Dodaj do ulubionych

Komputer - ratunku, pomocy......

09.09.18, 10:40
Robię porządek z laptopem pewnego dziecka. Komputer (laptop) dość wiekowy. Asus, jakby co, a system to windows 7.
Poczyściłam wszystko - avast cleanup - co wydatnie poprawiło wydajność i zwolniło miejsce na dysku. Zrobiłam porządek z danymi.
Aktualizacje windowsa robione w miarę na bieżąco.

Ale napotkałam na problem, z którym nie daję sobie rady. Stacja dvd nie czyta płyt z zapisanymi zdjęciami. Tak samo nie widzi tabletu (trzeba przegrać zdjęcia).

Płyty ze zdjęciami były nagrywane na tym laptopie. Komputer widzi "czystą" płytę.
Zdjęcia są widoczne na innym komputerze w odtwarzaczu dvd również.
Inne płyty - nie ma kłopotu (płyty z programami np.)
No i można nagrać nowe dane na płyty, tylko nie można ich odczytać (na innym sprzęcie sprawdzone). Wcześniej laptop odczytywał płyty bez problemów.
Z tabletem - jakieś pół roku temu wszystko było ok. Zdjęcia z tabletu można było bez kłopotu przegrać. Teraz nie, bo podłączeniu do kompa - komp pokazuje wielkie nic. I nic nie może zaimportować, bo uważa, że nic tam nie ma suspicious
Obie sprawy działy się zarówno przed moją ingerencją w laptopa, jak i po...

Posprawdzałam co się dało. W menedżerze urządzen posprawdzałam sterowniki (wszystko działa poprawnie - taki mam komunikat, sterowniki aktualne). Sprawdziłam opcje autoodtwarzania,. Na wszelki wypadek użyłam isobustera, choć wydaje mi się (!), że pliki zapisane są w formacie jpg.
No kurcze, jestem bliska poddania się crying

Jestem typowym użytkownikiem komputerów. Nie znam się na tym specjalnie, robię tylko to, co muszę (nienawidzę grzebania się w komputerze). Tzn sprawdzam co dostępne i robię według wskazówek. Posiłkuję się wiedzą z internetu, co można zrobić, ale np rada o grzebaniu w biosie - chyba mnie przerasta big_grin. Chyba, że ktoś , łopatologicznie krok po kroku poprowadził by mnie.

Może macie jakieś pomysły, co mogę jeszcze zrobić? Z przegraniem zdjęć i filmików z tabletu poradziłam sobie, bo przegrałam je do dysku googlowego, ale to nie jest wyjście dla tego dziecka. Nie ma konta na googlu.

Rany, od trzech dni nad tym siedzę (w wolnych chwilach ) i jestem bliska ciepnięcia tego w cholerę. Poratujcie proszę....
Obserwuj wątek
    • tola1990 Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 10:45
      Jeśli w tablecie jest karta pamięci, można ją podłączyć zamiast tabletu, a jeśli chodzi o wypalarke to być może kończy się jej żywot powoli, bo to tak mniej więcej zawsze się zaczyna, czytać płyty tłoczone (oryginalne) będzie jeszcze długo, stopniowo coraz gorzej będzie pewnie z wypalanymi
      • kochamruskieileniwe Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 10:48
        w tablecie nie ma karty pamięci - piszę o takiej luźnej, wkładanej do urządzenia. Nawet nie mam pojęcia, czy można tam takową wsunąć. Dzięki za trop - sprawdzę tę możliwość.
        • kochamruskieileniwe Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 10:49
          wypalarka - może masz rację. Może konczy żywot, chociaż nie była używana zbyt wiele.
          ale dlaczego ta cholera tabletu nie widzi? A wcześniej widziała. A inny tablet,pierwszy raz podłączony - widzi....
          • tola1990 Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 11:15
            a inne komputery widzą ten konkretny tablet?
          • kasiamat00 Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 11:59
            A sprawdzalas wszystkie gniazda USB? I z oryginalnym kablem producenta tabletu (nie, nie zartuje)?

Wypalarka - jak masz dzialajace USB, to podepnij czytnik DVD do tego, jak przeczyta te plyte, to prawie na pewno problem jest sprzetowy, jak nie (a czyta podpiety do innego lapka), to ja bym zaorala Windowsa tongue_out
            • kochamruskieileniwe Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 14:05
              Sprawdziłam na razie dwa kable. Na obu to samo sad
              Oryginalny kabel w tablecie to taki do podłączenia np pendriva. Innego nie było. Tablet Nexus 7 - też wiekowy....Jak podłączam pendriva, to się na tablecie pojawia = przynajmniej wczoraj się pojawił jakiś photo cośtam. Dziasiaj nic nie widzę. I nie wiem nadal, jak przegrać prosto z tabletu na pendriva. Jeszcze tego nie rozgryzałam.

Nie wiem, jak podpiąć wypalarkę wbudowaną w laptopa do czytnika dvd. Nie do końca rozumiem tę radę. (Blądynką jezdem wink ).

Co do zaorania windowsa. Jeśli dobrze rozumiem, jest to coś z systemem? Bo mam pewne niejasne podejrzenia, że przy kolejnej aktualizacji coś poszło nie tak. Czy o to chodzi?

Wieczorem sprawdzę inne kable. I działanie tabletu na innym komputerze. Wtedy będą miała wolniejszą chwilę. (Która zapewne do późnej nocy się przeciągnie suspicious
              Zobaczę jeszcze jak będzie z telefonem - podłączę i sprawdzę, czy działa...

Gniazda usb są ok. Pendrivy działają.
              • kochamruskieileniwe Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 14:16
                Telefon (smartfon) widzi....
              • a23a23 Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 15:10
                Z tabletem - w jakim trybie jest podłączony do komputera (ten konkretny tablet)? Sprawdź czy nie tylko na tryb ładowania, zamiast udostepniania danych.
                • kochamruskieileniwe Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 15:14
                  ło matulu.... a jak to sprawdzić i ustawić?
                  Szczerze mówiąc, jak widzę ten tablet to w nim NIC ustawić nie umiem. Za wyjątkiem ołączenia z siecią suspicious
                  • a23a23 Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 10.09.18, 01:31
                    >ło matulu.... a jak to sprawdzić i ustawić?

Najprościej - jak podłączasz do komputera po kablu, to powinny się pojawić opcje (na tablecie) i wybierasz jako urządzenie multimedialne (chyba tak miały stare nexusy). Potem (na komputerze) klikasz prawym na jego ikonę, eksploruj (albo otworz - w każdym razie nie odtwórz).
                    • kochamruskieileniwe Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 10.09.18, 07:12
                      ha - nic mi się na tablecie nie wyświetla. Może tablet schrzanił się. Sprawdzę dzisiaj na innym komputerze.
    • mikams75 Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 10:58
      przegraj na innym kompie zdjecia na inna plyte; wiem, ze to nie rozwiazanie problemu a obejscie i moze zadziala.
      • kochamruskieileniwe Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 09.09.18, 14:06
        Też wypróbuję. Sprawdzam wszelkie możliwości.
    • feel_good_inc Avast :D 10.09.18, 08:50
      kochamruskieileniwe napisała:
      > Poczyściłam wszystko - avast cleanup

Heh, marka Avast to chyba największy generator przychodów dla wszelkiej maści serwisantów komputerów na świecie big_grin
      Na pierwszy ogień należy postawić system na nowo i nie instalować żadnego oprogramowania z logiem tego producenta, a wszystkie problemy powinny magicznie zniknąć.
      • tola1990 Re: Avast :D 10.09.18, 10:04
        Może te wszystkie clean upy tak, ale to zwykle tego typu programy tak działają, natomiast antywirusa mają w porządku
        • feel_good_inc Re: Avast :D 10.09.18, 10:57
          tola1990 napisała:
          > Może te wszystkie clean upy tak, ale to zwykle tego typu programy tak działają,
          > natomiast antywirusa mają w porządku

Kiedyś mieli. Obecnie ich antywirus jest zdecydowanie większym zagrożeniem dla komputera niż brak jakiegokolwiek oprogramowania tego typu. Owszem, póki działa to wszystko jest mniej-więcej ok, ale jeżeli tylko wykrzaczy się jakakolwiek usługa, to bez reinstalacji systemu nie przywrócisz pełnej funkcjonalności.
      • kochamruskieileniwe Re: Avast :D 10.09.18, 11:43
        To co mam zainstalować? I nie, nie chodzi o darmowe wersje. Jaki antywirus jest w porządku?
        I żeby miał jakiegoś cleanupa dla laików....
        • kochamruskieileniwe Re: Avast :D 10.09.18, 11:45
          uściślę. Laik - rozumiem zwykłego użytkownika komputera, bez zacięcia do grzebania w systemie i oprogramowaniu.
          • feel_good_inc Re: Avast :D 11.09.18, 06:50
            Wszelkie cleanupy to zwykła ściema. Taki odpowiednik podwajaczy pamięci z czasów Windows 95 - nic nie robiły, ale użytkownicy zarzekali się, że komputer szybciej działa wink Jeżeli komputer się przymula, to trzeba mu zmienić dysk na SSD, a nie stosować homeopatię.
            Co do antywirusa - jeżeli przy komputerze siedzi ktoś z funkcjonalnym mózgiem, to wystarczy mu systemowy Windows Defender. Jeżeli użytkownik natomiast takiego nie posiada, no to tak naprawdę żaden antywirus mu nie pomoże. Jeżeli już koniecznie chcesz spowalniać komputer, to w miarę sensowny jest np. Eset.
            • kochamruskieileniwe Re: Avast :D 11.09.18, 07:16
              Dzięki. Mój mózg jest bardzo funkcjonalny w innych dziedzinach,na co mam dowody wink. W przypadku komputerów ta funkcjonalność jest ograniczona do spraw czysto użytkowych. I nie zamierzam być omnibusem.

Dzięki za odpowiedz, choć nie powiem przeczytałam to z lekkim niesmakiem - straszliwie protekcjonalnie potraktowałeś zwykłych użytkowników komputerów wink. Wyszło na to, większość używających komputery to bezmózgi.
              big_grin
              Nie ma sprawy, o siebie się nie obrażąm, sama napisałam, żę "blĄdynkom jezdem" ;P
              • feel_good_inc Re: Avast :D 11.09.18, 07:33
                kochamruskieileniwe napisała:
                > Dzięki za odpowiedz, choć nie powiem przeczytałam to z lekkim niesmakiem - stra
                > szliwie protekcjonalnie potraktowałeś zwykłych użytkowników komputerów wink. Wysz
                > ło na to, większość używających komputery to bezmózgi.
                > big_grin

O, co to to nie! Nigdy tej grupy nie ograniczałem do użytkowników komputerów!
    • aerra Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 11.09.18, 09:22
      A czemu zamiast zrobić reinstalkę systemu bawisz się w jakieś cleanupy? Przecież to jak pudrowanie trupa.
      • kochamruskieileniwe Re: Komputer - ratunku, pomocy...... 11.09.18, 10:35
        bo poruszam się po omacku suspicious jakolaik komputerowy suspicious
        obawiam się, że nie mam zapisanej kopii zapasowej. Dzieciak komputer dostał po kimś, ja używam czegoś innego.
        Ale poszukam, dzieki za wskazówkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka