Dodaj do ulubionych

Ubieranie dużych dzieci

• landora Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 10:54
      Ja mam obserwację odwrotną - wszystko jest szyte na grube dzieci. Z mojego chudzielca wszystko spada. Do spodni musi mieć szelki. Większość spodenek ma troczki dla picu - są wszyte na stałe i nie da się nimi zwęzić pasa. O dziwo Pepco często ma spodnie dla chudzielców.
      • koza_w_rajtuzach Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 12:35
        Też mam problem ze spodniami.
        Mój jest chudy i wysoki, a figurę ma raczej typową dla chłopca w swoim wieku. Jak kupuję spodnie to sprawdzam czy można je zwęzić... no i w dalszym ciągu dość często kupuję mu spodnie na działach dziewczęcych, bo lepiej na nim leżą.
        Z krótkimi spodenkami mniejszy problem, bo choć ma 9 lat, normalnie ubrania nosi na 158 cm, to spodenki ma na 6-7 lat i idealnie na nim leżą w pasie wink.
        • szarsz Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 20:24
          > spodenki ma na 6-7 lat i idealnie na nim
          > leżą w pasie

Też to znam. Ostatnio chwaliła mi się teściowa, że kupiła mojej córce (140 cm wzrostu) krótkie spodenki: 'leżą idealnie!'. Ta, jak się kupuje spodenki na 104/110 to mają szansę leżeć dobrze. Niech jej kupi długie... i tak się cieszę, że ostatnio w tk maxx kupiłam dwie pary dżinsów, które są naprawdę ok. Co jakiś czas się trafiają, amerykańskie najczęściej, w ramach walki ze stereotypami smile
      • ela.dzi Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 21:50
        Mam dokładnie takie same obserwacje. Tylko Pepco, choć chciałabym kupić dziecko coś ładniejszego. Jak szukałam eleganckich spodni, to myślałam, że zwariuję. Spodnie zwężone na maxa i tak spadały.
        • tsaria Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 01:18
          Ja mojemu chudzielcowi joggersy jeansowe kupuje w lidlu, są raz do roku, jeszcze nie było, ale przed wrześniem pewno będą. Są wąskie w pasie i ogólnie leżą dobrze. Zawsze wtedy kupuje po 3 pary, dwie niebieskie i jedną czarną i chodzi cały rok, dresy kupuje w h&M ale nie wszystkie pasują, część jest szerokich, trzeba mierzyć, a te wąskie trochę w pasie zbieram i wyglądają nawet nawet. Spodnie piłkarskie kupuje młodemu w decathlonie, bo tylko tam są takie mega wąskie i dobrze na nim leżą.
          Z krótkimi nie ma problemu, w tym roku łaził nawet w takich na 122, a normalnie nosi rozmiar 146.
          • ela.dzi Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 08:24
            Te z Lidla są super, ale niestety za szerokie. W H & Mi nie udało mi się jeszcze znaleźć odpowiednich, choć właśnie słyszałam, że są. Krótkie mam obcykane na Allegro, bo te w sklepach są dla niego już przeważnie zbyt krótkie i głupio wyglądają. Zobaczę jeszcze Decathlon, dzięki.
    • 3-mamuska Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 11:55
      Problem jest nie z dużymi/wysokimi dziećmi a za przy kości i za chudymi.
      Bo normalnego wysokiego chłopca można ładnie ubrać.
      Najwidoczniej nie dość ze wysoki to jeszcze grubszy niż normalny/przeciętny dzieciak.
      Albo chudzina. Wtedy tak wole raz słyszałam ciężko ubrania kupić.
    • julita165 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 12:41
      Mam dość dużego synka ale nie jakoś ekstremalnie, ma 134-135 cm i za dwa miesiące kończy 7 lat. Jest szczupły ale nie chudy. I faktem jest że coraz trudniej mi go ubrać. Chodzi o to że wzornictwo od rozmiaru 128-134 w większości przypadków jest paskudne. Mniejsze rozmiary też są brzydkie - te wszystkie obrazki z bajek, jakieś plastikowe nalepki, napisy zajmujące 90% powierzchni itp ale jednak łatwiej było mi coś wybrać i więcej mi się podobało. Teraz wszystko jest jakieś szaro-bure, dominują oliwki, czarny, ciemno-szary. Plus oczywiście te paskudne obrazki i napisy tylko o innej tematyce. A jemu jest najładniej w granatach, niebieskim, jasnoszarym, intensywnie czerwonym. Moze być też ciemna ale nie brudna zielen. No żeby jeszcze było bez napisów i obrazków ! Dziecko to nie słup ogłoszeniowy.
      • tsaria Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 01:21
        popatrz sobie na zare, ma dość ładne, w żywych kolorach ciuchy dla chłopców od malucha do nastolatka, mój ma dużo koszulek, bluz, kurtek z zary i są nawet ok.
    • iberka Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 15:32
      Uważam, że jest tak samo trudne jak ucieranie chudych dzieci. Syn, lat prawie 17, wzrost 176, waga 50.5 kg. Ubranie go jest dramatem, bo dziecięce za krótkie, a męskie za szerokie. Jak uda mi się trafić spodnie, to już nawet nie patrzę na to czy kosztują 100 czy 200 tylko kupuję, w innym przypadku chodziłby nago
      • arwena_11 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 15:38
        Kurcze, dziewczyny - naprawdę spodnie dla takiego wysokiego chudzielca już łatwo kupić. Odkąd jest to drugie Zalando - mają różne kampanie. Jak widzę, ze będą jeansy - to zapisuję datę i czekam na początek. Wybór naprawdę duży i ceny znośne.
        • iberka Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 15:41
          podrzucisz jakieś konkretne marki? Mam wrażenie, że od długiego czasu nie robię nic poza szukaniem ubrań......a mieszkanie przypomina punkt przeładunkowy uncertain
          • arwena_11 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 15:55
            Mój syn chodzi w Dieslu. Tylko teraz kupuję mu 29/30*34/36 ( ma 190 cm ). Mój mąż ma 182 i spodnie na długość 31/32. Przy 176 bym szukała w okolicach 30. Ale za długie - to mniejszy problem, bo można skrócić.
            Dobre w pasie - Ale mają i 26/27 w pasie a nawet i 25 się trafia.

Teraz mają końcówki - więc wybór kiepski www.zalando-lounge.pl/campaigns/ZZLN0P

ale zaraz zaczną wchodzić nowe kampanie. 17 sierpnia będą Marki Denim - powinny być jeansy w sensownej cenie. Ale musisz być przy kompie ok 7-8 rano. Jak dobre ceny - to potrafi wszystko zniknąć w godzinę czy dwie.
            Jak córce kupowałam CK to o 7,30 nie było prawie nic.

Jedyny minus - że płacisz ok 10 zl za przesyłkę. Ale tylko do siebie. Odbierają za darmo. Tylko pamiętaj, że oni na zwrot dają tylko 14 dni a nie 100 jak to klasyczne Zalando

• arwena_11 Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 16:16
              www.zalando-lounge.pl/campaigns/ZZLMTG/categories/4600960/articles/JA222G0FH-K11

www.zalando-lounge.pl/campaigns/ZZLMTG/categories/4600960/articles/JA222G0NN-C11

www.zalando-lounge.pl/campaigns/ZZLMTG/categories/4600960/articles/JA222G0M8-K11
            • iberka Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 16:21
              dziękuję ! smile)
    • mama-ola Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 17:58
      Jest taki wybor ubrań, że zawsze się coś znajdzie. Mój syn ma 9 lat i na jego rozmiar widzę dużo rzeczy, które są dla niego za dziecinne: Disney, Auta, Samoloty, Spiderman itp. Może to są właśnie ubrania dla przedszkolaków, którzy są wielcy. Dla syna muszę szukać poważniejszych wzorów.
    • katriel Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 18:25
      Ja mam dziecko szczupłe i wysokie, a przy tym z długim tułowiem i stosunkowo krótszymi kończynami - taka glista. Koszulki owszem nosi na dwa lata więcej niż ma, bo inaczej by mu pępek wystawał. I osobiście mam wrażenie, że to nie jest duży problem - w drugą stronę byłoby trudniej. Ubrania na dzieci szkolne faktycznie są na ogół kolorystycznie spokojniejsze, ale to nam zupełnie nie przeszkadza. Zawsze można zaszaleć z dodatkami, jak się komuś granatowe spodnie i jednolicie turkusowa koszulka wydają smutne. A drobnego dziesięciolatka w koszulkę z Psim Patrolem nie ubierzesz, bo obciach.
    • ela.dzi Re: Ubieranie dużych dzieci 15.08.18, 21:45
      Analogicznie jest gdy masz dziecko bardzo drobne jak na swój wiek. Kupić starszemu eleganckie spodnie to jest wyzwanie, wszystko za szerokie. Gdy szedł do przedszkola, nosił jeszcze rozmiar 86 i spodnie w tym rozmiarze były szerokie i głębokie, żeby zmieścić pieluchę.
    • 123pik Re: Ubieranie dużych dzieci 16.08.18, 11:06
      mam 5latka któremu kupuję ciuchy na 130cm ( a to chyba juz norma 8-9 latków) . I tak , bez problemu kupuję kolorowe do wyboru szmatki
    • anku1982 Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 01:53
      Starszy obecnie 9 lat od zawsze miał kupowane ciuchy dokładnie na swój wiek. Moje/nasze "klopoty" zaczęły się gdy okazało się że w wyniku wysokokalorycznej diety (zaleconej przez lekarza) młodszy rośnie szybciej ale utrzymuje wagę odpowiednią dla wieku. My bardzo wysocy nie jesteśmy więc moim zdaniem to kwestia właśnie specyficznej diety. Po pierwsze jest kłopot w porozumieniu z lekarzami, którzy widząc że ze wzrostem dziecko jest w 95 centylu a z wagą w 25-50 centylu nagle odkrywają że BMI takiego dziecka wskazuje na niedowagę....czyli powinniśmy karmić jeszcze kalorycznej, całe szczęście pediatrę mamy sensowną. Wszystkie rzeczy jakie musi młodszy są do przodu około dwóch lat względem starszego, spodenki krotkie kupuje dla 2 latka jak dla 5-6 latka, bo są tak uszyte, że aby w pasie była swoboda muszę kupować kilka rozmiarów zawyżone. Stopa również większa obecnie rozmiar 25-26. Ale NAJWIĘCEJ problemów jest wcale nie z ubieraniem czy doborem odzieży adekwatnej stylem i kolorystyka dla malucha. Największym kłopotem jest to że syn ma wzrost prawie 4 latka i jego zachowania są odbierane przez dorosłych jako nieodpowiednio dojrzałe na wiek, dopiero jest zaskoczenie jak ktoś słyszy ile ma lat....i przez dzieci, które myśląc że jest równolatków również oczekują poziomu komunikacji i zabaw zbliżonych do ich wieku. Dlatego staramy się być blisko dziecka w czasie zabawy na placu zabaw, choć nie uniknęliśmy już agresji fizycznej względem dziecka, spowodowanej prawdopodobnie wzięciem go za rówieśnika i nierespektowaniem zasad wymyślonych w zabawie przez inne dziecko...ale to takie moje wnioski że mogło być to przyczyną.
      • ela.dzi Re: Ubieranie dużych dzieci 20.08.18, 09:10
        Tendencja jest taka, że dzieci przerastają rodziców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka