Dodaj do ulubionych

Wyjazd na wakacje bez paszportu

09.07.18, 21:26
Jesteśmy w drodze do Polski. Jedziemy samochodem ze Szwajcarii. Po drodze dwa przystanki Wiedeń i Budapeszt. Właśnie jesteśmy w Wiedniu. Dzisiaj mąż zauważa, ze zamiast paszportu starszego syna zabraliśmy nieważny paszport młodszego. Mamy dwa paszporty dla młodszego (nowy i stary), brak jakichkolwiek dokumentów dla starszego, oprócz zdjecia jego paszportu.
Z Budapesztu zrezygnowaliśmy, ale jutro jedziemy do Polski. Liczę na brak jakiejkolwiek kontroli, mam nadzieje, ze wszystko będzie ok. Pytanie co sie stanie w razie kontroli, wie ktos? Jaka procedura, czego sie spodziewać?
Obserwuj wątek
    • joanna05 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 09.07.18, 23:22
      Ale jakiej kontroli? Celnej? Granicznej? W Austrii?
      Najprędzej to policja Cię może zatrzymać, jak złamiecie przepisy. Od lat nie spotkałam się z kontrolą graniczną (kraje, które podpisały umowę w Schengen mają zniesione kontrole przecie), otwarte granice są, nikt nie zatrzymuje aut i niczego nie sprawdza (w osobówkach). Ktoś miał inaczej w ostatnich latach?
      Macie auto z rejestracją kraju spoza układu z Schengen?
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 00:56
        joanna05 napisała:

> Ale jakiej kontroli? Celnej? Granicznej? W Austrii?
        > Najprędzej to policja Cię może zatrzymać, jak złamiecie przepisy. Od lat nie sp
        > otkałam się z kontrolą graniczną (kraje, które podpisały umowę w Schengen mają
        > zniesione kontrole przecie), otwarte granice są, nikt nie zatrzymuje aut i nicz
        > ego nie sprawdza (w osobówkach). Ktoś miał inaczej w ostatnich latach?

Wszędzie w pasie granicznym w strefie Scgengen można spotkać auta straży granicznej. I załoga takiego auta może dokonać kontroli granicznej każdego pojazdu oraz jego pasażerów.

Xsioonc
        • 45rtg Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 12:56
          najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):

> Wszędzie w pasie granicznym w strefie Scgengen można spotkać auta straży granic
          > znej. I załoga takiego auta może dokonać kontroli granicznej każdego pojazdu or
          > az jego pasażerów.

Może, ale dokonuje nawet nie rzadko, tylko incydentalnie.
      • arwena_11 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 17:00
        Czasami sprawdzają. Pamiętam jak jechaliśmy na narty do Włoch. Nocowaliśmy w Czechach i o 7,30 rano przekraczaliśmy granicę z Austrią. Byliśmy jedynym samochodem. Chłopakom się nudziło, zatrzymali nas, sprawdzili paszporty, obejrzeli narty, zapytali dokąd jedziemy i życzyli miłej podróżysmile
    • zasiedziala Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 09.07.18, 23:31
      Nie wiem co się stanie w razie kontroli, ale wiem, że w razie utraty dokumentów można tymczasowe stosunkowo szybko wyrobić w polskim konsulacie.
    • b.bujak Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 09.07.18, 23:53
      radzę jechać bardzo przepisowo przez Czechy;
      czeska policja słynie z upierdliwości;
      nauczcie dzieci, żeby w razie kontroli na pytanie "kim jest ta pani, ten pan z którymi jadą" spokojnie i grzecznie odpowiadały, ze to mama i tata; nie chcę cie straszyc, ale skoro pytasz to w ekstremalnej sytuacji mogą zgarnąć was na posterunek w celu udowodnienia tożsamości dzieci;
      w opisywanej sytuacji chyba w razie czego podałabym oba paszporty, które macie i udawała zdziwienie ....
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 00:54
        b.bujak napisała:

> radzę jechać bardzo przepisowo przez Czechy;
        > czeska policja słynie z upierdliwości;

W porównaniu do szwajcarskiej!? To są anioły chodzące po ziemi! Anioły i anielice!!!

Xsioonc
        • b.bujak Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 22:04
          najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):

> W porównaniu do szwajcarskiej!?

w tym wątku szwajcarska nie ma znaczenia, więc nie ma sensu porównywać do szwajcarskiej
    • argentea Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 12:37
      W czasie kontroli drogowej dzieci nie będą raczej kontrolować. Ale paszporty / dowody mogą być potrzebne do meldunku w hotelu.
      • astrum-on-line Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 12:47
        Przy przekraczniu granicy mogą zatrzmać i poprosić o dokumenty wszystkich pasażerów. Mnie osobiście zdażyło się to raz na wiele przekroczeń granicy, no ale zdażyło. W hotelu nie wiedzę problemu, zawsze wystarcza paszport czy dowód jednej osoby.
        • konstancja16 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 12:55
          alez panikarz z Twojego meza. zeby od razu rezygnowac z Budapesztu? lekka przesada, naprawde jest bardzo mala szansa zeby ktos Was skonktrolowal, a do tego jeszcze musielibyscie trafic na strasznego upierdliwca, zeby sie czepial. jedzcie spokojnie.

w najgorszym razie (przy kompletnie nieprawdopodobnym scenariuszu, ze ktos sie do tego przyczepi) albo wyslijcie kogos do domu, aby Wam podeslal paszport DHLem albo wyrabiacie paszport tymczasowy na powrot do domu w Wiedniu, Budapeszcie albo Pradze. to powinno byc od reki niemalze.
          • 45rtg Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 12:59
            konstancja16 napisała:

> w najgorszym razie (przy kompletnie nieprawdopodobnym scenariuszu, ze ktos sie
            > do tego przyczepi) albo wyslijcie kogos do domu, aby Wam podeslal paszport DHLe

On nie jest taki kompletnie nieprawdopodobny, bo jak raz znajomi mieli taką kontrolę podczas krótkiego przejazdu przez Czechy, a ich dzieci dowodów nie miały wtedy w ogóle. Nic strasznego im się nie stało, ale już potem się za granicę nie mieli odwagi tak wypuszczać.
            • joanna_poz Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 13:05
              a tym bardziej jest prawdopodobny, skoro od 9 do 13 lipca czyli teraz Austria przywróciła kontrole graniczne, w związku z jakims szczytem unijnym
              (info z innego forum, z ostrzeżeniem dla podroznych ).
              • mayaalex Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 14:25
                ale to nie oznacza ze sa barierki, celnicy i sprawdzanie paszportow w kazdym aucie.
              • aqua48 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 16:53
                joanna_poz napisała:

> a tym bardziej jest prawdopodobny, skoro od 9 do 13 lipca czyli teraz Austria p
                > rzywróciła kontrole graniczne, w związku z jakims szczytem unijnym

Bzdura, właśnie w tych dniach (wczoraj wróciłam) jechałam tam i z powrotem do Wiednia i żadnej kontroli nie było. owszem auta pograniczników stoją na poboczach ale nikogo nie kontrolują.
    • tyggrysio Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 12:59
      Ja raz jechalam autem do Polski bez dokumentow swoich i auta - tzn tylko prawo jazdy mialam. Niemiecka policja zatrzymala mnie do rutynowej kontroli - maz mial paszport. Przejrzeli bagaznik, poszli z moim prawkiem do auta i po kilku minutach nas puscili.
    • mikams75 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 13:14
      juz ktos wyzej napisal - w konsulacie wyrabiaja tymczasowe dokumenty od reki;
      a bedac w Polsce dowiedz sie w ile mozecie uzyskac dowod osobisty dla dziecka, zebyscie mieli na droge powrotna.
    • leyla76 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 15:44
      Dzięki za odpowiedzi. jesteśmy juz w Polsce, chociaż dalej w drodze. Granic pomiędzy Austrią, Czechami oraz Czechy -Polska nie ma wogole (tzn. Żadnych budek, przewężenia dróg, ze np trzeba zwolnić), wiec jak narazie jest ok. Za miesiąc wracamy do Szwajcarii z noclegiem gdzieś w Niemczech i mam nadzieje, ze tez będzie ok.
      • mikams75 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 15:53
        jesli tyle czasu zostajecie w pl to dacie rade wyrobic dowod; wg mnie warto zeby jechac bez stresu.
        • leyla76 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 16:07
          Dobry pomysł, tyle, ze to chyba trzeba w mieście gdzie akty urodzenia były wyrabiane , Grudziądz w naszym przypadku. Troche daleko, bo jesteśmy pod Kielcami, a potem Mazury. Na dodatek bym musiała chyba tez akty urodzenia mieć, żeby aplikować o dowody, bo odrazu bym aplikowana dla całej trójki.
          • ichi51e Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 16:19
            Co musisz przygotować
            wniosek o wydanie dowodu osobistego - otwórz plik w nowym oknie - pobierz go i wypełnij w domu. Wniosek możesz otrzymać też w urzędzie gminy. Pamiętaj, że w urzędzie możesz zwrócić się do urzędnika, żeby wydrukował wypełniony formularz z systemu,
            zdjęcie dziecka do dowodu. Przeczytaj, jak powinno wyglądać zdjęcie do dowodu.
            swój dowód osobisty lub paszport.
            • ichi51e Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 16:19
              bezplatnie dodam
          • mikams75 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 16:57
            z tego co kojarze,to mozesz wyrobic w kazdym urzedzie gminy; druczki do wypelnienia mozna wziac w urzedzie i wypelnic od reki; nie pamietam szczegolow ale jak wyrabiala to zupelnie bezproblemowo bylo; nie mysl o wszystkich, mysl najpierw o tym, ktory paszportu nie ma.
          • spirit_of_africa Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 17:06
            Dowód możesz wyrobić w dowolnym UM. Przychodzisz ze zdjęciem, wypełniasz wniosek i tyle. Teoretycznie odbior jest do miesiaca czasu, w praktyce każą Ci sprawdzać na stronie i najczęściej jest juz pi tygodniu lub dwóch.
      • nenia1 Re: Wyjazd na wakacje bez paszportu 10.07.18, 20:54
        My 8 w niedzielę wracaliśmy ze Szwajcarii z noclegiem w Norymberdze i nigdzie nie było żadnych kontroli, a granicę niemiecko polską nawet nie wiedziałam, że już przejechaliśmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka