ivanova Re: prezenty na święta 06.11.19, 06:13 Ja mam już zdecydowaną wiekszosc prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: prezenty na święta 06.11.19, 07:41 Lata temu odeszliśmy od idiotycznej naszym zdaniem potrzeby kupowania prezentów dziadkom, ciotkom, kuzynom i innym pociotkom. Prezenty dostają tylko dzieci czyli moja córka, bratanica o ile przyjedzie na święta i bratanica męża. Nie ma u nas w rodzinie zwyczaju obkupowania się siatami prezentów, konsumpcjonizmu i produkowania kolejnych śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: prezenty na święta 06.11.19, 08:31 Moim zdaniem to zależy od podejscia. Jeżeli poddamy się presji, że musimy COŚ właśnie WTEDY, to łatwo o produkowanie śmieci itp. Jeżeli zna się osoby obdarowywane wtedy jest łatwiej dać to co tej osobie jest potrzebne. Głupi przykład, ale jeżeli wiesz, że np komuś bliskiemu gorzej się powodzi (bo np jest na dorobku, albo odwrotnie- na emeryturze) to możesz mu "ulżyć" kupując odpowiedni prezent np vouchery do sklepu obuwniczego i do tego jakiś drobiazg typu ulubiona czekolada. Oczywiście to dochodzą inne sprawy (delikatnośc, żeby komuś nie sprawic przykrości itp). Miedzy innymi dlatego nie czekam na żadne świąteczne oferty tylko praktycznie cały rok "słucham" a od września już zaczynam się rozglądac nad odpowiednim prezentem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: prezenty na święta 06.11.19, 19:02 U nas dorosli dostaja prezent typu: kawa, herbata. Natomiast ja mam sporo dzieci do obkupienia... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: prezenty na święta 06.11.19, 07:49 Mam wszystko już w domu lub zamówione. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: prezenty na święta 06.11.19, 11:18 Nie znoszę 'musieć' coś kupić, zarówno dla siebie samej, jak i dla kogoś na prezent. Zatem gdy tylko nadarza się okazja, staram się kupić wcześniej coś, co akurat wpadnie mi w oko, jako dobre dla danej osoby. Przeważnie zresztą są to te najbardziej trafione prezenty Natomiast jest parę osób, które trudno się obdarowuje, bo 'wszystko mają, nic nie potrzebują', a co więcej sprawiają wrażenie jakby cokolwiek nie dostały, nie są ucieszone z tego faktu Tym najczęściej kupuję coś w ostatniej chwili, na zasadzie, że coś trzeba. ..dobrze, że na ten wątek zajrzałam, przypomniało mi to o pewnym wydarzeniu 'zakupowym', na które miałam się wybrać w weekend - mam nadzieję, jak w zeszłym roku, znaleźć tam prezenty dla dwóch bliskich osób. Mam nadzieję, że będą równie trafione jak te ubiegłoroczne Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: prezenty na święta 06.11.19, 11:21 No ja w tym roku jak nigdy - już zamówiłam pierwszą partię (książek, bo mam ileś superpomysłów, a książka jeść nie woła). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: prezenty na święta 06.11.19, 19:01 Ja mam duzo dzieci w rodzinie do obkupienia wiec zaczynam juz we wrzesniu. Raz ze sie koszty rozkładają dwa ze jak trafie na coś fajnego to kupuje. Nienawidzę latać po sklepach przed swietami. w grudniu mało kiedy coś mi zostaje do kupienia. Lubie przemyślane pomysły a nie ide i kupuje co mi w łape wpadnie. Raz mnie szwagierka 23grudnia zatsrzeliła tekstem, ze nic jej sie nie udało kupić dla mojego dziecka (poszła szukać 23go) wiec zebym ja pojechała i coś kupiła.... Odpowiedz Link Zgłoś
zwinka055 Re: prezenty na święta 17.11.19, 13:09 zawsze wcześniej, na koniec listopada już wszystko mam Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: prezenty na święta 17.11.19, 17:01 W chwili obecnej mam ok 80% prezentów. Głównie online. I to już w zasadzie gromadzone gdzieś od września. Wybieram się też niebawem na jedną, dwie wizyty w tk maxx, w którym lubię kupować drobnostki świąteczne typu zestawy kosmetyków, skarpety w ozdobnych, świątecznych opakowaniach itp gadżety, które dorzucam do prezentów. Robię też listę zakupów spożywczych i powoli też odhaczam, mam już np. susz, zapas bakalii, a od wczoraj właśnie w zamrażalniku zrobione całą sobotę uszka i pierog z grzybami i zamrożoną ulubioną rybę Odpowiedz Link Zgłoś
czashka88 Re: prezenty na święta 03.12.19, 19:31 ja w tym roku stawiam na perfumy lubię praktyczne prezenty, a do tego perfumy to wydają mi się prezentem z wyższej półki. Dla siebie zamawiam perfumy z perfumerii online Perfumik i flakony na prezent też pewnie od nich zamówię, bo jednak jest taniej Odpowiedz Link Zgłoś
derlla Re: prezenty na święta 12.12.19, 20:34 ja to niestety należę do osób, które kupują prezenty na ostatnia chwilę zostały 2 tygodnie a ja dalej bez prezentów i pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrru Re: prezenty na święta 12.12.19, 21:17 Różnie, ale przecież to wszystko jedno, czy sumę X wydam w grudniu, czy po 1/12X będę wydawała przez rok. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: prezenty na święta 17.12.19, 10:12 Prezenty gromadzę od października. Zwłaszcza dla dzieci. Kupuję głównie online i większość cen podskakuje w okolicy Mikołaja i Swiąt. W tym roku zostawiliśmy prezent dla Syna pod choinkę na teraz i juz zapłaciliśmy o kilkadziesiąt zł wiecej niż kosztował w listopadzie. Nie lubię latania po sklepach ani przed Świętami ani nigdy więc argument atmosfery mi szczęśliwie odpada. Mam już wszystko, tylko popakować Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: prezenty na święta 17.12.19, 11:16 Wczesniej. W cyber monday najpozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: prezenty na święta 17.12.19, 11:39 Kupuję wcześniej. Tylko mi często mama i teściowa wyskakują tydzień przed świętami z tekstem " kup dzieciom bo ja nie wiem co, masz tu kasę". I w efekcie dołączam do masy szukającej prezentów na ostatnią chwilę. Ale nie jest źle, wczoraj przyszła paczka, dziś druga, jeszcze czekam na dwie i będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: prezenty na święta 17.12.19, 12:33 Idę w grudniu na zywol ale nie kupuje wszystkiego jednego dnia bo byłabym chora, nienawidzę łażenia po sklepach, jestem w stanie znieść to jednorazowo max godzinę. Zakupów internetowych nie lubię jeszcze bardziej ( dojdzie/nie dojdzie, gdzie ten kurier/ co kurier to i u mnie pod drzwiami o 12 kiedy miał być po 16, paczkomat zapchany itp itd ). Staram się też z grubsza przemyśleć co chce komu kupić żeby nie łazić od sklepu do sklepu tylko wchodzę do 2-3, nie grzebie, od razu celuje w sprzedawcę, mówię po co przyszłam, 2-3 rzeczy do wyboru, place i czym prędzej uciekam 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
grrruuuu Re: prezenty na święta 21.12.20, 08:53 Zwykle zaczynam zakupy w październiku, w grudniu tylko drobiazgi. Na budżet to nie ma wpływu bo mam osobny na prezenty odłożony Odpowiedz Link Zgłoś
asaem [...] 06.11.22, 18:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: prezenty na święta 06.11.22, 18:27 Jakie one paskudne muszą byc, że aż trzeba było stary wątek wykopać Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: prezenty na święta 06.11.22, 18:44 Ale zdajesz sobie sprawę, że napisać "bardzo dobre jakościowo" oraz "myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie", to w zasadzie to samo, co napisać "uprawiam marketing szeptany"? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: prezenty na święta 06.11.22, 19:49 Nie, szeptany marketing nie na tym polega i jest znacznie subtelniejszy, to jest ordynarny spam. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: prezenty na święta 06.11.22, 18:21 Mam zawsze wszystkie na długo przed grudniem. Nie chodzi o budżet tylko kolejki, tłumy, mniejszy wybór. Choć zdarza mi się coś dokupić, na przykład świeżo wydaną ksiązkę, w listopadzie zwykle sporo ich jest. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: prezenty na święta 06.11.22, 19:07 Tak, w listopadzie często wychodzą fajne książki, ładniejsze wydania, itp. Zamawiam przed premierą, potem tylko mój ulubiony kurier dowozi i sprawa załatwiona 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: prezenty na święta 06.11.22, 18:39 Nie, ale trafiło się, że mam juz 3. Jeszcze tylko jakieś 10 i będzie po sprawie 🥺 Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: prezenty na święta 06.11.22, 18:45 Kupuję wcześniej, bo tak jest wygodniej, ale finansowo bez znaczenia, czy wydam kwotę X przez trzy miesiące czy przez jeden Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: prezenty na święta 06.11.22, 19:00 Zawsze wcześniej. Już wszystko mam. Listopad i grudzień jest u mnie od tego, by cieszyć się na zbliżające święta, a nie zawracać sobie głowę sprawami praktycznymi. No spożywcze zakupy zostają, ale to wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: prezenty na święta 06.11.22, 19:07 Zawsze dużo wcześniej. Ok, często na ostatnią chwilę coś dokupuję, ale drobiazgi. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: prezenty na święta 06.11.22, 20:54 Jak wam się udaje kupić prezent pół roku wcześniej i obdarowany zadowolony i nie ma powtórek( o dzieci chodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: prezenty na święta 06.11.22, 20:58 ale o dzieci własne czy cudze? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: prezenty na święta 06.11.22, 21:12 Obojętnie. W sierpniu da się pokroić za... a w grudniu marzy o czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: prezenty na święta 06.11.22, 21:22 Mnie się faktycznie zdarzało dokupywać coś w grudniu na specjalne życzenie. Ale to co innego, niż przygotować wszystko od zera. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: prezenty na święta 06.11.22, 21:24 Cudze - raczej po konsultacji z rodzicami. Poza tym u nas kiedyś (teraz nie ma w okolicy małych dzieci) wprowadziliśmy zasadę, że "strona trzecia" kupuje dzieciom raczej drobiazgi. Własne - poza oczywistym faktem znania swojego dziecka, to jednak intuicja i wyjście poza reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: prezenty na święta 06.11.22, 21:31 Znam swoje dziecko, ale ono zmienne ma zachcianki. Podziwiam.wasze trafianie z półrocznym wyprzedzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: prezenty na święta 06.11.22, 21:38 To pewnie zależy od dziecka - moje nie miało zachcianek tylko chciało niespodzianki i miało nadzieję, że się nie rozczaruje (mowa o świetach BN) Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: prezenty na święta 06.11.22, 21:47 Właśnie o to rozczarowanie chodzi. W lipcu to i to a do grudnia już o tym nie pamięta, albo dostanie wcześniej od kogoś, albo uzna, że to nudna, banalne itp. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: prezenty na święta 06.11.22, 21:51 imho takie "zachcianki" można realizować np na imieniny/urodziny kiedy nie ma szaleństwa w sklepach (no chyba, że ktoś miał pecha urodzić się w grudniu). A w grudniu - lepiej się zdać na los/rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: prezenty na święta 06.11.22, 21:09 U mnie nie ma tego tak dużo, żeby rozkładać na ileś miesięcy. Dzieci chcą kasę, więc ją dostają + słodycze. Z mamą jesteśmy umówieni, żeby sobie nie robić nawzajem prezentów (kończy się to symboliczną wymianą torebek ze słodyczami). Tylko prezent dla męża mam do wymyślenia. (Teściom wymyśla i kupuje mąż). Ale faktycznie słodycze trzeba kupić co najmniej dwa tygodnie przed świętami, bo potem są braki np. w milkach czy kinderach. Odpowiedz Link Zgłoś