Dodaj do ulubionych

Wakacje a 500+

27.07.18, 19:32
Mam w pracy koleżankę, która ma 4 dzieci, czyli co miesiąc dostaje 1500 zł /teraz dodatkowo weźmie 1200 zł/ i oprócz tygodnia z rodzicami w górach, jej dzieci nie wyjeżdżają na wakacje. Żadne nie jedzie na obóz, kolonie. Siedzą w domu. Tak się zastanawiam dlaczego? Koleżanka nie może chyba powiedziec że ich z mężem nie stać, generalnie nie biedowali i przed 500+. Aha na wycieczki szkolne tez nie jeżdżą.
Obserwuj wątek
    • clara.veritas Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 19:35
      To może koleżanki zapytaj? Skąd ematki mają wiedzieć, czemu obce dzieci nie jeżdżą na kolnie/obozy?
    • aamarzena Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 19:47
      Bo moze nie chcą, nie czują potrzeby, wolą wydać na co innego? Może odkładają na studia dla dzięcia albo wkład mieszkaniowy.
      Co cie to obchodzi? To jakiś obowiązek jeździć na kolonie?
      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 19:56
        aamarzena napisała:

> Bo moze nie chcą, nie czują potrzeby, wolą wydać na co innego?

dzieci chyba chcą, najstarszy gimnazjalista jeszcze nigdy nie był na żadnym obozie, nie wspominajac o młodszych
        • bergamotka77 Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:04
          Moi też nie jeżdżą na obozy i kolonie bo nie chcą i mam 500+. No i ? 😅
          • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:32
            Odebrać świadczenia smile
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:47
            bergamotka77 napisała:

> Moi też nie jeżdżą na obozy i kolonie bo nie chcą i mam 500+. No i ? 😅
            a tamci chcą. A co twoi robią w wakacje?
            • bergamotka77 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:57
              mama303 napisała:

> bergamotka77 napisała:
              >
              > > Moi też nie jeżdżą na obozy i kolonie bo nie chcą i mam 500+. No i ? 😅
              > a tamci chcą. A co twoi robią w wakacje?
              >
              >
              >
              >

Siedza od 3 tygodni nad morzem 😄
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 09:05
                bergamotka77 napisała:

> Siedza od 3 tygodni nad morzem 😄
                a tamci w bloku siedzą, może pojadą do babci ...do innego miasta
                • stasi1 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 09:49
                  Moja mama mówiła że do sąsiadki kiedyś przyjechał wnuczek na wakacje, śmieszne bo normalnie mieszka nie cały km od nich. Ale całego turnusu nie wytrzymał bo nie miał co jeść, chociaż ojciec zakupił odpowiednią ilość jedzenia. Jego raczej było stać aby prawdziwe wakacje zrobić dziecku
                • agnes_topesto Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 10:22
                  > a tamci w bloku siedzą, może pojadą do babci ...do innego miasta

a co jest złego w wyjezdzie do babci, która mieszka w innym miescie?
                  pogadaj z koleżanka i powiedz jej to, co tu wypisujesz, albo pokaż jej wątek i poczekaj na jej reakcję.
                  • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:12
                    agnes_topesto napisała:

> a co jest złego w wyjezdzie do babci, która mieszka w innym miescie?
                    ubaw po pachy, najstarszy nie chce jechać....
              • danaide Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:45
                Ale na wakacjach, czy dlatego, że macie tam mieszkanie - więc tak jakby dalej w domu tylko w innych okolicznościach przyrody?
        • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:32
          Jesteś znakomicie zorientowana, jeśli wiesz czego chce syn koleżanki z pracy
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:48
            jemgluten napisał(a):

> Jesteś znakomicie zorientowana, jeśli wiesz czego chce syn koleżanki z pracy

znakomicie może nie ale z tego co mówi mozna pare rzeczy wywnioskować
      • zlababa35 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 07:37
        Kolonie Kolonia mi, ale te wczasy mogłyby być dłuższe, nawet dla samego zdrowia, zmiany klimatu.
    • milva24 Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 19:51
      Koleżankę zapytaj.
    • kota_marcowa Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:00
      A bo mało to zaniedbanych dzieci?
      • mama.nygusa Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:02
        Moja 13latka nie chce slyszaec o zadnych koloniach, obozach, mam ja na siele wyslac?
        • zlababa35 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 07:40
          Ale jeździćie gdzieś razem albo wysyłasz ją do rodziny, czy siedzi 9 tygodni w mieście w wakacje?
    • biala_ladecka Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:02
      Jak to się mawia w Poznaniu: nos w sos, giry w pyry wink
      • wkurzo-namama Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:30
        👍
    • kurt.wallander Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:04
      Nie wiem, jak dzieci koleżanki, ale moje np. zniechęca do obozów zagrożenie wszawicą sad Dodam, że nie chodzi o kolonie z MOPS, GOPS, czy z Caritasu, a o wypas z Chrisa.
      • zosia_1 Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:15
        Też mi powód. Powiem Ci, że na obozie nigdy nie byłam, bo mnie rodzice nie puszczali, a wszy i tak złapałem w szkole. Także ten...
      • bleuet Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:44
        Serio? - pytam poważnie. Moje dzieci jeździły przez kilka lat z Chrisem, dzieci przyjaciółki też i parę innych znajomych dzieciaków i żadne nigdy wszy nie przywiozło...
        • kurt.wallander Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 23:48
          bleuet napisała:

> Serio? - pytam poważnie. Moje dzieci jeździły przez kilka lat z Chrisem, dzieci
          > przyjaciółki też i parę innych znajomych dzieciaków i żadne nigdy wszy nie prz
          > ywiozło...
          >
          Moje tez nie przywiozły, ale cała otoczka typu "jest wszawica, proszę dać wszystkie swoje ubrania i nakrycia głowy do dezynfekcji oraz wyrzucić gumki do włosów" (przy okazji conieco się zniszczyło, np. ulubiona i z trudem wyszukana czapka z daszkiem) nie była dla nich przyjemna. Stwierdziły, że nie mają ochoty ryzykować złapania i na obozy nie chcą jeździć.
          • miniulowa Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 11:09
            "cała otoczka typu "jest wszawica, proszę dać wszystkie swoje ubrania i nakrycia głowy do dezynfekcji oraz wyrzucić gumki do włosów" (przy okazji conieco się zniszczyło, np. ulubiona i z trudem wyszukana czapka z daszkiem) nie była dla nich przyjemna"

Nasi jeżdżą od lat. Nigdy nie było takich akcji. A na obozy zabiera się rzeczy, których nie żal zgubić/zniszczyć. Dzieci mają się tam bawić beztrosko.
            • kurt.wallander Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:22
              miniulowa napisała:

> Nasi jeżdżą od lat. Nigdy nie było takich akcji.

A moje na taka akcję trafiły i tym samym się zniechęciły.

A na obozy zabiera się rzeczy,
              > których nie żal zgubić/zniszczyć. Dzieci mają się tam bawić beztrosko.

Jasne, będę specjalnie kupowała drugi komplet ubrań, tylko jakichś totalnych szmat, żeby nie było żal zniszczyć.
              Moje dzieci to nastolatki, nie maluchy, mają ubrania, buty i dodatki wybrane przez siebie, lubiane, i każdej rzeczy zniszczonej będzie im żal.
    • aguar Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:18
      Jak dla mnie to jest powód, żeby nie dawać tej kasy rodzicom do ręki (jeśli już muszą ją dawać) tylko np. w wakacje dla dzieci w wieku szkolnym do wyboru: 2 półkolonie po 500 albo 1 obóz za 1000.
      • aguar Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:22
        Albo jeśli jest wycieczka szkolna i dziecko dostające 500+ na nią nie wpłaci (o ile kosztuje poniżej 500, oczywiście), to żeby to było zagrożone ryzykiem odebrania świadczeń. Bo inaczej się ludzi nie zmusi, żeby wydawali pieniądze na dzieci na dzieci.
        • bergamotka77 Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 21:36
          aguar napisała:

> Albo jeśli jest wycieczka szkolna i dziecko dostające 500+ na nią nie wpłaci (o
          > ile kosztuje poniżej 500, oczywiście), to żeby to było zagrożone ryzykiem odeb
          > rania świadczeń. Bo inaczej się ludzi nie zmusi, żeby wydawali pieniądze na dzi
          > eci na dzieci.

Chyba jestea chora. Moje starsze nie jezdzi na szkolne wycieczki i nikt go nie zmusiłby. Dlaczego chcesz uszczesliwiac na siłę ? Każdy ma inne potrzeby.
      • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:31
        Przecież tu masa ematek pisała, że nienawidziły kolonii i nie zrobią tego swoim dzieciom
        • aguar Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:35
          Dobra, mogłyby te pieniądze iść ewentualnie jeszcze na wspólny wyjazd całej rodziny, jak by się rachunki przedstawiło...
          • aamarzena Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 23:30
            A nie mogą iść na lekcie angielskiego i jazdę konna w ciągu roku? Albo korki z matematyki i chemii. Albo być odkladane na konto oszczednosciowe na jakiś większy cel w przyszłości np. studia w innym mieście albo wkład własny na mieszkanie. Albo remont pokoju i komputer czy rower troche lepszy niz najtanszy z marketu? Albo pierdylion innych ważnych dla dziecka i rodziców rzeczy.
            Dlaczego akurat wyjazd wakacyjny ma być priorytetem? I kto miałby te rachunki sprawdzać każdemu z beneficjentów 500+ czy aby na pewno pieniądze zostały wydane zgodnie z jedynym słusznym celem?
      • dziennik-niecodziennik Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 07:45
        Ale to zdaje sie nie mialy byc pieniadze na wakacyjne wyjazdy, tylko na dobrostan dzieci. Wiec jeśli ktos woli za te pieniadze wyremontowac dziecku pokoj i kupic nowe lozko, bo stare jest tragiczne, to czemu by miał miec wyplacane w transzach wakacyjnych?...
    • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:30
      Bo rodzice boją się wysłać dziubdziusie z obcymi ludźmi, bo jest ryzyko, że zetkną się na wyjeździe z jakimś transem tongue_out
      • pomnikdeszczu Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:28
        big_grin
    • mary_lu Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:35
      Powody mogą być przecież różne.

Nie mam 500+ i trochę wyjeżdżamy, ale mieszkamy na co dzień w tak rewelacyjnym miejscu, że w czasie każdego wyjazdu mam myśli "No to fajnie, to wyjazd odbębniony, ale naprawdę fajnie to teraz jest u nas w domu, już chciałabym wracać". Jak do tej pory, to według mojego dziecka tylko Legoland wygrał z domem, a już kolonie to kara za niegrzeczność.
      • aguar Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:42
        Ale na tej zasadzie to można też, że dziecko nie chce i nie lubi żadnych zabawek, nie chce nowych ubrań, komputera, smartfona, roweru itd.itp. a marzy, żeby w domu była wyremontowana kuchniasmile
        • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:46
          To, że dziecko chce nowy smartfon to nie znaczy, że rodzic ma mu to kupić. Od kiedy wychowanie polega na spełnianiu każdej zachcianki?
          • aguar Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 21:27
            Po prostu chodzi mi o to, że te pieniądze są na dzieci, właśnie żeby niwelować te różnice między dziećmi z biednych rodzin, a tymi z dobrze (w miarę) sytuowanych, żeby nie były gorzej ubrane, mogły jeździć na te wycieczki, miały ten podstawowy w dzisiejszych czasach sprzęt elektroniczny itd. A na poprawę jakości własnego życia, to niech sobie rodzice sami zarabiają.
            • memphis90 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:29
              Pieniądze są dla RODZINY.
            • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:44
              Czyli ja mam obowiązek kupić córce szczeniaczka uczniaczka, grający nocnik, suchy basen z piłeczkami i resztę tego plastikowego śmiecia, żeby dorównać znajomym, którzy to kupują? A na drugie urodziny koniecznie tablet? Czy jednak mogę wychowywać dziecko w zgodzie z własnymi przekonaniami, także na temat zakupów/
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:09
                jemgluten napisał(a):

> Czyli ja mam obowiązek kupić córce szczeniaczka uczniaczka, grający nocnik, suc
                > hy basen z piłeczkami i resztę tego plastikowego śmiecia, żeby dorównać znajomy
                > m, którzy to kupują?

alez nie, możesz na mszę dać tongue_out
                • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:16
                  Gorzej Ci? Jestem ateistką, nie biorę udziału w żadnych kościelnych rytuałach
            • alin9 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 16:48
              Jakby każdy przeznaczył na dziecko tylko te ustawowe 500 to dopiero by była bieda naokoło.
        • mary_lu Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:49
          A dlaczego tak nie można? To by było wspaniale, gdyby moje dziecko tych rzeczy nie chciało, uzbierałabym mu na zakup domu obok big_grin a skubany ciągle czegoś chce, więc kupuję, choć wiem, że za chwilę ze wszystkiego wyrośnie - nie tylko z ciuchów, ale i z gadżetów, książek, zabawek.
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 09:03
            mary_lu napisała:

> A dlaczego tak nie można? To by było wspaniale, gdyby moje dziecko tych rzeczy
            > nie chciało, uzbierałabym mu na zakup domu obok big_grin a skubany ciągle czegoś chce
            no właśnie chodzi o to że dzieci często chcą róznych przyjemnosci i to 500+ chyba powinno byc na to.
            • little_fish Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 10:29
              A dlaczego na przyjemności, a nie na lepsze łóżka, korepetycje, aparat ortodontyczny? Na porządne buty?
              Skoro ustawodawca zdecydował o tym, aby rodzice dostali pieniądze, a nie bony, to rodzice mogą podjąć decyzję na co te pieniądze wydadzą. Ja w wakacje nie pracuje i nie potrzebuję bonów na półkolonie
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:16
                little_fish napisała:

> A dlaczego na przyjemności, a nie na lepsze łóżka, korepetycje, aparat ortodont
                > yczny? Na porządne buty?

tyle, że to nie sa biedni ludzie, te 500 zł to taki dodatek. Ja bym przynajmniej tak to rozumiała i dzieciakom jednak przyjemności wakacyjne finansowała. Ale każdy pewnie to rozumie inaczej, stąd wątek
                • little_fish Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:20
                  Skoro każdy rozumie inaczej, to po co wątek? Nie jadą, to nie jadą. Ich sprawa. Żeby poznać prawdziwe powody musiałabyś zapytać owej koleżanki. My możemy jedynie snuć domysły
                  • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:00
                    little_fish napisała:

> Skoro każdy rozumie inaczej, to po co wątek?

wątek jest po to, co zwykle czy w celu dyskusji smile
            • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:46
              Czyli co, jak dzieciak codziennie chce pakę chipsow to rodzic ma kupić?
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:01
                jemgluten napisał(a):

> Czyli co, jak dzieciak codziennie chce pakę chipsow to rodzic ma kupić?

to byłoby szkodliwe, a nie o to chodzi
      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:54
        mary_lu napisała:

> Nie mam 500+ i trochę wyjeżdżamy, ale mieszkamy na co dzień w tak rewelacyjnym
        > miejscu, że w czasie każdego wyjazdu mam myśli "No to fajnie, to wyjazd odbębni
        > ony, ale naprawdę fajnie to teraz jest u nas w domu, już chciałabym wracać". Ja
        > k do tej pory, to według mojego dziecka tylko Legoland wygrał z domem, a już ko
        > lonie to kara za niegrzeczność.
        ja sie nie upieram nad jedna formą wakacji ale jednak kiszenie czwórki dzieci w bloku w wakacje, kiedy się dostaje sporo kasy od państwa to jest jakieś dla mnie złodziejstwo.
        • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:01
          Po prostu są ludzie, którzy nie widza sensu wyjazdów i tyle. I nie zależy to od finansów. Ci co chcą jeździć a mają mało kasy jeżdżą tylko tanio. Jak podejrzewasz marnotrawienie środków na dzieci to poinformuj MOPS.
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:11
            jemgluten napisał(a):

> Jak podejrzewasz marnotrawienie środków na dzieci to poinformuj MOPS.

tego akurat nie podejrzewam. Podejrzewam jakieś inne ukryte wartości, byleby dziaciakom za dobrze i za wesoło nie było sad
            • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:17
              To w końcu chodzi o to, że nie wydają tej kasy na dzieci czy że wydają na dzieci, ale inaczej, niż Ty uważasz?
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:25
                jemgluten napisał(a):

> To w końcu chodzi o to, że nie wydają tej kasy na dzieci czy że wydają na dziec
                > i, ale inaczej, niż Ty uważasz?

właśnie sie zastanawiam czy wydaja na dzieci i czy dzieci maja z tego jakąś przyjemność...
                • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:27
                  Tak jak napisałam - jak masz podejrzenia, że środki są marnotrawione = nie są wydawane na dzieci to informuj odpowiednią instytucję. Dlaczego tego nie robisz?
                • little_fish Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:29
                  Ale nigdzie nie jest powiedziane, że 500+ ma być na przyjemności! Lekarz, stomatolog, ortodonta, okulary, korepetycje, potrzeby szkolne - dla jakiego dziecka to przyjemności...?
                  • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:33
                    Może być i na przyjemności - np. jazdę konną w ciągu roku, tenisa itp. Ale nie ma obowiązku chwalenia się tym plotkarskim babom w pracy.
                    • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:50
                      jemgluten napisał(a):

> Może być i na przyjemności - np. jazdę konną w ciągu roku, tenisa itp.

no właśnie w tej rodzinie nie ma takich rarytasów, myślałam że chociaż w wakacje dzieciaki cos fajnego dostaną, bo rodziców stać.
                      • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:52
                        A skąd to wiesz??? Mieszkasz z nimi? Ja tam obcym ludziom nie opowiadam, co mamy w domu, po co?
                        • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 14:00
                          jemgluten napisał(a):

> A skąd to wiesz???

wiem tyle ile opowiada, to oczywiste. Mamy w grupie kilku rodziców to sie opowiada, które gdzie tam na wakacje jedzie np., albo które ma jakie hobby itd. No, znamy się parę ładnych lat ito wiemy o sobie sporo.
                          • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 14:03
                            Ja też coś tam mówię, ale nie wywnętrzam się i to co ludzie wiedzą jest ułamkiem tego, jak wygląda nasze życie. Nie znoszę wścibskich ludzi, którzy wypytują. Jak ktoś mnie wkurzy to ordynarnie ściemniam i mam ubaw z reakcji.
                            • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 15:20
                              jemgluten napisał(a):

> Ja też coś tam mówię, ale nie wywnętrzam się i to co ludzie wiedzą jest ułamkie
                              > m tego, jak wygląda nasze życie. Nie znoszę wścibskich ludzi, którzy wypytują.

ale ona jest z tych raczej gadatliwych, czasem za dużo.
                  • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:48
                    little_fish napisała:

> Ale nigdzie nie jest powiedziane, że 500+ ma być na przyjemności!

no pewnie że nigdzie, można dać Rydzykowi np. nikt nie zabrania przecież.
                    • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:52
                      Może być na potrzeby, nie na zachcianki.
                    • joa66 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:53
                      A czym Ty się różnisz od Rydzyka? Włazisz komuś w życie, do portfela, oceniasz i szczujesz?
                      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:57
                        joa66 napisała:

> A czym Ty się różnisz od Rydzyka? Włazisz komuś w życie, do portfela, oceniasz
                        > i szczujesz?

a ty znasz tę osobę? że stajesz sie adwokatem? ja na nikogo nie szczuję, ogarnij się. rzuciłam temat do rozważań i tyle.
                        • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 14:01
                          Wiesz, większość ludzi czuje większą sympatię do obgadywanego niż do plotkary wywlekającej szczegóły cudzego życia. Ponawiam pytanie - masz podejrzenia, że nie wydają tych pieniędzy na dzieci. Dlaczego tego nie zgłosisz?
                          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 15:22
                            jemgluten napisał(a):

> Dlaczego tego nie zgłosisz?

ale gdzie i co mam zgłaszać? nie znasz ludzi a tniesz sie za nich, to jest zabawne smile
                            • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 15:31
                              Co to znaczy ciąć się za kogoś? Nie znam tego slangu.
                              A zgłosić nieprawidłowe wykorzystanie środków
                              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 20:53
                                jemgluten napisał(a):

> Co to znaczy ciąć się za kogoś? Nie znam tego slangu.
                                myślałby kto smile
                                Dlaczego mam kogoś gdzieś zgłaszać, nikogo to nie obchodzi kto jak wydaje 500+
                                • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 20:56
                                  Owszem, obchodzi. Instytucja przyznająca poinformowana o tym, że pieniądze nie są wydawane na dzieci może zrobić kontrolę i zamienić świadczenie np. na bony
                                  • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 11:03
                                    jemgluten napisał(a):

> Owszem, obchodzi. Instytucja przyznająca poinformowana o tym, że pieniądze nie
                                    > są wydawane na dzieci może zrobić kontrolę i zamienić świadczenie np. na bony

weź nie żartuj! smile
                    • little_fish Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 14:22
                      Można wydać na dzieci, ale niekoniecznie na przyjemności. Tak trudno ci to pojąć?
        • filga Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 21:24
          Złodziejstwo? Mocno
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 10:58
            filga napisał(a):

> Złodziejstwo? Mocno

a no mocno
    • muchy_w_nosie Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:39
      Mój prawie 7 latek był w te wakacje na 2 różnych tematycznie półkoloniach i jęczał przez 2 tygodnie, że woli do babci, po czym jeździł przez 2 tygodnie do babci i jęczał że woli być w domu ze mną, najbardziej podobał mu się tydzień ze mną w domu gdy codziennie przychodził z samego rana jedo kolega, bo koleżanka nie miała co z dzieckiem zrobić, teraz znowu 2 tygodnie będzie z nami i w domu i na wyjeździe i wreszcie jest zadowolony.
      Za rok chcialabym go wyslać z dziećmi i nauczycielami ze szkoly na tydzień nad morze ale mam spore obawy że po 2 dniach będę jechać po niego.
      • muchy_w_nosie Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 20:40
        A 500+ nie mam.
    • stara-a-naiwna Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 21:10
      czego nie jeżdżą to nie wiem

ale... niektórzy nie wyjeżdżają (bo ich rodzice też nie wyjeżdżali)
      i ja dopiero chciałam sama z siebie an obóz jak miałam naście lat (a wcześniej raz byłam na zimowisku i na koloniach i było kijowo)
    • chyba.ze Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 21:39
      Żal ci doopę ściska?
      Dorób sobie jeszcze kilkoro dzieci, to sam miód i pokaż jak zagospodarować 500+
      • zlababa35 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 07:39
        big_grin
      • ga-ti Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 10:48
        I jak staram się unikać wulgarnego zachowania na forum to po przeczytaniu powtarzających się cyklicznie wątków 500+ i wakacje, podpisuję się pod Twoim wpisem.
        • zetkaad Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 11:36
          I ja też! Obcy ludzie mi w lodówkę zaglądają i wakacje planują, bo przecież "tak się na dzieciach dorobiłam" tongue_out
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:22
            zetkaad napisał(a):

> I ja też! Obcy ludzie mi w lodówkę zaglądają i wakacje planują, bo przecież "ta
            > k się na dzieciach dorobiłam" tongue_out

Bierzesz pieniądze ze wspólnej kasy, do której ludzie się dokładają. Nie dziwne że ludzie sie interesują co sie z tymi pieniędzmi dzieje.
            • zetkaad Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:28
              No to działaj kobieto!! Możesz urodzić, adoptować i tyle tysiaczków dostaniesz!!!
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:34
                zetkaad napisał(a):

> No to działaj kobieto!! Możesz urodzić, adoptować i tyle tysiaczków dostaniesz!

ale po co mi to? starcza mi na wakacje dla rodziny i dzieciaka.
                • zetkaad Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:40
                  To o co chodzi? Może twój sposób wydawania pieniędzy koleżanka też źle ocenia
                  • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:15
                    zetkaad napisał(a):

> Może twój sposób wydawania pieniędzy koleżanka też źle ocenia

a ja jej bronię?
                    • alin9 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:00
                      Ty ją oceniasz nie znając sytuacji.Jak lubisz fantasy to polecam dobrą książkę albo film.Tam możesz fantazjować bez ograniczeń.
                • alin9 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:58
                  Skoro Ci starcza to po co ta zawiść.Dlaczego nie uczepisz się matek żyjących z 500+.Koleżanka z pracy ma 500+ i prace oraz pewnie powód takiego postępowania.Jak zawsze jesteś taka wiedząca za wszystkich to podejrzewam,że od dawna nie mówi Ci prawdy.
            • zetkaad Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:48
              To co mam ankietę robić. Jeden stwierdzi, że za dużo książek kupuję, inny że dziecko za brzydko ubieram, inny że za często jedzenie zamawiam.
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:17
                zetkaad napisał(a):

> To co mam ankietę robić. Jeden stwierdzi, że za dużo książek kupuję, inny że dz
                > iecko za brzydko ubieram, inny że za często jedzenie zamawiam.

chodzi o to, żebyś powiedziała swoje zdanie. nic więcej smile
                • zetkaad Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:48
                  Znałam rodzinę, w której dzieci nie jeździły ani na klasowe wycieczki ani na kolonie, bo rodzice uważali, że tam na ich dzieci czeka tylko zgubny wpływ rówieśników, ale posługiwali się argumentem, że nie mają kasy, bo z tym nikt nie dyskutował. Teraz by nie przeszło, bo przecież jest 500 +
                  • zetkaad Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:57
                    I właśnie to jest denerwujące, że od kiedy jest ten program to wiele osób komentuje wydatki innych.
                    Obcy ludzie patrzą na moje dzieci jak na biegające banknoty i komentują. Może nie tylko mnie to ostatnio spotkało i dlatego tak ci się oberwało od forum
                    • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:01
                      Serio masz aż tak bezczelnych znajomych/
                      • zetkaad Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:06
                        Obce chłopy na ulicy komentowali moją trójkę wink
                        I stary wujek
                        • zetkaad Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:12
                          W szkole na zebraniach też się zdarzyło "panią to stać, bo ma trójeczkę, a ja jedynaka" :-\
                          • 098qwerty Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 20:50
                            Tylko nikt nie pomyśli, że rodzina z 3 dzieci ma wyższe koszty życia niż taka z 1 dzieckiem, zakładając że używają z jednej półki cenowej artykułów. Więcej idzie na jedzenie, na opłaty (zużycie energii, wody), na środki higieny, na proszek do prania i inne codzienne wydatki.
                        • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:27
                          Obcym powiedziałabym chyba, że kolejna trójka została w domu big_grin
                    • joa66 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:05
                      Może nie tylko mnie to ostatnio spotkało i dlatego tak ci się oberwało od forum

Ja nigdy nie byłam beneficjantem bo wg tego programu nie mam dzieci wink, a więc mi się "nie dostalo" . Ale i tak zauważam obrzydliwe komentarze na ten temat. Forma bywa różna , ale esencja ta sama.
            • alin9 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:09
              Boli Cię,że ktoś biorąc 500+ i pracując ma mniej niż Ty bez 500+?Nie rozumiem o co chodzi.To Ci daje prawo do wtrącania się w czyjeś życie?Niepojęte jak można popłynąć z nieuzasadnionej zawiści.
    • kota_marcowa Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 21:53
      Miałam takiego kolegę w dzieciństwie, a w zasadzie to był syn sąsiadów. Nie byli biedni, stać ich było na wakacje dla dziecka, stać ich było na komputer, na jakieś zajęcia pozalekcyjne, ale byli tak prymitywni, że uważali wszystkie takie potrzeby za bzdurne fanaberie. Moi rodzice lubili się zawsze włóczyć po ciekawych miastach, muzeach, zabieraliśmy go ze sobą, no i na wycieczki szkolne pozwalali mu jeździć. Zmarnowali temu chłopakowi życie, dobrze się uczył, marzył żeby iść na studia, chcieli go zmusić do pójścia do zawodówki, tyle wynegocjował, że poszedł do technikum i zdał maturę. I z jednej strony byli dobrymi rodzicami, kochali go, obiektywnie temu dziecku nie działa się krzywda, z drugiej zmarnowali cały jego potencjał.
      • memphis90 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:33
        Sranie w banie. Dorosły facet moze się chyba ogarnąć na tyle, żeby iść na studia i do muzeum, zamiast jęczeć o "zmarnowanym życiu", bo nie był na wystawie i kolonii.
        • kota_marcowa Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 21:17
          Chłopak był z zapadłej wiochy, do najbliższego dużego miasta, w którym by mógł studiować było ok 100km, rodzice nie pomogliby mu ani trochę, a wręcz zrobiliby wszystko żeby mu przeszkodzić, a sytuacja miała miejsce prawie 20 lat temu. Tylko dla ematki to jak splunąć.
          • little_fish Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 11:16
            Sytuacja rodzinna mojego ojca nie pozwoliła nawet na technikum. Musiał iść do zawodówki. Technikum zaocznie. Tak samo studia. Dwa kierunki. Jak się chce, to można. Oczywiście jest trudniej. Czasem dużo trudniej. Ale można.
          • wheels.of.fire Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 20:21
            I co dzisiaj z nim?
    • alba27 Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 22:35
      Koleżankę zapytaj. Moze dzieci nie chcą wyjechać, znam takich a może rodzice odkładają na rodzinny samochód bo te czwórkę muszą czymś wozić 😊
      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:57
        alba27 napisała:

> Koleżankę zapytaj. Moze dzieci nie chcą wyjechać, znam takich a może rodzice
        > odkładają na rodzinny samochód bo te czwórkę muszą czymś wozić 😊

maja dwa samochody smile
    • pani-noc Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 22:45
      Kwestia priorytetów. Są ludzie, którzy w ogóle nigdzie nie wyjeżdżają, choć mają pieniądze. Nie czują takiej potrzeby. Często to są osoby, które w dzieciństwie z różnych powodów nigdzie nie wyjeżdżały.
      • kruella83 Re: Wakacje a 500+ 27.07.18, 23:16
        Nie wszyscy jeżdżą na wakacje , znam blisko 3 rodziny i znajomego ,po prostu nie mają takich potrzeb bo sami w dzieciństwie nigdzie nie jeździli
    • zlababa35 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 07:35
      A kto to wie. Moja koleżanka, nauczycielka, ale z bardzo dobrym wynagrodzeniem i jeszcze lepiej zarabiającym mężem, też jeździła z dzieckiem na wakacje na tydzień raz w roku. Generalnie dziewuszka miała wszystko. W końcu z tymi wyjazdami się zmieniło, bo zazdrościla koleżankom. Czasem, bo ja wiem, ludzie nie lubią wyjeżdżac.
      • zlababa35 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 07:38
        Ale z wycieczką szkolną to z kolei przegięcie...
      • bergamotka77 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 09:02
        Dokładnie. Moja teściowa nigdy nie lubiła podróży i nie lubi do dziś. Ja akurat jestem na przeciwleglym biegunie, ale w domu też lubię posiedzieć. Im jestem starsza tym bardziej wink
        • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 09:07
          bergamotka77 napisała:

> Dokładnie. Moja teściowa nigdy nie lubiła podróży i nie lubi do dziś. Ja akurat
          > jestem na przeciwleglym biegunie, ale w domu też lubię posiedzieć.

ale tu mowa o dzieciakach w wieku od 7 do 14 lat....wątpie żeby wszystkie chciały siedzić w domu całę wakacje
          • zlababa35 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 09:43
            Akurat dziewczynka chciała, bo koleżanki jeździły i opowiadały. Ale sprawiedliwie trzeba powiedzieć, że mają duży dom z dala od miasta, z ogrodem, wokół tylko taka zabudowa. Koleżanka pomimo długiego nauczycielskiego urlopu nigdy nie chciała za bardzo się z domu ruszać, mąż też. Na szczęście dla małej, szkoła organizuje kolonie i w końcu zaczęła jeździć smile.
          • bergamotka77 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 10:12
            Wakacje się jeszcze nie skończyły. Moze gdzies wyjada? A w poprzednich latach nie wyjezdzaly nigdy? Dziwne. Akurat niechec do kolonii rozumiem, ale wyjazd z rodzicami czy dziadkami to mus jak dla mnie. Teściowa nie wyjezdzala ale zawsze dzieci wysyłala na wakacje i miały zorganizowane. Moje już tak stesknione, że marzą o domu smile A niebawem muszą po kilku dniach się wyprowadzić na chwilę do babci bo zaczyna się remont. I znowu wyjazd choć zapowiedziały, że ostatni tydzień, dwa przed szkołą chcą spędzić w domu, pograć i pospać smile
            • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:19
              bergamotka77 napisała:

> Wakacje się jeszcze nie skończyły. Moze gdzies wyjada? A w poprzednich latach n
              > ie wyjezdzaly nigdy? Dziwne.

no właśnie tez sie dziwię, z tego co słyszałam pojadę jeszcze do babci do innego miasta....najstarszy siedzi w domu juz do końca wakacji.
    • bei Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 07:57
      Mój najmłodszy nie chce nigdzie sam jechać , może tamte dzieci tez wolą tylko z rodzicami?
    • anorektycznazdzira Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:08
      może wszystko odkładają na polisy dla dzieci, żeby miały na start jak dorosną
      albo kupili plazmę, wypasiony ekspres do kawy i Xboxa
      któż to wie...
      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:59
        anorektycznazdzira napisała:

> może wszystko odkładają na polisy dla dzieci, żeby miały na start jak dorosną
        > albo kupili plazmę, wypasiony ekspres do kawy i Xboxa
        > któż to wie...
        espres to by rzeczywiście był dla dzieci smile
        • memphis90 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 12:36
          Ekspres służy do renowacji i serwisów gwarancyjnych animatora niuniusiów. W ogóle pierwszy ekspres powinno się dostawać na porodowce, zamiast tego pakietu z reklamami i kremem do tyłka.
    • agnes_topesto Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:19
      czy jest jakis przymus wyjazdu na kolonie czy oboz? albo przymus wyjazdu w ogóle?
      koleżankę zapytaj a potem sie pochwal, co odpowiedziała. na jej miejscu bym ci powiedziala, zebys nbie wtykala nosa w nie swoje sprawy i zajela się swoimi.
    • wkurzo-namama Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 08:33
      A może w tych górach śpią w luksusach za grubą kasę, bo tak dzieci chcą? 😉
      Moje też się na obozy nie rwą. Za to wydają na inne przyjemności.
      Ale ludzie to jednak wścibskie są 🙃😶😎
    • umzak Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 13:13
      Jeżeli to nie są biedni ludzie, to pieniądze nie są powodem. I na pewno jest inny, ale to oni go znają nie forum. Mój, mimo że nastolatek , nie pojedzie na żaden inny obóz niż te organizowane przez dwóch organizatorów z którymi już był .. I nie ma mowy, żeby pojechał z obcymi dzieciakami ( bo u tych z którymi jeździ zazwyczaj pojawiają się te same osoby). Nie i już, jeżeli tamci nigdy nie byli, to może też nie chcą jeździć. A może mają inne wydatki, o których Ty nie musisz wiedzieć.
      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 20:55
        umzak napisała:

> Nie i już, jeżeli tamci nigdy nie byl
        > i, to może też nie chcą jeździć.

wiem że najstarszy chciałby
        • little_fish Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 21:14
          Wiesz to od matki chłopca? Skoro matka opowiada, że dziecko chciałoby wyjechać na wakacje, a jednocześnie informuje otoczenie, że dziecko nigdzie nie jedzie, to pytanie "dlaczego" nasuwa się samo - czemu jej po prostu nie zapytałaś w rozmowie?
        • umzak Re: Wakacje a 500+ 28.07.18, 21:16
          Ale wiesz ,że kolonie nie kosztują 500 zl . Nie wiem ile średnio, dla mojego np. 1300 zl. Pomnóż to przez 4 i to jest 5200. Nie mówiac juz o tym , ze przewaznie cos na te kolonie trzeba dziecku dokupić. A w roku szkolnym pieniądze z 500 + mogą iść na zupełnie inne rzeczy ( lekarze, korepetycje itd. Itp)
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 11:02
            umzak napisała:

> Ale wiesz ,że kolonie nie kosztują 500 zl .

wiem ale przeciez oni biora co miesiąc te 1 500,00 zł, to chyba mozna cos zaplanować przynajmniej dla jednego dzieciaka, czy dla dwójki. W przyszłym roku dla drugiej dwójki....
            • alin9 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 17:15
              Nie umiałabym zaplanować tylko dwójce wakacji.Jakimi kategoriami kierowałabyś się przy wyborze?
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 19:36
                alin9 napisała:

> Nie umiałabym zaplanować tylko dwójce wakacji.Jakimi kategoriami kierowałabyś s
                > ię przy wyborze?

czyli jak nie stac na wyjazd wszystkich dzieci to żadne nigdy nie jedzie? pierwsza kategoria to chęć dziecka a jeżeli chca wszystkie to stawiam sprawe jasno: w te wakacje dwójka, w przyszłe pozostałe. To chyba uczciwe.
                • little_fish Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 19:40
                  A może starsza dwójka opiekuje się młodszą? I jak starsi pojadą, to młodsi nie mają z kim zostać?
                  • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 20:09
                    little_fish napisała:

> A może starsza dwójka opiekuje się młodszą? I jak starsi pojadą, to młodsi nie
                    > mają z kim zostać?

no to fajne wakacje smile jest jeszcze babcia w tej rodzinie także jakby chcieli to by dziaciakom zorganizowali wakacje
                    • little_fish Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 20:15
                      Fajne niefajne, ale w wielu rodzinach tak to wygląda. Babcia może mieć swoje sprawy.
                      Dlaczego mają organizować wakacje "po twojej myśli"? Widocznie mają inną koncepcję i mają do tego prawo
                    • alin9 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:05
                      Za takie traktowanie babci już mi podpadłaś.
                      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:24
                        alin9 napisała:

> Za takie traktowanie babci już mi podpadłaś.

normalnie sie załamałam wink
                • alin9 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 20:56
                  Dla Ciebie może uczciwy układ.Dla mnie nie.Albo nie jedzie nikt albo wszyscy w tańszej opcji.Nie wyobrażam sobie sytuacji,że jedno dziecko wysyłam na obóz a dla drugiego nie mam kasy.Wtedy kombinuję jak zorganizować tak wszystkim,żeby starczyło.
                  • little_fish Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 21:44
                    Powiem szczerze, że zaczyna mnie irytować ta cała sytuacja z 500+. Ustawodawca dał kasę rodzicom. Świadczenie wychowawcze. Nie precyzując na co dokładnie mają iść te pieniądze. Zostawił to w gestii rodziców. A nagle całe otoczenie, mając wgląd w to, o ile zwiększył się budżet rodziny, dziwuje się lub oburza, że pieniądze nie są wydawane zgodnie z ich wyobrażeniem. Że nie na wakacje, albo że nie na obozy, że nie na wycieczki... Że tak, że śmak
                    Wiem, że wiele osób, zwłaszcza tych, którzy świadczenia nie otrzymują czuje się pokrzywdzonych, że ma odczucie "składania" się na te pieniądze (całkiem słusznie zresztą), ale nawet to nie daje nikomu prawa do rozliczania rodziców z wydawania tych pieniędzy. Jeżeli uważa, że dzieciom dzieje się krzywda, a pieniądze z 500+ zaspokajają potrzeby dorosłych niech to zgłoszą w OPS. Reszta jest sprawą rodziców
                    • alin9 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 21:52
                      To są zarzuty do zasiłkowej,bezrobotnej patologii.Niestety uderza to w rodziny normalne.Osoby krytykujące innych(bo sam program i mnie się nie podoba)nie rozumieją,że niektórzy z 500+ nie maja takich luksusów jak oni w standardzie.Dla kogoś kto wyjeżdża kilka razy w roku niepojętym jest,że można raz w roku albo wcale.Nie o pieniądze tylko chodzi.
                      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:31
                        alin9 napisała:

> Dla kogoś kto wyjeżdża kilka razy w roku niepojętym jest,że można raz w roku albo wca
                        > le.Nie o pieniądze tylko chodzi.

a o co? dziecko chce jechać, rodzice dostaja kasę, podobno ubóstwa nie ma, wiec o co tu chodzi?
                        • alin9 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:22
                          O to,że 500+ nie dają na wakacje a dla dzieci.Są pilniejsze potrzeby niż jednorazowy wyjazd.Bardzo często dziecko chce wyjechać ale mając możliwość szybciej zrealizować swoje kilkuletnie marzenie świadomie rezygnuje.Nie każdy wyznaje zasadę"muszę mieć wszystko".Życie niektórych to ciągłe wybory.
                  • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:28
                    alin9 napisała:

> Dla Ciebie może uczciwy układ.Dla mnie nie.

rany, to po co ludziom tyle dzieci? potem tylko problem, nie ma kasy żeby wszystkim naraz zorganizować wakacje to wszyscy w domu siedzą. Cudownie. Ja bym wolała żeby pojechały w co drugie wakacje niz siedziały wszystkie w każde wakacje w domu.
                    • little_fish Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:34
                      Powinnaś jeszcze napisać, że wolałabyś się nie urodzić, żeby twoje rodzeństwo mogło pojechać na wakacje. Lub odwrotnie
                      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:43
                        little_fish napisała:

> Powinnaś jeszcze napisać, że wolałabyś się nie urodzić, żeby twoje rodzeństwo m
                        > ogło pojechać na wakacje. Lub odwrotnie

a wiesz, że moich rodziców akurat stać nie było żebyśmy z siostrą obie w każde wakacje wyjechały ale nie siedziałyśmy z tego powodu obie co wakacje w mieście.
                        • alin9 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 10:38
                          a wiesz, że moich rodziców akurat stać nie było żebyśmy z siostrą obie w każde wakacje wyjechały ale nie siedziałyśmy z tego powodu obie co wakacje w mieście.

rany, to po co ludziom tyle dzieci? potem tylko problem, nie ma kasy żeby wszystkim naraz zorganizować wakacje

• mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:23
                            alin9 napisała:

> rany, to po co ludziom tyle dzieci? potem tylko problem, nie ma kasy żeby wszys
                            > tkim naraz zorganizować wakacje
                            a chociaz jednemu?
                            • aamarzena Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 15:10
                              A nie można składać i za rok wysłać wszystkich, zamiast po jednym czy dwójce co roku? W czym takie rozwiązanie jest gorsze od twojego?
                              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:20
                                aamarzena napisała:

> A nie można składać i za rok wysłać wszystkich, zamiast po jednym czy dwójce co
                                > roku? W czym takie rozwiązanie jest gorsze od twojego?

jesteś pewna że wszyscy wtedy będa chcieli? wiem że jeden teraz chciał....
                                • aamarzena Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:25
                                  A ty wszystko czego chcesz dostajesz od reki czy czasem musisz poczekać, uzbierać na cos itd? I co? Taka to trauma?
                                  Piszesz jak trzylatek, który chce tu i teraz bo inaczej świat mu się zawali wink
                                  • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:31
                                    aamarzena napisała:

> A ty wszystko czego chcesz dostajesz od reki czy czasem musisz poczekać

ale właśnie w tym cały problem jest, uważam, że ich stać bo wcale nie są biedni a dodatkowo dostaja na dzieci kase od państwa i poprostu uważam że to jest nie w poarządku w stosunku do dzieci. W zasadzie niewiele osób powiedziało swoje zdanie na ten temat tylko wskoczyło na mnie smile To forum chyba na tym polega, że się rzuca jakiś problem i rozwija sie dyskusja....chyba że nie....
                                    • joa66 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:57
                                      To teraz odpowiedz co jest bardziej w porządku w stosunku do dzieci:

- odkładac pieniądze na ich przyszłosc, np na edukację
                                      - odkładac, żeby mieć np rezerwę na choroby albo np na implant jak dziecko sobie na rowerze wybije jedynki
                                      - odkładać na rodzinną podróz po USA

Wymieniac dalej czy już teraz nam powiesz co jest "bardziej w porządku w stosunku do dzieci"?
                            • alin9 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:55
                              Czyli nie poznałaś,że to były Twoje słowa z poprzednich wątków?Zapytaj o to swoją matkę skoro tak chętnie włazisz innym z buciorami w życie.
    • alin9 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:02
      Mama 303 boli Cię 1500 co miesiąc.Ile mają dochodu z pracy.Tyle co Ty na osobę,że im wyliczasz?Planujesz im budżet?Wiesz na co idzie każda złotówka?Widzisz tylko wakacje a może cały rok wydają np.na korepetycje,zajęcia dodatkowe?
      • little_fish Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:13
        Również nie jestem zwolenniczką programu. Ale skoro jest w takiej formie, to rodzice decydują na co i jak wydają pieniądze. Ważne, żeby na dzieci. Ale (wiem, że część osób się ze mną nie zgodzi) uważam, że jeśli do tej pory rodzice ciężko pracowali i zapewniali dzieciom zaspokojenie podstawowych potrzeb - ubrania, drobne rozrywki, wyjazd w wakacje, zajęcia pozalekcyjne - często zaniedbując siebie i swoje potrzeby, to teraz mają prawo (moim zdaniem) potrzeby dzieci pokryć ze świadczenia, a sobie poprawić trochę jakość życia, mniej wydając na dzieci z zarobionych przez siebie pieniędzy
      • tiszantul Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:21
        > Mama 303 boli Cię 1500 co miesiąc

mamę303 boli cały pis, a druga kadencja jeszcze bardziej. Za to trzeba jej przyznać, że jeszcze nie jest na etapie bluzgania jak demonstranci pod pałacem prezydenckim
        • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:36
          tiszantul napisała:

> mamę303 boli cały pis.

nigdy nie zaprzeczałam ale wątek akurat nie o tym.
      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:33
        alin9 napisała:

> wydają np.na korepetycje,zajęcia dodatkowe?

nie wydają, korepetycje to wg koleżanki głupota.
        • little_fish Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:35
          No to wydają na ubrania, buty, bułki, czipsy i cole. Wolno im.
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:38
            little_fish napisała:

> Wolno im.

ależ wszystko im wolno, czy ja im zabraniam?, moga nawet Rydzykowi płacić, jesli w intencji dzieci tongue_out
            • jemgluten Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:46
              Masz jakąś kościelną obsesje? Mnie też zasugerowałaś danie na mszę zamiast kupowania plastikowego szajsu dziecku.
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:25
                jemgluten napisał(a):

> Masz jakąś kościelną obsesje?

chciałam wykazać absurd, nie zrozumiałaś? a kk rzeczywiscie nie bardzo lubię
            • little_fish Re: Wakacje a 500+ 29.07.18, 22:48
              Co ty z tym Rydzykiem, fobie jakąś masz czy co?
              • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:28
                little_fish napisała:

> Co ty z tym Rydzykiem, fobie jakąś masz czy co?

lepiej odnieś sie do problemu? czy danie Rydzykowi kasy w intencji dzieci z programu 500+ jest wg Ciebie ok?
                • zlababa35 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 15:24
                  A myślisz, że tamci dają i dlatego nie ma na wakacje? big_grin
                • little_fish Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:40
                  Jestem ateistą, myślę, że to ci powinno wystarczyć za odpowiedź. Natomiast uważam, że to sprawa rodziców czy pieniądze (zarobione czy otrzymane od państwa) wydadzą na lepszą szynkę i owoce, nowe łóżko czy wyjazd na wakacje. Póki co konstytucja gwarantuje rodzicom prawo do wychowania dzieci wg własnego światopoglądu.
    • ga-ti Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 10:55
      No to mnie też opiszą. Najstarsze dziecko już miesiąc w domu siedzi, wyjedzie tylko z rodziną na kilka dni.
      No nie chce nigdzie jechać, a że wakacje to czas odpoczynku to odpoczywa tak, jak lubi, narzucone zajęcia obowiązkowe będzie miał od września.

A na ten tydzień w górach mogli wydać naprawdę sporo tych miesięcznych 500+.
      • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:30
        ga-ti napisała:

> A na ten tydzień w górach mogli wydać naprawdę sporo tych miesięcznych 500+.

bez przesady, wiem gdzie byli, to nie były jakieś super luksusy
        • joa66 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 14:35
          Jednak jesteś obrzydliwa w tym co wypisujesz.
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:21
            joa66 napisała:

> Jednak jesteś obrzydliwa w tym co wypisujesz.

????a dlaczego?
            • joa66 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:28
              Natrętne zainteresowanie cudzym zyciem jest obrzydliwe. Każda średnio rozgarnieta osoba może pomyslec o milionach potrzeb dzieci zaspokojanych 500+, ale poniewaz były tylko tydzien na wakacjach , nie wystarczająco luksusowych dla Ciebie, to co chwila przywołujesz Rydzyka. Co Ci to daje? Chcesz coś powiedziec to powiedz wprost a nie mącisz jak przywolywany Rydzyk, pośrednio szczując na tych, któryz biorą 500+. Robisz dokłdanie to czego życzy sobie pan prezes - zajmujesz się szczuciem jednych na drugich i budujesz jego potęgę. A potem zdziwko i "przecież to nie ja, ja byłam przeciw"
            • alin9 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:01
              Smutne ,że nie widzisz dlaczego.Tyle osób Ci to napisało a Ty dalej taki beton.
        • zlababa35 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 15:21
          Kurczę, zajrzyj im jeszcze do garów, lodówki i zeznań podatkowych.
          • mama303 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:26
            zlababa35 napisała:

> Kurczę, zajrzyj im jeszcze do garów, lodówki i zeznań podatkowych.
            boszsz, ona mi sama pokazywała ofertę, bo pytamy w pracy kto gdzie był i czy poleca....sama myślałam żeby się wybrac bo fajnie i własnie niedrogo. Wy ze znajomymi sobie o niczym nie opowiadacie? nie wymieniacie ofertami i wrażeniami? cenami?
            • alin9 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:03
              To teraz fajnie i niedrogo.Kilka wątków niżej napisałaś,że nic nadzwyczajnego.Masz rozdwojenie jaźni?
            • zlababa35 Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:08
              Owszem, wymieniamy się ofertami i wrażeniami, ale nie w celu obrabiania im później du... i wyliczania na forumach, jak ci znajomi powinni pieniądze wydawać tongue_out.
              • little_fish Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 17:43
                Skoro jesteście w takiej zażyłości dlaczego jej nie zapytasz o te wakacyjne wyjazdy? Wyjaśnij mi proszę
    • aamarzena Re: Wakacje a 500+ 30.07.18, 16:27
      Skoro jesteś tak świetnie poinformowana na co koleżanka nie wydaje 500+ to zapewne wiesz na co wydaje. Uchyl rąbka tajemnicy. Może pooburzamy się wspólnie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka