Dodaj do ulubionych

Szczecinianki!

23.07.18, 19:47
Jutro bede po poludniu kilka godzin w Szczecinie. Gdzie - w miare niedaleko od dworca głównego - warto zajrzec z dzieckiem?
Obserwuj wątek
    • kotomama Re: Szczecinianki! 23.07.18, 19:53
      Do McDonalda.
    • jola-kotka Re: Szczecinianki! 23.07.18, 20:15
      Ale ile lat ma to dziecko?
      • dziennik-niecodziennik Re: Szczecinianki! 23.07.18, 22:39
        Dziecko ma 7 lat smile
        • jola-kotka Re: Szczecinianki! 24.07.18, 01:17
          Muzeum podziemne powinno byc ok i polecam zobaczyc z filharmonie podzielone zdania sa tutaj co do jej urody ale nagrode dostala warto zerknac. Mi osobiscie sie podoba aczkolwiek nie wtapia sie w klimat miejsca w ktorym sie znajduje.
    • jak_matrioszka Re: Szczecinianki! 23.07.18, 20:20
      Z dworca mozesz pojść na spacer wzdłóż Odry, wystarczy przejść przez ulice i udać sie w lewo. Coś pewnie na Wałach Chrobrego stoi ładnego. Możecie na same Wały wejść, albo zaraz za Mostem Długim wbić sie w miasto, centrum do góry na wprost, nowe Stare Miasto po prawej, Zamek Ksiażat Pomorskich miedzy Starym Miastem a Wałami. Da sie zrobić petle i wrócić na dworzec, ale jeśli chcesz jeść w McD lub innym fastfoodzie, to udaj sie do Galerii Kaskada, tam masz wybór kilku sieci, a dojdziesz od Zamku prosto Aleja Kwiatów (kwiatów niet, ale sama aleje trudno przestawić jak sie Zamek obejdzie, zaczyna sie zegarem słonecznym).
      • wapaha Re: Szczecinianki! 23.07.18, 20:27
        Idź na Łasztownię - są tam rzeźby z piasku, sztuczna plaża, fajna knajpa z dobrym żarciem ( Stara Rzeźnia ), smaczne lody ( niedrogie ). Od dworca w linii prostej może z 1.5 km.
        Jeśli Ty i dziecko kulturalne ( wink ) idźcie do Muzeum Narodowego na Wałach Chrobrego ( zawsze jest jakaś darmowa wystawa )
        Jak starczy czasu-koniecznie obejrzyjcie Filharmonię
      • taki-sobie-nick Aleję trudno przestawić? Próbowaliście? :-P 23.07.18, 20:46
        Nie wiem, czy to ty, czy słownik, ale powinno być przeoczyć.

Zresztą przestawić alei też się chyba nie da. Co innego na przykład ratusz.
        • jak_matrioszka Re: Aleję trudno przestawić? Próbowaliście? :-P 23.07.18, 21:32
          Moja madrzejsza połowa, czyli słownik w telefonie. Wtraca sie co i rusz, zawsze wie lepiej co ja chce napisać wink
    • lilia.z.doliny Re: Szczecinianki! 23.07.18, 20:25
      dlaczego ja byłam przekonana że ty jesteś że Szczecina? :q idźcie wzdłuż Odry w kierunku wałów chrobrego; statki zawsze jakieś miłe dla oka I.marynarz niebrztdki się znajdzie dla mamy... bulwary nadodrzanskie są teraz pięknie zrobione. chociaż klimat tworzą dopiero w połączeniu z letnim wieczorem smile
    • bialeem Re: Szczecinianki! 23.07.18, 20:27
      Przy dworcu kompletnie nic. Jak się wdrapiecie na górę, to bardziej, ale najlepiej tak jak dziewczyny mówią - stare-nowe miasto. Czyli wzdłuż rzeki od wyjścia w lewo, przez dwie ulice (albo tramwajem) do Wałów lub starego-nowego miasta. Jak kilka oznacza więcej niż 2, to bym poszła do cafe22. Masz tam panoramę na cały Szczecin.
    • blablanie Re: Szczecinianki! 23.07.18, 23:25
      A groby pod dworcem. Tramwaj wodny z mostu długiego na Łasztownię, a tam rzeźby z piasku, plaża, ale nie wiem co tam teraz jest, bo jestem aktualnie poza Szczecinem.albo rejs po Odrze.
      Jedzenie: Stara rzeźnia na Łasztowni lub Ładoga ( Łódź( lub inną knajpka na bulwarach...albo wspomniane cafe22... Nie polecam kaskady bo nie lubię takich spędów, ale jest tam faktycznie pełen przekrój jedzenia, nawet takie , że nakładasz i jesz co chcesz...
      Na alei kwiatowej jest punkt informacji turystycznej (i w zamku też, większy) i tam były takie mapy dla dzieci (nie pamiętam dokładnie jak się nazywały - niemapa, czy coś podobnego), obok zamku w alei kwiatów jest galeria tworzę się ze świetną wystawa/placem zabaw dla dzieci...w niedzielę jest bezpłatne, a w tygodniu nie wiem...www.tworzesie.pl
      Obok w katedrze jest też wieża widokowa, ale cafe 22 lepsze, bo można usiąść i zjeść dobre lody...
      Przy Odrze, Walach Chrobrego jest muzeum narodowe i tam są różne wystawy, część bezpłatna (ale nie wiem czy zawsze).
      Aha, obok zamku jest muzeum "przełomy" ale to chyba za ciężkie dla dziecka...i koniecznie do filharmonii, ciekawa budowla i na zewnątrz i wewnątrz (dosyć dobrą kawę tam mają)... Miłego zwiedzania wink
      • blablanie Re: Szczecinianki! 23.07.18, 23:26
        Matko boska.. słownik wie lepiej... schrony pod dworcem...nie groby
        • blablanie Re: Szczecinianki! 23.07.18, 23:29
          Aha to muzeum przełomy jest częściowo pod ziemią, więc warto obejrzeć choćby z zewnątrz i pospacerować po dachu wink to na placu solidarności, obok zamku i filharmonii..
          • bialeem Re: Szczecinianki! 24.07.18, 00:52
            Zepsuli placuncertain Tam dominującym elementem była komenda, a dalej synagoga. Dołożyli baraki i beton. To sie nazywa zdaje się architektura. Nagradzana architektura. A było to takie ładne miejsce.
            • wapaha Re: Szczecinianki! 24.07.18, 10:56
              Kwestia gustu.
              • zlababa35 Re: Szczecinianki! 24.07.18, 11:58
                Powiem tak, filharmonia to jest na pewno ciekawy i innowacyjny budynek (chociaż zdecydowanie wolę jego wnętrze niż bryłę, w środku nareszcie jest komfortowo i przestrzennie), ale jakoś w ten zatłoczony plac się nie wpasowuje... A Muzeum Przełomów - no cóż, z mini skate parkiem mi się tylko kojarzy wink. Zwieńczeniem jest tradycyjno-kiczowaty Anioł Wolności (były ciekawsze, prostsze i bardziej wymowne przez to projekty tego pomnika przecież). Czyli jeden wielki misz-masz, słowem mój grajdół w pigułce.
                • jola-kotka Re: Szczecinianki! 25.07.18, 13:30
                  Bo to jest bryla ktora nie wpasowalaby sie w zadne miejsce w Szczecinie pomimo swojej urody.
          • zlababa35 Re: Szczecinianki! 24.07.18, 11:55
            Kurczę, zapodałaś dziennikowi program na pół dnia smile.
    • zlababa35 Re: Szczecinianki! 25.07.18, 10:48
      Dziennik! I co w końcu zdążyłaś zobaczyć?
      • dziennik-niecodziennik Re: Szczecinianki! 25.07.18, 11:43
        Niewiele bo wizyta u lekarza sie strasznie przeciagnela. Przelecielismy sie wzdluz rzeki, wpadlismy na starówke i tyle. Ale tez slonce dobijalo...
        • dziennik-niecodziennik Re: Szczecinianki! 25.07.18, 11:45
          A, no i przeciez - dziękuję wszystkim za polecenia, teraz sie nie udalo, ale jesienia bede bywac w Szczecinie czesciej wiec moze nadrobie smile
          • zlababa35 Re: Szczecinianki! 25.07.18, 12:15
            O, to aż takich dobrych lekarzy mamy? wink
            • dziennik-niecodziennik Re: Szczecinianki! 25.07.18, 13:14
              Najbliższe mojemu miasto gdzie robia laserowa korekcje wzroku, so you know... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka