Dodaj do ulubionych

Sernik wiedeński

10.12.21, 09:25
Bardzo lubię i potrafię. Ale...nie lubię wierzchniej "skórki". Czy da się jej uniknąć na przykład kładąc na surowym wierzchu "coś" (owoce?) czy to coś utonie, zrobi zakalca itp itd?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 12:55
      utonie
      mozesz piec w 'kapieli wodnej' wtedy skorka bedzie mniej 'twarda' ale troche to zmieni strukture sernika

a jakas polewa na gore po upieczeniu? lukier? konfitura?
      • snakelilith Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:07
        Lekkie owoce nie utoną. Mój ulubiony sernik robię zawsze z owocami. Orygnialny przepis mam na wiśnie, ale często robię z mandarynami i te nie toną wcale.
        • mysiulek08 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:20
          u mnie masa serowa jest z reguly rzadka, robie na serkach typu philadelfia, bo te mam dostepne od reki, to co na wierzch poloze, tonie smile

akurat przypieczone skorek lubie, szczegolnie w serniku baskijskim, ktorego tylko pudruje cukrem pudrem, czesto pieke w kapieli wodnej, wtedy skorka jest mniej wypieczona i sprezysta

brzoskwinie z puszki tez sa dobre, ale slodsze

a konfiture klade na upieczonym serniku
      • chococaffe Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:07
        Do tej pory miałam lukier. Ale chyba w takim razie muszę dodac jakąś grubą warstwę. Szkoda, że utonie sad
    • snakelilith Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:04
      Możesz położyć owoce. Ja często na sernik kładę wiśnie, jagody, albo mandarynki. Ale robię je w takim "śluzie", to znaczy z mniej więcej 1/4 l soku i łyżki skrobii (może być nawet budyń waniliowy) gotuję kisiel i wrzucam do lekko ostudzonego owoce- świeże, mrożone, ze słoika, what ever. Te owoce kładę ostrożnie na surową masę serową, tak mniej więcej 1-2 cm od brzegu, bo inaczej zjadą po bokach i wkładam do piekarnika. Możesz najpierw poukładać na przykład cząstki mandarynek i przypędzlować je kisielem. Mandarynki zostają ładnie na powierzchni, wiśnie są bardziej ciężkie i czasem mi trochę wpadają w ciasto, ale to nie szkodzi na efekt końcowy. Do wiśniowego kisielu dodaję trochę cynamonu, to pasuje do pory roku.
      Z mandarynkami wychodzi coś podobnego ja na pierwszym zdjęciu. Wiśnie ciut czasem wpadają, jak na zdjęciu 2.
      • chococaffe Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:10
        O dzięki. A myślisz, że mandarynki w syropie (nie chce mi się bawić usuwanie błonek itd) mogą być? Oczywiście odsączone?
        • snakelilith Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:17
          Oczywiście. Najczęściej biorę puszkę, bo mandarynki i tak idą do pieca, nie muszą być świeże. Syropu używam do ugotownia kiesielu i nim polewam delikatnie i nie za grubo mandarynki po ułożeniu. Mandarynki nigdy mi jeszcze nie wpadły do ciasta, a robię na niemieckiem quarku (w Austrii nazywa się Topfen), który jest bardziej płynno-kremowy od polskiego sera.
          • chococaffe Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:44
            Dzięki, spróbuję
      • mama-ola Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:31
        Snakelilith, ten sernik z wiśniami wygląda obłędnie. Cudo. Zazdroszczę, że umiesz coś takiego zrobić.
        • snakelilith Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 15:19
          To nie jest mój, ale mój nie wygląda inaczej. To bardzo łatwy przepis. Ubija się jaja z cukrem na sztywną masę, dodaje tłusty austriacki topfen, to taki luźniejszy homogenizowany biały ser, trochę schmandu (to taki germański creme fraiche), kilka łyżek skrobi i wylewa do formy. Ja lubię na kruchym cieście, więc robię kruche pod spód. Na masę serową wiśnie, jak opisałam wyżej i do piekarnika na godzinkę. Voilà.
    • ajr27 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:19
      Co?! Wierzchnia skórka tak ci przeszkadza, że chcesz na wierzch kłaść owoce? Na sernik?! Bleee
      Jak już to może czekoladą polej
      • chococaffe Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:47
        No trochę mi przeszkadza big_grin Swój sernik uwielbiam, właśnie poza tą skórką (ale on jest jak w każdym wiedeńskim więc raczej błędu nie robię)

Lubię serni jak jest na nim jakiś fajny "sosik" (nie za słodki) to i z owocami może wyjść. Najwyżej nie powtórzę próby.
        • sophia.87 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:02
          Opcje są dwie; polać ganache gdy sernik jest jeszcze ciepły albo nieco ściąć skórkę z wierzchu zimnego już sernika i polac do ganache.
      • em_em71 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:54
        Ale owoce bardzo fajnie kompunują się z sernikiem. Ja robię polewę z mlecznej czekolady i na niej układam świeże maliny, borówki, porzeczki. Owoce wtedy mają lepszą przyczepność. Atrakcyjnie to wygłda i dobrze smakuje.
        • em_em71 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:00
          A tu owoce leśne wymieszane z galaretką. Tez nie lubię wypieczonego wierzchu sernika.
    • yenna_m Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:20
      Najlepszy sernik, jaki jadłam.
      Nie daje brzoskwiń, nie zawsze robię ze spodem.
      www.cincin.cc/index.php?showtopic=31761
    • spirit_of_africa Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 15:29
      Skórkę polewa się gorzka czekolada i już tak bardzo nie przeszkadza smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka