03.11.18, 22:13
z butami. Obskoczylam kilka sklepów i wszędzie buty wsuwane albo botki typu Chelsea ze ścisłą guma. Ja z moją długa stopą i masakrycznie wysokim podbiciem nie mogę zmiescic w tym stopy. Zmierzyłam kilka modeli w rozmiarze 41 i dramat. Jedne piękne botki roz.41 na płaskim kupiłam w Zarze, ale ja zazwyczaj nie noszę na zupelnie plaskim bo buty w tym rozmiarze przypominają kajaki. Czy nie ma już botkow i kozaków na suwaki z boku, z tylu - gdziekolwiek? Potrzebuję butów.
Obserwuj wątek
    • nota_bene0 Re: Dramat 03.11.18, 22:14
      A w Ochniku patrzylas?
      • miss_fahrenheit Re: Dramat 03.11.18, 22:27
        W Ochniku buty są fatalnej jakości. Może Ryłko?
        • volta2 Re: Dramat 05.11.18, 13:37
          co ty piszesz, jakiej fatalnej jakości

kupiłam w zeszłym sezonie po raz pierwszy i się zakochałam, w butach wreszcie czuję sie jak w drugiej skórze,

znałam tę firmę do tej pory tylko z portfeli, nic wiecej od nich nie miałam, ale teraz butów zaczynam szukać właśnie u ochnika jako pierwszego punktu na mapie.
          • miss_fahrenheit Re: Dramat 05.11.18, 14:30
            volta2 napisała:

> co ty piszesz, jakiej fatalnej jakości

Normalnie - dla mnie fatalnej. Nie przywykłam do kupowania butów na jeden sezon. Uległam parę razy czarowi butów z Ochnika (lubię klasykę) i za każdym razem żałowałam. Oceniam na poziom mniej więcej Lasockiego, tyle, że te ostatnie są chociaż tańsze.
            • volta2 Re: Dramat 05.11.18, 16:38
              moje po jednym sezonie wyglądają jak z półki sklepowej, a ponieważ to bardzo wygodne buty, to używam ich częściej niż innych(jesienne, ale i w zimie używałam)
              o jakości lasockiego się nie wypowiem, nigdy nie miałam, więc nie wiem. nie znane mi są marki, gdzie po jednym sezonie wywalam buty z uwagi na ich jakość, choćby z tego powodu, że jak są wygodne to chodzę dotąd, dokąd nie straszą. może jakiś lepszy model mi się trafił, na razie to jedyne jakie mam z ochnika, ale jak pisałam, zamierzam z niego uczynić sklep wiodący (wierzę że z jakością może być różnie, miałam ich portfel, za kilka lat kupiłam u nich ten sam model i niestety, już tak dobrze sie nie sprawdził
      • bergamotka77 Re: Dramat 03.11.18, 23:06
        Widzę właśnie nawet fajne modele, ale nie wiem czy mają sklep stacjonarny bo wolę nie kupować kota w worku...
        • bergamotka77 Re: Dramat 03.11.18, 23:17
          A doczytałam, że słaba jakość. Podbicie mam tak wysokie, że kiedyś w Kanadzie tylko jedna jedyna para butów na mnie pasowała w negastore sportowym wink Boję się zamówić tyle par na raz bo buty skórzane nie kosztują 100 zł, wezmę z 5 par po 400 pln i będę dwa tysiące miec zablokowane. Albo dziecko urwie przypadkowo metki i nie odeślę wink
          • bergamotka77 Re: Dramat 03.11.18, 23:20
            Butów narciarskich. Ale mam do dzis te cudne buty - dostałam je od męża na urodziny i mają ogrzewanie wewnętrzne 😊
          • juuuu7 Re: Dramat 04.11.18, 07:09
            Ale Ty chyba nie masz niemowlaka w domu😉?
          • nota_bene0 Re: Dramat 04.11.18, 08:23
            bergamotka77 napisała:

> A doczytałam, że słaba jakość.

