03.10.18, 18:58
Przez wiele lat nie robiłam (no dobra, robiłam z koziego, ale ja go nie jadłam). Wcześniej jak miałam robić jakiś, to się zastanawiałam, zastanawiałam i w końcu i tak robiłam gotowany (który bardzo lubię) big_grin
Do perfekcji mam opanowany sernik taki dosyć "cięzki" wilgotny, z ziemniakiem zamiast mąki kartoflanej.

Ale potrzebuję czegoś innego. Sernika pysznego, powalającego na kolana. Czegoś nowego.
Absolutnie nie musi być dietetyczny. Może być sporo masła , jajek i innych dobrych nośników smaku.
Sam sernik ma mieć kremową konsystencję. I ma być pieczony.
Polecicie jakiś przepis?????

Obserwuj wątek
    • dolores12 Re: Sernik 03.10.18, 19:06
      Nowojorski, np z Moich wypieków.
      • cosmetic.wipes Re: Sernik 03.10.18, 19:11
        Potwierdzam. Przy nowojorskim każdy inny sernik wymięka.
    • aqua48 Re: Sernik 03.10.18, 19:12
      Ja od lat robię "złotą rosę" z kożuszkiem z pianki kokosowej. Zawsze wychodzi, jest pieczony i pyszny.
    • olinka20 Re: Sernik 03.10.18, 19:19
      Wychodzi absolutnie fantastyczny, ale nie chcę nawet myśleć ile ma kcal wink
      Nie mogę zalinkować bo wyskakuje, że wykryto spam- ale blog wrzacakuchnia, a sernik nazywa się dekadencki.
      • alin9 Re: Sernik 03.10.18, 19:26
        Czy ten sernik jest taki zbity jak tradycyjny?Nie lubię tych wszystkich kołderek czy jak to zwą.
        • olinka20 Re: Sernik 03.10.18, 19:34
          Tak. Ostatnie co o nim można powiedzieć to to, że jest leciutki jak piórko wink
          • kochamruskieileniwe Re: Sernik 03.10.18, 19:37
            jest taki kremowy, "maślany"???
            nie piankowy??? (te nie wchodzą w grę)
            • olinka20 Re: Sernik 03.10.18, 19:42
              Nie jest piankowy, raczej taki kremowy, zbity.
              Dla mnie jest za słodki, ale reszcie to nie przeszkadza.
    • kota_marcowa Re: Sernik 03.10.18, 19:28
      Ja robię taki z ogromną ilością masła, cukru i żółtek smile Pyszny jest, ale okropnie niezdrowy, słodki i kaloryczny smile Jak chcesz mogę napisać przepis.
      Napisz proszę jak robisz sernik gotowany, kiedyś jadłam i bardzo mi smakował.
      • aerra Re: Sernik 03.10.18, 19:38
        1 kg twarogu w wiaderku (ja używam Piątnicy, bo jest tłustsza niż reszta, 4% w sernikowym twarogu to porażka)
        1 kostka masła
        1 szklanka cukru (185g)
        1 cukier waniliowy
        8 paczek herbatników/
        1 żółtko
        2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy lub śmietankowy
        rodzynki

W garnku roztopić masło. Wymieszać zmielony twaróg z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Wykładać do garnka z roztopionym masłem, mieszać aż powstanie gładka masa o konsystencji gęstej śmietany. Do gorącej masy dodać rodzynki i wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody (budyń rozpuszczam w mleku). Gorąca masę wylać do formy wyłożonej ciastkami. Na wierzchu od razu położyć ciastka. Jak przestygnie to do lodówki.
        Na wierzch polewa czekoladowa, ale tę robię zazwyczaj później i wylewam na zimny sernik.
        • kota_marcowa Re: Sernik 03.10.18, 19:43
          Dzięki.
      • kochamruskieileniwe Re: Sernik 03.10.18, 19:43
        Odszukam przepis, bo robię "na oko". Jutro wrzucę smile
        • kochamruskieileniwe Re: Sernik 03.10.18, 19:43
          a przepis - poproszę.
          • kota_marcowa Re: Sernik 03.10.18, 19:59
            Sernik jest na dużą blachę do pieczenia, taką starego typu (te co ostatnio widziałam w sklepach, są mniejsze, ten jest na dużą-dużą wink )
            SPÓD:
            1 i 1/2 szkl mąki tortowej
            3/4 szklanki cukru
            3/4 kostki masła (musi zmięknąć poza lodówką)
            2 jajka
            1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki utrzeć i wyłożyć ciasto na blachę. Ciasto wychodzi rzadkie, ja pierwszy raz przestraszyłam się, że coś źle zrobiłam, ale tak ma być smile dlatego ja blachę wykładam papierem do pieczenia.
            MASA SEROWA:
            1 wiaderko sera (twarogowego, nie jakieś rzadkie breje, im tłustszy tym lepszy)
            1 kostka sera śmietankowego
            1 i 3/4 szklanki cukru (ja zwykle się nie rozdrabniam i sypię 2, ale ja lubię słodko)
            3/4 masła dużego -500g (ja od razu kupuję osełkę 375g)
            8 jaj (osobno żółtka, z białek piana)
            3 łyżki kartoflanki

Masło utrzeć ze szklanką cukru, dodać kostkę sera, żółtka i po trochu ser z wiaderka, plus kartoflankę. Pianę ubić z resztą cukru. Wszystko wymieszać. Wylać na blachę, piec +- 60min w 180 stopniach.
            Ja w zależności od ochoty dodaję jakiś olejek np waniliowy, albo rodzynki, skórkę itp, a czasem nic i taki czysto sernikowy też jest pyszny smile Aha i notorycznie zapominam i już na początku dodaję cały cukier, a białka ubijam same i też jest dobre. Generalnie tego sernika nie da się zepsuć.
            • kota_marcowa Re: Sernik 03.10.18, 20:02
              przeczytałam, że ma nie być piankowy smile Nie jest, jest raczej tłusty i ciężki, ale im bardziej "zbity" chcesz, tym słabiej ubij pianę.
            • katja.katja Re: Sernik 03.10.18, 20:07
              I na czym polega ta niezdrowość? Same naturalne składniki.
              Oczywiście nie dla hipstera tongue_out
              • kota_marcowa Re: Sernik 03.10.18, 20:10
                No dobra, nie niezdrowy, a tuczący. Ewentualnie niezdrowy dla zębów wink
                • katja.katja Re: Sernik 03.10.18, 20:17
                  Ściema. Już dawno byłabym szczerbata, bardziej liczą się wrodzone skłonności do próchnicy, jem tony słodkiego, a zdarza mi się nie umyć zębów, zero ubytków od lat.
                  • kota_marcowa Re: Sernik 03.10.18, 20:43
                    No dobra, to obrzydliwie maślany i obrzydliwie słodki i dlatego taki pyszny big_grin
                    Miłośnicy przepysznych kaszników padliby na zawał już na sam widok smile
                    • katja.katja Re: Sernik 03.10.18, 20:52
                      Nie ma jak pyszny jagielnik na bezglutenowym cieście posypany nasionami chia zbieranymi nad ranem. I do tego oczywiście sojowa latte.
        • kochamruskieileniwe Re: Sernik 04.10.18, 06:15
          Robię mniej więcej z przepisu, który wrzuciła aerra, ale dodaję całe jajka i to trzy.I daję esencję waniliową (nie cukier, ale esencję). Cukru używam "do smaku" (mojego, oczywiście).
          Roztapiam masło w garnku i wrzucam wszystko oprócz mąki ziemniaczanej, której daję ze dwie kopiaste lub trzy łyżki oraz rodzynek. Te składniki daję, jak już się zrobi jedna masa. Mieszam cały czas (lubi przywierac do dna, jak budyń).

Uzywam biszkoptów savoiardi, które daję tyllko na spód. Wierzch na gorąco posypuję startą gorzką czekaladą. Robi się taka fajna skorupka. (Potem kroję ją ostrym nożem z czubkiem).
    • sonia-3 Re: Sernik 03.10.18, 19:39
      Ja robię od lat sernik z ziemniakami. Jest przepyszny, pulchny i w smaku trochę przypomina sernik krakowski.
    • misterni Re: Sernik 03.10.18, 20:09
      Serników piekę przeróżnych na hektary wink
      Ale najchętniej wracam do królewskiego, świątecznego i sero - maka. Wszystkie te przepisy znajdziesz na moje.wypieki.com
      Bardzo lubię też sernik "castingowy", znajdziesz go pod ta nazwą w sieci, oraz sernik z kruszonką i owocami, oraz z masłem orzechowym i polewą ze słonego karmelu. Na te dwa ostatnie rzucę przepis jutro, o ile będziesz zainteresowana. wink
      • olinka20 Re: Sernik 03.10.18, 20:22
        Ja bym poprosiła o ten ostatni, ze słonym karmelem.
        • mamolka1 Re: Sernik 03.10.18, 21:14
          Olinka ten fajny wychodzi
          www.mojewypieki.com/post/sernik-z-biala-czekolada-i-solonym-karmelem
          • olinka20 Re: Sernik 03.10.18, 21:28
            Dzięki.
            • wilowka Re: Sernik 03.10.18, 22:45
              Robiłam ten z białą i solonym - mnie nie ujął, tzn smaczny, ale nic się w nim nie działo. Po prostu słodki wink Ale goście byli zachwyceni (szczerze, bo jęczeli o przepis jeszcze kilka tygodni po konsumpcji)
    • greenbutterfly Re: Sernik 03.10.18, 21:04
      Sernik mojej Mamy (copy z jej przepisu)

Sernik

Ciasto:
      • 2 szklanki mąki
      • 4 lyzki cukru
      • 2 zoltka
      • 3/4 kostki masla
      • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Polaczyc skladniki, jak na kruche ciasto i wstawic do zamrazalnika na 1 godzinę.

Masa serowa:
      • 1 kg twarogu
      • 1 budyn smietankowy ( na ¾ litra mleka)
      • 1 szklanka cukru
      • 2 jajka
      • 4 zoltka
      • 1/2 szklanki oleju
      • 2 szklanki mleka
      • zapach migdalowy lub cytrynowy
      • bakalie

Jajka utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac olej, budyn (wsypac proszek).
      Stopniowo dodawac mleko i zmielony twarog.
      Na blache wylozyc ciasto i wylac mase. Wstawic do rozgrzanego do 160°C piekarnika i piec ok. 50min.

Pianka:
      • 20dkg wiorkow kokosowych
      • pozostale 6 bialek
      • 3/4 szklanki cukru

Ubic bialka z cukrem, dodac wiorki, delikatnie polaczyc i wylozyc na ciasto.
      Piec jeszcze przez ok. 20min.

• mari.sol Re: Sernik 03.10.18, 21:04
      U mnie furorę zrobił Sernik Rafaello z Kwestii Smaku
      • greenbutterfly Re: Sernik 03.10.18, 21:17
        Musze zrobic! smile
    • taki-sobie-nick Re: Sernik 03.10.18, 22:50
      Aleś wymagająca.

Ja nie umiem zrobić żadnego, a w każdym razie nie próbowałam. tongue_out
      • kochamruskieileniwe Re: Sernik 04.10.18, 06:19
        Jak szaleć, to to szaleć big_grin
    • alfa36 Re: Sernik 03.10.18, 23:04
      A podasz przepis na sernik gotowany? Proszę...
      • kochamruskieileniwe Re: Sernik 04.10.18, 06:18
        Podałam wyżej swoją modyfikację wersji, którą podała aerra smile
    • lidek0 Re: Sernik 04.10.18, 06:18
      www.mojewypieki.com/przepis/kostka-sernikowa-z-jezynami do tego 200 gr startej białej czekolady do masy serowej - jest boski
    • kubek290713 Re: Sernik 04.10.18, 07:18
      ja robiłam ten sernik ale bez bezy na górze bo raz mi po nocy spłynęła z ciasta:
      coolandminty.blogspot.com/2013/12/sernik-pomaranczowy.html
      bardzo dobry....
    • tt-tka Re: Sernik 04.10.18, 09:17
      Smaczny jest, a czy powali na kolana, to zalezy od jedzacych smile
      twarozek homogenizowany, szesc nieduzych korytek, 10 jajek, cukier do smaku (u mnie idzie szklanka), szklanka maki, dwie lyzeczki budyniu, szczypta proszku do pieczenia
      - zoltka ukrecic z cukrem na kogel-mogel, bialka ubic na piane; polaczyc z reszta skladnikow, wstawic do pieca; temperatura srednia, ok 40 min., a najlepiej spojrzec, kiedy gora zaczyna byc bardziej zbrazowiala niz zolta, najwyzszy czas wylaczyc piecyk (nie wyjmowac, niech stygnie w piecyku, bo klapnie)

Po ostygnieciu udekorowac gore, dowolnie (galaretka, polewa, owoce, co kto lubi)
      • tt-tka Re: Sernik 04.10.18, 09:18
        Zapomnialam dodc, to sie robi w tortownicy ! jest za delikatny, zeby go wyjmowac z blachy !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka