Dodaj do ulubionych

Biarritz i okolice czy Perpignan

04.08.18, 23:24
Mysle o wakacjach 2019 juz i o rezerwacji jakiejs agroturystycznej chatki/villa jak to tam nazywaja w pd Akwitanii, Francja okolice Biarritz blisko granicy hiszpanskiej: Bilbao, San Sebastian itd. Nigdy tam nie bylam

Albo tez Perpignan przy granicy hiszpanskiej od strony Morza Srodziemnego. Bylam w Langwedocji ale nie tak daleko na pd zach, bo tylko w Montpellier , a wiekszosc wakacji spedzalam w Prowansji i w tym roku pod koniec miesiaca znowu po raz nasty bedzie Prowansja.

Gdzie ciekawiej i ladniej? Perpignan okolice czy Biarritz? Co polecicie?

Byl ktos kto byl w obu miejscach?
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 04.08.18, 23:25
      Mialo byc: " Jest ktos tu kto byl w obu miejscach?"
    • asmarabis Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 07:18
      Nie słyszałam zeby ktos tam jeździł z dzieckiem, co tam moze robic dziecko, nie zanudzi sie na smierć ?
      • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:06
        to samo co nad kazdym morzem. Budujemy zamki na plazy, chodzimy po ogrodach ktore wszyscy troje lubimy, chodzimy po miescie itd
    • danaide Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 07:45
      Wybrałabym miasteczko z najlepszą siecią transportu lokalnego - ewentualnie agro+wynajęcie samochodu - i objechała co się da po obu stronach granicy. W Perpignan byłam 1 dzień, właśnie w ramach objazdówki. Przyjechałam rano, skoczyłam do muzeum, przeszłam się po mieście, pojechałam autobusem na plażę i zwinęłam się wieczorem. Może cauliflower więcej napisze o San Sebastian i stronie hiszpańskiej. Ogólnie dla mnie siedzenie przez dwa tygodnie w małej miejscowości to dramat, a i mojemu dziecku, lat 8, też zaczyna się przykrzyć. A jak są wypady z bazy, to tu, to tam - zaczyna się dziaćwink
      • cauliflowerpl Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 08:30
        Hiszpańską stronę opisywałam niedawno na forum "Hiszpania". Nie chce mi się ponownie produkować, bo boję się zdemaskowania mojej niewiedzy big_grin big_grin big_grin
        • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:03
          oj tam przestan sie droczyc. Akurat ty sie orientujesz. Wyszukam co tam napisalas, ale chyba nie robilas jakichs porownan? Ktore wybrzeze bys wybrala?
      • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:05
        >Wybrałabym miasteczko z najlepszą siecią transportu lokalnego - ewentualnie agro+wynajęcie samochodu - i objechała co się da po obu stronach granicy.

My co roku jedziemy na agro turystyke i oczywiscie ze wynajmujemy samochod. Nigdy nie siedzielismy jeden dzien na miejscu nigdzie. Agroturystyka to baza wypadowa i wieczory. Dziecko lat 6.
        • danaide Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:22
          No to jako bazą wybierz to co Was kręciwink Z Twojej listy - ja bym wzięła San Sebastian. Nigdy nie byłam. Agro w ciszy (mazurskiej) już miałam, konie dla dziecka, ale potrafiłam jechać samochodem do Leśniczówki Pranie tylko na kawę (o koncertach nie wspomnę, bo to jakby oczywiste), żeby uciec od uczucia odcięcia od światabig_grin
          • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:24
            my co roku na agro jedziemy. W tym roku bylam znow w Kornwalii, w przyszlym roku Devon. A pod koniec tego miesiaca agro w Prowansji blisko Lazurowego W
    • ingryd Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:03
      Absolutnie Kraj Baskow, polecam z calego serca Saint Jean de Luz, miasteczko sliczne, fajne plaze, a jednoczesnie jest co zwiedzac (historia regionu jest dosyc "bogata", ze tak uzyje eufemizmu), gastronomia jedna z najlepszych we francji, a wycieczki w glab ladu przecudnej urody natury po prostu. Bref, w moim osobistom classement (francuskim) to région w top 10

Jesli zas chodzi o francuska katalonie to jest to région o wiele "trudniejszy" turystycznie (choc osobiscie jestem z nim zwiazana bardzo uczuciowo). Byly to tereny bardzo biedne (do dzisiaj nie jest za wesolo), natura jest bardzo surowa a piekno regionu dzikie î nieokielznane. Plaze sa malenkie î kamieniste, slonce kasajace (kilka dni temu w Perpignan zarejestrowano jedna z najgoretszych nocy 33°C), morze dosyc zimne. Ale trzeba przyznac ze gdy wracasz sobie wplaw do brzegu, widok pirenejow obrosnietych winnicami (nie musze wspominac ze wino jest wyjatkowe)wpadajacymi do morza zapiera dech w plucach. Architektura na podobienstwo warunkow rozwoju regionu jest rowniez dosyc surowa, choc nie pozbawiona piekna. Moim ukochanym miejscem na tej ziemi jest Banyouls sur Mer.
      Bonnes vacances 🙂
      • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:08
        >Architektura na podobienstwo warunkow rozwoju regionu jest rowniez dosyc surowa, choc nie pozbawiona piekna.

a nie z takiego zoltego kamienia jak w Montpellier?

A w ogole dziekuje ci za wpis, wlasnie o to mi chodzilo. Chyba wybierzemy sie gdzies w okolice Barritz i pojedziemy tez to San Sebastian itd
        • ingryd Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:15
          Aaaa nie, nie,
          katalonia î Montpellier nie maja nic ze soba wspolnego.
          Katalonia to kraj gorzysty, wpadajacy do morza, bardzo surowy î przez to tak piekny
          • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:22
            dzieki. W Katalonii to bylam ale... hiszpanskiej ale jak wiadomo to cos innegosmile
      • ingryd Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:09
        Acha, bronciepanieboze wynajmowac cos w samym Perpignan, brrrrrrrrrr (mozesz poswiecic 1 Dzien na zwiedzanie î to wszystko)
        • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 09:22
          nie no bedzie jednak od strony Atlantyku jednak
    • sfornarina Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 10:19
      Spędziłam dwa sezony letnie w Contis, nieco na północ od Biarritz. Coś przepięknego - plaże i wydmy jak w West Wittering, tylko na kilkudziesięciokrotnie większą skalę. Ocean chłodny i gwałtowny, bo to raj dla surferów, spotykałam tam nawet Australijczyków, którzy przyjeżdżali tam właśnie dla fal wink
      Moim zdaniem właśnie tam, od strony Biarritz, Atlantyk jest najpiękniejszy. Wzięty z drugiej strony, nawet w Hamptons na Long Island się nie umywa do tego francuskiego.

Co do Hiszpanii się nie wypowiem, bo nie wiem.
      • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 21:59
        w Hamptons to pizdzi wiatr mocno ( bylam tam tylko raz i akurat nie wialo ale mowia ze wieje)
        • cauliflowerpl Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 06.08.18, 07:47
          To zobaczysz w Biarritz. Z jakiegos powodu w koncu jest nazywane "europejską mekką surferów".
    • dziaadek Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 10:25
      Wybralabym zdecydowanie kraj Baskow : St Jean de Luz, Guéthary, Hendaye. Jest to cudownej urody kraina jak z bajki, zielone doliny, przepiekne domy, olbrzymie plaze, ocean. Jest co robic przez dwa tygodnie.
      • princesswhitewolf Re: Biarritz i okolice czy Perpignan 05.08.18, 10:43
        zarezerwowalam pod Hendaye kolo granicy z widokiem na morze ale agro co ciekawe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka