Dodaj do ulubionych

Imię Abcde

04.12.18, 23:20
www.infolinia.com/dziewczynka-o-imieniu-abcde-wysmiana-na-lotnisku
Jak wam się podoba imię?
Obserwuj wątek
    • kandyzowana3x Re: Imię Abcde 04.12.18, 23:24
      Latwe do spellowania to zawsze plus
      • taki-sobie-nick Re: Imię Abcde 04.12.18, 23:32
        kandyzowana3x napisała:

> Latwe do spellowania to zawsze plus

Po polsku: literowania. Sama mamusia ma na imię Traci, ja myślałam, że to się pisze Tracy i że to jest zdrobnienie.
    • bigzaganiacz [...] 04.12.18, 23:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • thea19 Re: Imię Abcde 04.12.18, 23:28
        miala raczej kiepskie tempo, skoro przez cala ciaze zdazyla wymyslec poczatek abecadla
      • beneficia [...] 04.12.18, 23:45
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kropkacom Re: Imię Abcde 05.12.18, 07:47
        Czyżby to było osobiste? big_grin
        • bigzaganiacz Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:19
          moze smieja sie dzieci z dzesiczki czy tam andzeli
          • kropkacom Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:35
            To twoje dzieci?
      • maslova Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:18
        > Tempa dzida

Ahahaha big_grinbig_grinbig_grin Przyganiał kocioł garnkowi big_grin
    • miss_fahrenheit Re: Imię Abcde 05.12.18, 01:36
      taki-sobie-nick napisała:

> Jak wam się podoba imię?

Odrobinę zachowawcze. Mogli ją nazwać Qwerty.
      • yellowanna Re: Imię Abcde 05.12.18, 02:57
        😀
      • szorstkawelna Re: Imię Abcde 05.12.18, 22:51
        😀
      • droch Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:45
        Albo z francuska: Azerty. I pewno mało kto spoza krajów francuskojęzycznych zorientowałby się, że z tym imieniem coś nie halo.
    • majenkir Re: Imię Abcde 05.12.18, 01:59
      Naprawde nie wiem co mysla rodzice dajac dzieciom dziwaczne imiona. Ogladam taka babke na YT, ktorej dzieci to:
      Leonardo, Cleopatra, Jerusalem, D'Artangnan, Shakespeare, Romeo, Nefertiti, King James, Aphrodite i Omega. big_grinbig_grinbig_grin
      • minniemouse Re: Imię Abcde 05.12.18, 02:11
        znaczy ma dziesięcioro dzieci? ludzkich?
        no dobra, ale nawet, to co dziwnego w Leonardo, Cleo, Romeo, Aphrodite (Ditta?, Frodi/a?) ? nawet James bez Kinga jest ok.
        pozostale owszem, nieco dziwne smile ma fantazje kobita.

Minnie
          • 35wcieniu Re: Imię Abcde 05.12.18, 06:08
            Widzialam ja, ale to jest konkretnie pokrecona hostoria, jak sie blizej zainteresujesz jej mezem to zobaczysz. Zagraniczne internety wrza.
            • majenkir Re: Imię Abcde 05.12.18, 16:41
              Wiem, jestem na bieżaco big_grin wink
            • minniemouse Re: Imię Abcde 05.12.18, 23:31
              35wcieniu napisał(a):
              > Widzialam ja, ale to jest konkretnie pokrecona hostoria, jak sie blizej zainteresujesz jej mezem to zobaczysz. Zagraniczne internety wrza.

dzieci - ladne dzieci, widac ze maja korzenie Vikingow smile
              a o co chodzi z jej mezem?

Minnie
              • majenkir Re: Imię Abcde 07.12.18, 23:25
                Maz (i jego matka) sa zalozycielami jakiegos kultu. Mial fajne wink videos na YT, ale jak zaczal sie tam robic ruch, to pokasowal big_grin, a na jego IG na kazdym zdjeciu byl napis "the end is near".
                • minniemouse Re: Imię Abcde 07.12.18, 23:41
                  np tak. teraz nie dziwe sie dlaczego ciagle tam o Bogu itd. rozumiem jak ktos religijny, wierzy w Boga, w koncu mam znajomych katolikow ale tu mi juz zalatywalo co najmniej Waco uncertain

Minnie
          • ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 06:54
            Wyglada strasznie nienaturalnie - wszystko takie biale i puste...
        • ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 06:53
          King tez jest normalnym imieniem.
          • tak_to_nowy_nick Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:26
            Mówiono o nim King, w mieście Świętej Wieży...
          • mama.nygusa Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:35
            A king w Polsce tez jest normalym imieniem?
            • edelstein Re: Imię Abcde 08.12.18, 09:23
              A kogo obchodzi polski stosunek do imion?
      • gryfna-frelka Re: Imię Abcde 07.12.18, 09:55
        Ogladalam to samo, dokladnie ten odcinek z jej kanalu! I ogladajac zastanawialam sie co inne matki powiedzialyby o tym ze dzieci dluzszy czas grzecznie leza na dywaniku w kuchni w czasie ubierania... I innych takich kwiatkach.
        • ichi51e Re: Imię Abcde 07.12.18, 22:21
          Przeciez to jest montowane raczej zaklad ze tak nie leza same z siebie
          • majenkir Re: Imię Abcde 07.12.18, 23:26
            Podobno leza. Z komentarzy sie dowiedzialam, ze jest cos takiego jak "blanket training"
            • ichi51e Re: Imię Abcde 08.12.18, 19:08
              Coz moze leza ale na filmie to jest montaz
      • milamala Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:38
        majenkir napisała:

> Naprawde nie wiem co mysla rodzice dajac dzieciom dziwaczne imiona.

Zapewne tacy rodzice naprawde nie wiedza co mysla rodzice dajacy swoim dzieciom imiona wyswiechtane, ktorych pelno na kazdym rogu.
        • taki-sobie-nick Re: Imię Abcde 07.12.18, 19:44
          milamala napisała:

> majenkir napisała:
          >
          > > Naprawde nie wiem co mysla rodzice dajac dzieciom dziwaczne imiona.
          >
          > Zapewne tacy rodzice naprawde nie wiedza co mysla rodzice dajacy swoim dzieciom
          > imiona wyswiechtane, ktorych pelno na kazdym rogu.

Byłam u lekarki, która miała na imię Bernadetta.

Ale nie Abcde!

Łapiesz różnicę?
          • ichi51e Re: Imię Abcde 07.12.18, 22:19
            No na czym w sumie polega ta roznica?
            • taki-sobie-nick Re: Imię Abcde 07.12.18, 22:35
              ichi51e napisała:

> No na czym w sumie polega ta roznica?

Użyję takiego dziwnego określenia, uwaga, telewizja go nie używa (reżimowa też nie). To "osadzenie w kulturze".
              • ichi51e Re: Imię Abcde 07.12.18, 22:37
                Ale Grazyna tez kiedys byla nowa...
                • droch Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:47
                  Ale miała wsparcie w literaturze...
              • edelstein Re: Imię Abcde 08.12.18, 09:25
                Dlaczego sie nie nazywasz Swietopelka czy Bozydara?To sa imiona osadzone w kulturze.Reszta to import
    • minniemouse Re: Imię Abcde 05.12.18, 02:40
      taki-sobie-nick napisała:

> www.infolinia.com/dziewczynka-o-imieniu-abcde-wysmiana-na-lotnisku
      > Jak wam się podoba imię?

nie podoba mi sie, ale czy to moja sprawa?
      czy mnie to w jakis sposob dotyczy, uraza mnie, robi mi krzywde, przeszkadza mi w zyciu? nie - wiec pilnuje własnego nosa i nie wtracam sie w cudze wybory.

poza tym - byc moze jest to naprawde skrot od Alexandra Brokkielynne Christianne Desdemona Emmanuella i zwyczajnie nie miesci sie w formularzu. panbuk jeden raczy wiedziec.

Minnie

• evee1 Re: Imię Abcde 05.12.18, 02:42
      Tylko wspolczuc dziecku glupiej matki. A nadajac dziecku dziwaczne imie trudno dziwic sie reakcji. I trzeba sie liczyc z tym, ze niektore z tych reackji takze niepochlebne, taka ludzka natura. Troche jakby w naszym kregu kulturowym nazwac dzieciaka Adolf. Kazdemu od razu chyba niezbyt dobrze sie kojarzy.
      • potworia Re: Imię Abcde 05.12.18, 04:26
        Całkiem fajne imię. Głupia ta ludzka natura, a jeszcze głupsze bezmyślne reakcje. Tylko współczuć tym reagującym ich wąziutkich horyzontów.
        PS. Mi się Adolf kojarzy z Nowaczyńskim, więc mnie wypisz ze swojego kręgu kulturowego.
        • evee1 Re: Imię Abcde 05.12.18, 09:53
          Och i ach wink. Adolfów zapewne było wielu, szczególnie tych urodzonych przed i w podobnym czasie co Adolf Hitler. Nie zmienia to faktu, że ten jest akurat najszerzej znany w europejskiej historii, w odróżnieniu od azjatyckiej czy południowo amerykańskiej na przykład.
      • 35wcieniu Re: Imię Abcde 05.12.18, 06:15
        Adolf zle sie kojarzy ale samo imie nie jest zle, na dodatek swego czasu dosc popularne wiec stosunkowo duzo osob nadaje je dzieciom jako drugie imie - np. po swoim dziadku. Zreszta jako pierwsze chyba tez sie zdarza.
      • ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 06:56
        Dziwne ze Adolf Le sie kojarzy a Joziow jak mrowkow...
        • katriel Re: Imię Abcde 05.12.18, 08:04
          > Dziwne ze Adolf Le sie kojarzy a Joziow jak mrowkow...

Nie jest to dziwne - spośród wielu Adolfów ten źle kojarzący się jest bodaj najbardziej znany, więc dla wielu osób (nie wszystkich, vide potworia powyżej) jest to pierwsze skojarzenie, o którym trudno nie myśleć.
          Józef jest znacznie bardziej rozpowszechnionym imieniem, historia i kultura znają wielu Józefów o co najmniej porównywalnej do Stalina popularności, aby wymienić choćby św. Józefa - przybranego ojca Jezusa albo Piłsudskiego, więc złe skojarzenia giną wśród tych dobrych względnie neutralnych.

Znam dwóch braci, urodzonych w żydowskiej rodzinie krótko po II wojnie światowej, którzy noszą imiona Józef i Feliks. Te imiona prowokują czasem pytania, skąd takie pobożne katolickie imiona u niereligijnych Żydów, Cóż: chłopców nazwano po Stalinie i Dzierżyńskim - ale najwyraźniej to nie jest pierwsze wyjaśnienie, jakie przychodzi postronnym do głowy.
          • potworia Re: Imię Abcde 05.12.18, 08:38
            W jakimż to światłym umyśle hebrajski Józef i łaciński Feliks pozostają imionami katolickimi, na dodatek pobożnymi i nieprzystojącymi ludziom niereligijnym? Hm, właściwie nie musisz odpowiadać.
          • ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 09:49
            Ale Adolfow tez kilku bylo Adolf Dymsza, Dygasinski... to bylo popularne dosyc imie choc moze faktycznie germanskie..
            • heca7 Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:11
              Było ale większość narodziła się przed wojną a Dygasiński w pierwszej połowie XIX wieku.
        • 45rtg Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:21
          ichi51e napisała:

> Dziwne ze Adolf Le sie kojarzy a Joziow jak mrowkow...

Bo w odróżnieniu od Adolfa, Józef nie zajmował się likwidowaniem Polski. A nawet wręcz przeciwnie, sprzątaniem po Adolfie. Więc...
      • milamala Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:42
        "A nadajac dziecku dziwaczne imie trudno dziwic sie reakcji. I trzeba sie liczyc z tym, ze niektore z tych reackji takze niepochlebne, taka ludzka natura."

Faktycznie trzeba sie liczyc z tym, ze debilow na swiecie chodzi duzo. Nie zgadzam sie, ze to taka ludzka natura. Ludzie na poziomie nie miewaja potrzeby wysmiewania sie z czegokolwiek. Ta jak ja nazwalas "natura"dotyczy ludzi glupich i prymitywnych. Ale fakt jest faktem, z istnieniem takowym trzeba sie liczyc.
      • edelstein Re: Imię Abcde 07.12.18, 23:19
        Zauwazylam,ze dla niektorych kazde imie, ktore nie jest popularne w Polsce od wieki, wiekow jest smieszne i dziwaczne.
    • lady.grey Re: Imię Abcde 05.12.18, 07:42
      Imię jak imię, oryginalne ale nie obraźliwe. Za to zachowanie pracownika wyjątkowo naganne.
      Moja starsza córka (7 lat) ma na imię Wanda i... też jest "wyśmiewana" przez dorosłych jak jesteśmy w PL. Wyśmiewana to może za duże słowo, ale często słyszy komentarze, że ma brzydkie imię dla starych bab. Serio, serio... od dorosłych ludzi, prosto w twarz małej dziewczynki. I co? I nic, pozostaje się tylko cieszyć, że na codzień nie mieszkamy w PL i jedyne wyzwanie jakie mieliśmy to że niektórzy wymawiają jej imię Łonda albo Łanda i że powinna na to reagować a przynajmniej upewnić się czy to o nią chodzi.
      • lily_evans11 Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:05
        Mieszkacie w Norwegii? Czy w UK? Jeśli w UK, to nie ma siły, będą ludziska mówić Łonda wink.
        • asfiksja Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:09
          To fakt, szczególnie że funkcjonuje jeszcze imię Vonda. Ale "łonda" też ładniesmile
        • lady.grey Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:40
          W Norwegii, ale jak np. wyjechaliśmy na wakacje do Hiszpanii i córka wygrała jakiśtam konkurs i miał być dyplom na disco dla dzieciaków to się rozpłakała, że jej nie wyczytali a mieli wyczytać. W czytali, tylko właśnie z angielska. Od tej pory wie, ze Ła(o)nda to ona, chociaż trochę czasu jej to zajmuje. Dlatego ja zaczęłam mówić na nią "Łend(i)y" żeby się przyzwyczaiła. W NO wymawiają to Wannnnnnnnnn-da.
          • ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 13:32
            Zawsze mozecie pisac Vanda jak trzeba dla anglojezycznych
        • katja.katja Re: Imię Abcde 08.12.18, 17:12
          To nasza stara forumka, miała taki śmieszny nick i była powiedzmy dość infantylna, że tak powiem wink
          Już wiem..
          Kikimora big_grin
      • asfiksja Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:08
        Mam w rodzinie małą Wandę i wszystkim się podoba. Imię na cześć Wandy Błeńskiej, nie rybki i nie tej, co nie chciała Niemca.
        • ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:30
          Mi tez sie podoba. A znam jedna Zosie ktora (zanim to imie wrocilo) tez wysluchiwala ze ma imie babciowe
          • bigzaganiacz Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:32
            www.youtube.com/watch?v=SLFOunyoMFs

moja zona zofjja
      • bei Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:08
        Wanda to bardzo ładne imię😊
      • bigzaganiacz Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:25
        Wyśmiewana to może za duże słowo, ale często słyszy komentarze, że ma brzydkie imię dla starych bab. Serio, serio...

naprawde trudne to bylo do przewidzenia
        • 45rtg Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:28
          bigzaganiacz napisał(a):

> Wyśmiewana to może za duże słowo, ale często słyszy komentarze, że ma brzydkie
          > imię dla starych bab. Serio, serio...
          >
          > naprawde trudne to bylo do przewidzenia

Ty owcy byś tak nigdy nie nazwał.
      • alpepe Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:26
        Moja młodsza ma Linda i też tu na forum wyśmiano jej imię. Cóż, ludzie to ludzie.
        • minniemouse Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:00
          alpepe napisała:

> Moja młodsza ma Linda i też tu na forum wyśmiano jej imię. Cóż, ludzie to ludzie.

w Polsce ja tak nazwals? czy w Hiszpanii? mnie sie podoba. oznacza "beautiful, pretty, clean" - piekna, urodziwa" ale takze znaczeniu 'piekna, czysta duszą, charakterem".
          dawno temu mialam kolezanke - jedna z pierwszych na emigracji Kanadzie - która nazywala sie właśnie Linda. byla rzeczywscie bardzo ladna i do tego bardzo mila smile jak ulal z imienia smile

a jak zdrabniasz?

btw w Californii jest miasto Linda i Loma Linda - ahh jak to drugie ladnie "toczy sie " z jezyka ..

przy okazji znalazlam cos takiego
          - jesli temu wierzyc to to imie jest teraz popularne na Czechach..

Minnie
          • alpepe Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:06
            W Polsce, na cześć Bogusława Lindy. Natomiast mieszkamy w Niemczech i ja zwykle mówię Lindunia, ojciec mówi do niej Lindchen. Wiem, co to znaczy po hiszpańsku, ale mnie się kojarzyło ze starym niemieckim słowem oznaczającym łagodnie: gelinde, linde, no i jeszcze lipa to die Linde.
      • 45rtg Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:27
        lady.grey napisała:

> Moja starsza córka (7 lat) ma na imię Wanda i... też jest "wyśmiewana" przez do
        > rosłych jak jesteśmy w PL. Wyśmiewana to może za duże słowo, ale często słyszy
        > komentarze, że ma brzydkie imię dla starych bab. Serio, serio... od dorosłych l

Pozwolę sobie nie wierzyć. Też mam córkę z tej kategorii imieniem i nigdy, a dłużej żyje, niż Twoja, nie zdarzyło się jej coś takiego. Więc uwierzę, że jakiś jeden wujek zamarudził kiedyś, nawet niech będzie, że marudzi regularnie, jak się spotykacie, ale bajki o tym, jak to w kółko różni ludzie narzekają na coś tak nieistotnego, jak imię dziecka, to są pierdoły identyczne z tymi o mulatach gonionych z psami po polskich ulicach. Zwłaszcza, że jest jeszcze ten czynnik "jak jesteśmy w PL". Czyli bywacie tylko czasami, a i tak macie dużo takich zdarzeń? ICKJ?
        • lady.grey Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:34
          Wujki nie, bo wujki przyzwyczajone, to są komentarze w sklepie, na ulicy, na lotnisku, jak do niej wołam, żeby podeszła albo nie odchodziła to nie ma dnia, żeby ktoś komentarza nie rzucił.
          Tak - bywamy czasami, tak - dużo mamy takich zdarzeń.
          Nie mam pojęcia co to znaczy ICKJ
          • 45rtg Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:55
            lady.grey napisała:

> Wujki nie, bo wujki przyzwyczajone, to są komentarze w sklepie, na ulicy, na lo
            > tnisku, jak do niej wołam, żeby podeszła albo nie odchodziła to nie ma dnia, że
            > by ktoś komentarza nie rzucił.

Tak, tak, jasne. Nie ma dnia, a jeszcze nocą dzwonią domofonem, żeby to powiedzieć. Tłumy ludzi nie mają co robić, tylko zwracają uwagę na to, jak matka dziecko woła, a jeszcze do tego analizują wnikliwie, czy to dziecku do wieku pasuje, a po przeanalizowaniu obowiązkowo dzielą się z matką i dzieckiem wynikami tej analizy.

• gryfna-frelka Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:18
              45rtg, chyba za malo czasu spedzasz z corka na zewnatrz, wsrod nieznanych ludzi. Sama mam imie z kategorii juz nie uzywanych i tez czesto mialam komentarze kiedy bylam mala i mieszkalam w Polsce. Moze nie codziennie i byly to komentarze raczej "Ale ladne imie!" albo "Milo mi ze mala dziewczynka nosi moje imie, myslalam ze juz nikt takiego nie nadaje!" ale byly. Jezeli Lady Grey bywa czasem w Polsce i wtedy przebywa w zatloczonych miejscach typu CH, atrakcje turystyczne, lotniska itd to ma wieksze szanse na uslyszenie komentarzy. A ich tresc zalezy tez od osob ktore je wyglaszaja, wiesz.
              • katja.katja Re: Imię Abcde 08.12.18, 17:17
                To dawna Kikimora78, której od lat wiecznie coś w Polsce śmierdziało. Teraz sprząta w Skandynawii i z tego tytułu wyżej s.. niż głowę ma.
    • heca7 Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:09
      A jak się to wymawia? Bo chyba nie- Abecede chodź tu!
      • maslova Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:21
        Chyba "ejbisidii" smile
        • heca7 Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:31
          Ładniej to brzmi niż po polsku wink
        • evee1 Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:59
          Podobno to imię wymawia się "ebsidi".
          • same-old_mona Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:42
            Nie brzmi źle.
          • kandyzowana3x Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:33
            Co prawda o wymowie ang imion decydowac kazdy moze jak chce, ale najczesciej bedzie chyba wymawiane "eibsdi"
    • morekac Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:23
      Takie sobie imię.
    • bei Re: Imię Abcde 05.12.18, 12:07
      Nie dałabym Abcde na imię swojemu dziecku, nie wierzę w tolerancję u wszystkich😊
      Gdybym słyszała je u innej osoby- ot, oryginalne imię ale nie kojarzy się źle.
      Pamiętam swoją reakcję gdy pani wolała do córki- Melina, Melina, Melino, Melinko nie siadaj na tej ławce. Popatrzyłam na nią i zamknęłam na silę oczy, bo czułam jak je wytrzeszczam ze zdziwienia.
      • minniemouse Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:17
        bei napisała:
        > Pamiętam swoją reakcję gdy pani wolała do córki- Melina, Melina, Melino, Melinko nie siadaj na tej ławce. Popatrzyłam na nią i zamknęłam na silę oczy, bo czułam jak je wytrzeszczam ze zdziwienia.

a taka aktorke i piosenkarke Melina Mercouri znasz?
        Melina to greckie, dosyc popularne tam imie. moze dziewczynka mieszka na stale w Grecji?

osobiscie pierwszy raz z tym imieniem spotkałam sie w filmie Total Recall ze Schwarzeneggerem. Rachel Ticotin grala Meline - do dzis pamietam jak Arnold powtarzal Melina?! Melina?! big_grin big_grin

Minnie

• muchy_w_nosie Re: Imię Abcde 05.12.18, 16:49
      Widać że rodzice silili się na orginalność. Brzydkie imię, nic nie znaczące, w duchu też bym się śmiała, na głos - szkoda by mi było dziecka.
      • edelstein Re: Imię Abcde 08.12.18, 09:29
        Brzydkie imie,bo ty tak uwazasz prawda?
        Dla mnie mega brzydkie jest Franciszek,innym sie ono podoba.
    • milamala Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:36
      Nie podoba nam sie zachowanie tego debila z linii lotniczych. Co do imienia, to setki imion mi sie nie podoba albo mam neutralny stosunek do nich. Zadnego nie wysmiewam, bo po co.
      • minniemouse Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:17
        10/10
    • minniemouse Re: Imię Abcde 09.12.18, 23:57
      to ja jeszcze dorzuce najbardziej oryginalne imiona
      akurat dzisiaj na to trafilam. hehe.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka