bialeem 16.11.18, 15:19 Kolejka się ustawia: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24175239,nauczyciele-chca-strajkowac-tak-jak-policjanci-akcja-przed.html Kogo obstawiacie następnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aerra Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 15:26 A pielęgniarki i lekarze już skończyli? Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 15:42 Rezydenci skończyli, pielęgniarki też zdaje się coś wyrwały. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:58 bialeem napisał: > Rezydenci skończyli, pielęgniarki też zdaje się coś wyrwały. Nie takie coś, bo to 1300 brutto. Dla "siostry", która udaje, że pracuje w wiejskim ośrodku zdrowia, gdzie jest garstka pacjentów, na dzień przyjdzie jeden żywy duch po receptę, to bardzo duża podwyżka. Ta "praca" to przeglądanie plotek w necie, picie kawki i opowiadanie. I wiecie co? I jeszcze była awantura, że mało dostały. Pensja pielęgniarek w owym ośrodku zdrowia jest równa połówce etatu lekarza stomatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 20:52 No proszę. Nikt nigdy nie będzie zadowolony Zawsze ktoś za dużo zarabia. Przynajmniej kłótnie są już o to, że za dużo, a nie za mało. Nawet mnie to, jako osobę płacącą spore podatki, cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 15:30 Kogo następnego- pracowników socjalnych, ich podopieczni są lepiej uposażeni. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:23 Już strajkowali, ale co oni w sumie mogą Brak policji czy pielęgniarek uderzy w każdego, a jak pracownik socjalny nie odwiedzi jakiejś dysfunkcyjnej rodziny, to kto się przejmie? Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Protest nauczycieli 15.04.19, 07:27 Przejmą się ci co nie dostaną 500 + . Działy świadczeń rodzinnych najczęściej są w OPS (rzadziej w urzędach). Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 15:49 Niestety moim zdaniem ta grupa zawodowa nie potrafi zastrajkować. Nie ma wśród nauczycieli jedności. Będę w szoku jeśli będzie strajk w czasie matur jak w 1993 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 15:55 A w 93 był strajk w czasie matur??? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 16:03 Tak mi się wydaje. Ostatnio o tym czytałam. Ja zaczęłam pracę w liceum właśnie w tym roku, ale we wrześniu i jakoś z tamtego okresu przyznam, że nie pamiętam strajku, raczej z tego co ostatnio czytałam na forach na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 16:10 Ja w 93 zdawałam maturę. Ani nie było żadnych zakłóceń, ani nie kojarzę nerwów czy obaw co do przebiegu egzaminu z powodu ewentualnego strajku... Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 16:13 Przed chwilą czytałam, że matury były przesunięte do 20 maja w połowie województw. Podwyżki ostatecznie były. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 16:26 W nielicznych szkołach w tej połowie województw. Moje super duper hiper liceum z tradycjami było uprzejme zastrajkować, czym dowalili nam maturzystom tylko niepotrzebnego stresu, to były czas kiedy można było składać dokumenty tylko na 1 kierunek studiów, a egzaminy wstępne zaczynały się w połowie czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 16:56 No to jeśli wtedy tak to wyglądało, to tym bardziej teraz tego typu protestu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:00 Bardzo dobrze pamiętam jak to wyglądało. Spieprzyli nam, że tak powiem, końcówkę wspomnień szkolnych. Uważam, że wykazali się odrażającym i nieuprawnionym tupetem. Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:08 Najlepiej byłoby strajkować przypinając sobie plakietkę informacyjną. A policjanci którzy wykazali się odrażającym i nieuprawnionym tupetem mają to co chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:23 Z tym to jeszcze zobaczymy. Podwyżki w policji i tak były planowane. Protestowali głównie o wcześniejsze emerytury, a tutaj wątpię żeby rząd dotrzymał słowa albo będzie to obwarowane wieloma "jeżeli" Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:29 triss_merigold6 napisała: > Bardzo dobrze pamiętam jak to wyglądało. Spieprzyli nam, że tak powiem, końc > ówkę wspomnień szkolnych. > Uważam, że wykazali się odrażającym i nieuprawnionym tupetem. I dlatego teraz nie będą strajkować, bo żal im młodzieży... Co tam niska pensja, co tam bezsensowna ocena pracy, papierologia. Teraz się powkurzają i zrobią protest w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 22:20 i nikt nie poniósł konsekwencji...elyta tfu... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 23:36 little_fish napisała: > Ja w 93 zdawałam maturę. Ani nie było żadnych zakłóceń, ani nie kojarzę nerwów > czy obaw co do przebiegu egzaminu z powodu ewentualnego strajku... Był ewidentnie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 17.11.18, 12:50 Czyli nie wszędzie. Bo u nas na pewno nie było. Żadnych zakłóceń w przebiegu matur Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:10 Pamiętam ten strajk. Wielu moich przyjaciół miało ogromny stres jako maturzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 19:21 Ja tam. Się cieszyła, nie musiałam chodzic do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 22:19 oczywiscie...dziady nie wpuszczały do szkoły więc zdawalismy poza... Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:50 Ciasteczko, umialabys przystąpić do strajku w czasie matur? Stanąć przed swoimi uczniami i powiedziec: sorry, nie będziecie zdawać matury bo ja chcę więcej pieniędzy? Nie sądzę. Ja na pewno nie. W 1993 też nie strajkowalismy. Właśnie dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:55 Idiotyzm skazujący kolejne roczniki na nauczanie przez miernoty i emerytów, bo to znowu zawód dla desperatów. Jeśli komuś zależy na uczniach powinien żądać, żeby to był zawód elitarny, a nie przystań desperatów. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:52 Na mojej ścieżce edukacyjnej miernoty były wyjątkami. To nigdy nie będzie elitarny zawód, bo żeby go wykonywać wystarczy skończyć studia i przejść kurs pedagogiczny. Do tego wykonuje go zbyt dużo ludzi by był "elitarny".Mimo wszystko to jest zawód szanowany i powinien taki zostać. Jesteś strasznie agresywna. Rozumiem, że ciebie przez szkołę przeprowadzali desperaci, ale nie musisz się z tego powodu na ludziach wyżywać Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:01 Tu gdzie teraz pracuję? Nie, nie zrobię tego. Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bene0 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:00 chocolate-cakes napisała: > Niestety moim zdaniem ta grupa zawodowa nie potrafi zastrajkować. Nie ma wśród > nauczycieli jedności. Będę w szoku jeśli będzie strajk w czasie matur jak w 199 > 3 roku. Też jestem tego samego zdania. Uważam, że to jedyna grupa zawodowa, która nie potrafi zastrajkowac i można z nią zrobić, co tylko się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 16:10 Niestety nauczyciele są "za słabi" żeby strajkować. W szkole pracuję 15 lat. Pamiętam jeden protest .... jednodniowy. Za ten dzień nie dostaliśmy wypłaty. Drugi raz nikt nie zdecydował się protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 16:26 Głupie te nauczycielki, zwłaszcza w wieku rozrodczym. Zamiast strajkować, lepiej by nogi szerzej rozłożyły, do czwórki dzieci dobiły i miałyby zagwarantowane: comiesięczną wypłatę 500+ w kwocie przekraczającej wynagrodzenie kontraktowego i stażysty. Do tego emeryturkę matczyną jak się patrzy. Bez oceny pracy, ewaluacji, sracji, analizy pracy własnej i użerania się z cudzymi rozwydrzonymi dziećmi, stosami dokumentacji... Ja niestety już z racji wieku na nic się nie załapię, a pracę w szkole publicznej zamieniłam na placówkę kształcenia specjalnego i nie będę strajkować, bo: mam tu lepsze pieniądze, za to mniej papierów, święty spokój bez testów, egzaminów i sprawdzianów, wdzięcznych rodziców i serdeczne dzieci. Co wszystkim znajomym zaangażowanym i ambitnym nauczycielom gorąco polecam. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 16:36 Daj spokój z protestem. Musialby być ktoś sensowny by tym pokierować. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:03 Nauczyciele nie dadzą rady, jeśli chodzi o strajki to wyjątkowe mięczaki, dlatego dla rządu to kategoria ultralight, choć potencjał byłby olbrzymi. Ich sprawa, ja wolę mniejsze podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:05 No i same widzicie. Jak raz zastrajkowali w czasie matur to źle. Jak zastrajkują w innym czasie to trzeba będzie odrabiać w soboty albo skrócą wakacje, jak nie zastrajkują dla dobra uczniów to niesolidarne doooopy wołowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:09 Matury piszą ludzie z prawem do głosowania, nauczyciele to strajkowe mięczaki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:12 Albo ludzie z poczuciem przyzwoitości, którzy nie chcą zawalać przyszłości całemu rocznikowi. Wystarczy, że ministra to robi Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:17 Tania wymówka lepiej zarabiających nauczycieli. Lepiej na tle swojej okolicy, a doopska nie ruszą do strajku w imię zawodowej solidarności Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:36 Wiesz, ja pracuję w takiej szkole, że i miesiąc strajku nikomu życia nie zmarnuje. Więc takie wymówki mi nie potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:32 > Albo ludzie z poczuciem przyzwoitości, którzy nie chcą zawalać przyszłości całe > mu rocznikowi. Nie oszukuje się. Jesteśmy mięczajami i tyle. Chociaż teraz, gdy nauczycieli zaczyna brakować, może trochę na bierzemy odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:12 Jasne, że źle. Wtedy byłam maturzystką, teraz mam syna w VIII klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:15 Tylko to generalnie nikogo poza Wami nie obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:25 Ja nie bylam wtedy maturzystka i syna w 8 klasie nie mam. Calym sercem popieram strajk, nawet duzym kosztem tej 8 klasy. Mam nadzieje, ze odbedzie sie wlasnie w czasie egzaminow. Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:33 Jasne Triss, zaczekają rok, bo twój syn w 8 klasie Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:14 Trzymam kciuki. To wstyd, ile ci ludzie zarabiają. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:20 Weszłam ostatnio na stronę mojego starego liceum i po prawie 2 dekadach kadra jest praktycznie identyczna. Nie znalazłam 2 nauczycieli, którzy mnie uczyli, ale oboje mają święte prawo już 3x być na emeryturze. Jakiś czas temu były prowadzone badania i poziom zadowolenia wśród nauczycieli był wysoki. Ewidentnie skoro tak mało zarabiają, to coś ich tam jednak trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:37 Mnie też coś trzyma. Kocham tą pracę. Ostatnio ryczałam z radości jak durna, bo uczennica, która chciała do końca 9 miesiąca ciąży oddać dziecko, jednak z pomocą mamy je wychowa. Inne dziewczyny zwierzają się ze swoich związków z inną dziewczyną, jeszcze inne z różnych kłopotów. Chcę pracować w szkole i nie zamierzam zmieniać pracy ale mam dość odrabiania po godzinach i w weekend, aby godnie zarobić. To jedno. Na szczęście pracuję w sensownej szkole, ale ostatnie próby wprowadzenia nowej oceny pracy to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:42 Widzisz ty masz dość pracy w niedzielę i po godzinach.Inni (nie nauczyciele) też chcą godnie zarabiać bez zapieprzania 6 dni w tygodniu po naście godzin.Skąd niby te zarobki gdzie indziej.Jak ktoś nie chce to wyrabia minimum i narzeka w każdym zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:53 Ależ ja nie twierdzę, że w innych zawodach są super pensje. Dobrze wiem, że tak nie jest. Wiele osób mało zarabia. Ja uczę angielskiego i mogę sobie bez problemu dorobić zupełnie niezłe pieniądze. Na szczęście lubię uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:59 Ja też stwierdzam,ze w każdym zawodzie jest coś co nas trzyma.Ładnie Opisałaś coś niematerialnego.Tak jest wszędzie.Zawsze byli,są i będą zadowoleni i niezadowoleni.Ja nie nauczyciel i tez jakoś dorabiam.Mamy wspólny problem.Obie wolałybyśmy zarobić bez dorabiania.Zazdroszczę robienia tego co lubisz.Bo to duży plus. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:44 Urocze, ale nauczyciele mają uczyć, a nie robić za pomoc socjalną czy kuratorów. To ma być praca jak każda inna, z rozliczaniem efektów nauczania, a nie hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:55 Dlaczego? Tzn jak "rozliczać" nauczycieli? Za moich czasów były dodatki za wychowanie olimpijczyka i szkoła miała kilku nauczycieli, którzy specjalizowali się w wyławianiu takiego narybku i ich trenowaniu min w czasie wolnym. Miałam dobrą szkołę więc reszta raczej na tym nie traciła, ale podejrzewam, że to raczej wyjątek niż zasada. Poza tym co stoi na przeszkodzie żeby praca była hobby? Nikt i nic nie mówi, że ma być nieprzyjemna. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:55 Niestety w szkole jest za mało pedagogów i psychologów a niektórzy mają bardzo popieprzoną sytuację rodzinną. Wychowawca nieraz przejmuje rolę psychologia i pomocy społecznej, bo młody człowiek nie ma się do kogo zgłosić i czasem zaufa właśnie nauczycielowi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:01 Wychowawca nie ma kompetencji specjalistów, jak się uda to jest zachwycony swoim działaniem, a jak sobie ktoś palnie w głowę, to on był tylko wychowawcą. Jak ktoś skatuje to uratowane maleństwo albo babcia zgotuje mu piekło na ziemi nadal będziesz z siebie dumna? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:06 Boże kochany, dlaczego ktoś ma skatować to dziecko? Adoptuje je matka uczennicy. Znam ją i jej ojca bardzo dobrze. Szaleją teraz z radości, przyszli pokazać zdjęcia i filmy z wnukiem, mają do pomocy jeszcze kilka osób z rodziny. Poza tym to przecież ich decyzja. Ja się oczywiście bardzo cieszę, ale nie miałam żadnego wpływu na tą decyzję. To jest normalna rodzina, znałam ich jako miłych i sympatycznych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:13 Przeciętny pracownik opieki społecznej czy jakiś psycholog ma więcej doświadczenia z tym co się może dziecku przytrafić w takiej miłej rodzinie z dzieckiem od nauczycielki z misją ratowania świata. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:17 No ale niestety ten przeciętny pracownik opieki społecznej ma w dupie problemy rodzinne innych ludzi. Do niego nie zwróci się żaden młody człowiek. Zwróci się do pedagoga szkolnego i wychowawcy. Do psychologa szkolnego też, ale niestety tych psychologów nie ma w szkole albo są raz w tygodniu. Jeśli się już czepiasz, to odpowiem, że u mnie w szkole wszystko jest konsultowane z pedagogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:25 Jako wychowawca masz zgłosić sprawę gdzie trzeba, a nie młody człowiek. Chcesz się bawić w ingerowanie w życie młodych ludzi i ich rodzin idź na stosowne studia. Jakie masz przygotowanie? 180 czy 360 godzin kursu czy studiow podyplomowych z pedagogiki? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:40 Sprawa została zgłoszona przez pedagoga na moją prośbę. Poparta przez dyrektora. To chyba oczywiste. Widać, że nie znasz procedur. Jesteś nową czy starą forumką w nowym ubranku, że tak się czepiasz? Nauczyciel zgłasza, dzwoni po pogotowie, pisze do odpowiedniego ośrodka, wysyła rodziców dziecka do psychiatry, prosi psychologa szkolnego o pisemną opinię. To są normalne procedury pracy w szkole i jestem w tym od 25 lat i robię to, ostatnio bardzo często, wcześniej nie było aż tylu konieczności. Co nie znaczy, że jak już nauczyciel zgłosi gdzie trzeba, zadzwoni gdzie trzeba i wie, że dziecko jest pod dobrą opieką, to gdzieś w środku nie przeżywa tego. Bo jest człowiekiem z sercem. Ale co ty możesz o tym wiedzieć. Ty sobie piszesz na forum pod zmienionym nickiem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 23:38 chocolate-cakes napisała: > Sprawa została zgłoszona przez pedagoga na moją prośbę. Daj spokój, osoba o nicku z błędem radośnie trolluje. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 20:36 chocolate-cakes napisała: > Boże kochany, dlaczego ktoś ma skatować to dziecko? Adoptuje je matka uczennicy Wiem, że to się teraz im wydaje najlepszym wyjściem, ale to jest wyjście bardzo złe. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 21:58 Dlaczego? Dziewczyna nie ma 18 lat, matka bierze dziecko pod opiekę do czasu ukończenia tego wieku, to jest mniej niż rok Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 22:03 Matka nie bierze pod opiekę, ale adoptuje .To nie jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 22:09 Powiedzieli mi, że formalnie matka zaadoptuje. Tyle wiem od tej kobiety. Że po ukończeniu przez córkę 18 lat, ona będzie formalnie matką. Początkowo była wersja zostawienia dziecka w szpitalu. Tyle wiem na razie, bo tyle chcieli powiedzieć sami, z własnej woli, bo przecież nie musieli ale chcieli przyjść, pokazać zdjęcia i powiedzieć, że po porodzie dużo zrozumieli no i było ogromne wsparcie w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 22:15 Jeżeli formalinie matka adoptuje to potem trzeba sądownie wszystko odkręcać, a to wcale nie jest takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 22:44 no właśnie choćby dlatego - a to i tak w miarę szczęśliwy scenariusz Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 22:48 Rozumiem. No ale myślę, że i tak dobrze, że dziecko nie zostało porzucone w szpitalu, bo to nie jest tak, że za dwa dni by trafiło do super rodziny. To jest w ogóle bardzo trudna sprawa i wiem, że to jest dopiero początek i nie będzie wszystko takie proste formalnie i nie tylko ale wierzę, że im się wszystko ostatecznie ułoży. Na pewno jest ogromne wsparcie ze strony szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 22:52 pewnie, że dobrze, że dziecko nie zostało porzucone. Mnie bardziej chodzi również o konsekwencje psychiczne dla wszystkich stron, jeśli rzeczywiście zdecydują się na to, by rodzice dziewczyny adoptowali. Mogą przecież wspierać córkę i jej dziecko bez adopcji. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 22:56 Kurcze no powiedzieli mi, że formalnie muszą adoptować. Nie znam się na tym. Wcześniej było naprawdę ciężko, ona nie chciała widzieć dziecka po porodzie tylko zostawić w szpitalu. No tyle tylko wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Protest nauczycieli 17.11.18, 12:47 mogą chyba być po prostu wyznaczeni na prawnych opiekunów, bez adopcji. Może też i tak będzie, a ta "adopcja" to taki skrót myślowy. Odpowiedz Link Zgłoś
annama-ria31 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 19:32 Rozumiem to doskonale, ale właśnie przez takie angażowanie się w problemy uczniów (szkoła rejonowa, problemy w domach takie, że włosy stają na głowie, opieszałość sądów i moja bezradność) mam dość, wysysa to że mnie energię, siedzi w głowie, nie potrafię rozgrywać spraw wychowawczych na zimno. Staram się o pracę w szkole średniej, mieszkam w regionie, gdzie etat nauczyciela postrzegany jest jako życiowe ustawienie się, jest nadmiar chętnych. Jeśli nie uda mi się to, rezygnuję z zawodu, lubię uczyć, ale kiedy załatwię już wszystko inne (problemy wychowawcze, wieczne akademie i inne stulecia, ciągle spotkania z niewydolnymi wychowawczo rodzicami, którzy liczą, że ja wplynę na ich dziecko, nie widząc jednocześnie, że to dziecko zachowuje się tak przez sytuację w domu) nie mam siły na nauczanie Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:53 O, to tak się ta sprawa skończyła Pamiętam ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:19 no własnie, są starsze osoby, bo młodszym się to nie opłaca. tylko, że to niezbyt dobry trend. trzymają ich pewnie niskie emerytury, to nie zagadka a w liceum to można uczyć, jeszcze tak tzw. "dobre". już widzę te tabuny starych nauczycieli w podstawówce... Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:24 W liceum naprawdę dobrze się pracuje. W szkole podstawowej nawet nie umiem sobie wyobrazić i podziwiam Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 22:58 To samo w mojej podstawówce. Powinni być na emeryturze, a uczą dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 17.11.18, 12:52 He, w szkole w której pracuję jedna emerytka została poproszona o pozostanie jeszcze przez jakiś czas, teraz ten czas się wydłuża chyba do końca roku. A jedna właśnie "wróciła" na kilkumiesieczne zastępstwo, bo nie ma kto uczyć Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:26 W każdej pracy są blaski i cienie. Zawód nauczyciela może najlepiej płatny nie jest, ale dostarcza innych pozafinansowych korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:38 Tylko o tym nikt z nauczycieli głośno nie mówi.Jedni podejmują pracę dla dobrych pieniędzy.Inni dla korzyści niefinansowych.To się tyczy wszystkich zawodów. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:42 fomica napisał: > W każdej pracy są blaski i cienie. Zawód nauczyciela może najlepiej płatny nie > jest, ale dostarcza innych pozafinansowych korzyści. Niby jakich? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:45 No jak to jakich?? A trzy miechy wakacji to mało?! Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:50 paniusiapobuleczki napisała: > No jak to jakich?? A trzy miechy wakacji to mało?! Większość znanych mi nauczycieli musi dodatkowo zapieprzać udzielając korków, więc w roku szkolnym robią dobre 1,5 etatu, żeby wyżyć. W wakacje różnie, ale wielu też bierze dodatkowe prace, typu wyjazdy jako opiekun kolonijny. To już chyba lepiej pracować na normalny etat z 26 dniami ustawowego urlopu, ale zarabiać normalne pieniądze. Sama ze szkoły uciekłam. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:53 Sorry za powtórzenie, miało być "godziwe pieniądze". Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:21 Ja jeszcze nie i chyba ze względu na wiek przekwalifikowywać sie nie będę. Chyba, że na jakąś uczelnię bym poszła. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:46 Odpowie Ci konkretnie osoba pracująca w szkole.Chyba,że interesuje Cię inny zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:58 Zdaje się, że osoba, która cię alin o to pyta, pracowała w szkole i zrezygnowała, bo tych korzyści nie było 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:01 Konkretnie miałam na myśli Twoja wypowiedź.Ty nie zrezygnowałaś Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:08 No nie. Ja po prostu lubię tą pracę. Nie chcę nigdzie indziej pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:15 Dlatego strajk nauczycieli nigdy się nie uda, co jest na rękę każdej władzy, ale przeciwko dzieciom i młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:22 A ja uważam, że strajk nie jest potrzebny. Po prostu za 5-10 lat już nie będzie tylu nauczycieli, może za 15. Starzy odejdą a młodzi nie przyjdą. No i ok. Zostaną ci, którym zależy tylko na trzech miesiącach wakacji. Będą ciągle brać zwolnienia lekarskie. Już są takie osoby. Trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:28 Nie masz dzieci czy mocno starsze, żeby pisać takie bzdury? Ponurą wizytówkę wystawiasz nauczycielom taką postawą. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 18:47 A ty masz dzieci małe czy mocno starsze? Napisz może coś o sobie. Tak, uważam, że dopiero gdy zabraknie nauczycieli za 10 lat to nasz rząd się przebudzi. Teraz nie pomoże żaden protest, bo nauczyciele nie są zjednoczeni, bo będzie raban, że jak to, moje dziecko zdaje maturę albo jest w 8 klasie, a ci psują życie młodzieży, bo durni chcą podwyżki. Sami nauczyciele też źle się czują z pomysłem strajku w czasie egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
kolor.pistacjony Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 19:16 Tu się zgodzimy, ale częściowo. Za te pieniądze w Wypizdówku Dolnym nauczyciele będą całować samorząd po stopach, ale w Górnym już nie. Tylko niewiele łączy jednych i drugich, więc będą dla nikogo partnerem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:27 Zmień perspektywę na pozawarszawska i okaże się, że wciąż jest więcej chętnych niż etatów w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:34 A to oznacza, że ile im można zapłacić ? Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 17:42 Młody nauczyciel zarabia 1500 - 1800 zł. Tylko że młodzi odchodzą z zawodu. Zostają dyplomowani z 25 letnim stażem, bo tu pensja ujdzie w tłoku. Za 10 lat dopiero będzie problem z brakiem nauczycieli, bo starsi odejdą na emeryturę a młodszych nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 22:23 starczy_tego napisał(a): > Trzymam kciuki. To wstyd, ile ci ludzie zarabiają. urzędników rozumiem też żalujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Protest nauczycieli 16.11.18, 21:28 Niestety tu akurat pisowi jest na rękę, żeby jakość państwowego kształcenia spadła na łeb na szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 22:06 lodomeria napisała: > Niestety tu akurat pisowi jest na rękę, żeby jakość państwowego kształcenia spa > dła na łeb na szyję. Kłamiesz jak najęta.Gdzie ty chodziłaś do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Ematki powinny żywo popierać! 16.11.18, 23:33 Podniesienie pensji nauczycielskich to wszak jeden z koniecznych warunków pozytywnej selekcji do zawodu nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
cudniecudnie Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 20:41 Dać im te 30% co żądają, ale w zamian niech pracują od 8.00 do 16.00. Będą mieli czas w szkole, po zakończonych lekcjach na sprawdzanie klasówek, przygotowanie tematu na następny dzień itp. itd. Nie będą narzekać na dodatkową pracę, którą zabierają do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 21:50 Ci, których znam, z radością by na takie warunki przystali - ale jakoś im nikt nie proponuje. Jak myślisz, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 22:15 >Dać im te 30% co żądają, ale w zamian niech pracują od 8.00 do 16.00 Po pierwsze są szkoły, gdzie w związku z reformą lekcje odbywają się od 7 do 1830. Jak chcesz to pogodzić z powyższymi godzinami pracy? Uczniowie mają się sami uczyć? Po drugie w szkole z ledwo 50 nauczycielami trzeba poświęcić na ten cel aż 4 sale lekcyjne. Zakładając przestrzeganie norm BHP. My nie mamy miejsca w szkołach dla uczniów, skąd mamy wziąć miejsce dla nauczycieli. I owszem. Można wybudować, wyposażyć itd. Tylko to kosztuje. Znacznie więcej niż tysiąc PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Protest nauczycieli 15.04.19, 06:26 Och jak ja bym chciala! Skonczyloby sie to siedzenie w domu po nocach i wpisywanie ocen do systemu Mialabym komputer w pracy. Idealnie. I nie byloby wywiadowek do 20:30. Bajka! Chcialabym chciala... Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 22:05 Dlatego nauczyciele nie dostaną tysiąca. Żadnych podwyżek dla nauczycieli. Pokazali , że są draniami , łobuzami i terrorystami, którzy wzięli na zakładników dzieci. Jak im nie pasuje niech zmieniają pracę na lepiej płatną.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 22:17 My jesteśmy tanie dranie, dranie tanie niesłychanie Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Protest nauczycieli 14.04.19, 22:25 niech zmienią pracę i wezmą kredyt... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli 15.04.19, 07:07 Nauczyciele nie będą strajkować bo to są niezorganizowane mięczaki. Nauczyciele strajkują - terroryści. Mięczak terrorysta. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Protest nauczycieli 15.04.19, 07:23 Obrzydliwe wyksztalciuchy zbedne w tym spoleczenstwie Odpowiedz Link Zgłoś
buursztynka.80 Re: Protest nauczycieli 15.04.19, 20:23 100/100 Bo każdy mięczak, to terrorysta! I pijak! I złodziej! Odpowiedz Link Zgłoś