Dodaj do ulubionych

Nie śpię

20.07.18, 07:25
Od tygodnia gdzieś. Przywracanie się z boku na bok do 2 czy 3, w końcu usypiam i o 6 muszę wstać. Czuję się wykończona. Wczoraj znowu- położyłam się spać o 23, do 2 nie mogłam usnąć.
Jak to kurczę zwalczyć i znowu móc usnąć normalnie?
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Nie śpię 20.07.18, 07:28
      Jakieś zmartwienia masz? Stresy? Coś Cię boli?
      • melancho_lia Re: Nie śpię 20.07.18, 07:32
        Nic mnie nie boli, zmartwień szczególnie większych niż zwykle też nie. Stres odpuścił kilka mcy temu kiedy udało mi się zmienić toksyczną pracę na fajne, spokojne miejsce.
        Po prostu miejsca sobie w łóżku znaleźć nie mogę, kręcę się, w końcu wstaje na trochę, coś tam porobie i znowu próbuje się kłaść.
        • milva24 Re: Nie śpię 20.07.18, 07:47
          Możesz spróbować pić melisę na wieczór, starać się wyciszyć. Jeśli to nie pomoże proponowałabym iść do lekarza.
          • melancho_lia Re: Nie śpię 20.07.18, 08:00
            Że do lekarza to ja wiem. Spróbuję tej melisy i ograniczenia ekranów. Jeszcze żebym mogła rano odespać trochę ale na 7 do pracy a w weekend o 6 rano z łóżka ściąga mnie 2,5 latek.
            • hipinka Re: Nie śpię 20.07.18, 09:24
              u mojego taty okazało się, że brak snu był jednym z objawów depresji
              zaczął spać, jak zaczął brać leki
            • sfornarina Re: Nie śpię 20.07.18, 10:11
              Spróbuj się wyciszyć. Spokojna joga przed snem, albo chwila medytacji z ziołowa herbata (wystarczy usiaść na 15 minut w cichym spokojnym kacie/ ogródku) lub spacer. Gdy słabo śpię, wychodzę też czasem na 1.5 godzinny spacer nad rzeka gdy dzieci pójda spać, i o 9:30 najpóźniej jestem w łóżku wink
    • anorektycznazdzira Re: Nie śpię 20.07.18, 07:37
      Dobry sex dobrze robi
      nie musi być wyczynowywink
      i nie oglądaj neta po 20, ani TV (zero ekranów) zamiast tego idź na spacer i poczytaj przed snem.
      Możesz pić ziółka, możesz pojeździć na rowerze w dzień. Ruszaj się, w dzień bądź na słońcu a wieczorem bez sztucznego światła, powinno pomóc.
      • melancho_lia Re: Nie śpię 20.07.18, 07:42
        Seks nie pomaga...Tv nie oglądam, faktycznie neta ograniczę może.
      • sanrio Re: Nie śpię 20.07.18, 14:19
        <Dobry sex dobrze robi

jak komu. Ja po to akurat ani myślę o spaniu, tak mnie energia rozpiera
        • anorektycznazdzira Re: Nie śpię 21.07.18, 06:39
          Oj rany, nie 5 minut przed zaśnięciemwink
    • iwles Re: Nie śpię 20.07.18, 08:41

a masz coś takiego, jak "kryzys" o którejś godzinie wieczorem, że mogłabyś zasnąć na stojąco ? (ale uważasz, że to za wcześnie, więc przeczekujesz, a potem już odechciewa ci się spać)
      Ja tak czasami mam.

a może masz za gorąco w pokoju ? za duszno ?

• melancho_lia Re: Nie śpię 20.07.18, 08:43
        Śpię przy otwartych oknach, raczej chłodno jest. Mam kryzys o 18-19 ale nie mogę usypiać o tej porze...
        • grazbed Re: Nie śpię 20.07.18, 08:57
          Swego czasu też miałam takie problemy. Melisa nie bardzo pomagała aż trafiłam w popularnym dyskoncie B. na herbatkę "Na zdrowy i spokojny sen". Na mnie działało, poleciłam paru znajomym też byli zadowoleni. Ograniczenie netu / TV a zamiast tego książka. Resztę Ci już polecono. Ja przejściowo spałam o tej 18-19. A w nocy jak nie mogłam spać to brałam się za jakieś krótkie i ciche prace domowe. Bilans snu w sumie nie był zły.
    • sfornarina Re: Nie śpię 20.07.18, 08:54
      Mnie po kilku nieprzespanych nocach pomaga nytol (bez recepty). Stosuję sporadycznie, gdy wiem, że nie śpię z ogólnego przemęczenia i im bardziej jestem zmęczona, tym trudniej mi spać i wpadam w samo nakręcajace się błędne koło.

Jakość snu po tabletce nasennej nie jest idealna, ale przesypiam te 8 godzin i następnego dnia już śpię normalniewink

U mnie to najlepsze rozwiazanie, z tym, że ja wiem skad się biora moje problemy ze snem i że to przejściowe jest - niemowlę na staniesmile
      • melancho_lia Re: Nie śpię 20.07.18, 09:21
        Boje się trochę brac czegoś na sen, że będę spać na tyle mocno że nie obudzi mnie wołanie najmłodszego (męża nawet armata przy uchu w nocy nie ruszy).
        • sfornarina Re: Nie śpię 20.07.18, 09:46
          Obudzismile To nie sa mocne środki nasenne. Ja swoje dziecię z drugiego końca mieszkania słyszę; tyle że nie wstaję, bo a) dziecię ma samodzielnie z powrotem usnać, b) w razie absolutnego kryzysu do dziecka wstaje maż, bo umawiamy się że mój sen jest w taka box priorytetem.
        • taki-sobie-nick Re: Nie śpię 21.07.18, 01:31
          melancho_lia napisała:

> Boje się trochę brac czegoś na sen, że będę spać na tyle mocno że nie obudzi mn
          > ie wołanie najmłodszego (męża nawet armata przy uchu w nocy nie ruszy).

No ale jeśli męża ciągnąć, powiedzmy, za nogę, to się obudzi?
    • 45rtg Re: Nie śpię 20.07.18, 10:08
      melancho_lia napisała:

> Jak to kurczę zwalczyć i znowu móc usnąć normalnie?

Przestań trzymać kredens.
      • sanrio Re: Nie śpię 20.07.18, 14:20
        big_grin big_grin big_grin
      • melancho_lia Re: Nie śpię 20.07.18, 14:48
        Wiedziałam, że prędzej czy później ktoś to napisze. 😀
    • werdipurke Re: Nie śpię 21.07.18, 01:49
      melatonina o 20:30
      bierz min 2 tygodnie mimo rezultatow widicznych wczesniej
      dziala cuda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka