Dodaj do ulubionych

pralka-polecicie coś?

12.08.18, 08:49
Jutro muszę kupić, niestety stara padła. 2x miałam electrolux. Pierwszy nowy działał ok. 7 lat, ten padł po 3 ale wcześniej użytkowany chyba przez 5. Jakie modele sprawdziły się w dłuższym okresie a jakich w ogóle nie polecacie?
Obserwuj wątek
    • pani_wierzbasia Re: pralka-polecicie coś? 12.08.18, 09:02
      Gdy 12 lat temu kupiliśmy mieszkanie,bylismy kompletnie splukani z pieniędzy,a pralkę trzeba było kupic.kupilusmy najtansza Bosh- ma wszystko: gotuje,wiruje,pranie ręczne,dobiera ilość wody do wsadu. Piore często: ja,maz i dwie córy,pralka jak dotąd chodzi bezawaryjnie,naprawde ani razu jej nie reperowalismy.
      Aha,dodam,ze gdy zastanawiałam sie nad droższa pralka,taka nafaszerowany elektronika,to znajomy sąsiad,ktory pracuje w serwisie napraw jednej z firm AGD powiedział,ze najczęściej psują się te z elektroniką,a naprawa takiego drobiazgi jest kosztowna.
    • alba27 Re: pralka-polecicie coś? 12.08.18, 09:20
      Nie mam dużego doswiadczenia w wyborze pralek, bo w życiu kupowałam dwie, ale zwróć uwagę, zeby był krótki program, taki do 15min. Ja mam program 9 minutowy, mogę wrzucic do 1,5kg prania i swietnie się sprawdza jak pobrudzi mi się coś, co jutro koniecznie chciałam założyć . Taki plan awaryjny😉
    • strasznymruk Re: pralka-polecicie coś? 12.08.18, 09:22
      Takie pytanie nie ma sensu, bo żywotność różnych modeli różnych firm zmienia się.
      Możesz kupić najdroższą i dokupić pięcioletnią gwarancję a w szóstym roku się zepsuje tak, że naprawa będzie nieopłacalna.
      • azja001 Re: pralka-polecicie coś? 12.08.18, 09:33
        Kiedyś miałam bosha, kupiona jeszcze w 1996, służyła mi do 2009, później podarowana teściom prała na pewno do 2016 więc niezła żywotność. Myślę więc o tej marce. Podobno sprawdzają się też Samsungi
        • strasznymruk Re: pralka-polecicie coś? 12.08.18, 10:15
          Ja miałem najtańszą Candy. Po dwunastu latach prała dobrze, ale w trakcie zaczęła wybijać bezpiecznik elektryczny.
          Nawet nie próbowałem naprawiać, bo i tak już się rozglądałem za pralką z większym bębnem. Wywiozła ją za darmo firma zajmująca się odbiorem zepsutych sprzętów.
          Nową kupiłem też Candy. Najtańszą z możliwością załadowania 10 kilogramów prania. Działa bezawaryjnie już chyba piąty rok.
          • alpepe Re: pralka-polecicie coś? 12.08.18, 10:30
            Jeśli dobrze zrozumiałam, mieszkasz sam. Po co ci pralka z pojemnością 10 kg prania? Przecież nawet tyle tego nie masz, chyba, że chodzisz non stop w puchowych kołdrach/kocach etc.
            • strasznymruk Re: pralka-polecicie coś? 12.08.18, 10:40
              alpepe napisała:

> Jeśli dobrze zrozumiałam, mieszkasz sam. Po co ci pralka z pojemnością 10 kg pr
              > ania? Przecież nawet tyle tego nie masz, chyba, że chodzisz non stop w puchowy
              > ch kołdrach/kocach etc.
              >

Jakbym słyszał sprzedawcę, kiedy kupowałem samochód.
              Ja chciałem kombi, ale akurat nie mieli takiego modelu w salonie, więc sprzedawca chciał mi wcisnąć takie jakie mieli i w końcu pyta: a po co panu kombi?!

Co do mieszkania, to raz mieszkam sam a innym razem nie sam. Ostatnio już dość długo z taką jedną babą.
              A pralkę mogę kupować dowolnej wielkości, bo mam taki królewski kaprys big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka