chococaffe 10.12.21, 09:25 Bardzo lubię i potrafię. Ale...nie lubię wierzchniej "skórki". Czy da się jej uniknąć na przykład kładąc na surowym wierzchu "coś" (owoce?) czy to coś utonie, zrobi zakalca itp itd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 12:55 utonie mozesz piec w 'kapieli wodnej' wtedy skorka bedzie mniej 'twarda' ale troche to zmieni strukture sernika a jakas polewa na gore po upieczeniu? lukier? konfitura? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:07 Lekkie owoce nie utoną. Mój ulubiony sernik robię zawsze z owocami. Orygnialny przepis mam na wiśnie, ale często robię z mandarynami i te nie toną wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:20 u mnie masa serowa jest z reguly rzadka, robie na serkach typu philadelfia, bo te mam dostepne od reki, to co na wierzch poloze, tonie akurat przypieczone skorek lubie, szczegolnie w serniku baskijskim, ktorego tylko pudruje cukrem pudrem, czesto pieke w kapieli wodnej, wtedy skorka jest mniej wypieczona i sprezysta brzoskwinie z puszki tez sa dobre, ale slodsze a konfiture klade na upieczonym serniku Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:07 Do tej pory miałam lukier. Ale chyba w takim razie muszę dodac jakąś grubą warstwę. Szkoda, że utonie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:04 Możesz położyć owoce. Ja często na sernik kładę wiśnie, jagody, albo mandarynki. Ale robię je w takim "śluzie", to znaczy z mniej więcej 1/4 l soku i łyżki skrobii (może być nawet budyń waniliowy) gotuję kisiel i wrzucam do lekko ostudzonego owoce- świeże, mrożone, ze słoika, what ever. Te owoce kładę ostrożnie na surową masę serową, tak mniej więcej 1-2 cm od brzegu, bo inaczej zjadą po bokach i wkładam do piekarnika. Możesz najpierw poukładać na przykład cząstki mandarynek i przypędzlować je kisielem. Mandarynki zostają ładnie na powierzchni, wiśnie są bardziej ciężkie i czasem mi trochę wpadają w ciasto, ale to nie szkodzi na efekt końcowy. Do wiśniowego kisielu dodaję trochę cynamonu, to pasuje do pory roku. Z mandarynkami wychodzi coś podobnego ja na pierwszym zdjęciu. Wiśnie ciut czasem wpadają, jak na zdjęciu 2. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:10 O dzięki. A myślisz, że mandarynki w syropie (nie chce mi się bawić usuwanie błonek itd) mogą być? Oczywiście odsączone? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:17 Oczywiście. Najczęściej biorę puszkę, bo mandarynki i tak idą do pieca, nie muszą być świeże. Syropu używam do ugotownia kiesielu i nim polewam delikatnie i nie za grubo mandarynki po ułożeniu. Mandarynki nigdy mi jeszcze nie wpadły do ciasta, a robię na niemieckiem quarku (w Austrii nazywa się Topfen), który jest bardziej płynno-kremowy od polskiego sera. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:31 Snakelilith, ten sernik z wiśniami wygląda obłędnie. Cudo. Zazdroszczę, że umiesz coś takiego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 15:19 To nie jest mój, ale mój nie wygląda inaczej. To bardzo łatwy przepis. Ubija się jaja z cukrem na sztywną masę, dodaje tłusty austriacki topfen, to taki luźniejszy homogenizowany biały ser, trochę schmandu (to taki germański creme fraiche), kilka łyżek skrobi i wylewa do formy. Ja lubię na kruchym cieście, więc robię kruche pod spód. Na masę serową wiśnie, jak opisałam wyżej i do piekarnika na godzinkę. Voilà. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:19 Co?! Wierzchnia skórka tak ci przeszkadza, że chcesz na wierzch kłaść owoce? Na sernik?! Bleee Jak już to może czekoladą polej Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:47 No trochę mi przeszkadza Swój sernik uwielbiam, właśnie poza tą skórką (ale on jest jak w każdym wiedeńskim więc raczej błędu nie robię) Lubię serni jak jest na nim jakiś fajny "sosik" (nie za słodki) to i z owocami może wyjść. Najwyżej nie powtórzę próby. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:02 Opcje są dwie; polać ganache gdy sernik jest jeszcze ciepły albo nieco ściąć skórkę z wierzchu zimnego już sernika i polac do ganache. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 13:54 Ale owoce bardzo fajnie kompunują się z sernikiem. Ja robię polewę z mlecznej czekolady i na niej układam świeże maliny, borówki, porzeczki. Owoce wtedy mają lepszą przyczepność. Atrakcyjnie to wygłda i dobrze smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:00 A tu owoce leśne wymieszane z galaretką. Tez nie lubię wypieczonego wierzchu sernika. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 14:20 Najlepszy sernik, jaki jadłam. Nie daje brzoskwiń, nie zawsze robię ze spodem. www.cincin.cc/index.php?showtopic=31761 Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Sernik wiedeński 10.12.21, 15:29 Skórkę polewa się gorzka czekolada i już tak bardzo nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś