Dodaj do ulubionych

Obiady w upały

• zuleyka.z.talgaru Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:27
      Nie gotuję w takie upały. Dzieci są w stanie zjeść jakiś jogurt i arbuza, ew jakieś inne lekkie owoce. Ja nie jem praktycznie w ogóle w taką pogodę. Mąż je w pracy.
    • chatgris01 Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:31
      Salata po nicejsku, salata po nicejsku, salata po nicejsku. Mozemy jesc na okraglo, jak jest goraco.
      Od czasu do czasu tez salata po grecku (z feta, pomidorami i czarnymi oliwkami), schlodzony melon z szynka, albo z porto (jako przystawka), mergezy, plaster pasztetu w ciescie z kurczaka w musztardzie, ratatouille...
      • amsterdama Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:47
        Sałata po nicejsku? Zaraz sobie wyszukam przepis.
        • chatgris01 Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:54
          Nie robimy z anchois, tylko z tunczykiem w oliwie z oliwek. Zielona salata, pomidory, jajka na twardo i winegret na oliwie z oliwek. Opcjonalnie mozna dorzucic czerwona lub zolta papryke, troche ugotowanej zielonej szparagowki (na zimno), oliwki, ew. cebulke.
          • amsterdama Re: Obiady w upały 31.07.18, 18:57
            Dziękujęsmile
    • mid.week Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:52
      Ja dziś bez obiadu... Wypiłam 3 butle wody, nie miałam już miejsca na jedzenie sad
    • qs.ibidem Re: Obiady w upały 31.07.18, 00:07
      Nikt jeszcze gazpacho nie polecił?
      Mogłabym jeść codziennie. Bardzo zdrowe.
      Robię rano, wrzucam do lodówki i jak wracam basenu, jak znalazł smile

I sałatki.
      • cauliflowerpl Re: Obiady w upały 31.07.18, 06:47
        I salmorejo.
        Z jajkiem i szynką.
        Ło mamuniu smile
    • pepsi.only Re: Obiady w upały 31.07.18, 09:18
      Jemy normalnie, chociaż wybieram potrawy szybko robiace się.
      Dziś pomidorowa z ryżem i ugotowałam z samego rana, żeby mieć później gotową zupę do podania.
      Dla chętnych mam pierogi z serem ( z biedronki).
    • tol8 Re: Obiady w upały 31.07.18, 11:44
      Kukurydza
      Jajecznica
      Parówki
      Tosty
      Fasolka z bułką tartą

Najczęściej jednak idziemy gdzieś coś zjeść (wczoraj Marche), lub zamawiamy do domu
    • senin1 Re: Obiady w upały 31.07.18, 11:53
      U mine upalow nie ma, ale nawet jak by byly to bylaby post prostu pomixodowa albo brokulowa

Naprawde now pojmuje fenomenu 'kremow'
      • frey.a86 Re: Obiady w upały 31.07.18, 13:04
        Ja też, nie znoszę zup kremów. Nadają się co najwyżej jako przystawka na eleganckie przyjęcie, bo rzeczywiście udekorowane kleksem śmietany wyglądają lepiej niż np. pomidorowa z ryżem. tongue_out Ale w domu, jako zupa? Bez sensu, w zupie musi coś pływać, takie zmiksowane na papkę kojarzą mi się z jedzeniem dla niemowląt lub bezzębnych staruszków.
    • itka-julitka Re: Obiady w upały 31.07.18, 12:35
      - ziemniaki z koperkiem i z zsiadłym mlekiem lub kefirem
      - pierogi z owocami (np. jagodami)
      - fasolka szparagowa z pomidorami i kiełbasą (coś a'la fasolka po bretonsku, ale delikatniejsza, bo z fasolki szparagowej i świeżych pomidorów)
      - spagetti z sosem ze swieżych pomidorów z bazylią
      - faszerowane bakłazany, cukinie, papryki, pomidory
      - makron z cukinią
      - naleśniki z serem i owocami

• lady-z-gaga Re: Obiady w upały 31.07.18, 13:03
      Wszystko co da się szybko zrobić, czyli maksymalnie jeden garnek( lub patelnia) na gazie i nie dłużej niż 20-30 min. Najczęściej warzywa dowolne podduszone na patelni do tego np kuskus, drugiego dnia makaron. Dla zatwardziałego mięsożercy można dorzucić podsmażoną kiełbasę albo kawałek kurczaka z grilla, zakupionego oczywiście w sklepie smile
    • miriam_73 Re: Obiady w upały 31.07.18, 13:11
      Domowy chłodnik (buraczany, z dużą ilością kopru, szczypioru, rzodkiewek, ogórka i jajek na twardo). Wszelkie lekkie makarony. Duże sałaty (grecka, z kuskusu). Mimo wszystko ryby (zwłaszcza sandacz). Niespecjalnie chce się jeść w takie upały.
      • karme-lowa Re: Obiady w upały 31.07.18, 13:19
        Dziś schabowe z fasolką szparagową. Na deser placek ze śliwkami i kruszonką😀
    • mid.week Re: Obiady w upały 31.07.18, 15:47
      U mnie oczywiście będzie rosół z piersi kurczaka i schabowy z kurzego cycka wink
    • default Re: Obiady w upały 31.07.18, 16:20
      Normalne obiady, upal wyczerpuje, trzeba pojesc smile Bitki ze schabu w sosie, kasza, ogorek kiszony - a kolejnego dnia - mlode male marchewki "glazurowane", czyli z miodem i imbirem. Botwinka. Sznycle z piersi, mizeria, ziemniaki z koperkiem. Losos w sosie koperkowym, ryz, swieze mlode ogorki - bez niczego, do chrupania.
      Nalesniki z szybko przesmazonymi spadami z jablonki i brzoskwini (z goraca spadaja nie calkiem dojrzale). Leczo z miesem z kurzych udek. Kielbaski- slimaczki na patykach (z Biedry) pieczone w piekarniku, salata z vinegretem.
    • jusytka Re: Obiady w upały 31.07.18, 22:35
      Chłodniki różne oraz sałatki, dzisiaj - Cezar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka