taki-sobie-nick 04.12.18, 23:20 www.infolinia.com/dziewczynka-o-imieniu-abcde-wysmiana-na-lotnisku Jak wam się podoba imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kandyzowana3x Re: Imię Abcde 04.12.18, 23:24 Latwe do spellowania to zawsze plus Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Imię Abcde 04.12.18, 23:32 kandyzowana3x napisała: > Latwe do spellowania to zawsze plus Po polsku: literowania. Sama mamusia ma na imię Traci, ja myślałam, że to się pisze Tracy i że to jest zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz [...] 04.12.18, 23:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Imię Abcde 04.12.18, 23:28 miala raczej kiepskie tempo, skoro przez cala ciaze zdazyla wymyslec poczatek abecadla Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia [...] 04.12.18, 23:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:19 moze smieja sie dzieci z dzesiczki czy tam andzeli Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:18 > Tempa dzida Ahahaha Przyganiał kocioł garnkowi Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Imię Abcde 05.12.18, 01:36 taki-sobie-nick napisała: > Jak wam się podoba imię? Odrobinę zachowawcze. Mogli ją nazwać Qwerty. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:45 Albo z francuska: Azerty. I pewno mało kto spoza krajów francuskojęzycznych zorientowałby się, że z tym imieniem coś nie halo. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Imię Abcde 05.12.18, 01:59 Naprawde nie wiem co mysla rodzice dajac dzieciom dziwaczne imiona. Ogladam taka babke na YT, ktorej dzieci to: Leonardo, Cleopatra, Jerusalem, D'Artangnan, Shakespeare, Romeo, Nefertiti, King James, Aphrodite i Omega. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Imię Abcde 05.12.18, 02:11 znaczy ma dziesięcioro dzieci? ludzkich? no dobra, ale nawet, to co dziwnego w Leonardo, Cleo, Romeo, Aphrodite (Ditta?, Frodi/a?) ? nawet James bez Kinga jest ok. pozostale owszem, nieco dziwne ma fantazje kobita. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Imię Abcde 05.12.18, 02:38 minniemouse napisała: > znaczy ma dziesięcioro dzieci? ludzkich? Ludzkich , straszne dziwadla MY MORNING ROUTINE with 10 CHILDREN ( PART 3/3 ) Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Imię Abcde 05.12.18, 06:08 Widzialam ja, ale to jest konkretnie pokrecona hostoria, jak sie blizej zainteresujesz jej mezem to zobaczysz. Zagraniczne internety wrza. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Imię Abcde 05.12.18, 23:31 35wcieniu napisał(a): > Widzialam ja, ale to jest konkretnie pokrecona hostoria, jak sie blizej zainteresujesz jej mezem to zobaczysz. Zagraniczne internety wrza. dzieci - ladne dzieci, widac ze maja korzenie Vikingow a o co chodzi z jej mezem? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Imię Abcde 07.12.18, 23:25 Maz (i jego matka) sa zalozycielami jakiegos kultu. Mial fajne videos na YT, ale jak zaczal sie tam robic ruch, to pokasowal , a na jego IG na kazdym zdjeciu byl napis "the end is near". Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Imię Abcde 07.12.18, 23:41 np tak. teraz nie dziwe sie dlaczego ciagle tam o Bogu itd. rozumiem jak ktos religijny, wierzy w Boga, w koncu mam znajomych katolikow ale tu mi juz zalatywalo co najmniej Waco Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 06:54 Wyglada strasznie nienaturalnie - wszystko takie biale i puste... Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:26 Mówiono o nim King, w mieście Świętej Wieży... Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:35 A king w Polsce tez jest normalym imieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Imię Abcde 08.12.18, 09:23 A kogo obchodzi polski stosunek do imion? Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Imię Abcde 07.12.18, 09:55 Ogladalam to samo, dokladnie ten odcinek z jej kanalu! I ogladajac zastanawialam sie co inne matki powiedzialyby o tym ze dzieci dluzszy czas grzecznie leza na dywaniku w kuchni w czasie ubierania... I innych takich kwiatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Imię Abcde 07.12.18, 22:21 Przeciez to jest montowane raczej zaklad ze tak nie leza same z siebie Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Imię Abcde 07.12.18, 23:26 Podobno leza. Z komentarzy sie dowiedzialam, ze jest cos takiego jak "blanket training" Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Imię Abcde 08.12.18, 19:08 Coz moze leza ale na filmie to jest montaz Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:38 majenkir napisała: > Naprawde nie wiem co mysla rodzice dajac dzieciom dziwaczne imiona. Zapewne tacy rodzice naprawde nie wiedza co mysla rodzice dajacy swoim dzieciom imiona wyswiechtane, ktorych pelno na kazdym rogu. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Imię Abcde 07.12.18, 19:44 milamala napisała: > majenkir napisała: > > > Naprawde nie wiem co mysla rodzice dajac dzieciom dziwaczne imiona. > > Zapewne tacy rodzice naprawde nie wiedza co mysla rodzice dajacy swoim dzieciom > imiona wyswiechtane, ktorych pelno na kazdym rogu. Byłam u lekarki, która miała na imię Bernadetta. Ale nie Abcde! Łapiesz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Imię Abcde 07.12.18, 22:35 ichi51e napisała: > No na czym w sumie polega ta roznica? Użyję takiego dziwnego określenia, uwaga, telewizja go nie używa (reżimowa też nie). To "osadzenie w kulturze". Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Imię Abcde 08.12.18, 09:25 Dlaczego sie nie nazywasz Swietopelka czy Bozydara?To sa imiona osadzone w kulturze.Reszta to import Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Imię Abcde 05.12.18, 02:40 taki-sobie-nick napisała: > www.infolinia.com/dziewczynka-o-imieniu-abcde-wysmiana-na-lotnisku > Jak wam się podoba imię? nie podoba mi sie, ale czy to moja sprawa? czy mnie to w jakis sposob dotyczy, uraza mnie, robi mi krzywde, przeszkadza mi w zyciu? nie - wiec pilnuje własnego nosa i nie wtracam sie w cudze wybory. poza tym - byc moze jest to naprawde skrot od Alexandra Brokkielynne Christianne Desdemona Emmanuella i zwyczajnie nie miesci sie w formularzu. panbuk jeden raczy wiedziec. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Imię Abcde 05.12.18, 02:42 Tylko wspolczuc dziecku glupiej matki. A nadajac dziecku dziwaczne imie trudno dziwic sie reakcji. I trzeba sie liczyc z tym, ze niektore z tych reackji takze niepochlebne, taka ludzka natura. Troche jakby w naszym kregu kulturowym nazwac dzieciaka Adolf. Kazdemu od razu chyba niezbyt dobrze sie kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia Re: Imię Abcde 05.12.18, 04:26 Całkiem fajne imię. Głupia ta ludzka natura, a jeszcze głupsze bezmyślne reakcje. Tylko współczuć tym reagującym ich wąziutkich horyzontów. PS. Mi się Adolf kojarzy z Nowaczyńskim, więc mnie wypisz ze swojego kręgu kulturowego. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Imię Abcde 05.12.18, 09:53 Och i ach . Adolfów zapewne było wielu, szczególnie tych urodzonych przed i w podobnym czasie co Adolf Hitler. Nie zmienia to faktu, że ten jest akurat najszerzej znany w europejskiej historii, w odróżnieniu od azjatyckiej czy południowo amerykańskiej na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Imię Abcde 05.12.18, 06:15 Adolf zle sie kojarzy ale samo imie nie jest zle, na dodatek swego czasu dosc popularne wiec stosunkowo duzo osob nadaje je dzieciom jako drugie imie - np. po swoim dziadku. Zreszta jako pierwsze chyba tez sie zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 06:56 Dziwne ze Adolf Le sie kojarzy a Joziow jak mrowkow... Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Imię Abcde 05.12.18, 08:04 > Dziwne ze Adolf Le sie kojarzy a Joziow jak mrowkow... Nie jest to dziwne - spośród wielu Adolfów ten źle kojarzący się jest bodaj najbardziej znany, więc dla wielu osób (nie wszystkich, vide potworia powyżej) jest to pierwsze skojarzenie, o którym trudno nie myśleć. Józef jest znacznie bardziej rozpowszechnionym imieniem, historia i kultura znają wielu Józefów o co najmniej porównywalnej do Stalina popularności, aby wymienić choćby św. Józefa - przybranego ojca Jezusa albo Piłsudskiego, więc złe skojarzenia giną wśród tych dobrych względnie neutralnych. Znam dwóch braci, urodzonych w żydowskiej rodzinie krótko po II wojnie światowej, którzy noszą imiona Józef i Feliks. Te imiona prowokują czasem pytania, skąd takie pobożne katolickie imiona u niereligijnych Żydów, Cóż: chłopców nazwano po Stalinie i Dzierżyńskim - ale najwyraźniej to nie jest pierwsze wyjaśnienie, jakie przychodzi postronnym do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia Re: Imię Abcde 05.12.18, 08:38 W jakimż to światłym umyśle hebrajski Józef i łaciński Feliks pozostają imionami katolickimi, na dodatek pobożnymi i nieprzystojącymi ludziom niereligijnym? Hm, właściwie nie musisz odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 09:49 Ale Adolfow tez kilku bylo Adolf Dymsza, Dygasinski... to bylo popularne dosyc imie choc moze faktycznie germanskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:11 Było ale większość narodziła się przed wojną a Dygasiński w pierwszej połowie XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:21 ichi51e napisała: > Dziwne ze Adolf Le sie kojarzy a Joziow jak mrowkow... Bo w odróżnieniu od Adolfa, Józef nie zajmował się likwidowaniem Polski. A nawet wręcz przeciwnie, sprzątaniem po Adolfie. Więc... Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:42 "A nadajac dziecku dziwaczne imie trudno dziwic sie reakcji. I trzeba sie liczyc z tym, ze niektore z tych reackji takze niepochlebne, taka ludzka natura." Faktycznie trzeba sie liczyc z tym, ze debilow na swiecie chodzi duzo. Nie zgadzam sie, ze to taka ludzka natura. Ludzie na poziomie nie miewaja potrzeby wysmiewania sie z czegokolwiek. Ta jak ja nazwalas "natura"dotyczy ludzi glupich i prymitywnych. Ale fakt jest faktem, z istnieniem takowym trzeba sie liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Imię Abcde 07.12.18, 23:19 Zauwazylam,ze dla niektorych kazde imie, ktore nie jest popularne w Polsce od wieki, wiekow jest smieszne i dziwaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.grey Re: Imię Abcde 05.12.18, 07:42 Imię jak imię, oryginalne ale nie obraźliwe. Za to zachowanie pracownika wyjątkowo naganne. Moja starsza córka (7 lat) ma na imię Wanda i... też jest "wyśmiewana" przez dorosłych jak jesteśmy w PL. Wyśmiewana to może za duże słowo, ale często słyszy komentarze, że ma brzydkie imię dla starych bab. Serio, serio... od dorosłych ludzi, prosto w twarz małej dziewczynki. I co? I nic, pozostaje się tylko cieszyć, że na codzień nie mieszkamy w PL i jedyne wyzwanie jakie mieliśmy to że niektórzy wymawiają jej imię Łonda albo Łanda i że powinna na to reagować a przynajmniej upewnić się czy to o nią chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:05 Mieszkacie w Norwegii? Czy w UK? Jeśli w UK, to nie ma siły, będą ludziska mówić Łonda . Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:09 To fakt, szczególnie że funkcjonuje jeszcze imię Vonda. Ale "łonda" też ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
lady.grey Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:40 W Norwegii, ale jak np. wyjechaliśmy na wakacje do Hiszpanii i córka wygrała jakiśtam konkurs i miał być dyplom na disco dla dzieciaków to się rozpłakała, że jej nie wyczytali a mieli wyczytać. W czytali, tylko właśnie z angielska. Od tej pory wie, ze Ła(o)nda to ona, chociaż trochę czasu jej to zajmuje. Dlatego ja zaczęłam mówić na nią "Łend(i)y" żeby się przyzwyczaiła. W NO wymawiają to Wannnnnnnnnn-da. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 13:32 Zawsze mozecie pisac Vanda jak trzeba dla anglojezycznych Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Imię Abcde 08.12.18, 17:12 To nasza stara forumka, miała taki śmieszny nick i była powiedzmy dość infantylna, że tak powiem Już wiem.. Kikimora Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:08 Mam w rodzinie małą Wandę i wszystkim się podoba. Imię na cześć Wandy Błeńskiej, nie rybki i nie tej, co nie chciała Niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:30 Mi tez sie podoba. A znam jedna Zosie ktora (zanim to imie wrocilo) tez wysluchiwala ze ma imie babciowe Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:32 www.youtube.com/watch?v=SLFOunyoMFs moja zona zofjja Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:25 Wyśmiewana to może za duże słowo, ale często słyszy komentarze, że ma brzydkie imię dla starych bab. Serio, serio... naprawde trudne to bylo do przewidzenia Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:28 bigzaganiacz napisał(a): > Wyśmiewana to może za duże słowo, ale często słyszy komentarze, że ma brzydkie > imię dla starych bab. Serio, serio... > > naprawde trudne to bylo do przewidzenia Ty owcy byś tak nigdy nie nazwał. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:26 Moja młodsza ma Linda i też tu na forum wyśmiano jej imię. Cóż, ludzie to ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:00 alpepe napisała: > Moja młodsza ma Linda i też tu na forum wyśmiano jej imię. Cóż, ludzie to ludzie. w Polsce ja tak nazwals? czy w Hiszpanii? mnie sie podoba. oznacza "beautiful, pretty, clean" - piekna, urodziwa" ale takze znaczeniu 'piekna, czysta duszą, charakterem". dawno temu mialam kolezanke - jedna z pierwszych na emigracji Kanadzie - która nazywala sie właśnie Linda. byla rzeczywscie bardzo ladna i do tego bardzo mila jak ulal z imienia a jak zdrabniasz? btw w Californii jest miasto Linda i Loma Linda - ahh jak to drugie ladnie "toczy sie " z jezyka .. przy okazji znalazlam cos takiego - jesli temu wierzyc to to imie jest teraz popularne na Czechach.. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:06 W Polsce, na cześć Bogusława Lindy. Natomiast mieszkamy w Niemczech i ja zwykle mówię Lindunia, ojciec mówi do niej Lindchen. Wiem, co to znaczy po hiszpańsku, ale mnie się kojarzyło ze starym niemieckim słowem oznaczającym łagodnie: gelinde, linde, no i jeszcze lipa to die Linde. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:27 lady.grey napisała: > Moja starsza córka (7 lat) ma na imię Wanda i... też jest "wyśmiewana" przez do > rosłych jak jesteśmy w PL. Wyśmiewana to może za duże słowo, ale często słyszy > komentarze, że ma brzydkie imię dla starych bab. Serio, serio... od dorosłych l Pozwolę sobie nie wierzyć. Też mam córkę z tej kategorii imieniem i nigdy, a dłużej żyje, niż Twoja, nie zdarzyło się jej coś takiego. Więc uwierzę, że jakiś jeden wujek zamarudził kiedyś, nawet niech będzie, że marudzi regularnie, jak się spotykacie, ale bajki o tym, jak to w kółko różni ludzie narzekają na coś tak nieistotnego, jak imię dziecka, to są pierdoły identyczne z tymi o mulatach gonionych z psami po polskich ulicach. Zwłaszcza, że jest jeszcze ten czynnik "jak jesteśmy w PL". Czyli bywacie tylko czasami, a i tak macie dużo takich zdarzeń? ICKJ? Odpowiedz Link Zgłoś
lady.grey Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:34 Wujki nie, bo wujki przyzwyczajone, to są komentarze w sklepie, na ulicy, na lotnisku, jak do niej wołam, żeby podeszła albo nie odchodziła to nie ma dnia, żeby ktoś komentarza nie rzucił. Tak - bywamy czasami, tak - dużo mamy takich zdarzeń. Nie mam pojęcia co to znaczy ICKJ Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Imię Abcde 05.12.18, 11:55 lady.grey napisała: > Wujki nie, bo wujki przyzwyczajone, to są komentarze w sklepie, na ulicy, na lo > tnisku, jak do niej wołam, żeby podeszła albo nie odchodziła to nie ma dnia, że > by ktoś komentarza nie rzucił. Tak, tak, jasne. Nie ma dnia, a jeszcze nocą dzwonią domofonem, żeby to powiedzieć. Tłumy ludzi nie mają co robić, tylko zwracają uwagę na to, jak matka dziecko woła, a jeszcze do tego analizują wnikliwie, czy to dziecku do wieku pasuje, a po przeanalizowaniu obowiązkowo dzielą się z matką i dzieckiem wynikami tej analizy. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:18 45rtg, chyba za malo czasu spedzasz z corka na zewnatrz, wsrod nieznanych ludzi. Sama mam imie z kategorii juz nie uzywanych i tez czesto mialam komentarze kiedy bylam mala i mieszkalam w Polsce. Moze nie codziennie i byly to komentarze raczej "Ale ladne imie!" albo "Milo mi ze mala dziewczynka nosi moje imie, myslalam ze juz nikt takiego nie nadaje!" ale byly. Jezeli Lady Grey bywa czasem w Polsce i wtedy przebywa w zatloczonych miejscach typu CH, atrakcje turystyczne, lotniska itd to ma wieksze szanse na uslyszenie komentarzy. A ich tresc zalezy tez od osob ktore je wyglaszaja, wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Imię Abcde 08.12.18, 17:17 To dawna Kikimora78, której od lat wiecznie coś w Polsce śmierdziało. Teraz sprząta w Skandynawii i z tego tytułu wyżej s.. niż głowę ma. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Imię Abcde 05.12.18, 10:09 A jak się to wymawia? Bo chyba nie- Abecede chodź tu! Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:33 Co prawda o wymowie ang imion decydowac kazdy moze jak chce, ale najczesciej bedzie chyba wymawiane "eibsdi" Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Imię Abcde 05.12.18, 12:07 Nie dałabym Abcde na imię swojemu dziecku, nie wierzę w tolerancję u wszystkich😊 Gdybym słyszała je u innej osoby- ot, oryginalne imię ale nie kojarzy się źle. Pamiętam swoją reakcję gdy pani wolała do córki- Melina, Melina, Melino, Melinko nie siadaj na tej ławce. Popatrzyłam na nią i zamknęłam na silę oczy, bo czułam jak je wytrzeszczam ze zdziwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Imię Abcde 08.12.18, 00:17 bei napisała: > Pamiętam swoją reakcję gdy pani wolała do córki- Melina, Melina, Melino, Melinko nie siadaj na tej ławce. Popatrzyłam na nią i zamknęłam na silę oczy, bo czułam jak je wytrzeszczam ze zdziwienia. a taka aktorke i piosenkarke Melina Mercouri znasz? Melina to greckie, dosyc popularne tam imie. moze dziewczynka mieszka na stale w Grecji? osobiscie pierwszy raz z tym imieniem spotkałam sie w filmie Total Recall ze Schwarzeneggerem. Rachel Ticotin grala Meline - do dzis pamietam jak Arnold powtarzal Melina?! Melina?! Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Imię Abcde 05.12.18, 16:49 Widać że rodzice silili się na orginalność. Brzydkie imię, nic nie znaczące, w duchu też bym się śmiała, na głos - szkoda by mi było dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Imię Abcde 08.12.18, 09:29 Brzydkie imie,bo ty tak uwazasz prawda? Dla mnie mega brzydkie jest Franciszek,innym sie ono podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
milamala Re: Imię Abcde 07.12.18, 10:36 Nie podoba nam sie zachowanie tego debila z linii lotniczych. Co do imienia, to setki imion mi sie nie podoba albo mam neutralny stosunek do nich. Zadnego nie wysmiewam, bo po co. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Imię Abcde 09.12.18, 23:57 to ja jeszcze dorzuce najbardziej oryginalne imiona akurat dzisiaj na to trafilam. hehe. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś