alfa36 21.02.19, 14:46 Czy da się kupić margarynę bez oleju palmowego ? Czy pozostaje piec na maśle? A może da się na smalcu z dodatkiem oleju np. rzepakowego? Ktoś z Was próbował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 14:57 Są przepisy w necie na kruche ciasto na oleju. Sama robiłam kiedys szarlotkę- z dodatkiem oleju-ok 3/4 szklanki. Była smaczna. Ja nigdy nie dodaję margaryny, zawsze stosuję masło. Odpowiedz Link Zgłoś
myq1 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 14:58 Ze smalcem nie próbowałam, dawałam pół kostki masła i olej rzepakowy. Bardzo dobre wyszło, ten olej dodał kruchości ciastu. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 15:26 Ale jak to "pozostaje"? Po co w ogóle kruche psuć olejem? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:39 Jeśli pół na pół z olejem, to jaki przelicznik? Wszystkie ciasta pieczecie na maśle? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:51 alfa36 napisała: > Jeśli pół na pół z olejem, to jaki przelicznik? Wszystkie ciasta pieczecie na m > aśle? Jeżeli w przepisie jest margaryna, to zawsze zastepuje masłem, jeżeli olej-to uzywam oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 17:58 Nigdy nie używam margaryny. Oleju do niektórych specyficznych ciast, które muszą być wilgotne np babka piaskowa. Wszystko inne jest na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
diona78 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:38 Kruche ciasto robi się na maśle. Margaryna to tania podróba masła. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:41 A oleje w cieście są również niezdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:43 Zawsze robię tylko na maśle. Co do oleju palmowego, to niestety jeśli może w czymś być, to na 99% będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
eowen Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:47 Ja robiłam tylko na oleju, wychodziło świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:50 Nie wyobrażam sobie kruchego ciasta na czymś innym niż masło. Toż to maslo nadaje mu taki specyficzny maślany smak. Ewentualnie moglabym tolerowac cos innego gdyby to było kruche wytrawne Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 16:57 pieke na masle, badz na oleju, jesli w przepisie jest olej. Kiedys tez upieklam jakies ciasto pol na po maslo i olej, jak mi masla zabraklo i tez bylo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kruche ciasto... olej 21.02.19, 18:02 Kruche ciasto piekę tylko na maśle. Jeśli w przepisie jest margaryna, zastępuję taką samą ilością masła. Odpowiedz Link Zgłoś