Żadna słaba jakość, ja uważam. Jakość jak wszędzie. No chyba,że ktoś niszczy szybko buty, to tak uważa. Dla mnie Ryłko to przestarzałe modele, takie "babcine". Sklepy stacjonarne Ochnik ma, w każdym większym mieście. Ja noszę rozm.36/37, i tego rozm. zawsze był deficyt. Były natomiast większe.
            • miss_fahrenheit Re: Dramat 04.11.18, 14:49
              nota_bene0 napisała:

> Żadna słaba jakość, ja uważam. Jakość jak wszędzie. No chyba,że ktoś niszczy sz
              > ybko buty, to tak uważa.

Albo ma inne zdanie od ciebie.
              • nota_bene0 Re: Dramat 04.11.18, 14:52
                miss_fahrenheit napisała:

> nota_bene0 napisała:
                >
                > > Żadna słaba jakość, ja uważam. Jakość jak wszędzie. No chyba,że ktoś nisz
                > czy sz
                > > ybko buty, to tak uważa.
                >
                > Albo ma inne zdanie od ciebie.

I vice versa.
                • miss_fahrenheit Re: Dramat 04.11.18, 15:04
                  nota_bene0 napisała:

> > Albo ma inne zdanie od ciebie.
                  >
                  > I vice versa.

No, wreszcie.
                  • nota_bene0 Re: Dramat 04.11.18, 15:06
                    miss_fahrenheit napisała:

> nota_bene0 napisała:
                    >
                    > > > Albo ma inne zdanie od ciebie.
                    > >
                    > > I vice versa.
                    >
                    > No, wreszcie.

Możesz już spuścic powietrze. Naprawdę mało ważny temat, aby tak się goraczkować.😁
                    Dobrego popołudnia.
                    • miss_fahrenheit Re: Dramat 04.11.18, 17:35
                      Cieszę się, że przestałaś się przejmować smile Pozdrawiam również.
            • taki-sobie-nick Re: Dramat 04.11.18, 21:33
              Jakość jak wszędzie.

Owszem, jakość kiepska.
          • rosapulchra-0 Re: Dramat 04.11.18, 10:58
            Albo dziecko urwie przypadkowo metki i nie odeślę

Już nie rób ze swoich dzieci takich nieogarów uncertain
          • little_fish Re: Dramat 04.11.18, 11:17
            He he he, a jeszcze niedawno w wątkach o utrudnionych zakupach odzieżowych z powodu niehandlowych niedziel były liczne głosy - kup przez internet, przecież można zamówić więcej, poprzymierzac i odesłać. 😂
        • jola-kotka Re: Dramat 04.11.18, 02:25
          Przeciez ty w Wawie mieszkasz Ochnika masz w atrium targowek. Botki zapinane na suwak masz w Kazar, Badura, Bata, Guess, Moschino. No i moja znienawidzona venezia tu nie wiem nie zagladam ani przez neta ani stacjonarnie ale zanim mi podpadli to mieli takie.
          • jola-kotka Re: Dramat 04.11.18, 02:27
            Co do jakosci Ochnika to nie sa zle buty ale nie dla kogos kto nie ma auta smile bo faktycznie one sie szybko takie slabe robia jakosc jest wlasnie porownywalna do rylko ktore sie rozlazi i po jakims czasie but ci lata bo sie robi za luzny. Rylko wlasnie dlatego nie kupuje .
            • miss_fahrenheit Re: Dramat 04.11.18, 03:14
              Nie wiem, jakie rodzaje butów kupujesz, ale pomiędzy jakością botków Ryłko a Ochnik nie ma absolutnie porównania. Do pierwszych nie mam zastrzeżeń, nic sie nie rozchodzi, ani nie robi zbyt luźne (oczywiście trzeba dobrze dobrać rozmiar), drugie są fatalnej jakości, rozpadają się dość szybko.
              • jola-kotka Re: Dramat 04.11.18, 03:17
                U mnie rylko sie nie sprawdza , ochnik troche lepiej.
                • capa_negra Re: Dramat 04.11.18, 15:28
                  U mnie Ryłko też się nie sprawdza, dwa podejścia i dwa razy klapa:twarda, nieukładająca się skóra
    • lauren6 Re: Dramat 03.11.18, 22:15
      W Ecco są
      • nota_bene0 Re: Dramat 03.11.18, 22:23
        lauren6 napisała:

> W Ecco są
        Kupowałam niedawno typ Chelsea, tak wygodnych i mięciutkich butów teraz ze świecą szukać.
      • jola-kotka Re: Dramat 04.11.18, 02:28
        Berga w ecco? Przeciez tego nawet moja babcia nie chce nosic. Moze to wygodne ale wygld wlasnie dramat.
        • nota_bene0 Re: Dramat 04.11.18, 08:38
          jola-kotka napisała:

> Berga w ecco? Przeciez tego nawet moja babcia nie chce nosic. Moze to wygodne a
          > le wygld wlasnie dramat.

Chyba nie za bardzo znasz ich asortyment. Są owszem "babcine", ale są i piękne modele klasyczne i super sportowe w ślicznych kolorach. Emerytów w tym sklepie nie widziałam, myślę, że musieliby przeznaczyć całą emeryturę, a i jeszcze co niektórym nie wystarczyłoby niestety na butki.
          • taki-sobie-nick Re: Dramat 04.11.18, 21:32
            \Emerytów w tym sklepie
            > nie widziałam, myślę, że musieliby przeznaczyć całą emeryturę, a i jeszcze co n
            > iektórym nie wystarczyłoby niestety na butki.

A tak, ecco słynie z tego, że wywindowało marżę, a popsuło sobie jakość.
        • kropkaa Re: Dramat 04.11.18, 20:29
          Dawno w ecco nie byłaś.
          • lauren6 Re: Dramat 04.11.18, 22:21
            Jola jak zwykle pisze o wszystkim, a nie zna się na niczym.
    • mapo0 Re: Dramat 03.11.18, 22:18
      w Polsce generalnie jest dramat z butami - mówię akurat o męskich. Nie wiem czemu nie umieją zrobić ładnych, klasycznych i trwałych butów producenci. a może się mylę?
      • kouda Re: Dramat 03.11.18, 22:42
        wręcz przeciwnie - Polacy nawet w przasnych ciezkich czasach slyneli z pieknych i trwałych butow, w przeciwienstwie do wloskich, ktorebyly tylko piekne smile
        jest masa - nie poboję sie tego słowa - polskich producentow, ktorzy robia cudowne bbuty - niestety nie są tanie
        • taki-sobie-nick Re: Dramat 03.11.18, 23:02
          kouda napisała:

> wręcz przeciwnie - Polacy nawet w przasnych ciezkich czasach slyneli z pieknych
          > i trwałych butow, w przeciwienstwie do wloskich, ktorebyly tylko piekne smile
          > jest masa - nie poboję sie tego słowa - polskich producentow, ktorzy robia cud
          > owne bbuty - niestety nie są tanie

Dawaj, dawaj.
          • kouda Re: Dramat 04.11.18, 07:36
            taki-sobie-nick napisała:

> kouda napisała:
            >
            > > wręcz przeciwnie - Polacy nawet w przasnych ciezkich czasach slyneli z pi
            > eknych
            > > i trwałych butow, w przeciwienstwie do wloskich, ktorebyly tylko piekne
            > smile
            > > jest masa - nie poboję sie tego słowa - polskich producentow, ktorzy rob
            > ia cud
            > > owne bbuty - niestety nie są tanie
            >
            > Dawaj, dawaj.

Kochana, z całą sympatią, ale na pewno nie aż takie, żeby zaspokoić Twoje wygórowane wymagania 😉
            • taki-sobie-nick Re: Dramat 04.11.18, 21:12

> Kochana, z całą sympatią (...)

Jesteś wredna świnia i jeszcze wypisujesz o sympatii. tongue_out Podaj marki i nie marudź. Wojas ani Lasocki to nie są marki luksusowe. tongue_out Nie z mojego punktu widzenia, tylko obiektywnie.
        • mapo0 Re: Dramat 03.11.18, 23:23
          jakie marki masz na myśli ? dobre i trwałe klasyczne buty męskie ze skory do 700 zł.
          • bergamotka77 Re: Dramat 03.11.18, 23:27
            No właśnie niech poda nazwy konkretnych marek.
            • kouda Re: Dramat 04.11.18, 07:35
              bergamotka77 napisała:

> No właśnie niech poda nazwy konkretnych marek.
              >

No jak tak, to niech sobie poszuka
              nie dość ze nogę ma jak podolski złodziej, to i obycie takie

• lot_w_kosmos Re: Dramat 04.11.18, 07:43
                Git.
              • rosapulchra-0 Re: Dramat 04.11.18, 11:02
                100/100
          • jola-kotka Re: Dramat 04.11.18, 02:37
            Nie osmieszaj sie przeciez. Badura, Baldowski, Gino Rossi, Wojas to z tych znanych sa polskimi producentami butow. Jest masa mniej popularnych np. Manista, Loft 37,Otmet,klasycznebuty, gdzie mozna kupic recznie szyte buty meskie. Wiem bo w moim domu to ja sie znam na butach i tez kupuje mezowi.
            • lot_w_kosmos Re: Dramat 04.11.18, 06:53
              Chociaż nie wierzę, że jolka jest prawdziwa i że dotykała tych butów, a już na pewni nie kupowała, to czuję się w obowiązku ją tu wesprzeć, bo poczułam się urażona w imieniu koudy, jak ją tu napastliwie nawołujecie do wymieniania dobrych polskich butów.
              Otóż nie każdy lubi, ale akurat piękne są i polskie Kazary. Choć akurat dla mnie te najpiękniejsze nir dadzą się nosić, ale chyba mam za grubaśną stopę do nich.
              Klasyczne i trwałe szpilki, to od lat Sala, w dodatku wygodne.
              Trwałe buty ma Akardo.
              Fajne szpilki jak Sala ma But-S.
              Każdy chyba zna Sagana.

Poza tym polecam wejść na sklep cozabuty. pl. Tam jest mnóstwo polskich marek, które trudno kupić w innych miejscach w sieci.
              • kouda Re: Dramat 04.11.18, 07:57
                No otoz, straciłam już serce do tego wątku, ale wszystkie wymienione przez Ciebie i masa innych. Google/dobre polskie marki butów np
                nawet z dzieciństwa pamietam śliczne skórzane buciki rodzimej produkcji, a mieliśmy przaśny PRL.
                • simply_z Re: Dramat 04.11.18, 18:51
                  dobra ale może podasz jakies marki, zamiast kretyńsko się wymądrzać?
                  wojas, badura-przereklamowane, to samo lasocki.
                  Coś innego?
    • danaide Re: Dramat 03.11.18, 22:19
      Moje zapinane z Tk, co jakiś czas coś widzę w Tk...
      Dla mających buty do chodzenia do TKbig_grin
      Ale fakt, chciałabym mieć inny sklep w odwodzie, noż ileż łazić trzeba?
    • iwoniaw Re: Dramat 03.11.18, 22:34
      Ja mam stopę 38 i dokładnie takie same wrażenia ze sklepów - zakrytych butów, w które mieści się stopa z wysokim podbiciem, producenci nie przewidują. Suwaki nie rozwiązują tej kwestii, bo nawet po zapięciu takiego buta nie da się w nim chodzić - ucisk na wierzchnią część śródstopia jest nie do wytrzymania, już w trakcie robienia tych paru kroków po sklepie czuję, jak mi stopy zaczynają drętwieć.

Obecnie moim jedynym sposobem postępowania jest mierzenie wszystkich butów, jakie wpadną mi w oko jako ładne i jeśli któreś się okażą wygodne, to kupuję. Zdarza się takie znalezisko na tyle rzadko, że i tak nie mam specjalnie wielu par, ale przynajmniej już osiągnęłam stan, że jak jedne mi się rozwalą, to nie będę musiała kolejnych szukać chodząc po sklepach boso...
    • princesswhitewolf Re: Dramat 03.11.18, 22:52
      Geox ma takie kozaki co sa sznurowane z tylu do samego dolu. Te maja ta zalete ze wlezie w nie chuda i gruba lydka i wysokie i niskie podbicie
    • magia Re: Dramat 03.11.18, 22:59
      Zamów sobie na Zalando czy im ym eobwiu z 5 par. Któreś powinny pasować, resztę odeslesz. Ja już od lat tylko tak kupuje buty inaczej bym mnóstwo czasu traciła na bezsensowne chodzeniu po sklepach.
    • beaucouptrop Re: Dramat 04.11.18, 01:59
      No tak masz racje. 41 dla kobiety to dramat...
      • agnes_topesto Re: Dramat 04.11.18, 08:02
        dramatem dla kobiety, to sa buty w rozm 42/43...
        • magia Re: Dramat 04.11.18, 10:30
          42 to jeszcze nie dramat. Noszę 42.5 i obecnie w sklepach internetowych znajdę co potrzebuje. Z wyjątkiem butów sportowych. Nie znajdę na damskim dziale, ale już na męskim owszem. Ale w czasach nastoletnich to był mega problem i rozważałam poważnie emigrację z tego powodu smile
          • agnes_topesto Re: Dramat 04.11.18, 15:22
            moje dwie kumpele nosza rozmiar 42 i one narzekaja, ze w sklepie nie znajda takich butow w tym rozmiarze, jakie by chciały.
            mowia, że to porazka miec takie stopy. fakt, ze i wysokie są kobiety.

• magia Re: Dramat 04.11.18, 16:31
              Mowilabym tak samo gdybym chodziła do sklepów, więc staram się nie chodzić smile
      • wieczorny-motyl Re: Dramat 04.11.18, 10:09
        beaucouptrop napisał(a):

> No tak masz racje. 41 dla kobiety to dramat...
        Bergamotka nie jest wysoka. w proporcji do wzrostu plaski bucior z Zary, który nie skraca optycznie stopy 41,to pewnie w/g niej mega dramat.
        • rosapulchra-0 Re: Dramat 04.11.18, 11:06
          I do tego jest przysadzista.
          • nota_bene0 Re: Dramat 04.11.18, 11:12
            rosapulchra-0 napisała:

> I do tego jest przysadzista.
            >

A co to znaczy? 🤔
            • rosapulchra-0 Re: Dramat 04.11.18, 11:16
              sjp.pwn.pl/szukaj/przysadzisty.html
          • miss_fahrenheit Re: Dramat 04.11.18, 14:51
            rosapulchra-0 napisała:

> I do tego jest przysadzista.

A jakie to ma znaczenie?
        • beaucouptrop Re: Dramat 04.11.18, 14:07
          Ale dla mnie 41 to na serio bylby dramat. Co by nie powiedziec niewielkie stopy u kobiet to duzy atut.
          Nawet najzgrabniejsze buty w wersji 41 nie beda ladnie wygladac na kobiecej nodze. Takie jest moje zdanie.
          • juuuu7 Re: Dramat 04.11.18, 14:16
            Sadze ze przy wzroscie np 185 taki rozmiar buta to nic nadzwyczajnego...
            • beaucouptrop Re: Dramat 04.11.18, 14:24
              No ale 185 to raczej niewiele kobiet ma.
              • wieczorny-motyl Re: Dramat 04.11.18, 14:58
                beaucouptrop napisał(a):

> No ale 185 to raczej niewiele kobiet ma.
                Przy 178 tez nie, a to już częściej. Sportowe powinny teoretycznie mieć więcej luzu, tak z pol numeru. Asics ma damskie do 42 lub większe z tego co kojarze
          • agnes_topesto Re: Dramat 04.11.18, 15:27
            mierze sobie 165 cm, nosze rozmiar 41 i moje stopy na kajaki raczej nie wyglądają. mam dosyc szerokie stopy i nie ma szans na to, zebym wcisnela nogi w buty o rozmiar mniejszy.
            no i co mam zrobić? pociąc sie z tego powodu, czy jak?
            • alpepe Re: Dramat 04.11.18, 18:05
              Nie przejmuj się, to bełkot podobny do tego, że ktoś ma duże, zbyt małe, zbyt odstające, zbyt przylegające uszy, długi, krótki nos itp.
            • bergamotka77 Re: Dramat 04.11.18, 19:14
              Tez nam takie gabaryty i to zaden dramat. Akurat swoje stopy lubię i je tu prezentowałam nawet co bylo sola w oku nie tylko przysadzistej, ale i nie myslacej hipochondryczce rosiczce pulchnej 😅 Mnie stopy urosły po ciazach bo miałam kiedyś 39 więc taka pamiątka po dziubdziusiach. Moja mama ma 38 i wcale jej nie zazdroszczę. Mam odpowiedni wzrost - ani zbyt niski ani zbyt wysoki. Nosze zwykle buty na obcasie choć niedużym wiec nie widać mojej stopy podolskiego złodzieja. Kouda chciała mi przysrac, ale nie wie, że lubię to określenie bo tak żartował zawsze mój tata. O twoich manierach kouda i chorym stosunku do forumek nic nie powiem bo by mnie wycieli.
              • bergamotka77 Re: Dramat 04.11.18, 19:17
                Co do rosy...jako osoba, która była chorobliwie otyla i wymagala operacji zmniejszenia żołądka nie wypowiadalabym się na temat wyglądu innych osób. Zwłaszcza nie widząc ich nigdy na oczy.
          • raczek47 Re: Dramat 04.11.18, 18:32
            beaucouptrop napisał(a):

> Ale dla mnie 41 to na serio bylby dramat. Co by nie powiedziec niewielkie stopy
            > u kobiet to duzy atut.
            > Nawet najzgrabniejsze buty w wersji 41 nie beda ladnie wygladac na kobiecej nod
            > ze. Takie jest moje zdanie.

Jasne,Berga powinna się zabić , bo ma r.41. Przy okazji ja też,bo zimowe buty muszę kupować właśnie w tym rozmiarze.To serio dramat. Po co ja w ogóle wychodzę z domu,przecież z takimi stopami powinnam owinąć się całunem i czekać na śmierć.
            • beaucouptrop Re: Dramat 04.11.18, 19:08
              Ojtam, ojtam. Nie bierzcie sobie tego tak do serca. Z nudow mi sie taka gra slowna wymyslila.
              Uzywanie slowa dramat w kontekscie butow mi zazgrzytalo.
            • bergamotka77 Re: Dramat 04.11.18, 19:21
              Haha dokładnie. Też niezimowe noszę 40. A przed dziecmi mialam 39 😄
          • danaide Re: Dramat 05.11.18, 10:41
            Niewielkie stopy u kobiety to duży atut? Chyba w średniowiecznych Chinach. Wielkość stopy u kobiety ma dziś jakiekolwiek znaczenie poza czwartorzędnym? Długość nóg, owszem - ale wielkość stóp???

(PS. mam 41, proporcjonalnie do wzrostu, buty kupuję tak, żeby palcami dało się pomachać i potwierdzam, że dziś 41 to nie dramat, czego nie mogę powiedzieć o końcówce komunytongue_out)
    • minerallna Re: Dramat 04.11.18, 02:22
      Od lat zamawiam przez net. Jeszcze na głowę nie upadłam żeby łazić i szukać, przymierzać a może w sklepie było ok a potem już nie i znów jechać i oddawać.
      Zamawiam przez net po kilka par, co nie pasuje- odsyłam.
      Nienawidzę CH i łażenia po sklepach.
    • jola-kotka Re: Dramat 04.11.18, 02:42
      Sprawdz w Akardo.
    • asmarabis Re: Dramat 04.11.18, 11:12
      Berga współczuje, myślałam ze ty jesteś filigranowa Calineczka tak sie tu zawsze opisywałas jako kobietkę na która lecą wszyscy mężczyźni ....patrz moze bardziej na fason w sklepach, na pewno buty z „ odciętym” czubkiem skracają optycznie , w tym przypadku nie stawiała bym na śledzenie trendów dla nastolatek ale na tuszowanie
    • liberica1 Re: Dramat 04.11.18, 15:05
      Są. Od wyboru do koloru w Ryłko. Botki na lekkim obcasie, podwyższeniu w zasadzie czyli nie super płaskie, zsuwakiem z boku. Miękka skóra nubukowa na zewnątrz i we wnętrz super skórka mięciutka. Od wyboru do koloru.
    • aquella Re: Dramat 04.11.18, 19:39
      Trafiłam pierwszy raz w życiu na botki sznurowane z suwakiem z boku a więc na dowolne podbicie w tym roku we wrześniu w pewną sobotę rano w Lidlu smile Bardzo fajne -noszę i będę do końca zimy
      • alicia033 Re: Dramat 04.11.18, 21:55
        aquella napisała:

> Trafiłam pierwszy raz w życiu na botki sznurowane z suwakiem z boku a więc na d
        > owolne podbicie

niestety, ale nie. Rodzaj zapięcia ma wpływ wyłącznie na czas zakładania, na wygodę noszenia - żadną.
        Przytłaczająca większoś firm robi buty dosłowniesad na jedno szewskie kopyto, czyli o tęgości G.
        Kogoś o wyższym, niż ustalone dla tej tęgości podbiciu, takie buty będą masakrowałysad, niezależnie od rodzaju użytego w nich zapięcia.

Jakby się któraś koniecznie chciała czepnąć, że tęgość wyznacza obwód stopy, to informuję, że wiem o tym. Się jednak składa, że ów obwód ma konkretne przełożenie także na to, ile w pionie jest w bucie miejsca między podeszwą a górną częścią stopy.
        • iwoniaw Re: Dramat 04.11.18, 22:15
          Jakby się któraś koniecznie chciała czepnąć, że tęgość wyznacza obwód stopy, to
          > informuję, że wiem o tym. Się jednak składa, że ów obwód ma konkretne przełoże
          > nie także na to, ile w pionie jest w bucie miejsca między podeszwą a górną częś
          > cią stopy.

Dokładnie tak jest - jeśli ktoś ma wysokie podbicie, to choćby miał najdelikatniejszy kościec, to odległość od płaszczyzny, o którą opiera się pięta i palce do wierzchniej części śródstopia będzie bez wątpienia większa niż w grubokościstej stopie kogoś z niższym podbiciem (o płaskostopiu nie mówiąc). Długość stopy nie ma tu nic do rzeczy, bo wysokie/niskie podbicie można mieć zarówno przy numerze 36 jak i 46 i włożenie buta o większym rozmiarze niczego tu nie zmienia (oprócz tego, że wówczas ten but nie pasuje jeszcze bardziej i stopa uciskana w płaszczyźnie góra-dół dodatkowo "lata" w płaszczyźnie "przód-tył").
        • aquella Re: Dramat 04.11.18, 22:30
          Jeśli masz sznurowane z przodu to chyba wiesz że mozesz to zrobić ciaśniej lub luźniej i jak najbardziej ma to znaczenie przy wysokim podbiciu
          • iwoniaw Re: Dramat 04.11.18, 22:36
            Tak, przy sznurowanych z przodu jest pole manewru. Jednak mało jest takich butów zimowych, szczególnie w modelach nie-sportowych.
            • aquella Re: Dramat 05.11.18, 03:22
              A więc podkreśliłam w pierwszej swojej wypowiedzi gdzie takie dostałam. Sznurówa z przodu suwak z boku.
    • asia_i_p Re: Dramat 04.11.18, 21:12
      Modele z suwakiem ma Nessi i Carini. To drugie ma kiepskie opinie w internecie, to pierwsze zupełnie niezłe. Z tym, że nie ma szału z wyborem, przeważa bardzo podstawowy model botka, czarny.
      • asia_i_p Re: Dramat 04.11.18, 21:14
        Ewentualnie z polskich firm jeszcze Oleksy, tu mogę zaryzykować polecenie, miałam od nich trwałe i wygodne sandały - z tym, że to było już mocno kilka lata temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka