Dodaj do ulubionych

Rekrutacja Warszawa

30.01.19, 13:10
Czy dobrze rozumiem ,że jeżeli dziecko noe dostanie soe do szkoły i zostanie to ogłoszone 16 lipca to o tym gdzue są wolne miejsca dowiemy się 28 sierpnia.
Szczerze mówiąc nie ogarniam harmonogramu rekrutacji.
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć ?
Obserwuj wątek
    • dzidzia_ch Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 13:14
      www.kuratorium.waw.pl/download/1/16603/Harmonogramrekrutacji2019-2020.xlsx
    • dido_dido Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 14:09
      Nie, po rekrutacji zasadniczej, w której 16 lipca dowiadujesz się gdzie/czy dziecko się dostało do szkoły jest rekrutacja uzupełniająca

Rekrutacja zasadnicza kończy się:
      poinformowanie przez dyrektora szkoły kuratora oświaty o liczbie wolnych miejsc 25 lipca do godz. 16.00

Rekrutacja uzupełniająca:
      składanie wniosków o przyjęcie do szkoły wraz z dokumentami potwierdzającymi spełnianie warunków lub kryteriów branych pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym od 26 lipca od godz. 8.00 do 30 lipca do godz. 12.00;

podanie do wiadomości list kandydatów zakwalifikowanych i kandydatów niezakwalifikowanych zawierające imiona i nazwiska kandydatów uszeregowane w kolejności alfabetycznej oraz informację o zakwalifikowaniu albo niezakwalifikowaniu kandydata, a także najniższą liczbę punktów, która uprawnia do przyjęcia 19 sierpnia godz. 12.00

potwierdzenie woli przyjęcia w postaci przedłożenia oryginałów dokumentów oraz zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu w przypadku szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe od 19 sierpnia od godz. 12.00 do 27 sierpnia do godz. 16.00

podanie przez komisję rekrutacyjną list kandydatów przyjętych i nieprzyjętych 28 sierpnia godz. 10.00

poinformowanie przez dyrektora szkoły kuratora oświaty o liczbie wolnych miejsc 28 sierpnia do godz. 12.00

• ga-ti Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 14:18
        Zaczepiste wakacje przed nami, łał, normalnie nic tylko urlopy planować i wypoczywać tongue_out
        • dzidzia_ch Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 14:23
          Czyli najbezpieczniej planować wakacje między 30 lipca a 19 sierpnia tak?
          • tol8 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 14:34
            Albo do 16.07. (Ogłoszenie wyników)
        • jeszcze_blizniaki Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 14:23
          Dokładnie. Czy w razie nieobecności dziecka i rodziców na miejscu, mogą zawieźć dokumenty do szkoły upoważnieni dziedkowie? Jak myślicie?
          • tol8 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 14:33
            Tak, nam babcia wiozła, bez upoważnień.
          • kanna Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 20:06
            Upoważnienia są potrzebne tylko przy odbiorze dokumentów.

Podanie/dokumenty może złożyć każdy.
    • dziewczyna_kolegi Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 15:59
      Z innej beczki. Zgodnie z informacjami nie będzie ograniczeń co do liczby szkół, które dzieci mogą wybrać i tak się zastanawiam czy to jednak dobre. Może 8 szkół to jednak mało, dobrze by było gdyby ich było więcej, ale nieograniczona ilość, wszystkie ogólniaki mam wpisać, nawet te co mnie nie interesują i są na końcu miasta, tak na wszelki wypadek...
      Co ematka na to?
      • arwena_11 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 16:16
        8 szkół to bardzo dużo. Córka miała problem z zapełnieniem miejsc. W sumie i tak interesowały ją szkoły na pierwszych 3 miejscach i do nich była gotowa pójść.
        • betty_bum Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 18:52
          Córka startowała w rekrutacji, 2,5 rocznika?
          • mum2004 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 19:02
            Nie, ale Arwena w każdym wątku z kumulacją roczników wyskakuje z córeczką z niżu....

betty_bum napisał(a):

> Córka startowała w rekrutacji, 2,5 rocznika?
            • arwena_11 Re: Rekrutacja Warszawa 31.01.19, 08:39
              Córka nie była z niżu. Jest w pierwszej klasie. Dzieciaki rocznik 2002 i 2003.
              • mum2004 Re: Rekrutacja Warszawa 31.01.19, 09:12
                19 tys i 44 tys. Mówi ci to coś? W tym roku świetni uczniowie nie dostaną się tam gdzie w zeszłym roku dostawali się przeciętni. Także rady tyczące twojej córeczki są z kosmosu.
      • triss_merigold6 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 16:25
        Informacja potwierdzona, rozmawiałam z kuzynką z wydziału edukacji w jednej z dzielnic.

Pomysł jest tak upiorny, że mi słabo.
        • molik28 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 18:00
          Czyli potwierdza się, że nie ważne gdzie wg ministry, ważne żeby upchnąć. Wpisujcie byle co i ile się da to gdzieś tam wyladujecie, a potem powie się, że sukces bo wszyscy się dostali tam gdzie chcieli. No bo przecież wybrali to znaczy że pasowało..
      • indra2 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 18:17
        Dotyczy to tylko Warszawy? Gdzie moge znalezc informacje, do ilu szkol mozna bedzie skladac wnioski w Katowicach. Znalazlam na stronie kuratorium terminarz ale liczy szkol nie.
      • betty_bum Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 18:34
        Wpisz wszystkie, bo w tym roku rekrutacji uzypełniającej nie będzie
        • helena31 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 19:12
          no właśnie . Biorąc pod uwagę, że będzie można wpisać nieograniczona liczbę klas i to , ze np. w Warszawie brakuje 15 tyś. miejsc na dzień dzisiejszy ( załóżmy nawet, że to się znacząco zmniejszy) , to rzeczywiście może okazać się, że nigdzie nie ma miejsc, a przynajmniej w liceach,- tych do 70-80 miejsca w rankingu?
          • triss_merigold6 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 19:23
            Wszystkie znane mi szkoły niepubliczne zwiększają liczbę klas i już teraz prowadzą zapisy i przyjmują wpisowe, część niepublicznych gimnazjów też otwiera klasy licealne (jeśli do tej pory nie mieli).

Przeglądam na portalu wasza edukacja szkoły pod kątem profili i nie jestem zachwycona absurdalnie dużą liczbą klas humanistycznych, jakichś dziennikarsko-kulturoznawczych, europejskich, ogólnych z rozszerzeniami w stylu polski-wos-angielski czy polski-historia-geografia.
            • mum2004 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 20:06
              To było do przewidzenia, prędzej nauczycieli humanistów znajdą, niż matematyków czy fizyków sad

triss_merigold6 napisała:

Przeglądam na portalu wasza edukacja szkoły pod kątem profili i nie jestem zach
              > wycona absurdalnie dużą liczbą klas humanistycznych, jakichś dziennikarsko-kult
              > uroznawczych, europejskich, ogólnych z rozszerzeniami w stylu polski-wos-angiel
              > ski czy polski-historia-geografia.
              • triss_merigold6 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 20:12
                Yyyy... to zestawy klas z poprzedniego roku, bo patrzę na progi punktowe pod kątem minimalnej i średniej liczby punktów z jaką uczeń został przyjęty w zeszłym roku. Jest mnóstwo jakichś klas dwujęzycznych, geograficzno-społecznych, czy geograficzno-matematycznych, a mat-fizów chyba najmniej.
                • mum2004 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 20:18
                  OK, i lepiej nie bedzie. A wręcz przeciwnie. Na szybko nie dorobią mat-fizów czy biol-chemów.
                  • triss_merigold6 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 20:38
                    Skoro jest aż tyle klas o profilach językowych i szeroko pojętych humanistycznych, to znaczy że trend istnieje od lat. Pytanie czy z powodu preferencji rodziców i uczniów, czy z powodu dostępności kadry.
                    • arwena_11 Re: Rekrutacja Warszawa 31.01.19, 09:20
                      Raczej z preferencji dzieci. Jak jeszcze chętnych na rozszerzoną matematykę jest bardzo wielu, to fizyka już raczej dla koneserów i obecnie wybierana przez tych co mają bardzo sprecyzowane poglądy na przyszłość.
                      Kiedyś nie było takiego wyboru. Sama trafiłam na mat-fiz, bo z dwojga złego wolałam fizykę niż polski. Obecnie z całą pewnością celowałabym w mat-hist.
                • arwena_11 Re: Rekrutacja Warszawa 31.01.19, 08:43
                  Bo są licea specjalizujące się w mat-fizach i mające właściwie w każdej klasie rozszerzenie matematyki, a klasę humanistyczną mają 1.
                  Klas mat-geo, mat-hist ( plus 3 rozszerzenie dowolne ) jest mało i są oblegane. Po nich dzieciaki idą na prawo, sgh. Są to często klasy pod patronatem sgh.
            • asiakh Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 22:56
              O to super, właśnie takich szuka córka. Możesz podać konkretne LO?
              • mum2004 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 23:21
                Szukajcie a znajdziecie.... liceów w Warszawie jest ponad 100, skąd mamy wiedzieć jakie wam pasuje?
    • mum2004 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 18:12
      Czyli najlepiej od razu wpisać 1600 klas?
      • mamalgosia Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 19:27
        U nas (slaskie) wpisuje sie 3 szkoly.

Przy rekrutacji pracuję do 25 lipca
        • mum2004 Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 19:45
          No ale mówimy o Warszawie.
          • mamalgosia Re: Rekrutacja Warszawa 30.01.19, 20:00
            No tak.
            Bez sensu sie wyrwalam
      • dziewczyna_kolegi Re: Rekrutacja Warszawa 31.01.19, 09:22
        No właśnie też mam podejrzenia, że wtedy rekrutacji uzupełniającej nie będzie sad i chyba musimy wpisać wszystkie szkoły które wchodzą w grę czyli np. wszystkie LO. I tak myślę, że nie jest to chyba najlepszy pomysł, bo jednak w tej rekrutacji uzupełniającej były zawsze jakieś miejsca i ci którzy nigdzie się nie dostali, bo. np. przestrzelili z punktami mieli pierwszeństwo. A były to często dzieci z dobrymi wynikami, tylko np. źle ustawili te szkoły w podaniu.
        • arwena_11 Re: Rekrutacja Warszawa 31.01.19, 09:26
          Zawsze będzie. Bo rekrutacja uzupełniająca jest po doniesieniu świadectwa. Wiele dzieciaków nie będzie donosiła świadectw do szkół do których się dostały, jeżeli to nie będą szkoły z pierwszej trójki we wniosku. Będą właśnie startować jeszcze raz z odwołania.
          No i z doświadczenia wiem, że pierwszeństwo przy odwołaniach mają ci co się nigdzie nie dostali. A roszady są tak naprawdę jeszcze cały wrzesień czy to między klasami w danej szkole czy między szkołami.
          • zayonce Re: Rekrutacja Warszawa 24.02.19, 21:11
            Może będzie wyglądać to tak samo jak w rekrutacji do gimnazjum? Wówczas moje dziecko dostało się do szkoły 2 wyboru i tam złożyłam wymagane dokumenty a dziecko zostało przyjęte. W szkole 1 wyboru zabrakło niecały 1 punkt. Ale w szkole 1 wyboru 10 uczniów nie złożyło dokumentów - wówczas moje dziecko znalazło się automatycznie na liście rezerwowej według liczby zgromadzonych punktów. Szkoła zadzwoniła do nas z pytaniem czy decydujemy się przenieść. Zdecydowaliśmy się - wyciągnęliśmy papiery ze szkoły 2 wyboru - zostaliśmy w ten sposób uwolnieni przez system rekrutacyjny, a następnie złożyliśmy dokumenty w szkole 1 wyrobu. Decydowała liczba zgromadzonych punktów i chęć przeniesienia się. Moim zdaniem logicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka