olena.s 30.01.19, 13:46 Poniekąd a'propos podglebia wątku o Podlasiu - choć tekst dotyczy szerszych zjawisk. Polecam wywiad . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 14:45 "Poniekąd a'propos podglebia wątku o Podlasiu..." W życiu takiej konstrukcji słownej nie słyszałam ani nie widziałam, możesz mi to na inny polski przetłumaczyć, bardzo prosze! Szczególnie to podglebie, czy to lokalne wyrażenie? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 14:52 To zapewne miało być "pogłębienie". Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 14:58 Olena chyba na komputerze pisze, bo np. link ukryty pod tekstem z mojej komórki sie nie da wkleić. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 14:59 Nie, to na pewno miało być "podglebie". Nie wiem co Was tak dziwi. Wyrażenie może rzadko używane, ale przecież nie egzotyczne jakieś. Oj, uboźeje język.... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:02 Podglebie watku? Serio? Mialo byc poglebienia tylko cos poszlo nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:05 No przecież napisałam co mnie dziwi. Nigdy sie z takim wyrażeniem nie spotkałam, a nie podejrzewam żeby to była nowość raczej regionalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:12 A skąd, normalne ogólnopolskie słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:19 Geologicznie to i owszem, ale skoro takie normalne i ogolnopolskie, to czemu żadna z was nie używa? Czy może używacie w co drugim watku, tylko ja nie widze? Kiedy o podglebiu watku, tematu czy czegokolwiek ostatnio czytałaś na forum? I zdaje sie nie jestem jedyna, która sie z tym zastosowaniem słowa nie spotkała. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:21 Czytam więcej niż tylko forum A podglebie to inaczej podłoże, podstawa czegoś, wcale nie musi być używane geologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:25 Ja też czytam wiecej niż forum, ale niekoniecznie to samo co Ty w tym samym jezyku, dlatego pytam o przykład z tego forum jako pewnego punktu wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:27 A wpisz w wyszukiwarkę i się zdziw Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:22 Tu jest w znaczeniu "podłoże", "podstawa". Serio się nigdy nie spotkałaś? Mnie się z Wańkowiczem najbardziej kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:31 Serio sie nie spotkałam i sie nie wstydze przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:34 I slusznie, wstydzić się nie ma czego. Spytałam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:37 angazetka napisała: > A skąd, normalne ogólnopolskie słowo. No, w dodatku u mnie na wschodzie całkiem popularne Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:45 Ja urodzona i wychowana tak bardzo na zachodzie, że jak ide na spacer do lasu, to musze sie pilnować, żeby granicy nielegalnie nie przekroczyć U nas naprawde nikt do mnie o podglebiu nie mówi, i dobrze że na forum sie zwrotu nauczyłam, bo chyba bym gromkim śmiechem wybuchneła gdybym usłyszała "na jakim podglebiu opierasz swój osad?" Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:07 Jak ktoś czyta pośpiesznie i zajęty jest do tego domyślaniem się, jakich to polskich czcionek zapomniano, to może faktycznie subtelnych szczegółów języka nie chwycić. Podgłębie wygląda od razu inaczej. Ludzie, załóżcie sobie w końcu polskie czcionki, to nie jest takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:12 Ale to jest PODGLEBIE. Od "pod glebą". Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:28 Jak napiszesz jeszcze większymi literami, to też nie zmieni to faktu, że brakuje w tym słowie literki "ł" i "ę", co może co niektórych zbijać z tropu i kierować nie tam gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:30 Nic nie brakuje. "Podglebie" od "pod glebą". Jak podziemie od pod ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:33 Osz k......! Dopiero teraz zaskoczyłam i widzę, że walnęłam grzywką w ścianę. Ponieważ nie mogę wymazać tego co napisałam, przepraszam wszystkie zainteresowane za moją ślepotę i marudzenie na wyrost. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:34 Kawy potrzebuję, najlepiej dożylnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:39 Strollowałam Olenie watek 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:14 "Poniekąd" i wątek" maja polskie znaki, ja to i bez okularów widze, wiec czemu miedzy nimi nagle znaków miałby zabraknać? Mój telefon ma ó, ł, ż i ź, a ogonków przy a i e nie przewidziano Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:25 Nie czepiam się słowa "Poniekąd" i wątek" a postu startowego. Tam ciągle jak byk jest "podglebia". Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:31 Nie jest dobrze. Prawidłowo to słowo wygląda "podgłębie". Niektórzy czepiają się gramatyki, inni ortografii, jeszcze inni czegoś innego, a mnie drażni brak polskiej czcionki. I to nie ma nic wspólnego z treściami postów oleny. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:32 Jeszcze raz sjp.pwn.pl/sjp/podglebie;2502165.html Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:37 Już dopsze. Słowo podglebie jest mi znane, mnie, nie wiem czemu, to słowo wydawało się pokiereszowane przez zjadacza polskich literek. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:37 Ponieważ te dwa słowa sa zapisane z użyciem polskiej trzcionki, wiec wydedukowałam, że "podglebie" też jest zapisane tak jak powinno być i nie chodzi o żaden inny wyraz, a już napewno nie "podgłębie". Ze zwrotem "podglebie watku" sie nie spotkałam, wiec zapytałam, i okazuje sie, że powinnam zwrot znać, bo czesto używany. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:45 Trzcionki, mowisz.... To jest moj ulubiony watek! Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:55 Udziela mi sie, już sama nie wiem co pisze 😂 A najlepsze jest to, że jak popatrzyłam na te "trzcionki" przed wysłaniem to mi nie grało, ale nie wiedziałam co 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 16:04 Ale przynajmniej zastosowałam "rz" po "t", czyli ortograficznie poprawnie 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:10 sjp.pwn.pl/sjp/podglebie;2502165.html Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 16:47 A, bardzo proszę. Lokalne wyrażenie z mojej zagrody. Najpierw definicja słownikowa: podglebie 1. «warstwa gleby znajdująca się pod warstwą orną» 2. «podstawa, źródło czegoś» Rozwinę mój skrót: za podglebie tamtego wątku uważam urażone uczucia "prowincjuszy", którzy są zdania, że na ich temat krążą negatywne, upokarzające i krzywdzące stereotypy. Na podglebie składa się również spór o Polskę A i B., o miasta kontra miasteczka i o to, jak należy sterować - lub nie - ich rozwojem. Wątek o Podlasiu rozwinął się na tym podglebiu - gdyby było inaczej, to byśmy pewnie spokojnie rozmawiały o tym, dokąd się wybrać, albo dlaczego nie warto się wybrać i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Prowincja a metropolie 30.01.19, 15:01 Niestety smutna prawda. Ja i trojka moich braci wyjechalismy z naszego miasta, sporo kuzynow tez. Konkubin i cale jego rodzenstwo oraz wszyscy kuzyni z przedzialu wiekowego 25-40 rowniez. Chodzac po Warszawie spotkalam juz z 10 osob z podstawowki. Jak chodzilam do podstawowki, to klasy byly do F, teraz z trudem zbieraja dwie... Odpowiedz Link Zgłoś