Dodaj do ulubionych

lekcje religii

08.01.19, 21:36
Na ciekawy pomysł wpadł pan Miłosz, który uważa, że lekcje religii w ogóle powinny być prowadzone pro bono. "Niech księża nie mają etatu i niech religia będzie czysto duchowa" - pisze.
Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24343174,episkopat-broni-religii-w-szkolach.html#s=BoxOpImg3

duchowni mają tyle zniżek - ZUS, emerytury że mogliby za friko poprowadzić te kilka godzin nawoływania owieczek
ale to chyba jeszcze nie pora
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: lekcje religii 08.01.19, 21:39
      Nie ma co się zastanawiać, społeczeństwo jeszcze nie dojrzało i zostanie tak jak jest.
      • aankaa Re: lekcje religii 08.01.19, 21:43
        gdyby wprowadzić podatek kościelny, z którego finansowane byłyby (m.in.) lekcje ciekawa jestem ile US/KK by uzbierał
      • woda.cynamonowa Re: lekcje religii 08.01.19, 21:51
        Wypełniłam internetowy sondaż, „Jaka jest Polska”, ponad 80% chce religii na plebaniach, a 45% uważa, że Boga nie ma.
        Wiadomo, że sondaż internetowy rządzi się swoimi prawami, ale odpowiedzi na niektóre pytania były zaskakujące, może nie kierunkiem, ale proporcjami.
    • mama-ola Re: lekcje religii 08.01.19, 21:51
      Tak było na początku - w pierwszym roku religii w szkole księża nie dostawali za to wynagrodzenia. Nie wiem, kiedy weszło, ale potem.
      Osobiście uważam, że za pracę powinno się płacić. Kto pracuje - niech ma pensję. Abstrahując od tego, że jestem przeciwna religii w szkole, bo oczywiście uważam, że powinno to wrócić do salek przykościelnych.
      • woda.cynamonowa Re: lekcje religii 08.01.19, 21:54
        Chodzi o to, żeby to kościół płacił katechetom
      • aankaa Re: lekcje religii 08.01.19, 21:57
        ok, niech płaci ale "szeroko pojęty" kościół a nie budżet

ciekawa jestem czy prowadzący katechezę w przykościelnych salkach dostawali za to ekstra kasę
        • mama-ola Re: lekcje religii 08.01.19, 22:13
          > ok, niech płaci ale "szeroko pojęty" kościół a nie budżet

To prawie na jedno wychodzi - wszak kościół utrzymuje się z dotacji państwowej. Tylko że teraz państwo płaci dwa razy (kościołowi raz, katechetom drugi raz), a Ty chcesz, żeby kościół odpalał katechetom ze swojej puli.
          • aankaa Re: lekcje religii 08.01.19, 22:25
            no, taka naiwna jestem
            • mama-ola Re: lekcje religii 09.01.19, 12:06
              Ja jestem jeszcze naiwniejsza - chcę, żeby rodzice płacili za prywatne lekcje religii, tak jak płacą za prywatne lekcje angielskiego czy plastyki.
              Od razu by wyszło, że niekoniecznie dziecko musi na to chodzić, prawda?
    • woda.cynamonowa Re: lekcje religii 08.01.19, 21:53
      Dzisiaj rzecznik KEP strasznie męczył się u Piaseckiego odpowiadając na sugestie, że może już czas na dyskusję o przynajmniej współfinansowaniu religii przez kościół.
    • aankaa Re: lekcje religii 08.01.19, 22:55
      a możesz wypowiedzieć się w temacie wątku ?
    • bei Re: lekcje religii 09.01.19, 01:14
      Religia, to zajęcia dodatkowe, za każde dodatkowe płacą rodzice, wiec to wg mnie dobra droga. Opłata mogłaby być symboliczna. Wygodniej dla dzieci i rodziców, gdy zajęcia pozalekcyjne są w szkole. Skoro robotyka, języki, ceramika, tance są w szkole to czemu utrudniać z religią?
      • kajak75 Re: lekcje religii 09.01.19, 03:01
        w projekcie Nowackiej jest propozycja aby szkoły nieodpłatnie użyczały sal na lekcje religii po lekcjach. Natomiast pensje katechetom miałby wypłacać kościół - dla mnie to ok, choć lepiej by było aby religia była w salkach przy kościele.

W klasie mojego dziecka na 20 uczniów na religię chodzi 3, na etykę 17 (6 klasa SP). Jak ta tendencja się utrzyma, problem sam się rozwiąże smile

• szeptucha.z.malucha Re: lekcje religii 09.01.19, 18:32
          Nietypowe jak na polską szkołę? Gdzie tak jest?
          • iwoniaw Re: lekcje religii 09.01.19, 20:30
            Różnie to bywa z tą typowością, w Łodzi ponoć na religię chodzi mniej niż połowa. Ten artykuł nawet podaje powody podobne do nieraz tu na forum przytaczanych: dzienniklodzki.pl/w-lodzi-wiekszosc-uczniow-nie-chodzi-na-religie-rezygnuja-z-niej-nie-tylko-w-ogolniakach-ale-i-w-podstawowkach-a-jak-jest-w/ar/13636016
            • szeptucha.z.malucha Re: lekcje religii 09.01.19, 23:05
              Jestem zaskoczona. Moje dzieci są w trójce niechodzących w swoich klasach. Najmłodsze przed I Komunią, gdzie wszystkie dzieci z korzeniami katolickimi, ochrzczone (w tym moje) - w znaczeniu, że nie innowiercy, ani ateiści z urodzenia (cokolwiek to miałoby znaczyć).
      • annabel_lee Re: lekcje religii 09.01.19, 07:38
        Robotyka i ceramika nie są w środku obowiązkowego bloku zajęć i nie liczą się do średniej, taka subtelna różnica...
        • mama.nygusa Re: lekcje religii 09.01.19, 08:38
          Niestety ale malo ksiezy uczy religii, zdecydowana wiekszosc to katecheci na prawach KN.
          • e-ness Re: lekcje religii 09.01.19, 09:07
            Katecheci przynajmniej podlegają pod dyrekcje, księża to totalna samowolka.
            Wybierani przez proboszcza, często bez doswiadczenia i umiejętności pracy z dziećmi.
      • al_sahra Re: lekcje religii 09.01.19, 08:57
        bei napisała:

> Skoro robotyka, języki, ceramika, tance
        > są w szkole to czemu utrudniać z religią?

W niektórych krajach istnieje koncepcja konstytucyjnego rozdziału religii od państwa (włączając w to państwowe szkoły), ale rozumiem, że Polski to nie dotyczy.
        • katja.katja Re: lekcje religii 09.01.19, 09:06
          W tych krajach mających meczety gdzie imamowie namawiają wiernych do zabijania niewiernych? I to niestety skutecznie?
      • saszanasza Re: lekcje religii 09.01.19, 09:04
        bei napisała:

> Religia, to zajęcia dodatkowe, za każde dodatkowe płacą rodzice, wiec to wg mni
        > e dobra droga. Opłata mogłaby być symboliczna. Wygodniej dla dzieci i rodziców,
        > gdy zajęcia pozalekcyjne są w szkole. Skoro robotyka, języki, ceramika, tance
        > są w szkole to czemu utrudniać z religią?

No tak...n jeszcze płacić za naukę religii...klechom😬😬😬
        • milva24 Re: lekcje religii 09.01.19, 09:39
          A dlaczego nie? Przecież tak czy siak im płacimy, tak chociaż płaciliby zainteresowani.
          • saszanasza Re: lekcje religii 09.01.19, 10:45
            milva24 napisała:

> A dlaczego nie? Przecież tak czy siak im płacimy, tak chociaż płaciliby zainter
            > esowani.

W sumie racja. Tylko byłoby to podwojna platnośc...raz z budzetu dwa indywidualnie☹️
            Swoja droga, ciekawe ile osob byloby chętnych...w ogole ile osob byloby chętnych gdyby religia była na pierwszej lub ostatniej lekcji....
    • aguar Re: lekcje religii 09.01.19, 08:45
      Mądrze piszecie, lekcje religii nie powinny być opłacane z budżetu. Pomysł, żeby katechetom płacił kościół wydaje mi się równie dobry, jak ten, aby zajęcia te opłacali rodzice chętnych uczniów.
    • jehanette Re: lekcje religii 09.01.19, 08:59
      Myślę że za lekcje religii powinni płacić zainteresowani rodzice, ewentualnie zainteresowana instytucja religijna. Uczestnictwo w dowolnej zorganizowanej religii nie jest obowiązkowe, jesli instytucji zależy na szerzeniu swojej wiary to robi to we własnym interesie, państwo za to płacić nie powinno. Rodzice mogliby się zrzucać na koszt wynajęcia sali czy materiałów.
    • katja.katja Re: lekcje religii 09.01.19, 09:07
      Miejsce lekcji religii nie powinno być w szkole państwowej, ewentualnie na zasadzie dodatkowych zajęć dla zainteresowanych. Wynajem sali lekcyjnej płacił by KK.
    • natalia.nat Re: lekcje religii 09.01.19, 09:30
      No przecież wiadomo, sondaż jest wtedy wiarygodny, jak wygrywają nasi. Jak wyniki nie satysfakcjonują, to znaczy że został zorganizowany przez nie tych ludzi co trzeba, a pytania są tendencyjne. I jeszcze koniecznie trzeba użyć słów kluczowych: ultralewak, soroszowiec, bez tego się nie da. Typowa prawacka mentalność big_grin
      Możesz sobie mieć najbardziej "właściwe" poglądy na świecie, ale twoja wiara w krasnoludki nie musi wchodzić z buciorami w życie innych. Nie ma żadnych powodów, aby jakieś wierzenia oraz działalność szemranej instytucji sponsorować z pieniędzy publicznych i przy tym dezorganizować innym życie. Zajmijcie się swoimi obrządkami w miejscach do tego przeznaczonych i sami sobie to finansujcie!
    • jdylag75 Re: lekcje religii 09.01.19, 11:04
      Zgodnie z konkordatem szkoły mają stworzyć warunki do przeprowadzania lekcji religii, można to rozumieć różnie.

Przed 1990 KRK całkiem nieźle radził sobie z edukacją wielkiej rzeszy dzieci, było ich dużo więcej niż obecnie, nikt poza datkami rodziców do parafii (nie były to celowe datki) nie finansował wynagrodzeń księży, dało się, ano dało, sama chodziłam do salki przykościelnej. Nie widze powodu dla którego nie można byłoby wrócić choć w części do tego systemu, szkoły udostępniają sale, resztę organizują parafie i tak zysk dla parafii nie musza budowac sal, grzać ich, utrzymywać, sprzątać.
      Taki model budzi moje wątpliwości ze względu na przepełnienie szkół, w szkole moich dzieci sa 72 godziny religii tygodniowo i tyle godzin są zajęte sale lekcyjne, których dramatycznie brakuje, dzieci chodzą na dwie zmiany, moje młodsze 4 reay w tygodniu na popołudniu, popołudniu oznacza że lekcje zaczynają się np o 13.30. Szkoła została właśnie rozbudowana, ale czy ta rozbudowa to nie jest niejawne finansowanie lekcji KRK?

KRK to tłuste koty.

• gryfna-frelka Re: lekcje religii 09.01.19, 11:20
        Bardzo madry wpis - podpisuje sie pod nim! Osoby piszace o rozdzieleniu kosciola od panstwa zapomnialy o tej wlasnie waznej umowie ktora zmienila sytuacje co do religii w szkolach i ktorej nie da sie latwo odkrecic, chociazby politycznie.
        Demokracje Europy zachodniej nie podpisywaly konkordatu z Watykanem i o tyle latwiej jest im zrobic rozdzial miedzy religia a panstwem. Niestety w Polsce tak latwo nie bedzie.
        • iwoniaw Re: lekcje religii 09.01.19, 13:25
          Demokracje Europy zachodniej nie podpisywaly konkordatu z Watykanem i o tyle la
          > twiej jest im

To nie jest żadne usprawiedliwienie - umowy dwustronne mają to do siebie, że można je renegocjować albo wręcz wypowiedzieć. Abstrahując od faktu, że w konkordacie nie ma nic o tym, że RP jest zobowiązana płacić katechetom za nauczanie religii w szkołach.

To tak jak z przepisem o rekolekcjach - ustawa i ministerialne rozporządzenie mówi o zwolnieniu chętnych do udziału uczniów, żeby im umożliwić uczestnictwo w wymiarze max 3 dni - przez lata interpretowano to jako kompletną rezygnację z nauczania w szkołach przez te pół tygodnia, wysyłano nauczycieli do opieki nad uczniami w kościele - od paru lat w coraz większej liczbie szkół okazuje się, że niekoniecznie tak to musi wyglądać i że da się jednak zwolnić chętnych na dwie godziny dziennie oraz prowadzić resztę normalnych lekcji. Przy tym samym konkordacie i przepisach polskich dot. lekcji religii w szkołach. Toteż ekhem.
          • jdylag75 Re: lekcje religii 09.01.19, 13:53
            Tu nawet nie trzeba by było renegocjować umowy, wystarczyłoby zrenegocjowac po stronie Państwa co oznacza sformułowanie "stworzyć warunki", bo to po naszej państwowej stronie odpowiedzialność za dawanie coraz więcej i więcej chociaż wcale nie ma takich wymogów, a głupi by nie brał.... no ale u nas wśród władz jest mentalnośc XiX wiecznych parobków, ciągle zgięci w pół przed księdzem.
            • iwoniaw Re: lekcje religii 09.01.19, 15:18
              Dokładnie tak.
          • panna.z.wilka Re: lekcje religii 09.01.19, 15:29
            iwoniaw napisała:
            To tak jak z przepisem o rekolekcjach - ustawa i ministerialne rozporządzenie mówi o zwolnieniu chętnych do udziału uczniów, żeby im umożliwić uczestnictwo w wymiarze max 3 dni - przez lata interpretowano to jako kompletną rezygnację z nauczania w szkołach przez te pół tygodnia, wysyłano nauczycieli do opieki nad uczniami w kościele - od paru lat w coraz większej liczbie szkół okazuje się, że niekoniecznie tak to musi wyglądać i że da się jednak zwolnić chętnych na dwie godziny dziennie oraz prowadzić resztę normalnych lekcji.
            Rozporządzenie się zmieniło. Wcześniej była tam mowa o prawie do 3 dni zwolnienia na okoliczność rekolekcji, a teraz (bodajże od lata 2017r) mowa o prawie do zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia trzydniowych rekolekcji. Niby drobna zmiana, ale - jak sama mówisz - robi różnicę.
            • iwoniaw Re: lekcje religii 09.01.19, 15:39
              Wcześniej była tam mowa o prawie do 3 dni zwolnien
              > ia na okoliczność rekolekcji

Tak, ale to poprzednie sformułowanie też mówiło tylko o prawie do zwolnienia z lekcji chętnych na uczestnictwo w rekolekcjach, a nie o tym, że lekcji dla innych ma nie być.
              I też było zastrzeżenie o tym, że lokalny proboszcz ustala (nie - oznajmia mu) z dyrektorem (!) szkoły, kiedy i w jakiej formie te rekolekcje się będą odbywać. Nowe rozporządzenie to trochę uszczegóławia, ale i to stare było wystarczające dla takich rozwiązań.
              • panna.z.wilka Re: lekcje religii 09.01.19, 16:00
                No jak w eter szedł przekaz, że "o 8:30 wszyscy wychodzimy do kościoła na rekolekcje, powrót do szkoły o 11:00. Obecność obowiązkowa.", to w większości szkół nie było dla kogo robić lekcji. "Wszyscy" szli. Albo zostawali w domu, jeśli rodzice byli ciut bardziej kumaci w przepisach. W wielu miejscach nadal tak jest, ludzie nie znają przepisów oświatowych i szkoły "ułatwiają" sobie życie naginając ich prawa. Ale prawdą jest też, że pomału idzie ku lepszemu smile
                • iwoniaw Re: lekcje religii 09.01.19, 16:14
                  Wszystko się zgadza - tak było/jest przede wszystkim tam, gdzie ludzie (rodzice, ale i zaskakująco często nauczyciele, a nawet dyrektorzy (!) szkół) nie znają przepisów. Ale to się, jak piszesz, zmienia, w dużym stopniu dzięki "internetowi pod strzechami" - i bardzo dobrze.
    • tanebo2.0 Re: lekcje religii 09.01.19, 15:35
      natemat.pl/260137,katecheci-strasza-dzieci-nauczycielka-opowiada-o-lekcji-religii-w-szkole

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka