angazetka 03.12.18, 14:38 Czytam dzisiejsze doniesienia i widzę sceny z "Kleru". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa_mama_jasia Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 14:47 Jakie doniesienia? Daj linka. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 14:54 angazetka napisała: > Czytam dzisiejsze doniesienia i widzę sceny z "Kleru". Ja na przykład nie widzę "dzisiejszych doniesień", ale cokolwiek by nie powiedzieli o operetkowym Jankowskim, to chyba wszystko już było. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 17:02 Serio wiedziałeś, że Jankowski gwałcił szesnastoletnią dziewczynkę, która po tym jak zaszła z nim w ciążę popełniła samobójstwo skacząc przez okno? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 18:36 livia.kalina napisała: > Serio wiedziałeś, że Jankowski gwałcił szesnastoletnią dziewczynkę, która po ty > m jak zaszła z nim w ciążę popełniła samobójstwo skacząc przez okno? Nie, takich szczegółow nie wiedziałem, ale ja w ogóle nie śledziłem jego życia, po prostu ciężko było go nie zauważyć. Toteż, jak mówię, nic jego wykonaniu mnie nie zaskoczy, w końcu to kapelan Solidarności. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 18:52 45rtg napisał: > Nie, takich szczegółow nie wiedziałem, ale ja w ogóle nie śledziłem jego życia ... Ja też nie. Kiedyś obiło mi się o uszy, że był pedofilem. Dzisiaj czytam artykuł, który jest na głównej gazecie.pl i jestem w szoku. Z artykułu: "– Ojciec pobił ją, gdy powiedziała, że jest w ciąży. Potem skoczyła – Basia miała wówczas 12 lat, Ewa prawie 16. Były koleżankami z podwórka. Basia mieszkała w XIX-wiecznej kamienicy przy Łąkowej 62, Ewa obok. Nieopodal zaczynało się Dolne Miasto – „zła dzielnica”, tu mieszkali ci, którym się w PRL-u nie powiodło." "– Była jeszcze dzieckiem – słyszę od Basi. – Jej matka powiedziała sąsiadce, że zostawiła list: „Nie będę miała dziecka Jankowskiego. Może teraz uwierzycie, że zostałam zgwałcona”. "– Wszystkich paraliżował wstyd. Nikt nie powiedział: „Ksiądz mnie dotykał tu i tam”. To były półsłówka typu: „A ty nie wiesz, co Jankowski robi?”. Ewa, gdy zaszła w ciążę, powiedziała mi: „Przez Jankowskiego mam problem”. Potem zaczęła popłakiwać, na koniec nie wychodziła z domu, tylko siedziała w oknie. Potem skoczyła." I co? – Nic. Był pogrzeb. Po jakimś czasie Jankowski zniknął." Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 15:17 Wszystko jednak nie. wiadomosci.wp.pl/ksiadz-henryk-jankowski-nie-zyje-od-osmiu-lat-dopiero-po-latach-niektorzy-zabieraja-glos-6323508739978881a Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 15:47 angazetka napisała: > Wszystko jednak nie. > <a href="wiadomosci.wp.pl/ksiadz-henryk-jankowski-nie-zyje-od-osmiu-lat-dopiero-po-latach-niektorzy-zabieraja-glos-6323508739978881a" target="_blank" Ale i tak nic w tym dziwnego. Toż to był ksiądz jak z filmów Borata. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 15:54 To długo był jeden z najważniejszych księży w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 16:06 Cóż, 90 procent ludzi wiedziało i milczeli, jak znam życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 16:16 Walesowa dobrze ujela “"W obecności kobiet i dorastających dzieci potrafił wypowiadać obleśne słowa. Byłam oburzona... Dlatego te wszystkie hece, jakie wyczyniał, mnie nie zaskoczyły i nie zgorszyły. Dziś nie chce do tego wracać, tym bardziej że Henryk Jankowski nie żyje" Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 16:11 Mnie najbardziej przeraził nie ksiądz tylko "Nie powiedziałam mamie, bo by mnie zbiła". Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 18:03 grrru napisała: > Mnie najbardziej przeraził nie ksiądz tylko "Nie powiedziałam mamie, bo by mnie > zbiła". > I jeszcze to (cytat z artykułu) " Jak wyglądał pierwszy raz? (z Jankowskim) – Chciałam uciec przez strych i wybiec drugim wejściem. Ale tym razem drzwi były zamknięte. Dopadł mnie, gdy szarpałam się z klamką. Dotykał piersi, powiedział, że pokaże mi, co to znaczy od tyłu. Wkładał ręce w majtki i próbował je zdjąć. Nie udało mu się. Pamiętam, że miałam spódniczkę na gumce, naciągnęłam majtki tak, że trzymałam je w zębach i odpychałam się rękoma. Byłam przerażona, nie rozumiałam, czego chce, co to znaczy „od tyłu”. A on mówił: „Ja ci pokażę, jak się spuścić”. Był obleśny." Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 17:14 angazetka napisała: > Czytam dzisiejsze doniesienia i widzę sceny z "Kleru". Czy nie pora usuwać pomniki!? Czy jeszcze sobie chwilę postoją... Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 17:19 Na końcu artykułu z Dużego formatu jest dopisek autorki reportażu: Korzystałam z książek: Jerzy Danilewicz, „Bursztynowy prałat”, Świat Książki, Warszawa 2014, Peter Raina, „Ostatnia bitwa prałata. Sprawa ks. Henryka Jankowskiego o molestowanie osób małoletnich w świetle dokumentów”, Dzieszko.com, Rzeszów 2013 Czyli to nie jest jakaś nowa sprawa, i nie jest związana z filmem Kler i tym, że teraz to o tym głośno bo kiedys o tym nie mówiono. Mówiono. Jak widać, mówiono. I bardzo szybko sprawę uciszano, w sensie: nie nadawano jej rozgłosu. No i prokuratura, która wszystkie sprawy umorzała. .... Straszne O ile o Paetzu wiedziałam, (przez ten skandal mój ślub się opóźnił o kilka miesięcy), tak o Jankowskim nic, a nic. Mój tata w grobie sie przeraca ( moim rodzinnym domu może kultu Jankowskiego nie było, ale z pewnością dla mojego taty to był ogromny autorytet, bo przecież związany z Solidarnością, walką z komunizmem) Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 17:20 A może Smarzowski na podstawie właśnie tej sprawy nakręcił film? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 17:52 Nakręcił na podstawie faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 18:00 A sprawa Jankowiskiego, jego oskarżenie, wypowiedzi świadków, a przede wszystkim ofiar, to nie są fakty? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 18:12 A ta sprawa to nie fakty? To przecież nie jest tak, że Smarzowski wziął te historie 1:1 i zrobił film. Tylko z kilkanaście różnych spraw sfabularyzował i poskładał w całość. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Jestem w szoku 03.12.18, 17:59 Właśnie czytam ten długi artykuł na głównej stronie gazety.pl wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,24228640,sekret-swietej-brygidy-dlaczego-kosciol-pozwalal-ksiedzu-jankowskiemu.html#s=BoxWyboMT Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Jestem w szoku 03.12.18, 18:08 I pomnik mu postawili...przecież ludzie wiedzieli... Wiedzieć i nie protestować?.To też zwyrodnialstwo. Kiedy w końcu ci ,co wiedzą i milczą "bo to nie moja sprawa" to zrozumieją? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Jestem w szoku 03.12.18, 18:17 raczek47 napisała: > I pomnik mu postawili...przecież ludzie wiedzieli... Też tego nie ogarniam. Jeszcze mogę zrozumieć, że jak mu pomnik stawiali, to niewielu ludzi wiedziało, a ci co wiedzieli nie odważyli się zaprotestować. Ale dzisiaj, kiedy dużo ludzi wie, nie rozumiem dlaczego ten pomnik jeszcze stoi. Burzyli pomnik stawiane w PRL-u, a ten dlaczego stoi. Pedofil ma pomnik i nie przeszkadza. Taki pomnik Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Jestem w szoku 03.12.18, 21:21 Bardzo mi przykro ale w Trójmieście zawsze było wiadomo, że to pedofil. Oczywiście, pewnie nie wszyscy ale ogólnie sporo się o tym mówiło. O jego stosunku do ludzi stojących niżej w hierarchii niż on, też. Moja koleżanka nauczycielka w latach 90tych ze swoją klasą jakoś z nim współpracowała, Jasełka czy inne brednie w tym stylu. Był wyniosły i nauczycielki traktował z wyższością. Źle się do nich odzywał. No i jego Bogiem była kasa. Nikt go nie tykał, bo był jakąś tam legendą Solidarności. Dla mnie postać grana przez Mohra w Klerze, to ewidentne nawiązanie do Jankowskiego. Chociaz po smierci dostal po nosie, zwykla świnia. Nienawidzę kościoła katolickiego, od lat nie mam nic wspólnego z tą patologią i nie mogę zrozumieć ludzi, którzy udają ślepych. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Jestem w szoku 04.12.18, 17:06 Paweł Adamowicz jest prezydentem Gdańska od dwudziestu lat. Mocno związanym z kościołem... Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Jestem w szoku 04.12.18, 20:08 Podobno był ministrantem u Jankowskiego i Gocłowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 18:01 jakoś mnie to zupełnie nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 18:50 W ten oto sposób maszyna czasu przeniosła nas w lata 20-te XX wieku do Rosji Sowieckiej. Podobne teksty można było przeczytać w piśmie "Bezbożnik" wydawanym w masowym nakładzie. Tak więc nic nowego, jeżeli chodzi o metody walki z Kościołem. Ba - podobne teksty znane są od stuleci. Raptownie po latach ludzie odzyskują pamięć. Zadziwiające . Natomiast jeżeli chodzi o ks. Jankowskiego proponuję zwrócić się do naszego szacownego noblisty. Przecież ten wzorzec demokracji na pewno zna prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
j_malec Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 20:22 Sugerujesz że kościół, kapłani i pedofilstwo w kościele są jednością ? A tym samym potępiając pedofilów w kościele, potępia się sam kościół i wszystkich księży ? Ciekawy pogląd. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 21:34 Idioto, to nie są metody walki z KOŚCIOŁEM! Ci z Australii to ludzie Kościoła, w artykule jest napisane, że aktywnie starają się o beatyfikację Kaczkowskiego (i słusznie, bo to był wspaniały człowiek). Kościołem bardziej była ta dziewczynka, która popełniła samobójstwo niż jej oprawca. Zauważ, że film Smarzowskiego też nie nosi tytułu "Kościół". Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 21:50 > Kościołem bardziej była ta dziewczynka, Co ty gadasz? Jakim kościołem? Gdzie ją miał i ma kościół? Co dla niej zrobił ktokolwiek związany z kościołem? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 14:46 > Co ty gadasz? Jakim kościołem? Normalnie. Kościół to - z definicji - wspólnota wierzących. Dziewczynka prawdopodobnie była wierząca; czy wierzący był Jankowski to nie wiemy, ale najwyraźniej nie żył wg zasad wiary, więc może nie. Ergo, dziewczynka ma większe prawo być zaliczana do Kościoła. (Nie "kościoła", jak napisałaś - kościół małą literą to budynek. Ale u asfiksji był na początku zdania, więc mogłaś się nie zorientować.) Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 15:51 Katriel, ja wiem, że Ty Wierzysz I oszukujesz sama siebie. Ale spójrz w lustro i odpowiedz na pytanie sama sobie: komu stawia się pomniki? Kogo się hołubi? W ilu kościołach wspomniano choćby o ofierze? Ilu biskupów zabrało się uczciwie za czyszczenie swojego kawałka stajni augiasza? I nie próbuj wciskać kitu o mitycznej wspólnocie wiernych. Wspólnota bowiem jest wtedy, kiedy jest wsparcie. Jakie wsparcie od wiernych otrzymało to biedne dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 16:41 szarsz napisała: > > I nie próbuj wciskać kitu o mitycznej wspólnocie wiernych. Wspólnota bowiem jest wtedy, kiedy jest wsparcie. Jakie wsparcie od wiernych otrzymało to biedne dziecko? I gdzie był/jest ten wszechmogący Bóg. Dlaczego pozwala na to wszystko. Odpowiedź: nie ma żadnego Boga. Boga stworzyli/wymyślili ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 16:21 jak ty elka mozesz w lustro patrzec i nie rzygac ? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Dobrze że Agora tonie 03.12.18, 18:53 Nie pomaga kasa z kin.Żyją tylko z wyprzedaży majątku.Ciągłe bzdety o księżach ,kościele .Jedynie Boga nie ruszają.Bieda panie i panowie.Kiedyś w Wyborczej było rzetelne dziennikarstwo.Można było poczytać fajne artykuły .Wyborcza zniżyła się poziomem do Faktów.Teraz cyngle Michnika piszą wkoło Wojtek .Kościół ,księża i PIS .Od rana do wieczora to samo.Ponad 20 lat tu jestem .Ale takiego hejtu i zakłamania wcześniej nie było.Ludzie na forach zwracali się do siebie grzeczniej. Można było porozmawiać. Przykro co się teraz na tych forach wyprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Dobrze że Agora tonie 03.12.18, 19:02 taniarada napisał(a): > Nie pomaga kasa z kin.Żyją tylko z wyprzedaży majątku.Ciągłe bzdety o księżach > ,kościele .Jedynie Boga nie ruszają. A wystarczyłoby zastosować się do własnych nauk "prawda nas wyzwoli" i gazety nie musiałby odwalać roboty za kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
j_malec Re: Dobrze że Agora tonie 03.12.18, 19:14 Wyborcza nie tyle obniżyła poziom do faktów, ile wyrównała do poziomu wSieci, czy Gazety Polskiej. Tam to dopiero były jazdy na rząd i każdego kto nie pluł jadem na Tuska. Ale ty tego pewnie nie widziałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Dobrze że Agora tonie 03.12.18, 20:12 jak dla ciebie gwałty na dzieciach na które nie reagowano to "bzdety" to gratuluję moralności Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Dobrze że Agora tonie 04.12.18, 14:06 Odezwała się ta, co to się grzecznie zwraca i nie hejtuje. Taką krótką masz pamięć? Może poczytaj swoje posty. I oczywiście wiadomo, że rzetelne dziennikarstwo jest wtedy, kiedy chwalą PiS i złego słowa nie napiszą o księżach i kościele. Amen. A prawicowa prasa jest przecież mega rzetelna. Po co się katujesz i czytasz inną? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 18:53 Przecie to pierwowzór księdza kapelana Solidarności z „Kleru”. Dla mnie to było w czasie filmu oczywiste. Tam ten wątek losów ofiar był: jeden się zapił, drugi powiesił. To, niestety, nie fikcja. A o pomniku nie wiedziałam. Chętnie poszłabym go potraktować odpowiednio. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 21:54 szeptucha.z.malucha napisała: > Przecie to pierwowzór księdza kapelana Solidarności z „Kleru”. Dla mnie to było > w czasie filmu oczywiste. > Tam ten wątek losów ofiar był: jeden się zapił, drugi powiesił. > To, niestety, nie fikcja. > A o pomniku nie wiedziałam. Chętnie poszłabym go potraktować odpowiednio. Dla mnie to właśnie oczywiste nie było. Ale dlatego, że nie wiedziałam wcześniej o Jankowskim. Nic ale to nic. (o Paetzu- owszem). Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 21:58 Ja też nie wiedziałam nic. Znaczy wiedziałam o antysemityzmie i uwielbieniu mamony, ale o pedofilii nie. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 05:51 No a ja się zdziwiłam, że pewien były ksiądz podądził w tym wątku o szkalowanie pamięci ks. Jerzego (bo kazania dla Solidarności). Zaskoczyło mnie, że on nie wie o kogo chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 08:21 Ja też nie wiedziałam o Jankowskim. O antysemickich poglądach owszem, ale nie o pedofilii. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 18:59 Rzygać się chce, jak sobie człowiek uświadomi, że tacy ludzie byli moralnymi przewodnikami Polaków. Mam tylko cichą nadzieję, że dzisiaj coś takiego już by nie przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 21:51 oczywiście, że by przeszło i przechodzi każdego dnia. Ile matuś szykuje swoje córunie do komunii właśnie teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Ksiądz Jankowski 05.12.18, 16:43 A mnie ciekawi kogo puka Tadzio z Torunia, bo celibat pasuje do niego jak zycie w ubostwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 19:35 Dużo księży molestuje za wiedzą kolegów z parafii i za wiedzą przełożonych. Nie karzą ich, nie oddają pod sąd, co najwyżej przenoszą do innej parafii. To są realne zbrodnie. To jest zbrodnicza organizacja. Zawsze taka była. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 19:49 mama-ola napisała: > Dużo księży molestuje za wiedzą kolegów z parafii i za wiedzą przełożonych. Nie karzą ich, nie oddają pod sąd, co najwyżej przenoszą do innej parafii. To są realne zbrodnie. To jest zbrodnicza organizacja. Zawsze taka była. Z artykuły, który ciągle czytam (jest bardzo długi). "Biskup powiedział mi kiedyś, że Jankowski jest homoseksualistą. Pedofilia była wtedy poza zasięgiem wzroku. A najważniejsze było „dobro Kościoła”. Obowiązywała instrukcja „Crimen sollicitationis” z 1962 roku: „W sprawach dotyczących przestępstw seksualnych osób duchownych należy bardziej niż zazwyczaj dbać o to, by postępowano w nich z zachowaniem najściślejszej tajemnicy, kiedy zostaną już rozstrzygnięte, pozostaną pod zobowiązaniem wiecznego milczenia. Wszyscy, którzy uczestniczyli w jakikolwiek sposób w ich osądzaniu lub dowiedzieli się o tych sprawach z racji swojego urzędu, są zobowiązani do zachowania nienaruszalnego i najściślejszego sekretu, nazywanego sekretem Świętego Oficjum, pod karą automatycznej ekskomuniki”. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 19:57 Każda inna zbrodnicza organizacja juz dawno zostałaby zdelegalizowana. A ta - nie. Bo ludzie nadal ją utrzymują. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 23:09 Matko co za niemoralna, obrzydliwa instrukcja..... I jak prześlicznie wyznaczyła szlak tego ukrywania, przenoszenia, uciszania ofiar... fuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 09:41 Co za banialuki. "Pedofilia była wtedy poza zasięgiem wzroku. Obowiązywała instrukcja "Crimen sollicitationis". No i własnie - dochodizmy do sedna sprawy. Ciekawe, czy aytor pofatygował się i zapoznał się z trescią rzeczonej instrukcji? Otóż nie ma w niej nic co by sugerowało, iż nakazuje ona ukrywać przypadki pedofilii w Kościele. Jest to jedynie opis procedury wewnątrzkościelnej związanej z wykorzystaniem tajemnicy spowiedzi. Konkluzja w tym przypadku jest oczywista : "Ma być pozbawiony wszelkich beneficjów, godności, prawa do głosu aktywnego i biernego, w bardziej bolesnych przypadkach ma on zostać poddany nawet redukcji do stanu świeckiego (degradatio). Tak stanowi Kanon 2368, § 1 Kodeksu Prawa Kanonicznego." - gdzie jest tutaj mowa o tuszowaniu tego typu przestępstw? W rzeczonej instrukcji jest mowa także o skutkach prawnych . Zamiast wyciagać armaty może warto zapoznać się z stanem faktycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 15:44 No biedniusi, godności pozbawion. Poplacze się z żalu Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 19:57 A czy poza pozbawieniem godności, czy benefitów( czy jakoś tak), i innych pierdół, jest coś o zgłoszeniu przestępstwa na policję? Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 20:09 mama-ola napisała: > To jest zbrodnicza organizacja. Zawsze taka była. I zawsze taka będzie! Amen Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 19:51 Jezu, co za ohyda. Brak mi słów by określić jak bardzo się brzydzę polskim klerem. Odpowiedz Link Zgłoś
j_malec Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 20:24 Ale jeszcze bardziej ohydni są ci, co bronią takich pedofilów. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 22:24 Straszne 😞 A zwróciłyście uwagę na ten fragment artykułu Mimo że biegła psycholog sugerowała, że Sławek zataił, co działo się między nim a prałatem, zwyciężyła opinia innego biegłego. Profesor Zbigniew Lew-Starowicz napisał: „Zachowanie polegające na całowaniu w usta, klepaniu po pośladkach, przyciąganiu mocno do siebie i jednocześnie przytulaniu do klatki piersiowej oraz głaskaniu po twarzy miały charakter publiczny. Wyżej wymienione zachowania księży wobec chłopców są dość często spotykane i w wielu przypadkach nie mają charakteru seksualnego, bywają formą okazywania bliskości”. Nigdy nie darzyłam wielką sympatią Starowicza, ale po tym czuje do niego obrzydzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 22:30 Starowicz nie miał innej opcji, bo by go zniszczyli. Musiał iść na kompromis by móc ratować innych. Coś za coś. A ty miej pretensje do kościoła oraz rodziców ofiar, którzy mataczyli i ukrywali na równi z kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 23:10 A ratowal? Calkiem serio pytam, bez zlosliwosci? Cos za cos, to bylo w tym przypadku zadbanie o wlasna kariere, czy o ofiary pedofilii? Odpowiedz Link Zgłoś
borem.lasem Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 23:31 On kiedyś miał inny front, teraz ma inny. Przepraszał za próby leczenia ludzi z homoseksualizmu, więc być może i to był jego ówczesny pogląd? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 23:44 A spoleczenstwo polskie wciaz glosuje nogami i zawartoscia portfeli. Wciaz chodzi do kosciolow, slucha tych facetow, sposrod ktorych niejeden zachowuje sie zapewne podobnie do HJ, daje na tace, stawia kolejne swiatynie, chrzci dzieci, posyla na religie etc. etc. etc. Oburzanie sie na truchlo HJ nie zmieni "here & now". Dlugo nie trzeba bedzie czekac na watki na emamie o przygotowaniach do I Komunii, klotniach w rodzinach i innych atrakcjach, ktore i tak w koncu sprowadza sie do kontynuowania brainwashing kolejnych pokolen tudziez wspierania zywa gotowka takich jak ow HJ et consortes Ludzie maja wybor: moga przestac chodzic na msze, do kosciolow, moga powypisywac dzieci ze szkolnych religii, duzo moga ... ale co z tego, ze moga skoro tego nie robia? Likwidacja pomnika HJ niewiele tu zmieni Life. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 00:33 Racja. Hipokryzja ma się świetnie w narodzie. A ematka jest tego świetnym przykładem, w temacie okołokościołowym. Odpowiedz Link Zgłoś
borem.lasem Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 08:08 No właśnie tego nie rozumiem, często ludzie sami nie praktykują, a wtłaczają w to swoje dzieci, bo co inni powiedzą, co powiedzą ich rodzice, dziadkowie. Zrzucają z siebie odpowiedzialność za to co robią, w imię powszechnego trendu. Nie mnie oceniać, ja swoją drogę wybrałam. I nie posiłkuję się opiniami innych (np. ochrzcij, co ci szkodzi, poślij na komunię, a później wypisz z religii i miej spokój). Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 14:17 Pamiętam komentarz Starowicza w sprawie gwałtu na autospopowiczce. Dosłownie nie przytoczę, ale ubolewał, ze przez lekkomyślność dzieczyny ten nieszczęsny gwałciciel miał złamane życie i karierę. Tak ze ten Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 07:51 > Starowicz nie miał innej opcji, bo by go zniszczyli. Wzruszyłam się nad jego losem, naprawdę > A ty miej pretensje do kościoła oraz rodziców ofiar, którzy mataczyli i ukrywali na równi z kościołem. A czy ja twierdzę, że tylko (lub głównie) Starowicz jest winny w tej sytuacji? Zwróciłam po prostu uwagę na kolejny element mechanizmu, który mielił/mieli ofiary, a przestępców zwalania od odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 09:16 Dokladnie - wybral siebie i swoja kariere zamiast losu mnogiej ilosci dzieci. Slabo mi. Nigdy go nie lubilam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 12:26 Starowicz nie miał innej opcji, bo by go zniszczyli. Musiał iść na kompromis by móc ratować innych. Coś za coś. A kogo innego on ratowal? Niestety fakty sa takie, ze i policja, i sady, prokuratura drza na widok sutanny.Jest to bardzo s mutne, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 19:03 Bo by go zniszczyli... czyli znów, lepiej codziennie rzygać z obrzydzenia na widok własnej ohydnej mordy, niż być uczciwym, ale bez kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 23:45 Rzygać się chce. Jeden warty drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
olaf2011 Re: Ksiądz Jankowski 05.12.18, 12:49 Może nie należy tak szybko osądzać człowieka?? Dziś na WP: wiadomosci.wp.pl/seksuolog-lew-starowicz-tlumaczy-sie-z-opinii-o-ks-jankowskim-nie-byla-tak-laskawa-6324217795602561a Odpowiedz Link Zgłoś
olaf2011 Re: Ksiądz Jankowski 05.12.18, 13:20 Niemniej, jakże łatwo jest wyrwać zdanie z kontekstu, i opinię sobie dorobić nt. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Ksiądz Jankowski 05.12.18, 13:10 Mnie to akurat specjalnie nie zdziwiło. ta wypowiedź pasuje mi do lat 50', czyli miejsca skąd profesor pochodzi i na co dzień przebywa. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 23:02 Cóż za piekny przykład praktycznej nauki pojmowania tzw. "wartości europejskich" przez naszych demokratów. Zadziwiające, tam gdzie są dowody na piśmie, własnoręczne podpisy twierdzicie, że to sfingowane i kłamstwo. Jezeli zas chodzi o księży wystarcza tylko słowa, sprawnie napisany reprotaż i następuje lincz medialny. A gdzie dowody? Może na początek trzeba przeprowadzić śledztwo, zebrać wiarygodny materiał a potem oskarżać? To na tym ma polegac praworzadność w wydaniu lewackim? Chociaz dlaczego dziwię się - jezeli twórców stanu wojennego potraficie uważac za "ludzi honoru" to wasz system wartości stoi po prostu na głowie. Jak to dobrze, że tacy ludzie nie będą miec już żadnego wplywu na rzady w naszym kraju, a może nawet i w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Ksiądz Jankowski 06.12.18, 08:06 Naprawdę aż tyle płacą za trollowanie, że takiego głupka z siebie robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Ksiądz Jankowski 03.12.18, 23:31 Sądzisz, że to powoduje u niej/jego jakiś dyskomforcik moralny? Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 08:32 No właśnie najbardziej obrzydliwe w tej historii jest to, że WSZYSCY wiedzieli i wszyscy go kryli, otoczenie, współpracownicy, przełożeni, rodzice tych dzieci, a w końcu biegli i prokuratura. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 09:24 Oczywiście, wszyscy wiedzieli i milczeli. Zapewne czekali na pojawienie się dzielnych dziennikarzy z GW i dopiero teraz ośmielili się mówić. A może zostało już przeprowadzone śledztwo i dowody są nie do obalenia? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 12:09 Żałosny obrońco gwałciciela i pedofila, może w twojej Rosji prokuratura prowadzi śledztwa przeciw zmarłym, w Polsce - jak na razie - nie. Nb. jakbyś się z artykułem zapoznał, to byś wiedział, organ prowadzący żałuje ci tych paru groszy na cyfrową prenumeratę? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 12:52 Ty tak na serio z tą obroną gwałcicieli? Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.00 Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 20:33 Elka przestań już piep..ć, bo się ośmieszasz. Pół Gdańska wiedziało, że Jankowski to zboczeniec. Tylko że to głównie wiedziały osoby, które były bliżej kościoła, takie bogobojne jak Ty. W dup.ie miały krzywdę tych dzieci. Guru był najważniejszy. Cholerny motłoch klęczący przed pedofilem. Kościół katolicki to sekta, taka sama jak inne, tyle że najpopularniejsza na świecie. Do sekt należą ludzie słabi, którzy potrzebują przewodników, nawet zboczeńcow. Obrzydliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 11:55 cruella_demon napisała: > No właśnie najbardziej obrzydliwe w tej historii jest to, że WSZYSCY wiedzieli > i wszyscy go kryli, otoczenie, współpracownicy, przełożeni, rodzice tych dzieci > , a w końcu biegli i prokuratura. Wiedzieli, a nawet tuszowali. To się nazywa "potężna pozycja społeczna." Xsioonc Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 09:19 A to przypadkiem nie jest mowa nienawiści? Uprzejmie zwracam uwagę, że nie znajdujesz się na manifie tzw obrońców demokracji. Wśród cywilizowanych osób obowiązują inne standardy. Przypominam także, że w praworządnym i demokratycznym kraju nie poslugujemy się domniemaniami czy też insynuacjami lecz dowodami. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 09:23 Uprzejmie przypominam, ze nie znajdujesz się w kościele, ani na zlocie pisu. Tu bronienie gwałcicieli nie jest mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 09:31 Uprzejmie przypominam, że praworzadnym kraju potrzebne są dowody - znasz takie slowo? DOWODY? Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 14:15 1elka26 napisał(a): > Uprzejmie przypominam, że praworzadnym kraju potrzebne są dowody - znasz takie > slowo? DOWODY? Jednym z najczęściej przeprowadzonych dowodów w toku postępowania przygotowawczego jest dowód z zeznań świadka. Kodeks postępowania karnego wyraźnie określa co może być dowodem w postępowaniu karnym. Dopuszczalnymi dowodami w postępowaniu karnym są: ...... -Zeznania świadków; Odpowiedz Link Zgłoś
kotomama Temat tabu 04.12.18, 12:08 Ilość wpisów w tym wątku świadczy jak ludzie w Polsce mają wdrukowany lęk przed tymi facetami w czarnych sukienkach. Wątek dotyczy jednej z najgorszych zbrodni a liczba wpisów to około 60(odliczam wpisy debili takich jak elka). Zresztą to nie pierwszy przykład jak niewygodny to jest temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Temat tabu 04.12.18, 12:13 "Jednej z najgorszych zbrodni" - nie przesadzasz aby? Ludzkość i pojedyncze jednostki popełniali zbrodnie nieporównywalnie większe. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Temat tabu 04.12.18, 13:33 Tak, molestowanie dzieci to jedna z najgorszych zbrodni jakiej sie mozna dopuscic. Niszczy sie na zawsze w ten sposob czlowieka. Plus, niestety, czesto produkuje sie kolejnych zboczencow. (Znaczna czesc przestepcow seksualnych byla wykorzystywana seksualnie w dziecinstwie). Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Temat tabu 04.12.18, 14:12 Mimo wszystko może jednak zarezerwujmy ten termin dla ludobójstwa i podobnych zbrodni przeciw ludzkości? Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Temat tabu 04.12.18, 14:22 Dlaczego? Ludobojstwo jest gorsze, bo... bo co? o skale chodzi? Czyli np masowe ludobojstwo, to najgorsza zbrodnia a pojedyncze zabojstwo ze szczegolnym okrucienstwem- juz nie? Nie lapie o co ci chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Temat tabu 05.12.18, 13:20 Kwestia skali - a co za tym idzie zwielokrotnienia poszczególnych okrutnych czynów w setkach, tysiącach i dziesiątkach tysięcy - też. Ale nawet sama piszesz o "pojedynczym zabójstwie ze szczególnym okrucieństwem" jako "najgorszej zbrodni", więc tych "najgorszych" może być wiele (i naprawdę nie chcę tu wypisywać, jakie), i to już ze skutkami nawet teoretycznie nieodwracalnymi, jak śmierć czy ciężkie kalectwo. Molestowanie dzieci - choć okrutne i obrzydliwe - niekoniecznie musi mieć skutki nieodwracalne. Miejmy też w pamięci, że spora część spośród naszych dalszych przodkiń doświadczyła gwałtu, często w młodym wieku, nawet jeśli było to "tylko" wymuszenie współżycia przez prawowitego małżonka. I przynajmniej część z nich jakoś sobie z tym poradziła. Ja nie umniejszam cierpienia tych dzieci i młodych ludzi ani nie twierdzę, że nie jest to ciężkie przestępstwo. Chodzi mi wyłącznie o nienadużywanie wielkich kwantyfikatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Temat tabu 04.12.18, 13:31 Nie mam lęku, ale tez nie odczuwam potrzeby, żeby się wypowiadać. Moje dziecko jest nieochrzczone, na katechezę uczęszczać nie będzie. Problem mnie nie dotyczy. Niech się martwią matusie, które nie chcą "żeby dziadkom było przykro". Chcącemu nie dzieje się krzywda. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Temat tabu 04.12.18, 13:57 martishia7 napisała: > Chcącemu nie dzieje się krzywda. Bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Temat tabu 04.12.18, 14:54 Wiem, że to dość kategoryczne podejście, ale jakoś nie potrafię wykrzesać więcej empatii. Jedyne co przykre, to oczywiście to że "chcącym" są dorośli, a krzywda dzieje się dzieciom. Może gdybym dziś sytuacja była jak 30, ba, nawet 20 lat temu, to mogłabym zrozumieć, że rodzice nie wiedzą, co czynią. Dziś - kiedy szambo już wybiło w wielu krajach świata - z naszym włącznie, to sorry, ale każdy kto chociaż umie składać litery, wie w czym uczestniczy i do czego swoje dzieci posyła. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Temat tabu 04.12.18, 15:03 No to też właśnie - tu krzywda nie dzieje się chcącemu, tylko bezbronnemu. Z pozostałą częścią się zgadzam, ale niestety przynajmniej u części rodziców-katolików uruchamia się dysonans poznawczy - nawet tu na forum padały teksty w stylu "ojej, a nasz ksiądz to jest super". Tymczasem skala tego zjawiska robi się zatrważająca. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Temat tabu 05.12.18, 14:50 Rozumiem. Ja po prostu daję sobie moralne prawo do wyłączenia się od martwienia się o dzieci, jeśli osoby bardziej do tego powołane (rodzice), uważają, że "no problemo". Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 12:11 No niestety, to była typowa sytuacja pt. "Wszyscy wiedzieli". Jankowski chętnie robił za sponsora i mentora mojego liceum, na uroczystości szkolne targaliśmy fotel dla niego, żeby zasiadł godnie w pierwszym rzędzie. Cała reszta, łącznie z innymi oficjelami, na krzesełkach. Co jakiś czas któryś uczeń głośno powiedział nauczycielom co sądzi o zapraszaniu takiego człowieka, to udawali, że nie słyszą. Dyrektorka latała pierwsza dygać i całować pierścień. Potem pracowałam z osobami osobiście odpowiedzialnymi za tuszowanie tej ostatniej afery z chłopakiem. Tu znów całe miasto wiedziało, w tym nauczyciele, psychoterapeuci, psycholog szkolny, policjanci. Kompletnie ich paraliźowało, sprawa sama zamiatała się pod dywan, zaczęła się ciężka choroba, szpitale, aż w końcu Jankowski zmarł. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ksiądz Jankowski 04.12.18, 20:05 I co, stawiano mu pomnik i nikt nic? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś