lemasakr 09.01.19, 22:34 Czy ktos mi moze powiedziec dlaczego kundle w Polsce sa tak wyjatkowo brzydkie - krepe, krzywe lapy, generalnie mocno odbiegajace od wzorca psa. W innych krajach - lacznie z tymi trzeciego swiata nie spotkalam sie z tym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maadzik3 Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 22:36 Nie wiem, moja była piękna! W ogóle znam mnóstwo ślicznych kundli (w Polsce) nie wiem jakie ty znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 22:38 kundel to kunder nie ma czegos takiego jak wzorzec rasy kundla ps moja jest sliczna Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 22:44 Bo są polskie. A Polsce wszystko jest brzydkie. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 22:50 Może dlatego, że kiedyś w Polsce jamnik był bardzo popularną rasą? I te parówki z krzyżówek powstały? 😉 Tak dywaguję, bo nie mam pojęcia. Ale coś w tym jest. Obserwuję zagraniczne strony pomocowe i tam te bezdomne kundelki to zwykle długonogie, foremne psiaki. Niskozawieszonych praktycznie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 22:53 lemasakr napisała: > tak wyjatkowo brzydkie > - krepe, krzywe lapy, ... Na wzor prezesa robione. Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 22:56 Ja również należę do grona osób, które posiadały przepięknego kundla☺ Niedawno byłam w wiosce w górach i sporo tam latało kundelków- specyficzną miały urodę, większość zresztą bardzo podobna do siebie. Ja tam bym w każdym razie była zdecydowana niemal każdego takiego jednego przygarnąć i zachwycać się, jaki piękny i wspaniały☺ Niestety póki co ze względu na alergię w rodzinie mogę tylko pozachwycać się na odległość... Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 23:09 Mój tata ma dwa kundle, jeden urody dość pospolitej za to słodki, natomiast drugi jest nie dość, że cudownie piękny to jeszcze emanuje niepowtarzalnym psim wdziękiem. Zachwycają się nim nawet ci, którzy otwarcie deklarują niechęć wobec psów. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 23:16 Mnie raczej zastanawia to, że dlaczego jak się w różnych krajach przechodzi obok psów czy to na smyczy, czy to w ich ogródkach, czy to latających luzem w parkach, to one człowieka olewają, a w Polsce... Idę ulicą domków jednorodzinnych i modlę się o to, żeby płoty nie miały dziur, wchodzę do mieszkania w bloku na 4 piętrze, to jeszcze przez 10minut klatka rozszczekana... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 23:46 lodomeria napisała: > Mnie raczej zastanawia to, że dlaczego jak się w różnych krajach przechodzi obo > k psów czy to na smyczy, czy to w ich ogródkach, czy to latających luzem w park > ach, to one człowieka olewają, a w Polsce... Idę ulicą domków jednorodzinnych i > modlę się o to, żeby płoty nie miały dziur, Nie wiem co to za kraje, ale moje wlasne psy tez szczekaja kiedy przez okna widza ludzi (nie daj bog z psami ). Tak, po spokojnych, cichych latach spedzonych z chartami mam teraz dwa diably . Na spacerze olewaja wszystkich. Wiekszosc psow poczuwa sie do pilnowania swojego terytorium, nie tylko w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 00:04 Kraje Europy Zachodniej na przykład, parę w Azji. Z psami przychodzi się nawet do pracy. W Australii amstaffy sobie bez smyczy bez kagańców i smyczy po laży czy parku wśród ludzi (także bardzo małych ludzi) biegają i nikt nie ma alertu w oczach. Jakbym u siebie na polskiej wsi amstaffy sąsiada luzem latające po ulicy spotkała, to bym chyba na najbliższą latarnię się wdrapała. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 01:45 W "moim" lesie tez pelno pitbulli, wszystkie bardzo grzeczne . Pitbulle trafily u nas wreszcie pod strzechy czyli na suburbie. Mowi sie, ze pitbull to "nowy greyhound" , pewnie to dzieki show "pitbulls & parolees". Ale to tak tylko na marginesie . Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 16:26 Kiedy mieszkalam w Colorado, mielismy dwa todzaje psow: pitbule i chihuahua. I musze powiedziec, ze kiedy pracowalam jako technik weterynaryjny, wolalam pitbule, bo nawet te przywiezione z walk psow, poszarpane, nigdy nie probowaly ugryzc, nawet przy bolesnych zabiegach, jak chihuahua... Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 01:49 Bo kary są bardzo wysokie i jak ktoś nie panuje nad psem, to go pilnuje po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 10:02 lodomeria napisała: > Kraje Europy Zachodniej na przykład, parę w Azji. Z psami przychodzi się nawet > do pracy. i w Polsce przychodzi się z psami do pracy. w biurowcu, gdzie pracuję (jest tu kilka firm), codziennie "do pracy" przychodzi jamnik i owczarek niemiecki. u mnie w firmie moja szefowa wiele razy przyprowadzała swoje psy i nie robi z tego problemu, dlatego i mi się zdarzało przyprowadzac swojego. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 11:40 Ale fajnie. Jednak to jest raczej wyjatkowy przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
esme83 Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 16:41 W Polsce przecinanie psom strum głosowych chyna nadal jest (na szczęście) zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
ciapkiwciapki Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 21:29 w Polsce psy, zwłaszcza podwórkowe nie są .... wychowane. ma biegać, szczekać i tyle. pamiętam, jak dwadzieścia lat temu weszłam z psem do kawiarni. pies miał wszystko koło nosa, obsługa i goście byli zachwyceni leżacym pod stolikiem cielakiem. to takie egzotyczne było. ale właśnie... to nie był torebkowy szczekacz, nie plątał się między gośćmi, nie ujadał na przechodzących. przyzwyczajony był do ludzi. większość psów chce zachowywać się poprawnie, jakkolwiek by to nie brzmiało. ale nikt ich tego nie uczy. zamykając psa tylko na podwórku ( o łańcuchu nie wspomnę) nie wychowamy psa . nosząc psa w torebce i nie pozwalając mu dostać swojej liczy bęcków nie wychowamy psa. w pierwszym przypadku traktuje się psa jak rzecz, w drugim jak zabawkę. ale.. mamy króllika. oszukaną miniaturę , największego przytulasa z naszych zwierząt. ostatnio odwiedził nas znajomy ze wsi, który hoduje króliki na ubój. zobaczył naszego który jak pies biegał za kotem i się zadziwił. że króliki tak mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 23:18 Pewnie z tymi jamnikami to prawda, mój ojciec kiedyś przyszedł ze szczeniakiem, mróz był jak teraz w Polsce, dzień przed Sylwestrem ktoś wyrzucił sześciomiesięcznego szczeniaka, bo sikał w domu. Kiedy wyrósł, był akurat prawie do kolan i wyglądał jak "owczarek niemiecki średni", no, gdyby istniała taka rasa, bo był jak średni owczarek niemiecki krótkowłosy. Przepiękny piesio i bardzo mądry. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kundle w Polsce 09.01.19, 23:41 Cos w tym jest, czasem wchodze na strone schronu ma marmurowej i pelno tam takich psow na krotkich krzywych lapkach. W mojej okolicy kundle wygladaja jak mieszanki labradorow i pitbuli, tez malo piekne . Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 01:33 Bo to zależy chyba od tego, co było kiedyś na tyle liczne, że dało radę przekazać populacji swoje cechy. Do czego te psy były używane, jak licznie. Czy stróżujące, czy pasterskie, czy gończe, czy uzywane do włażenia do nor... U nas najwięcej było chyba jazgotliwych-stróżujących z chłopskich chat, to i po nich mamy potomstwo. W krajach arabskich (Katar, Zea) większość kundli ma silną domieszkę saluki. Ale teraz pewnie mniej niż kilkanaście/dziesiąt lat wcześniej, bo ekspaci przyjeżdżają także z własnymi psami, i wiadomo - gdzieś są popularne labradory, gdzieś bassety... Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 05:30 Wynik mody na dana rasę, teraz np; sporo kundelków miewa niebieskie oczy albo dwubarwne, husky w róznych wersjach. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 09:33 mam przepieknego kundla, z dlugimi łapami, zgrabną szczupła sylwetką i przepięknym brązowym umaszczeniem, na widok którego co chwila ktoś się zatrzymuje i pyta, jaka to unikalna rasa Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 09:41 Moje kundelki są piękne - co do brzydoty, spójrz w lustro. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 09:48 Mamy w rodzinie pięknego kundelka. Rude, długie i bardzo gęste futro, aksamitna mordka, jakby wiecznie uśmiechnięta. I co i raz na ulicy ktoś pyta o rasę. Bratanica mówi więc , że to wapiti australijski Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 10:00 Oj, bardzo lubię takie pieski rasy piesek. Rasowce to potrafią dopiero straszydłami i mutantami być. Garbate karzełki chihuahua, sapiące mopsy ze zdeformowanymi mordkami, chińskie grzywacze, które wyglądają , jak po chorobie popromiennej itd. Wolę zdrowe genetycznie kundelki. gadzetomania.pl/267,10-najdziwniejszych-ras-psow-na-swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 10:07 Chów wsobny, bo zapładnia ten sa, niepilnowany i niekastrowany pies. Złe żywienie, stąd krzywica. Plus suka rodząca co cieczkę, rownież źle karmiona. W krajach trzeciego świata jest zazwyczaj słonecznie, więc problem z krzywicą mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 10:29 Po prostu w Polsce panuje wolność seksualna i nikt nie narzuca pieskom partnerów. Miłość owczarka niemieckiego do jamniczki nikogo tu nie szokuje. Ważniejsze jest radość i spełnienie w życiu osobistym czworonoga, a nie geny. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 10:59 Nasz poprzedni pies był przepiękny, choć kundel. Z silnym genem dalmatyńczyka, bardzo zgrabny i taki "dystyngowany". Aktualnie mamy niskopodwoziowego krzywusa i też się za nim ludzie na ulicy oglądają, bo ma wyjątkowo rozczulającą mordkę Z psem, jak z dzieckiem - oby zdrowe było Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 11:06 Nigdy nie pomyślałam, że polskie kundelki odbiegają urodą od czeskich czy francuskich. Natomiast coraz częściej myślę, że Polacy są dość specyficznymi ludźmi.. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 14:01 bo dla rownowagi koty mamy piekne i mocno jednolite. ps jest uniwersalny wzorzec psa? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 14:19 gdybym miała kiedykolwiek miec rasowego psa to wlasnie niskopodwoziowego szarego krepego szwedzkiego serdela Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 14:27 W typie corgi. Nawet lepiej mi się podoba niż te z krowimi łatkami, pupile królowej. Tutaj wilcze geny widać. Fajny piecho. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 16:03 Ja z kolei wolalabym takiego na normalnych nogach Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 14:28 Ograniczona pula genowa, za parę lat pewnie zaczną się pojawiać typy maltańskie, labradory i stafford terriery. Obecne to chyba efekt mody w latach 80 na owczarki niemieckie i jamniki😘 Kundelki bywają śliczne, bywają urocze, bywają pokraczne, nie ich wina. Faktem jest że krzywica łap bywa wynikiem niedożywienia suki i szczeniąt. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 16:05 wilan.an napisał(a): > Kundelki bywają śliczne, bywają urocze, bywają pokraczne, nie ich wina. Wiadomo. Brzydkie kaczatka kochaja czlowieka tak samo szczerze jak te ladne , a to najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 16:23 Wiem co autorka miała na myśli, u nas faktycznie dominuje jeden typ (dla czepialskich - to nie znaczy że nie ma innych) nisko zawieszony owczarkowaty niżeł polski. Zwróciłam na to uwagę kiedy byłam w Grecji, zupełnie inny model kundelka wszędzie biegał, takie poczochrane maltańczyki XXL. Za to w Chorwacji wyższe i gładsze. Jakiś samiec alfa musiał tam się rozmnażać, psi Czyngis-chan😉 Kundelki w Meksyku też są z innej bajki, co kraj to fason. W okolicach Zwierzyńca, grasuje jakiś kot płodzimierz norweski leśny. Żebyście zobaczyły jak podniósł średnią urody😁😁 Oko bieleje, kity wielkie po polach łażą, kryzy jak lew, mam nawet zdjęcia. Taka zwierzyniecka bida z chorym oczkiem teraz jest wielkiemu puchatym sexi kotem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 16:40 za mało poduszek !!! przecież mu twardo Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 16:42 wilan.an napisał(a): > co kraj to fason. Moja psica przyjechala do nas z Kataru i jak googlam tamtejsze bezpanskie psy, to wiekszosc wyglada jak moja Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 16:49 Saluka, powinnaś ja trzymać w jakimś złotym namiocie! One noszą obroże wysadzane diamentami😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 19:31 Hehe, miala napisane "saluki mix", ale ona nawet kolo nich nie stala , szczegolnie ze swojego paskudnego, wcale nie charciego, charakteru Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 21:22 Po pierwsze szczeka w domu, po drugie - wszedzie jest pelno. Jak ma dobry humor, to gania ta mala, koty i krolika Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 21:15 Dostała piękne charcie pęcinki i zgrabne łapy. Jakbyś zobaczyła łapska mojego to szukalabyś wśród przodków niedźwiedzia 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Kundle w Polsce 10.01.19, 21:46 Stała, stała, bliżej, dalej, ale stała. Jak mówiłam, w Arabii psie kundle są jak jeden mąż po saluki i coś po nich zawsze dziedziczą. To był latami jedyny dość tam popularny typ psa, dopuszczany jako zdolny gończy. Odpowiedz Link Zgłoś