Dodaj do ulubionych

Sprawdziany IV kl SP

29.11.18, 12:03
Ile sprawdzianów/kartkówek mają na tydzień wasi czwartoklasiści? Pytam, bo mój syn w ubiegłym tygodniu miał 6. (o jedną więcej bo musiał napisać zaległy sprawdzian)
W przyszłym już zapowiedziane 4, a nie wiadomo co się jeszcze wykluje. Do tego codzienne zadania domowe itp. Nie wiem jak jest u innych, dlatego pytam. Aż się boję pomyśleć co będzie później jak dojdzie więcej przedmiotów...
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 12:10
      U moich dwa duże sprawdziany/prace klasowe/testy mogą być w tygodniu i dowolna ilość kartkówek. Bywa, ze nie ma żadnej, bywa, ze jest jakaś codziennie.
      • grey_delphinum Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 12:20
        Mój jest wprawdzie w klasie szóstej, ale od lat ma taki sam system, wiec w tygodniu nie może być więcej niż 4 prace pisemne, w tym dwa duże sprawdziany (godzinne).
        A! Co ważne - nawet kartkówki muszą być zapowiadane, więc nie ma czegoś takiego jak "niezapowiedziana kartkówka".
        Uważam, ze taki system jest ok.
        • grey_delphinum Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 12:25
          Zadania domowe są często, ale niecodziennie - na weekend najmniej, nad czym zresztą ubolewam, bo wolałabym np. żeby syn pisał wypracowania w weekend, a nie w środku tygodnia (zapowiadane są np. z wtorku na piątek). Pisałam już o tym kiedyś na forum.
          Z mojej perspektywy syn ma naprawdę lajtowo w szkole (choć oczywiście zdarzają się "kumulacje" i wtedy jest gorąco).
    • elle-hivernale Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 12:18
      2-3 kartkówki tygodniowo plus 5-6 sprawdzianów w miesiącu. Plus codzienne góry zadań domowych, na weekend oczywiście też.
    • kornelia_sowa Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 13:24
      Nie ma tragedii.
      W przyszłym tygodniu ma 2 sprawdziany, w tym 1.
      Kartkowek nie licze bo obejmują material z 3 ost.lekcji czyli dokladnie tyle, ile uczen ma umiec do odpowiedzi. Bez różnicy czy ma odpowiadac pisemnie czy ustnie.

Z matematyki maja kartkowke średnio co 3 lekcje.

Zadań sporo. A syn sobie jeszcze dokłada-konkursy, kółka, treningi.

• makurokurosek Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 13:31
      Jakim sposobem twoje dziecko ma w przeciągu 2 tygodni 10 sprawdzianów skoro w klasie 4 jest 10 przedmiotów razem z wf, albo twoje dziecko wcześniej przez dłuższy czas nie miało żadnych sprawdzianów albo część z tych sprawdzianów to nie sprawdziany tylko kartkówki z 3 ostatnich lekcji
      • memphis90 Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 16:26
        No przecież pisala "kartkówek/sprawdzianów". ..? Moja córka miewa kartkówki z języków tydzień po tygodniu...
    • aguar Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 13:50
      Też mam syna w czwartej klasie, zdarzały się takie tygodnie, że coś (sprawdzian/test/ kartkówka/praca klasowa) były prawie codziennie, ale syn podchodzi do tego z marszu i prawie zawsze dostaje z tego szóstki więc jak dla mnie - luz. Prac domowych, niestety, trochę jest. Jak dla mnie mogłoby nie być, bo syn nie lubi, wystarczająco się napracuje w szkole.
    • kosmos_pierzasty Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 13:55
      Od czasu do czasu coś jest. Nawet nie wiem dokładnie. Córka ocenia, że w III kl. było trudniej, bo pani przygotowywała dzieci do słynnego szoku, związanego z przejściem do kl. IV. Czyli teraz w IV uważa, że ma luz.
      • kosmos_pierzasty Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 13:57
        Co do prac domowych, to nie odrabia codziennie. Jakieś 2-3 razy w tygodniu plus coś tam w weekend. Mówi, że tyle ma zadawane. Oceny w większości niezłe, więc się nie wtrącam.
      • nihiru Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 14:00
        Oj - mam nadzieję, że i u nas będzie podobnie, bo i nasza pani martwi się tym "szokiem".
        Już zaczęła zajęcia dodatkowe (1 godzina w tygodniu) przygotowujące do "trzecioteściku".
        Ale z drugiej strony - nie uważam, żeby dużo zadawała, czy dużo kartkówek robiła. Natomiast tego co zada - pilnuje z żelazną konsekwencjąbig_grin.
    • glanaber Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 14:21
      Kartkówki bardzo często, czasem 2-3 dziennie. Sprawdziany w każdym tygodniu minimum 1, czasem 2. W tym tygodniu 2, w przyszłym 2, w kolejnym 1.
      Praca domowa codziennie z każdego przedmiotu. W tym tygodniu padł rekord, bo jednego dnia córka odrabiała ponad 2 godziny. Do tego zadawane na każdy weekend. Jeszcze we wrześniu było tego mniej, ale od października moje 9-letnie dziecko nie miało ani jednego dnia bez pracy szkolnej. Na tzw. długie weekendy było zadawane więcej, więc wybór był: albo robić codziennie część, albo zrobić jednego dnia kilkugodzinny maraton.
      Dzieciak jest przemęczony, a ja wk..ona, bo nie tak miała wyglądać ta słynna szkoła "przyjazna sześciolatkom". A będzie tylko coraz gorzej sad
    • bei Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 15:00
      Nas kartkówki nie są zapowiadane, normalne, ze dziecko z trzech ostatnich tematów może być pytane, a kartkówka to właśnie forma sprawdzania jego wiedzy z tych trzech lekcji.
      Sprawdzianów nie pamietam. Sprawdziany zawsze po dziale, albo połówka działu gdy dział ma naście tematów. To można samemu odgadnąć przypuszczalny termin. W młodszych klasach- IV- V nie więcej niż 4 sprawdziany w tygodniu. Teraz już nieważna ilość- i tak w sezonie konkursów często są kartkówki, sprawdzian i konkurs i dzieciaki nie narzekają. Po prostu tresura zadziałała😊.
    • karotka_plus Re: Sprawdziany IV kl SP 29.11.18, 17:10
      U nas max 3 sprawdziany/prace klasowe w tygodniu. Tak wynika ze statusu szkoły. Kartkówki - dowolnie. Z historii pani na tyle miła, że je zapowiada więc wiadomo kiedy i z czego się uczyć. Najczęściej mają z przyrody, matematyki i niemieckiego te kartkówki. U nas nauczyciele wpisują sprawdziany w edzienniku. Raz zdarzyła się sytuacja, gdy mieli 3 sprawdziany w tygodniu (zapisane w edzienniku) i facet od informatyki wpisał swój ale nie zauważył, że system zmienił mu datę bo ilość sprawdzianów w danym tygodniu wyniosła 3 i tak im zrobił sprawdzian i tak, więc mieli 4. Mój ofc nieprzygotowany, poprawia ocenę od ponad miesiąca bo pan czasu nie ma...
      W przyszłym tygodniu mają mieć zaległy sprawdzian z techniki, sprawdzian z lektury, sprawdzian z religii oraz umieć piosenkę. Za dwa tygodnie sprawdzian z matematyki, i coś czuję, że w następnym tyg czeka ich kartkówa z przyrody.

Z tego, co narazie obserwuję to mają falami- spokój a potem nagle sprawdziany i kartkówki. I potem znów spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka