Dodaj do ulubionych

wstręt do matki

10.08.18, 21:25
wspomnialam o tym w innym wątku, ale sprawa wydaje mi sie na tyle ważna, że postanowiłam zalożyc osobny wątek.
Otóż w całkiem poważnym wydawnictwie (Instytutu Psychatrii i Neurlogii) przeczytałam wlasnie, że "badania wykazały, że nastoletni chłopcy zaczynają odczuwać wstręt zarowno do ciała, jak i zapachu matki (Savic, "Processing odorous signals in humans", brain research Bulletin, 5 (3)/2001, s. 307-312)
Nie mam syna, ale z własnego dzieciństwa pamiętam co najmniej niechęć do ciała i zapachu taty, moze to tak działa na krzyż. wydaje mi sie, że warto wiedzieć, że to normalne, wtedy łatwiej i rodzicom, i dzieciom.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: wstręt do matki 10.08.18, 22:22
      To bardzo ciekawe i w sumie logiczne. Już niedługo się przekonam, bo starszy syn niedługo stanie się nastolatkiem.
    • piepe Re: wstręt do matki 10.08.18, 22:35
      Córki w stosunku do matek mają podobnie. Myślę, że jest to naturalny mechanizm biologiczny zapobiegający chowowi wsobnemu - aczkolwiek nie wiem dlaczego natura rozciąga to też na te same płcie. Może chodzi o coś wiecej niż biologię, genetykę i rozmnażanie.
      • nangaparbat3 Re: wstręt do matki 10.08.18, 22:44
        A to wiesz z jakichs badań naukowych czy z życia?
        Ja nie miałam. Pamiętam jak wyjeżdżając na studia przytulilam się do mamy i poczułam jej zapach - byl najcudowniejszy na świecie.
        • piepe Re: wstręt do matki 10.08.18, 23:26
          Z życia. Zawsze odkąd pamiętam miałam niechęć do ciała mojej matki i obserwuję, że podobnie ma moja córka od okresu dojrzewania - oczywiście nie jest to ostentacyjne i wynika też z innych kulturowych naleciałości (bo zbyt rzadko golę nogi i nie spedzam 3 godzin dziennie w lazience). Intuicyjnie jednak czuję, że moja córka nie chciałaby się przytulać do mojej piersi nawet, gdybym spełniała jej wszystkie estetyczno-higieniczne standardy. A poza tym to wszystko ok wink
          • zetkaad Re: wstręt do matki 11.08.18, 16:39
            To kwestia charakteru. Ja mam i tulaśną córkę i bardzo powściągliwą
    • lilia.z.doliny Re: wstręt do matki 10.08.18, 22:38
      ja teraz mam trochę nerwy, bo raz, że nigdy nie czułam.fizuycznego wstrętu do ojca, a dwa- mój dwunastolatek uwielbia się do mnie tulić. ale on jest bardzo dziecinny i ...hm... specyficzny. chyba nie jesteśmy bandą kazirodczych swirow?
      • nangaparbat3 Re: wstręt do matki 10.08.18, 22:45
        trzeba by zajrzeć do tego artykułu.
        co do ojca - to mój wlasny pomysł, więc spoko, nie musi tak byc.
    • piataziuta Re: wstręt do matki 10.08.18, 22:41
      Nic takiego w moim przypadku nie miało miejsca.
      W przypadku mojego faceta (w stosunku do swojej matki) też coś takiego nie miało miejsca (własnie zapytałam).
      Naciągana teoria.
      • nangaparbat3 Re: wstręt do matki 10.08.18, 22:47
        trzeba by przeczytać caly artykul, to chyba nie teoria, tylko wyniki badań.
        Jak sie wspomina, można pewnie nie pamiętać, to musi byc trudne do przyjecia,
        • semihora Re: wstręt do matki 11.08.18, 08:35
          >>>Jak sie wspomina, można pewnie nie pamiętać, to musi byc trudne do przyjecia,

Ale w taki sposób wszystko można udowodnić: "tak było, tylko tego nie pamiętasz, bo wypierasz" (pomijam tu prawdziwość tego artykułu).
    • zasiedziala Re: wstręt do matki 10.08.18, 23:13
      Hmm, mój kuzyn chyba to miał jak był noworodkiem. Nie dał się mamie na ręce wziąć nawet. Potwornie ryczał wtedy. Tatuś był w porządku, a nawet pożądany. Kuzyn twierdzi, że jest hetero wink
      • princesswhitewolf Re: wstręt do matki 11.08.18, 15:12
        Hahaha
    • maadzik3 Re: wstręt do matki 10.08.18, 23:34
      Nie pamiętam z dzieciństwa nie zauważyłam u syna smile
    • al_sahra Re: wstręt do matki 11.08.18, 01:31
      Nie wiem, na ile poważne jest wydawnictwo Instytutu Psychatrii i Neurologii, ale na pewno nie umieją podawać źródeł. Cytowany artykuł z 2001 r. omawia procesowanie sygnałów węchowych w mózgu pod kątem anatomii i fizjologii - głównie jakie części mózgu, receptory i procesy biochemiczne biorą w tym udział. Nie przeczytałam całości (to jest bardzo specjalistyczny artykuł), ale przeszukałam tekst i nie występują tam wyrazy: ”nastoletni”, ”wiek”, ”chłopiec”, ”syn”, ”matka”, ”ciało” ani ”wstręt”.
      • nangaparbat3 Re: wstręt do matki 11.08.18, 07:48
        A Ty masz jakiś dostęp do artykułu? Bo ja znalazlam tylko informacje bibliograficzne, ale z samym tekstem mam problem.
        • al_sahra Re: wstręt do matki 11.08.18, 21:13
          nangaparbat3 napisała:

> A Ty masz jakiś dostęp do artykułu? Bo ja znalazlam tylko informacje bibliograf
          > iczne, ale z samym tekstem mam problem.

Mój mąż ma przez VPN do swojej pracy. Ten artykuł jest naprawdę o czym innym, to anatomia i fizjologia mózgu, wyłącznie dla wąskich specjalistów smile. Tu masz próbkę:

How the anatomical projections correspond to the pathways for monorhinic processing of odors has only recently been investigated. In a PET study on 18 healthy females, we found that monorhinal odorous stimuli are processed bilaterally in the primary olfactory cortex (amygdala and piriform cortex) in the anterior cingulate, and in the right orbitofrontal cortex. Notably, the activations of right orbitofrontal cortex were more pronounced when the odors were presented to the right nostril [33, 34]. The observed bilaterality of monorhinal olfactory processing is congruent with previous reports from studies with magnetic source imaging. For example, Kettenmann et al. [12] found that monorhinally presented vanillin and hydrogen sulfide activated the temporal and insular cortices of both hemispheres, and Sakuma et al. [31] observed equivalent current dipoles bilaterally in the suprasylvian cortex, when the odorous stimuli were presented to the left nostril.

Nie twierdzę, że tych badań o zapachu matki nie było, ale to na pewno nie jest ten artykuł. Natomiast PubMed pokazuje, że autorka, Ivanka Savic, popełniła sporo prac na temat związku odczuwania zapachu z hormonami płciowymi, orientacją i identyfikacją seksualną itp., więc może po prostu dali zły cytat.
    • jola-kotka Re: wstręt do matki 11.08.18, 01:57
      Nie doswiadczylam i zjawisko wydaje mi sie conajmniej dziwne jesli u kogos wystepuje.
      • nangaparbat3 Re: wstręt do matki 11.08.18, 07:47
        Mnie się nie wydaje dziwne - zabezpiecza przed kazirodztwem, którego zakaz jest moze o wiele bardziej osadzony w biologii niz dotąd sądziliśmy. jeśli to wszystko prawda.
        • jola-kotka Re: wstręt do matki 11.08.18, 07:52
          Dzieck czuje wstret do ciala matki/ojca serio myslisz ze syn ma ochote bzyknac matke , corka ojca i jest to az tak czeste zjawisko ze natura postanowila nad tym zapanowac sama?
          • mae224 Re: wstręt do matki 11.08.18, 08:09
            Oczywiście. Nie wszyscy mieszkają w wielkich miastach, w dużych grupach społecznych od zawsze, nie wszyscy mogą się przemieszczać do woli środkami transportu publicznego, nie zawsze tak było. Lepiej wyobraź sobie początki cywilizacji oraz przypomnij fakt, że jednak jesteśmy gatunkiem zwierzęcym.
            • lily_evans11 Re: wstręt do matki 11.08.18, 21:26
              Może po prostu ci, którzy nie odczuwają tego wstrętu, są na wyższym stopniu cywilizacyjnym i nie muszą mieć wbudowanych mechanizmów obronnych tego rodzaju wink.
      • lilia-anna Re: wstręt do matki 11.08.18, 19:38
        Jest to tzw. tabu kazirodztwa - to dlatego np. trudno jest określić, czy brat jest mężczyzną pociagajacym seksualnie (zapytaj o to koleżankę, która ma brata, a zapewne odpowie "Nie wiem, przecież to mój brat!") smile
    • lati7 Re: wstręt do matki 11.08.18, 10:29
      Aby to zrozumieć należy poczytać o "genetycznym pociągu seksualnym" (syndrom GSA) .
      Natura wie czego unikać , czasem jednak szwankuje.
      • dzidzia_ch Re: wstręt do matki 11.08.18, 14:52
        U mojej 12 letniej córki nie występuje.
        Uwielbia się do nas przytulać,czuć bliskość.
        Często jak gdzieś idziemy łapie mnie za rękę.
        Młodszego brata tez przytuli,pogłaszcze po głowie.
        O psie nie wspominając 😁.
        No ale często jako rodzina się całujemy i przytulamy.
    • thank_you Re: wstręt do matki 11.08.18, 15:07
      Nic mnie tak nie uspokajało jak zapach ojca, zawsze się do niego tuliłam i do dziś dobrze mi to robi na psychikę. wink Nigdy nie miało to erotycznego wymiaru.
      Jako dorosła kobieta nie byłabym w stanie związać się z kimś, kto nie pachnie "po mojemu".

• sanrio Re: wstręt do matki 11.08.18, 16:26
        To takie urocze, co napisałaś 🙂
        • thank_you Re: wstręt do matki 11.08.18, 16:53
          Ja?
          • sanrio Re: wstręt do matki 11.08.18, 17:07
            tak smile
            • thank_you Re: wstręt do matki 11.08.18, 17:16
              Często budzi się we mnie taki tani sentymentalizm. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka