Dodaj do ulubionych

Kruche ciasto... olej

21.02.19, 14:46
Czy da się kupić margarynę bez oleju palmowego ? Czy pozostaje piec na maśle? A może da się na smalcu z dodatkiem oleju np. rzepakowego? Ktoś z Was próbował?
Obserwuj wątek
    • bei Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 14:57
      Są przepisy w necie na kruche ciasto na oleju. Sama robiłam kiedys szarlotkę- z dodatkiem oleju-ok 3/4 szklanki. Była smaczna.
      Ja nigdy nie dodaję margaryny, zawsze stosuję masło.
    • myq1 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 14:58
      Ze smalcem nie próbowałam, dawałam pół kostki masła i olej rzepakowy. Bardzo dobre wyszło, ten olej dodał kruchości ciastu.
    • bialeem Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 15:26
      Ale jak to "pozostaje"? Po co w ogóle kruche psuć olejem?
      • alfa36 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:39
        Jeśli pół na pół z olejem, to jaki przelicznik? Wszystkie ciasta pieczecie na maśle?
        • saszanasza Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:51
          alfa36 napisała:

> Jeśli pół na pół z olejem, to jaki przelicznik? Wszystkie ciasta pieczecie na m
          > aśle?

Jeżeli w przepisie jest margaryna, to zawsze zastepuje masłem, jeżeli olej-to uzywam oleju.
        • bialeem Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 17:58
          Nigdy nie używam margaryny. Oleju do niektórych specyficznych ciast, które muszą być wilgotne np babka piaskowa. Wszystko inne jest na maśle.
    • diona78 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:38
      Kruche ciasto robi się na maśle. Margaryna to tania podróba masła.
      • alfa36 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:41
        A oleje w cieście są również niezdrowe?
    • fil.lo Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:43
      Zawsze robię tylko na maśle. Co do oleju palmowego, to niestety jeśli może w czymś być, to na 99% będzie.
    • eowen Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:47
      Ja robiłam tylko na oleju, wychodziło świetne.
    • saszanasza Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:50
      Nie wyobrażam sobie kruchego ciasta na czymś innym niż masło. Toż to maslo nadaje mu taki specyficzny maślany smak.
      Ewentualnie moglabym tolerowac cos innego gdyby to było kruche wytrawne
    • mikams75 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:57
      pieke na masle, badz na oleju, jesli w przepisie jest olej. Kiedys tez upieklam jakies ciasto pol na po maslo i olej, jak mi masla zabraklo i tez bylo ok.
    • eliszka25 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 18:02
      Kruche ciasto piekę tylko na maśle. Jeśli w przepisie jest margaryna, zastępuję taką samą ilością masła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka