szorstkawelna 06.01.19, 14:47 Do czego można je wykorzystać poza zupą ogorkową? Zostało mi trochę, a nie chcę wyrzucać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spanish_fly Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 14:48 Ja dodaję czasem do surówek. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 15:01 Dzięki, może tak je wykorzystam. Postanowiłam wyrzucać jak najmniej jedzenia i kupować z głową (tzn. z listą ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamablue Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 09:19 szorstkawelna napisała: > Dzięki, może tak je wykorzystam. > Postanowiłam wyrzucać jak najmniej jedzenia i kupować z głową (tzn. z listą > ) Pomysł godny naśladowania Długo praktykujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 16:35 Od nowego roku To i prowadzenie finansów w Excelu. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 15:05 Do pasty kanapkowej na tosty. Można dodać na przykład ugotowane jajko i anchois. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 15:39 Dodać cebulę, oliwę, pieprz i potraktować jak surówkę z ogórków. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 16:38 cauliflowerpl napisała: > Do pasty kanapkowej na tosty. A nie podejdzie to woda z tych ogorkow? Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 16:54 Chyba można odsączyć. Ja akurat mam dużo jajek z krótkim terminem przydatności, więc zamierzam część wykorzystać do takiej pasty. Uwielbiam jajka z majonezem Dzięki za pomysł - rozwiązuje mój problem ogórkowo-jajkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 17:12 Jajko ma niemal nieskończenie długi termin przydatności Wystarczy, że co kilka dni obrocisz je do góry nogami, żeby utrzymać żółtko z dala od skorupki. Na stacjach polarnych takie obracane jajka wytrzymują rok (!) bez zepsucia. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 17:32 Nie wiedziałam. Właściwie jeszcze nigdy w życiu nie trafiłam na zepsute jajko. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 09:10 Ale zdarza się. Tłukłem jajka - w miarę świeże - do jajecznicy na kilkanaście osób; trzeba było wytłuc tego koło 30 sztuk. Kilka osób patrzyło sie na mnie ze zdumieniem, jak rozbijam je pojedynczo do szklanki i każde osobno wlewam na patelnię. Przeszło im jak jedno bez mała mi w rękach eksplodowało Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 09:28 Też tak robię. Nie pamiętam, jakie danie "zepsułam" nieświeżymi jajami z ryneczku, ale był to jeden z najobrzydliwszych smrodów jakie kiedykolwiek wąchałam. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 17:41 Bo nieobracane miałaś. Jajka trzeba obracać! Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 18:08 Powiedz to Pani z ryneczku Odpowiedz Link Zgłoś
myq1 Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 18:16 Przeczytałam "stare ogórki kiszone" i zastanawiałam się, dlaczego ich po prostu nie wyrzuciłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 01:27 O raju...ale mi smaka narobilas... Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 09:29 I sobie... a ogóra kiszonego niet. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Starte ogórki kiszone 09.01.19, 01:10 A ja dzis kupilam i jutro robie i az sie skrecam na mysl jakie to bedzie dobre na kromce wlasnorecznie wypieczonego chleba .... Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 16:11 Do różnych surówek i sałatek dodaję ogórki kiszone starte lub krojone. W sezonie grypowym często robię surówkę z pora z jabłkiem, ogórkami kiszonymi, cytryną i chrzanem. Bomba witaminowa i do tego bardzo smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 16:56 włóż do pojemniczka i zamroź. Będą na następną zupę ogórkową. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 17:57 Dobrze odsączone nadadzą się do sałatki z tuńczyka (2 puszki w sosie wlasnym, 4 ugotowane jajka, 15-20dkg startego sera, pol papryki, 2 spore ogorki kiszone, troche soli, pieprzu i majonezu) Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 17:58 I mała puszka sa takie mini puszki bonduelle. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 00:31 Groszku albo kukurydzy, podejrzewam. Odpowiedz Link Zgłoś
greenbutterfly Re: Starte ogórki kiszone 06.01.19, 18:09 Danie typu gyros Pasta jajeczna/ z tunczykiem/ z lososiem Jajka faszerowane Salatka jarzynowa Salatka sledziowa (z cebulka) Salatka z makaronem lub ziemniakami Tatar Roladki z miesa wolowego lub kurczaka Zapiekanki rozne Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 00:53 Do jogurtu greckiego i do tego koper. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 07:54 Robie np surowkę: tarte ogórki, tarta marchewka, trochę posiekanej na drobno cebuli, łycha oleju/oliwy, sól, pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Starte ogórki kiszone 07.01.19, 09:27 Ja mrożę a potem wykorzystuję do następnej zupy ogórkowej Odpowiedz Link Zgłoś