tanebo2.0 02.12.18, 15:58 rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/7,34962,24232766,jadowity-pajak-ukasil-mieszkanke-rzeszowa-skutki-okazaly-sie.html czytałyście? Skąd taki pająk w domu? A ocieplenie klimatu spowoduje że będzie ich więcej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hamerykanka Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 16:33 Wyglada jak brown recluse. To najgorszy jadowity pajak, z jakim sie spotykam. Jego ukaszenie powoduje gangrene. Od meza slyszalam o dwoch wypadkachw pracy, kiedy zastali ukaszeni przez te pajaki-jeden nie sprawdzil roboczych rekawic zanim zalozyl-dwa tygodnie w szpitalu pod kroplowka z morfiny, drugi mial pod koszulka i przycisnal paskiem, skutkiem byla gangrena otwierajaca dziure az bylo widac blone oddzielajaca organy wewnetrzne. Przeszedl szereg operacji, w tym przeszczepy skory. Wczoraj zabilam jednego w garazu, kiedy podnosilam rzeczy do uprzatniecia, dlatego w ogrodzie i w garazu zawsze uzywam grubych rekawic. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 16:52 Nie, w Teksasie. Ale pajak mogl trafic w kontenerze z czyms. Widzialam kiedys zdjecie ladnie zapakowanych bananow..z tanantula widoczna przez folie, wiec taki maly pajak mogl sie z latwoscia gdzies schowac. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 17:05 tanebo2.0 napisał: > I to wszystko w Polsce? zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,23791553,tropikalne-kleszcze-giganty-w-niemczech-parazytolodzy.html Będą się pojawiać różne "ciekawostki" przenoszone przez ptaki, będą przeżywać zwierzęta transportowane z owocami. Ocieplenie klimatu, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 17:11 Tylko dlaczego nie mogą to być motyle? Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 17:45 Przeciez to jest brown recluse. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9 Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 19:37 Brown recluse, to jest mówiąc po naszemu Pustelnik brunatny. Wikipededia pisze o nim tak. Pustelnik brunatny (Loxosceles reclusa) – gatunek pająka z rodziny Sicariidae; średniej wielkości (6–20 mm) ciała. Ubarwiony na brązowo, nogi długie i porośnięte rzadką szczeciną. Na grzbiecie charakterystyczny czarny znak w kształcie skrzypiec. Inną cechą charakterystyczną są trzy pary oczu. Samice są dwukrotnie większe od samców. Pająk aktywny głównie nocą, polujący aktywnie; żywi się prawie wyłącznie innymi pająkami i owadami. Dosyć pospolity w południowych i środkowych stanach USA: Missisipi, Teksas, Oklahoma, Kansas aż do Iowa. Występuje również na Bermudach i na Kubie. Jad tych pająków może powodować rozległą martwicę tkanek Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 23:39 Ukaszenie bywa tez smiertelne, srednio w roku sa jeden, dwa przypadki. Z tego co mi wiadomo ( a pajak wystepujacy w 90%domow) skutecznego antidotum nie ma. Pajak dosc przewidywalny, z charakterystyczna pajeczyna, nie lubi halasu, swiatla. Zachowywac trzeba ostroznosc przy szukaniu czegos w szafach, trzepac rzeczy przed ubraniem, sprawdzac posciel przed spaniem, reczniki. Przez kilka lat zylismy w domu, gdzie byly te pajaki, przezylismy. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 19:35 Widzialam tę babkę w jakimś programie. Ten pająk to był pustelnik pustynny i przyniosla go najprawdopodobniej w bananach. Niestety nie znalezli go, choć przeczesali cały blok. Konsekwencje sa okropne, zgnilo jej cialo to kosci, teraz ręce ma zdeformowane u niedowlad konczyn - uczy się chodzić podczas rehabilitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 19:41 Właśnie mi chodzi jakiś po ścianie w pokoju. Normalnie to miałabym lęki jak przeciętny arachnofobik, a teraz patrzę podejrzliwie czy to nie pająk-morderca. Dzięki za ten link Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 20:06 Uważaj bo zaraz napiszą że pająki to miłe zwierzątka a winna jesteś ty i zalecą ci behawiorystę. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 20:25 jak brazowy to uciekaj i podpal dom ! Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Arachnofobia rules 02.12.18, 23:48 Śmiej się, śmiej, a ja oglądam banany w sklepie, czy jakiegoś paskudztwa nie przyniosę. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Arachnofobia rules 03.12.18, 00:37 ja sie nie smieje ja dobrze doradzam ! Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Arachnofobia rules 03.12.18, 02:05 tak tak... nie ma jak chata z czarnymi wdowami i brown recluse... z występujących w Polsce naturalnie najbardziej jadowite są te występujące w przedsionkach jaskiń (zapomniałam nazwy), ale tych bałam się tylko w czasie kiedy się mocniej w speleologię bawiłam. Za to dziś jak o tym czytałam między nogami przeszedł mi spory pająk i syn miał co robić (ja ograniczyłam się do użycia strun głosowych) Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Arachnofobia rules 03.12.18, 05:49 między nogami przeszedł mi spory pająk mam nadzieje, ze nie zrozumialam do konca tego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Arachnofobia rules 03.12.18, 04:58 Pewnie jakis przyjezdny, chociaz podobno w Anglii wystepuja brown recluse spiders. Ale zeby byc ugryzionym przez jadowitego pajaka, szczegolnie w Europie, to trzeba miec niesamowitego pecha. Nawet ja, mieszkajac w Australii, na ktorej temat lekcje autor chyba przespal, bo jej nie wymienil, niespecjalnie boje sie pajakow, aczkolwiek respektuje i paluchow nie pcham byle gdzie bez rekawiczek . Natmiast nawet tutaj, nie mowiac juz o Europie, znacznie wieksza szanse ma sie na zgon lub powiklania w wyniku reakcji alergicznej na skutek ugryzienia osy, niz pajaka. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Arachnofobia rules 03.12.18, 05:51 chociaz podobno w Anglii wystepuja brown recluse spiders Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.fire Re: Arachnofobia rules 03.12.18, 06:18 Zapomniałeś dodać, że te ocieplenie klimatu to przez PiS i ich elektrownie węglowe, które oni postawili! Bo oczywiście wcześniej Polska była zasilana wyłącznie zieloną energią. Odpowiedz Link Zgłoś