiącu, po każdym nowym miesięcznym zwolnieniu. Na świadczeniu rehabilitacyjnym też.
      • 33lisek Re: L4 i ZUS- pytanie mam 07.07.18, 22:44
        Jestem na zwolnieniu po odstawieniu paroxetyny, już jest lepiej ale jeszcze mam dwa tygodnie zwolnienia,mam chęć zacząć już wychodzić na spacery ale się boję. To zwolnienie na depresję. Mam lekki atak paniki kiedy pomyślę że jestem uwięziona w domu ale się boję właśnie jakiejś kontroli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka