Dodaj do ulubionych

Praca na zastępstwo

29.01.19, 21:32
Czy nie mając pracy przjelybyscie propozycje pracy na zastępstwo? Stanowisko zgodne z Waszym doświadczeniem, firma z tych rozpoznawalnych. Za Wami 20 lat doświadczenia, wiek 45+ i cztery miesiące bez pracy .
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 21:35
      Tak.
    • 1aanna Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 21:36
      Ja przyjęłam mając kiepską pracę, teraz mam normalną umowę, więc nie żałuję.
    • mum2004 Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 21:36
      Oczywiście że tak.
    • zuzi.1 Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 21:37
      Oczywiście, że tak, może się spodobasz i zaproponują ci pracę. Bierz!
      • esperantza Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 22:02
        To nie dla mnie, ale dziekuje 😊
    • triss_merigold6 Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 21:38
      Jeśli firma jest duża, a zastępstwo na przynajmniej kilka miesięcy i daje szansę na stałe zatrudnienie, to tak.
      W mojej instytucji zaczynanie od pracy na zastępstwo nie jest niczym dziwnym, są zastępstwa za kobiety na urlopach rodzicielskich i wychowawczych, za osoby delegowane za granicę, do innych instytucji czy na urlopach bezpłatnych.
      • esperantza Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 22:04
        Póki co nie ma mowy o stałym zatrudnieniu, ewentualnie przedłużenie.
    • liliawodna222 Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 21:40
      Tak
    • jematkajakichmalo Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 21:48
      Oczywiscie, ze tak.
      2 razy tak zaczynalam i 2 x tak wlasnie zostalam w firmie. Pierwszy raz pani zaciazyla, jednak po macierzynskim wziela wychowawczy, a potem pod koniec znow zaciazyla i powiedziala, ze juz nie wraca. Po latach wkoczylam na stanowisko kogos kto chorowal. Ta osoba wrocila wprawdzie po kilku miesiacach, ale pracodawca byl zadowolony z mojej pracy i do tego nastapilo tyle zmian w firmie, ze znow pojawilo sie dla mnie stanowisko.
      Tak wiec nigdy nie wiadomo...
      A jak Ci sie nie spodoba, to zawsze masz ten plus, ze to tylko czasowe i sobie pojdzesz
    • profes79 Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 21:48
      Brać umowę na zastępstwo i ewentualnie szukać dalej - co zawsze jest łatwiejsze, jak się ma jakieś źródło utrzymania.
      • triss_merigold6 Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 21:51
        Poza tym zupełnie inaczej szuka się pracy z pozycji osoby, która pracę ma tylko chce zmienić na inną.
        • zuzi.1 Re: Praca na zastępstwo 29.01.19, 23:39
          Dokładnie tak.
    • lot_w_kosmos Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 05:46
      Tak.
    • iberka Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 05:52
      Dokładnie tak zrobiłam po 3 mcach bez pracy. Oferta z dnia na dzień, bo w czwartek telefon czy chcę, w pt badania, w on o 8 BHP a od 10 byłam już w biura." Firma" duża -urząd miasta
    • rosapulchra-0 Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 06:39
      Tak. I cały czas szukałabym pracy docelowej.
    • slonko1335 Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 07:39
      To zależy na jak długo to zastępstwo i jakie są opcje zatrudnienia po nim. Teoretycznie łatwiej szukac pracy gdy się ją ma a w praktyce ciężko chodzić na rozmowy i castingi gdy się jest w nowej pracy...
      • esperantza Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 19:52
        Ok1,5 roku. Dalsze perspektywy trudno ocenić teraz.
    • bo_gna Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 20:52
      Nie, jeszcze bym szukała. Ale to ja. Przechodziłam przez to i dziękuję, do samego końca nie wiesz jak będzie, czy zostaniesz czy wylatujesz, czy może później znajdzie się etat. Poza tym ciągłe porównywanie i wizyty tej "prawdziwej" co by pilnować stołka.
      • cruella_demon Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 21:01
        Znacznie łatwiej szukać pracy pracując, niż jako bezrobotny, no i jednak pensja wpływa.
        • bo_gna Re: Praca na zastępstwo 31.01.19, 09:40
          Łatwiej? Od razu wolne bo masz rozmowy? Poza tym trudniej jest zrezygnować jak już się przyzwyczaisz, to nie jest takie fajne kilka razy w krótkim okresie zaczynać od nowa, ja rozpoczęłam pracę na zastępstwo i niedługo potem miałam telefon z zaproszeniem na rozmowę do pracy nie na zastępstwo (miałam tam duże szanse), nie poszłam bo myślałam, że w tej pracy na zastępstwo mnie zostawią bo przecież tak mnie chwalili od początku, no i byli sympatyczni, młoda i naiwna. Kwestie finansowe są bezsprzeczne więc jak ktoś nie ma środków do życia to nie ma o czym rozmawiać.
          • profes79 Re: Praca na zastępstwo 31.01.19, 09:47
            Łatwiej. Masz zabezpieczenie finansowe; masz pracę zgodną z kwalifikacjami (wedle tego co pisze autorka) więc nie wypadasz z obiegu; masz pracę a nie siedzisz w domu i dostajesz p.dolca.
            Szukanie pracy na zastępstwo jak się ma normalną pracę, to wyraz desperacji; szukanie pracy na zastępstwo jak się nie ma pracy w ogóle to przejaw zdrowego rozsądku.
    • cruella_demon Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 20:59
      Oczywiście, że tak.
      Tak właśnie zaczęłam obecną pracę, właśnie mija 6 rok smile
    • karola2122 Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 21:33
      Oczywiście że tak.
    • kornelia_sowa Re: Praca na zastępstwo 30.01.19, 21:45
      Niech bierze kto się waha.

Dziewczyna, która przyjęto za mnie gdy zaszłam w ciąże, została zatrudniona na taką umowę.
      Ja już wtedy wiedziałam że tam nie wrócę, wiec starałam sie wybrać jak najlepiej taką osobę.
      Oczywiście nikomu się nie chwaliłam, że wracać nie zamierzam, ale faktycznie dziewczyna została gdy po rodzicielskim się zwolniłam.Teraz jest zatrudniona na nieokreslony
    • martishia7 Re: Praca na zastępstwo 31.01.19, 10:20
      Tak. Jeżeli firma jest większa, to są dwie możliwości. Po pierwsze jak jest więcej lasek w wieku rozrodczym, to możesz mieć karuzelę zastępstw na ładnych kilka lat. Moja bratowa chyba 4 albo 5 lat tak przepracowała, zastępując co najmniej 3 panie po kolei. Po drugie jest to punkt wyjścia do zaczepienia na stałe, tzn. jeśli się sprawdzisz, to jak zwolni się z jakiegoś powodu etat (ktoś odejdzie, emerytura), to zamiast rekrutować - wezmą Ciebie na stałe, a kogoś z zewnątrz poszukają na zastępstwo. Po trzecie, zastępowana może koniec końców zrezygnować, i wtedy zatrudnią na 99% Ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka