alfa36 06.10.18, 13:00 Mam wrażenie, że z moją pamięcią coraz gorzej. Jak ją ćwiczyć? A może jakieś suplementy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfa36 Re: Pamięć 07.10.18, 09:02 Mam niedoczynność. Biorę eutyrox od 11 lat. Kontroluję hormony dwa razy w roku. Wydaje się być oko. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Pamięć 07.10.18, 15:13 Zrób sobie teraz badanie, czasami TSH szybuje znienacka, a z mózgu robi się wtedy papka niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Pamięć 06.10.18, 20:52 Miałam na to dobry sposób, ale już nie pamiętam jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pamięć 07.10.18, 13:40 Jeżeli nie masz jeszcze co najmniej 60-ciu lat, to znajdź przyczynę, bo pamięć nie pogarsza się u młodych ludzi ot tak. To nie muszą być jednak tylko zdrowotne problemy, czasem bywa tak, że strategia robienia pierdyliona rzeczy na raz przestaje się kiedyś sprawdzać i warto posegregować trochę obowiązki, bo organizm i głowa mogą się buntować. To wtedy bardziej problem z koncentracją, głębokością/płytkością przerabiania informacji, a nie z pamięcią. Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Pamięć 07.10.18, 22:35 Nie do konca się tu z tobą zgadzam snake. Pomimo, że wielokrotnie promujesz tu młodość i witalność bez granic, że tak dużo zależy od trybu życia, że ruch, etc. to jednak moje obserwacje z natury są całkiem inne. Osób takich jak ty jest niewiele, a większość całkiem naturalnie po 40 zaczyna się starzeć. Objawem mogą być też kłopoty z pamięcią. Pewnie można jakoś tam działać, ale nie unikniemy nieuniknionego Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Pamięć 07.10.18, 23:17 Ekm, w okolicach 40-tki to mogą się pojawiać pierwsze problemy ze wzrokiem, bo oko starzeje się jako pierwsze, ale wszelkie inne objawy nie są zwykle związane ze starzeniem się, a jakimiś chorobami i to należy sprawdzić znaim zacznie łykać się lecytynę i inne suplementy. Czasem wystarczy też tylko więcej snu, odpoczynku, czy ruchu. Organizm w tym wieku regeneruje się u wielu wolniej, ale to nie znaczy, że dzieje się coś nieodwracalnego. Strata pamięci nie jest bowiem nieunikiniona. U wielu starszych ludzi to bardzo często problem odwodnienia, kombinacji skutków ubocznych wielu lekarstw (np statyn, leków na nadciśnienie i/albo insuliny), nieleczonej niedoczynności tarczycy i innych zaniedbań, bo lekarze nie biorą seniorów często na poważnie zwalając właśnie na "starość". W wieku lat 40-tu jednak jeszcze się nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Pamięć 07.10.18, 15:29 Powiem Ci co mi mocno pomaga: długotrwałe odstawienie alkoholu. Nawet kieliszek wina na drugi dZień powoduje u mnie otępienie, więc podziękowałam. Dużo snu. Ale to chyba nie nowość. Sport i endorfiny powodują, że jakoś umysł zwiększa obroty. Dietetycznie: nie przejadanie się i odstawienie węglowodanów. Ćwiczenia: kursy, uczenie się nowych rzeczy, zapamiętywanie faktów podanych np. w radiu albo w artykule, lub nazwiska nowych wykonawców, nie bezmyślne przepuszczane informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Pamięć 07.10.18, 21:07 Całkowite odstawienie węglowodanów? 🙄 Rzeczywiście mało śpię, w tygodniu 5-6 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pamięć 07.10.18, 21:26 Też tak miałam w zeszłym roku. Po prostu było tragicznie. Pisałam wtedy pełno karteczek, co mam zrobić i kiedy, żeby ogarniać rzeczywistość. Byłam u neurologa, ale poza tym, że wpisał w karcie "problemy z pamięcią krótkotrwałą", nic nie poradził. Zrobiłam rezonans (nie tylko z tego powodu), wyszło wszystko ok. Mówili mi: stres. Może i tak, bo od kiedy mam mniej stresów, to takie silne objawy ustąpiły. Nadal nie mam pamięci jak za młodu, ale nie jest tak tragicznie jak rok temu. Przez jakiś czas brałam magnez, nie wiem, czy to akurat pomogło. Już nie wypisuję tych wszystkich karteczek, nie muszę. Alkohol piję prawie w każdy weekend - butelka czerwonego wina na dwie osoby na dwa dni. Niedużo, no ale regularnie. Ktoś tu pisał, żeby nie pić. Wino by aż tak mi kasowało mózg? Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Pamięć 08.10.18, 10:50 To na pewno nie alkohol w takich ilościach jak podałaś. Odpowiedz Link Zgłoś